curs finante publice completari

of 46 /46
CAPITOLUL 5 CHELTUIELI PUBLICE PRIVIND ASIGURĂRILE SOCIALE Asigurările sociale sunt o formă de protecţie şi sprijin, organizată de societate, pentru cazul în care membrii ei sunt în incapacitate temporară sau permanentă de a-şi câştigă prin muncă existenţa lor şi a familiilor lor 1 . În noţiunea de “societate” se includ: statul, companiile naţionale, regiile autonome, societăţile comerciale, unităţile şi organizaţiile cooperatiste, asociaţiile, întreprinzătorii particulari şi înseşi persoanele fizice, care, toate, apar în calitate de contribuabili pentru fondurile de asigurări sociale. Beneficiarii asigurărilor sociale sunt salariaţii şi pensionarii, membrii cooperaţiei şi asociaţiilor agricole, agricultorii, întreprinzătorii particulari şi meşteşugarii cu ateliere proprii, slujitorii cultelor, avocaţii, personalul casnic sau de serviciu al persoanelor fizice şi asociaţiilor de locatari ş.a., unii dintre ei automat, în virtutea legii, alţii în măsura în care au fost şi / sau sunt contribuabili. În afara lor, beneficiari sunt şi membrii familiilor lor, ca şi copiii orfani, persoanele fără nici un sprijin, familiile cu mulţi copii ş.a. Riscurile de incapacitate de muncă includ o paletă foarte largă cum sunt: accidentările, bolile, maternitatea, invaliditatea, vârsta sub sau peste limita legală de muncă, lipsa susţinătorilor legali, alte situaţii deosebite. Mulţimea şi diversitatea contribuabililor, beneficiarilor, riscurilor, surselor de finanţare conferă asigurărilor sociale caracterul de sistem. În ţara noastră, sistemul asigurărilor sociale cuprinde următoarele componente: 1) asigurările sociale de stat cu caracter general, gestionate în principal de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Casa Naţională a Asigurărilor Sociale; 2) asigurările sociale pentru sănătate dedicate exclusiv acestui scop şi care sunt gestionate de Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate şi de casele judeţene şi a municipiului Bucureşti. 1 Bistriceanu, Gh.D., Adochiţei, M., Negrea, E., Finanţele agenţilor economici , Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1995.

Upload: danu-huu

Post on 09-Sep-2015

268 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

nhn

TRANSCRIPT

CAPITOLUL 5

Capitolul 5 CHELTUIELI PUBLICE PRIVIND ASIGURRILE SOCIALEAsigurrile sociale sunt o form de protecie i sprijin, organizat de societate, pentru cazul n care membrii ei sunt n incapacitate temporar sau permanent de a-i ctig prin munc existena lor i a familiilor lor.

n noiunea de societate se includ: statul, companiile naionale, regiile autonome, societile comerciale, unitile i organizaiile cooperatiste, asociaiile, ntreprinztorii particulari i nsei persoanele fizice, care, toate, apar n calitate de contribuabili pentru fondurile de asigurri sociale.

Beneficiarii asigurrilor sociale sunt salariaii i pensionarii, membrii cooperaiei i asociaiilor agricole, agricultorii, ntreprinztorii particulari i meteugarii cu ateliere proprii, slujitorii cultelor, avocaii, personalul casnic sau de serviciu al persoanelor fizice i asociaiilor de locatari .a., unii dintre ei automat, n virtutea legii, alii n msura n care au fost i / sau sunt contribuabili. n afara lor, beneficiari sunt i membrii familiilor lor, ca i copiii orfani, persoanele fr nici un sprijin, familiile cu muli copii .a.

Riscurile de incapacitate de munc includ o palet foarte larg cum sunt: accidentrile, bolile, maternitatea, invaliditatea, vrsta sub sau peste limita legal de munc, lipsa susintorilor legali, alte situaii deosebite.

Mulimea i diversitatea contribuabililor, beneficiarilor, riscurilor, surselor de finanare confer asigurrilor sociale caracterul de sistem. n ara noastr, sistemul asigurrilor sociale cuprinde urmtoarele componente:

1) asigurrile sociale de stat cu caracter general, gestionate n principal de Ministerul Muncii, Familiei i Proteciei Sociale i de Casa Naional a Asigurrilor Sociale;

2) asigurrile sociale pentru sntate dedicate exclusiv acestui scop i care sunt gestionate de Casa Naional de Asigurri pentru Sntate i de casele judeene i a municipiului Bucureti.

5.1. Asigurrile sociale de stat

Organizarea acestei componente a sistemului asigurrilor sociale este realizat pe baza unor principii care exprim caracterul legal, general, garantat de stat, echitabil al acestora:

a) principiul unicitii, potrivit cruia sistemul naional de asigurri sociale generale este unic, expresie a solidaritii sociale generale i ntre generaii, dar i al minimizrii riscurilor pe care le incumb organizarea unor sisteme private sau facultative sau delimitate, pe care totui nu le respinge;

b) principiul obligativitii, potrivit cruia obligaiile contribuabililor i drepturile beneficiarilor nu sunt facultative, fiind stabilite prin lege;

c) principiul generalitii, potrivit cruia sistemul are drept contribuabili pe toi realizatorii de venituri din propria activitate i drept beneficiari ntreaga populaie activ a rii, inclusiv membrii familiilor fiecrui cetean activ, pentru toate riscurile i situaiile deosebite ce pot genera incapacitate de munc i de asigurare a existenei;

d) garantarea de ctre stat, ceea ce nseamn c, n condiiile legii, deficitele fondurilor de asigurri sociale sunt acoperite din bugetul de stat;

e) echitatea social, potrivit creia sunt contribuabili toi cei ce au posibilitatea s contribuie i sunt beneficiari toate persoanele fizice care au contribuit i / sau sufer unul de riscurile menionate de lege;

f) scutirea de taxe i impozite, aplicabil petiionarii pentru dobndirea drepturilor de asigurri sociale, dar i unora dintre veniturile dobndite n acest context (pensii, ajutoare, unele indemnizaii);

g) principiul imprescriptibilitii, potrivit cruia, dreptul de asisten prin sistem nu se pierde n timp, indiferent cnd s-a produs riscul acceptat prin lege;

h) principiul incesibilitii, potrivit cruia drepturile dobndite prin sistem sunt considerate drepturi personale ce nu pot constitui obiect de tranzacie sau cedare, nici mcar parial;

i) principiul autonomiei i descentralizrii, potrivit cruia asigurrile sociale se realizeaz de ctre asigurai prin organizaii proprii, competente.

Constituirea surselor financiare n sistemul asigurrilor sociale de stat se face din venituri dedicate (afectate) i anume: CONTRIBUII

I) contribuia pentru asigurrile sociale se pltete de persoanele juridice i fizice care au salariai, de regul difereniat dup mai multe criterii, cum sunt grupa de munca, numrul angajailor .a. Contribuia se calculeaz dup relaia:

CAS = TFSBunde: CAS = contribuia pentru asigurri sociale;

TFSB = total fond de salarii brut;

c = cota de asigurri sociale.

n TFSB se includ: fond salarii brut, drepturi de concedii, sporuri de salarii (vechime, ore suplimentare, munca de noapte, periculozitate, toxicitate etc.), indemnizaii de conducere, participarea salariailor la profit, prime.

Cotele de contribuie de asigurri sociale sunt stabilite prin Legea nr. 19/2000 cu modificrile ulterioare dup cum urmeaz:

Contribuia pentru asigurri sociale pe grupe de munc este:

grupa I condiii speciale de munc 41,3%;

grupa II condiii deosebite de munc de munc 36,3 %;

grupa III condiii normale de munc 31,3%.

Cota contribuiei individuale de asigurri sociale este de 10,5% indiferent de condiiile de munc, diferena fiind contribuia datorat de ctre angajator. Legea 294/2011 mai stabileste ca, n cota de contribuie individual de asigurri sociale, este inclus i cota de 3,5% aferent fondurilor de pensii administrate privat, prevazut de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Grupele de munc I (condiii foarte vtmtoare i foarte grele) i II (condiii grele sau vtmtoare) includ activiti pentru care riscurile muncii sunt mai mari (accidente, mbolnviri etc.) i care confer unele avantaje la pensionare (vrsta de pensie mai mic, vechimea n munc minim necesar pensionarii mai redusa, cota pensiei din salariu mai mare).Sumele aferente cotei pentru asigurarea pentru accidente de munc i boli profesionale, datorate de angajatori i de persoanele fizice care ncheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale se adaug la contribuiile de asigurri sociale i se vireaz la bugetul asigurrilor sociale de stat n condiiile i termenele stabilite de Legea nr.19/2000. Cotele care se aplic se stabilesc n funcie de codul CAEN, adic de obiectul principal de activitate.

II) contribuia asigurailor pentru tratament balnear i odihn se pltete de ctre cei ce beneficiaz de trimiteri la tratament balnear i odihn prin sistemul asigurrilor sociale. Contribuia se stabilete difereniat pe tip de trimitere, staiune, sezon, durata sejurului, categoria de confort, mrimea salariului tarifar / pensie, costul trimiterii.

III) contribuia pentru omaj se pltete de orice persoana fizic sau juridic avnd sediul n Romnia i care angajeaz ceteni romni, n cot de 0,5% din TFSB. Aceast contribuie este destinat plii ajutorului de omaj, ajutorului de integrare profesional i alocaiei de sprijin pentru persoanele ce nu s-au putut angaja pn la expirarea ajutorului de omaj. De asemenea, angajatorii mai datoreaz o contribuie de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale, difereniat n funcie de clasa de risc, cuprins ntre 0,15% - 0,85%, precum i o contribuie de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanelor salariale.

Cota de contribuie la bugetul asigurrilor pentru omaj datorat de persoanele asigurate n baza contractului de asigurare pentru omaj, este potrivit Legii nr.76/2002 cu modificrile i completrile ulterioare de 1%.

IV) alte venituri n care se includ lichidri de debite, dobnzi, majorri sau amenzi pentru neonorarea la timp a obligaiei de contribuabil, excedentul anului bugetar anterior, transferuri din bugetul de stat.

Drepturile de asigurri sociale ale beneficiarilor sunt de mai multe feluri.

1. Pensii se pltesc, pe toat durata vieii de dup pensionare, persoanelor care i nceteaz activitatea datorit atingerii limitei de vrst, persoanelor invalide i soului supravieuitor al pensionarului (ncepnd de la o anumit vrst i dac nu are alt venit), precum i, pn la o anumit vrst, copiilor urmai ai salariatului sau pensionarului decedat.

1.1. Pensia pentru munca depus i limit de vrst se acord persoanelor care, salariate fiind, au atins vrsta de pensionare i au o vechime minim n munc. Derogri de vrsta i vechimea n munc sunt prevzute pentru grupele de munc I i II, personal didactic universitar i de cercetare, maternitate (mame ce au cel puin 3 copii i i-au crescut pn la cel puin vrsta de 10 ani), anumite handicapuri fizice (nevztori), anumite funcii (personal navigant din aviaia civil, dansatori, acrobai, balerini, unii salariai din cile ferate .a.). Pensionarea se face la cerere sau din oficiu.Pentru obinerea unei pensii pentru limit de vrst este necesar ndeplinirea cumulativ a dou condiii: mplinirea vrstei-standard de pensionare; realizarea stagiului minim de cotizare. Vrsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare i stagiul complet de cotizare pentru anul 2011 sunt prezentate n tabvelul de mai jos:

Sursa: http://www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/pensia-pentru-limita-de-varsta-984-articol.html

Vechimea n munc, minim pentru pensionare, este de 33 de ani pentru brbai i 28 de ani pentru femei (cu variaiile date de derogri) i urmeaz s creasc treptat n urmtorii ani. stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani att pentru femei, ct i pentru brbai. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o cretere gradual. Cu alte cuvinte, n intervalul ianuarie 2011 decembrie 2014, stagiul complet de cotizare pentru femei va crete de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru brbai de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continu creterea gradual a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, pn n anul 2030.

n cazul n care nu este ndeplinit condiia de vechime minim n munc, dar nu mai puin de 10 ani vechime, pensia se calculeaz proporional cu durata vechimii n munc. Pentru cei cu vechime sub 10 ani se acord un ajutor social.Potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vrsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei i de 65 de ani pentru brbai. Atingerea acestor vrste se va realiza printr-o cretere gradual, conform ealonrii prevzute n anexa la lege.Cu alte cuvinte, n intervalul ianuarie 2011 decembrie 2014, vrsta de pensionare a femeilor va crete de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a brbailor va crete de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continu creterea gradual a vrstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, pn n anul 2030. Totodat, este reglementat creterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, att pentru femei, ct i pentru brbai. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin creterea gradual conform ealonrii prevzute. Cu alte cuvinte, n intervalul ianuarie 2011 decembrie 2014, stagiul minim de cotizare va crete de la 13 ani la 15 ani, att pentru femei, ct i pentru brbai. 1.2. Pensia de invaliditate se acord pentru pierderea capacitii de munc din cauza de accident de munc sau de boal profesional, precum i celor ce i-au pierdut capacitatea de munc din cauza unor boli / accidente nelegate de munc, ns condiionat de faptul c au o anumit vechime n munc i o anumit vrst. Cuantumul pensiei se stabilete n raport cu salariul, dar i cu gradul de invaliditate, care poate fi: I cnd capacitatea de munc este pierdut n totalitate i este necesar ngrijirea i supravegherea invalidului de ctre o alt persoan; II cnd capacitatea de munc este total sau n cea mai mare msur pierdut, dar invalidul nu necesit ngrijirea din partea altei persoane; III cnd capacitatea de munc este pierdut cel puin 50%, dar invalidul poate presta aceiai munc sau o munc mai uoar.

Gradul de invaliditate se stabilete i se confirm periodic, pn la mplinirea vrstei legale de pensionare, de ctre o comisie de expertiz de pe lng serviciul judeean de expertiz medical. Beneficiaz de pensie de invaliditate, n condiiile menionate anterior, i urmtoarele categorii de persoane: a satisfcut serviciul militar ca militar n termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilit, a fost concentrat, mobilizat sau n prizonierat;

a fost elev al unei coli militare/coli de ageni de poliie sau student al unei instituii de nvmnt din sistemul de aprare naional, ordine public i siguran naional pentru formarea cadrelor militare, poliitilor i funcionarilor publici cu statut special din sistemul administraiei penitenciare, cu excepia liceului militar;

elevii, ucenicii i studenii care i-au pierdut total sau cel puin jumtate din capacitatea de munc, ca urmare a accidentelor de munc sau bolilor profesionale survenite n timpul i din cauza practicii profesionale;

persoanele care i-au pierdut total sau cel puin jumtate din capacitatea de munc i marii mutilai, ca urmare a participrii la lupta pentru victoria Revoluiei din Decembrie 1989 ori n legtur cu evenimentele revoluionare din decembrie 1989, care erau cuprini ntr-un sistem de asigurri sociale anterior datei ivirii invaliditii din aceast cauz, au dreptul la pensie de invaliditate n aceleai condiii n care se acord pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munc.Pensia de invaliditate dobndit din riscuri nelegate de munc se acord ca i precedenta, numai c pentru gradul I de invaliditate cota de pensie este, ntre 27 i 70% din salariul luat de baz la pensionare.

Pensionarii ncadrai n gradul I de invaliditate au dreptul n afara pensiei, la o indemnizaie pentru nsoitor n cuantum fix. Cuantumul indemnizaiei pentru nsoitor reprezint 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilit n condiiile legii. Pensia de invaliditate se acord de la data ncetrii plii indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc sau, dup caz, de la data ncetrii calitii de asigurat, dac cererea a fost nregistrat n termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de ncadrare ntr-un grad de invaliditate, n situaia pensiei de invaliditate.1.3. Pensia de urma se acord copiilor i otului supravieuitor.

Copiii au dreptul la pensie de urmai pn la mplinirea vrstei de 16 ani sau pn la terminarea studiilor, dar nu peste vrsta de 26 de ani (dac durata studiilor superioare este de peste 5 ani).

Soia supravieuitoare are dreptul la pensie de urma, ncepnd de la 55 de ani i dac a convieuit cu soul minim 15 ani (ntre 10 i 15 ani pensia se calculeaz proporional cu numrul de ani de convieuire).

Cuantumul pensiei de urma se calculeaz la pensia de care ar fi beneficiat decedatul, n cot de 50% n cazul unui singur urma, 75% n cazul a doi urmai i 100% n cazul a trei sau mai muli urmai.

n Uniunea European ct i n Romnia se aplic un sistem de asigurare a pensiilor bazat pe trei piloni respectiv:

Pilonul I: Sistemul public de asigurri de pensii, n care sunt cuprini toi angajaii inclusiv, rezideni, pe baza contribuiilor angajatorilor i angajailor, devenit sistemul bazat pe principiul Pay as you go respectiv, generaia activ suport pensiile pentru generaia inactiv.

Pilonul II: sistem de pensii private, finanate de angajatori i angajai, pn la producerea evenimentului de ieire la pensie a angajailor, fondurile sunt folosite pentru investiii, respectndu-se regulile i tendina care funcioneaz pe piaa de capital. Pe baza acestui sistem de ieire la pensie, cel n cauz beneficiaz de o pensie aflat n corelaie direct cu mrimea contribuiilor sale la acest fond.

Pilonul III: sistem individual de pensii bazat pe contracte bilaterale, ncheiate de angajai cu societi private de asigurri de via.1.4. Pensia anticipat se acord cu cel mult 5 ani nainte de mplinirea vrstei standard de pensionare, cu condiia ca asiguratul s depeasc stagiul complet de cotizare cu cel puin 8 ani. La data ndeplinirii condiiilor pentru acordarea pensiei pentru limit de vrst, pensia anticipat se transform n pensie pentru limit de vrst i se recalculeaz prin adugarea perioadelor asimilate i a eventualelor stagii de cotizare realizate n perioada de suspendare a plii pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate n pensie pentru limit de vrst se face din oficiu.

1.5. Pensia anticipat parial. Persoanele asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevzute de lege, precum i cele care au depit stagiul complet de cotizare cu pn la 8 ani pot solicita pensie anticipat parial, cu reducerea vrstelor-standard de pensionare cu cel mult 5 ani. Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate pariale se stabilete din cuantumul pensiei pentru limit de vrst care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lun de anticipare, pn la ndeplinirea condiiilor pentru obinerea pensiei pentru limit de vrst. La data ndeplinirii condiiilor pentru acordarea pensiei pentru limit de vrst, pensia anticipat parial se transform n pensie pentru limit de vrst i se recalculeaz prin eliminarea diminurii i prin adugarea perioadelor asimilate i a eventualelor stagii de cotizare realizate n perioada de suspendare a plii pensiei anticipate pariale. Transformarea pensiei anticipatepariale n pensie pentru limit de vrst se face din oficiu.

2. Trimiterile la tratament balnear i odihn sunt drepturi pe care le primesc beneficiarii sub forma unor servicii de tratament balnear i odihn, ale cror costuri sunt suportate n proporie de 70% (n medie) de ctre asigurrile sociale, restul fiind suportat de beneficiar. La aceste costuri se adaug i cele rezultate din reducerile de care se bucur unii beneficiari. Trimiterile se fac pe baza unor prescripii medicale, cu prioritate pentru cei ncadrai n grupele de munc I i II, suferinzii de boli cronice sau profesionale, invalizii, familiile cu muli copii.

3. Indemnizaii i ajutoare sunt drepturi pe care le primesc beneficiarii pentru mai multe tipuri de mprejurri / riscuri care le afecteaz ntr-un fel sau altul capacitatea de munc, punndu-i temporar n situaia de a nu-i putea ctiga existena prin activitatea pe care o desfoar n mod obinuit. Aceste indemnizaii i ajutoare pot fi grupate dup obiectul lor astfel: privind sntatea; privind maternitatea; privind locul de munc; altele.

3.1. Indemnizaiile privind sntatea sunt drepturi care se acord fie n scopul prevenirii, fie n scopul refacerii sntii.

a) indemnizaii pentru prevenirea mbolnvirilor i refacerea / ntrirea sntii sunt acordate salariailor angajai cu contract pe durat nedeterminat i sunt suportate parial de ctre cel care a angajat (primele 10 zile) i parial de ctre asigurrile sociale de stat. Sunt utilizate astfel urmtoarele forme: trecerea temporar n alt munc (mai uoar) sau reducerea programului de lucru, trimiterea la tratament balnear, trimiterea n carantin, acordarea unor materiale ajuttoare (proteze, aparate, centuri .a.).

Pentru prima form menionat, indemnizaia o constituie diferena ntre salariul anterior trimiterii / reducerii i cel ce ar trebui pltit dup aceasta. Indemnizaia nu poate fi acordat mai mult de 90 de zile, iar mrimea ei nu poate depi 25% din salariul anterior.

Pentru a doua form menionat, indemnizaia o constituie plata zilelor de tratament ce depesc durata concediului de odihn i a celor 2-3 zile necesare pentru transport ulterior tratamentului i readaptare. Trimiterea la tratament se poate face i n cazul n care angajatul este deja n incapacitate de munc (boala, urmarea unui accident). n acest caz indemnizaia o constituie o cot de 50-85% din salariul tarifar i sporurile legale de care a beneficiat angajatul anterior mbolnvirii / accidentului i se acord pe toat durata tratamentului balnear.

Pentru a treia form menionat, indemnizaia se acord tuturor angajailor (inclusiv celor temporari) pentru care organele medicale autorizate instituie carantina. Indemnizaia este de 90% din salariul tarifar i se acorda pe toat durata carantinei.

Pentru a patra form menionat, se acord ca indemnizaie costul sau o parte din costul materialului recomandat de organul medical competent. n cazul materialelor necesare ulterior unei boli profesionale sau accident de munc indemnizaia este de 100% din costul respectivului material. n cazul celor necesare ulterior unei boli neprofesionale sau accident n afara muncii, indemnizaia se acord n funcie de mrimea salariului n cot de 50-100% din costul respectivului material.

n toate aceste cazuri, participarea celui ce a angajat este motivat prin stimulentul pe care aceasta l creeaz privind mbuntirea condiiilor de munc i asigurarea proteciei muncii.

b) indemnizaia de concediu medical se acord celor ce primesc un concediu medical n vederea nsntoirii n urma mbolnvirii sau accidentrii. Durata acordrii este de 180 de zile, eventual majorat cu avizul Ministerului Sntii cu nc 90 de zile. La trecerea intervalului de 180 / 270 de zile i n caz c nu a fost refcut capacitatea de munc se recomand i se avizeaz pensionarea de invaliditate.

Indemnizaia se acord tuturor angajailor (inclusiv cei temporari) i cu condiia (pentru cei cu contract pe durat nedeterminat) s fi contribuit la asigurrile sociale cel puin 4 luni n ultimele 12 anterioare mbolnvirii / accidentrii sau cel puin 10 luni n ultimele 24 anterioare mbolnvirii / accidentrii.

Plata acestor indemnizaii este n sarcina celui la care este angajat salariatul i numai pentru unele excepii ea revine asigurrilor sociale.

Cuantumul indemnizaiei se stabilete ca o cot din salariul tarifar plus sporurile legale ale beneficiarului (avute anterior mbolnvirii / accidentrii) i difereniat dup vechimea n munc: 50% pentru o vechime pn la inclusiv 2 ani; 65% ntre 2 i inclusiv 5 ani; 75% ntre 5 i inclusiv 8 ani i 85% peste 8 ani. Pentru primele 3 zile de concediu medical acordat pentru mbolnviri / accidentri nelegate de munc, indemnizaia este de 50% din cea cuvenit conform diferenierilor menionate mai sus. Pentru toate cazurile de mbolnviri / accidente legate de munc i pentru bolile infectocontagioase indemnizaia este de 100% din chiar prima zi a concediului medical i pentru toate categoriile de salariai.

3.2. Indemnizaiile pentru maternitate sunt drepturi care se acord mamelor sau viitoarelor mame sub forma indemnizaiei de maternitate, indemnizaiei pentru ngrijirea copilului, indemnizaiei pentru creterea copilului pn la vrsta de 2 ani i indemnizaiei de natere.

a) indemnizaia de maternitate se acorda femeilor nsrcinate salariate. Cele care beneficiaz prin lege de un concediu de maternitate de 126 zile, n principiu 63 de zile prenatal i 63 de zile postnatal, cu posibilitatea opiunii viitoarei mame de a scurta prenatalul n favoarea postnatalului. De asemenea, se poate acorda, pn la vrsta de 9 luni a copilului, un program de munc redus cu 2 ore i fr diminuarea salariului. n acest din urm caz, indemnizaia este egal cu suma cu care s-ar diminua salariul pentru cele 2 ore libere acordate salariatei.

n cazul concediului de maternitate indemnizaia se stabilete ca o cot din salariul tarifar plus sporurile legale ale angajatei sau n sum fix.

b) indemnizaie pentru ngrijirea copilului se acord mamelor al crui copil n vrst de pn la 3 ani s-a mbolnvit. Mama beneficiaz de un concediu medical pe durata bolii copilului i de o indemnizaie de 50-85% din salariul ei tarifar plus sporurile legale. Aceast indemnizaie se acord mamelor ce nu mai beneficiaz de indemnizaia de maternitate (conform a) de mai sus) i nu au optat pentru indemnizaia de cretere a copilului (conform c) de mai jos). Plata cade n sarcina celui ce a angajat.

c) indemnizaia pentru creterea copilului pn la vrsta de 2 ani se acord la cerere, dup expirarea postnatalului. n acest context, o form de sprijin este i posibilitatea mamelor de a lucra n scopul creterii i ngrijirii copilului.

3.3. Ajutorul pentru lipsa locului de munc se acord persoanelor care i-au pierdut locul de munc sau celor ce nu au avut nc un loc de munc. Sunt uzuale urmtoarele forme de ajutor:

Ajutorul de omaj se acord persoanelor care i-au pierdut locul de munc, dar nu din iniiativa lor, i celor ce, terminnd studiile, nu-si pot gsi loc de munc. De la prima condiie fac excepie cazurile n care ntreruperea activitii din proprie iniiativ este cauzat de un motiv care nu ntrerupe vechimea n munc la momentul reangajrii (ngrijirea copilului sub 7 ani etc.). Alturi de aceste condiii de cauzalitate a lipsei locului de munc se mai adaug condiii de eviden (nregistrarea la oficiile forei de munc i proteciei sociale din raza judeului de domiciliu, confirmarea medical a unei stri de sntate care s-i permit s munceasc), condiii de inexisten a unor surse alternative de venit i condiia de refuz nejustificat a unor propuneri de loc de munc sau recalificare fcute de oficiul de munc.

Ajutorul de omaj se acord la cerere, dup caz, de la data:

ncetrii contractului individual de munc;

ncetrii contractului de asigurare pentru omaj;

ncetrii concediului pentru creterea copilului pn la mplinirea vrstei de doi ani, respectiv trei ani;

absolvirii, n cazul absolvenilor unei instituii de nvmnt.

Indemnizaia de omaj se acord omerilor pe perioade stabilite difereniat n funcie de stagiul de cotizare. Cuantumul indemnizaiei de omaj, este o sum fix, neimpozabil, lunar reprezentnd 50% din salariul de baz minim brut pe ar, n vigoare la data stabilirii acestuia.

Persoanele care beneficiaz de indemnizaie de omaj au urmtoarele obligaii:

s se prezinte lunar la agenia pentru ocupare a forei de munc la care sunt nregistrate pentru a primi sprijin n vederea ncadrrii n munc;

s participe la serviciile pentru stimularea ocuprii i de formare profesional oferite de agenia pentru ocuparea forei de munc;

s caute activ un loc de munc.Nu beneficiaz de indemnizaie de omaj persoanele care, la data solicitrii dreptului, refuz un loc de munc potrivit pregtirii sau nivelului studiilor sau refuz participarea la servicii pentru stimularea ocuprii si de formare profesional oferite de ageniile pentru ocuparea forei de munc. De asemenea, nu beneficiaz de indemnizaie de omaj absolvenii care, la data solicitrii dreptului, urmeaz o form de invmnt.

3.4. Ajutor de deces se acord n caz de deces al salariatului, pensionarului sau membrului cooperator, precum i n caz de deces al unuia din membrii familiei sale. Legea stabilete o varietate de cazuri de acordare a acestui ajutor n raport cu gradul de rudenie, cu faptul c beneficiarii acestui ajutor erau sau nu n ntreinerea celui disprut, cu venitul acestuia sau al beneficiarilor de ajutor, cu existena sau nu a unor descendeni copii n ntreinerea disprutului, cu vechimea n munc .a.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilete anual prin legea bugetului asigurrilor sociale de stat i nu poate fi mai mic dect valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat. Ajutorul de deces se acord la cerere pe baza certificatului de deces. Ajutorul de deces se acord n cuantumul prevzut de Legea bugetului asigurrilor sociale de stat i fcut public de CNPAS, valabil la data decesului. pentru anul 2005 cuantumul ajutorului de deces a fost de 9.400.000 ROL, respectiv 940 RON.

pentru anul 2006 cuantumul ajutorului de deces a fost 1.077 lei.

pentru anul 2007 cuantumul ajutorului de deces a fost 1.270 lei.

pentru anul 2008 cuantumul ajutorului de deces a fost 1.550 lei

pentru anul 2009 cuantumul ajutorului de deces a fost 1.702 lei

pentru anul 2010 cuantumul ajutorului de deces a fost 1.836 lei.

n cazul decesului unui membru de familie, cuantumul ajutorului de deces reprezint jumatate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit unui asigurat sau pensionar. Ajutorul de deces se suport integral din bugetul asigurrilor sociale de stat. Legea asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 (Legea 294/2012) stabilete cuantumul ajutorului de deces astfel:

n cazul asiguratului sau pensionarului,cuantumului acestui ajutor este de 2.117 lei;

n cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces este de 1.059 lei.Calculul i plata indemnizaiilor de asigurri sociale se fac lunar, pe baza certificatului medical eliberat n condiiile legii de ctre:

angajator, cel mai trziu odat cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiv;

instituia care administreaz bugetul asigurrilor pentru omaj;

casa teritorial de pensii dup depuneriea certificatului medical sau a cererii pentru acordarea indemnizaiei pentru creterea copilului.

5.2. Asigurrile sociale pentru sntate

Organizarea acestei componente a sistemului asigurrilor sociale are caracter obligatoriu i funcioneaz descentralizat. n paralel se pot practica alte forme de asigurri facultative de sntate i se pot organiza i societi private pentru asigurarea sntii.

Asigurrile sociale de stat pentru sntate sunt organizate pe baza urmtoarelor principii:

cuprinderea exhaustiv a tuturor cetenilor ca beneficiari;

solidaritatea social, care nseamn c toi cetenii contribuie conform salariului / venitului i beneficiaz n msura n care au nevoie de asisten / ngrijire / tratament n caz de mbolnvire / accident; contribuie, totodat, toate persoanele juridice;

subsidiaritatea, adic sursele financiare constituite prin contribuia cetenilor sunt n completarea celor pe care le aloc statul pentru sntate i a celor pe care cetenii asigurai nii le cheltuiesc pentru sntate din propria lor voin;

definirea strict a serviciilor ce pot fi prestate n limitele sistemului atunci cnd se produce riscul mbolnvirii / accidentrii; aceste servicii sunt angajate cu furnizori din sectorul public sau privat;

finanarea autonom, care presupune c sumele din contribuii ale cetenilor i ale persoanelor juridice sunt folosite quasiexclusiv pentru finanarea serviciilor medico-sanitare; sunt posibile alocaii bugetare sub form de subvenii din partea statului, al cror obiect l formeaz realizarea unor programe guvernamentale pentru protecia sntii, cercetare medical .a. sau pentru investiii de anvergura;

conducere autonom, ceea ce nseamn c exist organe proprii de conducere a activitii i de gestionare a fondurilor, care au caracter nonprofit, sunt independente, au surse proprii de finanare, au contabilitate proprie i cont la banc. Aceste organe pot colabora cu organe ale statului i aplic masurile stabilite de Ministerul Sntii.

Calitatea de asigurat revine oricrui cetean romn cu domiciliul n ar, din momentul n care s-a angajat sau a nceput s plteasc contribuia, precum i tuturor membrilor familiei sale, care nu au venituri proprii i care se afl n ntreinerea sa. Legea prevede n ce msur pot beneficia de aceast calitate unii ceteni strini sau apatrizi, precum i ceteni romni care nu pltesc contribuia (cei ce satisfac serviciul militar obligatoriu, cei ce sufer pedepse privative de libertate, beneficiarii de ajutor social .a.).

Contribuia beneficiarilor se stabilete la o cot de 5,5% din salariul / venitul brut lunar, se deduce din venitul brut n vederea determinrii venitului impozabil i se vars la casa de asigurri pentru sntate.

Contribuia persoanelor juridice sau a celor ce angajeaz se stabilete la 5,2% asupra fondului lunar de salarii.

Destinaia fondurilor de asigurri sociale pentru sntate este stabilit prin lege: plata medicamentelor i serviciilor medicale angajate n beneficiul asigurailor; cheltuieli de administrare i funcionare;

fond de rezerv, n cot de 5% din ncasri.

Drepturile asigurailor se stabilesc printr-un contract-cadru elaborat de Casa Naional de Asigurri pentru Sntate i Colegiul Medicilor din Romnia, cu avizul Ministerului Sntii i aprobat prin hotrre de Guvern.

Casa Naional a Asigurrilor pentru Sntate funcioneaz pe baza unui statut propriu n care se prevd ca organe de conducere: adunarea general a reprezentanilor i consiliul de administraie (preedinte, vicepreedinte i membrii); de asemenea, se prevd limita competenei teritoriale, organizarea activitii generale i de specialitate (tehnic, financiar - contabil, administrativ etc.), atribuiile corpului de experi medicali .a. Casa se supune controlului de gestiune al Curii de Conturi i exercit, mpreun cu Colegiul Medicilor din Romnia, controlul activitii medicale i a calitii acesteia.

CAPITOLUL VII completare

7.3. Principiile impunerii

Impunerea reprezint un complex de msuri i operaiuni, efectuate n baza legii, care au drept scop final stabilirea impozitului ce revine n sarcina unei persoane fizice sau juridice. Impunerea are att o latur de natur politic, ct i una de ordin tehnic (concretizat n metodele i tehnicile utilizate pentru determinarea mrimii obiectului impozabil i a cuantumului impozitului).

Principiile impunerii reprezint toate acele norme sau proceduri tehnico-administrative care trebuie urmate de administraiile financiare privind instituirea i acceptarea prelevrilor fiscale semnificnd n fapt dreptate social n materie de impunere.

Dup prerea lui A. Smith, la baza politicii fiscale a statului ar trebui s stea mai multe principii sau maxime, dup cum urmeaz:

1. Principiul justeii impunerii (echitii fiscale) const n aceea ca supuii fiecrui stat s contribuie, pe ct posibil, cu impozite n funcie de veniturile pe care le obin. Prin promovarea acestui principiu, se urmrea anularea privilegiilor de care se bucurau nobilii i clerul n ceea ce privete impozitele directe i participarea tuturor supuilor statului acoperirea cheltuielilor publice pe msura veniturilor obinute;

2. Principiul certitudinii impunerii presupune ca mrimea impozitelor datorate de fiecare persoan s fie cert i nu arbitrar, termenele, modalitatea i locul de plat s fie stabilite fr echivoc, pentru a fi cunoscute i respectate de fiecare pltitor. Prin promovarea acestui principiu, se urmrea s se pun capt domniei bunului plac n stabilirea i ncasarea impozitelor. A. Smith considera c un mic grad de nesiguran este un defect mai mare dect un considerabil grad de nedreptate.

3. Principiul comoditii perceperii impozitelor cere ca impozitele s fie percepute la termenele i n modul cel mai convenabil pentru contribuabil.

4. Principiul randamentului impozitelor urmrea ca sistemul fiscal s asigure ncasarea impozitelor cu un minim de cheltuieli i s fie ct mai puin apstor pentru pltitori. Acest principiu este o reflectare a tezei guvernului ieftin, conform creia aparatul pentru stabilirea i perceperea impozitelor, la fel ca ntregul aparat de stat, nu trebuie s fie costisitor. Totodat, acest aparat nu trebuie s stinghereasc ntr-un fel activitatea economic a pltitorilor i nici s-i ndeprteze de la ocupaiile lor.

Aceste principii au avut indiscutabil un caracter progresist, fiind ndreptate mpotriva arbitrariului ce domnea n materie de impozite n perioada de trecere de la feudalism la capitalism i n primele stadii de dezvoltare a capitalismului.

Fiecare impozit nou introdus trebuie s corespund cerinelor principiilor de echitate, de politic financiar, de politic economic i social. Aceste principii ns sunt interpretate de pe poziiile celor care dein puterea politic i drept urmare sunt aplicate n concordan cu interesele acestora.

7.3.1. Principii de echitate fiscal

Ca noiune, echitatea fiscal nseamn dreptate social n materie de impozite.

Pentru a putea fi vorba de echitate fiscal sunt necesare: impunerea difereniat a veniturilor i a averii n funcie de puterea contributiv a subiectului impozitului i scutirea de plata impozitului a persoanelor cu venituri mici, adic stabilirea unui minim neimpozabil.

Cnd se apeleaz la spiritul de justiie n repartizarea sarcinilor fiscale ntre membrii societii, trebuie s se fac distincie ntre egalitatea n faa impozitului i egalitate prin impozit.

Egalitatea n faa impozitului presupune ca impunerea s se fac n acelai mod, pentru toate persoanele fizice i juridice, indiferent de locul unde domiciliaz sau i au sediul, adic s nu existe deosebiri de tratament fiscal de la o zon la alta a rii.

Egalitatea prin impozit presupune diferenierea sarcinii fiscale de la o persoan la alta, n funcie de o serie de criterii economice i sociale, printre care pot fi menionate: mrimea absolut a materiei impozabile, situaia personal a subiectului impozabil, natura i proveniena veniturilor etc.

Respectarea echitii fiscale presupune ndeplinirea cumulativ a mai multor condiii, i anume:

1. Stabilirea minimului neimpozabil, adic legiferarea scutirii de impozit a unui venit minim care s permit satisfacerea nevoilor de trai strict necesare. Minimul neimpozabil ns poate fi stabilit ca atare numai n cazul impozitelor directe (mai ales la impozitele pe venit), neavnd aplicabilitate n materie de impozite indirecte;

2. Sarcina fiscal s fie stabilit n funcie de puterea contributiv a fiecrui pltitor, adic cu luarea n considerare a mrimii venitului sau averii care face obiectul impunerii, precum i a situaiei personale a acestuia (singur, cstorit, numrul persoanelor aflate n ntreinerea sa etc.);

3. La o anumit putere contributiv, sarcina fiscal a unei categorii sociale s fie stabilit n comparaie cu sarcina fiscal a altei categorii sociale, respectiv sarcina fiscal a unei persoane s fie stabilit n comparaie cu sarcina altei persoane din aceeai categorie social;

4. Impunerea s fie general, adic s cuprind toate categoriile sociale, respectiv toate persoanele care realizeaz venituri sau care posed un anumit gen de avere, cu excepia persoanelor ale cror venituri se situeaz sub un anumit nivel (minimul neimpozabil).

7.3.2. Principii de politic financiar

La introducerea unui impozit se cere ca acesta s ndeplineasc i cerine de ordin financiar. Astfel, acesta trebuie s aib un randament ridicat, s fie stabil i elastic.

Pentru ca un impozit s aib un randament fiscal ridicat, se cer a fi ndeplinite mai multe condiii:

1. Impozitul s aib un caracter universal, adic s fie pltit de persoanele (fizice sau juridice) care obin venituri din aceeai surs posed acelai gen de avere sau i apropie (prin cumprare, etc.) aceeai categorie de bunuri. Universalitatea impozitului n aceeai msur, presupune ca ntreaga materie impozabil aparinnd unei persoane s fie supus la impunere;

2. S nu existe posibiliti de sustragere de la impunere (pe ci licite sau ilicite) a unei pri din materia impozabil;

3. Volumul cheltuielilor privind stabilirea materiei impozabile, calcularea i perceperea impozitelor s fie ct mai redus posibil.

Un impozit este considerat stabil daca nu este influenat ntr-un sens sau altul, de mutaiile de ordin conjunctural ale ciclului economic. Un impozit este stabil dac randamentul su fiscal nu se modific n funcie de evoluiile conjuncturale din economie, adic volumul su nu crete n faza de prosperitate i nu scade n faza de recesiune. Impozitele asupra averii sunt, de pild, mai stabile dect cele asupra veniturilor sau asupra cheltuielilor.Elasticitatea impozitului presupune ca impozitul s poat fi adaptat n permanen necesitilor de venituri ale statului. Practica fiscal a demonstrat c elasticitatea impozitului acioneaz n special n sensul majorrii ncasrilor din impozite. Elasticitatea poate fi legal sau economic.Un impozit este elastic din punct de vedere legal atunci cnd modificarea cotei sale duce la modificarea volumului ncasrilor.Un impozit este elastic n raport cu conjunctura din economie atunci cnd ncasrile cresc n faza de prosperitate i se reduc n faza de recesiune.7.4. Aezarea i perceperea impozitelor

Aezarea impozitelor presupune efectuarea mai multor operaiuni succesive, constnd n stabilirea mrimii obiectului impozabil, determinarea cuantumului impozitului i perceperea (ncasarea) impozitului.

7.4.1. Stabilirea obiectului impozabil

Aceast operaiune are drept scop constatarea i evaluarea materiei impozabile. Pentru ca veniturile sau averea s poat fi supuse impunerii, este necesar mai nti ca organele fiscale s constate existena de fapt a acestora, iar apoi s procedeze la evaluarea lor.

Evaluarea materiei impozabile i propune s determine dimensiunea acesteia, ceea ce se poate realiza apelnd fie la metoda evalurii indirecte bazate pe prezumie, fie la metoda evalurii directe, bazat pe probe.

Metoda evalurii indirecte cunoate trei variante de realizare: evaluarea pe baza unor semne exterioare ale obiectului impozabil, evaluarea forfetar i evaluarea administrativ.

Evaluarea pe baza semnelor exterioare ale obiectului impozabil, specific impozitelor de tip real, permite stabilirea doar cu aproximaie a mrimii obiectului impozabil, fr s se ia n consideraie situaia persoanei care deine obiectul respectiv.

Evaluarea forfetar const n aceea c organele fiscale, cu acordul subiectului impozabil, atribuie o anumit valoare obiectului impozabil. Evident, nici n acest caz nu sunt create premisele necesare pentru stabilirea cu exactitate a valorii obiectului impozabil.

Evaluarea forfetar nu-i propune s stabileasc cu exactitate nivelul materiei impozabile ci se mulumete cu o valoare medie a acesteia. Tehnica forfetar de evaluare poate fi una legal sau una convenional.1) n cazul forfetarii legale, se pleac de la datele fixate cu anticipaie de ctre legiuitor i strns legate de materia impozabil. El stabilete o prezumie legal cu privire la unele elemente indispensabile pentru existena materiei impozabile.

2) Evaluarea forfetar convenional presupune existena unui acord ntre contribuabil i reprezentantul fiscului, acetia convenind n privina volumului materiei impozabile pentru o perioad de timp determinat.

Evaluarea forfetar prezint avantajul c este extrem de simpl, ea fiind preferat n cazurile n care materia impozabil nu poate fi stabilit cu exactitate. Ea nu deranjeaz contribuabilul, iar pentru fisc metoda este puin costisitoare.Evaluarea administrativ are caracteristic faptul c organele fiscale stabilesc valoarea materiei impozabile pe baza elementelor (datelor) pe care le au la dispoziie. n msura n care subiectul impozitului nu este de acord cu evaluarea fcut de organul fiscal, el are dreptul s o conteste, prezentnd argumentele de rigoare.Metoda evalurii directe, la rndul ei, cunoate dou variante de realizare: evaluarea pe baza declaraiei unei tere persoane i evaluarea pe baza declaraiei pltitorului de impozit.

Evaluarea pe baza declaraiei unei tere persoane const n aceea c mrimea obiectului impozabil se stabilete pe baza declaraiei scrise pe care o ter persoan, care cunoate aceast mrime, este obligat prin lege s o depun la organele fiscale.

Evaluarea pe baza declaraiei contribuabilului (pltitorului) se realizeaz cu participarea direct a subiectului impozitului. Contribuabilul este obligat s in o eviden strict privind veniturile i cheltuielile ocazionate de activitatea pe care o desfoar, s ncheie un bilan fiscal, s ntocmeasc i s nainteze organelor fiscale o declaraie care s rezulte veniturile pe care le realizeaz i cheltuielile care au fost efectuate pentru obinerea acestora, respectiv averea pe care o posed. Pe baza acestei declaraii, organele fiscale procedeaz la stabilirea mrimii materiei impozabile.

7.4.2. Determinarea cuantumului impozitului

Dup stabilirea obiectului impozabil, se trece la calcularea impozitului propriu-zis. n funcie de modul de stabilire, distingem impozite de repartiie i impozite de cotitate.

Impozitele de repartiie s-au practicat n perioada feudalismului i n primele stadii de dezvoltare a capitalismului i s-au caracterizat prin faptul c statul, n funcie de nevoile sale de venituri, proceda la stabilirea sumei globale a impozitelor ce urma s fie ncasat pe ntreg teritoriul rii. Aceast sum era apoi repartizat pe uniti administrativ-teritoriale, iar la unitatea de baz (de exemplu, comuna) avea loc defalcarea, pe subiecte sau obiecte impozabile, a sumei atribuite.

n cazul impozitului de repartiie legiuitorul nu stabilete mai nti cotele legale ale impozitului, ci volumul lui total la nivelul ntregii ri. Acesta se determin pornind de la contingentul impozitului, stabilit de lege la nivel naional, repartizat apoi pe zone ale rii i pe uniti administrativ - teritoriale, pn la nivelul fiecrei comune.

Impozitul de repartiie prezint cel puin dou avantaje:

primul avantaj pentru stat este acela c el are sigurana c impozitul de care are nevoie va fi ncasat, deoarece fiecare comun va stabili o astfel de cot nct contingentul comunal s fie atins;

al doilea avantaj este acela c impozitul de repartiie elimin tentativele de fraud deoarece disimularea unei pri a materiei impozabile de ctre un pltitor este rapid desconspirat de ctre vecinii si care altfel vor plti ei un impozit mai ridicat.

Impozitul de repartiie prezint ns i dou neajunsuri:

primul inconvenient este acela c soluia face ca impozitul s fie lipsit de elasticitate deoarece tentativa de cretere a contingentului naional se izbete de opoziia consiliilor locale;

al doilea inconvenient este cel legat de inegalitatea cotei pe care o antreneaz contigentarea impozitului astfel c povara fiscal va fi foarte diferit de la o localitate la alta deoarece diferit este i capacitatea contributiv a acestora.

Datorit neajunsurilor sale, impozitul de repartiie a fost nlocuit cu cel de cotitate.

Impozitele de cotitate se stabilesc, pornind de jos n sus, prin aplicarea unor cote procentuale asupra obiectului impozabil determinat pentru fiecare pltitor n parte. n aceste condiii, impozitele de cotitate nltur, n cea mai mare parte, neajunsurile specifice impozitelor de repartiie, deoarece ele se stabilesc, de regul, n funcie de mrimea obiectului impozabil i inndu-se cont de situaia personal a pltitorului impozitului.

7.4.3. Perceperea impozitelor

Odat stabilit mrimea impozitului, organele fiscale trebuie s aduc la cunotin contribuabililor cuantumul impozitului datorat statului i termenele de plat a acestuia. Dup aceasta se trece la perceperea (ncasarea) impozitelor. ncasarea impozitelor printr-un aparat fiscal propriu s-a generalizat n perioada capitalismului ascendent i se utilizeaz i n prezent. n condiiile existenei unui asemenea aparat, perceperea impozitelor se realizeaz prin urmtoarele metode:

a) metoda plii directe care presupune ncasarea impozitelor direct de ctre organele fiscale de la pltitori;

b) metoda impunerii de ctre organele fiscale, dup care se emite ntiinarea de plat pentru ncasare, contribuabilul fiind obligat apoi ca ntr-un anumit termen s-i achite obligaiile menionate n acea ntiinare de plat

c) prin stopaj la surs ;

d) aplicarea de timbre fiscale.

ncasarea impozitelor de ctre organele fiscale direct de la pltitori cunoate dou variante de realizare:

cnd pltitorul este obligat s se deplaseze la sediul organelor fiscale a achita impozitul datorat statului (n acest caz avem de-a face cu aa-numitul impozit portabil);

cnd organul fiscal are obligaia de a se deplasa la domiciliul pltitorilor pentru a le solicita s achite impozitul (este vorba aici de impozitul cherabil).

Stopajul la surs const n aceea c impozitul se reine i se vars la stat de ctre o ter persoan (Ex. Impozitul pe salarii, impozitul pe dividende etc).

Perceperea prin aplicarea de timbre fiscale se practic n cazul taxelor datorate statului pentru aciunile n justiie i, de asemenea, pentru taxele privind actele, certificatele i diferitele documente elaborate de notariate publice i de organe ale administraiei de stat.

7.5. Clasificarea impozitelor

Dup trsturile de fond i de form, impozitele pot fi grupate n impozite directe i indirecte.

Impozitele directe au caracteristic faptul c se stabilesc nominal n sarcina unor persoane fizice sau juridice, n funcie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevzute n lege. Ele se ncaseaz direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite. n cazul acestor impozite, subiectul i suporttorul impozitului sunt, n intenia legiuitorului, una i aceeai persoan, dei, practic, uneori acestea nu coincid.

Dac inem cont de criteriile care stau la baza aezrii impozitelor directe, atunci acestea pot fi grupate n impozite reale i impozite personale.

Impozitele reale se stabilesc n legtur cu anumite obiecte materiale (pmntul, cldirile, fabricile, magazinele etc.), fcndu-se abstracie de situaia personal a subiectului impozitului. Ele mai sunt cunoscute i sub denumirea de impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului brut al obiectului impozabil, fr a se face nici o legtur cu situaia subiectului impozitului.

Impozitele personale se aeaz asupra veniturilor sau averii, n strns legtur cu situaia personal a subiectului impozitului, motiv pentru care sunt cunoscute i sub denumirea de impozite subiective.

Impozitele indirecte se percep cu prilejul vnzrii unor bunuri i al prestrii unor servicii (transport, spectacole, activiti hoteliere etc.), al importului, ori exportului etc. ceea ce nseamn c ele vizeaz cheltuielile, respectiv cheltuirea unor venituri. n cazul impozitelor indirecte, chiar prin lege se atribuie calitatea de subiect al impozitului altei persoane fizice sau juridice dect suporttorului acestora.

Dup forma pe care o mbrac, impozitele indirecte pot fi grupate n:

taxe de consumaie;

venituri de la monopolurile fiscale;

taxe vamale;

taxe de timbru i de nregistrare.

Dac avem n vedere obiectul impunerii, atunci impozitele pot fi clasificate n impozite pe venit, impozite pe avere i impozite pe consum (pe cheltuieli).

n funcie de scopul urmrit de stat la introducerea lor, impozitele pot fi grupate n impozite financiare i impozite de ordine.

Impozitele financiare sunt instituite n scopul realizrii de venituri necesare acoperirii cheltuielilor statului. Astfel de impozite sunt, n primul rnd, impozitele pe venit, taxele de consumaie .a.

Impozitele de ordine sunt introduse mai ales pentru limitarea unei anumite aciuni sau n vederea atingerii unui el ce nu are caracter fiscal.

De exemplu, prin instituirea unor taxe ridicate la vnzarea buturilor alcoolice i a tutunului se urmrete limitarea consumului acestora, avnd n vedere efectul lor nociv asupra sntii persoanelor care le consum.

Dup frecvena realizrii lor, impozitele se pot grupa n impozite permanente i impozite incidentale.

Impozitele permanente se ncaseaz periodic (de regul, anual), iar impozitele incidentale se introduc i se ncaseaz o singur dat (de exemplu, impozitul pe averea sau pe profiturile excepionale de rzboi).

Impozitele mai pot fi grupate i dup instituia care le administreaz.Din acest punct de vedere, n statele cu structur federal, distingem impozite federale, impozite ale statelor, provinciilor sau regiunilor membre ale federaiei i impozite locale, iar n statele de tip unitar se ntlnesc impozite ale administraiei centrale de stat i impozite ale organelor administraiei de sfat locale.Conform Fondului Monetar Internaional (F.M.I.) impozitele pot fi clasificate astfel:

1) Impozitul pe venit, beneficii, ctiguri din capital - pentru persoanele fizice mbrac forma impozitului pe venit net, iar pentru persoanele juridice, impozitul pe venitul persoanelor juridice. Alte impozite pentru beneficii i ctiguri: impozitul pe chirii, impozitul pe dobnd, dividende.2) Impozitul pe salarii i mna de lucru - impozitul pe salariu, pe venitul asociailor unici sau liber-profesionitilor.

3) Impozitul asupra patrimoniului - impozitul asupra patrimoniului net, pe tranzacii mobiliare i imobiliare, pe proprietatea imobiliar, pe succesiuni, alte impozite periodice de patrimoniu.

4) Impozite interioare pe bunuri i servicii - se refer la impunerea bunurilor i serviciilor n stadiul produciei sau comercializrii, impozitele cumulative n cascad, aferente vnzrii cu ridicata sau cu amnuntul, TVA, accize, taxe pentru utilizarea vehiculelor cu motor, pentru exercitarea anumitor activiti, impozitele asupra extraciei sau a prelucrrii produselor extractive.

5) Impozitul pe comer exterior i tranzacii internaionale: taxe de export; taxe de import;

beneficii din schimb;

beneficii din monopolul de import-export;

taxe pe operaiuni de schimb;

alte impozite pe comer exterior i tranzacii internaionale.

6)Alte ncasri fiscale: taxe de timbru;

alte impozite.

Capitolul 9

IMPOZITELE INDIRECTE

9.1. Caracterizarea general a impozitelor indirecte

n perioadele cnd o economie nregistreaz un curs ascendent, impozitele indirecte pot avea un randament fiscal ridicat. n schimb, n perioadele de criz i depresiune, cnd producia i consumul nregistreaz un recul, ncasrile din impozitele indirecte urmeaz aceeai evoluie, periclitnd realizarea echilibrului bugetar sau conducnd la adncirea deficitului bugetar.

Astfel, de exemplu, n Romnia, n bugetul de stat pe anul 1998 era prevzut ca impozitele indirecte s devin predominante i s dein o pondere de 68,7% n totalul veniturilor fiscale. n procesul de execuie, deoarece P.I.B., n loc de o cretere zero, cum se preconizase, a nregistrat, dup primele 6 luni, o scdere de aproape 6%, a fost necesar rectificarea bugetului de stat, prilej cu care veniturile ce urmau a se realiza din impozitele indirecte au fost diminuate cu 8,3 mii miliarde lei, adic cu 18,6%.Rezult c impozitele indirecte manifest o sensibilitate sporit fat de conjunctura economic.

Impozitele indirecte se deosebesc de cele directe prin cteva caracteristici eseniale: mbrac, n principal forma impozitelor pe consum, deoarece se percep la vnzarea anumitor mrfuri sau la prestarea unor servicii;

nu au un caracter nominativ, ele se realizeaz de la toi cei care consum bunuri din categoria celor impuse, independent de veniturile, averea sau situaia personal a acestora;

n cazul impozitelor indirecte nu se mai acord facilitile fiscale cunoscute la aezarea impozitelor directe (scutirea de la impunere a minimului neimpozabil, reduceri sau scutiri de impozit pentru cei cu sarcini sociale etc);

perceperea impozitelor indirecte necesit un cost relativ redus, ceea ce justific preferina unor ri pentru impozitele indirecte;

cotele de impozit nu sunt difereniate n funcie de venitul, averea sau situaia personal a celui care cumpr mrfurile sau serviciile care fac obiectul impozitelor indirecte;

subiectul i suporttorul nu sunt una i aceeai persoan, n calitatea de pltitori ai impozitelor indirecte apar, de regul, ntreprinztorii (agenii economici), iar n calitatea de suportatori, consumatorii bunurilor sau serviciilor ce cad sub incidena acestor impozite;

tehnica de percepere este diferit de cea a impozitelor directe, n cazul lor nefiind posibil deschiderea rolului nominativ.

Impozitele indirecte cunosc urmtoarele forme de manifestare:

taxe de consumaie,

monopoluri fiscale,

taxe vamale i

diferite taxe.

Dintre avantajele care justific preferina unor state pentru practicarea impozitelor indirecte cele mai importante sunt: productivitatea lor destul de ridicat i operativitatea cu care procur resurse financiare pentru stat; prin modul de aezare i percepere, impozitele indirecte limiteaz considerabil evaziunea fiscal; fiind cuprinse n preul mrfurilor, impozitele indirecte sunt suportate n mod treptat de ctre contribuabili, care, cel mai adesea, le ignor, confundndu-le cu preul (fenomenul de anestezie fiscal);

uneori se afirm c, ntruct actul cumprri unui bun este contient i voluntar, i plata impozitelor indirecte are caracter voluntar, facultativ. Aceast idee este valabil, cel mult, n ceea ce privete procurarea unor obiecte de lux ns nu i n ceea ce privete bunurile de consum de strict necesitate.

Alturi de aceste avantaje impozitele indirecte prezint i o serie de deficiene, i anume: principala critic adus fiscalitii indirecte este legat de lipsa de echitate a acesteia. Impozitele indirecte au un caracter regresiv (progresivitate invers) i exercit o presiune fiscal mai mare asupra categoriilor sociale cu venituri mici;

un al doilea repro adus impozitelor indirecte vizeaz randamentul instabil al acestora generat de sensibilitatea lor n raport de conjunctura economic;

cel puin unele dintre impozitele indirecte (taxele vamale, de exemplu) sunt criticabile i din punct de vedere al costului de percepere al lor.

9.2. Taxele de consumaie

Taxele de consumaie relev prelevrile fiscale care rspund cel mai bine definiiei impozitelor indirecte, n msura n care se aplic n momentul schimburilor de bunuri i/sau servicii sau derulrii unor operaiuni de cesiune a elementelor de patrimoniu fiind cuprinse n preul de vnzare al mrfurilor i serviciilor care circul n interiorul statului cere impune respectivele prelevri obligatorii.

Altfel spus, taxele de consumaie sunt impozite indirecte care se includ n preul de vnzare al mrfurilor fabricate i realizate n interiorul rii care percepe impozitul. Mrfurile asupra crora se percep taxe de consumaie sunt, n general, cele de larg consum, iar acestea pot diferi ca structur de la o ar la alta. De regul, printre aceste mrfuri ntlnim: zahrul, pastele finoase, orezul, sarea, uleiul, vinul, berea, ceaiul, cafeaua, cacao, textilele, nclmintea etc.

Taxele de consumaie mbrac fie forma taxelor de consumaie pe produs, cunoscute i sub denumirea de taxe speciale de consumaie sau accize, fie forma unor taxe generale pe vnzri, cnd se percep la vnzarea tuturor mrfurilor, indiferent dac acestea sunt bunuri de consum sau mijloace de producie. Taxele speciale de consumaie sau accize

Taxele specifice de consumaie sau accizele sunt aezate asupra unor produse care se consum n cantiti mari i care nu pot fi nlocuite de cumprtori cu altele, pentru ca n acest fel impozitul s aib n mod constant un randament fiscal ct mai ridicat. Drept urmare, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastic, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale etc.

n Romnia se practic accize pe produse, cum sunt: buturile alcoolice, vinurile i produsele pe baz de vin, berea, produsele din tutun, produsele petroliere (benzina premium, regular i normal, benzina fr plumb i motorin), cafeaua, apele minerale i apele gazoase, cu coninut de zahr sau de alte produse de ndulcit i substane aromatizate, confeciile din blnuri naturale, articolele din cristal, bijuteriile din aur i/sau platin, autoturismele i autoturismele de teren (inclusiv din import, rulate), parfumurile, apele de colonie i apele de toalet, aparatele video de nregistrat sau de reprodus, camere video, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, aparatele pentru condiionat aer.

Taxele de consumaie pe produs se calculeaz:

fie n sum fix pe unitatea de msur, fie n baza unor cote procentuale aplicate asupra preului de vnzare, n mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleai taxe, ca i produsele indigene, iar cele destinate exportului, de regul, nu sunt impozitate. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor difer de la o ar la alta i de la un produs la altul. De exemplu, pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depete frecvent 50 i chiar 60 de procente.

n ara noastr, n perioada de dup Revoluia din decembrie 1989, regimul accizelor a fost instituit prin Legea nr. 42/1993. n conformitate cu aceast lege, accizele se calculau, n principal, n baza sistemului ad-valorem prin aplicarea unor cote procentuale asupra bazei de impozitare. La igarete, acciza era stabilit n sum fix pe unitatea de msur. Sistemul ad-valorem practicat la noi a generat o serie de aspecte negative, cum sunt: fenomene de evaziune fiscal n cazul buturilor alcoolice prin subevaluarea bazei de impozitare i comercializarea ilicit a produselor de acest gen provenite din import; concuren neloial n rndul productorilor de alcool i buturi alcoolice.

Pentru nlturarea acestor carene, prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 82/1997 s-a trecut de la sistemul ad-valorem, la calcularea accizelor n baza unei sume fixe stabilite pe unitate de msur i exprimat n ECU. Acest din urm sistem viza produse i grupe de produse ca: alcool, buturi alcoolice, igarete, cafea i produse petroliere i a intrat n vigoare la 1 ianuarie 1998.

Drept urmare, prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 50/1998 s-a prevzut ca ncepnbd de la 1 ianuarie 1999 s se treac la:

stabilirea de accize n lei/U.M. pentru alcool, buturi alcoolice, vinuri i produse pe baz de vin, bere, produse din tutun i cafea;

actualizarea trimestrial (prin ordin al ministrului finanelor) a nivelului accizelor stabilite n lei, n funcie de evoluia ratei inflaiei i a cursului de schimb valutar pentru produsele: alcool, buturi alcoolice, produse din tutun i cafea;

pentru a se limita aria evaziunii fiscale i pentru a uura misiunea organelor fiscale cu atribuii de control privind determinarea corect a cuantumului accizelor datorate bugetului de stat, n cazul alcoolului etilic alimentar, al buturilor alcoolice i al oricror altor produse destinate industriei alimentare sau consumului, care conin alcool etilic alimentar, accizele se datoreaz i se calculeaz o singur dat de ctre agentul economic productor sau importator.

Urmare a aderrii la Uniunea European, prevederile referitoare la accize incluse n Codul Fiscal sunt n cea mai mare parte armonizate cu prevederile directivei a XII-a a Uniunii Europene.Produsele supuse accizelor sunt grupate n dou categorii: produse la care se practic accize armonizate cu cele din Uniunea European (bere, vinuri, buturi fermentate, alcool etilic, produse din tutun, uleiuri minerale, electricitate);

alte produse accizabile (cafea, unele confecii din blnuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur i platin, produse de parfumerie, etc).

Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaz bugetului de stat pentru urmtoarele produse provenite din producia intern sau din import: bere; vinuri; buturi fermentate altele dect bere i vinuri; produse intermediare; alcool etilic; produse din tutun; uleiuri minerale.

Nivelul accizelor armonizate a fost majorat anual ncepnd cu data de 01.07.2004 , prin hotrre a guvernului, n conformitate cu angajamentele asumate de Romnia n procesul de negociere cu uniunea European.

Conform OG 27/2000, majoritatea accizelor se exprim n lei echivalent euro/U.M.

Accizele pentru alcool etilic, distilate de origine agricol, buturi alcoolice distilate, se determin pe baza unor accize unitare stabilite sub forma unor sume fixe (n euro) pe hectolitru de alcool pur, pentru vinuri prin folosirea unor accize unitare exprimate n euro pe hectolitru grad alcoolic, iar pentru bere prin folosirea unor sume fixe pe hl/1 grad Plato. Buturile fermentate, altele dect berea i vinul, precum i produsele intermediare au acciza unitar stabilit n sume fixe (exprimat n euro) pe hectolitru de alcool pur.

Acciza unitar la buturi alcooliceeuro/hectolitru alcool pur- alcool etilic, distilate de origine agricol i buturi alcoolice distilate;

- buturi fermentate altele dect berea i vinul;

- produse intermediare.

euro/hectolitru grad alcoolic- vinuri.

euro/hectolitru grad Plato- bere.

Pentru calculul accizelor la bere, legiuitorul a stabilit accize unitare difereniate, n funcie de capacitatea nominal de producie a contribuabilului, cu scopul de a favoriza micii productori independeni care dein instalaii de fabricaie cu o capacitate nominal anual care nu depete 200.000 hl.

Capacitatea nominal de producie pe care o deine un agent economic trebuie declarat la organul fiscal teritorial la care este nregistrat ca pltitor de impozite i taxe, pn la data de 15 ianuarie a fiecrui an.

Pentru a fi considerai mici productori i, implicit, a beneficia de accize reduse, agenii economici trebuie s ndeplineasc, cumulativ, mai multe condiii.

Micii productori independeni- sunt ageni economici productori de bere care din punct de vedere juridic i economic sunt independeni fa de orice alt agent economic productor de bere;

- utilizeaz instalaii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere;

- folosesc spaii de producie diferite de cele ale oricrui alt agent economic productor de bere;

- nu funcioneaz sub licena de produs a altui agent economic productor de bere.

Accizele pentru produsele din tutun sunt exprimate n sum fix (pentru igarete, igri de foi i tutun destinat fumatului), precum i mixt, att n sum fix, ct i sub form de cot procentual (pentru igarete). Pentru igarete acciza datorat este egal cu suma dintre acciza specific i acciza ad valorem. Acciza specific se calculeaz n echivalent euro pe 1000 de igarete, iar acciza ad valorem se calculeaz prin aplicarea procentului legal stabilit, asupra preului maxim de vnzare cu amnuntul. Preul maxim de vnzare cu amnuntul este preul la care produsul este vndut altor persoane dect comerciani i care include toate taxele i impozitele.

Pentru uleiuri minerale i cafea, accizele sunt stabilite unitar, n euro pe unitatea de msur. Impozitul la ieiul i la gazele naturale din producia intern se datoreaz pentru cantitile livrate, exclusiv cantitile livrate cu titlu de redeven.

Taxele generale pe vnzri

Taxele generale pe vnzri se ntlnesc sub forma impozitului pe cifra de afaceri. Din punctul de vedere al verigii (unitatea productoare, unitatea comerului cu ridicata sau cu amnuntul) la care se ncaseaz, impozitul pe cifra de afaceri poate mbrca forma

impozitului cumulativ (multifazic) i forma

impozitului unic sau monofazic.

n cazul impozitului cumulativ, mrfurile sunt supuse impozitrii la toate verigile pe la care trec din momentul ieirii lor din producie i pn cnd ajung la consumator.

Impozitul pe cifra de afaceri unic se ncaseaz o singur dat, indiferent de numrul verigilor prin care trece o marf, de la productor la consumator. Impozitul unic se poate ncasa fie n momentul vnzrii mrfii ctre productor, cnd se numete tax de producie, fie n stadiul comerului cu ridicata ori cu amnuntul cnd se numete impozit pe circulaie sau impozit pe vnzare.

Impozitul pe cifra de afaceri brut se calculeaz prin aplicarea cotei de impozit asupra ntregii valori a mrfurilor vndute, care include i impozitul pltit la verigile anterioare.

Impozitul pe cifra de afaceri net se aplic numai asupra diferenei dintre preul de vnzare i preul de cumprare, adic numai asupra valorii adugate de ctre fiecare participant la procesul de producie i circulaie al mrfii respective. Referitor la obiectul taxei pe valoarea adugat este de menionat c sub incidena acestui impozit intr: livrrile de mrfuri ctre teri i pentru consumul propriu, achiziiile de bunuri, prestaiile de servicii, bunurile importate. Totodat, sunt impozabile i unele operaiuni care pot fi asimilate vnzrii sau cumprrii, ca de exemplu: creditul pentru consum, cesiunea de mrfuri i, pe un plan mai general, orice tranzacie privind transferul proprietii unui bun material.

Taxa pe valoarea adugat se poate calcula prin aplicarea cotei de impozit:

a) fie asupra valorii adugate n fiecare stadiu pe care l parcurge marfa de la productor la consumator;

b) fie asupra preului de vnzare din stadiul respectiv, obinndu-se astfel taxa asupra preului de vnzare, din care se deduce taxa (calculat n acelai fel) aferent preului de vnzare din stadiul anterior. Diferena rezultat este taxa pe valoarea adugat aferent stadiului respectiv. n practic se utilizeaz cu precdere a doua variant de calcul.

Baza de calcul a taxei pe valoarea adugat o reprezint preul de vnzare al diferitelor mrfuri sau valoarea serviciilor prestate. n vederea calculrii taxei, se stabilete volumul total al vnzrilor sau prestrilor de servicii (cifra de afaceri), pe perioada de impunere (lun, trimestru etc.), la care se aplic cota de impozit. Pentru a nu se impune de mai multe ori aceeai valoare, se scad sumele vrsate anterior la buget cu titlu de tax pe valoarea adugat aferente mrfurilor respective. n vederea efecturii acestor deduceri, este necesar ca taxa pe valoarea adugat s fie evideniat distinct n fiecare factur.

La baza aplicrii taxei pe valoarea adugat poate sta, n general, fie principiul originii mrfurilor, fie principiul destinaiei acestora.

Conform principiului originii, se impoziteaz valoarea care este adugat tuturor bunurilor autohtone, inclusiv valoarea celor care vor fi ulterior exportate, fr ns s fie impozitat valoarea adugat n strintate i care se afl ncorporat n bunurile supuse impozitrii. nseamn, deci, c este impozitat numai valoarea adugat n interiorul rii, exporturile fiind impozitate, iar importurile fiind scutite.

n cazul aplicrii principiului destinaiei, se impoziteaz ntreaga valoare adugat realizat att n tar, ct i n strintate, pentru toate bunurile destinate consumului rii respective. Prin urmare, exporturile sunt scutite de plata taxei pe valoarea adugat, iar importurile vor fi impozitate.

Taxa pe valoarea adugat este vrsat la buget de ctre fiecare ntreprindere (care apare n calitate de vnztor) i se suport de consumatorii mrfurilor sau serviciilor respective o dat cu cumprarea lor.

Conform reglementrilor care stau la baza taxei pe valoarea adugat n Romnia, sub incidena acesteia cad toate operaiunile viznd livrrile de bunuri mobile i prestri de servicii efectuate n cadrul exercitrii activitii profesionale; transferul proprietii bunurilor imobiliare ntre ageni economici, precum i ntre acetia i instituii publice sau persoane fizice; importul de bunuri i servicii. De menionat c toate aceste operaiuni trebuie efectuate de o manier independent de ctre persoane fizice sau juridice.

Pentru ca operaiunile de mai sus s poat fi supuse taxei pe valoarea adugat trebuie ca transferul dreptului de proprietate s se refere la bunuri aflate pe teritoriul Romniei, iar n cazul prestrilor de servicii acestea trebuie utilizate n Romnia, indiferent de locul unde este situat sediul sau domiciliul prestatorului. Bunurile din import sunt supuse impozitrii n Romnia, la intrarea acestora n tar i la nregistrarea declaraiei vamale.

Obligaia pltii taxei pe valoarea adugat ia natere n mod automat la data efecturii livrrii de bunuri mobile, transferului proprietii bunurilor imobiliare i prestrii serviciilor.

Dac este vorba de livrri de bunuri i prestri de servicii cu plata n rate sau de cele care dau natere la decontri sau ncasri succesive, obligaia pltii taxei pe valoarea adugat intervine la expirarea perioadei pentru care se face decontarea sau, dup caz, la data stabilit pentru plata ratelor.

Baza de impozitare o reprezint valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, din care s-a dedus taxa pe valoarea adugat. Aceast baz se determin n funcie de: preurile negociate ntre vnztor i cumprtor, care cuprind i accizele stabilite potrivit legii; tarifele negociate pentru prestrile de servicii; suma rezultat din aplicarea cotei de comision sau suma convenit ntre parteneri, pentru operaiunile de intermediere; valoarea n vam, stabilit potrivit legii, la care se adaug taxa vamal, alte taxe i accizele datorate pentru bunurile i serviciile din import; preurile cu care sunt vndute bunuri din depozitele vmii sau cele stabilite prin licitaie etc.

Referitor la cotele de impozitare este de subliniat mai nti faptul c, iniial, s-a utilizat o cot de 18% pentru bunurile i serviciile din ar i din import i cota zero pentru exporturi. De la 1 ianuarie 1995, s-au aplicat urmtoarele cote: cot normal de 18%, cota redus de 9% i cota zero. Cota redus s-a aplicat la majoritatea produselor alimentare, la bunurile destinate utilizrii n exclusivitate n scopul aprrii sntii, precum i la aparatura tehnic medical.

ncepnd cu 1 ianuarie 1998, ca urmare a noii politici fiscale promovate de Guvern, prin care se pune accent pe creterea contribuiei impozitelor indirecte la formarea veniturilor bugetului de stat, concomitent cu o anumit reducere a ponderii impozitelor directe, a avut loc majorarea cotelor aplicate pentru calcularea taxei pe valoarea adugat. Astfel, cota normal (standard) s-a majorat de la 18% la 22%, iar cota redus s-a majorat de la 9% la 11%. Totodat, a avut loc restrngerea numrului de scutiri de la plata taxei pe valoarea adugat, apreciindu-se c unele din scutirile care se acordau pn la aceast dat nu se nscriau pe linia cerinelor privind armonizarea legislaiei romne cu legislaia statelor membre ale Uniunii Europene referitoare la taxa pe valoarea adugat.

Din anul 1999 i pn n iunie 2010 cota normal (standard) a fost de 19% i se aplica pentru operaiunile privind livrrile de bunuri, transferurile imobiliare i prestrile de servicii din ar i din import. Cota zero s-a aplicat la exportul de bunuri i prestrile de servicii care privesc direct exportul, efectuate de ageni economici cu sediul n Romnia.

n prezent, n conformitate cu Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cota standard a taxei pe valoare adugat este de 24% i se aplic asupra bazei de impozitare pentru orice operaiune impozabil care nu este scutit de taxa pe valoare adugat sau care nu este supus cotei reduse a taxei pe valoare adugat.Cota redus a taxei pe valoare adugat este de 9% i se aplic asupra bazei de impozitare pentru urmtoarele prestri de servicii i/sau livrri de bunuri:

dreptul de intrare la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectur i arheologie, grdini zoologice i botanice, trguri expoziii;

livrarea de manuale colare, cri, ziare i reviste, cu excepia celor destinate exclusiv publicitii;

livrrile de proteze de orice fel i accesoriile acestora, cu excepia protezelor dentare;

livrrile de produse ortopedice;

medicamente de uz uman i veterinar;

cazarea n cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcie similar, inclusiv nchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Pe lng cota redus de 9% se practic i o cota foarte redus de 5%. La sfritul lunii decembrie 2008, autoritile au decis aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% n cazul locuinelor noi, pentru a ajuta sectorul imobiliar. TVA de 5% se aplic la livrarea de locuine cu o suprafa util de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodreti, a cror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depeste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA.Taxa pe valoare adugat este practicat, n prezent n rile membre ale U.E. i n alte ri cum sunt: Japonia, Canada.Principalele caracteristici ale taxei pe valoarea adugat, din care se pot desprinde o serie de avantaje, sunt urmtoarele: este un impozit indirect, suportat de ctre consumatorii finali ai bunurilor i serviciilor;

este un impozit general ntruct se aplic, n principiu, la toate tranzaciile privind bunurile i serviciile;

este un impozit unic cu plata fracionat, corespunztoare valorii adugate n fiecare stadiu;

este un impozit neutru n raport cu numrul stadiilor prin care trece produsul i nu influeneaz consumatorul n a reduce consumul;

este un impozit transparent ceea ce permite exercitarea dreptului de deducere i de taxare a investiiilor i exporturilor;

asigur o mai mare ritmicitate a veniturilor la buget prin accelerarea decontrilor.Taxa pe valoarea adugat are ns i o serie de neajunsuri, dintre care, cel mai important este regresivitatea acesteia, mai ales atunci cnd se aplic ntr-o cot unic.9.3. Monopolurile fiscale

Dup cum am vzut, n cadrul impozitelor indirecte apar i monopolurile fiscale. Astfel, statul instituie monopoluri fiscale asupra produciei i/sau vnzrii unor mrfuri ca: tutun, sare, alcool, cri de joc i alte produse specifice.

Monopolurile fiscale, n funcie de sfera lor de cuprindere, pot fi depline sau pariale. Monopolurile fiscale depline se instituie de ctre stat att asupra produciei, ct i asupra comerului cu ridicata ori cu amnuntul a unor mrfuri. n schimb, monopolurile pariale sunt instituite fie numai asupra produciei i comerului cu ridicata, fie numai asupra comerului cu amnuntul.

Printre rile n care monopolurile fiscale aduc ncasri relativ importante, putem meniona: Italia (asupra tutunului i chibriturilor), Germania (asupra alcoolului sau buturilor alcoolizate), Spania (asupra tutunului i petrolului) i Tunisia.

Veniturile realizate de ctre stat de pe urma monopolurilor fiscale sunt formate, pe de o parte, din profitul creat n procesul de producere a acestor mrfuri - pe care statul l realizeaz ca orice ntreprinztor -, iar pe de alta, din impozitul indirect cuprins n pre, care se ncaseaz de la consumatorii mrfurilor respective. Deoarece numai statul produce sau numai statul vinde astfel de mrfuri, el poate stabili un pre n care s fie indus i un asemenea impozit indirect.

Algoritmul de calcul al impozitului indirect monopolul fiscal este:

Mf=Pv-(Cp+P)

unde:

Mf reprezint monopolul fiscal;

Pv ilustreaz preul de vnzare stabilit de ctre stat la bunul produs;

Cp relev costul ocazionat de producerea bunului;

P semnific profitul statului ca ntreprinztor.

n Romnia, s-a instituit un monopol fiscal parial n anul 2000 asupra comercializrii alcoolului etilic rafinat i a alcoolului tehnic. Prin aceast reglementare s-a interzis circulaia i comercializarea alcoolului brut, etilic rafinat i tehnic ntre agenii economici, n special, pentru nlturarea fenomenului evazionist, n anul 2001 s-a renunat ns la acest monopol.Aria de aciune a monopolurilor fiscale precum i importana acestora a sczut, actualmente statele avnd la dispoziie alte instrumente de procurare a veniturilor.

9.4. Taxele vamale

9.4.1. Caracterizare general a taxelor vamale

Taxele vamale sunt impozite indirecte, al cror subiect este agentul economic ce efectueaz operaiuni de comer exterior, al cror obiect este valoarea n vam a respectivei operaiuni i al cror suportator este, n principal, consumatorul final.Taxele vamale pot fi percepute de ctre stat asupra importului, exportului i tranzitului de mrfuri. n practica fiscal internaional, taxele vamale care se utilizeaz cel mai frecvent sunt cele asupra importului de mrfuri.

Taxele vamale de export se ntlnesc sporadic, deoarece statele sunt interesate n ncurajarea exportului de mrfuri, deoarece acesta constituie, n majoritatea cazurilor, mijlocul cel mai important de realizare a resurselor valutare. Atunci cnd, totui, se percep astfel de taxe, ele au fie un scop pur fiscal, fie unul economic. n unele ri se ntlnesc situaii cnd statul instituie taxe vamale de export asupra unor materii prime pentru a determina prelucrarea lor n ar, iar n altele cnd acestea se instituie asupra unor semifabricate sau produse finite care dein o pondere important n exportul lor. Printre rile n care se poate vorbi de practica unor taxe vamale de export menionm: Indonezia (asupra produselor nepetroliere), Thailanda (la exportul de zahr i orez), Malayezia (la exportul de cauciuc, cositor, bauxit i alte minereuri, cherestea, uleiuri de palmier i piper).

Taxele vamale de tranzit se instituie asupra mrfurilor care fac obiectul comerului exterior, cu ocazia trecerii acestora pe teritoriul unei tere ri. n condiiile actuale, taxe vamale de tranzit nu se practic dect cu titlu de excepie, deoarece statele sunt interesate n ncurajarea tranzitului de mrfuri, fiindc de pe urma acestuia realizeaz ncasri n valut, cum sunt: tarife pentru folosirea cilor ferate, taxe pentru utilizarea drumurilor publice etc.

Taxele vamale de import se instituie asupra importului de mrfuri i se calculeaz asupra valorii acestora, n momentul n care ele trec frontiera trii importatoare. Importatorul, o dat cu depunerea documentelor prin care intr n posesia mrfii importate, achit i taxa vamal de import.

Prin urmare, natura economic a taxei vamale de import este similar cu aceea a taxelor de consumaie percepute asupra mrfurilor din producia autohton.

Dup forma lor de exprimare, taxele vamale pot fi de trei feluri, i anume: ad-valorem, specifice i compuse.

Taxele vamale ad-valorem se exprim ca procent din valoarea mrfurilor importate.

Taxele vamale specifice sunt stabilite ca sum fix pe unitatea fizic de marf importat (de exemplu, pe ton, pe bucat etc.).

Taxele vamale compuse apar ca o combinaie a primelor dou.

Taxele vamale practicate de o anumit ar, indiferent de felul lor, sunt trecute ntr-un tabel care poart denumirea de tarif vamal. n tariful vamal sunt specificate, pentru fiecare categorie de produse sau produse individualizate, taxele vamale exprimate n procente, precum i cele rezultate din aplicarea msurilor tarifare prefereniale prevzute n reglementrile legale.

n funcie de nivelul lor, taxele vamale de import, menionate n tariful vamal naional sau de grup, pot fi: taxe vamale n condiia clauzei naiunii celei mai favorizate, taxe vamale autonome i taxe vamale prefereniale.

Taxele vamale n condiia clauzei naiunii celei mai favorizate se aplic la importul de mrfuri pe care o ar membr a Organizaiei Mondiale a Comerului l efectueaz din rile membre ale aceluiai organism sau din alte ri cu care aceasta are acorduri bilaterale, pe baza crora i acord reciproc clauza naiunii celei mai favorizate.

n Romnia, persoanele juridice pltesc taxe vamale numai pentru mrfurile importate, care se calculeaz prin aplicarea cotei procentuale asupra valorii mrfurilor n vam. n cazul rilor cu care Romnia ntreine relaii comerciale pe baza unor convenii sau nelegeri internaionale, aplicarea taxelor vamale se face n conformitate cu prevederile acestora.

Pentru evitarea unor discriminri, taxele vamale nscrise n tariful vamal se aplic tuturor agenilor economici, indiferent de forma de proprietate i, de regul, la toate produsele care fac obiectul importurilor.

Taxele vamale de import se determin pe baza tarifului vamal de import al Romniei, care se aprob prin lege. n tariful vamal este menionat taxa vamal n procente, care se aplic la valoarea n vam a mrfurilor, exprimat n lei. Transformarea n lei se face la cursul de schimb comunicat de Banca Naional a Romniei.

Conform acestei proceduri, valoarea n vam se stabilete (ori de cte ori este posibil) pe baza valorii de tranzacie la care se adaug, n msura n care au fost efectuate, dar nu au fost induse n pre, i urmtoarele elemente:

cheltuielile de transport al mrfurilor importate pn la frontiera romn;

cheltuielile de ncrcare, de descrcare i de manipulare conexe transportului mrfurilor importate, pe parcurs extern;

costul asigurrii pe parcursul extern.

Pentru a se putea determina valoarea n vam, importatorul este obligat s depun la biroul vamal o declaraie pentru valoarea n vam, nsoit de facturi sau de alte documente de plat a mrfii i a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.

n afara taxelor vamale obinuite, pe plan internaional se mai practic i alte tipuri de taxe, cum sunt: taxe de retorsiune, care sunt taxe sancionale aplicate fa de rile care au luat msuri de politic comercial unilateral i neloial;

taxe compensatorii, instituite ca taxe speciale n scopul neutralizrii oricrei subvenii acordate, direct sau indirect, n ara de origine sau n ara exportatoare;

taxe anti-dumping ce sunt percepute suplimentar, peste taxa vamal obinuit pentru a contracara politica de dumping prin care unele state ncearc s cucereasc noi piee.

n ara noastr se practic doar taxe vamale de import care se determin prin aplicarea cotelor proporionale la valoarea n vam. Odat cu aderarea la Uniunea European, Romnia a renunat la propriul Cod vamal i a trecut la utilizarea Codului Vamal Unic al Uniunii Europene n relaiile comerciale pe care le are cu rile extracomunitare.9.5. Taxele

Taxa deriv din latinescul taxis i reprezint un transfer de valoare obligatoriu la dispoziia statului, cu echivalent, titlu definitiv i destinaie special, datorat conform dispoziiilor legale de ctre persoanele fizice i juridice n schimbul unui serviciu public instituional.Potrivit definiiei se poate aprecia c taxa este o prelevare: bneasc, deoarece persoanele fizice i juridice efectueaz ctre instituiile de stat transferuri de putere de cumprare n schimbul unor servicii publice speciale;

obligatorie, pentru c transferul de valoare este impus de stat n msura n care beneficiarul acestuia, prin solicitarea unui serviciu instituional, dorete s-i exercite n fond un drept legal;

la dispoziia statului, pentru c transferul bnesc este dirijat n scopul satisfacerii necesitilor de resurse financiare ale statului n vederea producerii de servicii publice speciale de natur instituional;

cu echivalent, deoarece exist un raport direct i imediat ntre transferul de valoare efectuat i serviciul public furnizat de ctre instituiile statului (de obicei valoarea serviciului este inferioar cuantumului taxei pltite, fapt care apropie foarte mult din punct de vedere conceptual taxa de preul politic);

definitiv, pentru c puterea de cumprare odat transferat nu va mai fi restituit de ctre stat;

cu destinaie precizat, ntruct este colectat de instituiile statului n vederea furnizrii unor servicii publice speciale de natur juridic, administrativ, industrial sau ecologic; datorat de persoane fizice sau juridice, deoarece mobilizrile financiare cad n sarcina persoanelor fizice i juridice ca beneficiare de servicii publice;

cu plat neregulat, deoarece ncasarea acestora nu se face de ctre stat cu o anumit frecven.

Ca form a impozitelor indirecte, taxele reprezint plile pe care le fac diferite persoane fizice i/sau juridice pentru serviciile efectuate n favoarea lor de anumite instituii publice. Taxele ntrunesc majoritatea trsturilor specifice impozitelor, i anume: caracter obligatoriu, titlu nerambursabil, urmrirea n caz de neplat. Dac impozitele nu presupun o contraprestaie din partea statului, n schimb taxele dau dreptul pltitorului s beneficieze de un anumit serviciu.

Dup natura lor, taxele pot fi clasificate astfel:

taxe judectoreti; taxe de notariat; taxe consulare i

taxe de administraie.

Taxele judectoreti se ncaseaz de ctre instanele jurisdicionale n legtur cu aciunile introduse spre judecare de ctre diferite persoane fizice sau juridice.

Taxele de notariat se pltesc pentru eliberarea, legalizarea sau autentificarea de diferite acte, copii etc., fiind ncasate de ctre notariate.

Taxele consulare se ncaseaz de ctre consulate pentru eliberarea de certificare de origine, acordarea de vize etc.

Taxele de administraie se ncaseaz de ctre diferite organe ale administraiei de stat n legtur cu eliberri de autorizaii, permise, legitimaii etc., la cererea anumitor persoane.

Dup obiectul operaiunii care se efectueaz i urmeaz a fi taxat, taxele pot fi de dou feluri: taxe de timbru i taxe de nregistrare.

Taxele de timbru se percep la efectuarea de ctre instituiile publice a unor operaii, cum sunt: autentificarea de acte; eliberarea unor documente (de exemplu, cri de identitate, paapoarte, permise de conducere auto etc.); legalizri de acte etc. Taxele de timbru poart aceast denumire pentru c ncasarea lor se face prin aplicarea de timbre fiscale.

Taxele de nregistrare se percep la vnzri de imobile, la constituirea, fuzionarea sau dizolvarea societilor de capital; de asemenea, ele se percep asupra fiecrei operaii de vnzare i, respectiv, cumprare la burs etc.

Att taxele de timbru, ct i cele de nregistrare pot fi stabilite fie ad-valorem (atunci cnd aciunile sau faptele supuse taxrii sunt evaluate n bani i cnd taxa se calculeaz prin aplicarea unor cote la valoarea respectiv), fie n sume fixe, n toate celelalte cazuri. ncasarea taxelor se poate face n numerar sau - aa cum am vzut - prin aplicarea de timbre fiscale.

n legislaia financiar a unor ri se ntlnete, pe lng impozite i taxe, i o categorie intermediar ntre acestea, cunoscut sub denumirea de contribuie.

Contribuiile reprezint sumele ncasate de anumite instituii de drept public, de la persoane fizice sau juridice, pentru avantaje reale sau presupuse de care acestea beneficiaz. Plata contribuiei este obligatorie, iar prin intermediul acesteia se stabilete de la nceput participarea parial a persoanei fizice sau juridice la acoperirea cheltuielilor efectuate de stat pentru oferirea avantajului respectiv.

Contribuia provine etimologic din latinescul contributio i reprezint un transfer de valoare obligatoriu la dispoziia statului, fr echivalent, cu titlu definitiv i cu destinaie strict precizat, datorat conform dispoziiilor legale de ctre persoanele fizice i juridice n vederea acoperirii unor cheltuieli publice de interes comunitar sau de natur social.Din definiie se desprinde faptul c aceasta este o prelevare: bneasc, ntruct persoanele fizice i juridice efectueaz ctre stat transferuri de putere de cumprare n schimbul unor servicii publice de interes comunitar sau social;

obligatorie, pentru c transferul de valoare este impus de ctre stat prin legi tuturor persoanelor fizice i juridice;

la dispoziia statului, ntruct transferul bnesc este orientat n vederea furnizrii unor servicii publice comunitare sau sociale;

fr echivalent, deoarece, pe de o parte, nu exist un raport direct i imediat ntre transferul de valoare efectuat i serviciul public furnizat de ctre stat, iar pe de alt parte, este posibil ca subiectul pltitor s utilizeze sau nu respectivul serviciu;

definitiv, pentru c puterea de cumprare odat transferat nu va mai fi restituit de ctre stat;

cu destinaie precizat, ntruct este mobilizat de stat n vederea furnizrii unor servicii publice de natur comunitar sau social; datorat de persoane fizice sau juridice, deoarece obligaiile de plat cad n sarcina persoanelor fizice i juridice ca beneficiare de servicii publice cu caracter socio-comunitar;

cu plat regulat, deoarece colectarea acestora se fac