curs auditori energetici probleme si indicatii 2011

38

Upload: doruenciu

Post on 16-Sep-2015

63 views

Category:

Documents


18 download

DESCRIPTION

Curs Auditori Energetici Probleme Si Indicatii 2011

TRANSCRIPT

  • 2

  • 3Autori pe specialitiLegislaie: Dan Constantinescu, Cristian StamatiadeDezvoltare Durabil: Cristina OchinciucConstrucii: Dan Constantinescu, Mihaela Georgescu,

    Gabriela CaracaInstalaii: Dan Constantinescu, Dan Berbecaru,

    Gabriela Caraca

  • 4CUPRINSCap. 1. Specialitatea LEGISLAIE LEG

    Enunuri ................................................................................................................15Rspunsuri ...........................................................................................................16

    Cap. 2. Specialitatea Dezvoltare Durabil DDEnunuri ................................................................................................................17Rspunsuri ...........................................................................................................19

    Cap. 3. Specialitatea Construcii CEnunuri ................................................................................................................10Rspunsuri ...........................................................................................................18

    Cap. 4. Specialitatea Instalaii I4.1. nclzire..........................................................................................................264.2. Rcire.............................................................................................................324.3. Ap cald ......................................................................................................344.4. Iluminat artificial ............................................................................................34Rspunsuri Instalaii ..........................................................................................35

  • 5Cap. 1. Specialitatea Legislaie LEG

    Enunuri1. Certificatul de Performan Energetic (CPE) a unei uniti de cldire dintr-o

    cldire nou, care vi se solicit, se poate baza pe:a. indici statistici de performan energetic rezultai din baza de date de care

    dispunei ca urmare a CPE elaborate pentru cldiri existente n ultimii 8 ani;b. CPE al ntregii cldiri.

    Justificare.

    2. n anul 2009 ai elaborat un CPE pentru o cldire. n anul 2011 cldirea faceobiectul unei tranzacii imobiliare, iar banca solicit un nou CPE n conformitate cuDirectiva 31/2010/UE.

    a. Banca procedata corect.b. Banca nu procedeaz corect.

    3. Care este termenul de la care toate cldirile noi ocupate / deinute de autoritilepublice vor fi cldiri al cror consum de energie este aproape egal cu zero ?

    a. 01.01.2015b. 31.12.2050c. 31.12.2020

    4. Suntei arhitect i deinei titlul tiinific de doctor n arhitectur.a. Trebuie s urmai un curs postuniversitar de formare pentru a deveni auditor

    energetic pentru cldiri gradul I.b. Trebuie s urmai un curs postuniversitar de formare pentru a deveni auditor

    energetic pentru cldiri gradul II.c. V putei prezenta direct la examenul de atestare ca auditor energetic pentru

    orice grad solicitai.

    5. Suntei solicitat s elaborai CPE al unui grup de 6 cldiri colective, identice caproiect, care formeaz un ansamblu rezidenial. ncheierea lucrrilor este ealonat pedurata unui an.

    a. Vei elabora un CPE unic al primei cldiri executate care se va reproducepentru toate celelalte 5.

    b. Vei elabora CPE distincte pentru fiecare cldire.Justificare.

  • 66. Care este pragul de suprafa util total a unei cldiri ocupate de o autoritatepublic care oblig autoritatea public la elaborarea CPE de la 09.07.2015 ?

    a. 1.000 m2b. 500 m2c. 250 m2

    7. n cazul proiectrii unei cldiri noi se solicit introducerea unor sisteme alternativede energie, dup cum urmeaz:

    a. combustibil solid;b. pompe de cldur;c. pile de combustie;d. energie nuclear.

    Rspunsuri1. b. Justificare: Indicii statistici caracteristici cldirilor existente sunt afectai de

    coreciile de performan provenite din modificarea caracteristicilor tehnice ale materialelori ale instalaiilor. n cazul existenei CPE a cldirii noi acesta poate fi utilizat n locul CPEpe unitate de cldire (Directiva 31/2010/UE, Art. 12, al (4)).

    2. b (Directiva 31/2010/UE, Art. 12 al (1)).3. c (Directiva 31/2010/UE, Art. 9).4. c (Ordinul ministrului MDRT 2237/2010 Regulamentul privind atestarea

    auditorilor energetici pentru cldiri, Art. 12, al (3)).5. b. Justificare: CPE include toate modificrile fa de soluia de proiect (care sunt

    nregistrate n documentaia tehnic a cldirii) i, prin urmare, este posibil ca acestemodificri s influeneze CPE al cldirii reale.

    6. c (Directiva 31/2010/UE, Art. 12, al (1) lit. b).7. b (Directiva 31/2010/UE, Art. 6 al (1)).

  • 7Cap. 2. Specialitatea Dezvoltare Durabil DD

    Enunuri1. Principiul faadei libere, definit ca piele independent de structura metalic sau

    de aceea n cadre de beton aleas pentru realizarea unei cldiri, este unul dintre cele 5principii publicate sub titlul 5 principii ale unei noi arhitecturi de ctre (specificai anul):

    a. Mies van der Rohe;b. Adolf Loos;c. Le Corbusier i Pierre Jeanneret;d. Louis Kahn.

    2. Performanele anvelopei sunt date de:a. calitatea termosistemului;b. capabilitile diferitelor foi din care este alctuit anvelopa;c. finisajul interior;d. partea vitrat a acesteia.

    3. ntr-o faad double skin (foi duble de faad), cavitatea dintre cele dou foi defaad, care poate avea o lime variabil admis de 20 cm 2,00 m, servete numai ca:

    a. spaiu destinat ntreinerii i curirii celei de-a doua foi de faad;b. spaiu tampon mpotriva vntului;c. spaiu de protecie a jaluzelelor din interiorul cavitii, totdeauna amplasate

    mai aproape de prima foaie de faad;d. spaiu ser pe timp de iarn i spaiu tehnologic utilizat n ventilarea

    cldirii pe timp de var.

    4. ntr-o faad double skin (foi duble de faad), prima foaie de faad trebuie sfie realizat din urmtoarele materiale de construcie:

    a. numai din sticl;b. numai din zidrie parte opac;c. numai din prefabricate cu goluri pentru ferestre;d. orice tip de material de construcie prevzut cu goluri pentru amplasarea

    ferestrelor.

    5. Care dintre urmtoarele aspecte care in de calitatea n construcii i de eficienenergetic n funcionare, este considerat ca fiind cel mai important pentru o cldire (mai

  • 8ales la cldirile de birouri, indiferent de zona climatic n care cldirea este amplasat),prin utilizarea foilor duble de faad:

    a. confortul acustic;b. optimizarea luminrii naturale;c. confortul termic, att pe timp de var ct i pe timp de iarn;d. evitarea strlucirii.

    6. n noua viziune a proiectrii integrate durabile echipa de proiectare trebuie s-iasume responsabilitatea fa de comportarea n timp a cldirii, fa de consumuri pe timpulutilizrii i fa de mediul interior sau exterior cldirii:

    a. numai n momentul concepiei (pre-proiect);b. numai pe parcursul utilizrii cldirii;c. din momentul concepiei pn n momentul ncheierii ciclului de via al

    cldirii (reabilitare i refuncionalizare sau demolare);d. numai prin planul de mentenan al cldirii.

    7. La Summit-ul Pmntului care a avut loc la Rio de Janeiro n 1992, durabilitatea(sustainability) a fost definit ca o agend internaional pentru oportunitile economiceglobale i locale, echitate social i responsabilitate fa de mediu. Fiecare stat participantsemnatar urma s-i construiasc propria Agend Local 21 (LA21). tii care estesemnificaia cifrei 21?

    a. Agenda pentru sec. 21;b. numrul statelor semnatare a fost de 21;c. construirea unei strategii pentru 21 de ani;d. strategiile urmau s se construiasc prin satisfacerea a 21 de principii.

    8. EPBD-Revizuit prevede ca pn la 31 decembrie 2018 toate cldirile publice sdevin un exemplu de cldire aproape zero energie, iar ncepnd cu 1 ianuarie 2021 toatecldirile noi s fie aproape zero energie. Cldirea zero energie nu este nc definitnumeric, dar este caracterizat ca:

    a. o cldire cu o performan energetic foarte mare;b. o cldire care va fi definit aa prin interpretri naionale;c. o cldire cu performan energetic foarte mare i care utilizeaz ntr-o

    msur semnificativ sursele regenerabile pentru satisfacerea necesarului de energie;d. o cldire cu eficien maxim n consum.

    9. Casa Pasiv este un concept de proiectare a unei cldiri caracterizat:a. de joas energie, care consum n utilizare pentru nclzire 15 kWh / m2.an;b. considerat aproape zero energie;c. ventilat natural.

  • 9Rspunsuri1. c 1926.2. b.3. d.4. d.5. a.6. c.7. b.8. c.9. a.

  • 10

    Cap. 3. Specialitatea Construcii C

    Enunuri1. Numrul corectat de grade-zile pentru calculul necesarului de cldur pentru

    nclzirea unei cldiri:a. crete odat cu creterea rezistenei termice a anvelopei;b. scade proporional cu creterea temperaturii echivalente a elementelor de

    anvelop.

    2. Valorile coeficientului caracteristic punilor termice liniare sunt determinate ncorelare cu suprafaa de transfer de cldur a elementului de construcie opac?

    a. Da;b. Nu.

    3. Suprafaa de transfer de cldur a elementelor de construcie opace se impunen urma unei analize exacte a procesului de transfer de cldur?

    a. Da;b. Nu.

    4. Care este semnificaia fizic a valorii negative a rezistenei termice a unuielement de construcie realizat sub form de spaiu solar:

    a. Se amplific transferul de cldur de la interior la exterior;b. Fluxul termic ptrunde de la exterior la interior.

    5. Condiia de apariie a condensului din interiorul unui element de construcie esteca n zona cu condens:

    a. Presiunea vaporilor saturai > presiunea parial a vaporilor de ap;b. Presiunea vaporilor saturai presiunea parial a vaporilor de ap.

    6. Condiia de apariie a condensului pe suprafaa interioar a elementelor deconstrucie exterioare, adiacent mediilor locuite, este ca:

    a. Temperatura punctului de rou s fie inferioar temperaturii suprafeeiinterioare a elementului de construcie;

    b. Temperatura punctului de rou s fie superioar temperaturii suprafeeiinterioare a elementului de construcie.

  • 11

    7. Bariera de vapori:a. Reduce presiunea vaporilor saturai;b. Reduce presiunea parial a vaporilor de ap.

    8. Utilizarea regimului staionar pentru determinarea variaiei presiunii pariale avaporilor de ap din interiorul unui element de nchidere exterior:

    a. Permite determinarea cantitii de ap acumulat n elementul denchidere urmare condensului n structur;

    b. Permite determinarea zonelor n care este posibil s se produc condensn structur.Justificai rspunsul.

    9. Expresia coeficientului de cuplaj termic (L) al unui element de construcie este:a.

    21 TTL

    b.21 TT

    L

    c.21 TT

    L

    ( este flux termic disipat prin elementul de construcie, T1,2 sunt temperaturile la careeste solicitat elementul de construcie)

    10. Una din soluiile de modernizare termic a elementelor de nchidere opace alecldirilor existente i de dotare a cldirilor noi este protejarea elementelor structurale cuelemente prefabricate metalice care conin att izolare termic ct i spaiu de aer ventilat.S se indice ordinea de amplasare a straturilor de material i a stratului de aer ventilat dela suprafaa exterioar a elementului de nchidere de tip structural ctre mediul exterior.

    Justificai rspunsul.

    11. Valorile coeficientului caracteristic punilor termice liniare sunt determinate ncorelare cu suprafaa de transfer de cldur a elementului de construcie opac ?

    a. Da;b. Nu.

    Justificai rspunsul.

    12. Condiia de apariie a condensului n interiorul unui element de construcie esteca n zona cu condens:

  • 12

    a. presiunea vaporilor saturai > presiunea parial a vaporilor de ap;b. presiunea vaporilor saturai presiunea parial a vaporilor de ap;c. temperatura punctului de rou s fie inferioar temperaturii de condensare

    a vaporilor de ap la presiune normal.Justificai rspunsul.

    13. Analizai imaginea termografic a unei cldiri i constatai c linia caremarcheaz colul ieind generat de intersecia dintre doi perei verticali are cea maideschis culoare dintre suprafeele vizualizate. Ce semnificaie are aceast constatare?

    a. Temperatura colului este cea mai ridicat.b. Protecia termic a elementelor de nchidere opace este de foarte bun

    calitate.c. Se resimte influena radiaiei solare din orele de zi.

    Justificai rspunsul.

    14. Care este expresia de calcul a coeficientului global de transfer de cldur mediual anvelopei unei cldiri?

    a. AR1A...R

    1AR1A

    'U nn

    22

    11

    b.

    jnn2211

    ARA...RARA'U

    c. ARA

    A...RAARA

    A'U n

    n2211

    15. Termoizolarea soclului, n cazul reabilitrii higrotermice a unei cldiri existentese va realiza cu:

    a. polistiren extrudat;b. polistiren expandat;c. vat mineral.

    16. Rezistena termic a elementelor vitrate depinde de:a. transmitana termic a geamului, transmitana termic a ramei i raportul

    dintre aria ramei i aria total a elementului vitrat;b. transmitana termic a geamului, transmitana termic a prii opace i

    raportul de vitrare al anvelopei;c. factorul de extincie propriu vitrajului i de albedoul suprafeelor adiacente

    cldirii.

  • 13

    17. n scopul modernizrii energetice a unor cldiri de locuit de tip condominiu,efectuai un set de msurri ale temperaturii subsolurilor i ale fluxului termic disipatdinspre parter ctre spaiul subsolului. Obinei urmtoarele valori:

    Tabelul 1Cazul Temperatura subsol [C] Flux termic specific [W / m2]

    1 14.8 11.852 16.6 7.503 9.3 6.794 13.3 4.14

    Valorile de mai sus sunt asociate unor soluii tehnice concrete dup cum urmeaz:Tabelul 2

    Soluia Soluia tehnicA Subsol fr conducte calde, planeu peste subsol neizolat termicB Subsol cu conducte calde, planeu peste subsol izolat termicC Subsol cu conducte calde, planeu peste subsol neizolat termicD Subsol fr conducte calde, planeu peste subsol izolat termic

    S se asocieze fiecrei soluii din tabelul 2, cazul din tabelul 1.Not: Fluxul termic specific se refer la suprafaa de transfer de cldur dintre parter i subsol.

    18. Analizai imaginea termografic a faadei unei cldiri. Faada cuprinde coluriintrnde, coluri ieinde, ferestre cuplate nchise i ferestre protejate cu oblon. Remarcaidou culori, respectiv alb i albastru. Asociai una din cele dou culori fiecrui element deconstrucie i justificai alegerea.

    19. Rezistena termic corectat a planeului amplasat peste un subsol nenclzit alunei cldiri are valoarea de R1 = 0,5 m2K / W. Temperatura interioar rezultant arevaloarea de ti0 = 20C, temperatura spaiului subsolului, tsb1, are valoarea de 15C itemperatura exterioar de contur, tec, are valoarea de 5C. Care va fi temperatura spaiuluisubsolului n cazul n care rezistena termic a planeului devine R2 = 2 m2K / W ?

    a. 17C;b. 10C;c. 8C.

    Justificare.

    20. Analizai regimul termic din dou cldiri, amplasate n oraul Bucureti, care auacelai volum, 10.000 m3. Prima cldire (a.) are suprafaa la CTS de 400 m2, iar cea de a

  • 14

    doua (b.) de 4.000 m2. Anvelopa exterioar este realizat sub forma aceleiai rezolvri nambele cazuri. Luna de analiz este iulie. Care cldire va fi caracterizat de temperaturainterioar medie minim ?

    Justificare.

    21. Suprafaa de transfer de cldur a elementelor de construcie opace se impunen urma unei analize exacte a procesului de transfer de cldur?

    a. Da;b. Nu.

    22. Utilizarea polistirenului extrudat, ca termoizolaie suplimentar, se recomandla:

    a. pereii exteriori;b. terasa invers (ranversat).

    Justificai rspunsul.

    23. n cazul anvelopei prevzute cu aparate de umbrire (brise-soleil-uri) ce tipuri deelemente, care compun sistemul de umbrire, vor fi amplasate pe faada Sud:

    a. orizontale;b. verticale;c. indiferent.

    Justificare.

    24. n ce se exprim coeficientul de transfer termic punctual?a. W / K s;b. W / K;c. W / s.

    25. Care este expresia factorului redus de emisivitate termic 1-2 pentru dousuprafee paralele plan infinite ce delimiteaz un strat subire de aer ?

    a.21

    21 111

    ;

    b.111

    1

    21

    21

    ;

    c.111

    1

    21

    21

    .

  • 15

    26. n ce uniti de msur se exprim difuzivitatea termic?a. m2 / s;b. W / m;c. J / kg.

    27. Creterea coeficientului superficial de transfer de cldur i la faa interioar aunui perete exterior:

    a. ndeprteaz pericolul apariiei condensului;b. Favorizeaz apariia condensului.

    Justificare.

    28. Termografia n infrarou ofer valoarea:a. coeficientului superficial de transfer de cldur la faa exterioar a cldirii;b. rezistenei termice corectate a suprafeelor vizualizate;c. temperaturii aerului interior;d. temperaturilor suprafeelor vizualizate.

    29. Care este parametrul termodinamic care pune n eviden capacitatea termic asolului i este inclus n relaiile de calcul specifice transferului de cldur prin sol?

    a. rezistena termic;b. temperatura mediului exterior natural;c. suprafaa de transfer de cldur.

    30. Care dintre mrimile fizice de mai jos sunt parametri termofizici (se admite irspuns multiplu):

    a. rezistena termic corectat a unul element de construcie;b. densitatea materialelor incluse n structura elementelor de construcie;c. vscozitatea cinematic a fluidelor care sunt vehiculate n sistemele cldirii;d. coeficientul de cuplaj termic propriu elementelor de construcie.

    31. Montarea izolaiei termice confecionat din vat mineral la suprafaa interioara unui element de construcie exterioar:

    a. favorizeaz apariia condensului n strat cu referire la elementul deconstrucie exterioar;

    b. evit apariia condensului n strat cu referire la elementul de construcieexterioar.

    32. n cazul cldirilor foarte vitrate orientate spre sud, cum se amplaseazdispozitivele de tip brise-soleil n raport cu planul orizontal ?

    Justificai rspunsul.

  • 16

    33. Temperatura spaiului nclzit de la ultimul nivel este 20oC, iar temperaturapodului nenclzit este 10oC. Se monteaz un strat de material izolant la faa superioar aplaneului care separ ultimul nivel de pod i rezult, n consecin, o scdere atemperaturii podului la valoarea 5oC. Cum considerai c s-a modificat fluxul termicdisipat din spaiul nclzit ctre pod, n condiiile meninerii acelorai condiii climatice i aaceleiai rate de ventilare a podului ?

    a. Crete.b. Scade.c. Scade condiionat.

    Justificare.

    34. Transmitana termic a unui element plan multistrat are expresia:a. ejji h

    1dh1U

    b. R1U

    c. jjdU

    35. n cazul unui element de construcie care face parte din anvelopa cldirii i estedelimitat n plan de dou coluri intrnde rezistena termic corectat determinat pentruregim termic staionar de transfer de cldur ntre mediile adiacente anvelopei este fa derezistena termic unidirecional:

    a. mai mare;b. mai mic;c. egal.

    Justificai opiunea i explicai consecinele.

    36. S se compare valorile conductivitilor termice ale materialelor din straturile demai jos i valorile fluxurilor de cldur care le strbat n regim staionar (suprafaa detransfer de cldur se consider unitara) i s se indice cazul propriu figurii. Justificare.

    Ti

    A B C Te

  • 17

    a. A > B > C i QA > QB > QCb. A < C < B i QA = QB = QCc. A > C > B i QA < QC < QB

    37. n cazul elementelor plane de construcie cu puni termice, n comparaie cucele fr puni termice, apar consecine n urmtoarele direcii:

    a. se modific fluxul termic; se modific alura izotermelor i a liniilor de fluxtermic; se modific temperaturile superficiale interioare;

    b. se modific numai alura izotermelor i a liniilor de flux termic;c. se modific numai temperaturile superficiale interioare;

    38. Relaia de calcul pentru rezistena termic corectat este:a.

    2

    'U1'R

    b. R = Rsi + Rs + Ra + Rse

    c.1

    AA)l(

    R1'R

    39. Coeficientul superficial de transfer de cldur la faa interioar a elementelor deconstrucie exterioare hi,(i) este:

    a. identic cu coeficientul de transfer de cldur prin convecie natural;b. determinat de intensitatea transferului de cldur prin convecie natural i

    prin radiaie la nivelul incintei nclzite;c. determinat de intensitatea transferului de cldur prin conducie i prin

    radiaie la nivelul incintei nclzite.

    40. Valoarea rezistenei termice superficiale exterioare Rse [m2K / W] se stabileten funcie de urmtoarele condiii:

    a. coeficientul de emisie al suprafeei exterioare, e;b. temperatura exterioar, e ;c. viteza vntului adiacent suprafeei exterioare.

    41. Presiunea parial a vaporilor de ap din structura unui element de construciemultistrat este determinat de:

    a. temperaturile din interiorul structurii;b. umiditatea relativa a mediilor adiacente elementului de construcie;c. temperaturile i umiditile relative ale mediilor adiacente elementului de

    construcie.

  • 18

    42. n cazul unitilor de nvmnt rata de ventilare:a. este aceeai ca la cldirile rezideniale:b. se calculeaz funcie de numrul mediu zilnic de elevi, calculat pentru

    toat durata unui an;c. se calculeaz funcie de numrul zilnic normat de elevi, calculat pentru

    durata unui an.

    43. Ce se nelege prin flux termic [W] ?a. Cantitatea de cldur ce strbate o suprafa n unitatea de timp;b. Cantitatea de cldur ce strbate o suprafa unitar n unitatea de timp;c. Cantitatea de cldur ce traverseaz un element;

    44. Ce se nelege prin densitatea fluxului termic q [W / m2] ?a. Cantitatea de cldur ce strbate o suprafa n unitatea de timp;b. Cantitatea de cldur ce strbate o suprafa unitar n unitatea de timp;c. Cantitatea de cldur ce traverseaz un element.

    45. Direcia fluxului termic n interiorul unei structuri omogene (zon de cmp) este:a. paralel cu curbele izoterme;b. perpendicular pe curbele izoterme;c. nclinat fa de curbele izoterme.

    46. Fluxul termic este orientat:a. n acelai sens cu gradientul termic;b. n sens invers gradientului termic;c. indiferent de sensul gradientului termic.

    47. Elementele de construcie uoare sunt caracterizate de proprietatea de:a. amortizare a oscilaiei temperaturii mediului exterior;b. defazare a oscilaiei temperaturii mediului exterior;c. inerie termic.

    Rspunsuri Construcii1. b.2. a.3. b.4. a.

  • 19

    5. b.6. b.7. b.8. b. Justificare: Analiza procesului de transfer de mas fiind realizat n regim

    staionar, exclude variaia masei de fluid n timp i, n consecin, nu poate fi utilizat ladeterminarea cantitii de condens acumulat, proces dinamic care implic variaia masei ntimp.

    9. b.10. Strat de izolare termic strat de aer ventilat nchidere metalic.Justificare: Plasarea izolrii termice ca strat adiacent structurii de baza conduce la

    realizarea unei rezistene termice fixe important care nu este practic influenat devehicularea aerului rece n scopul ndeprtrii vaporilor de ap migrai dinspre interiorctre exterior. n cazul plasrii izolaiei termice adiacent nchiderii metalice i a stratului deaer ventilat adiacent structurii, apare riscul de a se anula practic influena izolrii termice nsezonul rece.

    11. a. Justificare: Relaia de determinare a valorii este LRA

    tQ .

    12. b. Justificare: Analiza riscului de producere a condensului n structura unuielement de nchidere opac se face pe baza metodei lui Glasser care compar variaiapresiunii de saturaie a vaporilor de ap (la care se produce condensarea vaporilor deap) cu variaia presiunii pariale a vaporilor de ap, n funcie de grosimea i structurastraturilor de material. n cazul n care se constat ca presiunea parial a vaporilor de apdepete valoarea presiunii de saturaie, aceast situaie reprezint un semnal c nzon exist risc de producere a condensului.

    13. a. Justificare: n mod normal, n condiii climatice care permit realizarea corecta termografiei n infrarou, dreapta generat de intersecia pereilor verticali sub form decol ieind are temperatura cea mai sczut, deci culoarea cea mai apropiat de cea amediului exterior. Temperatura ridicat este consecina prezenei unui traseu de conducten interiorul cldirii, n zona de col, prin care circul fluide calde (coloanele instalaiei denclzire central).

    14. a. Justificare: Analiza dimensional: KmWmWKm

    m

    Km/W 2

    1

    2

    22

    2

    .

    15. a.

  • 20

    16. a.17.

    Soluia tehnic CazulA 1B 4C 2D 3

    A1 subsolul primete flux termic prin planeul neizolat i ca urmare a rezisteneitermice ridicate a straturilor de pmnt temperatura din subsol este relativ ridicat;

    B4 Temperatura relativ ridicat a spaiului subsolului este urmare a fluxului termiccedat de conductele prin care sunt vehiculate fluide calde, iar fluxul disipat prin planeueste redus, consecin a izolrii termice a acestuia;

    C2 Temperatura ridicat a subsolului este consecin att a fluxului cedat deconducte ct i a fluxului cedat de spaiul ocupat prin planeul neizolat termic (care estesuperior celui cedat prin planeul izolat termic vezi B4);

    D3 Este cazul pivnielor al cror planeu sub parterul locuit este izolat termic.18.

    Element de construcie Culoare ataat Justificare PunctajCol intrnd alb Temp. ridicat 0.125Col ieind albastru Temp. sczut 0.125Fereastr cuplata nchis alb Temp. ridicat 0.125Fereastr cu oblon albastru Temp. sczut 0.125

    19. b.Justificare:Cazul 1: R1 = 0.5 m2K / WEcuaia de bilan termic al subsolului reprezint egalitatea fluxului termic disipat prin

    planeu cu fluxul termic disipat ctre mediul exterior caracterizat de temperaturaexterioar de contur. Rezult forma matematic:

    ec1sbCc1sb0i

    1PL ttR

    SttRS (1)

    Se noteaz:

    PLc

    SSs

    Din ecuaia (1) rezult:

    1sb0iec1sbPLC ttttRs

    R (2)

  • 21

    Cazul 2: R2 = 2 m2K / WEcuaia de bilan termic al subsolului devine:

    ec2sbCc2sb0i

    2PL ttR

    SttRS (3)

    Rezolvarea n raport cu temperatura cerut a subsolului, tsb2, conduce la soluia:

    ec1sb1sb0i

    12

    ec0iecsbtttt

    RR1

    tttt 2

    105151520

    5.021

    5205 C.

    Se reine faptul c valoarea coeficientului de cuplaj termic

    cc

    RS propriu conturului

    subsolului nu se modific. Ecuaiile de bilan termic specifice ambelor cazuri conduc la oecuaie n care necunoscuta este temperatura subsolului pentru cazul 2. Rezolvareaconduce la valoarea de 10C.

    20. Cldirea a. Justificare: Raportul S / V minim conduce la temperatura interioarminim.

    21. b.22. b. Justificare: Izolarea pereilor exteriori cu polistiren extrudat echivaleaz cu

    amplasarea unei bariere de vapori pe suprafaa exterioar a peretelui, ceea ce poateconduce la apariia condensului n structur.

    23. a. Justificare: n sezonul cald unghiul mare de nlime a soarelui deasupraorizontului la orele amiezii, precum i parcursul aparent al soarelui de la E la V, implic oumbrire cu brise-soleil-uri orizontale.

    24. b.25. b.26. a.27. a. Justificare: Creterea valorii i conduce la creterea temperaturii suprafeei

    interioare a pereilor exteriori i, n consecin, ndeprtarea de valoarea temperaturiipunctului de rou.

    28. d.29. b.30. b, c.31. a.

  • 22

    32. n plan orizontal. Justificare: Ca urmare a traseului aparent al soarelui pe boltacereasc n zilele de var, nlimea sa deasupra orizontului se modific esenial i, prinurmare, numai un sistem de umbrire orientat orizontal poate fi eficient.

    33. c. Justificare: Ecuaiile de bilan termic ale spaiului podului nenclzit n primai a doua variant de amenajare a planeului peste ultimul nivel, sunt:

    pd.ev1.PdpaaPdaAc

    1.Pdi1PL

    1 cVnRA

    RAQ

    (1)

    respectiv: pd.ev2.PdpaaPda

    Ac2.Pdi

    2PL2 cVnR

    ARAQ

    (2)

    Prin raportare se obine:

    pd.ev2.Pdpd.ev1.Pd

    QR (3)

    n care:

    paaPdaAc

    epaaPda.ECHAcpd.ev

    cVnRA

    cVnRA

    (4)

    Pentru:pd.ev2.Pd (5)

    relaia (3) conduce la satisfacerea necondiionat a inegalitii:RQ > 1 (6)

    Ceea ce echivaleaz cu:Q2 < Q1 (7)

    Inegalitile (5) i (7) justific rspunsul c.Prin urmare, cu condiia ca temperatura exterioar virtual (medie ponderat

    format din temperatura aerului exterior i temperatura echivalent a acoperiului) s fiesub valoarea temperaturii podului, condiie ndeplinit n cazul cldirilor nclzite, oricemsur de izolare termic va conduce la reducerea fluxului termic disipat dinspre spaiulocupat ctre pod.

    34. a.35. a. Justificare: Fluxul termic disipat spre exterior, in regim staionar de transfer de

    cldur, se determina cu relaia: R

    AQ (1)

  • 23

    n care:A suprafaa de transfer de cldur determinat conform C 107/3 2005, fig.1,

    [m2];R rezistena termic corectat determinat pe baza valorilor coeficientului 2

    conform tab. 13...15 din C 107/3 2005 [m2K / W]; diferena de temperatur dintre interior i exterior [C, K].

    Valoarea R se determin cu relaia:1

    21-c Al2R'R

    (2)i rezult c n orice situaie (rspunsul solicitat):

    R > Rc (21)ceea ce conduce la concluzia (paradoxal i fals) c elementul de construcie afectat depuni termice dispune de caracteristic termic superioar unui element de construciesimilar, neafectat de puni termice. n cele ce urmeaz se prezint o demonstraie simpl ainconsistenei concluziei de mai sus.

    Prin introducerea expresiei (2) n relaia (1) rezult expresia fluxului termic disipat:

    2c

    l2RAQ (3)

    n care:Rc rezistena termic determinat n zona de cmp a elementului de nchidere

    [m2K / W];l lungimea punii termice n dreptul colului interior al peretelui vertical [C107/3-

    2005, Anexa J, fig. J1. detaliul 3], [m].Fluxul termic disipat n zona de cmp (neperturbat de prezena punilor termice),

    se determin cu relaia:

    ccc R

    AQ (4)

    n care:Ac suprafaa de transfer de cldur n zona de cmp, determinat la faa

    interioar a elementului de nchidere [m2]innd seama de definirea suprafeei A (C 107/3 2005, fig. 1), este evident

    inegalitatea:A > Ac (5)

    Raportul dintre fluxul termic disipat ctre exterior i fluxul termic disipat prin zona decmp (neperturbat de prezena punilor termice) se exprim prin relaia:

  • 24

    cP

    cc2

    cQ A

    AA1ARl2A

    QQ.Rap (6)

    n care:cAAA

    c2P Rl2A n sens fizic este necesar ca n orice condiie de realizare a elementului de

    anvelopa opac:Rap.Q > 1 (7)

    ceea ce revine la satisfacerea necondiionat a inegalitii:0AA P (8)

    respectiv a inegalitii:0R)29.0(24.01d c2 (9)

    Cu referire la valorile nscrise n Tab. 13...15 inegalitatea (9) este satisfcutnecondiionat, ceea ce confirm sensul fizic al efectului rezistenei termice corectate,respectiv evidenierea funciei disipative a punilor termice.

    Prin urmare, chiar dac valoarea rezistenei termice corectate R este (paradoxal)superioar rezistenei termice n zona de cmp, semnificaia fizic nu este aceea cavaloarea R > Rc echivaleaz cu fluxul termic ptruns dinspre exterior n raport cu situaiazonei de cmp (s-ar nclca flagrant principiul II al termodinamicii care precizeaz frechivoc care este sensul desfurrii proceselor termice), pentru simplul motiv c fluxultermic trebuie corelat nu numai cu rezistena termic ci i cu suprafaa de transfer decldur considerat la calculul coeficienilor caracteristici punilor termice liniare.

    36. b. Regimul staionar de transfer de cldur implic valoare constant a fluxuluitermic care strbate un perete plan paralel. Expresia fluxului termic conductiv (Fourier)este:

    AdxdQ (1)

    Regimul staionar de transfer de cldur conduce la egalitatea:

    CC

    BB

    AA dx

    ddxd

    dxd

    (2)

    n care expresiile dxd semnific gradientul temperaturii n structur, respectiv panta

    dreptelor care reprezint variaia temperaturii n strat n regim staionar.Prin urmare o pant pronunat este asociat unei conductiviti termice reduse i

    invers. Alura graficului susine prin prisma celor de mai sus rspunsul.

  • 25

    37. a.38. c.39. b. Justificare:

    ETRrcvi A

    AF

    40. c.41. c.42. c.43. a.44. b.45. b.46. b.47. a. [Constantinescu Dan, Tratat de inginerie mecanic Termotehnica n

    Construcii, vol. 1, Ed. AGIR, 2008, pag. 81]

  • 26

    Cap. 4. Specialitatea INSTALAII I

    4.1. NCLZIREEnunuri

    1. O valoare de 127,8C a temperaturii agentului termic la temperatura exterioarde calcul semnific:

    a. o evaluare exagerat a mrimii suprafeei echivalente termic;b. considerarea unei rezistene termice corectate a anvelopei mai mic dect

    cea real.

    2. Suntei auditor energetic i realizai CPE a dou cldiri de locuit de tip P+1E.Prima cldire (a) are suprafaa locuibil de 80 m2 i volumul interior de 160 m3, iar cea dea doua (b) are aceeai suprafa locuibil i un volum de 320 m3. n ambele cazurinumrul de persoane este de 4. Specificai rata de ventilare specific pe care o veipropune pentru cldirea modernizat energetic n fiecare din cele dou cazuri [sch. / pers.ora].

    Justificai rspunsul.

    3. Pentru determinarea necesarului de cldur al unei cldiri de locuit colective ncondiii de iarn de calcul, optai pentru temperatura de calcul a casei scrilor de 12C nloc de valoarea indicat n SR 1907 / 2-1997, respectiv 10C. Valorile necesarului decldur al cldirii (sezon rece), n cele dou situaii, vor fi:

    a. Q (tCS = 10C) < Q (tCS = 12C);b. Q (tCS = 10C) > Q (tCS = 12C).

    Justificai rspunsul.

    4. Temperatura subsolului unei cldiri de locuit are valoarea de 16,4C. Ca urmarea izolrii termice a planeului subsolului temperatura subsolului este de 8C. n spaiulsubsolului nu sunt montate conducte prin care circul fluide calde. Ce soluie de reducerea consumului de cldur al cldirii vei adopta ?

    Justificai rspunsul.

    5. n calitatea dvs. de auditor energetic, pentru o cldire de locuit existent de tipcondominiu, vei recomanda montarea robinetelor cu cap termostatic i repartitoare decost (RC) n fiecare apartament. Care dintre locatari vor fi nemulumii de decizia dvs. ?

  • 27

    a. Cei de la etajele curente.b. Cei de la ultimul etaj.c. Nici un locatar.

    Justificai rspunsul.

    6. Izolarea termic a anvelopei unei cldiri existente dotat cu instalaie de nclzirecentral impune:

    a. reducerea temperaturii agentului termic fa de situaia anterioar izolrii;b. creterea debitului de agent termic;c. nlocuirea corpurilor de nclzire ale cldirii.

    Justificai rspunsul.

    7. n scopul reducerii consumului de cldur al unei coli vei recomanda dotareaslilor de curs cu ferestre termoizolante n locul ferestrelor duble cu ram din lemn.Considerai c soluia propus rspunde exigenelor proprii unei cldiri de nvmnt ?

    a. Da.b. Nu.

    Justificai rspunsul.

    8. Se cunoate caracteristica termic de reglaj a unei cldiri dotate cu instalaie denclzire central. Dac n condiii de iarn de calcul temperatura de tur a agentuluitermic tT difer de temperatura la care sursa poate furniza cldur tTSo, care din situaiiatest corecta funcionare a sistemului de nclzire:

    a. tT > tTso;b. tT < tTso.

    9. Consumul de energie pentru nclzirea spaiilor la aceeai temperatur interioarconvenional de calcul este mai mare n cazul:

    a. instalaiilor de nclzire cu corpuri statice;b. instalaiilor de ventilare i nclzire cu aer cald.

    10. Care este valoarea reducerii fluxului termic cedat de un corp de nclzire staticn cazul reducerii cu 35 % a debitului masic de agent termic (ap cald)?

    a. 50 %;b. 68 %;c. < 20 %.

    Justificai rspunsul.

  • 28

    11. Randamentul de distribuie a cldurii n instalaia de nclzire interioar reprezint:a. raportul dintre cldura disipat de corpurile statice i cldura livrat de

    sursa de cldur;b. raportul dintre cldura disipat de corpurile statice i coloanele aferente

    din spaiile nclzite i cldura contorizat/produs n subsolul nenclzit al uneicldiri;

    c. raportul dintre cldura furnizat cldirii i cldura produs de o sursndeprtat.

    12. Suntei pus() n situaia de a elabora un certificat energetic pentru o cldirecolectiv (bloc de locuine) n care o parte din apartamente au instalaiile racordate lasistemul de nclzire districtual i cealalt parte dispun de centrale termice individuale.Cum vei proceda:

    a. Vei ignora gruparea apartamentelor n cele dou clase de consumatori.b. Vei elabora un certificat difereniat pe categorii de consumatori.c. Vei refuza elaborarea certificatului dat fiind situaia special a

    consumatorilor din cldire.

    13. Parametrul teR reprezint:a. temperatura exterioar medie din ziua n care ncepe sezonul de nclzire;b. temperatura exterioar de referin caracteristic spaiului nclzit;c. temperatura exterioar medie pentru trei zile n care temperatura minim

    nu depete + 10C.

    14. Consumul de energie pentru nclzirea spaiilor la aceeai temperaturinterioar convenional de calcul este mai mare n cazul:

    a. instalaiilor de nclzire cu corpuri statice;b. instalaiilor de nclzire local cu sobe cu combustibil solid.

    15. Spaiul locuit al unei cldiri de locuit de tip condominiu este separat de casascrilor printr-un perete confecionat din beton armat cu grosimea de 14 cm. Avei ladispoziie dou variante de reducere a consumului energetic al cldirii dup cum urmeaz:

    a. Debranarea corpurilor de nclzire de la instalaia de nclzire central acldirii, caz n care temperatura casei scrilor va fi n medie de 10,6C;

    b. nlocuirea corpurilor de nclzire vechi i uzate cu corpuri de nclzire detip nou, caz n care temperatura casei scrilor va fi de 15,4C.

    n ambele cazuri temperatura exterioar medie este de 15C. Ce soluie veiadopta ?

    Justificare.

  • 29

    16. Conform SR 1907 / 1-97, din punct de vedere al temperaturilor exterioareconvenionale de calcul, Romnia este mprit n:

    a. 3 zone climatice;b. 2 zone climatice;c. 4 zone climatice.

    17. Caracteristica de reglaj termic reprezint puterea termic necesar a fi livrat uneicldiri in funcie de valoarea temperaturii exterioare i servete la determinarea:

    a. temperaturii agentului termic pe conducta de tur, capabil s transporte is cedeze cldura necesar nclzirii spaiilor la temperatura interioar de calcul;

    b. temperaturii agentului termic pe conducta de tur, capabil s transporte is cedeze cldura necesar nclzirii spaiilor i preparrii apei calde de consum.

    18. nlocuirea tmplriei unei cldiri cu tmplrie termoizolant performant trebuiensoit obligatoriu de:

    a. precizarea tipului de gaz care umple spaiul dintre foile de geam;b. asigurarea nivelului minim de ventilaie pentru confortul fiziologic;c. precizarea emisivitii termice rezultante n spectrul vizibil, a plcilor de sticl.

    19. Temperatura interioar redus, tiR, corecteaz numrul de grade zile pentru aine cont de:

    a. nivelul de educaie al utilizatorilor cldirii;b. eficiena corpurilor de iluminat utilizate n cldire;c. sursele care degaj energie termic la interiorul cldirii.

    20. Modernizarea energetic a cldirilor de tip coal are ca prioritate:a. izolarea termic a pereilor exteriori;b. introducerea repartitoarelor de cost n structura instalaiei de nclzire;c. adoptarea ratei de ventilare a spaiilor ocupate n raport cu reglementrile

    privind calitatea aerului interior.Justificai rspunsul.

    21. Suntei pus / pus n situaia de a participa la elaborarea soluiilor tehnice demodernizare energetic a unei cldiri de birouri cu faadele complet vitrate, amplasat nzona de sud a rii. Care va fi prima prioritate?

    a. Vei urmri s se respecte condiia impus coeficientului G n conformitatecu prevederile normativului C 107 / 2005.

    b. Vei verifica dac n urma adoptrii soluiilor tehnice cldirea sencadreaz n clasa energetic A consum de ap cald.

  • 30

    c. Vei verifica condiiile de microclimat realizate n mod natural n sezonulestival.

    Justificai rspunsul.

    22. O valoare de 45C a temperaturii agentului termic vehiculat prin corpurile staticede tip radiator, asociat temperaturii exterioare de calcul, obinut prin calculul deverificare, semnific:

    a. o evaluare exagerat a mrimii suprafeei echivalente termic;b. considerarea unei rezistene termice corectate a anvelopei inferioar n

    raport cu cea real;c. supraestimarea ratei de ventilare a zonei secundare a cldirii.

    23. Temperatura exterioar de referin, teR, particularizeaz necesarul de energietermic pentru nclzirea unei cldiri prin:

    a. considerarea temperaturii medii volumice a aerului din interiorul cldirii;b. raportarea la condiii exterioare de calcul pentru Romnia;c. considerarea temperaturii exterioare echivalente.

    24. Fluxul termic disipat prin sol ctre mediul exterior natural are valoare maxim ncazul cldirii:

    a. dotat cu subsol nenclzit;b. dotat cu subsol nclzit;c. amplasat direct pe sol.

    Justificai rspunsul.

    25. O valoare de 103,8C a temperaturii agentului termic la temperatura exterioarde calcul, obinut prin calculul de verificare, semnific:

    a. o evaluare exagerat a mrimii suprafeei echivalente termic;b. considerarea unei rezistene termice corectate a anvelopei mai mic dect

    cea real;c. subestimarea ratei de ventilare a zonei secundare a cldirii.

    26. Durata normal a sezonului de nclzire se determin din verificarea condiiei:a. de egalitate ntre temperatura interioar redus, tiR, i temperatura

    exterioar de referin, caracteristic spaiului nclzit, teR;b. de inegalitate tiR > teR, pentru asigurarea confortului termic la interior;c. de inegalitate tiR > teR, pentru a realiza economii de energie.

  • 31

    27. Suntei implicat n modernizarea energetic a unei cldiri de tip coal. Veiaborda ca prioritate:

    a. randamentul de reglare propriu corpurilor de nclzire;b. protecia termic a pereilor exteriori verticali;c. calitatea aerului interior;d. minimizarea consumului de ap cald.

    Justificai rspunsul.

    28. O valoare de 55C a temperaturii agentului termic vehiculat prin corpurile staticede tip radiator, asociat temperaturii exterioare de calcul, obinut prin calculul deverificare, semnific:

    a. o evaluare exagerat a mrimii suprafeei echivalente termic;b. considerarea unei rezistene termice corectate a anvelopei mai mare dect

    cea real;c. supraestimarea ratei de ventilare a zonei secundare a cldirii.

    29. Care este valoarea reducerii fluxului termic cedat de un corp de nclzire staticn cazul reducerii cu 50 % a debitului masic de agent termic (ap cald)?

    a. < 50 %;b. > 50 %;

    Justificai rspunsul.

    30. Necesarul de caldur de calcul pentru nclzire servete la:a. ncadrarea cldirii ntr-o anumit zon climatic;b. stabilirea grosimii termoizolaiei conductelor instalaiei de nclzire;c. dimensionarea corpurilor de nclzire din cldire.

    31. Suprafaa echivalent termic a corpurilor de nclzire este data in funcie de:a. modul de montare al corpurilor de nclzire (aparent, mascat, n ni);b. tipul constructiv al corpului de nclzire;c. temperaturile de ducere i de ntoarcere ale agentului termic.

    32. Pierderile de cldura ale conductelor de distribuie ale instalaiei de nclzire dinsubsolul blocului cresc cu:

    a. creterea conductivitii termice a materialului termoizolaiei conductelor;b. creterea grosimii izolaiei termice a conductelor;c. creterea temperaturii subsolului.

    33. Consumul anual de energie pentru nclzire crete cu:a. creterea rezistenei termice medii a anvelopei cldirii;

  • 32

    b. creterea temperaturii exterioare de referin;c. creterea ratei de ventilare a spaiilor.

    34. Randamentul energetic global al instalaiei de nclzire are expresia:a. = emisie + reglare + distribuie + generare;b. = ( emisie + reglare + distributie ) generare;c. = emisie reglare distribuie generare,

    n care: emisie randamentul sistemului de transmisie a cldurii ctre aerul ncperii,reglare randamentul sistemului de reglare a furnizarii cldurii,distribuie randamentul sistemului de distribuie, dat de pierderile de cldura ale

    reelei de conducte,generare randamentul de generare a energiei termice la surs.

    35. Aporturile interne de cldur ale cldirii n perioada de iarn depind de:a. numrul de persoane din cldire;b. orientarea cardinal a cldirii;c. termostatarea corpurilor de nclzire.

    4.2. RCIREEnunuri

    36. Analizai regimul termic din dou cldiri, amplasate n oraul Bucureti, care auacelai volum, 10.000 m3. Prima cldire (a.) are suprafaa la CTS de 400 m2, iar cea de adoua (b.) de 4.000 m2. Anvelopa exterioar este realizat sub forma aceleiai rezolvri nambele cazuri. Luna de analiz este iulie. Care cldire va fi caracterizat de temperaturainterioar medie minim ?

    Justificai rspunsul.

    37. O cldire individual este dotat cu spaiu solar ventilat. Precizai care va firegimul de presiune n raport cu mediul exterior natural n spaiul locuit n zilele sezonuluicald:

    a. suprapresiune;b. depresiune.

    1 Justificai consecine asupra igienei locuirii.2 Explicai fenomenologic.

    38. Ca urmare a punerii n practic a unui proiect de reabilitare termic i demodernizare energetic a unei cldiri, anvelopa opac a cldirii existente, orientat ctre

  • 33

    sud i neumbrit, caracterizat de o rezisten termic de 0,45 m2K / W, este dublat laexterior, la o distan de 0,05 m, de un sistem de captare a radiaiei solare de tip plan careconine celule fotovoltaice. Sistemul adiional este caracterizat de o rezisten termic de2 m2K / W i este practic opac. n scopul rcirii celulelor fotovoltaice se ventileaz foratspaiul dintre cldire i sistemul de captare a radiaiei solare, prin preluarea aeruluiexterior. Considerai c sistemul adugat va putea conduce la creterea performaneienergetice a cldirii, cu referire la rcirea spaiilor ocupate, n raport cu situaiatermoizolrii anvelopei cu un termosistem care asigur o rezisten termic suplimentar,egal cu cea a sistemului de captare a radiaiei solare? Dac da, n ce condiii, i dac nudin ce motive ?

    a. Dab. Nu

    Justificai rspunsul.

    39. Analizai proiectul unei cldiri, amplasat n oraul Bucureti, prin prismaregimului termic din sezonul estival. Cldirea are volumul V = 8.000 m3 i amprenta la sol( CTSA ) de form ptrat. Luna de analiz este iulie. Scopul analizei este minimizarea puteriifrigorifice instalate. Anvelopa exterioar este realizat sub forma unei rezolvri unice ntoate cazuri (aceeai rezisten termic corectat medie). Ce soluie recomandai ?

    Justificai rspunsul.

    40. O cldire existent de locuit se transform n cldire de birouri cu faadeleexclusiv vitrate. Suntei n situaia de a efectua auditul energetic propriu modernizriicldirii existente.

    a. Vei recomanda pstrarea sistemului de nclzire central dotat cu corpuristatice al cldirii existente ?

    b. Vei indica automat realizarea imediat a unui sistem de rcire pentrusezonul estival ?

    c. Vei recomanda un sistem de rcire de tip comercial split ?Instalaia de nclzire este racordat la sistemul de nclzire prin cogenerare.Justificai rspunsurile.

    41. Care dintre urmatoarele valori poate fi adoptat ca temperatur interioar deconfort n perioada de var:

    a. 20C;b. 25C;c. 30C.

  • 34

    4.3. AP CALD

    Enunuri42. La dimensionarea instalaiilor de preparare a apei calde n mod instantaneu

    puterea termic este:a. mai mic dect la instalaiile de preparare a apei calde n regim cu

    acumulare;b. mai mare dect la instalaiile de preparare a apei calde n regim cu

    acumulare;c. mai mic dect la instalaiile de preparare a apei calde n regim cu semi-

    acumulare.

    43. Necesarul specific de ap cald al cldirilor de locuit ( l / pers. zi), depinde de:a. numrul de persoane din apartament;b. numrul de camere ale apartamentului;c. modul de preparare a apei calde i tipul obiectelor sanitare.

    44. Creterea temperaturii de furnizare a apei calde la punctul de consum peste40C conduce la:

    a. mbuntirea condiiilor de confort termic;b. creterea consumului de cldur pentru prepararea apei calde;c. creterea consumului de ap.

    4.4. ILUMINAT ARTIFICIALEnunuri

    45. Care dintre sistemele de iluminat este cel mai eficient energetic, n funcie dedistribuia fluxului luminos n spaiu:

    a. iluminatul direct;b. iluminatul indirect;c. iluminatul combinat (direct indirect).

    46. Eficiena luminoas a corpului de iluminat reprezint raportul dintre:a. nivelul de iluminat (lx) i puterea nominal (W);b. fluxul luminos (lm) i puterea nominal (W);c. fluxul luminos (lm) i nivelul de iluminat (lx).

  • 35

    Rspunsuri Instalaii1. b.2. a. 0.125 sch. / pers.h; b. 0.0625 sch / pers.h.Justificare: Debitul de aer proaspt este constant i, prin urmare, valoarea proprie

    cldirii cu volum superior va fi proporional inferioar.3. a. Justificare: n cazul a. suprafaa echivalent termic a corpurilor de nclzire din

    spaiul casei scrilor este superioar celei proprii cazului b. Rezult c n condiii deexploatare curent, n sezonul rece, debitul de cldur furnizat de corpurile de nclzire dinspaiul casei scrilor propriu cazului a. va fi superior celui propriu cazului b. Dac n spaiulzonei principale temperatura interioar este aceeai n ambele cazuri, rezult c n cazula. temperatura interioar medie pe ansamblul cldirii este superioar celei proprii cazuluib. n consecin necesarul de cldur (pe sezonul de nclzire) propriu cazului a. va aveavaloare maxim.

    4. Izolarea planeului. Justificare: Fluxul termic disipat n exterior este inversproporional cu rezistena termic a planeului subsolului.

    5. b. Justificare: Debitul de cldur cedat de corpurile de nclzire i msurat prinintermediul RC este superior valorii medii pe cldire.

    6. a. Justificare: Reducerea necesarului de cldur i meninerea corpurilor denclzire existente, implic reducerea temperaturii agentului termic n raport cu situaiaanterioar izolrii termice.

    7. b. Justificare: Rata de ventilare natural este sub cea necesar.8. b.9. b.10. c. Justificare: Variaie neliniar a puterii termice n raport cu debitul masic de

    agent termic sub form de curb concav.Variatia fluxului termic emis de un corp de incalzire in raport cu variatia debitului de agent termic.

    0

    0.1

    0.2

    0.3

    0.4

    0.5

    0.6

    0.7

    0.8

    0.9

    1

    1.1

    0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 1.1 1.2G/G0 [ - ]

    Q/Q0

    [ - ]

  • 36

    11. b.12. b.13. b.14. b.15. a. Justificare: Reducerea temperaturii medii a cldirii determin consum redus

    de cldur.16. c.17. a.18. b.19. c.20. c. Justificare: n mod curent n clasele de coal se depesc concentraiile de

    vapori de ap i de bioxid de carbon admise ca urmare a proceselor metabolice propriinumrului mare de persoane repartizate ntr-un spaiu limitat. Se impune ca orice soluiede modernizare s asigure prioritar calitatea aerului din spaiul claselor de coal.

    21. c. Justificare: Dat fiind faptul c aceast cldire excesiv vitrat este amplasatn zona de sud, vara microclimatul interior va fi puternic afectat de climatul exterior(temperatur ridicat n orele zilei i intensitate ridicat a radiaiei solare), precum i dedegajrile interioare de cldur. n scopul adoptrii soluiilor tehnice adecvate se verificvariaia temperaturii interioare n orele cu soare i se adopt soluia tehnic care impliccosturi de investiie i de exploatare minime, astfel nct s realizeze confort termic ncldire (sisteme de umbrire, de tratare a suprafeelor exterioare cu vopsele reflectorizante,sistem de rcire radiativ cu ap rcit n orele de noapte cu pompe de cldur i deventilare nocturn intens).

    22. a.23. c.24. b. Justificare: Temperatura subsolului nclzit este mai ridicat dect cea a

    subsolului nenclzit i deci i fluxul termic disipat este superior n cazul b.25. b.26. a27. c. Justificare: ntr-o cldire de tip coal, n zona claselor, n orele de curs, ca

    urmare a densitii ridicate de ocupare a slii, creste rapid concentraia de CO2 provenitdin expiraie i de vapori de ap provenii din transpiraie i expiraie, astfel nct se impunmsuri de meninere a calitii aerului interior, ca prioritate maxim.

    28. a.

  • 37

    29. b. Justificare: Alura concav a funciei de variaie a fluxului termic n raport cudebitul de agent termic determin rspunsul corect.

    Variatia fluxului termic emis de un corp de incalzire in raport cu variatia debitului de agent termic.

    0

    0.1

    0.2

    0.3

    0.4

    0.5

    0.6

    0.7

    0.8

    0.9

    1

    1.1

    0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 1.1 1.2G/G0 [ - ]

    Q/Q0

    [ - ]

    30. c.31. b.32. a.33. c.34. c.35. a.36. a. Justificare: Raportul S/V minim conduce la temperatura interioar minim.37. b. Justificare: 1 Aerul viciat din grupul sanitar i din buctrie poate ptrunde n

    spaiul locuit. 2 Aerul din spaiul solar are densitatea minim i, prin urmare, este evacuatn exterior, fapt care genereaz depresiune n spaiul ocupat.

    38. a. Justificare: n sezonul cald, n orele cu soare, rcirea forat a sistemuluiconduce la producerea aerului cald, util funcionrii unui sistem de rcire solar cuadsorbie, care va putea intra n dotarea cldirii. n timpul nopii ventilarea (mecanic)forat a anvelopei conduce la rcirea considerabil a spaiului ca urmare a rezisteneitermice reduse. Se reduce sarcina frigorific n comparaie cu cea proprie cldirii izolatetermic i rcite cu sisteme convenionale.

  • 38

    39. CTSA = 400 m2. Justificare: Raportul ALATERALA / Vminim conduce la sarcina termic

    / frigorific minim deoarece: VA2A

    4V

    A CTSCTS

    LATERALA ; 0AdV

    AdCTS

    LATERALA

    , cu soluia

    ACTS = V2/3.Rezult c o cldire de form cubic ofer solui optim

    40. a. Nu nclzirea unui astfel de spaiu n care temperatura anvelopei este foartediferit de cea de confort implic fie nclzire cu aer cald, fie nclzire radiativ, fiecombinaie a acestora iar noua sarcin termic nominal trebuie s fie verificat;

    b. Nu doar dup verificarea variaiei libere a temperaturii n sezonul cald i dupincluderea soluiilor pasive de reducere a impactului climei asupra microclimatului interior;

    c. Nu acesta nu asigur cota necesar de aer proaspt i poate periclita sntateaocupanilor prin generarea de jeturi de aer rece.

    41. b.42. b.43. c.44. b.45. a.46. b.