cot de tenis 2018

19
Terapie Manual Posturală , training – Constanța 20-21 ian 2018

Upload: marius-vancioc

Post on 22-Jan-2018

42 views

Category:

Healthcare


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Cot de tenis 2018

Terapie Manual Posturală , training – Constanța 20-21 ian 2018

Page 2: Cot de tenis 2018

Articulaţia cotului cuprinde 3 oase: osul braţului (humerus) şi cele două oase ale antebraţului (radius şi cubitus/ulna).

Capătul inferior al humerusului prezintă nişte proeminenţe osoase denumite epicondili, iar proeminenţa de pe exteriorul cotului (partea laterală) este denumită epicondil lateral.

Page 3: Cot de tenis 2018

Muşchii din partea posterioară a antebrațului efectuează întinderea încheieturii mâinii şi degetelor, în timp ce tendoanele antebrațului contribuie la ataşarea muşchilor de os. Acestea se prind de epicondilul lateral.

De regulă, tendonul implicat în epicondilita laterală este tendonul muşchiului scurt externsor radial al carpului ECRB

Page 4: Cot de tenis 2018

 Există trei mari nervi care au originea comună la nivelul umărului: nervul ulnar, nervul radial şi nervul median

Page 5: Cot de tenis 2018

Dacă ECRB este afectat de suprasolicitare, vor aparea rupturi miscroscopice la nivelul tendonului, în locul în care acesta se ataşează de epicondilul lateral. Acest lucru generează inflamare şi durere.

când cotul este în extensie muşchiul scurt extensor radial al carpului (ECRB) contribuie la stabilizarea încheieturii mâinii

ECRB

Page 6: Cot de tenis 2018

nu doar atleţii, ci şi

pictori, bucătari,

instalatori,mecanici auto,

măcelari ...

utilizarea repetitivă a muşchilor antebraţului.

Vârsta

Majoritatea pacienţilor cu epicondilită laterală au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, deşi orice persoană se poate confrunta cu această afecşiune dacă este expusă factorilor de risc.

Page 7: Cot de tenis 2018

Idiopatie

Cauze emo ionale? ț

Epicondilita laterală poate apărea şi în absenţa unei solicitări repetitive cunoscute, caz în care este denumită „idiopatică" sau având cauze necunoscute

"Tendinita cotului relevă faptul că persoana simte o anumită tensiune în ceea ce prive te ac iunea pe care trebuie să o realizeze sau tocmai a terminat-o. "El este mai ș țbun decât mine" sau "Nu-l pot bate".

Page 8: Cot de tenis 2018

 Există trei nervi diferi i care țpărăsesc coloana cervicală, pătrund sub claviculă (osul Collar,) continuă în axilă i șîn umerii, pe antebra e i ț șmâini.Ace tia sunt: n. șMedian, Ulnar . i Radial.ș

  Ace ti trei nervi pot fi prin i de ș șmu chi spastici în gât, sub șclaviculă sau/ i sub axilare i pot ș șcauza simptomele men ionate țmai sus

Page 9: Cot de tenis 2018

  Simptomele epicondilitei laterale se dezvoltă treptat. În majoritatea cazurilor, durerea este la început suportabilă şi se accentuează încet-încet în câteva săptămani sau luni.

Debutul simptomelor nu poate fi asociat cu o anumită lovitură la nivelul cotului.

  Simptome: Durerea sau senzaţia de arsură în exteriorul cotuluiImposibilitatea de a strânge pumnulSimptomele se agravează adesea la efectuarea unor mişcări precum ţinerea unei rachete, răsucirea unei surubelniţe, sau salutul prin strângerea mâinilor. Membrul dominant este de regulă cel mai afectat

Page 10: Cot de tenis 2018

În timpul examinării, medicul va folosi mai multe teste pentru a stabili diagnosticul. Unul dintre acestea constă în întinderea forţată a încheieturii mâinii şi degetelor cu cotul în extensie.

Dacă testul este pozitiv, apare o durere pe traiectul tendoanelor şi muşchilor extensori ai mâinii.

Teste paraclinice

Radiografia contribuie la eliminarea suspiciunii de artrita a cotului.

În cazul în care medicul consideră că simptomele sunt specifice unei afecţiuni cervicale, el poate solicita un examen RMN.

Electromiografia (EMG) * Doctorul ortoped poate solicita o electromiografie pentru a elimina suspiciunea unei compresii a nervilor. Mulţi nervi sunt amplasaţi de-a lungul cotului, astfel că simptomele de compresie nervoasă sunt adesea similare celor din epicondilita laterală o cotului.

Page 11: Cot de tenis 2018

Tennis Elbow Test

Braţul îndoit din cot în poziţie de pronaţie iar palma cu degetele strânse * examinatorul stă în lateral. Prinde cu o mână închietura cotului iar cu cealaltă, prinde pumnul pacientului * apasă de închietura mâinii – durerea trebuie să se simtă la cot pe partea laterală a braţului în zona unde tendonul se prinde de humerus

Page 12: Cot de tenis 2018

Repaus

Medicamente precum ketonal sau ibuprofen pot reduce durerea şi inflamaţia.

Antiinflamatoare nesteroidiene

Verificarea echipamentului sportiv

Un racordaj mai slab poate solicita mai puţin musculatura antebraţului iar trecerea de la o rachetă supradimensionată la una mai mică poate preveni reapariţia simptomelor

Fizio-kinetoterapie

Anumite exerciţii fizice sunt benefice pentru întărirea musculaturii antebraţului. Medicul poate recomanda şi un tratament cu ultrasunete, masajul cu gheaţă sau tehnici de stimulare musculară, pentru a grăbi vindecarea muşchilor.

Ortezele Injecţii cu steroizi Terapia cu unde de şoc

shock wave therapy

Page 13: Cot de tenis 2018

Fizio-kinetoterapie

exerci iu izometric.ț

Page 14: Cot de tenis 2018
Page 15: Cot de tenis 2018
Page 16: Cot de tenis 2018

Dry Needling

Intestin Gros 11 - punct trăgaci

Page 17: Cot de tenis 2018

cu acetat de hidrocortizon

indometacin sau fenilbutazonă după ce durerea scade

Page 18: Cot de tenis 2018

Terapie Manual Posturală , training Constanța 20-21 ian 2018

Dr. Nabil Ebraheim – Youtube , foarte bune prezentările video

un articol scris de Dr. Apostolescu Robert Cristian

The Elbow Pain Trigger Points * Dr. Perry

Page 19: Cot de tenis 2018