comp consum milka

Upload: loredana-andreea

Post on 04-Jun-2018

244 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  1/35

  SATISFACTIA CLIENTILORASUPRA PRODUSELOR MILKA

  CAPITOLUL 1

  1.1 PREZENTAREA PIETEI

  Ciocolata - categorie in care intra tabletele, batoanele, napolitanele invelite in ciocolata,figurinele si produsele de sezon - reprezinta unul dintre segmentele cele mai importante ale pieteide bunuri de larg consum.

  Potrivit ACNielsen Romania, din punctul de vedere al valorii vanzarilor inregistrate in anul2005, aceasta categorie se situeaza pe locul sase in totalul pietei de bunuri de larg consum !"C#$,fiind devansata de tigari, bere, bauturi racoritoare, apa minerala si cafea.Piata totala a crescut constant, cu apro%imativ 20& pe an, a'ungand in prezent la un volum de2(.)*+tone.

  Produsele sub forma de tablete se vand in continuare cel mai bine, acestea detinand )&din totalul pietei, ca volum, si 5*&, ca valoare. Ciocolata care are lapte in continut domina acestsegment, cu peste ( mii de tone vandute anul trecut, urmata la mare distanta de ciocolata alba,2 tone$. aca ne referim la tabletele cu diferite umpluturi, se pare ca gusturile romanilor seindreapta preponderent spre cremele de cappuccino, capsuni, visine, brand/ si caramel, in timp cecrema de lamaie detine o pondere nesemnificativa in topul vanzarilor0,tone$.

  raft !ood,andia 1%celent, e%, upreme C3ocolat, 4eidi si "odares !ood suntproducatorii care isi ad'udeca 5& din piata tabletelor, cumulat, brandurile cele mai vandute inperioada decembrie 200) - noiembrie 2005 fiind Poiana, Primola, 6aura, Africana si Novatini.

  Napolitanele acoperite cu ciocolata detin (& din volumul vanzarilor inregistrate pe piataproduselor din ciocolata. Conform informatiilor furnizate de ACNielsen Romania, este segmentul celmai dinamic din ultimii ani, dar care s-a dezvoltat in special in 2005. 7nclude napolitane ce au intre

  straturi creme de diferite arome - vanilie, lapte, capsuni, alune etc. - si se vand ca snac8 ambalatindividual sau in multipac8s. Nestl9, Al8a, !errero, :ega Pam si ;ur8e/ Comp detin impreunaaproape (& din volumul vanzarilor de napolitane invelite in ciocolata, iar cele mai reprezentativebranduri sunt eppes, are ocota de piata de circa (0&, iar podiumul este completat de un alt producator auto3ton, upremeC3ocolat, parte a upreme #roup, care detine o cota de apro%imativ 2&. 7n fine, al patrulea mare

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  2/35

  'ucator pe aceasta piata, din perspectiva celor trei segmente de produse, este 4eidi C3ocolatsuisse, membra a grupului elvetian 6aderac3 C3ocolatier uisse, cu apro%imativ & din piata.

  7n prezent, pe piata romaneasca a ciocolatei activeaza peste +0 de companii, carecomercializeaza in 'ur de 0 de branduri, insa din acestia numai patru-cinci producatori importantidomina piata. Acestia isi ad'udeca *0& din piata ca volum.

  Firma Cota de piata

  Kraft Foods 35%

  Kandia Excelent 30%

  Supreme Chocolat 21%

  Heidi Chocolat 6%

  7n toate segmentele de pret premium, mediu si economic$, brandurile acestor 'ucatoridomina clar rafturile cu tablete de ciocolata ale marilor retaileri din mediul urban?

  o segmentul premium este impartit de "il8a, Poiana enzatii raft$, 4eidi si Anidor

  upreme$

  o segmentul mediu apartine brandurilor andia, Poiana raft$ si Primola upreme$

  o segmentul economic include 6aura andia-1%celent$, Africana raft$ si Novatini

  upreme$.

  Alegerile pe care le are la dispozitie consumatorul roman de tablete de ciocolata suntasadar destul de limitate in materie de branduri (-) in fiecare segment$. ar preferintele deconsum par sa fie influentate in primul rand de ingredientele ciocolatei, domeniu in care optiunile

  sunt mult mai numeroase, atat la nivel de brand cat si la nivel de segment de piata. Ca si in altedomenii de activitate, identitatea verbala a brandurilor de ciocolata tablete reflecta cu conciziespecifica elemente din respectivele strategii de brand. @ scurta privire asupra lucrurilor care apropiesi a celor care despart aceste identitati ne poate dovedi acest lucru.

  1.1.1.Trasaturi comune

  7n Romania, brandurile de ciocolata tablete poarta nume scurte, feminine. Cu e%ceptia atrei dintre ele doua substantive proprii - 4eidi si Novatini - si un cuvant artificial? Anidor$, toatenumele de brand se termina in a si sunt cuvinte nou-create "il8a, Primola$, substantive comunePoiana, Africana$ sau proprii 6aura$.

  Cantarind 00 de grame, tabletele de ciocolata utilizeaza un ambala' secundar de 3artie sau

  carton al carui design este intotdeauna dominat de reprezentarea ingredientului ciocolata, cremade fructe sau de alt tip etc.$. 7dentificarea ingredientului este de departe cel mai important rol pecare il 'oaca ambala'ul, inclusiv prin proeminenta vizuala a descriptorului respectiv.

  egmentul inferior de ciocolata nu e strans numai la punga sau la continutul de cacao, ci sila vorbe. curte si la obiect, te%tele e%clusiv in romaneste$ de pe ambala'ele ciocolatelor ieftine nufolosesc nici macar cuvantul ciocolata in sc3imb arata o evidenta preferinta pentruredundantul tableta. escriptorii utilizati de ciocolatele ieftine sunt toti de forma tableta cuingredientul B, cu e%ceptia 6aura, care se intinde la taifas adaugand tableteiatributul fina. Paletele

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  3/35

  cromatice sunt bogate si utilizeaza culori calde, iar designul fetei orienteaza toate ambala'elesegmentului pe orizontala.

  7n acest segment, numele de brand si descriptorii sunt singurele elemente verbale careofera indicii despre ar3itectura de brand. ingura e%ceptie de la regula pare a fi Africana Crema,sub-brand Africana care iese in evidenta si prin ambala'ul lui simplu, din plastic . :randurileeconomice nu mai au in arsenal nici un alt element verbal, e%clamativul nou!al unor sortimente de

  Novatini neputand sa constituie vreun factor de interes sau diferentiere semnificativa pentru unpublic cu preferinte stabile. 7ar pe dosul acelorasi ambala'e, nu e de citit nimic in afara datelorinformative obligatorii. Africana face din nou e%ceptie, oferind intr-un cartus sumar decorat opropunere de valoare cu totul previzibila pretul mic, deliciul mare$, o povestioara despre numelebrandului si un anunt despre e%tinderea gamei sortimentale.

  egmentul mediu e mai dezlegat la gura, incepe sa vorbeasca limbi straine si e mai darnicin cacao. e aici incep ciocolatele sa vorbeasca pe ambala'e despre ele insele. !ie prin indicatorie%pliciti de calitate precum extrafinaPrimola$ sau Premium Qualityandia$, fie prin unii impliciti,cum este *0 pentru andia anul de nastere al brandului, parte a semnaturii grafice$, sau cumeste atributul de traditiedin datele informative de pe ambala'ele aceluiasi brand. espre tabletanuse mai pomeneste nimic, ireprimabilul nouscapa de e%clamatie si are alaturi beneficii autentice dee%. real fruit- fruct adevarat$, iar cuvantul ciocolataeste, in sfarsit, omniprezent in descriptoriisegmentului. Paletele cromatice recurg la aceleasi culori calde, dar designul de ambala' ridica

  intregul segment in picioare adica orienteaza tabletele vertical$.

  enumirile produselor din acest segment nu indica utilizarea vreunui sub-brand. oardescriptorii andia sunt grupati dupa tipul de ciocolata milk chocolatecu ) sortimente si whitechocolatecu trei$, iar ofertele de sezon ale aceluiasi brand sunt identificate prin descriptorisuplimentari precum Special Edition. Cealalta fata a tabletei isi diversifica rolul utilitar, furnizandvarianta romaneasca a descriptorului pentru consumatorii andia nesiguri pe cunostintele lor deengleza$ sau prezentand vizual celelalte sortimente din gama Primola, la dimensiuni mesc3in demici$. oar Poiana se intinde la povesti, nu mai lungi dar cu un dram de maiestrie in plus fata decele ale brandului-frate Africana.

  Asa cum e si firesc, segmentul premium are timp de vorba, este poliglot si, cel mai adesea,atent si rafinat. 7ndicatorul de calitate Premium Chocolatepentru 4eidi sau Finasi rafinatapentruunele sortimente de Poiana enzatii$ si ciocolata,chocolatesau chocolat-ul din descriptori sunt la

  locul lor. oar Anidor alege sa se e%prime mai subtil, preferand sloganul Tendresse du chocolatuneireferinte e%plicite la calitate. :randurile premium spun invariabil micile lor povesti pe dos deambala', fie numai in romana Poiana enzatii$, fie intr-o combinatie intre engleza si romana 4eidi$sau engleza si franceza Anidor$. Paletele cromatice sunt mai sobre si recurg invariabil la auriu, iardesignul orienteaza vertical tablete cu ambala'e primare din staniol si cutii imprimate in relief ceinlocuiesc modestele 3artii ale segmentelor precedente.

  Numele produselor premium scot cel mai bine in evidenta respectivele ar3itecturi de brand.Numele sub-brandurilor sunt bine evidentiate grafic, fiind principalul element tipografic in cazulPoiana enzatii sau cedand usor in prestanta in fata descriptorului de ingredient, asa cum seintampla cu cremis,deliht,randorsi "#TE#SEde la 4eidi. Premium inseamna totodata si maimulta imaginatie in materie de descriptori, acestia combinand in mod original denumirileingredientelor cu asocieri emotionale sau senzitive. Astfel, sortimentele Anidor se potc3ema Seduction $occacinosau Sa%eur &maretto,in vreme ce Poiana enzatii ne imbiecu Portocala ire'istibilasau $enta racoritoare.

  1%ceptia bonoma si violeta de la mai toate regulile segmentului premium o face "il8a,singurul brand importat, de origine germana. Colega la raft cu auto3tonele Poiana si Africana,"il8a este singura prezenta din segmentul premium cu caracteristici de identitate specificesegmentelor inferioare, precum lipsa cuvantului ciocolatade pe unele sortimente, paleta cromaticasimpla, orientarea orizontala a tabletei ambalate secundar in 3artie si lipsa auriului din paleta deculori. Calitatea produsului, renumele lui si identitatea vizuala distincta vaca omonima, unicul simemorabilul e%emplu de mascota din intreaga piata$ reusesc sa faca din "il8a un brand premiumpe piata romaneasca.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  4/35

  incolo de segmentele de piata, strategiile marilor competitori sunt diferite atunci candportofoliile lor de branduri sunt privite in ansamblu.

  andia-1%celent, alearga cu succes dupa doi iepuri. :randul andia preia o propunere devaloare tipica esalonului inferior, dar nu combina o identitate si un produs modeste cu un pretminim asa cum fac proponentii clasici ai lui ieftin dar bun$ ci ofera identitate si calitate superioarela un pret mediu, asigurandu-si resursele necesare pentru construirea unui brand puternic si

  e%presiv. andia-1%celent urmareste astfel o eficienta ma%ima, tintind doua segmente deconsumatori afluenti si de mi'loc$ cu un singur brand venerabil, remodelat prin asocieri noi debrand, atent studiate. Compania nu uita nici de segmentul economic, dar acolo nu pare sa e%isteprea mult loc pentru inovatie sau originalitate, 6aura neiesind dintr-un pluton foarte omogen deconcurenti.

  raft !oods este 'ucatorul global prin e%celenta. Prezent in toate segmentele cu branduridistincte, raft dezvolta game sortimentale cat mai variate, nu ezita sa utilizeze sub-branduri ori decate ori introduce caracteristici innovative si are intotdeauna de spus povesti despre brandurileproprii, indiferent de punga ascultatorului. raft isi cultiva cu rabdare brandurile pe pietele nationalede origine, pastrandu-le individualitatea atunci cand decide sa le e%porte sau cand le aduce alaturibranduri importate. "il8a convietuieste astfel in segmentul superior cu Poiana enzatii, sub-brandcu parinte din segmentul mediu Poiana$ si cu o identitate mai apropiata de canoanele romanesti alepremiumului, iar combinatia pare sa fie intrutotul convenabila pentru raft.

  upreme C3ocolats are cura'ul sa fie original atunci cand intra intr-un segment nou. Cuambitii care depasesc granitele tarii, compania doreste sa isi impuna cate un brand in toate cele treisegmente. 7n vreme ce Novatini si Primola au identitati tipice pentru segmentele lor, Anidor e unbrand a carui identitate verbala face eforturi intense de diferentiere numele si descriptorii, francezaca limba principala si engleza ca limba secundara$, probabil pentru a compensa varsta frageda sipentru a accelera acumularea de brand e(uity)Anidor e versatil si ar putea fi introdus oricand cuusurinta pe oricare dintre pietele alese de upreme #roup, cel putin din punct de vedere alidentitatii de brand.

  pre deosebire de toti ceilalti competitori, 4eidi C3ocolats uisse utilizeaza un singur brand,concentrat doar pe segmentul premium. Portofoliul 4eidi este structurat de sub-branduri, dar ele nutrec granitele segmentului, asa cum face Poiana enzatii iar compania pare sa isi ia in serios rolul deciocolatier elvetian cu adevarat pasionat de munca lui, evitand sa intre in segmentele inferioare de

  dragul unei cote mai mari de piata. Alaturi de gesturi precum desc3iderea de ciocolaterii, dedicareapentru calitate superioara si limitarea implicita la segmentul premium$ este cea care conferacredibilitate sloganului 4eidi Passion pour chocolat,si confera unui producator in masa o aura de'ucator de nisa.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  5/35

  "arii 'ucatori de pe piata tabletelor de ciocolata au asadar strategii de brand distincte. 7nsavec3iul nostru proverb li se potriveste tuturor ca o manusa? daca un brand vorbeste dulce, e semnca-si vinde scump pielea - cu-atat mai scump cu cat ii e mai mestesugita vorba.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  6/35

  DPiata ciocolatei din Romania a crescut in 200+ cu 20& pana la 250 milioane euro si neasteptam la o rata de crestere compusa din doua cifreD, a declarat Peter "uller. Conform acestuiavanzarile la batoanele de ciocolata au avut o crestere cu 25& in 200+, pralinele cu )0&, iartabletele cu 0&.

  Fig.1 Marci preferate de consumatori

  Romanii consuma in 'ur de .000 de tone de ciocolata pe an, iar consumul creste de la an la an cupeste 20 de procente, dupa cum arata statisticile oficiale. C3iar si asa, si la acest capitol, suntem cumult in urma altor tari. 7n Romania consumul de ciocolata pe cap de locuitor se situeaza sub

  Fig.1 Marci de ciocolata preferate de romani

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  7/35

  valoarea de doua 8ilograme pe an in timp ce in unele tari occidentale consumul este de *-0 8g pecap de locuitor pe an. Cei mai mari devoratori de ciocolata din 1uropa sunt irlandezii, care, cu omedie anuala de 2,+ 8ilograme pe an, ii devanseaza pe englezi ,) 8ilograme$ si pe austrieci0,2 8ilograme$, potrivit unui studiu recent al @rganizatiei "ondiale de Cacao. Considerati cei maimari producatori de ciocolata, belgienii consuma doar *,) 8ilograme pe an, plasandu-se pe acelasiloc cu nemtii.7n coada clasamentului s-ar situa grecii, care mananca aproape ( 8ilograme de ciocolata, si

  portug3ezii, cu un consum de numai ,( 8ilograme.

  Potrivit datelor furnizate de compania de monitorizare a pietei ACNielsen in Romania, celemai bine vandute sunt tabletele de ciocolata. e pilda, in perioada aprilie-septembrie 200), cota depiata a acestora ocupa ,5&, in crestere cu aproape patru procente comparativ cu aceeasiperioada a anului trecut. Pe locul imediat urmator, dar la mare distanta, sunt batoanele deciocolata, a caror cota de piata inseamna 2,*&, in scadere cu trei procente fata de perioadaaprilie-septembrie 200(. Napolitanele in ciocolata, desi sunt in Dtop (D, au o cota de numai &, iardaca vorbim de produse de sezon "os Craciun, braduti, iepurasi etc.$, acestea au doar 0,& dinpiata. "onitorizarea se realizeaza pe vanzarile cu amanuntul? supermar8eturi, magazine alimentare,c3ioscuri, nefiind incluse unitatile en-gros, cas3 and carr/, vanzarile la tarabele din pieteleagroalimentare si nici vanzarile catre institutii.

  Piata ciocolatei este dominata de productia interna, care asigura in proportie de peste *0&din volumul vanzarilor si in 'ur de +5& din valoarea acestora, potrivit studiilor de piata realizate de

  companiile de monitorizare a pietei. 7n functie de culoarea ciocolatei, la mare cautare este ciocolataclasica maron$ care domina vanzarile, avand peste 0& din piata si ca volum, dar si ca valoare.Romanii incep sa prinda si gustul ciocolatei albe, care a mai DprinsD 2 procente la capitolul volum alvanzarilor, avand peste &, iar ca valoare de vanzari circa +&. 7n functie de tipul de arome,ciocolata simpla se vinde cel mai bine, urmata de cea cu fructe. Cat priveste ciocolata cu alune,aceasta ocupa doar ( procente in vanzarile de ciocolata.

  7n ceea ce priveste locul de comercializare a ciocolatei, studiul Nielsen mai arata ca unprocent de 2,& din cantitatea totala de ciocolata a fost comercializata in 3ipermar8eturi sisupermar8eturi, in timp ce cea mai mare cantitate, peste +0&, a fost comercializata in cadrulmagazinelor alimentare, c3iscuri, patiserii si cofetarii.

  Producatorul de ciocolata si cafea raft !oods Romania are in portofoliu marci precumPoiana, "il8a si

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  8/35

  Categorii de consumatori

  copii/adolescenti tineri adulti

  Fi!2 "iarama produs#piata pentruciocolata

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  9/35

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  10/35

  identificate. 1%ista insa si nise de piata care pot fi atacatede catre alti concurenti. Astfel, produsul "il8a cu frisca estesingura marca pozitionata pe categoria copiiEadolescenti sitineri. eoarece segmentul adulti ramane astfel descoperit,acesta se constituie intr-o oportunitate pentru un altconcurent care poate insa ataca si celelalte doua grupe deconsumatori. esigur ca pentru a adopta o strategie de

  mar8eting de patrundere pe un anumit segment de piatatrebuie sa se evalueze si marimea fiecarui segment inparte, precum si cotele de piata ale concurentilor. 7nma'oritatea situatiilor, un nou concurent ce doreste sa intrepe aceasta piata va incerca sa imite un concurent e%istent,pozitionandu-se in unul sau mai multe din cadranelee%istente in functie de obiectivele propuse. Prin prezentareaacestei diagrame produsEpiata pentru ciocolata se poate

  vizualiza mai bine concurenta de marca e%istenta la nivelul acestei piete.

  Kan!ia#E$ce"enteste o companie romana listata la :ursa de =alori :ucuresti. Actionarulma'oritar al companiei este grupul britanic de dulciuri si bauturi Cadbur/ c3>eppes plc.

  Istoria fabricii de ciocolata din

  estul tarii incepe in 1!"#, cand exista doarca mic atelier manufacturier de dulciuri,

  apartinand lui $idl. In urma unui incendiu,este preluata de fratii %atter, care o

  inregistreaza sub numele de &Fabrica de

  bomboane Mor&. Incepand din 1"1',fabrica este denumita (andia)Candia este

  numele pe care Creta l-a luat in timpul

  ocupatiei enetiene din secolul *III. +stazi orbim despre un&gigant

  ciocolata& si asta pentru ca cei unii dintre

  cei mai cunoscuti producatori de.

  dulciuri din Romania - andia si 1%celent - au 3otarat sa se uneasca. !iecare dintre cele douacompanii a pornit la drum cu un rol bine definit si incontestabila forta individuala, aducand un plusde valoare uniunii nou formate.

  ;raditia retetelor desavarsite vine de la ;imisoara? aici, secretul fabricarii ciocolatei este

  mostenit tocmai din *0, imbunatatit de-a lungul timpului, dar cultivat si pastrat cu gri'a de noilegeneratii de maestri cofetari.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  11/35

  Potrivit unui studiu al ACNielsen, andia a crescut pe primele noua luni ale anului 2005 cu00& in volum si cu aproape +0& in valoare, dupa cum spun reprezentantii companiei. Cantarind

  00 de grame, tabletele de ciocolata andia utilizeaza un ambala' secundar de 3artie sau carton alcarui design este intotdeauna dominat de reprezentarea ingredientului ciocolata, crema de fructesau de alt tip etc.$ Cinci varietati de andia au fost trimise, simultan, la raft? Ciocolata cu lapte,Ciocolata cu lapte si alune de padure, Ciocolata cu crema de capsuni, Ciocolata cu crema toffee nutsnuci si caramel$ - singura varietate de acest tip de pe piata, Ciocolata alba cu crema cappuccinocrisp migdale caramelizate$. Calitatea produsului andia se bazeaza pe cele mai bune ingrediente,pe un procent foarte ridicat de cacao cu 20& mai mare decat in orice alt produs similar de pe piata$, pe o reteta de fabricatie care respecta cele mai inalte standarde elvetiene de calitate si pe ceamai moderna linie de productie a ciocolatei din Romania.

  Flterior au mai fost scoase pe piata sortimente noi ca? Ciocolata cu lapte si crema ;iramisu,Ciocolata alba cu tacciatella, Ciocolata alba cu crema trufe si inca o inovatie Ciocolata cu lapte sicrema frisca si biscuiti. i pentru a e%tinde gama de ciocolata andia au fost lansate editia andia"oments "il8 1mbrace, "int iss, Cocoa Nig3t$ si editiile speciale andia ciocolata alba cu cremade iaurt.cu fructe si andia ciocolata alba si crema de .fructe cu efect racoritor.

  Produsul andia se afla pe piata romaneasca la un pret de apro%imativ 2 R@N, adresandu-se unei categorii de consumatori cu venituri medii. @cazional compania ofera promotii bazate pemarirea cantitatii de ciocolata 20&, 25&$ la acelasi pret.

  Cind vorbim de upreme #roup la ora actuala cel mai important domeniu de activitate agrupului este fara indoiala ciocolata. 7n numai ( ani compania a inregistrat o crestere spectaculoasaa'ungind sa se numere in primii ( producatori de ciocolata din Romania.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  12/35

  Calitatea superioara a tuturor produselor, bazate pe te3nologii de ultima ora si pe crearea sirespectarea cu strictete a retetelor proprii. Ftilizarea unor ingrediente de calitate, atent selectionatein combinatii specifice ce au ca rezultat final un gust savuros. ezvoltarea si inovarea continua aproduselor are la baza identificarea si satisfacerea nevoilor consumatorilor. iversitatea ofertei prinoferirea unei game de produse de ciocolata cit mai diversificata, potrivita diverselor momente deconsum.

  :iscuitii Flpio reprezinta cea mai noua creatie a companiei upreme C3ocolat. Acestia auaparut din dorinta de a e%tinde e%perienta dobandita in domeniul ciocolatei si catre alte categorii dedulciuri. Flpio se distinge printr-o gama e%tinsa, care cuprinde atat versiuni clasice de biscuiti cucrema biscuiti cu crema cacao sau cu crema vanilie$, cat si variante inedite biscuiti cacao cu cremafrisca, biscuiti cu 'eleu de fructe$.

  Producatorul ciocolatei Primola% Su&reme C'oco"at, parte a grupului upreme controlat defamilia

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  13/35

  (ei!i C'oco"ats Suisse.A. a fost infiintata in Romania in ) si este primul producatorstrain de ciocolata din Romania, reprezentand una dintre cele mai importante investitii din Romania.

  #rupa tabletelor de ciocolata se caracterizeaza din punct de vedere calitativ prin douasegmente? ciocolata reala, de calitate superioara, cu unt de cacao, e%istanta pe piata la un pret maimare, si ciocolata compound care este mai slaba din punct de vedere calitativ si are un pret multmai mic. #ama sortimentelor pentru cele doua segmente de tablete este foarte larga, iar variantelede grama' sunt numeroase. Principalele sortimente din grupa tabletelor de ciocolata e%istente pepiata, deci preferate de consumatori, sunt? lapte cea mai mare pondere$, amaruie, alba si crocant.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  14/35

  in punct de vedere al pretului, tabletele de ciocolata realizate de producatorii e%terni suntmult mai scumpe in comparatie cu cele fabricate in Romania.

  Potrivit rezultatelor obtinute in anul 200), situatia s-a prezentat astfel? in vanzarile totale din anulprecedent, grupa tabletelor de ciocolata a avut cea mai mare pondere din punct de vedere valoric.Cantitativ, tabletele de ciocolata s-au situat pe locul al doilea, dupa produsele de caramela'.

  1..PREZENTAREA FIRMEI

  DDraft !oodsDD este o companie americana din industria alimentara, care a fost cumparata in

  ** pentru 2, miliarde G de P3ilip "orris Compan/ astazi Altria #roup$. Pe (0 martie 200+,compania a fost separata de Altria #roup.

  Aceasta firma are doua unitati situate in orasul :rasov, iar firma este o societate pe actiuni.A$. raft !oods Romania este o filiala a raft !oods 7nc, a doua mare companie din lume dindomeniul produselor alimentare. raft !oods comercializeaza, in peste 50 de tari, marci de renumeinternational, cum ar fi branza raft, Cafeaua

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  15/35

  Scurt istoric

  !abrica a fost construita in mai multi pasi etape$?

  7n anul * a fost construita fabrica de produse din ciocolata D4essD - Fnitatea , actualaunitate a raft !oods Romania. 7n anul 25 a fost construita fabrica de ciocolata si specialitati din

  ciocolata, fabrica desc3isa de fratii toll>er8 veniti din :ratislava - Fnitatea 2, actuala unitate araft !oods Romania. 7ntre anii )*- 5) o data cu nationalizarea, statul devine proprietar alambelor unitati producatoare de ciocolata din :rasov iar in anul 5) ambele unitati producatoarede ciocolata se unesc in aceeasi fabrica sub aceeasi denumire? ezrobirea.

  upa 2 ani denumirea aceastei fabrici este din nou sc3imbata. Astfel in anul Cibova deveni pentru inca 25 de ani noua denumire a fabricii de ciocolata din :rasov. 7n anul fabrica de ciocolata Cibo va deveni Poiana - Produse Ha3aroase .A.

  7n urma ac3izitii din anul ) de catre Compania "ultinationala raft !oods7nternational, a fabricii Poiana - Produse Ha3aroase .A aceasta din urma isi va sc3imbadenumirea in raft

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  16/35

  Ceasurile si broderiile elvetiene, pe care le avea in baga'ul sau de mana, trebuiau sa iltransforme intr-un om de afaceri de succes. ar, cum deseori se intampla in viata, lucrurile sepetrec altfel, si el nu isi poate vinde marfa cu succesul dorit. #3inionul unuia, norocul altora. Cinestie, daca P3ilippe uc3ard s-ar mai fi intors in 1uropa, in cazul in care devenea un om de afaceri desucces. Astfel, insa el isi incearca pentru a doua oara sansa in tara sa natala, care avea sa ii aducanoroc atat lui, cat si tuturor fanilor ciocolatei.

  Pe + noiembrie, P3ilippe uc3ard isi desc3ide propria ciocolaterie in Neuenburg. 7ntr-unanunt publicat, el face reclama pentru un nou desert proaspat, Dau c3ocolat fin de sa fabriIueD, ceeace inseamna in romana ciocolata fina de casa. in pacate, nu se cunoaste e%act cum produceaaceasta ciocolata. Probabil ca totul era produs manual, la acea vreme nee%istand in Neuenburg nicimacar o moara de apa. e'a la un an dupa desc3iderea ciocolateriei, P3ilippe uc3ard pune inpractica cel de-al doilea proiect al sau.

  Pentru a nu mai fi nevoit sa produca totul manual, se 3otaraste sa isi e%tinda afacerea.Astfel, in *2 el reuseste sa inc3irieze foarte avanta'os o moara parasita, in satul invecinat,erri9res. 7n continuare, el reconstruieste moara, dotand-o cu o roata, care ii va servi drept masinade framantat, respectiv rotor cu doua pietre de moara imense. Cu a'utorul acestui utila', uc3ardputea produce 25-(0 8g de ciocolata pe zi, pe care in prima faza a vandut-o sub forma de tabletesau napolitane.

  7n **+, Carl Russ uc3ard, ginerele lui P3ilippe uc3ard fondeaza prima fabrica deciocolata din 7mperiul Austro-Fngar de la acea vreme. 6a acel moment, ciocolatei cu e%ceptiaciocolatei lic3ide$ nu ii fusese adaugat lapte, astfel incat acesta era o delicatesa inc3isa la culoare siamaruie. Abia in anii *0 a fost scoasa pe piata ciocolata cu lapte uc3ard. Fnsprezece ani maitarziu, in 0 6egenda "ov vede lumina zilei, cand numele marcii "il8a este inregistrat. 7ncade la aparitie, ambala'ul tabletei "il8a este mov, pe acesta fiind imprimate o vacuta si o vederepanoramica a Alpilor. Numele "il8a reprezinta, de fapt alaturarea primelor silabe alecuvintelor "a&teMi"c3$ si cacaoKa8ao$ in limba germana.

  in pacate, pionierul P3ilippe uc3ard nu a putut trai si el clipa importanta, deoarece amurit in anul **). 7nsa, ceea ce a lasat in urma, celor patru copii ai sai era o fabrica de ciocolatade prima clasa, care produce pana in zilele noastre produse delicioase din ciocolata.

  1.).1.*acuta Mi"+a

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  17/35

  In anul 1"#1 se lanseaza ambala5ul

  de culoare mo al ciocolatei Milka. e

  fondul mo al ambala5ului, aparea pentruprima oara o acuta din +lpi, pe remea

  acea inca in alb si negru. 6ar, de ce

  neaparat o acuta7 +ceasta intrucipeazamai bine decat oricare alt animal originea

  marcii Milka) lumea +lpilor si laptele din

  +lpi. i cum a capatat acuta culoareamo7

  7nspirata din motto-ul ,,Aproprie-ti departarile,indeparteaza-te de toate celecunoscute,,"il8a nu a colorat numai ambala'ulJ emblema marcii - vacuta - a primit de asemeneaculoarea mov, atragand atentia din primul moment asupra ciocolatei.

  upa ce, in prima campanie publicitara au aparut multe alte obiecte de culoare mov - brazi deCraciun, baloane etc - vacuta mov va ramane, peste ani, emblema marcii "il8a.

  Aceasta se incadreaza perfect in imaginea marcii, intruc3ipand finetea laptelui din Alpi. 7nAlpi, aerul este mai curat, apa este mai pura si iarba mai verde. e aceea vacutele dau cel mai bunlapte. in cel mai bun lapte, se produce cea mai buna, cea mai fina ciocolata. Aceasta sintagma adesc3is calea vacutei mov din Alpi, si de atunci este esenta reclamelor "il8a.

  7n +(, apare primul spot publicitar cu vacuta mov, pentru care agentiei Koung L Rubicami-a fost decernata medalia de aur de catre Art irectors Club. in +(, vacuta "il8a a fostprotagonista unui numar de 00 spoturi televizate.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  18/35

  1!3!2! $acuta mo asta&i

  in anii 0, vacuta, emblema a marcii, se regaseste pe toate ambala'ele "il8a, deveninduna dintre cele mai de succes figuri publicitare. )0.000 de copii din :avaria au participat, in anul5, la un concurs de desenat vacute, unde fiecare al treilea copil a ales culoarea mov. =acutamov, un simbol al calitatii, este considerata un persona' simpatic, credibil si plin de bunavointa. i-acastigat, intre timp, fani in intreaga lume. =acuta "il8a contribuie decisiv la vanzarile anuale? cca)00 de milioane de tablete de ciocolata, (0 de milioane de 7epurasi de Paste si "osi Craciuni simulte alte produse din ciocolata fina "il8a cu lapte din Alpi, in intreaga lume.

  "il8a reprezinta una dintre cele mai cunoscute marci de ciocolata la nivel international si

  national, fiind usor de recunoscut prin ambala'ul mov si simbolul vacutei. 1ste marca de ciocolata cucea mai rapida ascensiune, ce a a'uns in pozitie de top pe segmentul de tablete, precum si la nivelulpietei de ciocolata, si este cunoscuta de peste 0 la suta dintre romani. Portofoliul "il8a cuprindeproduse in toate segmentele principale ale pietei?tablete,batoane,praline.

  0& dintre romani stiu ca "il8a se diferentiaza de celelalte marci de ciocolata prin retetaunica cu lapte din Alpi. 7n acelasi timp, "il8a este perceputa ca fiind cea mai inovativa marca deciocolata din piata, conform studiilor #! declara Peter "ueller, irector #eneral raft !oodsRomania.

  1.,.Pre-entarea &ro!use"or

  . "il8a ;ablete

  2. "il8a "-

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  19/35

  5. Produse de sezon

  . Alpine "il8 essert

  1.Mi"+a Ta"ete

  Mi"+a ta"ete 1//0

  Ciocolata alba 4app/ Co>s "il8a 7aurt si Capsuni !risca

  Milka tablete 1## g Milka tablete 48# g Milka %uflee Milka 6iet

  %apte din +lpi 9oisette +lune de padure +lune si

  tafide

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  20/35

  Mi"+a ta"ete / 0

  %apte din +lpi +lune intregi +lune si stafide

  Mi"+a Lu2"ee

  Mi"+a Diet

  "il8a, cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi aduce pe piata din Romania o tableta specialdedicata diabeticilor. Noul produs inlocuieste continutul de za3ar cu fructoza, si are un continut deinulina de )&. "il8a iet este disponibila in 3ipermar8eturi si magazine mari care au un raftdedicat pentru produse de acest gen.

  "il8a iet cu 6apte din Alpi

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  21/35

  .Mi"+a M#3o4

  elicios de plina de ingrediente, cu un format inovativ al tabletei, ambala' usor de folosit siresigilabil, "il8a "-'o/ este ciocolata ideala pentru a fi consumata atunci cand esti in miscare, inpauza la scoala sau in e%cursie la munte.

  ). Mi"+a Pra"ine

  Pralinele 7 6ove "il8a sunt facute din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi, intr-o formaunica, de inima, umplute cu crema fina de capsuni sau alune de padure.

  "il8a 6ila Collection sunt praline destinate cadourilor. !iecare cutie contine opt tipuri diferite depraline, din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi si alte ingrediente delicioase? martipan, alune depadure, nugat, menite sa satisfaca cele mai sofisticate gusturi.

  7 6ove "il8a cu crema de 7 6ove "il8a cu crema de 7 6ove "il8a cu cremade "il8a 6ila Collection

  alune de padure 50g alune de padure 20g capsuni20g 20g 2( praline$

  25 praline 20 praline 20 praline

  ,. Mi"+a s&ecia" &entru co&ii

  Cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi intr-un format special pentru copii, cu multa cremade lapte, imbogatita cu de%troza. 7n plus batonasele de ciocolata de 2.5g sunt ambalate individualpentru a putea controla cantitatea de ciocolata pe care i-o dai nazdravanului tau.

  Milka

  M-:o Crisp ;ice Milka M-5o +lune Milka M-5o migdale

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  22/35

  Milka Milkinis

  . Mi"+a &ro!use !e se-on

  ;oata lumea asteapta cu nerabdare sosirea sarbatorilor cu momentele lor speciale?impodobirea bradului de Craciun, vacanta mult visata sau pur si simplu clipele petrecute impreunacu cei dragi.

  Pentru a face toate aceste momente si mai deosebite, "il8a te invita sa gusti produsele specialcreate pentru sarbatorile de iarna.

  "il8a :ratapfel 00g "il8a Mei3nac3t 00g

  :omboane de pom "os Craciun 2(5g

  5. A"&ine Mi"+ Dessert

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  23/35

  "76A A6P7N1 "76 11R; este un produs unic pe piata din Romania datorita gustuluibogat de lapte si a retetei inovatoare. Alpine "il8 essert poate fi savurat in familie, cu prietenii saucolegii de serviciu in fiecare zi, pentru o pauza de rela%are delicioasa. !orma cutiei usor alungitaiese din tiparul clasic al cutiei de praline, fiind usor de servit si reusind sa sugereze ocazia de

  consum.

  Mi"+a intr#un ama"a6 ino7ator RESI8ILA9IL

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  24/35

  raft !oods Romania, lider pe piata de ciocolata din Romania, relanseaza portofoliul detablete "il8a de 00 de grame intr-un ambala' nou, R17#76A:76, unic pe piata romaneasca.

  e mai bine de un secol, ciocolata "il8a de la raft, celebra in intreaga lume, este usor derecunoscut datorita culorii mov distinctive si vacutei devenite de'a simbol. ;otusi, c3iar si marcile desucces trebuie sa se mai sc3imbe in timpJ dupa ani de cercetare si dezvoltare in care ne-amimbunatatit in permanenta ambala'ele pentru a fi mereu inovatori si a satisface cat mai bine nevoileconsumatorilor, portofoliul de tablete "il8a de 00 g imbraca cel mai inovator ambala' care e%istape piata din Romania. Astfel, tabletele "il8a de 00 g sunt relansate intr-un ambala' resigilabil,

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  25/35

  oferindu-le astfel beneficii suplimentare consumatorilor? protectie imbunatatita a produsului,convenabilitate usor de desc3is si resigilabil$ si o imagine mai moderna.

  Noul ambala' are stil si integreaza inovatii brevetate de raft !oods, fiind creat de Ron1%ner din cadrul epartamentului de Cercetare, ezvoltare si Calitate Ambala'e "unc3en$ si @lavagestad din epartamentul de Cercetare si ezvoltare Ambala'e @slo$.

  DAmbala'ul este de o calitate e%celenta, asigurand o bariera eficienta impotriva factorilore%terni, cum ar fi? umiditatea, infestarea si deteriorarea aromei. e asemenea, este un ambala' maiecologic, deoarece are o greutate mai redusa, cantitatea de material de ambalare folosita fiind cu0& mai mica. ;otusi, caracteristica sa cea mai importanta este faptul ca este usor de desc3is sipoate fi resigiliat pana la urmatoarea ocazie de consumD, a spus Ron 1%ner.

  7n cadrul proiectului de modificare a ambala'ului "il8a, raft a avut in vedere mai multeaspecte c3eie, cum ar fi? preferintele consumatorilor, prote'area produsului impotriva factorilore%terni, prote'area aromei, aspectele de mediu, eficienta, aspectele legate de operatiuni si logistica,cerintele comerciale, modul de prezentare a produsului, aspectul la raft si costurile.

  7ntroducerea acestui tip de ambala' a condus la o imbunatatire ma'ora a nivelului deprotectie a produsului pe parcursul intregului lant de distributie pana la consumator. Acum,consumatorii pot resigila ambala'ul si il pot depozita, spre deosebire de vec3iul ambala' care e%pune

  produsul factorilor e%terni in cazul in care consumatorul il lasa desc3is sau intredesc3is intr-undulap. e asemenea, noul ambala' asigura o mai buna protectie a produsului si la nivel de retail,unde pot aparea aceleasi probleme in cazul in care conditiile de depozitare nu sunt cele optime.

  Ciocolata "il8a, marca noastra simbol, este astfel prote'ata perfect datorita noului ambala'.Prin urmare, consumatorii au garantia ca ciocolata lor preferata, cu lapte din Alpi, isi pastreazaacelasi gust cu care s-au obisnuit, si acelasi design cu elementele devenite simbol - vacuta "il8acare a fost c3iar imprimata pe timbrele postei austriece$.

  Noul ambala' resigilabil al tabletelor "il8a de 00 g, care este introdus in momentul de fata inintreaga 1uropa si poarta un logo rosu care descrie functia de resigilare a ambala'ului DRecloseagain, en'o/ longerD- DResigileaza-l, bucura-te de gust mai mult timpD. Aceasta initiativa importantaeste sustinuta si de o campanie publicitara prin care li se arata consumatorilor beneficiile acestuiambala' si utilizarea lui corecta.

  Ca&ito"u"

  .1. De2inirea &ro"emei

  Pro"ema !eci-iona"a:comportamentul consumatorilor de ciocolata.

  Pro"ema !e cercetare:studiul privind consumul ciocolatei "il8a si satisfacerea clientilor.

  .. Oiecti7e"e cercetarii

  Notorietatea ciocolatei "il8a.

  7dentificarea perceptiilor consumatorilor asupra ciocolatei "il8a.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  26/35

  1valuarea ciocolatei "il8a.

  Produsul "il8a cel mai consumat.

  #radul de satisfactie a consumatorilor "il8a

  Acest proiect isi propune sa identifice reactia publicului cu privire la satisfactia clientilor fatade produsele "il8a . Aceasta idee trebuie sa fie consolidata prin obtinerea unor date adecvate,corecte si precise cu privire la comportamentul populatiei asupra produselor "il8a de'a e%istente..Astfel vom incerca sa determinam un segment de piata bine definit si delimitat, sa stabilimpreferintele publicului in ceea ce priveste sortimentele si marcile de ciocolata ac3izitionate,produsele care se afla in topul preferintelor publicului.

  .) O2erta !e cercetare

  Tit"u" &roiectu"ui !e cercetare? studiul privind satisfactia clientilor fata de produsele "il8a

  Pro"ema !eci-iona"a:comportamentul consumatorilor de ciocolata.

  Pro"ema !e cercetare:studiul privind consumul ciocolatei "il8a si satisfacerea clientilor

  Sco&u" &roiectu"ui: !irma doreste sa afle gradul de satisfactie pe care produsele "il8a il oferaclientilor, pentru a putea interveni in cazul in care studiul efectuat dovedeste ca ar e%ista cevaprobleme in acest sens.

  Limite"e &roiectu"ui: in cauza omiterii raspunsurilor la anumite intrebari sau raspunsuriincomplete, studiul poate prezenta anumite erori.tudiul urmareste sa analizeze doar interesul pecare clientii il manifesta fata de produsele marcii "il8a fara o analiza a pozitiei pe piata sau alteaspecte legate de aceasta, limitandu-se la cele 00 persoane intervievate.

  Surse"e !e!ate:c3estionarul administrat unui esantion reprezentativ 00 persoane$.

  Ti&uri !e in2ormatii:

  - informatii referitoare la consumul de ciocolata

  - informatii privind importanta unor anumite caracteristici ale produsului.

  - informatii cu privire la modul de ac3izitionare a produselor "il8a.

  -informatii privitoare la satisfactia clientilor fata de produsele "il8a

  Meto!o"o0ie: Cercetarea efectuata a fost una descriptiva, culegerea datelor fiind structurata cu

  a'utorul c3estionarelor distribuite pe teren la nivelul a 00 de persoane. Caracterul acesteia esteunul regional, desfasurandu-se pe teritoriul municipiului ;imisoara.

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  27/35

  Necesaru" !e tim& si &ersona": Pentru realizarea studiului au fost necesare ) zile de culegere adatelor si un numar de ) operatori de interviu, fiecaruia revenindu-i 25 c3estionare de efectuat.

  Estimarea costuri"or:5000-000 euro.

  9u0etu" necesar: +000 euro

  .,. Formu"area i&ote-e"or cercetarii

  in studii anterioare a reiesit ca produsele "il8a ofera un grad mare de satisfactie in randulconsumatorilor, acestia fiind multumiti de raportul calitateE pret. Prin acest studiu firma doreste saafle daca acesta opinie se mentine si in continuare.

  Ca&ito"u" )

  ).1. Stai"irea ca!ru"ui cercetarii

  - &o&u"atia:persoanele incepand de la varsta de 5 ani cu domiciliul stabil in ;imisoara.

  - meto!a !e cercetare uti"i-ata:studiu cantitativ, anc3eta prin sonda'.

  - instrumentu" !e co"ectare a !ate"or:c3estionarul.

  - te'nica !e a!ministrare a c'estionaru"ui:interviu personal pe strada.

  - -ona cercetarii:7n ;imisoara au fost administrate 00 de c3estionare in Piata Fnirii, 7ullius"all, Comple% Comercial :ega si Comple%ul tudentesc

  - &erioa!a !e cu"e0ere a !ate"or: 0.05-5.05.200*

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  28/35

  - esantionu". 1santionul cuprinde 00 de persoane.

  ).. Teme"e si 7ariai"e"e c'estionaru"ui

  1.Consumul de ciocolata Consumatorii si

  Nonconsumatorii

  !recventa consumului

  Cantitatea consumata

  Caracteristicile unei ciocolate

  6ocul de ac3izitionare

  "arci consumate.

  4.Cumpararea unei marci de

  ciocolata Atributele si caracteristicile

  necesare

  "otivatia cumpararii unei marci

  de ciocolata

  Pretul platit pentru o ciocolata.rofilul respondentilor e%

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  29/35

  =arsta

  Profesie

  =enit

  Posturi ;= urmarite.

  C'estionar

  :una ziua, ma numesc. si va rog sa aveti bunavointa de a-mi raspunde la intrebarile din acestc3estionar.

  . Oisnuiti sa consumati cioco"ata; .

  a treceti la intrebare2$

  Nu se inc3eie interviul$

  . Cat !e !es;

  Hilnic

  e 2-( ori pe saptamana

  Apro%imativ o data pe saptamana

  @cazional

  ). Cata cioco"ata ac'i-itionati in 0enera" can! 2aceti cum&araturi;

  bucata

  2 bucati

  ( bucati

  "ai mult de ( bucati

  '! Cand achi&itionati o ciocolata cat de importante sunt pentru dumneaoastra

  urmatoarele criterii( ?marcati cu X casutele corespunzatoare@.

  Foarte

  important)mportant *eutru

  +utin

  important

  ,ipsit de

  importanta

  +ret

  -arca

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  30/35

  Calitate

  Continut

  .m/ala

  Calorii. Care sunt &rinci&a"e"e caracteristici &e care treuie sa "e aia o cioco"ata;

  a fie proaspata

  a aiba gust dulce

  a aiba miros placut

  a fie produsa de o firma renumita

  a aiba termen de valabilitate cat mai mare

  a aiba un ambala' atragator

  Altele

  5. Care este &retu" &e care sunteti !is&us sa#" &"atiti &entru o cioco"ata;

  ub ( lei

  (-5 lei

  5-0 lei

  Peste 0 lei

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  31/35

  7nfluenta grupului de prieteni

  Ambala'ul

  Pretul

  Promotiile

  11. De cat tim& consumati cioco"ata Mi"+a;

  "ai putin de luni

  7ntre luni- an

  7ntre an-( ani

  "ai mult de ( ani

  1. Care cre!eti ca este ca"itatea &rinci&a"a a cioco"atii Mi"+a ;

  #ustul

  !inetea

  1stetica modul de prezentare$

  Continutul de lapte

  Pretul

  1). In ce 0rama6 cum&arati !e oicei cioco"ata Mi"+a;

  O 00 g

  00 g

  250 g

  250 g

  1,. Ce &ro!us !in 0ama Mi"+a ati consumat in u"tima &erioa!a;

  "il8a tablete 00 g

  "il8a tablete 250 g

  "il8a 6uflee

  "il8a iet

  "il8a "-

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  32/35

  Alpine "il8 essert

  1. *a ru0am sa 7a e$&rimati &arerea in "e0atura cu urmatoate"e sortimente !e cioco"ataMi"+a ?marcati pentru un atribut o singura casuta@

  Sortiment Foarte2a7orai"a

  Fa7orai"a Neutra Ne2a7orai"a Foartene2a7orai"a

  Cu lapte

  Cu alune

  Cu alune sistafide

  Cu iaurt sicapsuni

  Cu frisca

  Cu mere siscortisoara

  Cu martipan

  Cu lamaie

  Cu fructe depadure

  Cu orez

  Cu migdale

  15. *a ru0am sa incercuiti 7arianta care re2"ecta o&tiunea !umnea7oastra in ceea ce&ri7este urmatoare"e a2irmatii% re2eritoare "a &ro!use"e Mi"+a :

  Produsele au meritat pretul Produsele nu au meritat pretul

  Produsele au o calitate superioara Produsele au o calitate inferioara

  8 2 < 4

  1

  8 2 < 41

  8 2 < 4

  1

  8 2 < 41

  8 2 < 4

  1

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  33/35

  Produsele sunt rafinate Produsele nu sunt rafinate

  Produsele sunt intens promovate Produsele nu sunt intens promovate

  Produsele au un design atragator Produsele nu au un design atragator

  1. Cum consi!erati ra&ortu" ca"itate&ret &entru !u"ciuri"e !in 0ama Mi"+a; marcati cu *casuta corespun'atoare$.

  Foarte slab lab atisfacator $un Foarte bun

  /. Consi!erati ca &ro!usu" nostru necesita imunatatiri;

  a treceti la intrebarea 2$

  Nu treceti la intrebarea 22$

  Nu stiu

  1. Care ar 2i acestea;

  BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

  BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

  . Preci-ati se$u" !umnea7oastra:

  !eminin

  "asculin

  ). Care este 7arsta !umnea7oastra ;

  ub *

  *-(0

  (-)5

  )-55

  5-5

  Peste 5

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  34/35

  ,. Preci-ati me!iu" in care "ocuiti :

  Frban

  Rural

  ). Ce ocu&atie a7eti;

  1lev

  tudent

  alariat

  Pensionar

  Altceva

  ,. Care este situatia !umnea7oastra 2am"ia"a ;

  Celibatar

  Casatorit

  ivortat

  Recasatorit

  =aduv

  Altele

  . *enitu" !umnea7oastra "unar este:

  ub 250 lei

  25-500 lei

  50-+00 lei

  +0-000 lei

  Peste 000 lei

  5. Preci-ati ce &ost !e te"e7i-iune urmariti ce" mai !es in inter7a"u" orar:

  +ostinteral orar $1 +t .ntena 1 41 +rima$

  000 # 1200

  1200 # 1700

  1700 # 2200

  2200 # 0100

  0100 # 000=a multumesc pentru timpul acordat

 • 8/13/2019 Comp Consum Milka

  35/35