comunicare suport de curs

Click here to load reader

Post on 16-Jan-2016

52 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Suport de Curs training de Comunicare

TRANSCRIPT

Cuvntul conine un ce sfnt care ne interzice

Comunicare i Relaii PubliceUniversitatea de Vara ANSIT

Mamaia01.07.2008 - 09.07.2008

Sebastian Bean & Andra IvanovSCURT PREZENTARE A CURSULUI DE COMUNICARE I RELAII PUBLICEPentru relaiile sociale i, implicit, pentru Relaiile Publice, pentru orice activitate, indiferent care ar fi aceasta, comunicarea reprezint o component esenial, o stare de spirit i un instrument. Ea este calea spre nelegere, armonie i dreptate, dar i surs a conflictelor, a urii i rului. Comunicarea se definete ca performana de a descifra sensul, semnificaia, conotaia si denotaia legturilor sociale, organizate si dezorganizate, cu ajutorul simbolurilor, semnelor, reprezentrilor si a altor modaliti de modelare informaional, n scopul declanrii obinerii stabilitii, amplificrii, diminurii, amnrii sau stoprii unor comportamente (conduite) individuale sau de grup.

Cursul pe care vi-l propunem vizeaz deopotriv comunicarea ca activitate teoretic i ca activitate practic. Interesul principal este ndreptat spre comunicarea managerial. Comunicarea este esenial n management. Un manager poate s fac o analiz rezonabil a unei situaii, s genereze situaii sau alternative importante, s anticipeze impactul i consecinele schimbrilor planificate, s organizeze controale; totui, cele mai bune planuri ar putea eua frecvent din cauza neajunsurilor comunicrii. Sunt dese situaiile n care managerii constat c nu-i pot transmite cu claritate i concizie ideile; nenelegeri costisitoare apar frecvent n comunicarea oral, scris i chiar nonverbal. Muli manageri i pun ntrebarea: Ce poate face un manager ca s-i mbunteasc comunicarea n cadrul unei organizaii?

Analiznd activitile zilnice pe care le desfoar managerii, s-a constatat c cei din Marea Britanie, de exemplu, consacr comunicrii orale 66% din timp, iar cei din S.U.A. 78%. Tocmai de aceea nelegerea corect a comunicrii are o mare valoare pentru dumneavoastr, cei care v propunei s nu fii simpli executani n procesele social-politice, culturale, educaionale ori de alt natur.

Din aceste motive, obiectivele generale ale cursului sunt axate att pe o bun cunoatere teoretic a domeniului prezentat, ct I pe nsuirea unor abiliti de bun comunicator, utile cursantului n efectuarea cu succes a activitii sale ulterioare

Aceste obiective asumate ne-au determinat s v propunem un numr de unsprezece teme, cu urmtoarea structur a cursului:

conceptul de comunicare;

etapele procesului de comunicare;

barierele comunicrii: interne i externe;

tipurile de ascultri ale leaderului;

elemente ale unei comunicri eficiente;

relaia comunicare relaii publice;

funciile relaiilor publice;

activiti de relaii publice;

instrumente de relaii publice;

metode i canale de comunicare intern i extern;

gestionarea crizelor prin comunicare i relaii publice;1. NOIUNEA DE COMUNICARE

Toate definiiile date comunicrii, indiferent de colile de gndire crora le aparin sau de orientarile n care se nscriu, au cel puin urmtoarele elemente comune: comunicarea este procesul de transmitere de informaii, idei, opinii, preri, fie de la un individ la altul, fie de la un grup la altul; comunicarea este un atribut al speciei umane; nici un fel de activitate, de la banalele activiti ale rutinei cotidiene pe care le trim fiecare dintre noi zilnic i pn la activitile complexe desfurate la nivelul organizaiilor, nu pot fi concepute n afara procesului de comunicare.

Comunicarea, afirm Ioan Drgan, a devenit un concept universal i atotcuprinztor pentru c totul comunic

Comunicarea a fost perceput ca element fundamental al existenei umane nca din antichitate. n fapt, nsi etimologia termenului sugereaz acest lucru; cuvntul comunicare provine din limba latin communis care nseamn a pune de acord, a fi in legatur cu sau a fi n relaie, dei termenul circula n vocabularul anticilor cu sensul de a transmite i celorlali, a mprti ceva celorlai.

1.1. EVOLUIA I SEMNIFICAIA TERMENULUI COMUNICARE Dei termenul este de origine latin, primele preocupri pentru comunicare le-au avut grecii. Pentru acetia, arta cuvntului, miestria de a-i construi discursul i de a-l exprima n agora era o condiie indispensabil statutului de cetean (trebuie ns s avem n vedere faptul ca accesul la funciile publice ale cetii era accesibil oricrui cetean grec doar prin tragere la sori). Mai mult, legile din Grecia Antic stipulau dreptul cetenilor de a se reprezenta pe ei nii n faa instanelor de judecat, textul lui Platon Aprarea lui Socrate fiind un exemplu n acest sens.

Elemente concrete de teorie a comunicrii apar ns prima dat n lucrarea lui Corax din Siracuza, Arta retoricii, n secolul VI ante.Hr. Platon i Aristotel vor continua aceste preocupri, instituionaliznd comunicarea ca disciplin de studiu, alturi de filosofie sau matematic, n Lyceeum i n Academia Greac.

Romanii vor prelua de la greci aceaste preocupri (ca de fapt n toate domeniile de activitate), dezvoltndu-le i elabornd n jurul anului 100 ante Hr. primul model al sistemului de comunicare.

Evul Mediu, odat cu dezvoltarea bisericii i a creterii rolului su n viaa oamenilor, odat cu dezvoltarea drumurilor comerciale i cu cristalizarea primelor formaiuni statale, va conferi noi dimensiuni comunicrii. Putem vorbi chiar de o instituionalizare a acestei activiti, n sensul c n toate statele existau pe lng liderul autohton indivizi instruii care aveau tocmai menirea de a se ocupa de redactarea actelor oficiale, de consemnarea faptelor, de elaborarea legilor. Mai mult, putem chiar vorbi de existena unui sistem comun de semne i simboluri pentru anumite zone ale lumii. Este vorba, de exemplu pentru Europa, de folosirea cu preponderen a limbii slave n zona rsritean, ca limb de circulaie, ca sistem comun de semne i simboluri, i a limbii latine pentru zona apusean.

Un rol important n extinderea comunicrii l-a avut i dezvoltarea drumurilor comerciale; acestea au facilitat crearea potei ca principal sistem de comunicare, ncepnd cu secolul XIV.

Epoca modern a reprezentat boom-ul dezvoltrii comunicrii sub toate aspectele ei. Progresul tehnico-tiinific a favorizat apariia telefonului, a trenului, a automobilului, intensificnd comunicarea nu att ntre indivizi, ct mai cu seam ntre comuniti; de asemenea, a determinat crearea de noi sisteme i modaliti de comunicare.

1.2. PARTICULARITI ALE COMUNICRII

Mai mult, pe baza situaiei prezentate putem identifica cteva din particularitile comunicrii:

comunicarea are rolul de a-i pune pe oameni n legatur unii cu ceilali, n mediul n care evolueaz;

n procesul de comunicare, prin coninutul mesajului se urmrete realizarea anumitor scopuri i transmiterea anumitor semnificaii;

orice proces de comunicare are o tripl dimensiune: comunicarea exteriorizat (aciunile verbale i neverbale observabile de ctre interlocutori), metacomunicarea (ceea ce se nelege dincolo de cuvinte) i intracomunicarea (comunicarea realizat de fiecare individ n forul su interior, la nivelul sinelui);

orice proces de comunicare se desfoar ntr-un context, adic are loc ntr-un anume spaiu psihologic, social, cultural, fizic sau temporal, cu care se afl ntr-o relaie de strns interdependen;

procesul de comunicare are un caracter dinamic, datorit faptului c orice comunicare odat iniiat are o anumit evoluie, se schimb i schimb persoanele implicate n proces;

procesul de comunicare are un caracter ireversibil, n sensul c, odat transmis un mesaj, el nu mai poate fi "oprit" n "drumul" lui ctre destinatar.

Precizm c particularitile enumerate mai sus deriv strict din cazul analizat.

La cele enumerate mai putem aduga:

n situaii de criz, procesul de comunicare are un ritm mai rapid i o sfera mai mare de cuprindere;

semnificaia dat unui mesaj poate fi diferit att ntre partenerii actului de comunicare, ct i ntre receptorii aceluiai mesaj;

orice mesaj are un coninut manifest i unul latent, adeseori acesta din urm fiind mai semnificativ.

1.3 DEFINIII DATE COMUNICRII

Dicionarele franceze dau explicaii diferite termenului comunicare, dar sensul lor este convergent n a da termenului semnificaia de punere n comun (2).

Exist trei semnificaii, trei explicaii date de Dicionarul Explicativ al Limbii Romne pentru termenul comunicare:

1. ntiinare, aducere la cunotiin;

2. contacte verbale n interiorul unui grup sau colectiviti;

3. prezentare sau ocazie care favorizeaz schimbul de idei sau relaii spirituale.

Dicionarul enciclopedic vol. I A-C ofer termenului comunicare o definiie deosebit de complex, acoperind aproape toate domeniile n care acest termen este folosit:

Comunicare =1. ntiinare, tire, veste. (DR) Aducere la cunotiina prilor dintr-un proces a unor acte de procedur (aciune, ntmpinare, hotrre) n vederea exercitrii drepturilor i executrii obligaiilor ce decurg pentru ele din aceste acte, n limita unor termene care curg obisnuit de la data comunicrii. 2. Prezentare ntr-un cerc de specialiti, a unei lucrri tiinifice. 3-(SOCIOL) Mod fundamental de interaciune psiho-social a persoanelor, realizat n limbaj articulat sau prin alte coduri, n vederea transmiterii unei informaii, a obinerii stabilitii sau a unor modificri de comportament individual sau de grup.

Ce este comunicarea? Este o ntrebare la care au ncercat s ofere rspuns toi autorii literaturii de specialitate. Definiiile sunt numeroase i diferite. n cele ce urmeaz vom prezenta cteva dintre acestea.

Exist comunicare cnd un sistem, o surs influeneaz strile sau aciunile altui sistem, inta i receptorul alegnd dintre semnalele care se exclud pe acelea care, transmise prin canal, leag sursa cu receptorul.

1.4. PROCESUL DE COMUNICARE

J.S.Van Cuilenburg, O Scholter, G.W.Noomen defin