comisia nationala pentru controlul activitatilor … · nuclear nisa (nuclear and industrial safety...

16
COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE RAPORT Cu privire la situatia de urgenta nucleara survenita in Japonia ca urmare a cutremurului produs in data de 11 martie 2011 Nota: Informatiile transmise mai jos sunt interpretarea mesajelor primite prin intermediul canalelor de urgenta pe care CNCAN le are stabilite in calitatea de autoritate competenta in domeniul nuclear in relatia cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA). Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT) precum si alte autoritati din Japonia. Nota: Informatiile suplimentare si/sau revizuite de la o saptamana la alta sunt subliniate. Informatiile mai vechi se regasesc in rapoartele precedente. 01 decembrie 2011, orele 07:00 UTC Situatia la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daiichi In completare la Raportul transmis in data de 11 noiembrie 2011, ultimele informatii primite pe canalele oficiale pentru situatii de urgenta sunt prezentate mai jos. Analize de accident comune TEPCO - JAEA La 30 noiembrie 2011 TEPCO in colaborare cu Agentia pentru Energie Atomica din Japonia (JAEA) au informat cu privire la rezultatele unei analize comune, revizuite, a accidentelor severe survenite la unitatile U1 U3 ale centralei nuclearo-electrice de la Fukushima Daiichi. In conformitate cu rezultatele analizei, se estimeaza ca zona activa a reactorului U1 s-a topit in majoritate, topitura depunandu-se pe fundul vasului reactor, in timp ce la unitatea U2 zona activa s-a topit in proportie de aproximativ 57%, iar la unitatea U3 in proportie de aproximativ 63%.

Upload: others

Post on 06-Aug-2020

11 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE

RAPORT Cu privire la situatia de urgenta nucleara survenita in Japonia

ca urmare a cutremurului produs in data de 11 martie 2011 Nota: Informatiile transmise mai jos sunt interpretarea mesajelor primite prin intermediul canalelor de urgenta pe care CNCAN le are stabilite in calitatea de autoritate competenta in domeniul nuclear in relatia cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA). Sursa de informare a AIEA este autoritatea japoneza competenta in domeniul nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT) precum si alte autoritati din Japonia. Nota: Informatiile suplimentare si/sau revizuite de la o saptamana la alta sunt subliniate. Informatiile mai vechi se regasesc in rapoartele precedente.

01 decembrie 2011, orele 07:00 UTC

Situatia la centrala nuclearo-electrica de la Fukushima Daiichi In completare la Raportul transmis in data de 11 noiembrie 2011, ultimele informatii primite pe canalele oficiale pentru situatii de urgenta sunt prezentate mai jos.

Analize de accident comune TEPCO - JAEA La 30 noiembrie 2011 TEPCO in colaborare cu Agentia pentru Energie Atomica din Japonia (JAEA) au informat cu privire la rezultatele unei analize comune, revizuite, a accidentelor severe survenite la unitatile U1 – U3 ale centralei nuclearo-electrice de la Fukushima – Daiichi. In conformitate cu rezultatele analizei, se estimeaza ca zona activa a reactorului U1 s-a topit in majoritate, topitura depunandu-se pe fundul vasului reactor, in timp ce la unitatea U2 zona activa s-a topit in proportie de aproximativ 57%, iar la unitatea U3 in proportie de aproximativ 63%.

Page 2: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Managementul producerii de Hidrogen in vasul reactorilor la unitatile U1 – U3 In 24 noiembrie 2011 TEPCO a informat despre planurile viitoare in ceea ce priveste managementul producerii de Hodrogen in vasul reactorilor la unitatile U1 – U3. In prezent, sistemul de monitorizare instalat la unitatea U2 functioneaza si da informatii cu privire la variatiile concentratiei de Hidrogen in anvelopa de protectie a vasului reactor. Atunci cand in anvelopa de protectie concentratia de Hidrogen creste, echipele de interventie pompeaza Nitrogen atat in vasul reactor cat si in anvelopa de protectie pentru a remedia situatia si pentru a tine sub control concentratia de Hidrogen. Sisteme similare se vor pune in aplicare si la unitatile U1 si U3.

1. Informatii privind starea reactorilor Pentru a reduce acumularile de amestecuri inflamabile in anvelopa de protectie a reactorului si preintampina astfel riscul unei explozii, la unitatile U1, U2 si U3 compania TEPCO a initiat si continua pomparea de Nitrogen gaz in anvelopa de protectie a reactorului. La unitatile U1 – U3 echipele de interventie continua pomparea de apa proaspata in vasul reactorilor pentru a raci zona activa. Ultimele informatii primite de AIEA in acest sens sunt din 30 noiembrie 17:30 UTC. Temperatura apei din bazinele de stocare a combustibilului uzat este monitorizata continuu si din cand in cand echipele de interventie pulverizeaza apa proaspata peste bazine si/sau pompeaza apa proaspata, dupa caz. La unitatile U1 – U3 echipele de interventie pompeaza apa contaminata radioactiv cu I-131 si Cs-137, acumulata in subsolul cladirilor turbinelor, in sistemul de condensat, introducand-o astfel in circuitul termic de racire al reactorului. Periodic, apa puternic contaminata radioactiv este transferata catre Statia de Tratare a Deseurilor Radioactive. Actiunile de strangere si indepartare a molozului de pe amplasament continua (30 noiembrie 2011).

Unitatea U1 In data de 28 octombrie TEPCO a anuntat ca intentioneaza sa creasca debitul de pompare a apei de racire in vasul reactorului U1 la 7.5 m3/h, pentru a reduce emisiile si pentru a imbunatati conditiile de lucru in incinta cladirii reactorului U1. Astfel, in 28 octombrie a inceput cresterea progresiva a debitului de pompare: 4.5 m3/h in 28 octombrie, 5.5 m3/h in 29 octombrie, 6.5 m3/h in 30 octombrie si 7.5 m3/h in 31 octombrie. In data de 29 noiembrie orele 03:00 UTC, debitul de pompare era de 4.2 m3/h. Injectia de Nitrogen continua. Instalarea unei invelitori de protectie la cladirea reactorului In data de 28 octombrie TEPCO a anuntat ca invelitoarea de protectie a reactorului U1 este operationala si functionala in totalitate (Figura 1).

Page 3: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 1. Lucrarile la constructia invelitorii de protectie la cladirea reactorului U1 au fost finalizate in 28 octombrie 2011 (Raport IAEA 02 noiembrie 2011 16:30 UTC).

Unitatea U2 In data de 14 septembrie, TEPCO a adaugat la sistemul de racire existent un sistem de racire prin pulverizare de apa peste zona activa. Se estimeaza ca folosirea celor doua sisteme de racire va creste eficienta procesului de aducere a zonei active in stare de oprire la rece. In data de 29 noiembrie la orele 03:00 UTC, debitul de pompare era de 7.5 m3/h (3.1 m3/h prin pompare si 4.4 m3/h prin pulverizare). Injectia de Nitrogen in vasul reactorului la unitatea U2 a fost initiata in data de 28 iunie la orele 11:00 UTC si continua. Temperatura apei in bazinul de stocare a combustibilului uzat era de 23.2oC in data de 29 noiembrie.

Unitatea U3 In data de 29 noiembrie la orele 032:00 UTC, debitul de pompare era de 7.9 m3/h (1.9 m3/h prin injectie si 6.0 m3/h prin pulverizare). Injectia de Nitrogen a fost initiata in 14 iulie orele 11:01 UTC si continua. Debitul de injectie a fost crescut in data de 24 noiembrie de la 14 m3/h la 28.5 m3/h. Temperatura apei in bazinul de stocare a combustibilului uzat era de 20.5oC in data de 29 noiembrie.

Unitatea U4 In data de 24 noiembrie 2011 echipele de interventie au pompat 2 m3 hidrazina in bazinul de stocare a combustibilului uzat (Figura 2a). Temperatura apei in bazinul de stocare a combustibilului uzat era de 281oC in data de 29 noiembrie. In data de 29 noiembrie 2011 TEPCO a informat despre planurile de a continua procesul de desalinizare a apei din bazinul de ocmbustibil uzat al unitatii U4. Procesul de desalinizare, realizat prin osmoza inversa in perioada 20 august – 08 noeimbrie va fi acum continuat prin utilizarea de schimbatori de ioni.

Page 4: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 2a. Echipele de interventie pompeaza apa proaspata peste bazinul de stocare a combustibilului uzat.

TEPCO a anuntat in 27 septembrie ca pe durata lucrarilor de indepartare a molozului de pe acoperisul cladirii reactorului unitatii U4, o invelitoare flotanta de protectie va acoperi bazinul de stocare a combustibilului uzat (Figura 2b). Figura 2b. Invelitoarea flotanta de protectie va acoperi bazinul de stocare a combustibilului uzat al unitatii U4 pe durata lucrarilor de indepartare a molozului de pe acoperisul cladirii reactorului.

Unitatea U5 Unitatea U5 a fost decuplata in data de 21 martie 2011 ora locala 11:36 de la generatorul Diesel de urgenta si conectata la sistemul extern de electricitate. Reactorul este oprit la rece, in siguranta, incepind cu data de 20 martie 2011, ora locala 14:30. Temperatura apei in bazinul de stocare a combustibilului uzat era de 24oC in 29 noiembrie 2011.

Unitatea U6 Unitatea U6 a fost decuplata in data de 23 martie de la generatorul Diesel de urgenta si conectata la sistemul extern de electricitate. Reactorul este oprit la rece, in siguranta, incepind cu data de 20 martie 2011, ora locala 19:27.

Page 5: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Temperatura apei in bazinul de stocare a combustibilului uzat era de 20oC in 29 noiembrie 2011. Apa radioactiva acumulata in cladirea reactorului la unitatea U6 este cu periodicitate transferata catre Statia proprie de Tratare a Deseurilor Radioactive.

Bazinul comun de stocare a combustibilului uzat La Bazinul comun de stocare a combustibilului uzat a fost restabilita alimentarea cu energie electrica si sistemele automate de racire au fost puse in functiune. Temperatura apei se mentine constanta. Pentru data de 29 noiembrie, temperatura apei la bazinul comun de stocare a combustibilului uzat era de 22oC.

Construirea unui zid de protectie intre uscat si mare Un zid de protectie va fi construit intre uscat si mare si va fi amplasat in fata unitatilor U1 – U4. Zidul de protectie va impiedica scurgerile de material radioactiv in apa de mare si va actiona ca bariera la cutremure. Va fi construit materiale speciale si durabile, astfel incat sa reziste pe toata durata de functionare a instalatiilor nucleare de pe amplasamentul Fukushima-Daiichi.

Managementul contaminarii solului In data de 01 octombrie TEPCO a anuntat ca un nou sistem de colectare a prafului si depunerilor de pe sol a fost pus in functiune pentru curatarea pavajului in jurul cladirilor reactorilor U2 si U3. Sistemul de aspirare este prezentat in Figura 3. Figura 3. Sistemul de aspirare a prafului si depunerilor de pe caldaram.

Echipele de interventie au masurat nivelul radioactivitatii atat inainte de curatare, cat si dupa colectarea prafului radioactiv. Rezultatele sunt prezentate in tabelul de mai jos:

In data de 07 octombrie, TEPCO a anuntat ca intentioneaza sa utilizeze apa tratata de la unitatile U5 si U6 la stropirea pavajului pe amplasamentul Fukushima-Daiichi

Page 6: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

pentru a preveni resuspensia si imprastierea prafului radioactiv. Conform rezultatelor analizelor de laborator raportate, apele tratate de la unitatile U5 si U6 sunt fara continut radioactiv si pot fi folosite in scopul declarat de TEPCO. De asemenea, aceste ape vor fi folosite si pentru stropirea zonelor cu vegetatie, pentru a preintampina producerea de incendii.

Managementul apelor radioactive pe amplasamentul Fukushima-Daiichi TEPCO continua sa ia masuri pentru limitarea deversarilor de apa contaminata radioactiv catre mare si sa reduca activitatea radionuclizilor in canalele de deversare. In plus, TEPCO lucreaza pentru stocarea si tratarea apelor contaminate radioactiv acumulate in subsolul cladirilor turbinelor la toate unitatile. Activitatile la Statia de Tratare a apelor contaminate continua. TEPCO lucreaza la eficientizarea procesului de indepartare a Cesiului radioactiv in procesul de tratare a apelor si deseurilor radioactive, astfel ca un nou sistem de separare a Cs radioactiv (SARRY) a fost instalat in 03 august la Statia de Tratare a Deseurilor Radioactive.

INES 7 pe scala internationala a accidentelor nucleare In data de 12 aprilie 2011, la orele 05:17 UTC, autoritatile japoneze au declarat ca au reclasificat accidentele nucleare de la unitatile U1 – U3 ale centralei de la Fukushima-Daiichi ca fiind de nivel 7 pe scala internationala a accidentelor nucleare. Reclasificarea s-a facut cu considerarea ca toate accidentele la unitatile U1 – U3 au constituit un singur eveniment. INES 7 este definit ca “eveniment accidental care a rezultat in eliberarea in mediu a unei cantitati de material radioactiv echivalent cu emisia in atmosfera a mai mult de cateva zeci de mii de terabequerels de I-131.” NISA a estimat ca emisia in atmosfera a fost de aprox. 1.3 x 1017 Bq I-131 si 6.1 x 1015 Bq Cs-137, adica cca 10% din emisia de material radioactive care a survenit in accidental de la Cernobyl, singurul clasificat ca INES 7 pina acum.

2. Informatii privind situatia radioactivitatii mediului pe amplasamentul centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi Incepand cu 01 aprilie 2011, NISA a raportat zilnic debitul dozei gamma externe pe amplasamentul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi, in toate punctele de masurare instalate. Cele mai mari valori se inregistreaza in punctele M7 si M8, iar cele mai mici valori in punctul M1. Dupa 01 aprilie, debitul dozei gamma externe continua sa scada usor, in toate punctele de masurare (Figura 4).

Page 7: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 4. Locatiile de masurare si debitul dozei gamma externe pe amplasamentul Fukushima-Daiichi in perioada 08 aprilie – 28 noiembrie 2011 (Raport IAEA 30 noiembrie 17:30 UTC).

Expunerea personalului de interventie la doze de radiatii de peste 100 mSv In data de 31 octombrie TEPCO a raportat dozele de radiatii incasate de lucratorii care au actionat pe amplasamentul Fukushima-Daiichi in perioada martie – septembrie 2011. Informatia este redata mai jos, in Tabelul 1.

Page 8: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Tabelul 1. Dozele interne si externe de radiatii incasate de personalul de interventie ce a actionat pe amplasamentul Fukushima-Daiichi in perioada martie – septembrie 2011 (Raport IAEA 02 noiembrie 2011 16:30 UTC).

Page 9: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Asistenta medicala de specialitate la centrala Fukushima-Daiichi TEPCO a informat ca in colaborare cu autoritatile nipone (Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei) o noua camera medicala pentru tratament de urgenta a fost stabilita pe amplasamentul centralei Fukushima-Daiichi. Astfel, sistemul de asistenta medicala a fost imbunatatit, existand acum personal medical de specialitate, pregatit in domeniul urgentelor nucleare, disponibil in permanenta (24 ore/zi). Autoritatile nipone se ocupa acum si de starea de sanatate mentala a lucratorilor implicati in actinile de interventie / recuperare a instalatiilor nucleare. Astfel, incepand cu 10 iulie 2011, lucratorii beneficiaza de examinare si consiliere medicala de specialitate pusa la dispozitie de Colegiului National Medical de Aparare.

3. Informatii privind situatia radioactivitatii mediului in afara amplasamentului centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi In toate punctele de masurare debitul dozei gamma externe continua sa scada usor. In Figura 5 sunt prezentate valorile debitului dozei gamma externe masurate in diferite prefecturi ale Japoniei in periaoda 15 martie – 30 noiembrie.

Page 10: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 5. Debitul dozei gamma in aer in diferite prefecturi ale Japoniei, microSv/h, in perioada 15 martie – 30 noiembrie 2011 (Raport IAEA 30 noiembrie 2011 17:30 UTC).

Depunerile radioactive pe sol Doar foarte mici cantitati de Cs-137 se mai inregistreaza in depunerile zilnice in prefecturile Fukushima si Ibaraki, care ar putea fi puse pe seama resuspensiei materialului depus pe sol.

4. Determinari privind radioactivitatea in apa si alimente In Tabelul 2 sunt prezentate limitele maxim admise de I-131 si Cs-137 in apa potabila, lapte si produse vegetale pentru un adult din populatie. Tabelul 2. Limitele maxim admise ale concentratiilor de I-131 si respectiv Cs-137 pentru consumul de alimente si apa potabila (preluate din legislatia japoneza).

Nuclid Apa potabila si lapte (Bq/kg)

Produse vegetale (Bq/kg)

I-131 300 2000

Cs-137 200 500

Limitele maxim admise ale concetratiei de radionuclizi in apa si alimente sunt calculate astfel incat doza efectiva ca urmare a ingestiei de apa si alimente contaminate radioactiv sa nu depaseasca 5 mSv anual.

Page 11: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Din informatiile primite in data de 10 mai 2011, autoritatile nipone au ridicat restrictiile privind consumul de apa potabila de catre sugari in satul Iitate. Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale continua sa raporteze date privind radioactivitatea alimentelor. Rapoartele din perioada 20 - 29 noiembrie 2011 includ rezultatele analizelor pe un numar de 8522 probe alimente (vegetale, cereale, fructe, oua, carne de vita, porc si pui, frunze de ceai, lapte proaspat neprocesat si produse lactate, ciuperci, alune si nuci, peste, hrana de mare, hrana pentru bebelusi, hrana scolarilor, apa imbuteliata) colectate in 25, 28 si 29 iulie, 1-5, 7-12, 15-25 si 28-31 august, 1-3, 5-17, 20-27 si 29–30 septembrie, 3-7, 9, 11-14, 16-22 si 24-31 octombrie si 1-4 si 6-29 noiembrie in 40 prefecturi (Aichi, Akita, Aomori, Chiba, Ehime, Fukui, Fukushima, Gifu, Gunma, Hokkaido, Hyogo, Ibaraki, Ishikawa, Iwate, Kagoshima, Kanagawa, Kochi, Kyoto, Mie, Miyagi, Miyazaki, Nagano, Nagasaki, Niigata, Okayama, Okinawa, Osaka, Saga, Saitama, Shiga, Shimane, Shizuoka, Tochigi,Tokushima, Tokyo, Tottori, Toyama, Wakayama, Yamagata and Yamanashi). Nici una din probele analizate nu a prezentat continut radioactiv de I-131 peste limitele maxim admise de legislatia nipona. Continutul de Cs-134 si Cs-137 a fost ori sub limita de detectie ori sub limita maxim admisa de legislatia nipona pentru un numar de 8489 probe din totalul de 8522 (>99.5%). Un numar de 33 probe au prezentat continut radioactiv de Cs-134 si Cs-137 peste limitele maxim admise la consum:

- raportare 21 noiembrie: 8 probe carne mistret colectate in 5, 10, 21, 22 si 25 septembrie, 7, 24 si 25 octombrie in prefectura Fukushima;

- raportare 23 noiembrie: 5 probe ciuperci shiitake uscate colectate in 10 si 18 noiembrie in prefectura Fukushima si 1 proba artar nikko colectata in 18 noiembrie;

- raportare 24 noiembrie: 1 proba peste prelevata in 19 noiembrie in prefectura Fukushima;

- raportare 25 noiembrie: 3 probe ciuperci shiitake uscate colectate in 11 octombrie si 10 si 18 noiembrie in prefectura Tochigi;

- raportare 27 noiembrie: 1 proba ciuperci shiitake uscate prelevata in 22 noiembrie in prefectura Fukushima;

- raportare 28 noiembrie: 9 probe carne colectate in prefectura Fukushima (7 probe carne mistret prelevate in 15 septembrie, 22 octombrie, 15, 17, 18, 22 si 23 noiembrie, 1 proba urs brun asiatic colectata in 21 noiembrie si 1 proba carne fazan prelevata in 20 noiembrue);

- raportare 29 noiembrie: 4 probe peste prelevate in 27 noiembrie in prefectura Gunma si 1 proba ciuperci shiitake uscate colectata in 24 noiembrie in prefectura Shizouka.

Restrictii privind consumul de alimente In data de 15 septembrie autoritatile nipone au impus restrictii cu privire la consumul de ciuperci salbatice crescute in diferite zone din prefectura Fukushima. In data de 20 septembrie, restrictii au fost impuse in ceea ce priveste distributia de castane comestibile provenite din anumite zone ale prefecturii Fukushima. In data de 07 octombrie Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectie Sociale a impus restrictii privind distributia de lapte proaspat neprocesat produs in 16 localitati din

Page 12: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

prefectura Fukushima: Aizuwakamatsu, Kori, Tadami, Nishiaizu, Aizubange, Yanaizu, Kanayama, Tanagura, Hirono, Naraha (excluzand zona cuprinsa in raza de 20 km in jurul Fukushima Daiichi), Tenei, Hinoemata, Kitashiobara, Yugawa, Showa, Tamakawa. In data de 26 octombrie Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale a anuntat ca au fost ridicate restrictiile privind distributia de frunze de ceai in anumite zone din prefectura Kanagawa. In data de 07 noiembrie, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale a anuntat ca noi restrictii au fost impuse la distributia de ciuperci in diferite zone ale prefecturii Tochigi. IN acelasi timp, anumite restrictii au fost ridicate pentru zone din prefectura Fukushima privind distributia si consumul de vegetale cu frunze si napi.

5. Radioactivitatea apei de mare

In data de 21 martie 2011, autoritatile au startat prelevarea de probe de apa de mare in larg, la o distanta de 30 km fata de tarm. De asemenea, programe de monitorizare a deversarilor lichide de la toate unitatile centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi au fost startate in acelasi timp. Programele de monitorizare derulate de compania TEPCO si autoritatile nipone continua, atat in apropierea punctelor de deversare ale centralei, cat si in largul marii. Programul de monitorizare a apei efectuat de compania TEPCO Programul de monitorizare a radioactivitatii apei de mare derulat de compania TEPCO include locatii situate in imediata vecinatate a punctelor de deversare, locatii situate pe tarm si locatii situate in larg la 15 km fata de tarm. Concentratiile de I-131, Cs-134 si Cs-137 (Bq/l) masurate de TEPCO in probe prelevate in 21 - 23 noiembrie 2011 sunt prezentate in Figura 6.

Page 13: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 6. Concentratiile de I-131, Cs-134 si Cs-137 masurate de compania TEPCO in apa de mare prelevata in 21 - 23 noiembrie 2011 (Raport IAEA 30 noiembrie 2011 17:30 UTC).

Concentratiile de I-131, Cs-134 si Cs-137 masurate recent s-au situat sub limita de detectie de 10 Bq/l in majoritatea punctelor de colectare prezentate in Figura 6.

Page 14: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

6. Masuri de protectie la populatia din Japonia (*) (*) – Informatiile din perioada 15 martie – 20 septembrie sunt prezentate in rapoartele precedente. In data de 20 septembrie, autoritatile nipone de la Cetrul de Criza au emis o informare revizuita cu privire la masurile de protectie pentru populatia din zonele afectate de accident. Astfel, pentru 33.589 rezidenti a fost permis temporar accesul la gospodariile proprii (un numar de 19.926 gospodarii). Un numar de 4.152 vehicule au fost recuperate din localitatile situate in zona interzisa. Pina la data de 26 august, s-au luat masuri pentru protectia a 302 caini si 190 pisici. Recuperarea cainilor si pisicilor din zona interzisa a inceput deja. Pina la data de 12 septembrie a fost finalizata constructia a 13.793 locuinte temporare pentru rezidentii evacuati nu numai ca urmare a accidentului nuclear, dar si ca urmare a cutremurului si tsunami. Cateva mii de astfel de locuinte sunt inca in constructie. Aproximativ 220.000 persoane din populatie au fost scanate pentru verificarea contaminarii, incepind cu luna martie. Nu s-au inregistrat cazuri de iradiere a persoanelor din populatie. In 29 septembrie si 01 octombrie, autoritatile nipone au permis accesul rezidentilor cu vehicule personale si cu autobuzul in orasele Okuma, Minami-Soma si Naraha. In 30 septembrie si 02 octombrie, accesul a fost permis, in aceleasi conditii, rezidentilor din orasele Tomiaka, Futuba si Namie. In data de 30 septembrie METI a prezentat harta actualizata cu zonele evacuate (Figura 7) unde accesul populatiei este interzis, cu zonele planificate pentru evacuare si zonele pregatite pentru a fi evacuate in cazul producerii unor situatii deosebite stabilite de autoritati in jurul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi.

Page 15: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

Figura 7. Harta actualizata cu zonele interzise, zonele planificate pentru evacuare si zonele pregatite pentru a fi evacuate in cazul producerii unor situatii deosebite, stabilite de autoritati in jurul centralei nuclearo-electrice de la Fukushima-Daiichi. Zona interzisa este zona aflata in raza de 20 km, care a fost evacuata inainte de inceperea emisiilor radioactive.

Page 16: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR … · nuclear NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency), Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei (MEXT)

In data de 06 octombrie, autoritatile au permis temporar accesul rezidentilor cu vehicule personale in orasele Okuma, Minamisoma si Naraha. In data de 07 octombrie, accesul a fost permis rezidentilor din orasele Tomioka, Futaba si Namie, in 08 octombrie accesul a fost permis temporar rezidentilor din orasele Okuma, Naraha, Minamisoma si Namie, iar in 09 octombrie celor din orasele Tomioka si Futuba. In data de 19 octombrie autoritatile au permis temporar accesul rezidentilor (cu autobuzul) in orasele Okuma si Futaba. In 20 coctombrie, accesul a fost temporar permis rezidentilor in orasele Tomioka si Namie. Rezidentii au avut acces temporar, cu autovehiculele proprii, in orasele Futaba si Namie in 21 octombrie. In 22 octombrie, accesul a fost permis temporar rezidentilor in orasele Narah si Namie, iar in 23 octombrie accesul a fost permis rezidentilor in orasele Okuma si Minamaisoma. Cu masina personala, accesul a fost permis rezidentilor in orasele Tomioka si Namie Town in 26 octombrie. In data de 27 octombrie accesul a fost permis temporar, cu vehicule personale, rezidentilor in orasele Naraha si Namie, iar in data de 28 octombrie accesul a fost permis, cu vehicule personale, rezidentilor in orasele Minamisoma si Okuma. In data de 02 noiembrie autoritatile au permis accesul temporar cu autobuzul pentru rezidentii din orasele Minamisoma, Namie si Okuma. In 03 noiembrie accesul a fost permis, cu autobuzul, rezidentilor din orasul Tomioka, iar in 04 noiembrie accesul a fost permis rezidentilor in orasele Futuba si Narah. In 05 noiembrie accesul a fost permis rezidentilor in orasele Minamisoma si Tomioka, iar in 06 noiembrie in orasele Namie si Okuma.

In perioada 22-27 noiembrie autoritatile au permis temporar accesul rezidentilor in orasele Okuma, Tomioka si Naraha, cu masinile personale. Zone recomandate pentru evacuare In 25 noiembrie 2011 Centrul Local de Raspuns la Urgente, dupa consultari cu prefectura Fukushima si orasul Date, a stabilit 13 zone (afectand 15 gospodarii) ce urmeaza a fi evacuate in orasul Date. Alte 20 zone (afectand 22 gospodarii) ce sunt recomandate pentru evacuare au fost identificate in orasul Minamisoma.