curs master jurisdictie comunitara

Author: georgeta-lupaescu

Post on 07-Apr-2018

237 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  1/26

  MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRIIUniversitatea tefan cel Mare SuceavaFacultatea de tiine Economice i Administraie Public

  Str. Universitii nr. 25 bis, 720225 Suceava,Tel: decanat - 0230 520263, secretariat 0230 216147/303;304

  FSEAP

  Specializarea : MAE

  Anul II, semestrul II

  JURISDICIE COMUNITAR

  CURS

  LECT. UNIV. DR. LIANA-TEODORA PASCARIU

  2010

  I. SISTEMUL JURIDIC COMUNITAR

  1

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  2/26

  Dreptul comunitar reprezint ansamblul de norme juridice care impun statelormembre reguli de urmat n vederea realizrii obiectivelor pe care Comunitile europenele au de ndeplinit. Aceste norme sunt cuprinse n tratate sau sunt emise de instituii,obiectul lor fiind Comunitile i exercitarea competenelor lor.

  Ca urmare a jurisprudenei Curii de Justiie, sistemul normativ al Comunitii

  creat prin tratatele internaionale ncheiate ntre state se caracterizeaz deci prin doutrsturi fundamentale:- prima trstur const n ordinea juridic comunitar, adic ntr-un sistem denorme ierarhizate i diversificate care nglobeaz tratatele constitutive precum idiferitele categorii de acte emise de instituii i alte organe n baza abilitrii lor de ctretratate precum i principiile generale crora aciunea Comunitilor trebuie s li sesupun;- o a doua trstur caracteristic a sistemului normativ comunitar este c normelenu se aplic numai Comunitilor n integralitatea lor organic i funcional ci seintegreaz n ordinea juridic internaional.

  Sunt dou trsturi care determin originalitatea construciei comunitare.

  Se impun de reinut urmtoarele caracteristici:- ordinea juridic comunitar este autonom fa de dreptul statelor;- este integrat n dreptul naional al statelor;- este superioar dreptului intern al acestora;- este unitar i nu poate fi considerat dect n globalitatea sa;- are for executorie.

  Izvoarele dreptului instituional comunitar

  Izvoarele dreptului instituional sunt izvoare scrise i izvoare nescrise. Pentruizvoarele scrise, normele de drept decurg din actele juridice care se difereniaz n funcie

  de caracterul lor general sau particular, unilateral sau multilateral i dup naturaobligaiilor pe care le genereaz. Actele juridice pot avea un caracter autoritar, existndntre ele n principiu o ierarhie; ele pot avea i un caracter convenional.

  Dreptul comunitar este n mod esenial un drept scris, fapt care nu a permisdezvoltarea unei cutume. Totui, se consider c principiile generale de drept sunt sursenescrise.

  Astfel, izvoarele dreptului instituional comunitar sunt: izvoare de drept comunitaroriginar, comunitar derivat, comunitar rezultat din acorduri externe, comunitarcomplementar i comunitar nescris.

  A. Dreptul instituional comunitar originar sau primarTratatele originare

  Tratatul de la Parisprin care se instituie Comunitate European a Crbuneluii Oelului (CECO) este primul dintre tratatele comunitare, ncheiat la 18 aprilie 1951 icare a intrat n vigoare la 23 iulie 1952. n baza acestui Tratat se instituie o pia comuna crbunelui i oelului care presupune suprimarea drepturilor de vam i a restriciilorcantitative cu privire la libera circulaie a produselor, interzicerea msurilordiscriminatorii i a subveniilor sau ajutorului acordat de stat. Principiul care dominPiaa este cel al liberei concurene ns Comunitatea controleaz aprovizionarea sa

  2

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  3/26

  regulat i fixarea preurilor la cel mai sczut nivel. Realizarea Pieei Unice urmeaz straverseze dou perioade: o perioad pregtitoare i una de tranziie (n care industriilenaionale urmeaz a se adapta noilor condiii).

  Tratatul de la Roma instituind Comunitatea Economic European a fostncheiat la 25 martie 1957 i a intrat n vigoare la 1 ianuarie 1958. Tratatul i propune

  stabilirea unei Piee Comune ntre cele ase state contractante pentru "a promova odezvoltare armonioas a activitilor economice n ansamblul Comunitii, o expansiunecontinu i echilibrat, o stabilitate sporit, o ridicare accelerat a nivelului de via irelaii mai strnse ntre statele pe care le reunete". Obiectivul central al Pieei comuneeste realizarea unei uniuni vamale, comportnd deopotriv eliminarea drepturilor vamalei a restriciilor cantitative ntre statele membre, precum i instituirea unui tarif vamalcomun. n felul acesta, Piaa comun "a mutat cordonul vamal, la frontierele care separstatele exterioare Comunitii n raport cu statele mambre ale acesteia". i acest tratat afost completat, actualizat, prin numeroase protocoale, anexe, dintre care, maisemnificative sunt: Protocolul ce definete Statutul Bncii Europene de Investiii, ncheiatla Luxemburg (1958) sau Protocolul din 17 aprilie 1957 ncheiat la Bruxelles, privind

  Statutul Curii de Justiie.Tratatul de la Roma instituind Comunitatea European a Energiei Atomice(EURATOM) a fost ncheiat tot la 25 martie 1957 i a intrat n vigoare la 1 ianuarie1958. Este un Tratat care se aseamn, sub multe aspecte, cu Tratatul CECO pentru c"metoda de integrare avut n vedere se refer doar la un anumit sector economic" -energia atomic. Obiectivul central al Tratatului este crearea unei Piee comune pentrumaterialele nucleare de baz, produsele i mijloacele de producie legate de dezvoltarea panic a energiei nucleare, planificarea tiinific, tehnologic i economic aactivitilor legate de folosirea energiei nucleare. n acelai timp, EURATOM i-a asumatresponsabilitatea controlului industriei nucleare care s mpiedice orice utilizare ilegal amateriilor de profil i s protejeze sntatea populaiei.

  Dei fiecare din aceste tratate i pstreaz caracterul sau propriu, ele au ostructur n linii mari comparabil: un preambul, dispoziii cu caracter introductiv,dispoziii cu caracter instituional, clauze materiale, generale i finale. Tratatele CECO iCEEA conin prevederi foarte detaliate care acorda instituiilor pe care le reglementeazun rol mai mult de execuie, n timp ce Tratatul CEE reprezint mai mult o conveniegeneralizat care atribuie un loc mai important definirii obiectivelor i formulriiprincipiilor instituiilor, acestora revenindu-le sarcina de a le realiza. Ca o trsturdominant, toate aceste dispoziii consacr superioritatea Tratatului (Tratatelor) asupradreptului naional al statelor membre.

  Tratatele modificatoareFoarte important, pentru evoluia n timp a construciei comunitare europene este

  Actul Unic European. Acesta adun n acelai corp de texte amendamentele la Tratatelefondatoare ale Comunitilor i procedurile de cooperare ntre "cei doisprezece". Acest"Act" constituie prima mare modificare a Tratatelor originale ale ComunitilorEuropene, prin care au fost extinse competenele CE. Obiectivul esenial al Actului Unicse axeaz pe realizarea unui spaiu fr frontiere (permind libera circulaie a mrfurilor,serviciilor, capitalurilor, persoanelor) ceea ce pare paradoxal, la treizeci de ani dup

  3

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  4/26

  crearea Comunitii Economice Europene care a suprimat taxele vamale ntre statelemembre, a stabilit un tarif extern comun, a implementat politici comune.

  Fa de reglementrile anterioare AUE aduce ca elemente de noutate uneledispoziii viznd reformarea instituiilor comunitare, n puncte care vizau: extindereavotului cu majoritate calificat, recunoaterea oficial a Consiliului European,

  consacrarea denumirii de "Parlament European", asocierea acestuia din urm la procesullegislativ prin introducerea procedurii de cooperare cu Consiliul Comunitii i ComisiaEuropean, crearea Tribunalului de Prim Instan.

  Tratatul de la MaastrichtTratatul asupra Uniunii Europene, cunoscut prin locul unde a fost semnat la 7

  februarie 1992, n Olanda, sub numele de Tratatul de la Maastricht, a fost rezultatulreuniunii la vrf desfurat n perioada 9-11 decembrie 1991. Tratatul a intrat n vigoarela 1 noiembrie 1993. O situaie deosebit a prezentat-o Danemarca, ar n care populaiaa respins prin referendumul din 1992 ratificarea Tratatului i l-a acceptat printr-un altreferendum n 1993, cu o mic majoritate (56,8%). Aceasta a determinat pe efii de state

  i de guverne ntrunii la Birmingham i Edinburgh s adopte unele decizii care vizauapropierea procesului de construire a Europei de ceteni. Danemarca a fost autorizat snu participe la unele pri din Tratat cele referitoare la ultima faz a Uniunii Monetarei la politica comun de aprare.

  n ceea ce privete modificrile aduse n Tratat referitoare la apropierea Europeide ceteni, ele se refer la existena ceteniei europene, la respectarea principiuluisubsidiaritii, la instituirea procedurii de codecizie.

  Tratatul de la Maastricht reprezint, din punct de vedere istoric, ncheiereaprocesului de integrare economic nceput la Paris prin semnarea Tratatului CECO itotodat ntoarcerea la ncercarea de integrare politic euat prin respingerea de ctreAdunarea Naional a Franei a Comunitii Europene a Aprrii.

  n acelai timp, Tratatul reprezint i un punct de plecare i de dezbatere pentrurevizuirea unor articole i dispoziii care au nevoie de a fi aduse la zi, abrogate saumbuntite, ca urmare a schimbrilor geopolitice internaionale intervenite. Este situaiacreat n primul rnd de rsturnarea echilibrului internaional prin prbuirea sistemuluitotalitar comunist. Tratatul de la Maastricht pune astfel premisele ultimei etape aintegrrii europene i anume aceea a Uniunii Politice a Europei.

  Noiunea de "uniune" apare i n preambulul Tratatului de la Roma, n care estenscris c statele membre se declar "hotrte s pun bazele unei Uniuni tot mai strnsentre popoarele europene". Sintagma "uniune european" sau simplu "uniune" a aprut totmai frecvent, dei nelesul a rmas i rmne nc ambiguu, neavnd o delimitarejuridic i politic strict. Uniunea European apare mai mult n sensul de proces deaprofundare i de consolidare a construciei europene, deci, ca o prelungire aComunitilor. Uniunea European reprezint n acelai timp o cale spre o nouorganizaie, de tip federal, aa cum fusese conceput n Proiectul de Uniune Europeanadoptat de Parlamentul European la 14 februarie 1984, cunoscut sub numele de ProiectulSpinelli; din acest punct de vedere, Uniunea se substituie Comunitilor.

  Proiectul de Uniune European prevedea regruparea celor trei tratate comunitarei activitile din domeniul cooperrii politice, sistemul monetar european i a altorpolitici noi ntr-o arhitectur constituional unic cu caracter federal.

  4

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  5/26

  Se viza consolidarea capacitilor de aciune a sistemului comunitar precum i acaracterului su democratic. Comisia urma s primeasc toate competenele executive itotodat s capete o mai mare independen fa de state prin numirea preedintelui dectre Consiliul European i care la rndul lui i recruta comisarii. Pentru a priminvestitura, Comisia trebuia s-i supun mai nti programul Parlamentului, care i

  pstra dreptul de cenzur cu o majoritate de dou treimi. Puterea legislativ i bugetarnu mai era asumat doar de Consiliul de Minitri, ci urma s fie mprit ntre Parlament,Camera Popoarelor i Consiliul de Minitri, camera Statelor.

  Era afirmat i principiul subsidiaritii. Nu era un proiect abstract deoareceUniunea se sprijinea pe comuniti i pe cooperare politic, avea un caracter dinamic pentru c privea o trecere progresiv de la metoda interguvernamental la sistemulcomunitar; era democratic pentru c asigura separarea puterilor i pentru c acorda un rolcentral Parlamentului; era de inspiraie federal.

  Tratatul este un text cu peste 300 de articole crora li se mai adaug 17 Protocoalei 33 de Declaraii. El modific sau completeaz numeroase dispoziii din tratatelecomunitare anterioare i introduce n acelai timp i dispoziii noi. Cele 7 Titluri ale

  Tratatului sunt urmtoarele:- Titlul I: Dispoziii comune;- Titlul II: Dispoziii de modificare a CEE;- Titlul III: Dispoziii de modificare a CECO;- Titlul IV: Dispoziii de modificare a CEEA;- Titlul V: Dispoziii privind politica extern i de securitate comun;- Titlul VI: Dispoziii privind cooperarea n domeniul justiiei i afacerilor interne;- Titlul VII: Dispoziii finale.

  n preambulul Tratatului se nscrie c Uniunea se bazeaz pe "ComunitileEuropene completate cu politicile i formele de cooperare stabilite prin prezentul Tratat".Astfel, Comunitile Europene continu s existe sub denumirea de Comunitatea

  European, ca pilon principal al Uniunii, alturi de ali doi: politica extern i desecuritate comun i cooperarea n domeniile justiiei i afacerilor interne.Titlul I cuprinde dispoziii referitoare la procesul de integrare european, ca etap

  n realizarea Uniunii. Formula cerut de majoritatea statelor membre a fost de "procesgradual care duce la o Uniune cu vocaie federal"; formula a ntmpinat opoziia MariiBritanii care a interpretat termenul de "federal" ca fiind excesiv de integrator. n faa uneiasemenea situaii s-a folosit expresia "o uniune tot mai strns ntre popoarele Europei",formul care mai fusese utilizat n Tratatele de la Roma i chiar n Statutul ConsiliuluiEuropei.

  Trebuie totui s menionm c cel puin cteva obiective fundamentale aleUniunii, cum ar fi moneda comun, spaiul fr frontiere interioare, cetenia european,politica extern i de aprare comun, au o conotaie federal. Pentru evitarea unorconfuzii, s-a precizat c Uniunea respect identitatea naional a statelor membre.

  De reinut, Tratatul nu acord personalitate juridic Uniunii, i astfel ea nu sesubstituie statelor membre.

  Obiectivele Uniunii Europene sunt:- promovarea unui progres economic i social echilibrat i durabil, cu deosebireprin crearea unui spaiu economic integrat, spaiu fr frontiere interioare;

  5

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  6/26

  - consolidarea coeziunii economice i sociale i crearea unei uniuni economice imonetare care s duc la o moned unic;- pregtirea Uniunii Monetare, cu urmrirea obiectivelor de stabilitate economic;- armonizarea politicilor naionale de ocupare a forei de munc prin Programul deaciune social al Comisiei;

  - adoptarea unei strategii pe ansamblul Uniunii pentru susinerea creteriieconomice, a infrastructurii europene, a concertrii eforturilor naionale n domeniulcercetrii;- afirmarea identitii sale pe plan internaional, n special prin punerea la punct aunei politici externe i de securitate comun, nelegndu-se astfel i o politic de aprarecomun care s duc, dac va fi cazul, la o aprare comun;- dezvoltarea i consolidarea unei cooperri strnse n domeniul justiiei iafacerilor interne, pentru a se rspunde nevoilor crescnde de securitate individual icolectiv;- consolidarea proteciei drepturilor i intereselor cetenilor din statele membreprin instituirea unei cetenii a Uniunii;

  - meninerea tuturor realizrilor comunitare i dezvoltarea lor;- organizarea ntr-un mod coerent i solidar a relaiilor dintre statele membre idintre popoarele lor;- creterea eficacitii mecanismelor i instituiilor comunitare; revizuirea lorpotrivit procedurii nscrise n art. N, par. 2;- pregtirea terenului pentru noi adeziuni.

  n vrful Uniunii se afl Consiliul European, care d impulsurile necesaredezvoltrii ei i definete orientrile politice generale. Consiliul Uniunii adopt deciziilepentru treburile comunitare i n alte domenii. Prin extinderea votului cu majoritatecalificat deja realizat prin Actul Unic n ceea ce privete Piaa Comun seurmrete creterea eficienei Consiliului.

  Consiliul Uniunii nu este responsabil n faa Parlamentului, pe care ns l-aasociat la puterea de decizie prin procedura "avizului conform" i prin extinderea acesteiproceduri la noi domenii.

  Comisia European i pstreaz monopolul propunerilor pentru treburilecomunitare, dar dreptul su de iniiativ este limitat n alte domenii; mandatul a fost prelungit de la patru ani la cinci ani pentru a coincide cu mandatul Parlamentului.Comisia va beneficia de o "dubl nvestitur democratic", aceea a guvernelorresponsabile naintea parlamentelor lor naionale i aceea a Parlamentului European ales.

  Parlamentului European i-au fost sporite competenele, deja lrgite prindispoziiile Actului Unic. El va trebui s fie consultat de guverne nainte de desemnareapreedintelui Comisiei; poate aproba sau refuza prin vot nvestitura Comisiei i printr-unvot de cenzur o poate sili s demisioneze. n acest fel, Parlamentul i-a dezvoltat putereade control asupra Comisiei. Prin dreptul de "codecizie" puterea Parlamentului s-a extinsi mai mult, dup cum s-a extins i puterea sa de control bugetar; de asemenea, a cptatdreptul de a institui comisii de anchet.

  Curtea de Justiie a cptat noi competene n ceea ce privete aplicarea desanciuni statelor membre, n situaia nclcrii de ctre acestea a unor obligaii din tratat.

  Curii de Conturi i s-au conferit puteri de control bugetar sporite.

  6

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  7/26

  Comitetul Economic i Social a cptat dreptul de iniiativ prin emiterea unuiaviz, n situaia cnd o apreciaz ca oportun.

  Domeniile care fuseser schiate n Actul Unic European au fost extinse, n sensulconsolidrii:- politicii de coeziune economic i social destinat s reduc diferenele dintre

  nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni;- politicii de cercetare i dezvoltare tehnologic care s regrupeze toate aciunilecomunitare de asemenea natur;- politicii mediului, completate cu aciuni preventive de protecie a acestuia;- politicii comerciale externe, prin mbuntirea procedurilor de negociere.

  Importana Tratatului se manifest i sub alte aspecte: a transformat ComunitateaEconomic European (CEE) n Comunitatea European (CE)1; a supus noi domeniiprocesului de integrare comunitar. Ne referim, de pild, la politica comun de vize, lapolitica comun privind industria, de cooperare n dezvoltare .a. Dispoziiile Tratatuluiconsolideaz competenele comunitare i n domeniul politicii sociale dezvoltnd iprocesul Uniunii Economice Monetare.

  n concluzie, Uniunea European, potrivit dispoziiilor Tratatului de la Maastrichtunete statele membre n jurul a trei piloni de aciune comun:

  Primul pilon este cel reprezentat de comunitile europene create n 1951 i 1957,care toate sunt angajate pe calea Uniunii Economice i Monetare i dezvolt politicicomunitare n domeniile mediului, de sntate, de educaie, de cercetare etc.;

  Cel de-al doilea pilon, politica extern i de securitate comun (PESC), i are baza juridic principal n termenii Titlului V, art. J(1-11) al Tratatului asupra UniuniiEuropene i n art. 228A al Tratatului Comunitii Europene. PESC acoper toatedomeniile de politic extern i de securitate. Obiectivele acestuia sunt protecia idezvoltarea unor valori comune, cum sunt independena, securitatea, pacea,democraia i respectarea drepturilor omului i libertilor fundamentale. Obiectivele

  sunt realizate prin cooperarea statelor membre, prin aciuni ntreprinse n comun. Cel de-al treilea pilon, cooperarea n domeniile justiiei i afacerilor interne (JAI), i

  are temeiul juridic principal n dispoziiile Titlului VI, art. K(1-9), din Tratatul asupraUniunii i n art. 100 (C i D) din Tratatul Comunitii Europene. Articolul K1definete patru tipuri de cooperare: judiciar civil, penal, vamal, i a poliiilor. nacelai timp, se mai enun cinci noi domenii: politica de azil, cea de trecere afrontierelor exterioare i exercitarea controlului la acestea, politica de emigrare ipolitica fa de cetenii unor tere state, lupta mpotriva toxicomaniei i a fraudeiinternaionale.

  Tratatul de la Amsterdam

  La 2 octombrie 1997 cei 15 minitri ai afacerilor externe din rile membre aleUniunii Europene au semnat la Amsterdam tratatul redactat n iunie 1997 cu prilejulncheierii Conferinei interguvernamentale care a avut loc la acea dat n capitalaolandez. Tratatul de la Amsterdam reprezint o etap de mare importan n desfurarea

  1 Schimbarea denumirii din Comunitatea Economic European (CEE) n Comunitatea European (CE) aavut ca motivaie considerentul c Piaa Comun fiind realizat i competenele diversificate (sntate,cultur, mediu etc.) nu s-a mai impus i atributul "economic". CE formeaz primul pilon al UniuniiEuropene.

  7

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  8/26

  procesului de reform a instituiilor comunitare, n sensul adncirii integrrii princreterea calitii democratice a Uniunii, a identitii ei n perspectiva lrgirii organizaiei,toate acestea trebuind s determine o Europ mai apropiat de ceteni. n acest fel,Tratatul de la Amsterdam nu constituie ncheierea unei evoluii instituionale ci o faz aunui proces cu o dezvoltare constant.

  Probleme deosebite se ridic att din punct de vedere al adncirii integrrii ct idin punct de vedere al lrgirii Uniunii. Aparent distincte, cele dou aspecte aleconstruciei europene sunt legate strns. Adncirea integrrii nseamn consolidareasolidaritii dintre statele membre. Este vorba deci de a se atribui noi competene Uniunii,de crearea monedei unice, consolidarea uniunii economice i monetare etc. Lrgireaorganizaiei nseamn procesul de extindere geografic prin adeziunea unor noi rimembre; cu alte cuvinte, lrgirea nseamn aspectul spaial n construirea Europei i, caurmare, i una i alta se succed: prima permite reuita celei de-a doua. O Europ care vaavea ntr-un viitor nu prea ndeprtat circa 30 de state membre cere reforme structurale petoate planurile, reforme de mare eficacitate i din punct de vedere democratic.

  Procesul de integrare, cu o deschidere larg spre viitor, perfectibil fr ncetare, se

  bazeaz pe cteva principii fundamentale: democraie, libertate, drepturile omului, statulde drept, justiie social, solidaritate i coeziune pe o real transparen. Tratatul a lsatintacte multe din prevederile Tratatului de la Maastricht cum sunt de pild cele dincapitolul referitor la Uniunea Economic i Monetar aa cum au fost completate prinnoul Pact privitor la stabilitate i folosirea forei de munc.

  n competenele Uniunii Europene vor intra sau se vor accentua noi domenii ca,de pild, acelea privitoare la un nivel crescut de ocupare a forei de munc, la odezvoltare echilibrat i neinflaionist, durabil, la definirea progresiv a politicii deaprare comun .a. A devenit evident c o politic extern i de securitate comun(PESC) nu poate avea o temelie solid i nici o capacitate operaional fr o politiccomun de aprare. De asemenea, o tem major a noului tratat este i accentuarea

  dezvoltrii unui spaiu de libertate, securitate i de justiie, n cadrul creia s fie asiguratlibera circulaie a persoanelor prin msuri adecvate controlului la frontierele UniuniiEuropene, controlului imigrrilor, azilului precum i prevenirii criminalitii.

  Tratatul de la Maastricht a fost completat cu texte mai ample i precise i n ceeace privete politica de mediu. S-a nscris expres nevoia de promovare a unei dezvoltridurabile cu "un nivel nalt de protecie i de mbuntire a calitii mediului", formulcare a nlocuit-o pe cea din Tratatul de la Maastricht de "respectare a mediului". O altschimbare const i n nscrierea principiului "egalitii dintre brbai i femei" alturi de"promovarea unui nivel ridicat de ocupare a forei de munc i de protecie social".

  Principiul egalitii ntre brbai i femei n procesul muncii constituie una dindispoziiile cele mai importante ale Tratatului. A fost lrgit considerabil i definireanoiunii de egalitate n ceea ce privete remunerarea muncii. Din acest punct de vedere,Tratatul de la Amsterdam reprezint i o codificare a principiului nediscriminrii nfuncie de sex, principiu fundamental i n dreptul comunitar.

  Se tie c necesitatea crerii unei cetenii europene a fost recunoscut pentruprima dat n scris n proiectul de tratat asupra Uniunii Europene (Proiectul Spinelli) iadoptat de Parlamentul European la 14 februarie 1984. Tratatul de la Maastricht a datexpresie juridic acestui concept i a pus n eviden caracterul evolutiv legat de progresul construciei comunitare, de libertatea absolut de circulaie i de alegere a

  8

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  9/26

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  10/26

  deosebire n Parlamentul European, analize care s-au ncheiat cu rezoluii adoptate nperspectiva Conferinei interguvernamentale din 17 mai 1995, 13 martie i decembrie1996 (Torino i Dublin), 16 ianuarie, 13 martie, 11 iunie i 26 iunie 1997, ultima fiindreuniunea de la Amsterdam a Consiliului European. Activitatea Conferinei interguverna-mentale s-a desfurat pe problematica revizuirii Tratatului de la Maastricht dup intrarea

  n vigoare a acestuia. Este astfel evident c procesul de revizuire a Tratatului a nceput,practic, nc din momentul intrrii lui n vigoare, pentru c, aa cum s-a cerut, Europatrebuie s avanseze "cu hotrre dar i cu pruden".

  Tratatul de la NisaPractic, schimbrile instituionale prevzute n Tratatul de la Nisa au avut loc abia

  ncepnd cu 2004. Astfel, noul Parlament European din iunie 2004 are 732 de membrii,iar noua Comisie, care i-a nceput mandatul n noiembrie 2004, are 25 de membrii. Totdin noiembrie 2004 are loc si o nou ponderare a voturilor n cadrul Consiliului.

  O inovaie important din mai multe puncte de vedere a fost introducerea unei

  proceduri modificate pentru numirea Comisiei. Aici urma a se aplica pe viitor i n toateetapele, principiul majoritii calificate.n ceea ce privete cele dou probleme, strns angrenate, i anume cea a

  distribuiei voturilor n cadrul Consiliului i problema extinderii deciziilor luate cumajoritate calificat, s-a prevzut ca, n cele ce vor urma ratificrii Tratatului, n cazul aaproximativ 30 de dispoziii, principiul unanimitii s fie nlocuit de cel al majoritiicalificate, anumite domenii importante rmnnd totui neafectate de aceast prevedere.n domeniul politicilor comunitare, adic a celor din cadrul pilonului CE, se va putea votadup principiul majoritii calificate n cca. 10 domenii politice. Acest lucru este valabilde exemplu pentru deciziile luate n domeniul cooperrii juridice n probleme civile. nprincipiu, Consiliul poate hotr i n cazul acordurilor comerciale, care au ca obiect

  servicii sau drepturi de proprietate intelectual, cu majoritate calificat.Tratatul de la Nisa a impus o redistribuire a locurilor din Parlament, care a reuit,mcar n parte, s restabileasc un oarecare echilibru, limitnd, spre o bun funcionare aacestei instituii, numrul deputailor la un maximum de 732.

  n primul rnd, odat cu intrarea n vigoare a Tratatului va fi desfiinat dreptul deveto pentru anumite state membre n domenii ce aparin primului i celui de-al treileapilon. Acest lucru ofer posibilitatea rilor deschise ideii de integrare s evite pe viitorblocajele n domenii care altfel ar necesita decizii unanime printr-o cooperare sporit ntr-un cadru restrns.

  Constituia Uniunii EuropeneLa data de 29 octombrie 2004 a avut loc la Roma semnarea Tratatului privind

  instituirea unei Constituii pentru Europa de ctre efii de stat sau de guvern ai statelormembre.

  Semnarea Constituiei europene de ctre efii de stat sau de guvern, n urmaadoptrii acesteia la Bruxelles, a constituit cel mai important pas n direcia aprofundriiintegrrii europene din istoria Uniunii, dup semnarea Tratatelor de la Roma.

  Forma final a Constituiei a fost, de fapt, expresia fidel a ceea ce este UniuneaEuropean de astzi: compromisul rezultat dup un lung proces de negocieri i ncercri

  10

  http://www.dadalos-europe.org/rom/materialien/begriffe_q-r.htm#1http://www.dadalos-europe.org/rom/materialien/begriffe_q-r.htm#1
 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  11/26

  de obinere a echilibrului ntre cele dou mari curente de opinie: cel integraionist i celcare se pronun pentru meninerea status quo-ului european actual, n care guvernelenaionale i menin o greutate important. Constituia a demonstrat prevalena spirituluieuropean, reuindu-se meninerea unui echilibru ntre dimensiunea european i cea astatelor membre.

  Constituia European nu trebuia sa nlocuiasca constituiile naionale ale statelorMembre, ci principalele Tratate ale Uniunii Europene cu un singur text, unitar.Constituia este mparit npatru seciuni. Prima seciune definete Uniunea European,valorile, obiectivele, prerogativele, procedurile i institutiile sale. A doua parte cuprindeCarta Drepturilor Fundamentale, a treia descrie politicile i modul de functionare alUniunii Europene, iar a patra seciune cuprinde prevederile finale, inclusiv procedurile deadoptare i revizuire a Constituiei.

  Constitutia trebuia sa intre in vigoare odata cu ratificarea ei de catre fiecare statmembru, procedura, desi reluata, nu a fost ratificata, drept pentru care Constitutia a fostabandonata si au inceput negocierile pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona.

  Tratatul de la LisabonaLa 1 decembrie 2009, Tratatul de la Lisabona a intrat n vigoare, ncheind astfelmai muli ani de negocieri pe tema aspectelor instituionale.

  Tratatul de la Lisabona modific Tratatul privind Uniunea European i TratateleCE (fr a le nlocui) i pune la dispoziia Uniunii cadrul legal i instrumentele juridicenecesare pentru a face fa provocrilor viitoare i pentru a rspunde ateptrilorcetenilor.

  Tratatul tinde spre o Europ mai democratic i mai transparent, n careParlamentul European i parlamentele naionale se bucur de un rol consolidat, n carecetenii au mai multe anse de a fi ascultai i care definete mai clar ce este de fcut la niveleuropean i naional i de ctre cine. Printer modificarile aduse, se numara urmatoarele:

  Un rol consolidat pentru Parlamentul European: ales direct de ctre cetenii UniuniiEuropene, acesta are noi atribuii majore privind legislaia, bugetul Uniunii Europenei acordurile internaionale. Prin faptul c se recurge mai des la procedura decodecizie n cadrul elaborrii politicilor europene, Parlamentul European se afl pe opoziie de egalitate cu Consiliul (care reprezint statele membre) n ceea ce priveteadoptarea celei mai mari pri a legislaiei Uniunii Europene.

  mai mare implicare a parlamentelor naionale: parlamentele naionale pot participantr-o msur mai mare la activitile Uniunii Europene, n special datorit unui noumecanism care le permite s se asigure c aceasta intervine numai atunci cnd se potobine rezultate mai bune la nivel comunitar (principiul subsidiaritii). Alturi derolul consolidat al Parlamentului European, implicarea parlamentelor naionale

  conduce la consolidarea caracterului democratic i la creterea legitimitii aciunilorUniunii. voce mai puternic pentru ceteni: datorit iniiativei cetenilor, un milion de

  ceteni din diferite state membre pot cere Comisiei s prezinte noi propuneri politice. Cine i ce face: relaia dintre statele membre i Uniunea European este mai clar,

  odat cu repartizarea competenelor. Retragerea din Uniune: Tratatul de la Lisabona recunoate explicit, pentru prima dat,

  posibilitatea ca un stat membru s se retrag din Uniune.

  11

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  12/26

  Un proces decizional eficient: votul cu majoritate calificat din Consiliu este extins lanoi domenii politice, astfel nct procesul decizional s se desfoare mai rapid i maieficient. ncepnd din 2014, calcularea majoritii calificate se va baza pe sistemuldublei majoriti, a statelor membre i a populaiei, reflectnd astfel dubla legitimitatea Uniunii. Dubla majoritate se obine atunci cnd o decizie este luat prin votul a 55%

  din statele membre, reprezentnd cel puin 65% din populaia Uniunii. Un cadru instituional mai stabil i mai eficient: Tratatul de la Lisabona creeaz

  funcia de preedinte al Consiliului European (ales pentru un mandat de doi ani i jumtate), introduce o legtur direct ntre alegerea preedintelui Comisiei irezultatele alegerilor europene, prevede noi dispoziii referitoare la viitoarea structura Parlamentului European i include reguli clare privind cooperarea consolidat idispoziiile financiare.

  via mai bun pentru europeni: Tratatul de la Lisabona amelioreaz capacitatea UEde a aciona n diverse domenii de prioritate major pentru Uniunea de azi i pentrucetenii si - precum libertatea, securitatea i justiia (combaterea terorismului saulupta mpotriva criminalitii). ntr-o anumit msur, Tratatul se refer i la alte

  domenii, printre care politica energetic, sntatea public, schimbrile climatice,serviciile de interes general, cercetare, spaiu, coeziune teritorial, politiccomercial, ajutor umanitar, sport, turism i cooperare administrativ.

  Europ a drepturilor, valorilor, libertii, solidaritii i siguranei, care promoveazvalorile Uniunii, introduce Carta drepturilor fundamentale n dreptul primar european,prevede noi mecanisme de solidaritate i asigur o mai bun protecie a ceteniloreuropeni.Tratatul de la Lisabona specific i consolideaz valorile i obiectivele care stau la

  baza Uniunii. Aceste valori sunt menite s serveasc drept punct de referin pentru ceteniieuropeni i s arate ce anume are de oferit Europa partenerilor si din ntreaga lume.

  Tratatul de la Lisabona menine drepturile existente i introduce altele noi. n mod

  special, garanteaz libertile i principiile nscrise n Carta drepturilor fundamentale iconfer dispoziiilor acesteia for juridic obligatorie. Se refer la drepturi civile, politice,economice i sociale. Libertate pentru cetenii europeni: Tratatul de la Lisabona menine i consolideaz

  cele patru liberti, precum i libertatea politic, economic i social a ceteniloreuropeni.

  Solidaritate ntre statele membre: Tratatul de la Lisabona prevede faptul c Uniunea istatele membre acioneaz mpreun n spirit de solidaritate n cazul n care un statmembru este inta unui atac terorist sau victima unei catastrofe naturale sau provocatede om. De asemenea, se subliniaz solidaritatea n domeniul energiei.

  Mai mult siguran pentru toi: Uniunea beneficiaz de o capacitate extins de

  aciune n materie de libertate, securitate i justiie, ceea ce aduce avantaje directe nceea ce privete capacitatea sa de a lupta mpotriva criminalitii i terorismului.Noile prevederi n materie de protecie civil, ajutor umanitar i sntate public au,de asemenea, obiectivul de a ntri capacitatea Uniunii de a rspunde la ameninrilela adresa securitii cetenilor europeni.Instrumentele de politic extern de care dispune Europa sunt regrupate att n ceea

  ce privete elaborarea, ct i adoptarea noilor politici. Tratatul de la Lisabona ofer Europei ovoce mai clar n relaiile cu partenerii si din ntreaga lume. De asemenea, utilizeaz fora

  12

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  13/26

  dobndit de Europa n domeniul economic, umanitar, politic i diplomatic pentru a promovainteresele i valorile europene pe plan mondial, respectnd, n acelai timp, intereselespecifice ale statelor membre n domeniul afacerilor externe. Numirea unui nalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe i politica de

  securitate, care este i unul din vicepreedinii Comisiei, va crete impactul, coerena

  i vizibilitatea aciunii externe a UE. Noul Serviciu european pentru aciune extern va oferi naltului Reprezentant

  sprijinul necesar. Uniunea are o personalitate juridic unic, ceea ce i ntrete puterea de negociere,

  determinnd-o s fie mai eficient pe plan mondial i un partener mai vizibil pentrurile tere i organizaiile internaionale.Evoluia politicii europene de securitate i aprare se va realiza pstrnd unele

  modaliti decizionale specifice, facilitndu-se totodat o cooperare consolidat n cadrulunui grup mai mic de state membre.

  B. Dreptul instituional comunitar derivat

  Dreptul instituional comunitar derivat sau secundar este format din normecuprinse n acte emise de instituiile comunitare constituite prin dispoziiile din tratate.Este un drept derivat pentru c ansamblul de acte care l constituie este subordonatdispoziiilor din tratate de la care nu pot deroga. Instituiile comunitare sunt abilitate semit astfel de acte numai dac acestea sunt necesare aducerii la ndeplinire aobiectivelor lor i numai n msura n care tratatele le-o permit.

  Sunt acte interne cu caracter juridic obligatoriu, privitoare la organizarea ifuncionarea instituiilor comunitare, sau acte funcionale preparatorii. n anumitecircumstane, n practic, au mai aprut i alte acte care produc efecte de drept cum ar fi

  decizii ale Consiliului din 1 februarie 1971, care atribuie noi obiective Fondului socialeuropean3 sau cea din 30 martie 1981 privitoare la mrirea numrului de avocai generali 4

  i altele. Nomenclatura acestor acte este variat, dar exist corespondene care permitstabilirea i a unei nomenclaturi comune.

  Tratatele constitutive ale Comunitilor enumer aceste acte, i anume:- Articolul 161 din Tratatul CEEA prevede cinci feluri de acte, i anume:regulamente, directive, decizii generale i individuale, recomandri sau avize;- Tratatul CEE, n art. 189, le nscrie tot pe acestea;- Tratatul CECO, n art. 14, nscrie numai trei acte, i anume: deciziile generale,recomandrile i avizele.

  Nomenclatorul comun le poate reduce la patru:

  - deciziile generale CECO i regulamentele CEE i CEEA;- recomandrile CECO i directivele CEE i CEEA;- deciziile negenerale CECO i deciziile CEE i CEEA;- avizele CECO i avizele i recomandrile CEE i CEEA.

  Este o nomenclatur comun, bazat pe diferenierea ntre diferitele categorii deacte dup asemnarea noiunilor dar i pe identitatea de regim.

  3 JOCE, 1971, L28, p. 25.4 JOCE, 1981, L100, p. 20.

  13

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  14/26

  1. Regulamentul principalul izvor al dreptului derivat

  Regulamentele sunt acte cu for general, obligatorie i aplicabile direct nfiecare stat membru al Comunitilor. Articolele 189 din Tratatul CEE i 165 din Tratatul

  CEEA recunosc regulamentelor calitatea lor de a avea for general. n acest sens,Curtea de Justiie s-a pronunat5 formulnd o definiie a noiunii de regulament echivalat n art. 14 din Tratatul CECO cu noiunea de decizie general ca fiind un actcare stabilete principii normative cu caracter general, obligatoriu i aplicat direct n toateelementele sale rilor membre. Condiiile de aplicare au un caracter general "abstract",impersonal, cu consecine juridice.

  Regulamentul precum i ansamblul de dispoziii care l nsoesc are o puterenormativ complet, adic este obligatoriu n toate elementele sale. Toate statele membre,instituiile comunitare, toi cetenii comunitari au obligaia s respecte stipulaiile dinacest act. Nimeni nu poate s aplice n mod incomplet sau selectiv dispoziiile sale,acestea trebuind aplicate n totalitatea lor.

  Respectarea regulamentului este o obligaie absolut. Nici un stat nu se poate prevala de nici o scuz pentru a justifica nerespectarea unora sau a unei dispoziiistipulate ntr-un regulament. Statele membre, n virtutea Articolului 5 din Tratatul CEE,au obligaii precis formulate asupra ndeplinirii crora vegheaz Curtea de Justiie. nconsecin, statele trebuie s se abin s efectueze orice act susceptibil s lezezeautoritatea regulamentului; mai mult, ele au obligaia s adopte msurile generale sauspeciale capabile s-i garanteze execuia eficient. n anumite regulamente, chiar n textullor sunt prescrise msurile ce trebuie luate. Fora acestor regulamente se impune iinstituiilor comunitare, ele fiind, dac situaia o cere, supuse unui control contencios.

  Regulamentele, potrivit tratatelor de la Roma, sunt direct aplicabile n orice statmembru. Sunt singurele acte care au aceast calitate. Aplicarea direct nseamn c este

  i imediat, adic, ele devin n mod automat valide n ordinea juridic a statelor membre,fr a mai fi nevoie de msuri speciale ca publicarea sau ncorporarea n dreptul naional.n principiu, ns, intrarea n vigoare a unui regulament trebuie marcat de publicarea nJurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE). Dar dac regulamentele au o aplicaredirect i imediat, ele au i un efect direct n sensul c au aptitudinea de a crea obligaiii drepturi pe care le introduc n patrimoniul juridic al persoanelor fizice sau juridice pecare le protejeaz.6

  Cu alte cuvinte, regulamentele se integreaz n sistemul juridic naional, caretrebuie s permit exercitarea efectului direct n aa fel nct s se poat invoca odispoziie comunitar fr s i se poat opune o regul de drept intern.

  Regulamentele sunt de dou tipuri: regulamente de baz i regulamente deexecuie.

  Regulamentele de baz sunt adoptate de Consiliu sau de Comisie n aplicareadirect a unei dispoziii din tratat i se refer la elementele de baz ale legislaiei pe careo vor crea.7

  5 CJCE, 1958, Aff. 13/57, Rec. 1958, p. 261.6 CJCE, 14 dec. 1971, Aff. 43/71, Rec. 1971, p. 1039.7 De exemplu, JOCE, 1975, L281, p. 1.

  14

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  15/26

  Regulamentele de execuie sunt adoptate de Consiliu sau de Comisie, dar numaipentru executarea regulamentelor de baz8, de la care nu pot deroga dect dac Consiliula prevzut aceast posibilitate n mod expres i dac derogarea nu va avea ca efectdenaturarea textului ierarhic superior.

  2. Directiva

  Directivele sunt prevzute n dispoziiile nscrise n Articolele 189 al. 3 dinTratatul CEE, 161 al. 3 din Tratatul CEEA i art. 14 din Tratatul CECO. Acesta din urmdefinete recomandarea cum era denumit directiva n textul Tratatului de la Paris ntr-un mod aproape identic. n consecin, cu cteva particulariti, actele de aceastnatur sunt comune celor trei tratate. Potrivit dispoziiilor mai sus citate "directiva leagorice stat membru destinatar cu privire la rezultatul ce trebuie atins lsnd instanelornaionale competena referitoare la form i mijloace".

  Directiva este un act obligatoriu ce stabilete o obligaie de rezultat, absolut, nsarcina statelor membre destinatare. n principiu, alegerea formelor i mijloacelor de a o

  realiza este lsat la latitudinea statelor destinatare. n consecin, directiva este o form alegislaiei derivate, cu dou trepte de aplicare, att la nivel comunitar ct i la celnaional, unde apare ca instrument de colaborare ntre acestea. Nu are, n principiu, oinfluen general deoarece se adreseaz direct unui anumit stat membru i nu areaplicabilitate direct n ordinea juridic intern.

  n acelai timp, directiva poate produce un efect direct, dei Curtea de Justiie nu aconsacrat n mod expres c un asemenea efect se produce n mod automat. Directiva nuare obligaia publicrii prealabile n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene pentru aintra n vigoare; intrarea n vigoare este condiionat de notificarea destinatarilor asupraadoptrii ei.

  3. Decizia

  Potrivit stipulaiilor Articolului 189 al. 4 din Tratatul CEE i ale Articolului 161al. 4 din Tratatul CEEA, decizia este un act cu for obligatorie n toate elementele salepentru destinatarii pe care i desemneaz, acetia avnd doar facultatea de a alege formajuridic a aplicrii ei n ordinea juridic intern. Decizia vizeaz cu deosebire aplicareaprevederilor din tratate la situaiile specifice ale statelor membre.

  n funcie de aceti destinatari, ele se pot clasifica n dou categorii: cele careprivesc statele membre i cele care privesc pe particulari. Ele se mai pot clasifica i dupinstanele crora li se adreseaz: Consiliul sau Comisia.

  Articolul 14 din Tratatul CECO nu face deosebire ntre deciziile generale i celeindividuale.

  Decizia este un act obligatoriu, susceptibil de a produce un efect direct, calitaterecunoscut de toate cele trei tratate. Pentru a produce acest efect direct, deciziile trebuiemotivate temeinic i notificate destinatarilor, condiii a cror nendeplinire determinnulitatea, chiar dac au fost publicate n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene.

  8 De exemplu, JOCE, 1990, L362, p. 38.

  15

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  16/26

  4. Recomandrile i avizele

  Recomandrile ca i avizele sunt tot acte de drept derivat, dar fr forobligatorie deoarece ele solicit numai adoptarea unei anumite conduite de ctre statelecomunitare. Semnificaia lor const n aceea c ndeplinesc un rol de apropiere a

  legislaiilor naionale.C. Dreptul instituional comunitar complementar

  Izvoarele de drept instituional comunitar complementar, denumit i teriar, suntconstituite din actele privitoare la acordurile cu state tere sau cu organismeinternaionale, din actele unilaterale adoptate de organele anumitor acorduri externe aleComunitilor Europene i din unele tratate ncheiate de statele membre cu state tere.

  Comunitile sunt dotate cu personalitate juridic i sunt competente s ncheieacorduri interne. Cnd aceste acorduri sunt ntocmite cu respectarea normelor juridice,ele creeaz raporturi de drept ntre instituiile comunitare i statele membre. Potrivit

  staturilor Curii de Justiie, intrarea lor n vigoare nseamn c devin i parte integrantdin ordinea juridic comunitar i astfel au capacitatea s creeze drepturi i obligaiipentru cetenii din statele comunitare.

  Acordurile ntre statele membre ca izvor al dreptului instituional comunitarcomplementar sunt de dou categorii:- acordurile care rezult din deciziile adoptate de reprezentanii guvernelor statelormembre reunii n Consiliu;- acorduri pe care nsi tratatele le prevd.

  Cellalt izvor al dreptului instituional comunitar complementar este format dinacordurile ncheiate de Comuniti.

  Prin acord internaional se nelege actul sau mai multe acte guvernate de normele

  de drept internaional i care presupun ca prile, subiecte de drept internaional, sparticipe n mod voluntar. Curtea de Justiie a definit acordul internaional ca fiind "oriceangajament luat de subiecte de drept internaional, care are for obligatorie, oricare ar ficalificarea formal".9

  Este evident c din aceast definiie trebuie reinut efectul obligatoriu alangajamentului/angajamentelor luate; mai rezult c forma scris a actului internaionalnu este cerut n mod obligatoriu.

  Acordurile rezultate din deciziile adoptate de reprezentanii statelor membrereunii n Consiliu sunt acte convenionale. Ele trebuie semnate de toi membriiConsiliului i nu numai de preedintele n exerciiu al acestei instituii; n mod obinuit,ele cuprind o dispoziie final n care se prevede necesitatea aprobrii sau ratificrii dectre statele membre potrivit procedurilor lor constituionale. Natura convenional aacestor acte este confirmat de actele de adeziune prin care noile state declar c ader ladeciziile i acordurile convenite de reprezentanii statelor membre, reunii n Consiliu.Mai multe dispoziii din tratate prevd ncheierea de acorduri intre statele membre.

  Articolul 220 din Tratatul CEE nscrie n mod expres c asemenea acorduri sencheie "n favoarea cetenilor lor". Ele au ca obiect patru domenii: protecia persoanelor, eliminarea dublei impozitri n interiorul Comunitilor, recunoaterea

  9 CJCE, 11 nov. 1975, aviz 1/75, Rec. 1975, p. 1375, point 2.

  16

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  17/26

  reciproc de societi, simplificarea formalitilor de recunoatere i executare reciproc asentinelor arbitralei a deciziilor judiciare. Pe aceste baze, au fost ncheiate Convenia de la Bruxelles din 27septembrie 1968 privitoare la competena judiciar i executarea deciziilor n materiecivil i comercial i Convenia de la Bruxelles din 29 februarie 1968 cu privire la

  recunoaterea reciproc a societilor i persoanelor juridice, Convenia din 19 iunie 1980privind legea aplicabil obligaiilor contractuale.Acordurile ncheiate ca urmare a unor dispoziii din tratatele comunitare sunt

  supuse ratificrii sau aprobrii statelor membre, conform regulilor lor naionale deprocedur.

  Asemenea acte nu intr n competena interpretativ a Curii de Justiie, care estelimitat la tratate i la actele instituiilor.

  Acordurile ncheiate ntre Comuniti au ca temei juridic mai multe dispoziii dintratate. Astfel, Tratatul CEE, n art. 111, atribuie competene referitoare la ncheierea deacorduri tarifare; art. 113 atribuie competene pentru acorduri comerciale, art. 238 pentruacorduri de asociere i Articolele 229-231 pentru acorduri cu organizaii internaionale.

  Comunitile, fiind organizaii internaionale, sunt supuse principiului specialitii; nanumite domenii determinate Comunitile i exercit competene care le permit s sesubstituie statelor membre.

  D. Jurisprudena

  n afara izvoarelor dreptului comunitar artate mai nainte, un altul, delocneglijabil, este format din jurisprudena Curii de Justiie i a Tribunalului de PrimInstan (TPI). Aceast instituie, printre competenele cu care a fost nzestrat o are i peaceea de a remedia lacunele existente n tratate i de a controla aplicarea corect adreptului comunitar. Ca urmare a acestor competene, Curtea de Justiie i aduce o

  contribuie important la dezvoltarea constant a dreptului comunitar.n general, jurisprudena nu constituie un izvor de drept. innd seama ns caceast entitate are calitatea de instituie comunitar, c ea contribuie la ndeplinireaobiectivelor puse de tratate n faa Comunitilor, tratate pe care le interpreteaz i leaplic n lumina dreptului comunitar, c are monopolul interpretrilor care din punct devedere juridic sunt obligatorii, c este astfel suprema autoritate n materie nvestit deaceste tratate, Curtea de Justiie i demersurile sale capt o valoare special.

  17

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  18/26

  II. INSTITUII JURIDICE ALE UNIUNII EUROPENE

  1. Curtea de Justiie a Uniunii Europene

  Este o instituie care a jucat un mare rol n stabilirea superioritaii dreptuluicomunitar; este unica, comuna pentru toate cele trei Comunitai. Curtea de Justiie iexercita competenele prevazute n tratatele constitutive i n Convenia referitoare launele instituii comune ale Comunitailor Europene (din 25 martie 1957), n Protocoaleleasupra statutului Curii, n Protocolul privitor la interpretarea Conveniei din 27septembrie 1968 cu privire la competena judiciara i la executarea deciziilor n materiecivila i comerciala, n Convenia asupra brevetului comunitar semnata la Bruxelles la 15decembrie 1975, n Actul Unic, n Decizia Consiliului 88/591 CECO, CEE, CEEA din 24octombrie 1988, care a instituit Tribunalul de Prima Instana, n Regulamentul de procedura din 19 iunie 1991, n Regulamentul adiional din 4 decembrie 1974 dinLuxemburg i n instruciunile grefierului din 4 decembrie 1974 cu modificarile din 3

  octombrie 1986 s.a.m.d.De la intrarea n vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009,Uniunea European are personalitate juridic si a preluat competentele conferite anteriorComunitatii Europene. Prin urmare, dreptul comunitar a devenit dreptul UniuniiEuropene si include, de asemenea, toate dispozitiile adoptate n trecut n temeiulTratatului privind Uniunea European, n versiunea anterioar Tratatului de la Lisabona.

  Curtea a fost iniial compusa din 7 judecatori i 2 avocai generali, numarul lorcrescand pe masura ce la Comunitate au aderat noi state. Ea i are sediul la Luxemburg,iar dupa aderarea ultimelor state, numarul judecatorilor s-a ridicat la 27, asistai de 8avocai generali, cate un judecator pentru fiecare stat membru.

  Membrii Curii sunt numii de comun acord de guvernele statelor membre, sunt

  selecionai dintre personalitaile care prezinta "toate garaniile de independena i carentrunesc condiiile cerute pentru exercitarea, n arile lor, a celor mai nalte funciijurisdicionale sau care sunt jurisconsuli ce poseda competene notorii" (art. 167, al. 1din Tratatul CEE). n tot timpul mandatului lor, ei sunt independeni de arile lor deorigine, care nu i pot revoca.

  Mandatul judecatorilor i avocailor generali este de 6 ani i poate fi rennoit. Dintrei n trei ani are loc o rennoire pariala a judecatorilor. Judecatorii desemneaza dinrandul lor un preedinte pentru un mandat de trei ani, de asemenea reeligibil.

  Atribuiile preedintelui Curii se refera la conducerea lucrarilor, la repartizarealor ntre diferitele camere ale Curii; pentru fiecare lucrare, preedintele nsarcineaza un judecator raportor, fixeaza termenele pentru fiecare faza procedurala, data audierilorprecum i a deliberarilor.

  Curtea este autorizata sa creeze camere compuse fiecare din trei sau cincijudecatori. Tot Curtea desemneaza din randul avocailor generali un prim avocat general.

  La cererea unui stat membru sau a unei instituii a Comunitailor, parte n instana,Curtea lucreaza n Marea Camera compusa din 13 judecatori. Ea mai poate sa lucreze asai n situaia n care una din Camere solicita aceasta, de obicei atunci cand spearespectiva se refera la diferite probleme de drept care ar necesita o decizie a Curii nformaie plenara.

  18

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  19/26

  nainte de intrarea n funcie, judecatorii i avocaii generali depun un juramant public. Ei se angajeaza sa i exercite atribuiile n deplina imparialitate potrivitcontiinei lor, sa respecte secretul deliberarilor. Dupa depunerea juramantului, judecatorii i avocaii generali semneaza o declaraie prin care se angajeaza n modsolemn "sa respecte n timpul exercitarii funciilor lor i dupa ncetarea acestora

  obligaiile ce decurg din sarcinile lor, cu deosebire ndatoririle de cinste i corectitudine" (art. 3, 20 din regulamentul de procedura).Judecatorii i avocaii generali desemneaza un grefier al Curii caruia i fixeaza i

  statutul. Sarcinile grefierului sunt cele de conducere a serviciilor de grefa: ia notele deaudiere, primete depoziiile parilor, ntocmete minutele edinelor, conservadocumentele, notificarile, nregistreaza toate actele de procedura, ntocmete proceseleverbale de audiene, elibereaza copiile dupa diferite acte etc. Este ajutat de doi grefieriadjunci i, mpreuna, asigura executarea bugetului i supravegheaza buna funcionare aserviciilor.

  Curtea are organizata i o echipa de interprei specializai n cele 11 limbi oficialeale Comunitaii.

  Curtea de Justiie are ca obiect fundamental asigurarea respectarii dreptului ninterpretarea i aplicarea tratatelor. Ea intervine n toate domeniile ce decurg din aceasta,cu excepia prevazuta n Tratatul de la Maastricht referitoare la politica externa i desecuritate comuna, la justiie i la afacerile interne ale Uniunii. Este vorba, deci, de piloniidoi i trei ai Uniunii Europene.

  La cererea unei instituii comunitare, a unui stat sau a unei persoane particulareinteresate direct, Curtea poate sa anuleze actele Comisiei, ale Consiliului de Minitri sauale guvernelor naionale care ar fi incompatibile cu Tratatele. De asemenea, la cerereaunui tribunal naional, Curtea se pronuna asupra interpretarii sau validitaii unordispoziii din dreptul comunitar ori de cate ori apare ntr-un proces o contestaie naceasta privina; jurisdiciile naionale pot cere Curii o decizie n acest sens. Curtea poate

  fi de asemenea invitata sa emita avize asupra acordurilor pe care Comunitateaintenioneaza sa le ncheie cu state tere. n astfel de situaii, avizele emise au forajuridica obligatorie.

  Prin deciziile sale, precum i prin interpretarile pe care le elaboreaza, Curtea afavorizat ntr-o mare masura formarea i mbogairea dreptului comunitar ale caruidispoziii se impun tuturor: instituiilor comunitare, statelor membre, tribunalelornaionale, cetaenilor.

  ntrucat la deciziile Curii de Justiie nu se poate face recurs n faa tribunalelornaionale, ele au valoare obligatorie i executorie pe ntregul teritoriu al Comunitailor,s-a creat ceea ce numim ordinea juridica unica, "comunitatea de drept".

  Pana la adoptarea Actului Unic, care a adus modificari celor trei tratateconstitutive, Curtea de Justiie era singurul organ jurisdicional din sistemul instituionalcomunitar. Decizia 88/591 din 14 octombrie 1988 a Consiliului a creat o jurisdicie deprima instana care sa asiste Curtea i s-o degreveze de anumite spee. Decizia a fostconfirmata prin Tratatul de la Maastricht i astfel Tribunalul de Prima Instana a capatatstatut oficial de organizaie de jurisdicie.

  2.Tribunalul de Prima Instana (TPI)

  19

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  20/26

  Tribunalul trebuie studiat n contextul regulilor referitoare la competenele iprocedurile Curii de Justiie. Decizia la care ne-am referit a fost adoptata n executareadispoziiilor art. 4, 11 i 26 din Actul Unic, care au adaugat n fiecare din tratateleconstitutive ale Comunitailor art. : 32 quinta n Tratatul CECO, 168A n Tratatul CEE i140A n Tratatul CEEA. n Actul Unic se prevede ca, la cererea Curii de Justiie i dupa

  o consultare prealabila a Comisiei i Parlamentului, Consiliul, statuand n unanimitate,poate sa adauge Curii de Justiie o jurisdicie nsarcinata sa cunoasca n prima instanaanumite categorii de cereri formulate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi cele ce serefera la concurena, la probleme ale funcionarilor europeni .a.

  Tratatul de la Maastricht a nlocuit aceste texte prin dispoziii care sub aceeainumerotare nu le modifica n mod esenial. Obiectivele de baza sunt doua: pe de o parte,prin transferul unei pari din competenele Curii n favoarea noii jurisdicii, Curtea sedegreveaza de unele activitai, permiandu-i astfel sa accelereze soluionarea unor litigiii sa se concentreze asupra misiunii sale principale, asigurarea interpretarii uniforme adreptului comunitar; pe de alta parte, se mbunataete protecia justiiabililor prininstituirea unei duble trepte de jurisdicie pentru recursurile care necesita un examen mai

  aprofundat, de obicei n spee de natura economica. Examinarea recursurilor introduse departiculari i ntreprinderi precum i examinarea conflictelor dintre Uniunea Europeana ifuncionari i ageni constituie preocupari de mare importana.

  Tribunalul de Prima Instana a fost format iniial din 12 membri alei dintre persoanele cu garanii de independena i cu capacitatea de a exercita funciunijurisdicionale. De la 1 ianuarie 1995, o data cu cea de-a treia largire a Comunitaii,numarul lor a crescut de la 12 membri la 15, cate unul pentru fiecare stat membru. De la 1mai 2004, numarul acestora este de 25 iar de la 1 ianuarie 2007 a crescut la 27 . Ei suntnumii pentru ase ani printr-un acord comun de catre guvernele statelor membre i suntparial rennoibili, din trei n trei ani; cei carora le expira mandatul pot fi numii din nou.Statutul lor este analog cu cel al membrilor Curii de Justiie.

  Cei 27 membri aleg dintre ei un preedinte pentru un mandat de trei ani, judeca nCamere compuse din trei sau cinci membri, conform Regulamentului de procedura. nanumite situaii, Tribunalul judeca n plenul sau. Membrii Tribunalului pot fi chemai saexercite i funcia de avocat general, cu excepia preedintelui.

  Tribunalul de Prim Instan are competena de a judeca: aciuni directe introduse de persoane fizice sau juridice mpotriva actelor instituiilor,

  organelor, oficiilor sau ageniilor Uniunii Europene (ale cror destinatare sunt saucare le privesc n mod direct i individual), precum i mpotriva actelor normative(dac i privesc direct i dac nu presupun msuri de executare) sau, de asemenea,mpotriva abinerii de a aciona a acestor instituii, organisme, oficii sau agenii. Estevorba, de exemplu, de o aciune introdus de o ntreprindere mpotriva unei decizii a

  Comisiei prin care i se aplic o amend; aciuni introduse de statele membre mpotriva Comisiei; aciuni introduse de statele membre mpotriva Consiliului cu privire la actele adoptate

  n domeniul ajutoarelor de stat, la msurile de protecie comercial (dumping")i la actele prin care Consiliul exercit competene de executare;

  aciuni prin care se urmrete obinerea unor despgubiri pentru prejudiciilecauzate de instituiile Uniunii Europene sau de funcionarii acestora;

  20

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  21/26

  aciuni ce au la baz contracte ncheiate de Uniunea European, prin care se atribuien mod expres Tribunalului competena de judecare;

  aciuni n materia mrcilor comunitare; recursuri mpotriva deciziilor Tribunalului Funciei Publice a Uniunii Europene,

  limitate la chestiuni de drept.

  Deciziile pronunate de Tribunal pot fi atacate n termen de dou luni cu recurs, limitat lachestiuni de drept, la Curtea de Justiie.

  3. Tribunalul Functiei Publice (TFP)

  La data de 4 noiembrie 2004, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizianr.752/2004/CE10 pentru nfiinarea Tribunalului Funciei Publice al Uniunii Europene(TFP) (European Union Civil Service Tribunal sau Tribunal de la fonction publiquede l'Union europenne), ca fiind prima dintre camerele jurisdicionale, potrivit

  dispoziiilor art.225A din Tratatul de la Nisa11

  . Aceast competen a fost exercitatiniial de Curtea de Justiie i, ncepnd cu crearea sa, n 1989, de Tribunalul de PrimInstan.

  TFP este compus din apte judectori numii de Consiliu pentru o perioad de aseani care poate fi rennoit, dup ce se face apel la candidaturi i dup obinerea avizuluiunui Comitet format din apte personaliti alese dintre foti membri ai Curii de Justiiei ai Tribunalului de Prim Instan i dintre juriti a cror competen este notorie.

  Judectorii desemneaz din rndul lor preedintele pentru o perioad de trei ani,care poate fi rennoit.

  Tribunalul se ntrunete, ca regul, n camere compuse din trei sau cinci judectorii ca excepie n Plenul instanei, atunci cnd dificultatea sau importana problemelor de

  drept justific acest lucru.n cadrul instituiei jurisdicionale comunitare, Tribunalul este instana specializatn materia contenciosului funciei publice al Uniunii European, soluionnd n priminstan:

  - litigiile dintre Comuniti i agenii lor, conform articolului 236 din Tratatul CE(reprezint aprox. 150 de cauze pe an).Aceste litigii au drept obiect problemereferitoare la relaiile de munc propriu-zise (precum: remuneraie, desfurareacarierei, recrutare, msuri disciplinare etc.), regimul de securitate social (boal,vrst, invaliditate, accidente de munc, alocaii familiale etc.).

  - litigiile privind anumite categorii de personal, ndeosebi personalul din cadrulEurojust, Europol, al Bncii Centrale Europene i al Oficiului pentru Armonizare

  n cadrul Pieei Interne (OAPI).Hotrrile adoptate de Tribunal pot face obiectul unui recurs limitat la probleme dedrept (potrivit art.11 alin.1 din Anexa 1 - lipsa de competen a TFP; pe nclcareaprocedurii n faa tribunalului care aduce atingere intereselor prii n cauz, ct i pe

  10 Publicat n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 333.11 http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/coj_rapport_/coj_rapport_

  ro.pdf

  21

  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/coj_rapport_/coj_rapport_%20ro.pdfhttp://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/coj_rapport_/coj_rapport_%20ro.pdfhttp://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/coj_rapport_/coj_rapport_%20ro.pdfhttp://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/coj_rapport_/coj_rapport_%20ro.pdf
 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  22/26

  nclcarea dreptului comunitar de ctre Tribunalul Funciei Publice.). Acest recurs poatefi introdus n termen de dou luni n faa Tribunalului de Prim Instan.

  Procedura n faa TFP se desfoar conform dispoziiilor Statului Curii, n speciala celor coninute n anexa I a acestuia, precum i de Regulamentul de procedur, intrat nvigoare la 1 noiembrie 2007 i cuprinde o faz scris i una oral.

  Procedura este scutit de taxe, onorariul avocatului, abilitat s pledeze n faainstanelor unui stat membru la care prile trebuie s recurg pentru a fi reprezentate,nefiind suportat de ctre instan. n cazuri speciale se poate solicita asisten juridicgratuit.

  n orice stadiu al procedurii, TFP poate ncerca s faciliteze soluionarea amiabil alitigiilor.

  Limba n care este redactat aciunea poate fi una dintre cele 23 de limbi oficiale aleUniunii Europene, fiind totodat limba n care se va desfura procedura n cauzarespectiv.

  III. PROCEDURA JURISDICIONAL

  1. Tipuri de aciuni care pot fi introduse n faa Curii de Justiie

  Curtea de Justiie colaboreaz cu instanele judectoreti din statele membre, caresunt instanele de drept comun n materia dreptului Uniunii. Pentru a asigura o aplicareefectiv i omogen a legislaiei Uniunii i pentru a evita orice interpretare divergent,instanele naionale pot i uneori trebuie s se adreseze Curii de Justiie solicitndu-i sclarifice un aspect privind interpretarea dreptului Uniunii, n scopul de a le permite, de

  exemplu, s verifice conformitatea legislaiei naionale cu dreptul Uniunii. Cererea de pronunare a unei hotrri preliminare poate de asemenea avea ca obiect controlulvaliditii unui act de dreptul Uniunii.

  Rspunsul Curii de Justiie nu ia forma unui simplu aviz, ci a unei hotrri sau aunei ordonane motivate. Instana naional destinatar este inut de interpretarea datatunci cnd soluioneaz litigiul aflat pe rolul su. Hotrrea Curii de Justiie este naceeai msur obligatorie pentru celelalte instane naionale sesizate cu o problemidentic.

  Tot prin intermediul cererilor de pronunare a unei hotrri preliminare, fiecarecetean european poate s obin clarificarea normelor Uniunii care l privesc. ntr-adevr, cu toate c aceast cerere nu poate fi formulat dect de o instan judectoreascnaional, toate prile din procedura n faa acesteia din urm, statele membre iinstituiile Uniunii pot participa la procedura iniiat la Curtea de Justiie. Astfel, maimulte principii importante ale dreptului Uniunii au fost proclamate n urma unor ntrebripreliminare, adresate uneori de instanele judectoreti naionale de rang inferior.

  Aciunea n constatarea nendeplinirii obligaiilorAceast aciune permite Curii de Justiie s controleze respectarea de ctre statele

  membre a obligaiilor care le revin n temeiul dreptului Uniunii. Sesizarea Curii de

  22

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  23/26

  Justiie este precedat de o procedur prealabil iniiat de Comisie prin care se dstatului membru vizat posibilitatea de a rspunde motivelor invocate mpotriva sa. Dacaceast procedur nu determin statul membru s i ndeplineasc obligaiile, poate fiintrodus la Curtea de Justiie o aciune privind nclcarea dreptului Uniunii.

  Aceast aciune poate fi introdus fie de Comisie - cazul cel mai frecvent ntlnit

  n practic -, fie de un stat membru. n cazul n care Curtea de Justiie constatnendeplinirea obligaiilor, statul este obligat s pun imediat capt acestei situaii. Dac,n urma unei noi sesizri din partea Comisiei, Curtea de Justiie constat c statulmembru n cauz nu s-a conformat hotrrii sale, aceasta i poate impune plata unei sumeforfetare si/sau a unor penaliti cu titlu cominatoriu. Cu toate acestea, n cazul n care nusunt comunicate Comisiei msurile de transpunere a unei directive, poate fi aplicat deCurte statului membru vizat, la propunerea Comisiei, o sanctiune pecuniar chiar de laprima hotrre de constatare a nendeplinirii obligatiilor.

  Aciunea n anularePrin intermediul acestei aciuni, reclamantul solicit anularea unui act al unei

  instituii, al unui organ, al unui oficiu sau al unei agentii a Uniunii (de exempluregulament, directiv, decizie). Curtea de Justiie este singura competent s soluionezeaciunile introduse de un stat membru mpotriva Parlamentului European i/sau mpotrivaConsiliului (cu excepia actelor acestuia din urm n materie de ajutoare de stat, dumpingsau competene de executare) sau pe cele introduse de o instituie a Uniunii mpotrivaunei alte institutii. Tribunalul este competent judece, n prim instan, toate celelalteaciuni de acest tip i ndeosebi aciunile introduse de persoane private.

  Aciunea n constatarea abinerii de a acionaAceast aciune permite Curii s controleze legalitatea inaciunii instituiilor, a

  unui organ, a unui oficiu sau a unei agentii a Uniunii. Cu toate acestea, o asemenea

  aciune nu poate fi introdus dect dup ce instituiei respective i s-a solicitat sacioneze. Atunci cnd s-a constatat nelegalitatea abtinerii, instituia n cauz trebuie spun capt abinerii de a aciona, lund msurile adecvate. Competena de a judecaaciunea n constatarea abinerii de a aciona este mprit ntre Curtea de Justiie iTribunalul n funcie de aceleai criterii precum aciunea n anulare.

  RecursulCurtea de Justiie poate fi sesizat cu recursuri limitate la motive de drept,

  formulate mpotriva hotrrilor i a ordonanelor Tribunalului. Dac recursul esteadmisibil i fondat, Curtea de Justiie anuleaz decizia Tribunalului. n cazul n carecauza este n stare de a fi judecat, Curtea poate s o rein spre soluionare. n caz

  contrar, aceasta trimite cauza Tribunalului, care este inut de decizia pronunat de Curten recurs.

  ReexaminareaDeciziile Tribunalului care statueaz asupra aciunilor introduse mpotriva

  hotrrilor Tribunalului Funciei Publice a Uniunii Europene pot, n mod excepional, sfac obiectul unei reexaminri din partea Curii de Justiie n conditiile prevzute nProtocolul privind Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

  23

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  24/26

  2. Proceduri jurisdictionale

  Indiferent de natura cauzei, procedura include o faz scris i, n general, o fazoral, care este public. Trebuie totui s se fac distincia ntre, pe de o parte, procedurantrebrilor preliminare i, pe de alt parte, celelalte aciuni, denumite aciuni directe.

  a. Sesizarea Curii i procedura scris

  n ceea ce privete procedura ntrebrilor preliminare

  Instana naional adreseaz Curii de Justiie ntrebri privind interpretarea sauvaliditatea unei dispoziii de dreptul Uniunii, n general sub forma unei decizii jurisdicionale, n conformitate cu normele naionale de procedur. Dup traducerea

  cererii n toate limbile Uniunii de Serviciul de traduceri al Curii, grefa o comunicprilor din aciunea principal, precum i tuturor statelor membre i instituiilor Uniunii.Grefa asigur publicarea n Jurnalul Oficial a unei comunicri care indic, printre altele,prile n cauz i coninutul ntrebrilor. Prile, statele membre i instituiile UniuniiEuropene au la dispoziie dou luni pentru a prezenta Curii observaii scrise.

  n ceea ce privete aciunile directeCurtea trebuie sesizat printr-o cerere introductiv adresat grefei. Grefierul

  asigur publicarea n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei comunicri privindaciunea, care indic motivele si concluziile reclamantului. n acelai timp, cerereaintroductiv este comunicat prii adverse, care are la dispoziie o lun pentru a depune

  un memoriu n aprare. Reclamantul poate depune o replic, prtul o duplic, termenulfiind, de fiecare dat, de o lun. Termenele de prezentare a acestor documente trebuierespectate, cu excepia situaiei n care preedintele acord o prelungire a acestora.n ambele tipuri de aciuni, preedintele i primul avocat general desemneaz unjudector raportor i, respectiv, un avocat general, nsrcinai s urmreasc desfurareacauzei.

  b. Msurile preparatorii i raportul cauzein toate procedurile, dup terminarea procedurii scrise, prilor li se solicit s

  indice, n termen de o lun, dac i de ce solicit organizarea unei sedinte pentruaudierea pledoariilor. Pe baza raportului judectorului raportor i dup ascultareaavocatului general, Curtea decide dac trebuie luate n cauz msuri de cercetarejudectoreasc, completul cruia ar trebui s-i fie repartizat cauza i dac este necesarorganizarea unei edine pentru audierea pledoariilor; data acesteia din urm va fi stabilitde ctre preedinte. Judectorul raportor rezum, ntr-un raport al cauzei, fapteleinvocate, precum i argumentele prilor i, dac este cazul, cele ale intervenienilor.Acest raport este adus la cunotina publicului n limba de procedur, n cursul edinei.

  24

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  25/26

  c. Sedina public i concluziile avocatului generalCauza este pledat n edin public, n faa completului de judecat i a

  avocatului general. Judectorii i avocatul general pot adresa prilor ntrebrile pe care leconsider oportune. Dup cteva sptmni, concluziile avocatului general suntprezentate n faa Curii de Justiie, tot n edin public. n cadrul concluziilor, acesta

  analizeaz n detaliu aspectele ndeosebi juridice ale litigiului i propune n deplinindependen Curii de Justiie rspunsul care consider c trebuie dat problemei ridicate.Astfel se termin faza oral a procedurii. n cazul n care apreciaz c nicio problemnou de drept nu este ridicat n cauz, Curtea, dup ascultarea avocatului general, poatedecide judecarea cauzei fr concluzii.

  d. HotrrileJudectorii delibereaz pe baza unui proiect de hotrre redactat de judectorul

  raportor. Fiecare judector din completul respectiv poate propune modificri. DeciziileCurii de Justiie sunt adoptate cu majoritate de voturi, fr ca eventualele opiniidivergente s fie menionate. Hotrrile sunt semnate de toi judectorii care au participat

  la deliberri, iar dispozitivul acestora este pronunat n edin public. Hotrrile iconcluziile avocailor generali sunt disponibile pe site-ul internet CURIA chiar n ziuapronunrii sau, respectiv, a prezentrii. n cea mai mare parte a cazurilor, acestea suntulterior publicate n Repertoriul jurisprudenei Curii de Justiie i a Tribunalului.

  e. Procedurile speciale

  Procedura simplificatAtunci cnd o ntrebare preliminar este identic cu o ntrebare asupra creia

  Curtea a avut deja ocazia s se pronune sau atunci cnd rspunsul la o astfel de ntrebarenu las loc niciunei ndoieli rezonabile sau poate fi n mod clar dedus din jurispruden,

  Curtea, dup ascultarea avocatului general, poate s se pronune prin ordonan motivatn cuprinsul creia se face trimitere mai ales la hotrrea anterioar sau la jurisprudenapertinent.Procedura accelerat

  Procedura accelerat permite Curii s se pronune cu rapiditate asupra cauzelorextrem de urgente, reducnd termenele la maximum i acordnd acestor cauze o prioritateabsolut. n urma unei cereri formulate de una dintre pri, preedintele Curii decide, lapropunerea judectorului raportor si dup ascultarea avocatului general si a celorlaltepri, dac o urgen deosebit justific recurgerea la procedura accelerat. O astfel deprocedur este de asemenea prevzut n cazul trimiterilor preliminare. n acest caz,cererea este formulat de instana judectoreasc naional care sesizeaz Curtea si caretrebuie s mentioneze, n cuprinsul cererii, mprejurrile care justific urgenta deosebitn pronuntarea asupra ntrebrii formulate cu titlu preliminar.

  Procedura preliminar de urgen (PPU)Aceast procedur permite Curtii de Justitie s solutioneze ntr-un termen

  considerabil redus ntrebrile cele mai sensibile referitoare la spatiul de libertate,securitate si justitie (cooperare politieneasc si judiciar n materile civil si penal,precum si vize, drept de azil, imigrare si alte politici referitoare la libera circulatie a

  25

 • 8/6/2019 Curs Master Jurisdictie Comunitara

  26/26

  persoanelor). Cauzele n care se aplic PPU sunt ncredintate unei camere de cincijudectori special desemnat, iar faza scris se deruleaz, n practic, n principal pe caleelectronic si este extrem de redus, att n ceea ce priveste durata, ct si n ceea cepriveste numrul actorilor care pot depune observatii scrise, majoritatea actorilorintervenind n faza oral a procedurii, care este obligatorie.

  Procedura msurilor provizoriiProcedura msurilor provizorii urmrete s obin suspendarea executrii unui

  act al unei instituii, care face de asemenea obiectul unei aciuni, sau orice alt msurprovizorie necesar pentru a preveni un prejudiciu grav i ireparabil n dauna unei pri.Cheltuielile de procedur

  Procedura n faa Curii de Justiie este scutit de cheltuieli. n schimb, onorariulavocatului abilitat s pun concluzii n faa instanelor unui stat membru, ce reprezintprile, nu este suportat de Curte. Cu toate acestea, dac o parte se afl n imposibilitateade a face fa, n totalitate sau n parte, cheltuielilor de judecat aceasta poate, fr a fireprezentat de un avocat, solicita s beneficieze de asisten judiciar gratuit. Cererea

  trebuie s fie nsoit de toate informaiile necesare pentru a demonstra starea de nevoien care se afl partea.

  f. Regimul lingvisticn ceea ce privete aciunile directe, limba utilizat n cererea introductiv (care

  poate fi una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene) va fi limba deprocedur a cauzei, adic limba n care aceasta se va desfura. n ceea ce privetecererile de pronunare a unor hotrri preliminare, limba de procedur este cea a instanei judectoreti naionale care se adreseaz Curii de Justiie. Dezbaterile care au loc ntimpul edinelor sunt traduse simultan, n funcie de necesiti, n diferite limbi oficialeale Uniunii Europene. Judectorii delibereaz fr interprei, folosind o limb comun,

  care este, n mod tradiional, franceza.