compostul - · pdf filemod se asigură o reciclare integrală cu efecte benefice datorate...

Click here to load reader

Post on 06-Feb-2018

222 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Compostul mic ndrumar

  ndrumarul de fa este adresat adulilor implicai n educaia

  copiilor, fcnd parte dintr-o serie de materiale dedicate

  grdinritului n coli, pe care le putei gsi i accesa de pe

  site-ul www.scoaladingradina.ro

 • 2

  Ce este Compostarea?

  Compostarea este un proces microbial prin care sunt transformate materiale organice precum iarba tuns, frunzele i resturile de la buctrie ntr-o form accesibil i valoroas de fertilizant organic denumit compost. n natur, frunzele i crengile care cad pe sol formeaz un strat bogat i umed de mulci care devine habitat pentru reciclatorii de baz ai naturii: rme, insecte i o diversitate mare de bacterii i fungi. Grdinarii au folosit de secole acest proces n vederea creterii materiei organice din sol, pentru a-i mbunti proprietile fizice i pentru a suplimenta cu nutrieni eseniali spre a ajuta la o cretere sntoas a plantelor.

  O procedur des ntlnit este arderea resturilor vegetale sau aruncarea lor la rampe de gunoi. Aceste abordri sunt foarte poluante, prima pentru aer, elibernd cantiti considerabile de dioxid de carbon, iar cea de-a doua polueaz att aerul (prin descompunerea anaerob a materiei organice se produce gaz metan care este un gaz cu efect de ser de 20 de ori mai puternic dect dioxidul de carbon) ct i solul i pnza freatic. Cel mai recomandat este ca aceast materie s fie compostat. n acest mod se asigur o reciclare integral cu efecte benefice datorate lipsei de poluare i a folosirii compostului ca ngrmnt ecologic.

  Compostarea se poate practica la diferite scri n aproape orice mediu, fie n aer liber sau n medii controloate, i aproape oriunde pe glob, excepie fcnd zonele polare i deerturile. Acest proces are un mare potenial pentru managementul materialelor organice din fluxul de deeuri produse de oameni i de activitile lor: gunoi de buctrie, resturi de la restaurante, gunoi de la ferme, frunze i resturi vegetale din curi i grdini, carcase de animale, produse din hrtie i carton, lemn, mlul din canalizri i mute altele.

  BenefiCile Compostrii

  Compostul, n timp va deveni humus, ajutnd la revigorarea solurilor srcite i la creterea plantelor sntoase i rezistente. De asemenea, este gratuit, uor de fcut i bun pentru mediul nconjurtor. Printre proprietile compostului se numr: Ajutlareinereaumiditiinsol,astfelsereducecantitateadeapfolositla

  irigare cu pn la 34%1; Este o metod bun de a recicla resturile organice din buctrie, curte i grdin; Introduce organisme benefice n sol. Organismele microscopice din compost

  ajut la aerarea solului, la descompunerea materiei organice, la limitarea efectelor duntoare a patogenilor din sol i la punerea la dispoziie a unor nutrieni care altfel sunt greu disponibili plantelor;

  Este o alternativ ecologic la folosirea fertilizanilor de sintez; Reduce poluarea din rampele de gunoi; Compostul ajut la neutralizarea pH-ului din sol.

  1 http://www3.epa.gov/region9/organics/symposium/2015/pdf/5/noble-conserving-water-with-sustain-able-landscapes-using-compost.pdf

 • 3

  principiile compostrii

  n procesul de compostare microorganismele consum oxigen n timp ce consum materie organic. Compostarea activ genereaz cldur, rezultnd n evaporarea apei i eliberarea de dioxid de carbon n atmosfer. Apa evaporat i dioxidul de carbon reprezint aproximativ o jumtate din greutatea iniial a grmezii de compost, astfel n timp reducnd i volumul materiei. Pentru a ajunge la o materie asemntoare humusului este important s fie bine gestionai parametrii principali: Oxigenul (O), Azotul (N), Carbonul (C ), umiditatea i temperatura.

  raport C:n

  Carbonul (C) i Azotul (N) sunt cele mai importante elemente necesare desompunerii microbiale.

  Carbonul este elementul predominant care constituie celulele microorganismelor (>50%) i reprezint sursa de principal energie. Materiile organice care conin mult Carbon sunt denumite materii brune.

  Azotul este o component de baz a proteinelor, acizilor nucleici, amino acizilor i enzimelor, importante pentru creterea i dezvoltarea microorganismelor. Materiile organice care conin mult Azot sunt denumite materii verzi.

  Pentru o descompunere eficient se recomand s se formeze compostul cu proporii dintre Carbon i Azot (C:N) ntre 25:1 i 30:1. Compostul va funciona pn la 20:1 sau 40:1, dar timpul de descompunere va fi mai mare.

  n cazul n care raportul C:N scade sub 20:1, carbonul disponibil va fi folosit n totalitate fr a stabiliza cantitatea total de azot. Azotul aflat n exces se pierde n atmosfer sub form de amoniac, astfel grmada de compost va fi urt mirositoare, ceea ce o face neadegvat pentru grdina de la coal. Mirosul urt degajat de compost este un indicator clar al lipsei de material cu mult Carbon, moment n care se poate completa cu acest tip de material.

  Dac raportul C:N este de peste 40:1 timpul de compostare va crete considerabil din cauza absenei de azot. Bacteriile au nevoie de azot pentru a putea consuma carbonul.

 • 4

  materie bogat n azot (n)

  raport C:n materie bogat n Carbon (C)

  raport C:n

  Za de cafea 20-25:1 Frunze uscate 40-60:1

  Gina 10:1 Coji de nucifere 40-50:1

  Iarb tuns 12-17:1 Fn 40-50:1

  Resturi din buctrie 10-23:1 Paie 80-100:1

  Baleg de vac/cal 20-25:1 Rumegu 200-500:1

  Pene i pr 30:1 Hrtie i carton 300-500:1

  Fructe 35:1 Lemn tocat 500-700:1

  oxigen (o2)

  Un alt element esenial descompunerii este oxigenul (O2). Pe msur ce microorganismele oxideaz carbonul, oxigenul este folosit rezultnd dioxidul de carbon (CO2). Fr oxigen suficient procesul va deveni anaerobic i grmada de compost va deveni urt mirositoare. Sistemele aerobice de compostare necesit o concentraie minim de 5% de Oxigen n spaiile poroase ale compostului (aerul conine aproximativ 21% oxigen), fapt care poate fi asigurat prin ntoarcerea periodic a grmezii i prin folosirea de materiale de dimensiuni diferite, astfel nct s nu fie prea compact.

  Umiditate

  Precum oamenii, microorganismele au nevoie de ap pentru a tri. O umiditate sub 15% a grmezii de compost va duce la oprirea complet a descompunerii. Apa este i mediul principal pentru reacii chimice, pentru transportul de nutrieni i permite microorganismelor deplasarea n interiorul compostului. Umiditatea recomandat pentru buna desfurare a compostrii este de 50%. n cazul n care umiditatea depete 60% micarea aerului din interiorul grmezii este limitat, ceea ce duce la condiii anaerobice, rezultnd n mirosuri nedorite.Pentru a aproxima umiditatea compostului se ia o mn de materie din grmad i se strnge puternic. Dac mna devine umed dar nu picur ap nseamn c umiditatea este optim. Dac picur ap nseamn c este exces de ap, Iar dac nu se simte umezeala deloc nseamn c este prea uscat.

  temperatur

  Cldura din compost este rezultatul activitii microorganismelor i mai puin a influenelor externe. Dac raportul C:N, umiditatea i aerarea sunt potrivite i grmada de compost are o mrime de minim 1 metru cub activitatea de descompunere va genera o temperatur de pn la 70C. Procesul de compostare devine eficient cnd sunt minim 26C n interiorul grmezii, dar este recomandat s se ncerce o temperatur de 50C sau mai mare. O temperatur nalt va distruge patogeni, semine de buruieni i larve de insecte. Patogenii de provenien uman sunt distrui la temperaturi de 55C. Temperatura

  tabel 1: rapoarte C:n la diferite materiale organice

 • 5

  critic care distruge marea majoritate a seminelor de buruieni este de 63C. n cazul temperaturilor att de nalte umiditatea trebuie meninut la peste 40% pentru a evita autocombustia. Temperatura se poate monitoriza cu ajutorul unui termometru cu tij lung.

  mrimea i amplasarea compostului

  Compostul este bine s aib un volum de minim 1 metru cub. La dimensiuni mai mici cldura i umiditatea se pierd foarte repede i compostarea ncetinete sau chiar nceteaz. Nici prea mare nu trebuie fcut, altfel aerarea devine o problem.Se recomand s se amplaseze ntr-un loc umbros, deoarece sub razele soarelui se oxideaz puternic materia organic. Este bine de construit direct pe sol pentru a forma o legtur ntre microorganismele din sol i compost. Este de preferat s fie n apropierea locului n care se produc deeurile vegetale, dar nu este recomandat s fie prea aproape de coal pentru a evita neplcerile cauzate de posibilele nereguli ale compostrii. Se amplaseaz aproape de o surs de ap, pentru a-i asigura necesarul n caz de uscare. Locul n care se afl compostul s nu blteasc deoarece risc s strneasc descompunerea anaerob.A se feri de locurile cu vnturi puternice deoarece acestea usc mai repede compostul ducnd spre ncetinirea proceselor i rcirea acestuia.

  Ce se pune i ce nu se pune n compost

  Calcularea raporturilor C:N poate s fie dificil i risc s nu fie prea precis. Dar nici nu este necesar s fii att de minuioi, o regul simplificat a acestui raport este 2 pri materie verde la 1 parte materie brun. De obicei rezultatul este cel dorit, iar dac apar probleme se pot rezolva fie prin adugarea de materie verde, fie brun, n funcie de reacia compostului.

  Ce se pune n compost Ce nu se pune n compost

  Resturi vegetale de la buctrie

  Cenu

  Carton i hrtie Citrice

  Fn i paie Carne

  Frunze Brnzeturi

  Za Ulei

  Coaja de ou Oase

  Pene Plante bolnave

  Buruieni fr semine Fecale de pisic i cine

  Iarba tuns Lemn tratat

  Pr Plante sau gazon care au fost tratate cu pesticide

  Pene Materiale care nu se biodegradeaz, precum: metale, sticl, materiale plastice

  tabel 2 Ce se pune i ce nu se pune n compost

 • 6

  metode de Compostare

  1. Compostarea n groap sau an

  Aceast metod de compostare este foarte simpl i la ndemna oricui. Practic, presupune sparea unei gropi sau a unui an de 40-50cm adncime n locul n care se va dori iniierea unei grdini sau