curs 10 umbre perspectiva 2011

Download CURS 10 UMBRE PERSPECTIVA 2011

If you can't read please download the document

Upload: anisim-nadia

Post on 30-Jun-2015

369 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

UMBRA IN PERSPECTIVAArhitectura este jocul savant, corect si magni c al formelor reunite sub lumina; lumina si umbra reveleaza aceste forme... Le Corbusier -Vers une architecture

ntreaga plastic a spaiului, structura sa, depind esenialmente de prezena luminii, de intensitatea strlucirii sale. n absena luminii, materia, culoarea, forma chiar, nu ar putea prinde via. Descifrarea discursului arhitectural nseamn i a urmri decupajele luminilor i umbrelor care progreseaz, formeaz i deformeaz, nlnuind aparenele.

Le Corbusier - Vila Savoye

ALVAR ALTO -House of Finland

D e s c i f r a r e a d i s c u r s u l u i arhitectural nseamn i a urmri decupajele luminilor i umbrelor care progreseaz, formeaz i d e f o r m e a z , nlnuind aparenele.

RAZELE DE LUMINA IN PERSPECTIVA SE ALEG PRESUPUNIND CA ELE PROVIN FIE DE LA O SURSA DE LUMINA PUNCTUALA ARTIFICIALA, FIE DE LA SOARE SAU LUNA. - SURSELE DE LUMINA ARTIFICIALA SE FOLOSESC IN SPECIAL, IN PERSPECTIVA DE INTERIOR, SI ALEGEREA LOR SE VA FACE IN FUNCTIE DE OBIECTUL REPREZENTAT. - LUMINA DE LA SOARE SE FOLOSESTE IN PERSPECTIVELE DE EXTERIOR. EA UTILIZEAZA UN BIPUNCT Ss, UNDE s ESTE PERSPECTIVA PROIECTIEI SALE ORIZONTALE, SITUATA INTODEAUNA PE hh LINIA ORIZONTULUI

Lumina articiala in interior

Lumina articiala interior si exterior

studiul umbrei naturale in interior

lumina si umbra din interior

Le Corbusier - Biserica Ronchamp

umbra naturala de la soare

POZITIA SOARELUI IN RAPORT CU PERSPECTIVA OBIECTULUIPentru a se trasa umbrele in perspectiva trebuie sa se aleaga una din cele trei pozitii principale in care sepoate gasi soarele in raport cu privitorul si cu obiectul observat. Deci soarele poate : - SOARE REAL - SOARE VIRTUAL - SOARE LATERAL (planul neutru) Alegerea uneia dintre pozitii se face in raport cu scopul urmarit ca unele fete sa e luminate si altele umbrite sau ca umbra purtata a obiectului sa aiba o anumita directie si intindere pe planul orizontal sau pe alte obiecte. Odata aleasa pozitia soarelui sint determinate fetele umbrite si fetele luminate, deci separatoarea umbrei si luminei. Separatoarea de umbra si lumina este cea care arunca umbra purtata.

Fata de obiectul considerat in perspectiva, soarele poate ales astfel incit: -daca soarele este real si este asezat in afara punctelor de fuga, rezulta una din fetele verticale ale obiectului luminata si una umbrita. -daca soarele este virtual si se gaseste intre punctele de fuga, rezulta ambele fete ale obiectului luminate. -daca soarele este real si este asezat intre punctele de fuga atunci ambele fete vizibile sint in umbra proprie. -pentru un soarte in planul neutru, umbrele verticalelelor sint paralele cu linia orizontului. Soarele in planul neutru poate ales numai in cazul perspectivei la doua puncte de fuga.

Soarele este in afara punctelor de fuga.

Soarele este intre punctele de fuga.

Aspecte ale umbrei purtate in raport cu inaltimea soareluiIn cazul soarelui real umbra purtata depinde de inaltimea acestuia pe bolta. Daca inaltimea sorelui este egala sau mai mica decit dimensiunea in perspectiva a uneia dintre muchiile verticale ale obiectului, umbra acestuia pe planul orizontal nu apare in intregime in tabloul de perspectiva. Astfel umbra purtata a obiectului poate in fata privitorului: -total inchisa; -partial deschisa; -total deschisa; In concluzie, pentru soarele real, inaltimea acestuia trebuie sa e sucient de mare pentru ca umbrele purtatesa sa se inchida in fata privitorului si sa nu e prea lungi. Pentru soarele virtual nu se cere o asemenea conditie, dar pentru ca umbra purtata sa e vizibila el trebuie luat in afara verticaleleor de contur ale obiectului pus in perspectiva.

EXEMPLE DE UMBRE CONSTRUITE IN PERSPECTIVA

Sint cunoscute si sub denumirea de umbre la luminare sau la bec. Acestea sint considerate surse de lumina punctuale la distanta nita. In tabloul de perspectiva ele se reprezinta printr-un bipunct (Ll), astfel ca proiectia sursei pe planul orizontal nu se mai gaseste pe linia orizontului. Umbrele unor verticale sint concurente in proiectia sursei de lumina si sint orientate divergent fata de aceasta. Spre deosebire de umbra la soare, in cazul umbrei la lumina articiala distingem doua situatii foarte frecvente: - sura de lumina are cota mai joasa decit inaltimea obiectului, deci umbra merge pina la innit. - sursa de lumina se gaseste deasupra obiectului si proiectia ei cade in interiorul bazei, deci toate muchiile fetei superioare lasa umbra. Problema se complica foarte mult in cazul luminii articiale cu mai multe surse de lumina.

UMBRE LA LUMINA ARTIFICIALA

Tehnici de haur care se pot aplica in desenul de perspectiva

TEHNICI DIFERITE DE RANDARE n functie de desimea liniilor putem sugera intensitatea umbrei sau a luminii. Este o tehnica usoara dar necesita multa rabdare si antrenament in trasarea liniilor drepte. Directia de aranjare a liniilor este limpede reprezentat: se poate aseza e pe vertical e pe orizontala.

TEHNICI DIFERITE DE RANDARE Degradarea umbrei prin reflexii de la alte corpuri. Tratarea trebuie facuta cu atentie in functie tehnica aleas: linii incrucisate sau puncte multiple. Efectul acestor umbre este foarte plasic si trebuie realizat cu multa maiestrie.

a

b

c

TEHNICI DIFERITE DE RANDARE Tratarea formei in desen se poate face prin trei metode: a. linie simpla diferentiata doar prin grosime. b. hasur inclinat si suprapus care reda forma fara a o contura, doar lumina si umbra. c. forma reprezentata cu linie de contur si umbra

Tratarea cu hasur liniar orizontal si vertical. Tot ce este mai apropiat de privitor va reprezentat mult mai luminat, iar tot ce se departeaza catre linia de orizont se intuneca se prin uniformizeaza pierzind din detaliu.

Perspectiva de interior tratata cu hasur incrucisat si multe suprafete albe, nehasurate care fac un contrast placut.

Reprezentarea sticlei de la ferestre se poate trata si prin efectul de oglindire redat prin hasur vertical .

Reprezentarea sticlei de la ferestre se poate trata diferit, e prin hasur inclinat e prin puncte.

Reprezentarea sticlei de la ferestre se poate trata diferit, e prin hasur inclinat e prin puncte.

Reprezentarea sticlei de la ferestre se poate trata diferit, e prin hasur inclinat e prin puncte.

TEMA SEMINARDesenati umbrele in perspectiva ale cubului dat in imaginea de mai jos in care sa reprezentati cele sase pozitii ale soarelui. Analizati in functie de inaltimea aleasa a soarelui si umbra purtata