curs 05 mp parametri cost durata calitate

of 32 /32
MANAGEMENTUL PROIECTELOR 1 MANAGEMENTUL PROIECTELOR PROIECT DE CONSTRUCŢIE - FACTORI IMPLICAȚI ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI, PARAMETRI I. FACTORII IMPLICAŢI ÎN REALIZAREA PROIECTELOR DE CONSTRUCŢIE Principalii factori implicaţi în realizarea proiectelor de construcţie sunt: a) beneficiarul lucrării (persoana juridică achizitoare, investitorul) este agentul economic ce comandă lucrarea (fiind cel ce o va exploata după darea în funcţiune). Acesta asigură fondurile necesare (proprii sau împrumutate) şi stabileşte jaloanele principale referitoare la: - dimensiuni, capacităţi de producţie; - durata de execuţie; - calitate; - valoare etc. Beneficiarul poate fi persoană fizică sau persoană juridică (indiferent de forma de organizare şi modul de constituire a capitalului social). În cele mai multe cazuri beneficiarul nu are capacitatea de a proiecta sau realiza aceste lucrări. b) proiectantul lucrării (care poate fi şi consultant) este agentul economic, persoană juridică (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, la comanda beneficiarului (persoanei juridice achizitoare), în urma adjudecării lucrării scoase la licitaţie, elaborează documentaţia de proiectare în conformitate cu solicitările acestuia. c) constructorul numit şi contractantul, ofertantul sau antreprenorul lucrării este agentul economic, persoană juridică (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, având capacitatea de a materializa conţinutul documentaţiei de proiectare execută, la comanda beneficiarului (în urma adjudecării lucrării scoase la licitaţie), lucrările de construcţii-montaj. Antreprenorul poate executa singur toate lucrările comandate sau poate apela la subantreprenori, caz în care îndeplineşte funcţia de antreprenor general. d) furnizorii de materiale sunt agenţii economici, persoane juridice (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, pe baza ofertelor proprii şi a contractelor încheiate cu antreprenorul, asigură acestuia materialele, semifabricatele şi prefabricatele necesare. e) furnizorii de utilaje de construcţii şi mijloace de transport sunt agenţi economici specializaţi în gestionarea şi exploatarea utilajelor de construcţii şi a mijloacelor de transport. Aceştia asigură antreprenorului, pe bază de contract, utilajele şi

Author: blidaru-anton

Post on 17-Sep-2015

221 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Managmentul proiectelor

TRANSCRIPT

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  1

  MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  PROIECT DE CONSTRUCIE - FACTORI IMPLICAI

  ACTIVITILE PROIECTULUI, PARAMETRI

  I. FACTORII IMPLICAI N REALIZAREA PROIECTELOR DE CONSTRUCIE

  Principalii factori implicai n realizarea proiectelor de construcie sunt: a) beneficiarul lucrrii (persoana juridic achizitoare, investitorul) este

  agentul economic ce comand lucrarea (fiind cel ce o va exploata dup darea n funciune).

  Acesta asigur fondurile necesare (proprii sau mprumutate) i stabilete jaloanele principale referitoare la:

  - dimensiuni, capaciti de producie; - durata de execuie; - calitate; - valoare etc. Beneficiarul poate fi persoan fizic sau persoan juridic (indiferent de forma de

  organizare i modul de constituire a capitalului social). n cele mai multe cazuri beneficiarul nu are capacitatea de a proiecta sau realiza aceste lucrri.

  b) proiectantul lucrrii (care poate fi i consultant) este agentul economic, persoan juridic (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, la comanda beneficiarului (persoanei juridice achizitoare), n urma adjudecrii lucrrii scoase la licitaie, elaboreaz documentaia de proiectare n conformitate cu solicitrile acestuia.

  c) constructorul numit i contractantul, ofertantul sau antreprenorul lucrrii este agentul economic, persoan juridic (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, avnd capacitatea de a materializa coninutul documentaiei de proiectare execut, la comanda beneficiarului (n urma adjudecrii lucrrii scoase la licitaie), lucrrile de construcii-montaj. Antreprenorul poate executa singur toate lucrrile comandate sau poate apela la subantreprenori, caz n care ndeplinete funcia de antreprenor general.

  d) furnizorii de materiale sunt agenii economici, persoane juridice (indiferent de forma de organizare sau de constituire a capitalului social) care, pe baza ofertelor proprii i a contractelor ncheiate cu antreprenorul, asigur acestuia materialele, semifabricatele i prefabricatele necesare.

  e) furnizorii de utilaje de construcii i mijloace de transport sunt ageni economici specializai n gestionarea i exploatarea utilajelor de construcii i a mijloacelor de transport. Acetia asigur antreprenorului, pe baz de contract, utilajele i

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  2

  mijloacele de transport necesare (la capacitatea i termenele prestabilite) contra unei chirii negociate.

  f) autoritatea public emite avizele necesare realizrii obiectivului (certificatul de urbanism n care se solicit avize pentru : alimentare cu energie electric de la CONEL, alimentarea cu ap de la Regia General a Apelor; prevenire i stingere a incendiilor - de la organele specializate, medicin preventiv; aprare civil; protecia apelor etc.) i msuri de ncadrare n schiele de sistematizare ale zonei.

  Pe baza acestor avize se elibereaz de ctre organele administraiei locale autorizaia de construire.

  Beneficiarul lucrrii are posibilitatea s urmreasc i s coordoneze, direct sau indirect, activitatea tuturor acestor participani pentru realizarea lucrrii comandate.

  II. STRUCTURA DE DESCOMPUNERE A PROIECTULUI (SDP)

  Structura de descompunere a unui proiect de construcie reprezint o metod de dezagregare, ntr-o manier ierarhic a unui proiect n grupuri structurale foarte diferite ca natur i complexitate, avnd la baz o serie de considerente cum ar fi: complexitatea proiectului, etapele de realizare ale acestuia, factorii implicai n realizarea lui, diversele variante tehnologice i organizatorice de realizare, resursele folosite, cultura managerial a celor implicai n realizarea proiectului.

  Astfel se vor putea contura trei structuri principale de descompunere a unui proiect de construcie, acestea fiind:

  1. Structura de descompunere orientat pe etapele de realizare a proiectului (SDE); 2. Structura de descompunere orientat pe pri componente din cadrul obiectului de construcie (SDC) 3. Structura de descompunere orientat pe activiti (SDA).

  1. Structura de descompunere orientat pe etapele de realizare a proiectului (SDE) SDE propune o detaliere a proiectului de construcie pe etapele de realizare a acestuia, punnd n eviden i coninutul acestor etape (studii, documentaii, proiecte, etc.) (figura 1).

  Fig. 1 Structura de descompunere orientat pe etape de realizare

  Studii de fezabilitate

  Licitatia

  Elaborare PROIECT TEHNIC

  ETAPA DE FUNDAMENTARE SI PROIECTARE

  LICITAREA/OFERTAREA/CONTRACTAREA

  Preluare amplasament

  Organizarea de santier

  Executia propriu-zisa

  EXECUTIA

  INCHEIEREA PROIECTULUI

  ETAPA DE EXECUTIE

  PROIECT DE CONSTRUCTIE

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  3

  2. Structura de descompunere orientat pe pri componente din cadrul obiectului de construcie (SDC)

  Aceast structur propune o descompunere a proiectului dup nivelul de detaliere prezentat n tabelul de mai jos, n vederea stabilirii unei scheme unitare pentru alegerea, conceperea, proiectarea, execuia diferitelor variante de realizare a proiectului.

  Nivelele de detaliere ale obiectelor de construcie din cadrul unui proiect de construcie pot fi prezentate astfel [26]:

  Nivel de detaliere

  Denumire Coninut

  1. OBIECT DE CONSTRUCIE

  Reprezint acea parte delimitat spaial care are o anumit funciune. La baza realizrii fiecrui obiect de construcie st proiectul tehnic aferent obiectului prin care se stabilesc parametrii tehnici (forma, dimensiunile i structura constructiv). Exemple: Corp cldire, Central termic, Punct transformare, etc.

  2. ANSAMBLU DE CONSTRUCIE

  Reprezint totalitatea subansamblurilor ce definesc pri distincte ale unui obiect de construcie (infrastructur, suprastructur, instalaii)

  3. SUBANSAMBLU DE ONSTRUCIE

  Reprezint acea parte a unui obiect de construcie stabilit pe considerente structurale, funcionale sau pe faze de realizare (totalitatea fundaiilor izolate, etc.)

  4. ELEMENT DE CONSTRUCIE

  Reprezint ansamblul de procese de construcie concretizate n acea parte a unui obiect de construcie care are o anumit funciune (fundaii, perei subsol, planee, nchideri, perei portani, etc.)

  SDC se prezint sub forma unui arbore ale crui grade de detaliere reprezint o descriere ct mai clar a obiectelor, ansamblurilor, subansamblurilor i elementelor de construcie (figura 2).

  FUNDATII PERETI SUBSOL

  STILPI PLANSEE

  INFRASTRUCTURA

  INCHIDERI COMPARTIMENTARI

  PARDOSELI FINISAJE

  ARHITECTURA

  STILPI GRINZI

  PLANSEE PERETI

  SUPRASTRUCTURA

  CONSTRUCTII

  INSTALATII ELECTRICE INSTALATII TERMICE

  INSTALATII SANITARE TELEFONIE

  INSTALATII

  UTILAJE TEHNOLOGICE

  CENTRALA TERMICA ASCENSOR

  ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE

  OBIECT DE CONSTRUCTIE

  Fig. 2 Structura de descompunere orientat pe obiecte de construcie 3. Structura de descompunere a proiectului orientat pe activiti (SDA) SDA definete o reea arborescent care prezint n mod structurat activitile

  necesare realizrii unui proiect de construcie. Activitate (component a unui proiect de construcie) reprezint un ansamblu de

  procese de construcie i aciuni stabilite i legate pe considerente tehnice, organizatorice, administrative, legislative, care poate s consume timp i resurse, numai timp sau s fie sub forma unor condiionri.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  4

  In figura 3 se prezint un model de structurare a proiectului de construcie pe activiti:

  Fig. 3 Structura de descompunere orientat activiti Forme de redare a structurii de descompunere a proiectului - SDP Structura de descompunere a unui proiect de construcie poate fi redat sub

  urmtoarele forme: a) formatul grafic arborescent fig.4 a

  fig.4 a - Formatul grafic arborescent

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  5

  b) format list structurat [2] 1 ANSAMBLU LOCUINTE

  1.1 REZISTENTA

  1.1.1 INFRASTRUCTURA

  1.1.1.1 Lucrari de terasamente

  1.1.1.2 Fundatii

  1.1.1.3 Pereti subsol

  1.1.1.4 Plansee peste subsol

  1.1.2 SUPRASTRUCTURA

  1.1.2.1 Executie zidarie portanta

  1.1.2.2 Executie elemente de beton -samburi

  1.1.2.3 "Elemente din beton armat - Buiandrugi,Centuri, Plansee, Scari"

  1.1.2.4 Execuie sarpanta

  1.1.2.5 Executie cosuri fum

  1.2 ARHITECTURA

  1.2.1 Executie pereti compartimentare

  1.2.2 Executie hidro si termoizolatie

  1.2.3 Montari-demontari schela: transporturi

  1.2.4 Procurare + Montare tamplarie exterioara PVC

  1.2.5 Confectionare + montare tamplarie interioara din lemn

  1.2.6 Tencuieli interioare

  1.2.7 Tencuieli exterioare

  1.2.8 Zugraveli lavabile+vopsitorii

  1.2.9 "Executie elemente de acoperis(astereala, invelitoare, streasina, etc.)"

  1.2.10 "Confectii metalice ( balustraz,parapeti balcoane)"

  1.2.11 Executie pardoseli+placaje

  1.2.12 Tavan RIGIPS mansarda

  1.2.13 Ignifugari

  1.2.14 "Executie trotuare,montat borduri"

  1.3 INSTALATII

  1.3.1 Instalatii electrice

  1.3.2 Instalaii termice interioare

  1.3.3 Instalaii sanitare

  c) formatul mixt fig.4 b

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  6

  fig.4 b - Formatul mixt

  III. ACTIVITILE PROIECTULUI DE CONSTRUCIE

  Este seciunea prin care se stabilesc parametrii tehnico-organizatorici specifici activitilor componente ale unui proiect de construcie.

  Se consider c activitatea este elementul fundamental n vederea stabilirii parametrilor de baz n realizarea unui proiect de construcie ntruct la nivelul ei se stabilesc informaiile referitoare la aciunile componente (procese de construcie, aciuni cu caracter tehnic, organizatoric, economic, administrativ, etc.), evaluarea acestora din punct de vedere cantitativ, al necesarului de resurse, a cerinelor de calitate i se stabilesc algoritmi de optimizare a proceselor componente.

  Datorit numrului mare de aciuni precum i a proceselor foarte diferite ca natur i complexitate ce sunt necesare pentru realizarea unui proiect de construcie, n vederea stabilirii principalilor parametri ai unei activiti se propune gruparea acestora n funcie de coninutul aciunilor incluse, astfel (figura 5):

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  7

  Activitati specifice elaborarii

  studiilor si documentatiilor

  Activitati cu caracter

  economic, administrativ

  activitati cu caracter legislativ

  (avize, acorduri, autorizatii)

  Faze, evenimente

  (organizare proceduri de licitatie, etc.)

  Activitati pentru elaborarea

  si avizarea studiilor

  si documentatiilor

  Procese de constructie specifice

  constructiilor si instalatiilor de

  organizare de santier

  Actiuni ca caracter tehnic

  (trasari, receptii)

  Actiuni cu caracter organizatoric

  (asigurare utilitati, racorduri, spatii

  de depozitare, aprovizionare, etc.)

  Actiuni specifice transportului si

  montajului utilajelor si

  echipamentelor tehnologice

  Activitati specifice

  organizarii de santier

  Procese de constructie

  Actiuni ca caracter tehnic

  (trasari, receptii, verificari,)

  faze determinante)

  Actiuni cu caracter organizatoric

  Actiuni cu caracter de

  evaluare si control

  Actiuni cu caracter de conditionare

  Activitati specifice

  executiei proiectului tehnic

  GRUPAREA ACTIVITATILOR

  Fig. 5 - Gruparea activitilor componente ale unui proiect de construcie Pentru prima grup de activiti dimensionarea din punct de vedere tehnico-

  economic se face relativ simplu ntruct principalele resurse folosite sunt resursele umane (specialiti, experi tehnici, consultani) i resursele financiare. Durata acestor activiti este stabilit pe baz statistic sau negociere direct cu factorii implicai n elaborarea, avizarea i autorizarea acestor documentaii.

  Pentru celelalte dou grupe de activiti, respectiv activitile specifice organizrii de antier i activitile specifice execuiei proiectului tehnic, se propune o schem comun care rezolv urmtoarele probleme de concepie i calcul [26]:

  1. Structurarea tehnologic care are ca principal scop identificarea aciunilor componente i stabilirea parametrilor tehnici

  2. Structurarea spaial care are ca principal scop proiectarea distribuiei spaiale a cantitilor de procese i stabilirea parametrilor de desfurare n spaiu

  3. Dimensionarea necesarului de resurse prin care se stabilesc categoriile i cantitile de resurse necesare realizrii activitilor punndu-se n eviden i parametrii principali ai resurselor

  4. Structurarea organizatoric care are ca principal scop stabilirea variantelor de desfurare n timp i spaiu a realizrii proceselor i dimensionarea parametrilor de desfurare n timp

  1. Structurarea tehnologic este o activitate de concepie care are ca principal

  scop stabilirea aciunilor din cadrul unei activiti precum i a coninutului acestora. Rezolvarea acestei probleme depinde de soluia constructiv adoptat, condiiile

  de execuie, tehnologiile disponibile ale executantului, numrul i calificarea muncitorilor disponibili, tipul i numrul de utilaje disponibile, condiii contractuale, restricii locale.

  Stabilirea aciunilor se face pe baza detaliilor de execuie i are ca scop transformarea informaiilor referitoare la dimensiunile i structura elementelor de construcie n aciuni (procese de construcie) [26].

  Aciunile incluse ntr-o activitate pot fi grupate n dou mari categorii i anume: 1. procese de construcie

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  8

  2. aciuni cu caracter tehnic, economic, administrativ

  Procesul de construcie se poate defini ca ansamblul modificrilor cantitative i calitative folosite pentru transformarea obiectelor muncii (materiale, semifabricate, produse finite) cu ajutorul unor mijloace specifice, n cadrul unui loc de munc n vederea realizrii de elemente de construcie din cadrul unui obiect de construcie [26].

  In realizarea unui obiect de construcie intervin o multitudine de procese de construcie, neomogene din punct de vedere tehnologic necesitnd consum diferit de for de munc i resurse materiale.

  Diversitatea i complexitatea proceselor de construcie deriv att din coninutul acestora ct i din natura resurselor utilizate, a locului de munc pe care se execut, a naturii executantului (colectiv sau individual).

  Aciunile cu caracter tehnic, economic, administrativ In realizarea unui proiect de construcie intervin, pe lng procesele de construcie,

  o mulime de aciuni cu caracter tehnic, economic, administrativ, organizatoric care condiioneaz n mod hotrtor realizarea proceselor de construcie.

  n funcie de natura lor aciunile ce intervin la realizarea unui proiect de construcie se pot clasifica astfel:

  o aciuni cu caracter tehnic (trasri, ntreruperi tehnologice, ntocmire documentaii tehnice, etc.) o aciuni cu caracter organizatoric (aprovizionri cu materiale, asigurare utiliti, asigurare spaii de depozitare, spaii de cazare, asigurare ci de acces, organizarea liniilor tehnologice, montaj utilaje i echipamente tehnologice, etc. o aciuni cu caracter administrativ (aprobri, avizri, specializri, asigurarea cu resurse, instruire echipe de lucru, ntocmire proceduri administrative i instruciuni de lucru, etc.) o alte aciuni cu caracter economic, de urmrire i control, de asigurare a calitii (asigurarea cu resurse financiare, verificri, recepii calitative, ntocmire documente privind asigurarea i controlul calitii, avizare/aprobare situaii de lucrri, etc.)

  2. Structurarea spaial a desfurrii aciunilor (procese de construcie) are ca

  principal scop stabilirea sectoarelor i a distribuiei spaiale a cantitilor de procese (eferente delimitrii sectoarelor) pentru coordonarea dependenei ntre procese n desfurarea lor n timp i spaiu la realizarea elementelor de construcie. [26]

  Structurarea spaial a desfurrii proceselor de construcie se realizeaz pe baza soluiilor constructive a proiectului precum i a raiunilor privind organizarea execuiei proceselor n funcie de capacitile executantului i condiionrile impuse pentru realizarea proiectului (tehnologice, organizatorice, legislative, condiionri impuse de investitor).

  Prin stabilirea sectoarelor i implicit a formei i dimensiunilor acestora se pot identifica cantitile de procese care vor conduce la stabilirea necesarului de resurse pentru realizarea acestora precum i a calcului duratei de execuie a proceselor pe fiecare sector.

  Delimitarea corect a sectoarelor, forma i dimensiunile acestora, stabilirea distribuiei spaiale a cantitilor de procese este posibil numai pe baza planurilor i a detaliilor de execuie, n funcie de natura i coninutul lucrrilor, dimensiunile i

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  9

  amploarea lor, condiiile contractuale, regulile tehnologice i de execuie, condiionri organizatorice.

  3. Dimensionarea necesarului de resurse are ca principal scop identificarea

  principalelor resurse necesare realizrii activitilor componente ale unui proiect de construcie, structurarea acestora n funcie de natur i caracteristici, calculul cantitilor necesare, descrierea parametrilor specifici resurselor.

  Prin resurs se nelege orice mijloc de orice natur care poate fi exprimat cantitativ i este necesar pentru realizarea unei activiti specifice unu proiect de construcie.

  Datorit caracterului complex al activitii de construcie care deriv din diversitatea proceselor de construcie i numrul mare i divers al mijloacelor folosite se propune clasificarea resurselor astfel:

  1. Dup natura lor distingem: Resurse umane reprezentate de fora de munc necesar realizrii activitilor. Resursa for de munc poate fi mprit n:

  - for de munc calificat - for de munc necalificat - for de munc specializat (pe meserii)

  Resurse materiale reprezentate de materialele, semifabricatele, prefabricatele, confeciile metalice necesare realizrii activitilor componente ale unui proiect de construcie Resurse utilaje reprezentate de utilajele de construcie, echipamentele tehnologice, mijloacele de transport utilizate n realizarea unui proiect de construcie Resurse utiliti sunt resursele impuse de asigurarea condiiilor pentru execuia activitilor, pentru activitatea personalului muncitor i a personalului tehnic, economic, administrativ. In cadrul acestei categorii se cuprind: spaiile de cazare, spaiile de depozitare, birouri, energie electric, termic, ap-canal, etc. Resurse financiare - reprezentate de fondurile bneti necesare realizrii proiectului de construcie (credite bancare, surse proprii, programe de finanare). Resurse informaionale reprezentate de fondul documentar privind reglementrile i normativele tehnice, reglementrile legislative, studiile de pia, etc. necesare a fi utilizate n realizarea proiectului.

  2. Dup posibilitatea de a fi conservate distingem: Resurse stocabile care se pot consuma numai pe msura executrii activitilor, n aceast categorie intrnd resursele materiale i financiare; Resurse nestocabile care sunt disponibile pentru realizarea activitilor numai n anumite intervale de timp (for de munc, utilaje).

  4. Structurarea organizatoric are ca principal scop stabilirea condiiilor

  organizatorice, stabilirea i dimensionarea parametrilor de desfurare n timp pentru aciunile specifice unei activiti din cadrul unui proiect de construcie.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  10

  IV. COSTURILE REALIZRII PROIECTELOR DE CONSTRUCIE Costul total de realizare a unui proiect de construcie reprezint expresia bneasc

  a tuturor eforturilor (for de munc, resurse materiale, utilaje i echipamente tehnologice, resurse informaionale, servicii, taxe, aciuni cu caracter tehnico-administrativ, etc.) necesare a fi fcute n scopul realizrii proiectului n toate etapele sale componente.

  Evaluarea costurilor de realizare n etapa de elaborare a proiectului de construcie are caracter predictiv reprezentnd cele mai bune aproximri care pot fi fcute, corespunztor momentului cnd sunt realizate, n funcie de capacitile i cultura managerial a firmei care execut proiectul. Aceste costuri poart denumirea de costuri programate (sau previzionale).

  Costurile programate trebuie s fie controlate i revizuite de nenumrate ori pe parcursul execuiei proiectului ducnd astfel la cunoaterea costurilor reale de execuie denumite i costuri efective.

  Comparativul, pe durata de execuie a proiectului, a costurilor programate cu costurile efective poate s scoat n eviden calitatea metodelor de organizare i conducere adoptate de firma care execut proiectul.

  Dintre metodele de evaluare cunoscute cele mai frecvent folosite n evaluarea costurilor sunt: 1. Metoda "unitii de folosin" - multe tipuri de construcii se caracterizeaz

  prin repetarea unitilor de folosin (exemplu: numr de paturi ntr-un spital, numr de locuri ntr-o coal, numr de apartamente dintr-un ansamblu de locuine, numr birouri ntr-o cldire administrativ). Aceast metod este folosit n etapele de nceput ale elaborrii proiectului ca baz de comparaie ntre diverse variante de acelai tip;

  2. Metoda "ariei" - este una din cele mai utilizate metode i se bazeaz pe aria total desfurat a unei cldiri;

  3. Metoda "sistemelor" - n acest caz unitatea de baz este aceeai ca n cazul metodei ariei, dar consider separat fiecare categorie de subsisteme ale cldirii (infrastructur, suprastructur, nchideri, compartimentri, instalaii, etc.). Pentru fiecare subsistem se consider separat preul pe metru ptrat de arie desfurat.

  4. Metoda de evaluare prin referin la costurile efective const n evaluarea costurilor de realizare a unui proiect de construcie pornind de la cunoaterea costurilor reale nregistrate la realizarea anumitor elemente de construcie, activiti, categorii de procese similare realizate de firma care execut proiectul. Este necesar n acest sens s existe o baz de date care s cuprind informaiile necesare.

  5. Metoda de evaluare detaliat const n a preciza pentru fiecare activitate sau proces de construcie consumurile de resurse necesare (for de munc, materiale, utilaje i echipamente tehnologice) innd cont de condiiile concrete din teren. Metoda presupune ca proiectul s fie finalizat n faza de detalii de execuie stabilind astfel consumurile de resurse pentru realizarea proceselor de construcie n anumite condiii tehnologice i organizatorice. Este o metod foarte laborioas dar n acelai timp foarte exact.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  11

  Modaliti de stabilire a costului total de realizare a unui proiect de

  construcie:

  I. Evaluarea costului total de realizare a unui proiect de construcie pe grupe de

  costuri conform Metodologiei de elaborare a devizului general H.G. 28/2008

  Devizul general este documentaia economic prin care se stabilesc costurile totale necesare realizrii unui proiect de construcie pe grupe principale de costuri.

  Nr. Crt. Denumirea capitolelor si subcapitolelor de cheltuieli

  Valoare (fr TVA) TVA Valoare (inclusiv TVA)

  Mii Lei Mii EURO Mii Lei Mii Lei Mii EURO

  1 2 3 4 5 6 7

  CAPITOLUL 1: Cheltuieli pentru obinerea i amenajarea terenului

  1.1 Obinerea terenului

  1.2 Amenajarea terenului

  1.3 Amenajri pentru protecia mediului i aducerea la starea iniial

  TOTAL CAPITOLUL 1 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  CAPITOLUL 2: Cheltuieli pentru asigurarea utilitilor necesare obiectivului 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  TOTAL CAPITOLUL 2 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  CAPITOLUL 3: Cheltuieli pentru proiectare i asisten tehnic

  3.1 Studii de teren 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  3.2 Taxe pentru obinerea de avize, acorduri i autorizaii 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  3.3 Proiectare i inginerie 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  3.4 Organizarea procedurilor de achiziie 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  3.5 Consultan 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  3.6 Asisten tehnic 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  TOTAL CAPITOL 3 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  CAPITOLUL 4: Cheltuieli pentru investiia de baz

  4.1 Construcii i instalaii 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  4.2 Montaj utilaje tehnologice 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  0.00 0.00 0.00 0.00

  4.3 Utilaje, echipamente tehnologice i funcionale cu montaj 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  4.4 Utilaje fr montaj i echipamente de transport

  4.5 Dotri 0.00 0.00 0.00 0.00

  4.6 Active necorporale

  TOTAL CAPITOL 4 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  CAPITOLUL 5: Alte cheltuieli

  5.1 Organizare de antier

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  12

  5.1.1. Lucrri de construcii 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  5.1.2. Cheltuieli conexe organizrii antierului 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  5.2 Comisioane, cote, taxe, costul creditului 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  5.3 Cheltuieli diverse i neprevzute 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  TOTAL CAPITOL 5 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  CAPITOLUL 6: Cheltuieli pentru probe tehnologice i teste i predare la beneficiar

  6.1 Pregtirea personalului de exploatare 0.00 0.00 0.00 0.00

  6.2 Probe tehnologice i teste 0.00 0.00 0.00 0.00

  TOTAL CAPITOL 6 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  TOTAL GENERAL 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  Din care C+M 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

  Tabelul 2 Structura devizului general

  Plecnd de la structura devizului general prezentat mai sus se pot evidenia urmtorii parametrii legai de costul total de realizare a unui proiect de construcie:

  CT = CAT + CINF + CPE + CE + CO + CD (2.1) unde: CT costul total de realizare a unui proiect de construcie CAT parametru care pune n eviden grupa de costuri privind amenajarea terenului

  In aceast grup se includ costurile necesare pentru: - schimbarea regimului juridic al terenului, scoaterea temporara sau definitiva din

  circuitul agricol (sau silvic), precum si alte costuri de aceeai natur - cheltuielile efectuate la nceputul lucrrilor pentru pregtirea amplasamentului si

  care constau n demolri, demontri, defriri, evacuri materiale rezultate, devieri reele de utiliti din amplasament, sistematizri pe vertical, drenaje, epuismente, devieri de cursuri de apa, etc.

  - cheltuieli privind amenajri pentru protecia mediului - se includ cheltuielile efectuate pentru lucrri i aciuni de protecia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dup terminarea lucrrilor, precum: plantare de copaci, reamenajare de spaii verzi.

  Valoarea acestor lucrri se determin pe baz de liste cu cantiti de lucrri i preuri unitare aferente sau pe baz de tarife aplicate de prestatorii de servicii.

  CINF parametru care pune n eviden grupa de costuri privind realizarea lucrrilor de infrastructur necesare realizrii obiectelor de construcie. In aceast grup se includ costurile necesare pentru: - asigurarea cu utilitile necesare funcionrii obiectelor de construcie, precum:

  alimentare cu ap, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electric, telefonie, radio-tv, drumuri de acces,

  - costuri aferente lucrrilor pentru branamente i racorduri ale obiectelor de

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  13

  construcie componente la lucrrile de infrastructur existente n afara incintei. Aceste lucrri se realizeaz dup proiecte tehnice iar valoarea lor se determin pe baz de liste cu cantiti de procese elaborate de proiectant i preuri unitare aferente.

  CPE parametru care pune n eviden grupa de costuri privind activitile de proiectare i engineering. In aceast grup se cuprind costurile necesare pentru plata diferitelor servicii

  legate de: - realizarea studiilor de teren - studii geotehnice, geologice, hidrologice,

  hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice si de stabilitate a terenului pe care se amplaseaz construciile. Elaborarea unor astfel de studii se face pe baz de contract de prestaii, ncheiat ntre investitor i prestatorul de servicii specializate, valoarea contractului avnd la baz tarifele negociate i cantitile unitare de prestaii.

  - obinerea de avize, acorduri si autorizaii - se includ cheltuielile pentru: a) obinerea/prelungirea valabilitii certificatului de urbanism b) obinerea avizelor si acordurilor pentru racorduri i branamente la reele publice de apa, canalizare, gaze, termoficare, energie electric, telefonie etc.; c) obinerea certificatului de nomenclatur stradala si adresa; d) ntocmirea documentaiei, obinerea numrului cadastral provizoriu si nregistrarea terenului n cartea funciar;

  e) obinerea acordului de mediu; f) obinerea avizului PSI; g) alte avize i acorduri prevzute n acte normative.

  - Proiectare i engineering - se includ cheltuielile pentru: a) elaborarea tuturor fazelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de

  fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuie), pentru plata verificrii tehnice a proiectrii, precum i pentru elaborarea documentaiilor necesare obinerii acordurilor, avizelor si autorizaiilor, documentaii urbanistice, studii de impact, studii/expertize tehnice i de amplasament, proiectarea tehnologiilor de execuie

  b) organizarea licitaiilor (ntocmirea documentaiei pentru elaborarea si prezentarea ofertei, cheltuielile cu onorariile, transportul, cazarea si diurna membrilor desemnai in comisiile de evaluare; anunuri de intenie, de participare si de atribuire a contractelor, coresponden n legtur cu procedurile licitaie.

  c) consultan (plata serviciilor de consultan la elaborarea studiului de prefezabilitate sau a studiilor de evaluare, plata serviciilor de consultan pentru managementul i administrarea contractului de execuie.

  d) asisten tehnic (asisten tehnic din partea proiectantului, n cazul cnd aceasta nu intr in tarifarea proiectrii, asigurarea supravegherii execuiei prin inspectori de antier desemnai de autoritatea contractanta) Valoarea contractelor de proiectare, consultan, asisten tehnic se determin pe baza tarifului negociat cu prestatorul de servicii specializate.

  CE parametru care pune n eviden grupa de costuri privind execuia obiectelor de construcie componente In aceast grup se cuprind costurile aferente realizrii: a) construciilor i instalaiilor -se cuprind costurile aferente execuiei tuturor

  obiectelor componente: cldiri, construcii speciale, instalaii aferente construciilor (instalaii electrice, sanitare, instalaii interioare de alimentare cu gaze naturale,

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  14

  instalaii de nclzire, ventilare, climatizare, telefonie, PSI, radio-tv, intranet si alte tipuri de instalaii impuse de destinaia proiectului).

  b) montaj utilaj tehnologic - se cuprind costurile aferente procurrii i montajului utilajelor i echipamentelor tehnologice si al utilajelor incluse in instalaiile funcionale, inclusiv reelele aferente necesare funcionrii acestora.

  c) dotri - se cuprind cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intr in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar, precum: dotri PSI, dotri de uz gospodresc, dotri privind protecia muncii, etc. Valoarea fiecrui obiect de construcie i implicit a categoriilor de lucrri din cadrul fiecrui obiect este redat prin devize analitice care se ntocmesc pe baza listelor cu cantitile de procese elaborate de proiectant, a consumurilor unitare de resurse corespunztoare procedeelor i tehnologiilor utilizate i a preurilor unitare practicate de furnizorii de materiale, produse i servicii la care se adaug cotele privind obligaiile de plat prevzute n acte legislative.

  CO parametru care pune n eviden grupa costurilor privind organizarea de antier In aceast grup se cuprind se cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare

  contractantului n vederea crerii condiiilor de desfurare a activitilor de construcii-montaj i se compun din:

  - costurile privind execuia lucrrilor de construcii i instalaii aferente organizrii de antier (realizarea bazei de producie, spaii de depozitare i conservare a materialelor, obiecte social-administrative specifice bazei de producie, utiliti necesare pn la limita incintei terenurilor destinate pentru organizarea de antier, lucrri de nivelri ale terenurilor naturale, dezafectri locale de ci de comunicaie sau construcii, branarea la utiliti, realizarea de ci de acces, ci rulare, rampe, estacade, construcii sau amenajri la construcii existente inclusiv protejarea acestora).

  - costuri conexe organizrii de antier (obinerea autorizaiei de execuie a lucrrilor de organizare de antier, taxe de amplasament, nchirieri semne de circulaie, ntreruperea temporar a reelelor de transport sau distribuie de ap, canalizare, agent termic, energie electric, gaze naturale, a circulaiei rutiere, contracte temporare cu furnizorii de utiliti, cu uniti de salubrizare, costuri nematerializate n lucrri cum ar fi transportul muncitorilor, chirii, etc.).

  Costurile specifice organizrii de antier se estimeaz n baza unui proiect ce ine seama de tehnologia i graficul de lucru aferente lucrrilor de baz, de amplasamentul obiectivului, posibilitile de branare la utiliti - apa, canal, energie electrica, termoficare, telefon etc., traseele acestora, cile de acces auto si cile ferate, existena construciilor, spaiilor, terenurilor sau amenajrilor ce pot fi utilizate de constructor.

  Evaluarea acestora se face pe baz de devize analitice care se ntocmesc pe baza listelor cu cantitile de procese specifice lucrrilor de organizare de antier, precum i estimri de costuri nematerializate n articole de lucrri

  CD parametru care pune n eviden grupa costurilor diverse i neprevzute privind realizarea proiectului In aceast grup se cuprind costurile privind: a) comisioane, taxe, cote legale si costuri de finanare - se cuprind: comisionul

  bncii finanatoare, comisioanele si dobnzile aferente creditului pe durata execuiei proiectului, cota aferent inspeciei pentru controlul calitii lucrrilor de construcii,

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  15

  cota pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism i pentru autorizarea lucrrilor de construcii, cota aferent Casei Sociale a Constructorilor, valoarea primelor de asigurare din sarcina autoritii contractante, precum si alte cheltuieli de aceeai natur, stabilite in condiiile legii.

  b) costuri aprute la nceperea perioadei de exploatare i a perioadei de garanie ntocmirea i predarea crii tehnice a construciilor, ncercri i probe tehnologice, ntocmirea proiectelor privind urmrirea n exploatare a construciilor, etc.

  c) costuri diverse si neprevzute - estimarea acestora se face procentual n funcie de natura i complexitatea lucrrilor (5% pentru lucrri noi precum i reparaii capitale, extinderi, transformri, modificri, modernizri, reabilitri la construcii i instalaii existente 15% pentru lucrri de consolidare).

  II. Evaluarea costului total de realizare a unui proiect de construcie pe etapele de

  realizare

  Realizarea unui proiect de construcie presupune parcurgerea a dou etape importante i anume: etapa de elaborare a proiectului si etapa de execuie a proiectului

  1) Costul total de realizare a proiectului exprimat n funcie de etapele componente CT = CE + CEX (2.2)

  unde: CE costul etapei de elaborare a proiectului CEX costul etapei de execuie a proiectului 2) Exprimarea costului de elaborare a proiectului

  CE = CF + CP + CL (2.3)

  unde: =

  =n

  i

  F

  AF CC1

  costurile subetapei de iniiere i fezabilitate a proiectului; poate fi

  exprimat i ca sum a costurilor activitilor componente din cadrul acestei subetape. In aceast grup de costuri se cuprind cheltuielile pentru elaborarea notelor de

  fundamentare, ntocmirea studiului de prefezabilitate, a studiului de fezabilitate.

  =

  =n

  i

  P

  AP CC1

  costurile proiectrii; poate fi exprimat i ca sum a costurilor

  activitilor componente. In aceast grup de costuri se cuprind costurile pentru elaborarea proiectului

  tehnic, elaborarea documentaiilor necesare obinerii acordurilor, avizelor, autorizaiilor, documentaiilor urbanistice, studii de impact, studii/expertize tehnice i de amplasament, proiectarea tehnologiilor de execuie, plata serviciilor de consultan, etc.

  =

  =n

  i

  L

  AL CC1

  costurile organizrii licitaiilor; poate fi exprimat i ca sum a

  costurilor activitilor componente. In aceast grup de costuri se cuprind costurile pentru ntocmirea procedurilor de

  licitaie, cheltuielile cu onorariile membrilor comisiilor de licitaie, a anunurilor, a corespondenei, etc.

  3) Exprimarea costurilor privind execuia proiectului Plecnd de la aspectele specifice realizrii proiectelor de construcie, cum ar fi:

  durata mare de execuie, volum mare i variat de resurse antrenat, implicarea unui numr mare de persoane i instituii, caracteristici proprii (funcionalitate, destinaie, categorie de importan), se pot pune n eviden mai multe modaliti de exprimare a costului de

  execuie a unui proiect de construcie dintre care enumerm:

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  16

  a) Stabilirea costului de execuie folosind metoda ariei este o metod prin care se stabilete costul de execuie a unui proiect n funcie de aria total desfurat a construciilor componente.

  =

  =n

  i

  AdiiE CAdcC1

  (2.4)

  unde: Adci aria total desfurat a unei construcii CAdi

  costul de execuie pe metru ptrat arie total desfurat preluat din buletine statistice i publicaii de specialitate; este n funcie de tipul i sistemul constructiv al construciilor.

  b) Metoda de evaluare bazat pe devize Devizul n construcii reprezint documentaia tehnico-economic care se

  ntocmete pe baza antemsurtorilor i prin care se stabilete costul de execuie a obiectelor de construcie.

  Dup modul de elaborare, coninut i etape de realizare, devizele n construcii se clasific astfel:

  devize analitice (pe categorii de procese sau pe stadii fizice) folosite n etapa de proiectare

  devize pe obiecte de construcie folosite att n etapa de proiectare ct i n etapa de execuie (la ofertare)

  devize ofert folosite n etapa de licitare-ofertare In funcie de informaiile necesare elaborrii devizelor n construcii se poate

  evidenia urmtorul model de structurare a documentaiilor economice de stabilire a costurilor de execuie pentru proiectele de construcie prezentat n figura 6.

  Fig. 6 Modelul elaborrii documentaiei economice n construcii Antemsurtoarea este piesa scris, component a proiectului tehnic, ntocmit cu

  ajutorul indicatoarelor de norme de deviz, prin care se face o evaluare cantitativ a proceselor necesare a se executa n cadrul unui obiect de construcie. Antemsurtoarea se ntocmete pe considerente de omogenitate tehnologic i/sau pe categorii de procese.

  Antemsurtoarea se poate ntocmi folosind: - normele de deviz din indicatoarele de norme de deviz - consumuri efective de resurse i tehnologii de execuie proprii

  executanilor, ntocmite cu respectarea cerinelor cantitative i calitative din proiectul tehnic, caietele de sarcini, normative n vigoare, instruciuni de lucru.

  Norma de deviz reprezint o specificaie tehnico-economic aferent unui proces de construcie care cuprinde consumuri normate orientative de resurse (materiale, manoper, utilaje i echipamente de construcie) necesare execuiei unei uniti de

  msur din norma respectiv.

  Documentaia prealabil (Date de intrare)

  - antemsurtori - liste cu cantiti de procese - liste de utilaje i echipamente tehnologice - analize speciale de consumuri de resurse

  Metodologia de elaborare a devizelor n construcii

  - devize analitice - devize pe obiecte de construcie - devize ofert - analize de pre

  Documentaia ulterioar elaborrii devizelor

  - extrase de materiale - extrase de for de munc - extrase de utilaje - extrase de transporturi - formulare specifice procedurii de licitare ofertare-contractare

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  17

  Listele cu cantitile de procese se grupeaz pe categorii i capitole de procese, pe obiecte de construcie componente i se stabilesc pe baza unitilor de msur specifice normelor de deviz.

  Devizul analitic reprezint piesa scris component a documentaiei tehnico-economice prin care se determin costurile aferente unei pri dintr-un obiect de construcie. Poate fi elaborat n dou moduri: pe categorii de resurse i pe stadii fizice. Devizul analitic are n structur articolele din antemsurtoare sau listele cu cantitile de procese la care se stabilesc costurile unitare pe categorii de resurse (materiale, manoper, utilaje, transport).[8] Costurile resurselor pe unitatea de msur a articolului din structura devizului se obin prin nmulirea consumurilor specifice aferente articolului cu preurile unitare corespunztoare fiecrei categorii de resurse astfel:

  - pentru materiale preuri ale productorilor i/sau furnizorilor, exclusiv TVA - pentru manoper tarife medii orare pe categorii de meserii - pentru utilaje tarife medii pe or funcionare - pentru transporturi tarife medii prestate n funcie de tipul de transport (auto,

  CF), de cantiti i distane de transport Prin nsumarea costurilor pe categorii de resurse se obine costul unitar al

  articolului de deviz iar valoarea total a articolului se obine prin nmulirea costului unitar cu cantitatea total a articolului respectiv.

  Ca form de reprezentare, devizul analitic conine urmtoarele elemente: simbolul articolului, denumirea articolului cu descrierea proceselor de executat, unitatea de msur, cantitatea total corespunztoare articolului, costuri unitare pe categorii de resurse, valori pe articole defalcate pe categorii de resurse, valoare total articol.

  Devizul analitic este structurat pe patru capitole de costuri i anume: A. Costuri directe pe categorii de resurse (materiale, manoper, utilaje, transport) B. Alte costuri directe determinate de cotele pentru contribuiile sociale conform prevederilor legale (CAS, CASS, ajutor omaj, fond risc accidente, alte taxe) C. Costuri indirecte D. Profit

  Un model de deviz analitic este prezentat n tabelul 3.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  18

  DeviDeviDeviDeviz analiticz analiticz analiticz analitic Pozitie Cod resursa U/M Cantitate Sp.mat Pret unitar materiale Val. materiale

  Corectii Sp.man Pret unitar manopera Val. manopera

  Denumire resursa Sp.uti Pret unitar utilaj Val. utilaj

  Observatii Pret unitar transport Val. transport

  Liste anexa Nr.ore TOTAL A

  Greutate Greutate totala

  1 CA02G1 82 M CUB 45,50000 0,00% 1.741.400 79.233.700

  0,00% 125.640 5.716.620

  TURNARE BETON ARMAT LA CONSTRUCTII CU H8 MM 0 0

  0 82.293.934 0 4

  Greutate totala 127,702874 tone Total materiale 176.237.996

  Total ore 858 Total manopera 30.902.940

  Total utilaj 341.250

  Total transport 6.412.639

  Total A 213.894.825

  1)Total A-Costuri directe A. MATERIALE

  176.237.996

  B. MANOPERA 30.902.940

  C. UTILAJE 341.250 207.482.186

  a.Tr. aproviz A* 5,00% 8.811.900 8.811.900

  b.Tr.auto 6.412.639 6.412.639

  c.Tr.gara-sant. Gr* 0 0 0

  d.Retrib.maistri B* 4,50% 1.390.632 1.390.632

  e.Impozit (B+d)* 0,00% 0 0

  f.C.A.S. (B+d+e)* 22,00% 7.104.586

  g.CASS (B+d+e)* 7,00% 2.260.550

  h.Aj.somaj(B+d+e)* 3,00% 968.807

  i.Fd.risc (B+d+e)* 0,50% 161.468

  j.Fd.invat. (B+d+e)* 0,00% 0

  2)Total B- Alte costuri directe (TB) 191.462.535 32.293.572 341.250 234.592.768

  C. Costuri indirecte TB* 12,50% 29.324.096

  D.Profit (TB+C)* 5,00% 13.195.843

  m.O.S. (TB+C+D)* 3,00% 8.313.381

  3)Total costuri 285.426.088

  T.V.A. 19,00% 54.230.957

  T O T A L D E V I Z A N A L I T I C 339.657.045

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  19

  Plecnd de la structura devizului analitic, prezentat mai sus, se pot pune n eviden urmtorii parametri legai de costurile de execuie ale unui proiect de construcie:

  CE = CD + CAD + CI + P (2.7) CE costul de execuie al proiectului CD costuri directe pe categorii de resurse CAD alte costuri directe CI costuri indirecte P profitul Costurile directe sunt aferente articolelor de deviz i se determin pe baza

  cantitilor nscrise n antemsurtori i a preurilor unitare pe articole de deviz. Se nregistreaz pe categorii de resurse (materiale, manoper, utilaje, transporturi), determinndu-se prin nmulirea costurilor unitare aferente resurselor cu cantitile aferente articolelor din structura devizului. Se compun din urmtoarele elemente: - costuri cu materialele - n care se cuprinde valoarea materialelor puse n oper calculat cu preuri de la furnizor/productor, fr T.V.A., iar n cazul materialelor aprovizionate din import i taxele i comisionul vamal; se cuprind i costurile legate de aprovizionare - costurile cu manopera - n care se cuprinde manopera aferent muncitorilor direct productivi i manopera aferent manipulrii materialelor, la care se adaug celelalte drepturi salariale stabilite n condiiile legii; In ceea ce privete manipularea materialelor se cuprind costuri pentru: ncrcrile i descrcrile n i din mijloacele de transport ale materialelor, apropierea materialelor n raza de ncrcare a mijloacelor de transport i ndeprtarea acestora de la locul de descrcare a autovehiculelor pentru asigurarea gabaritului de acces la punctul de descrcare, manipulrile i transporturile manuale locale (prin purtare direct, cu roaba, etc.) n magazii, depozite i antiere de la locurile de descrcare pn la locurile de depozitare i de la locurile de depozitare la obiectele de construcii n raza de aciune a mijloacelor de ridicat, aezarea materialelor n stive, retribuia nsoitorilor mijloacelor de transport. Aceste costuri se determin pe baza normelor de timp din nomenclatoarele Normele de munc n construcii, capitolele ncrcri-descrcri, transporturi manuale i mecanice. - costuri cu utilajele de construcii rezultate din orele de funcionare cuprind cheltuielile ce se efectueaz cu utilajele i echipamentele necesare pentru realizarea proceselor de construcie; - costurile cu transporturile cuprind costurile efectuate pentru transportul auto al materialelor i a semifabricatelor de la destinaie sau/i de la depozitele intermediare (poligoane, ateliere), transporturile tehnologice (pmnt, beton, mortar), transporturile cu utilajele de construcii de la baza de utilaje (sau de la prestatori) la punctul de lucru i retur. In capitolul alte costuri directe se cuprind: - costurile cu transporturile auto, pe calea ferat, naval de la productor sau furnizor a materialelor, semifabricatelor, prefabricatelor, confeciilor metalice, a echipamentelor tehnologice la depozitele intermediare precum i taxele aferente conform reglementrilor legale i costurile determinate de operaiuni auxiliare; - alte cheltuieli stabilite prin reglementri legale CAS, CASS, ajutor omaj, fond de risc, alte cote potrivit reglementrilor legale suportate de agenii economici. - alte costuri: salarii de baz ale maitrilor, comisioane, etc.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  20

  Costurile indirecte se determin prin aplicarea unei cote la valoarea costurilor directe i se stabilete de fiecare executant pe baza propriilor analize.

  Capitolul costuri indirecte este foarte divers i cuprinde: - retribuii ale personalului de conducere, tehnic, economic, de alt specialitate,

  administrativ, de deservire i paz; precum i impozitul i contribuiile sociale; - cheltuieli legate de deplasri, detari i transferri ale personalului de mai sus; - cheltuieli privind micul utilaj de construcii, scule, dispozitive i celelalte

  obiecte de inventar n folosin cu caracter de producie i uz gospodresc; - cheltuieli legate de transportul muncitorilor; - amortizarea mijloacelor fixe de uz general (cldiri, instalaii ce deservesc

  cldirile, autoturisme, dotri i echipamentele de birou, inventar P.S.I. etc.); - cheltuieli pentru proiectare, cercetri, ncercri, experimentri, agrementri,

  studii, expertize, consultan; - cheltuieli cu protecia muncii; - dobnzi bancare; - cheltuieli pentru prelucrarea datelor cu mijloace de calcul automat inclusiv

  amortizarea i reparaiile acestora; - cheltuieli pentru ntreinerea antierului (amortizarea micului utilaj, reparaii cu

  ntreinerea, reparaiile utilajelor precum i retribuiile mecanicilor); - cheltuieli n legtur cu predarea lucrrilor la beneficiar (evacuarea

  materialelor neconsumate i a deeurilor, lucrri de manipulare i evacuare de pe antier, lucrri pentru msurtori i verificri etc.);

  - cheltuieli neimputabile pentru efectuarea remedierilor i refacerilor de lucrri cu vicii ascunse, aprute n perioada de garanie a lucrrilor;

  - cheltuieli diverse (protocol, pliante, colarizare, impozitul pe cldiri, taxe, chirii, transport,cazare, supraveghere, etc.).

  - cheltuieli rezultate din ntreruperea produciei (chirii pentru utilaje, retribuiile muncitorilor, energia i combustibilul consumate pe durata ntreruperilor, amortismentul utilajelor);

  - logistic (rechizite, tehnic de calcul, reviste de specialitate, programe de calcul, specificaii tehnice i normative);

  - cheltuieli legate de comunicare ntre partenerii proiectului (cheltuieli legate de expedierea corespondenei, abonamente pentru posturi telefonice, radioficare, telex, fax, Internet);

  - cheltuieli cu detari, deplasri n ar i strintate, transferri; - cheltuieli legate de ntreinerea i curenia cldirilor;

  Profitul este precizat orientativ, de fiecare executant, stabilindu-se ca o cot procentual aplicat la valoarea cumulat a costurilor directe i a costurilor indirecte.

  Devizul pe obiect reprezint piesa scris component a documentaiei tehnico-economice prin care se determin costurile aferente obiectelor de construcie. Se obine prin nsumarea valorilor categoriilor de lucrri ce compun obiectul, la care se adaug TVA. [8]

  Un model de deviz pe obiect este prezentat n tabelul 2.4.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  21

  DEVIZ PE OBIECT NR.

  Nr. crt. Denumire

  Valoarea pe categorii de lucrri, fr TVA

  mii lei EURO 0 1 2 3

  I. LUCRRI DE CONSTRUCII SI INSTALAII 1 Terasamente 2 Construcii - rezistenta (fundaii, structura de rezistenta,

  arpant, etc.) si arhitectura (nchideri exterioare compartimentri, finisaje, etc.)

  3 Izolaii 4 Instalaii electrice 5 Instalaii sanitare 6 Instalaii de nclzire, ventilare, climatizare, PSI, radio-tv,

  intranet

  7 Instalaii de gaze 8 Instalaii de telecomunicaii ............... TOTAL (fr TVA):

  T.V.A. (... %) :

  TOTAL I (cu TVA) :

  II - MONTAJ

  Montaj utilaje si echipamente tehnologice TOTAL II (fr TVA):

  TVA (... %): TOTAL II (cu TVA):

  III - PROCURARE Utilaje si echipamente tehnologice Utilaje si echipamente de transport Dotri TOTAL III (fr TVA):

  TVA (... %): TOTAL III (cu TVA):

  TOTAL (TOTAL I + TOTAL II + TOTAL III fr TVA) TVA (...%) TOTAL DEVIZ PE OBIECT (cu TVA)

  Tabelul 4 Devizul pe obiect

  Devizul ofert reprezint piesa scris component a documentaiei de licitare-ofertare, prin care ofertantul precizeaz costul execuiei proiectului de construcie.

  Devizul ofert conine simbolul articolelor de deviz, descrierea proceselor de executat, cantitile de procese, preul unitar i valoarea total pe articolul de deviz.

  Forma devizului ofert este prezentat n tabelul 2.5:

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  22

  Tabelul 5 Devizul ofert Devizul ofert nu mai evideniaz elementele din care este constituit costul total al

  proiectului iar valoarea acestuia este identic cu cea a devizului analitic. Determinarea costului unitar pe articolul de deviz din cadrul devizului ofert se

  face astfel: a. se calculeaz costul direct unitar pentru fiecare articol la care se aplic tipul de recapitulaie folosit la ntocmirea devizului analitic; b. valoarea fiecrui articol obinut la punctul (a) se nmulete cu cantitatea de articol, determinndu-se astfel valoarea total pe articol din devizul ofert;

  Situaia de plat este documentaia economic ntocmit pe baza devizului

  analitic pe baza crei se face decontarea lucrrilor executate la intervale regulate de timp (de obicei luna calendaristic).

  Structura situaiei de plat este identic cu cea a devizului analitic.

  d) Metoda de evaluare a costului de execuie bazat pe costurile activitilor - const n evaluarea costurilor de execuie a unui proiect de construcie pornind de la cunoaterea costurilor pentru fiecare activitate component.

  =

  =n

  i

  AiE CC1

  (2.8)

  CAi costul unei activiti i componente a unui proiect de construcie este definit ca fiind expresia bneasc a consumurilor de resurse - for de munc, materiale, utilaje - necesare execuiei unei activiti, n condiii tehnologice i organizatorice date.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  23

  V. CALITATEA N REALIZAREA PROIECTELOR DE CONSTRUCIE

  Calitatea se definete ca fiind rezultanta totalitii performanelor de comportare a construciilor n exploatare, caracterizndu-se prin ansamblul de proceduri, resurse, aciuni, tehnologii, regulamente, utilizate n conceperea, realizarea i exploatarea obiectelor de construcie componente ale unui proiect de construcie precum i aptitudinea de utilizare i coordonare a acestora n scopul satisfacerii exigenelor utilizatorilor. Conform legii 10/1995 lege privind calitatea n construcii sunt specificate ase exigene principale n conceperea, realizarea i exploatarea construciilor i anume:

  - rezisten i stabilitate - siguran n exploatare - siguran la foc - igien, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului - izolaie termic, hidrofug i economie de energie - protecie mpotriva zgomotului

  In realizarea unui proiect de construcie stabilirea condiiilor i a aciunilor privind calitatea se face prin parcurgerea a trei etape principale i anume:

  1) Dimensionarea calitii 2) Asigurarea calitii 3) Controlul calitii

  1. Dimensionarea calitii este etapa prin care se stabilesc condiiile de calitate prevzute n proiectul tehnic i reglementrile tehnice n vigoare, factorii implicai precum i responsabilitile acestora, n vederea realizrii proceselor de construcie, activitilor, elementelor de construcie respectiv a subansamblurilor, ansamblurilor i a obiectelor de construcie din cadrul unui proiect de construcie.

  Coninutul etapei se va stabili prin parcurgerea urmtorilor pai: 1) Precizarea documentaiilor i reglementrilor tehnice specifice constnd din:

  Proiectul tehnic concretizat prin: planuri tehnice, specificaii tehnice, caiete de sarcini, detalii de execuie, etc. Normative de proiectare, execuie, exploatare i intervenie la construcii Ghiduri, metodologii, manuale de proiectare, proceduri de execuie Programe de calcul pentru proiectare, execuie Specificaii tehnice privind stabilirea condiiilor de calitate, asigurarea i controlul calitii

  2) Precizarea factorilor implicai n realizarea proiectului de construcie precum i stabilirea responsabilitilor i a competenelor cu privire la calitate. Principalii factori implicai sunt:

  a) Beneficiarul precizeaz obiectivele calitii i stabilete cerinele de calitate b) Proiectantul formuleaz prescripii, condiii i specificaii pentru atingerea obiectivelor privind calitatea formulate de beneficiar c) Executantul va asigura calitatea execuiei lucrrilor printr-un sistem propriu privind calitatea conform cerinelor din proiectul tehnic, caietele de sarcini i normativele tehnice n vigoare d) Experii tehnici, specialiti n domeniu examineaz critic programul de

  asigurare a calitii, verific tehnologiile de execuie, metodele de lucru i materialele

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  24

  folosite n realizarea lucrrilor n conformitate cu prevederile contractuale, caietele de sarcini i reglementrile specifice e) Organisme de cercetare i control elaboreaz exigenele de calitate prin reglementri tehnice, exercit controlul statului cu privirea la aplicarea prevederilor legale din domeniul calitii.

  3) Stabilirea condiiilor de calitate se face conform normativului C56-85 Normativ pentru verificarea calitii execuiei i recepia lucrrilor de construcii i

  instalaii aferente i a normativelor tehnice de execuie n vigoare respectnd urmtoarea metodologie:[11]

  La aprovizionarea cu materiale i elemente de construcii-instalaii prin: - precizarea documentelor care atest calitatea: certificate de conformitate, agremente tehnice, fie de transport, certificate de garanie. Certificarea de conformitate se face conform HGR 728/94 de ctre organisme de cercetare acreditate la solicitarea productorului. Agrementul tehnic se elaboreaz conform HG 392/94 i este documentaia prin care se atest aptitudinea de utilizare a materialelor, produselor, procedeelor i echipamentelor de construcii stabilindu-se i condiiile de fabricaie, transport, depozitare i punere n oper - stabilirea condiiilor de calitate constnd n precizarea caracteristicilor fizico-mecanice i chimice precum i a condiiilor de aspect conform caietelor de sarcini i a prevederilor contractuale - precizarea operaiilor de verificare a calitii materialelor i elementelor de construcii-instalaii constnd din probe de laborator, msurtori, ncercri conform normelor tehnice specifice fiecrui produs (n special materialele care asigur cerina rezisten i stabilitate). - stabilirea comisiilor de verificare a calitii produselor personal tehnic autorizat n funcie d structura organizatoric a fiecrui executant La execuia proceselor de construcie, a activitilor, elementelor, subansamblurilor i ansamblurilor de construcie Stabilirea condiiilor de calitate const n: - stabilirea etapelor cnd se fac verificrile privind calitatea n desfurarea execuiei punndu-se astfel n eviden trei etape i anume:

  nainte de nceperea execuiei n timpul execuiei la terminarea execuiei

  - precizarea condiiilor de calitate la execuie sub aspectul ncadrrii n condiiile dimensionale i de calitate prevzute n proiectul tehnic i n reglementrile tehnice privind calitatea. Stabilirea condiiilor de calitate se face prin precizarea urmtoarelor elemente:

  condiii dimensionale conform detaliilor de execuie intervale dimensionale exprimate prin abateri, tolerane admisibile, distane, petreceri, verticalitate, orizontalitate, etc. Conform normativului C56-85 verificarea caracteristicilor mecanice prin ncercri de laborator verificarea documentelor de atestare a calitii pentru procesele precedente

  - precizarea tehnologiilor de execuie i a metodelor de lucru cu referire la urmtoarele aspecte:

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  25

  dac tehnologia de execuie cuprinde toi parametrii necesari execuiei conform proiectului tehnic i a condiiilor locale i de dotare a antierului (fie tehnologice, planuri de montaj cu precizarea utilajelor i echipamentelor precum i a caracteristicilor acestora) descrierea execuiei i a montajului cu stabilirea echipelor de lucru i a calificrilor n raport cu natura proceselor precizarea responsabilitilor pentru urmrirea execuiei, asigurarea condiiilor de calitate, siguran, protecia muncii, protecia mediului precum i a responsabilitilor pentru ncercri, probe, teste, verificri.

  La dotarea cu utilaje, echipamente i instalaii tehnologice Stabilirea condiiilor de calitate const n:

  precizarea documentaiilor tehnice: scheme de ansamblu i de flux tehnologic, schemele instalaiilor i echipamentelor tehnologice, planuri de montaj, geometrii dimensiuni de amplasare, breviare de calcul verificarea crii tehnice a produselor, certificate de conformitate, agremente tehnice precizarea regulilor de montaj, de punere n funciune, a probelor, a poziiilor i racordurilor, a caracteristicilor tehnice comparativ cu prevederile proiectului tehnic precizarea condiiilor de recepie precizarea responsabilitilor pentru teste, verificri, probe, asigurarea asistenei tehnice din partea productorului, a predrii n exploatare

  4) Stabilirea documentelor i a formularelor pentru nregistrarea calitii Documentele necesare la nregistrarea calitii asigur informaiile asupra gradului

  de realizare a cerinelor de calitate precizate de Legea 10/1995 i condiiile contractuale. In vederea stabilirii, identificrii, gestionrii documentelor de nregistrare a calitii se propune urmtoarea structur: [11]

  codificarea documentelor pe tipuri de aciuni, astfel putndu-se evidenia: a) Documente-furnizori: certificate de calitate, certificate de garanie, buletine de analiz, dosar al produsului, carte tehnic a produsului, agrement tehnic b) Documente-execuie: proces-verbal de ncepere a lucrrilor, proces-verbal de predare-primire amplasament i a bornelor de reper, proces-verbal de predare-primire front de lucru, proces-verbal de verificare a naturii terenului de fundare, proces-verbal de trasare a lucrrilor, proces-verbal de verificare a calitii lucrrilor ce devin ascunse, proces-verbal de recepie calitativ, proces-verbal pentru lucrri speciale, proces-verbal pentru executarea sudurilor, fi tehnologic de sudare, proces-verbal de prelevare a probelor de sudur, registru privind montarea elementelor prefabricate, condica de betoane, fi de betonare, fi de injectri, proces-verbal de verificare a betonului dup decofrare i poziionare goluri tehnologice de instalaii, buletine de msurtori, buletine de ncercri, buletine de examinare vizual, proces-verbal de control a calitii lucrrilor n faze determinante, raport de tratare a neconformitilor, not de constatare, raport privind evidena ntreruperii lucrrilor, fie de msurtori, proces-verbal de recepie parial (fundaii, structur de rezisten, arpant, etc.), proces-verbal de recepie la terminarea lucrrilor, proces-verbal de recepie final. c) Documente-atestare, control autorizaii i atestri pentru personalul de

  execuie (sudori, instalatori gaze, etc.), autorizaii i atestri pentru personalul de

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  26

  control (responsabil tehnic cu execuia, inspector de antier, expert tehnic, responsabil cu controlul calitii, etc.), expertize tehnice, verificri n teren (altele dect cele prevzute n caietele de sarcini), rapoarte de inspecie privind controlul statului, rapoarte de control ale autoritii publice sau instituii publice (protecia muncii, protecia mediului, etc.), autorizaii de execuie i alte studii (studii geotehnice, topo, etc.). ordonarea documentelor pe obiecte, tronsoane, niveluri stabilirea unui sistem de identificare, codificare, arhivare 2. Asigurarea calitii este etapa prin care se descrie i se aplic politica n

  domeniul calitii prin activiti i msuri specifice n vederea asigurrii cerinelor privind calitatea i a ndeplinirii obligaiilor contractuale ntre factorii implicai n etapele a realizare a unui proiect de construcie.

  Asigurarea calitii este reglementat prin HG766/1997 Regulament privind conducerea i asigurarea calitii n construcii fiind componenta principal a sistemului de conducere i asigurare a calitii (S.C.A.Q.).

  S.C.A.Q. la rndul su este component a sistemului calitii n construcii reglementat prin Legea 10/1995.

  Conform Legii 10/1995 sistemul calitii n construcii reprezint ansamblul de structuri organizatorice, responsabiliti, regulamente, proceduri i mijloace care concur la realizarea calitii construciilor n toate etapele: concepere, realizare, exploatare, postutilizare.

  Elementele principale ale S.C.A.Q. : Datele de intrare sunt concretizate prin documentaiile referitoare la organizarea i resursele organizaiilor implicate n realizarea proiectului, documentele privind asigurarea cerinelor de calitate ale beneficiarilor i cele prevzute n reglementrile tehnice n vigoare. Elementele principale ale S.C.A.Q. sunt:

  4) Programul de asigurare a calitii 5) Organizarea sistemului 6) Funciunile sistemului

  1) Programul de asigurare a calitii stabilete dispoziiile specifice directoare pentru definirea i obinerea calitii preciznd obiectivele, regulile de operare, resursele i activitile legate de calitate. [11]

  Programul de asigurare a calitii cuprinde urmtoarele elemente: a. Manualul calitii este documentul care exprim politica general de calitate, procedurile i practicile organizaiilor implicate n conceperea i execuia unui proiect de construcie. Fiecare organizaie are propriul manual de calitate prin care se descrie: politica calitii, organizare/responsabiliti, prezentarea i gestiunea sistemului calitii, descrierea activitilor generale conform obiectului de activitate, listele cu proceduri administrative i instruciuni de lucru. b. Procedurile aferente funciunilor sistemului Procedura este documentaia tehnic component a sistemului calitii care descrie

  n detaliu modul specific de desfurare a activitilor care concur la realizarea calitii. In funcie de specificul activitilor din domeniul construciilor procedurile pot fi:

  - proceduri de organizare - proceduri de lucru sau proceduri tehnice de execuie

  - proceduri de control a calitii

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  27

  - proceduri de inspecie - proceduri de evaluare - proceduri administrative - proceduri pentru instruire - proceduri pentru aciuni corective

  Din punct de vedere al structurii o procedur cuprinde urmtoarele capitole: - Scop - Domeniu - Definiii i prescurtri - Documente de referin - Procedura (descriere) - Responsabiliti - Inregistrri/arhivare - Anexe

  c. Planul calitii este documentul tehnic care asigur interfaa dintre factorii implicai n realizarea proiectului i care precizeaz i implementeaz practicile, resursele, succesiunea activitilor referitoare la calitate relevante pentru realizarea unui proiect de construcie.

  2) Organizarea sistemului cuprinde urmtoarele elemente: - definirea politicii privind calitatea, a obiectivelor, a metodelor de conducere i a responsabilitilor privind asigurarea calitii, cu precizarea legturilor dintre compartimentele implicate; - organizarea, investirea, delegarea membrilor compartimentelor de asigurarea i controlul calitii; - asigurarea mijloacelor i resurselor adecvate pentru aplicarea politicii calitii i realizarea obiectivelor acesteia; - formarea i instruirea personalului implicat n asigurarea i controlul calitii; - analiza periodic a sistemului calitii sub aspectul eficacitii i satisfacerii cerinelor de calitate. 3) Funciunile sistemului conform standardului SR EN ISO 9001/2000 sunt: - responsabilitatea managementului - analiza sistemului - sistemul calitii documente - asigurarea resurselor - analiza contractului - controlul proiectrii - controlul documentelor i al datelor - aprovizionarea - controlul produsului furnizat de client - controlul execuiei (controlul proceselor/activitilor) - identificarea i trasabilitatea produsului - inspecii i ncercri - controlul dispozitivelor de msurare i monitorizare (ncercare) - stadiul inspeciilor i al ncercrilor - controlul produsului neconform - aciuni corective i preventive - manipulare, depozitare, ambalare, conservare, livrare - controlul nregistrrii calitii

  - auditurile interne ale calitii

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  28

  - instruire personal - urmrirea comportrii pe perioada de garanie, n exploatare; intervenii n timp - tehnici statistice

  Elemente metodologice ale dezvoltrii i aplicrii sistemuluisunt evideniate n funcie de cerinele de asigurare a calitii corespunztoare organizrii i capacitii fiecrui factor implicat si de categoria de importani a construciilor

  Documente i nregistrri In elaborarea i aplicarea sistemului calitii n construcii se adopt trei categorii

  de documente i anume: documente privind datele de intrare ale sistemului documente ale programului de asigurare a calitii documente i nregistrri privind calitatea (specificate la punctul patru al etapei)

  1. Controlul calitii este etapa prin care se precizeaz activitile i operaiile folosite n exercitarea controlului privind calitatea.

  Controlul calitii este o component a sistemului calitii i poate fi exercitate de : - factorii implicai n finanarea, conceperea i realizarea proiectelor de

  construcie - stat- conform HG 272/1994

  Controlul calitii urmrete urmtoarele obiective:

  respectarea, de ctre toi factorii care contribuie la conceperea i realizarea construciilor, prevederile referitoare la:

  - reglementrile tehnice n vigoare - certificarea calitii materialelor i elementelor de construcii-instalaii - verificarea proiectelor tehnice - verificarea execuiei - aplicarea planurilor calitii - modul de efectuare a verificrilor execuiei proceselor de construcie - soluionarea neconformitilor - recepia lucrrilor i a obiectelor de construcie

  respectarea prevederilor autorizaiilor de construire i a avizelor eliberate de autoritatea local, regii autonome, comisii i alte instituii respectarea prevederilor legale privind atestarea specialitilor, acreditarea laboratoarelor de ncercri, agrementarea produselor noi, protecia mediului, etc.

  VI. PROGRAMAREA PROIECTELOR DE CONSTRUCIE

  Prin programarea activitilor componente ale proiectului de construcii se urmrete s se realizeze o ealonare ct mai economic a executrii acestora. Aceasta se concretizeaz ntr-un grafic calendaristic inclus n proiectul de organizare. n funcie de complexitatea lucrrilor programate, se pot folosi metode clasice sau avansate.

  Programarea execuiei lucrrilor trebuie s ia n considerare resursele disponibile pe parcursul realizrii proiectului, programul de lucru (dac se lucreaz 5 sau 6 zile pe sptmn, 8, 10 sau 12 ore pe zi), constrngerile legate de intervalele de aprovizionare cu anumite materiale i echipamente, de termenele de execuie a unor pri din proiect sau de finalizare a acestuia.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  29

  1. Programarea prin metode clasice

  Metodele clasice de programare se pot aplica cu succes n cazul proiectelor de complexitate redus i folosesc resurse puine.

  Succesul unei astfel de programri este condiionat, n mod hotrtor, de pregtirea celor ce elaboreaz i urmresc ndeplinirea programului.

  Principala metod clasic de programare se bazeaz pe reprezentarea proceselor simple de lucru, la scara timpului, n cadrul graficului calendaristic (Gantt) ntr-un sistem de axe, n care pe abscis se nscrie timpul, iar pe ordonat procesele simple de lucru. Fiecare proces simplu va fi reprezentat printr-o paralel la abscis. Lungimea segmentului care reprezint procesul simplu de lucru va fi dat de durata programat pentru executarea acestuia, iar nceperea procesului simplu de lucru va fi stabilit n funcie de succesiunea tehnologic proiectat, de restriciile de durat i de nivelul resurselor disponibile. Elaborarea graficului calendaristic se face innd seama de precizrile din fiele tehnologice, n urmtoarele etape:

  - mprirea proceselor complexe de lucru n procese simple i determinarea volumelor de lucrri ale acestora;

  - stabilirea celei mai bune succesiuni tehnologice, pentru a elimina nesincronizrile i a asigura executarea n paralel a unor lucrri;

  - coordonarea termenelor de realizare ale fiecrui proces de lucru, pentru ncadrarea n durata de execuie propus.

  Uneori, n graficele calendaristice pot fi nscrise date referitoare la resursele necesare executrii proceselor simple de lucru programate (for de munc, materiale, utilaje i mijloace de transport, prefabricate etc.).

  Nr. Crt.

  Denumirea lucrrii

  Uni

  tate

  a de

  m

  sur

  C

  anti

  tate

  Pro

  duc

  ia

  n

  mc\

  om-

  Nr.

  nec

  esar

  de

  om

  Nr.

  m

  unci

  tori

  D

  urat

  a lu

  crr

  ii

  Utilaje necesare

  Ealonare calendaristic

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 I II III

  IV V

  1 Spturi de pmnt m3 960 4 240 20 12 2 Fundaii de beton

  simplu m3 960 3 120 12 10 betonier

  250 t

  3 Beton armat monolit m3 960 0.5 720 48 15 betonier 850 Vi, bra troliu

  4 Beton armat prefabricat.

  m3 680 1.5 450 12 38 macara turn BKSM

  5 Zidrie crmid m3 1060 1.5 700 20 35 malaxor mortar

  6 Izolare termic i nvelitori

  m2 6600 69 968 32 30

  Figura 7. Programarea pe baza graficului Gantt

  Acest grafic calendaristic poate fi mbuntit prin evidenierea rezervelor libere sau totale de timp ale activitilor necritice (aceste concepte vor fi prezentate ulterior).

  Folosirea graficului Gantt asigur urmtoarele avantaje: este simplu i se elaboreaz uor; poate fi interpretat i de ctre personalul fr pregtire special; asigur cunoaterea termenelor minime de ncepere i de terminare a lucrrilor etc. Poate fi utilizat cu succes i pentru realizarea graficelor de ealonare a investiiilor - activitile fiind exprimate n termeni financiari, sau pentru o programare la nivel de macroactiviti

  cum este programarea execuiei unor obiecte n cadrul obiectivului de investiii.

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  30

  Graficul calendaristic ofer informaii deosebit de importante privind desfurarea execuiei aciunilor componente ale proiectului precum i o serie de informaii derivate privind ealonarea resurselor, planificarea financiar, etc.

  Principalele avantaje ale Graficului calendaristic: ofer informaii asupra duratei totale de execui a proiectului urmrindu-se astfel ncadrarea n termenul de execuie prevzut n contractul de antrepriz; pe baza graficului calendaristic se poate urmri realizarea diferitelor activiti care, dac nu sunt realizate n anumite perioade, necesit msuri tehnologice i organizatorice suplimentare; Un exeplu l constituie activitile care reprezint procese umede exterioare i care nu este de preferat a se executa n perioada de timp friguros evideniat convenional n intervalul 15.XI. 15.III.; pe baza graficului calendaristic se face planificarea aprovizionrii cu resurse materiale, utilaje i echipamente tehnologice necesare n execuia proceselor de construcie; constituie suportul principal pe baza cruia se face planificarea financiar (costuri programate i costuri cumulate pe anumite intervale de timp). Constituie mijlocul grafic necesar pentru rezolvarea problemelor ce decurg din elaborarea programelor cu analiza resurselor i a costului.

  Principalele dezavantaje ale programrii lucrrilor cu ajutorul graficului Gantt sunt: se aplic greu la lucrrile complexe, deoarece nu red legturile tehnologice i organizatorice dintre procesele simple de lucru; este rigid i nu poate fi reactualizat (n cazul nerespectrii duratei unei activiti, necesitnd refacerea sa complet); nu evideniaz toate posibilitile de suprapunere n timp a unor procese simple de lucru; nu permite cunoaterea posibilitilor de decalare a nceperii unor procese de lucru ce nu influeneaz durata total de execuie etc.

  Fig. 8 Exemplu grafic calendaristic

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  31

  2. Programarea prin metode avansate

  Dintre cele mai cunoscute metode de programare enumerm: Metoda Drumului Critic - CPM (Critical Path Method); Metoda MPM (Metra Potential Method); Metoda PERT (Program Evaluation and Review Technique); Metoda Diagramelor de Preceden - PDM (Precedence Diagram Method);

  Dezavantajele metodelor clasice de programare a lucrrilor, corelate cu sporirea permanent a complexitii proceselor de lucru din construcii-montaj, au stimulat dezvoltarea rapid a modelelor de cercetare operaional. Acestea asigur o programare elastic, dinamic i permit refacerea uoar a programului.

  ntre aceste modele s-a nscris, din 1957, metoda drumului critic (C.P.M.- Critical Path Method) elaborat i folosit n S.U.A. pentru mbuntirea planurilor calendaristice la lucrrile de construcii-montaj din industria chimic. Metoda drumului critic calculeaz cte o singur dat de ncepere i terminare, minim (cel mai devreme) i maxim (cel mai trziu), pentru fiecare activitate pe baza unei logici secveniale a activitilor n cadrul reelei, crora li se ataeaz durate stabilite n mod determinist. Accentul n cadrul acestei metode se pune pe determinarea rezervelor de timp, pentru a determina care sunt activitile cu cea mai redus flexibilitate din punctul de vedere al programrii.

  n 1958 s-a elaborat tehnica pentru evaluarea i revizuirea programului (P.E.R.T - Program Evalution and Review Technique). Aceasta utilizeaz o logic secvenial a activitilor n cadrul reelei, crora li se atribuie durate stabilite n mod probabilistic. PERT a fost iniial creat pentru a corespunde necesitilor epocii tehnologiei vaste, n care tehnicile elaborate de Taylor i Gantt erau inaplicabile. Oficiul Proiectelor Speciale al Marinei americane, preocupat de direciile de executare a unor mari programe de dezvoltare militar, a introdus PERT n sistemul su de mijloace de lupt Steaua polar, dup ce tehnica fusese perfecionat cu ajutorul firmei de consulting managerial Booz, Allen & Hamilton. Modul de lucru cu tehnica PERT este ilustrat n figura 53.

  Din aceste dou metode principale bazate pe teoria graficelor reea, au derivat i altele n care, din 1961, se urmresc - n afara termenului - nivelul resurselor i costul total.

  Mai recent s-a dezvoltat metoda grafic de evaluare i actualizare a programului GERT (Graphical Evaluation and Review Technique) care permite tratarea probabilistic att a logicii reelei, ct i a duratelor activitilor (unele activiti s-ar putea s nu se realizeze deloc, altele se vor realiza doar parial, iar altele vor fi efectuate n mod repetitiv). Se pot reprezenta activiti nonsecveniale (cicluri), cum ar fi un test care trebuie efectuat de mai multe ori, i ramuri de activiti condiionale, cum ar fi realizarea unei actualizri a proiectului numai n cazul n care n urma unei inspecii au fost detectate erori. Primele dou metode prezentate nu permit reprezentarea ciclurilor sau a ramurilor condiionale. De asemenea, utilizarea graficelor standardizate poate

 • MANAGEMENTUL PROIECTELOR

  32

  accelera pregtirea graficelor proiectului. Ele pot include proiecte ntregi sau doar poriuni dintr-un proiect (numite subgrafuri). Subgrafurile sunt utile n cazul n care un proiect cuprinde elemente identice sau aproape identice, cum ar fi etajele unei cldiri de birouri, de exemplu.

  Graful este o aplicaie multivoc a elementelor unei mulimi n ea nsi, reprezentat ca o reea plan, n care elementele mulimii sunt legate ntre ele prin arce orientate. Programarea unui proces complex de construcii-montaj prin intermediul graficului reea presupune, n prima etap, divizarea acestuia n procese de lucru simple, denumite activiti, i prezentarea lor sub form de grafic reea n funcie de condiionrile tehnologice i organizatorice stabilite.

  Aceast etap, denumit etapa calitativ, trebuie s fie rezolvat de o echip de specialiti care s aib o bogat experien n organizarea execuiei lucrrilor i care proiecteaz topologia graficului reea.

  A doua etap, denumit etapa cantitativ, cuprinde determinarea duratelor activitilor, a termenelor minime i maxime de ncepere i terminare a acestora, a rezervelor de timp, totale i libere, i a drumului critic. Pentru a putea realiza etapa a doua, este obligatoriu ca graficul reea proiectat n prima etap s nu conin circuite sau bucle, iar fiecare activitate s nceap numai dup ce s-a ncheiat activitatea (sau activitile) ce o condiioneaz i s aib o singur faz de plecare i o singur faz de sosire.