catalog plante acvariu 1

of 27 /27
Catalog plante de acvariu I

Author: husa-flaviu

Post on 02-Jan-2016

247 views

Category:

Documents


37 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Catalog plante de acvariu I

Alternanthera reineckii RozAlternanthera reineckii Rozde culoare purpurie, ofera un contrast eficient pentru multe plante verzi intr-un acvariu, in special atunci cand este plantata in grupuri de mai multe fire. Lumina puternica ajuta la coloritul frunzelor in rosu. In majoritatea cazurilor este o planta care este greu de intretinut.Alternanthera reineckii Purpurie (lilacina)Alternanthera reineckii Purpurieare nevoie de multa lumina sa creasca si pentru frunzele de culoare rosu inchis. In acvarii deschise creste in sus iesind din apa. Fiind o planta pretentioasa are nevoie pentru o buna dezvoltare de surplus de CO2. In lipsa de micronutrienti frunzele devin palide. Cel mai frumos decor il ofera cand este plantata in grupuri de mai multe fire.

Anubias barteri var. angustifoliaAnubias barteri var. angustifoliaeste o planta frumoasa cu frunze inguste. Planta in natura este mult mai mare decat cea crescuta in captivitate. A fost vanduta mult timp sub o alta denumire afzelii Anubias care este mult mai mare. Nu este o planta mancata de pestii erbivori.Anubias barteri var. barteriAnubias barteri var. barterieste o planta deloc pretentioasa. Acestea cresc ceva mai mari decat Barteri Anubias var.Nana chiar daca sunt cultivate in aceleasi conditii. Anubias barteri variaza considerabil in ceea ce priveste marimea si forma frunzelor. La fel ca alte specii de anubias aceasta va fi plantata la locuri umbroase, ferita de aparitia algelor pe frunze. Pesti erbivori nu mananca frunzele pentru ca sunt foarte dure si robuste.

Anubias barteri var. caladiifolia 1705Anubias barteri var. caladiifolia 1705(este pur si simplu numarul de laboratorutilizatde catrelaboratorul australian). Are o varietate foarte frumoasa de frunze. Frunzele traiesc mult timp astfel incit anubias 1705 poate forma cu usurinta grupuri mari in ciuda cresteri sale foarte lente.Anubias barteri coffeefoliaAnubias barteri coffeefoliaeste foarte frumoasa. Caracteristic acesteia este ca frunzele noi au o culoare rosu-bruna. Combinatia de culori si forma frunzelor o face foarte atractiva ca decor in acvarii. Cresterea este foarte lenta, frunzele nu sunt mancate de pesti erbivori.

Anubias barteri var. nanaAnubias barteri var. nanaeste o planta care prospera in toate conditiile. Aceasta creste incet, cel mai bun rezultat se obtine prin plantarea pe o planta sau o radacina de copac. Partea de jos a plantei unde sunt rizomii nu trebuie acoperita pentru ca are tendinta de a putrezi. Nu este mancata de pesti erbivori.Anubias barteri var. nanaPetiteAnubias barteri var. nanaPetiteeste o mutatie aparuta in acvariul de cultivare a plantelor din Singapore. Cresterea este foarte lenta. Este mai atractiva daca este plantata pe pietre si pe radacini de copaci. Frunzele nu sunt mancate de pesti erbivori. Este o planta ideala pentru acvariile mici si plantarea lor se face in fata.

Aponogeton boivinianusAponogeton boivinianuseste o planta mare si puternica care este adecvat sa se foloseasca numai pentru acvarii mari. In conditii favorabile se pot forma frunze foarte mari(pana la 80 cm lungime si 8 cm latime). Frunzele batrane sunt de un verde inchis, pe cand frunzele mai tinere sunt de un verde maroniu. Este nevoie de o perioada de latent in cazul in care radacina nu face frunze.Aponogeton crispusAponogeton crispusarata bine in orice acvariu care are lumina puternica. Nu este o planta pretentioasa, desi nivelul de crestere cel mai bun este in apa usor acida si un sol bogat in substante nutritive. Se gaseste de obicei in iazuri care sunt umplute doar in sezoane ploioase dar nu are nevoie de o perioada de latenta in acvariu.

Aponogeton longiplumulosusAponogeton longiplumulosuseste o planta foarte frumoasa care este recomandata pentru acvariile mari. Este relativ nepretentioasa si nu are cerinte speciale privind calitatea apei. De asemenea, infloreste des, ceea ce confera un plus de frumusete acvariului. Se opreste din crestere la intervale regulate, dar incepe din nou dupa cateva saptamani de somnolenta.Aponogeton madagascariensisAponogeton madagascariensiseste o specialitate in gradinile botanice peste tot in lume. Este foarte pretentioasa la calitatea apei si este recomandata doar ca o planta solitara in acvarii mari. Sunt mai multe tipuri cu diferite latimi de frunze.

Aponogeton ulvaceusAponogeton ulvaceuseste una dintre specile cele mai frumoase din familia Aponogeton. Frunzele sunt de culoare verde deschis si transparente. O radacina unica poate produce mai mult de 40 de frunze. Este o planta recomandata pentru acvariile mari. Planta este nepretentioasa si prospera in apa moale, dar si tare, in special, daca este adaugat CO2. Exista multe soiuri de ulvaceus dintre care unele au nevoie de o perioada de repaus vegetativ atunci cand radacina nu produce frunze.Azolla carolinianaAzolla carolinianaeste o feriga-alga mica plutitoare de culoare verde-albastrui. Aceste alge sunt capabile sa absoarba azotul din aer, care poate fi folosit apoi de plante. Aceasta planta a devenit o amenintare deoarece acopera lacuri si priveaza plantele acvatice de lumina. Este folosita ca ingrasamant de azot in orez si ca furaj pentru animale. Exista mai multe varietati cu aspect similar. Este o planta decorativa pentru acvarii deschise.Bacopa australisBacopa australisface parte din familia Scrophulariaceae. Este raspandita in sudul si centrul Americii de Nord, unde populeaza mlastinile, zonele inundabile, aici crescand mai mult emers. Ca substrat se va folosi mai mult nisip si un adaos de argila. Daca temperatura este prea mare (optima este 18-20 C) planta degenereaza usor. Pe o tulpina carnoasa rigida, cresc frunze ovoidale, de culoare verde deschis. Frunzele sunt destul de groase, carnoase. Prefera o apa mai moale si usor acida. Creste foarte incet, avand nevoie de multa lumina. Poate rezista si la temperaturi in jur de 15 C, fiind sensibila doar la temperaturile ridicate. Daca este supus o perioada indelungata la unde de lumina rosie, planta va creste foarte mult in lungime dar va avea frunze rare.Bacopa carolinianaBacopa carolinianaeste folosita de multi ani ca planta de acvariu.Ritmul incet de crestere o face pintre putinele plante care nu au nevoie prea mare de atentie. Frunzele sunt ovale si opuse, de o culoare verde deschis. Are nevoie de multa lumina, iar daca aceasta nu este asigurata, frunzele vor cadea (incepand de la baza) ramanand tulpina goala. Chiar daca este o planta care creste complet sub apa, poate inflori. Florile sunt albastre si au 4-5 petale. Efectul decorativ este mult accentuat daca se planteaza in grupuri de mai multe exemplare, cu tulpinile putin rarite. Se inmulteste foarte usor prin sectionarea tulpinii si plantarea varfului in substrat (butasire).Bacopa monnieriBacopa monnierieste o planta foarte recomandata pentru ca prospera in toate conditile din acvariile dumneavoastra. Este o planta care s-a adaptat pentru apele dure din acvarile europene.Efectul decorativ este mult accentuat daca se planteaza in grupuri de mai multe exemplare, cu tulpinile putin rarite. Se inmulteste foarte usor prin sectionarea tulpinii si plantarea varfului in substrat (butasire).

Blyxa japonicaBlyxa japonicanu este utilizata in acvarii de mult timp,este o planta pretentioasa. Probabil, la indeplinirea cerintelor de apa moale si un plus de CO2 poate prospera in acvariile dumneavoastra. Este o planta decorativa si, spre deosebire de celelalte plante din aceeasi familie, aceasta nu formeaza o rozeta ci o tulpina frumoasa care este dens acoperita cu frunze verge-inchis. Ar trebui sa fie plantata in grupuri pentru a obtine efectul dorit.Bolbitis heudelotiiBolbitis heudelotii,principala specie comercializata din acest gen, este o adevarata feriga cu frunzele de un verde transparent a carei rizom nu trebuie ingropat caci el se acroseaza natural de un suport (roca,radacina, decor artificial). Pentru a usura acest acrosaj, putem temporar sa-l fixam cu un fir de Nylon sau propti cu mici pietre. Pentru o crestere buna este nevoie de un surplus de CO2. Apa ar trebui sa fie moale, usor acida.Cabomba carolinianaCabomba caroliniana este o planta populara in acvarii datorita frunzisului foarte frumos. Este o planta perena, submersa, dar uneori plutitoare, cu rizomi scurti si fragili. Frunzele sale pot fi submerse sau plutitoare. Mladitele sunt de culoare verde-iarba pana la masliniu, dar uneori si roscate. Frunzele submerse sunt fin divizate si aranjate in perechi pe tulpina.Cabomba carolinianase inmulteste prin butasire, adica prin taierea si replantarea varfurilor sau a ramurelelor laterale. Sectionati partea superioara a tulpinei cu o foarfeca si replantati-o, ingropand aproximativ o treime din ea (4-5cm) in substrat.Cardamine lyrataCardamine lyrata este, de fapt, o planta de mlastina, dar destul de comuna pentru acvaristica, datorita faptului ca s-a acomodat sub apa. Forma de crestere o face extrem de aspectoasa. Pentru un efect mai frumos, ar fi bine sa fie plantata in grupuri si, asigurati-va ca temperatura apei nu depaseste 28 de grade pentru mult timp. De asemenea este o planta potrivita iazurilor de gradina.Cladophora aegagrophilaCladophora aegagrophilanu este cu adevarat o planta mai degraba este o minge de alge, astfel este o exceptie de la regula decorativa cu privire la evitarea algelor. In mod normal, se gaseste in lacurile putin adanci. In acvariu aceasta trebuie intoarsa pentru a o mentine in forma buna si astfel devine sferica. De asemenea, poate forma un covor in cazul in care este atasat de radacini si pietre. Cel mai interesant este ca este o alga protejata in unele parti ale Japoniei.Ceratophyllum demersum CoadaCeratophyllum demersum Coadanu are radacini, dar poate fi plantata in partea de jos a acvariului.Difera de Demersum Tropicadeoarece frunzele sale sunt mai stranse intre ele si tulpinile sale nu se rup la fel de usor. Aceste lucruri ofera un aspect mai frumos ca decor in acvariu. Combate aparitia algelor prin faptul ca este o consumatoare mare de elemente nutritive si secreta o substanta care inhiba dezvoltarea algelor.Ceratopteris thalictroidesCeratopteris thalictroides, aceasta planta in mod normal creste repede, dar adaugarea de CO2 ar putea fi necesara pentru dezvoltarea plantei. Frunzele sunt fin ramificate si ofera un contrast frumos. Sunt mari consumatoare de substante nutritive lucru care ajuta la combaterea algelor. Este o planta foarte buna pentru incepatorii in domeniul acvaristic.Crinum calamistratumCrinumcalamistratumeste o planta foarte gratioasa cu bulb, frunze de un verde inchis si foarte inguste. Aceasta are bulbul mult mai mic decat celelalte plante din aceeasi familie si cere mai multa lumina. Face parte din categoria plantelor infloritoare, florile sunt sub forma de mici bulbi. Nu este mancata de pesti ierbivori. Aceasta planta poate fi folosita in acvarii cu concentratia de sare mai ridicata, fara a fi afectata.Crinum natansCrinum natanseste o planta foarte frumoasa si gratioasa cu bulb si frunze verde-inchis. Este o planta infloritoare cu flori sub forma de bec cu 2/3 petale. Aceasta planta variaza considerabil in latime datorita frunzelor de la caz la caz. De asemenea se poate potrivi ca decor pentru iazuri de interior si nu este mancata de pestii ierbivori.Crinum thaianumCrinum thaianumeste o planta cu bulb care apartine familiei Lilly. Este nepretentioasa, in afara faptului care are nevoie de foarte mult spatiu. Fara lumina puternica aceasta planta va putrezi. Atunci cand plantele cresc mai mari la suprafata incep sa faca flori. Nu sunt mancate de pesti ierbivori. Este potrivita si pentru iazurile de interior.Cryptocoryne beckettii petchiiCryptocoryne beckettii petchiieste o varietate mica de Cryptocoryne. Palustra in mediul sau natural, criptocorina lui Beckett este foarte rezistenta si poate trai complet sub apa. Ca la multe alte Cryptocorynes culoarea si forma frunzelor depinde de conditiile de mediu din acvariu.Cryptocoryne crispatula var. balansaeCryptocoryne crispatula var. balansaeeste cea mai veche Cryptocoryne cunoscuta. Specie robusta si de talie mare, criptocorina ondulata este rezervata marilor acvarii, unde ea merita sa fie pusa in valoare. Nu-i plac apele prea dure.Cryptocoryne parvaCryptocoryne parvaeste cea mai mica dintre toate Cryptocorynes. Este una dintre putinele specii care nu-si schimba in mod semnificativ forma frunzelor si culoarea lor in functie de conditile de cultivare din acvarii. Are nevoie de mai multa lumina decat celelalte Cryptocoryne. Nu trebuie niciodata umbrita de celelalte plante din acvariul dumneavoastra. Sunt plante individuale si trebuie plantate la distante de minim 3 cm unele de celelalte;recomandarea este sa fie plantata in prim plan.Cryptocoryne pontederiifoliaCryptocoryne pontederiifoliapoate avea si frunze de culoare roz sub apa si, in conditii bune de crestere, poate avea frunze care cresc foarte mari. Este o planta foarte rara. Poate fi afectata de asa numitele boli cryptocoryne.Cryptocoryne undulataCryptocoryne undulata,caracteristic pentru acest tip estetulpina scurta cu frunze individuale. In mod normal aceste plante sunt individualiste, nu le place sa fie plantate in numar mai mare de fire, ci separate la o distanta de cativa centimetri.Cryptocoryne undulata frunzele largiCryptocoryne undulata frunzele largi,spre deosebire de undula comuna, aceasta are frunzele mai dese si mai groase si este mai bogata, prin concluzie mai frumoasa ca decor, creste mai mare. Este cunoscuta din punct de vedere botanic soi triploid.Cryptocoryne wendtii brunaCryptocoryne wendtii brunaeste o varietate frumoasa de Crytocoryne wendtii de culoare bruna. Este o greseala daca se crede ca are nevoie de apa moale. In cazul in care planta este afectata de asa-numita boala Cryptocoryne nu o scoateti din acvariu deoarece peste cateva saptamani se vor produce lastari noi.Cryptocoryne wendtii TropicaCryptocoryne wendtii Tropicaeste o planta foarte frumoasa cu frunzele ruginii, de aceea, a si prins denumirea Tropica. Atunci cand cresc intr-un spatiu deschis frunzele cresc foarte mari. Este o planta ideala pentru acvariile mici. La fel ca toate plantele din aceasta familie, creste in ape dure.CryptocoryneX WillisiiCryptocoryneX Willisii,exista o oarecare confuzie cu privire la numele acestei plante. Ea a fost anterior in mod eronat numita Cryptocoryne nevillii, din aceasta cauza nu a fost folosita in domeniul acvaristic. Ca si multe alte plante din familia ei, in prima luna dupa plantare nu veti vedea rezultate prea bune, dar dupa aceasta perioada incepe sa creasca si sa se dezvolte normal.Cryptocoryne wendtii verdeCryptocoryne wendtii verdeeste o planta potrivita acvariilor mici. Atunci cand cresc intr-un spatiu deschis frunzele se vor alinia practic pe partea de jos. La fel ca majoritatea celorlalte Cryptocoryne creste bine in ape tari. Ca multe alte plante, si aceasta poate fi afectata de boala cryptocoryne. In cazul in care este imbolnavita, planta va trebui lasata numai cu frunzele neafectate si tinere. Este o planta de prim plan.Cryptocoryne wendtii Mi OyaCryptocoryne wendtii Mi Oya,aceasta planta foarte frumoasase gaseste doar in raul Mi Oya. Ea are frunzele de culoare rosie, caracteristica-brun. In salbaticie aceste plante se gasesc in zona fluxului la o temperatura de peste 30 de grade. Pentru o dezvoltare frumoasa, planta are nevoie de o temperatura ridicata si o perioada de lumina mai lunga spre deosebire de celelalte plante.Cyperus helferiCyperus helferisunt foarte raspandite peste tot in zonele tropicale, dar numai cateva dintre ele sunt bune plante subacvatice. Helferi este prima planta utilizata in acvarii. Este necesar o cantitate relativ mare de lumina si adaugare de CO2.Didiplis diandraDidiplis diandraeste o planta care se pune in prim plan, care ar trebui sa fie plantata in grupuri mici. La lumina puternica frunzele prind o culoare rosiatica care formeaza un contrast frumos cu alte plante verzi. Este foarte pretentioasa in ceea ce priveste lumina si prefera apa moale. Un plus de CO2 sporeste cresterea ei in mod considerabil. De asemenea, aceasta planta mai este cunoscuta sub numele de Diandra Peplis.