caracteristica si organizarea unitatii de comert srl den baza.[conspecte.md]

of 33 /33
Capitolul I Caracteristica unității de comerț 1.1Forma organizatorico-juridică a întreprinderii ,tipul de proprietate Întreprinderea reprezintă o verigă de bază a economiei, în care are loc producerea unor bunuri, executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii conform cerințelor pieței. Fiecare întreprindere constituie o unitate distinctă, atât față de alte întreprinderi, care aparțin aceleiaşi ramuri sau subramuri, cât şi față de cele care aparțin altor ramuri. Principalele criterii utilizate în literatura de specialitate pentru gruparea pe tipuri a întreprinderilor sunt: A. După forma juridică: întreprinderea publică; întreprinderea semipublică, cu formele sale concesiunea şi societatea în proprietate mixtă; întreprinderea privată; B. După scopul înfiinţării şi modul de funcţionare: regii autonome; societăţi comerciale, de stat sau particulare (private); organizaţii non- profit, create în scopul sprijinirii unor activităţi de natură socială, educaţională, religioasă sau alte asemenea servicii necomerciale, fără a se urmări obţinerea profitului; C. După numărul proprietarilor şi modul de constituire şi exploatare a patrimoniului: întreprinderi private individuale, cu variantele întreprindere unipersonala (cu un singur acţionar), întreprindere familială şi întreprinderea cooperatistă; întreprinderi societare, sub forma parteneriatelor (sau societăţilor de persoane) şi a corporaţiilor (sau societăţilor de capitaluri). În ţara noastră, potrivit legii, pot funcţiona următoarele tipuri de întreprinderi societare: societate în nume colectiv (SNC), societate în comandită simplă (SCS), societate în comandită pe acţiuni (SCA), societate pe acţiuni (SA) şi societate cu răspundere limitată (SRL);

Author: cristina-cristina

Post on 24-Oct-2015

65 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Capitolul I

Capitolul I

Caracteristica unitii de comer

1.1Forma organizatorico-juridic a ntreprinderii ,tipul de proprietate

ntreprinderea reprezint o verig de baz a economiei, n care are loc producerea unor bunuri, executarea unor lucrri sau prestarea unor servicii conform cerinelor pieei. Fiecare ntreprindere constituie o unitate distinct, att fa de alte ntreprinderi, care aparin aceleiai ramuri sau subramuri, ct i fa de cele care aparin altor ramuri.Principalele criterii utilizate n literatura de specialitate pentru gruparea pe tipuri a ntreprinderilor sunt:A. Dup forma juridic: ntreprinderea public; ntreprinderea semipublic, cu formele sale concesiunea i societatea n proprietate mixt; ntreprinderea privat;B. Dup scopul nfiinrii i modul de funcionare: regii autonome; societi comerciale, de stat sau particulare (private); organizaii non-profit, create n scopul sprijinirii unor activiti de natur social, educaional, religioas sau alte asemenea servicii necomerciale, fr a se urmri obinerea profitului;C. Dup numrul proprietarilor i modul de constituire i exploatare a patrimoniului: ntreprinderi private individuale, cu variantele ntreprindere unipersonala (cu un singur acionar), ntreprindere familial i ntreprinderea cooperatist; ntreprinderi societare, sub forma parteneriatelor (sau societilor de persoane) i a corporaiilor (sau societilor de capitaluri). n ara noastr, potrivit legii, pot funciona urmtoarele tipuri de ntreprinderi societare: societate n nume colectiv (SNC), societate n comandit simpl (SCS), societate n comandit pe aciuni (SCA), societate pe aciuni (SA) i societate cu rspundere limitat (SRL);1. Societatea n nume colectiv (SNC) este o societate de persoane n care obligaiile sociale sunt garantate de toi asociaii cu ntregul lor patrimoniu astfel nct patrimoniul i persoana asociatului devin componente ale personalitii juridice i se formeaz o firm social n care apare numele tuturor asociailor.Aceasta prezint garantie mare dat de patrimoniu i asociaii cu ncredere unii n alii, oferind garanie terilor, dar are i anumite limite cum ar fi numrul redus de asociai ceea ce duce, n cazul interdiciei insolvabilitii sau morii unui asociat, ladizolvarea societii iar n cazul falimentului att societatea ct i asociaii sunt declarai falii, deaceea este improprie mrilor ntreprinderiO prim solutie pentru a dobndi o mai mare capacitate financiar este aadar societatea colectiv format din diferii asociai ce aduc ca aport capitalul lor i rspund ntr-o form limitat cu toate bunurile lor. De fiecare dat cnd un asociat moare sau se decide s abandoneze, ntreprinderea se dizolv i trebuie s se formeze din nou.

2. Societatea n comandit simpl (SCS) este tot o societate de persoane n care exist ns 2 categorii de asociai: comanditarii (responsabilitatea lor este limitat la mrimea aportului social) i comanditaii (exploateaz capitalul i rspund nelimitat i solidar de toate datoriile societii).Au ns i avantaje permind combinarea disponibilului de capital al unei persoane cu aptitudinea altora de al exploata i deasemenea punerea n valoare a brevetelor i inveniilor. Limitele acestui tip de societate sunt faptul c prezint o anumit responsabilitate, nu are durat mare de funcionare i nici capital mare iar dispariia unui asociat duce la dizolvarea societii.

3. Societatea n comandit pe aciuni (SCA) este o societate de capital divizat n aciuni pe care asociaii comanditari le pot vinde, fiind rspunztori n limita aciunilor deinute. SCA nu are firm social i se denumete prin obiectul societii, permite combinarea disponibilului de capital al unor persoane cu aptitudinea altora de al exploata iar aciunile pot fi vndute sau transmise altor persoane fr ca societatea s se desfiineze. Din aceast cauz nu se folosete pentru societi cu volum mare de capital i are credibilitate mai redus.Societile n comandit sunt formate din dou tipuri de asociaii, colectivele, cu rspundere limitat i comanditarii, a cror responsabilitate se limiteaz la aportul de capital. Aceste dou tipuri de ntreprinderi sunt foarte puin ntlnite n viaa de zi cu zi.

4. Societatea pe aciuni (SA) este deasemenea o societate de capital divizat n aciuni ns trebuie s aibe minim 5 acionari, rspunztori numai n limita aportului la capital. Astfel capitalul social este compus din: capital iniial (numit i capital-aciuni); capital obligaiuni.Aceast structur permite constituirea unui capital important ca volum, unde aciunile sunt transmisibile i societatea poate funciona chiar dac unii acionari i vnd aciunile. Dificultile apar n conducerea societii cnd nu exist un deintor majoritar al aciunilor.Societile cooperatiste sunt formate din lucrtorii care aduc capitalul necesar, numit fond social. Administraia i gestiunea obinuiesc s fie conduse de aceeai asociai.

5. Societatea cu rspundere limitat (SRL) este un alt tip de societate de capitaluri cu rspundere limitat la aportul adus cu deosebirea capitalului social, ce nu poate fi mai mic de 2 milioane. Aici aportul social este alctuit din pri sociale, numrul de asociai neputnd fi mai mare de 50 .n societile cu responsabilitate limitat pierderile vor fi suportate doar de capitalul social, adus ca aport de asociai, dar ca diferen fa de societile anonime, au stabilite anumite limite n transmisia proprietii i marimea companiei. Este o form pentru ntreprinderile mici i mijlocii care beneficiaz de un tratament fiscal mai favorabil dect societile anonime.Unitatea comercial unde mi-am desfurat practica de producie are forma organizatoric :SRL .Den Baza este o ntreprindere cu capital social care este divizat n cote conform actului de constituire obligaiile creia sunt asigurate de patrimoniu.

1.2Structura ntreprinderii comerciale, organele de conducere a ntreprinerii Den Baza

Resursele reprezinta potentialul natural, material, financiar, stiintifico-tehnic, informational si uman de care dispune societatea la un moment dat in calitate de mijloace posibile pentru satisfacerea trebuintelor concrete.Conducerea SRL Den Baza identifica cerinetele referitoare la resurse si asigura ca acestea sa fie suficiente si adecvate pentru implementarea politicii societatii si pentru realizarea obiectivelor unitatii.Aceste resurse includ:1.resurse umane2.resurse materiale3.resurse financiareinformatiidocumentariResursele umaneale societatii cuprind oamenii cu capacitatea lor fizica, biologica, profesional-intelectuala si educationala in masura sa fie disponibili pentru activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare.1.3Specializarea i tipizarea unitii de comer

n prezentul Nomenclator snt clasificate unitile comerciale cu amnuntul (magazinele), conform specializrii lor, divizndu-se n funcie de mrimea suprafeei comerciale, tipurile de mrfuri comercializate i serviciile prestate, precum i tipurile suplimentare de uniti comerciale destinate spre utilizare n cazul reconstruciei sau utilizrii spaiilor comerciale n aciune, unitile comerciale cu specific n activitate, unitile comerciale mobile. 1)CAS DE COMER:unitate de comer care realizeaz operaiuni de import-export, producere, marketing i comercializare a unui produs sau a unui grup de produse i prestare de servicii.CENTRU COMERCIAL:unitate comercial, cu suprafa medie sau mare n care se desfoar activiti de comercializare cu amnuntul a produselor i serviciilor, utilizndu-se o infrastructur comun i adecvat. Suprafaa de vnzare a unui centru comercial este format din suma suprafeelor de vnzare cu amnuntul a tuturor produselor i serviciilor cuprinse n acesta. Centrul comercial trebuie s dispun de parcare auto. SUPERMAGAZIN: unitate comercial cu amnuntul, cu suprafaa de la 250 mp pn la 2000 mp, reprezentativ pentru comerul cu mrfuri alimentare, avnd urmtoarele caracteristici: autoservirea, plata mrfurilor la casele de marcat amplasate la ieire, construcia, de obicei, pe un singur nivel, amplasarea, de regul, n zonele de locuit (de cartier).HIPERMAGAZIN:unitate comercial cu amnuntul, cu suprafaa de peste 2000 mp., care comercializeaz un mare sortiment de mrfuri alimentare i nealimentare, preponderent prin autoservire, cu case de marcat amplasate la ieirea din fluxul de autoservire, sector de alimentaie public reprezentat prin mai multe sli de consum, uniti de prestri servicii comerciale, construit, de obicei, pe un singur nivel, amplasat n zonele periferice ale oraului, dispunnd de un mare numr de locuri de parcare.MAGAZIN UNIVERSAL: unitate comercial cu un sortiment vast de mrfuri nealimentare, dispunnd de o suprafa comercial de cel puin 250 m2, cu utilizarea unei pri din suprafaa comercial pentru desfacerea unor mrfuri alimentare de prim necesitate. MAGAZINProduse alimentare sau Alimentara: magazine cu vnzare predominant de produse alimentare, buturi i tutun, care snt, n principal, magazine generale alimentare ce vnd preponderent mrfuri alimentare din toate grupele de produse, precum i unele articole nealimentare de uz curent, cum ar fi: detergeni, cosmetice, articole de uz casnic i altele asemenea (recomandat: suprafeele comerciale pentru produsele nealimentare 20-30%) din suprafaa comercial total. MAGAZINMrfuri industriale: magazine cu vnzare predominant de mrfuri nealimentare, care snt, n principal, magazine universale ce vnd preponderent mrfuri nealimentare din toate grupele de produse, precum i unele mrfuri alimentare de uz curent, cum ar fi: pine, dulciuri, rcoritoare i altele asemenea. (recomandat: suprafeele comerciale pentru mrfuri alimentare 10-15%) din suprafaa comercial total. MAGAZIN MIXT:unitate comercial cu amnuntul, cu o suprafa comercial cuprins ntre 20 i 250 mp, amplasat, de regul, n zonele rurale, care comercializeaz produse alimentare i nealimentare.MAGAZIN-DEPOZIT unitate de comer care desfoar activitatea de depozitare i comer cu materiale de construcie (cherestea, articole de fier, crmid etc.) i care dispune de suprafee funcionale (terenuri, uri, depozite) pentru pstrarea mrfurilor i ncperi spre expunerea acestora i efectuarea operaiunilor de cas la vnzarea mrfurilor.MAGAZIN SPECIALIZAT:unitate comercial cu amnuntul care comercializeaz mrfuri dintr-o singur grup de mrfuri cu un sortiment larg sau a unei pri a acesteia (strict specializat). HAL unitate comercial, de regul pe teritoriul (incinta) pieei, unde snt asigurate condiii tehnice, prevzute de actele normative n vigoare, pentru comercianii ce vnd produse agroalimentare i agricole. 2)MAGAZIN DE CONSIGNAIE magazin ce comercializeaz mrfuri recepionate conform contractului de consignaie.MAGAZIN DUTY FREE magazin amplasat n aeroporturile internaionale, la bordul aeronavelor sau la punctele internaionale de trecere a frontierei de stat,precum i n locurile specificate la art.97 alin.(1) din Codul vamal, n care mrfurile se comercializeaz sub supraveghere vamal, fr aplicarea msurilor de politic economic. MAGAZIN DISCOUNT magazin cu un sortiment restrns de mrfuri nealimentare de cerere curent, care comercializeaz produse la preuri reduse (din contul circulaiei rapide i reducerii cheltuielilor operaionale). MAGAZIN DE FABRIC magazin care comercializeaz produse fabricate de un productor concret i care aparine acestui productor. Magazinele respective snt amplasate, de regul, pe teritoriul fabricii sau n afara acesteia.MAGAZIN-SALON magazin destinat comercializrii mobilei, covoarelor, uneori mrfurilor electrocasnice, care expune mostre de produse i cataloage n sala comercial, iar comercializarea mrfurilor se efectueaz pe baz de comenzi recepionate de la consumatori.MAGAZIN ON-LINE (VIRTUAL) pagin-web, prin intermediul creia se efectueaz publicitatea unui produs sau serviciu, se accept comenzile de cumprare i care ofer utilizatorului posibilitatea de a alege modalitatea de achitare, precum i metoda de primire a mrfii.CAS DE LICITAIE agent economic din domeniul comerului care are ca scop oferirea public de bunuri, valori mobiliare, proprieti private, opere de art i alte obiecte, bazndu-se pe norme stabilite n prealabil de licitaie. 3)PAVILION unitate comercial din construcie uor demontabil, cu o suprafa total de peste 12 mp i care dispune de spaiu pentru depozitarea mrfurilor.CHIOC (gheret) construcie de fabric, utilat, cu o suprafa total de pn la 12 mp, fr a dispune de spaiu pentru pstrarea mrfurilor.TONET construcie uor demontabil, ce deine un stoc de mrfuri pentru o zi, fr a dispune de sal comercial i spaiu pentru pstrarea mrfurilor.TARAB mas pliant de 2 mp. Este interzis instalarea tarabei fr suporturi pliante, direct pe caldarm, pmnt sau trotuar.AUTOMAT PENTRU VNZRI unitate comercial cu amnuntul, care are forma unui dispozitiv (utilaj) pentru eliberarea produselor (buturi nealcoolice, articole de tutungerie, ziare etc.), dup recepionarea monedelor sau a altor forme de plat de la cumprtor.SECIE COMERCIAL(boutique) varietate a unitii comerciale cu suprafa de pn la 30 mp, care funcioneaz n baza contractelor de locaiune a spaiilor comerciale din centre comerciale, magazine, ncperi, inclusiv adaptate, ce corespund cerinelor i normelor sanitare. Vnzarea se efectueaz prin intermediul vnztorului. Se comercializeaz un sortiment redus de produse alimentare sau mrfuri industriale.

1.4Dotarea tehnic a magazinuluin comerul cu amnuntul, mobilierul i utilajul trebuie s rspund cerinelor prezentrii (etalrii) mrfurilor n uniti, pstrrii stocurilor de rezerv n depozitele anex sau n spaiile frigorifice, micrii mrfurilor n interiorul magazinelor, precum i nzestrrii tehnice a muncii lucrtorilor. }i n acest scop se folosete o mare varietate de tipuri de mobilier i utilaje, adaptate ca form i funcionalitate (interanjabil) tehnologiei impuse de comercializarea fiecrei grupe de mrfuri .Mobilierul i utilajul comercial tind tot mai mult s se adapteze circuitului

mecanizat al produselor (n special n comerul alimentar), ncrcturile paletizate expunndu-se direct din mijloacele de transport n magazine, constituind mobilier al acestora.

Un loc aparte n utilajul comercial l deine utilajul frigorific, el fiind o

component a lanului frigorific din procesul distribuiei produselor alimentare. Acesta ncepe cu antrepozitele frigorifice ale productorilor, continu cu mijloacele de transport frigorifice (vagoane de cale ferat i mijloace auto), cu spaiile i utilajul

frigorific din magazine i se ncheie cu frigiderele i congelatoarele din echipamentul locuinelor.

Progresul tehnic n comer determin folosirea pe scar larg a

echipamentului electronic de birou pentru prelucrarea i transmiterea informaiilor.

Acesta preia informaiile primare de la casele de marcat din magazine i de la birourile de facturat din depozite, ine evidena micrii stocurilor i a celorlalte valori din ntreprindere i ofer informaii operative pentru formularea comenzilor ctre furnizori corespunztor cu schimbrile continue ale pieei.

La ntreprinderea SRL Den Baza unde am desfurat practica n producie se ntlnesc urmtoarele tipuri de mobil:rafturi ,vitrine ,tejghele ,mese.La fel exist i utilaje de cntrire precum cntarul electronic ,maina de cas i control ,frigidere pentru ngheat ,vitrine frigorifice orizontale nchise i vitrine verticale nchise.

1.5Metode i forme de vnzare In practic, vnzarea mrfurilor ia multiple forme care vor condiiona, la rndul lor, particularitile tehnologiei comerciale specifice fiecrui punct de vnzare. Astfel, ntre schema tehnologic a supermagazinului, care este adaptat vnzrii impersonale (anonime) i schema tehnologic a unui magazin clasic unde contactul dintre cumprtor i vnztor este deseori direct, personalizat, se pot pune n eviden numeroase diferenieri datorate formelor sub care se realizeaz vnzarea mrfurilor. Aa de exemplu, n primul caz (supermagazinul) se va insista mai mult pe organizarea linearului de vnzare i pe efectele expunerii de mas a mrfurilor, iar n al doilea caz (magazinul clasic) pe calitatea i personalizarea contactului dintre vnztor i client.1. n funcie de sensul n care una sau alta din pri se deplaseaz pentru a finaliza tranzacia:

- forme de vnzare care presupun deplasarea cumprtorului (vnzarea n magazin, vnzarea

n trguri i expoziii, etc);

- forme de vnzare care presupun deplasarea / orientarea / luarea iniiativei din partea vnztorului (vnzarea la domiciliu, vnzarea prin coresponden, televnzarea, etc);

2. n funcie de natura contactului dintre vnztor i cumprtor:- vnzrile de contact, bazate pe contactul personal ntre vnztor i clientul su (vnzarea clasic prin vnztor) ;

- vnzrile impersonale, caracterizate prin absena total sau parial a contactului personal ntre vnztor i client (vnzarea prin coresponden, autoservirea modern,etc);

3. n funcie de suprafaa alocat vnzrii:

- vnzri n spaii foarte mici (standuri), mici, medii, mari i foarte mari (hipermagazine, magazine cargo);

4. n funcie de distana care separ cele dou pri:

- vnzri pe loc (cele dou pri se gsesc n acelai loc i vnzare are loc n momentul respectiv);

- vnzri la distan (cele dou pri sunt total separate i n principiu nu se cunosc);

5. n funcie de tipul clienilor:

- vnzri ctre consumatori finali (populaie);

- vnzri ctre consumatorii intermediari (ageni economici);

6. n funcie de cantitile tranzacionate:

- vnzri en gros

- vnzri en detail;

7. n funcie de stabilitatea reelei comerciale:

- vnzri prin reeaua comercial fix, stabil;

- vnzri prin puncte mobile de vnzare;

8. n funcie de modernitatea, noutatea, gradu progresului tehnic ncorporat:

- vnzri clasice, tradiionale;

- vnzri moderne. n cadrul SRL Den Baza se folosete metoda tradiional de vnzare unde vnztorul reprezint aadar principala for a magazinului ntruct prin comunicare asist cumprtorul n alegerea produselor oferind ajutor, consultan datorit competenei pe care o deine. . ndemnuri precum: Luai bucata asta i n-o s regretai" sau V rog s m credei, este un produs excelent" etc. nu mai pot convinge. Descrierea ct mai exact a nsuirilor mrfii constituie modul cel mai eficace de a se face o bun reclam, pentru a determina decizia de cumprare.

1.6 Distribuia

Termenul de distribuie desemneaz ansamblul mijloacelor i al operaiunilor care asigur punerea la dispoziia utilizatorilor sau a consumatorilor finali a bunurilor i serviciilor realizate de ctre ntreprinderile productoare. Sau, altfel spus, distribuia reprezint procesul prin care bunurile i serviciile sunt puse la dispoziia consumatorilor intermediari sau finali, asigurndu-li-se acestora facilitile de loc, timp, mrime etc.,

De menionat faptul c un produs poate urma diverse circuite pentru a ajunge la destinatarul su. Sunt ns situaii n care, datorit naturii produselor, n special cnd este vorba de cele agricole, circuitele comerciale trebuie s capete o mare complexitate, antrennd numeroi intermediari i multiple mutaii de produse n cadrul fluxului productor-consumator.

La unitatea SRL Den Baza canalele de distribuie sunt direct de la productor.Capitolul IITehnologii comerciale n unitile de comer2.1Procesul tehnologic comercial la ntreprinderile comerciale

n consens cu definiia dat tehnologiei n sens larg, procesul tehnologic comercial este format din totalitatea operaiilor concomitente sau succesive necesare asigurrii obinerii produsului comercial. n procesul tehnologic comercial se creeaz relaii de intercondiionare ntre fora de munc, respectiv ntre lucrtorii comerciali, mrfurile i utilajele comerciale.

Obiectele muncii n comer pot fi: obiecte singulare; un asortiment de produse; uniti de stocare. Pentru a se ajunge la soluii raionale este nevoie de numeroase informaii despre obiectele muncii i relaiile lor n cadrul proceselor tehnologice.

Mijloacele de munc sunt acele obiecte pe care omul le interpune ntre el i obiectele muncii; n aceast relaie se utilizeaz proprietile mecanice, fizice, chimice ale obiectelor ca mijloc de for asupra altor obiecte, cu un scop precis. n sens larg se cuprind i cldirile sau orice fel de amenajri destinate activitii de comer.

Procesul tehnologic dintr-un magazin implic o analiz detaliat a procesului tehnologic al unui magazin conducndu-ne la constatarea c el reprezint un sistem de activiti principale i secundare desfurate ntr-o anumit ordine, mai mult sau mai puin continu i n mod simultan. n ultima instan se poate aprecia c tehnologia comercial reglementeaz desfurarea n condiii optime a diferitelor procese de munc dintr-un magazin.

De remarcat totodat i faptul c procesul principal este subsistem al tehnologiei comerciale a unui magazin, proces ce se desfoar n sala de vnzare, el cuprinznd toate activitile care slujesc nemijlocit desfacerea mrfurilor n timp ce procesul secundar are ca spaiu de realizare suprafeele auxiliare ale magazinului, destinate recepionrii, depozitrii i pregtirii mrfurilor pentru vnzare, depozitrii ambalajelor etc.

Cunoscnd prile componente ale tehnologiei comerciale se pot identifica direciile de aciune pentru adaptarea acesteia la specificul fiecrui tip de magazin. Astfel, n proiectarea tehnologiei se urmrete cu deosebire:- stabilirea celor mai adecvate soluii pentru vehicularea, pstrarea, depozitarea i pregtirea mrfurilor pentru vnzare;- alegerea celor mai raionale forme de expunere i vnzare a mrfurilor;- determinarea necesarului de utilaje comerciale, n funcie de asortimentul de mrfuri i formele de vnzare practicate;- asigurarea unui aport judicios ntre efectivul personalului comercial i cel al vizitatorilor magazinului pe de o parte, ntre utilajele comerciale i specificul mrfurilor comerciale pe de alt parte.

Astfel, un proces tehnologic comercial dintr-un depozit comercial cuprinde:Procesul tehnologic dintr-un depozit. Tehnologia unui depozit se refer la mijloacele i procedeele cu ajutorul crora se desfoar micarea, recepia, formarea asortimentului comercial, pstrarea i conservarea mrfurilor. O tehnologie raional trebuie s conduc la o nalt productivitate a muncii, n condiii optime de munc pentru lucrtori, concomitent cu asigurarea aprovizionrii rapide cu mrfuri a comercianilor detailiti n cantitile i structura sortimental necesare consumului populaiei din fiecare zon. Procesul tehnologic al unui depozit cuprinde urmtoarele activiti principale i secundare:

Procese Principale1. Primirea mrfurilor:- aducerea mijlocului de transport la ramp;- verificarea documentelor ce nsoesc mijloacele de transport;- descrcarea mijlocului de transport;- formarea unitilor de ncrctur paletizate;- transportul lotului de mrfuri de la rampa de descrcare n secia de recepie;2. Recepia mrfurilor:- sortarea mrfurilor;- numrarea, msurarea, cntrirea mrfurilor;- confruntarea cu specificaia (factura) ce nsoete lotul de marf i cu contractul de livrare;- controlul calitii mrfurilor;- ntocmirea documentelor de intrare a mrfurilor i a proceselor-verbale privind neconcordana cu documentele de livrare;- pstrarea n custodie a mrfurilor necorespunztoare calitativ pn la rezolvarea litigiilor cu furnizorii-productorii;- transportul mrfurilor n spaiile de depozitare-pstrare;- trimiterea mostrelor i a listelor specificative referitoare la cantitate, pre, pontaj de mrimi, culori, desene la camera de vnzare;3. Depozitare pstrare vnzare:- aezarea mrfurilor paletizate n celulele de stelaj;- aezarea mrfurilor vrac n rafturi;- conservare (pstrarea) mrfurilor,- primirea comenzilor beneficiarilor la camera de vnzare;- trimiterea dispoziiei de vnzare de la camera de vnzare la seciile de gestionare;- formarea comenzilor;- preluarea mrfurilor din stelaje-rafturi;- formarea lotului de marf pe magazine n cadrul seciei gestionare;- ntocmirea avizului de expediie;- verificarea concordanei dintre documentele de livrare i lotul de marf;- predarea de ctre secia de expediie a loturilor de mrfuri n containere sigilate sau vrac;4. Expediia mrfurilor:- centralizarea loturilor de mrfuri primite de la seciile gestionare pe beneficiari i pe rute de transport;- predarea loturilor astfel centralizate primitorilor-distribuitori;- ncrcarea n mijloacele de transport auto sau pe calea ferat;- transportul la beneficiari;- predarea la beneficiari;- predarea n vederea facturrii la compartimentul financiar a documentelor semnate de beneficiari;

Procese Secundare1. Primirea, recepia i restituirea ambalajelor de transport:- primirea de la furnizori-productori, recepia i sortarea ambalajelor de transport care nsoesc mrfurile (containere, palete, lzi etc.);- recondiionarea i restituirea ambalajelor de transport;2. Primirea, recepia i restituirea ambalajelor de desfacere recuperabile:- primirea, recepia i sortarea ambalajelor de desfacere (cutii, pungi, saci etc.);- depozitarea-pstrarea, vnzarea i livrarea ambalajelor de desfacere mpreun cu mrfurile;- sortarea, recondiionarea i valorificarea ambalajelor de desfacere prin restituirea lor la furnizori;

3. Colectarea i recondiionarea containerelor i sacilor-container utilizai pentru livrarea mrfurilor la beneficiari.Observaie: Procesul tehnologic nu trebuie s se confunde cu fluxul tehnologic comercial. Fluxul tehnologic n accepiunea general, reprezint o succesiune logic a operaiunilor fizice-chimice-mecanice exercitate asupra obiectelor muncii. Particulariznd definiia la sfera comerului, fluxul tehnologic este o nlnuire logic a desfurrii diferitelor operaii care compun un proces tehnologic specific unei anumite activiti bine individualizat n spaiu i timp.Pornind de la un anumit flux tehnologic adoptat pentru un caz concret, se proiecteaz o schem tehnologic, parcurgnd urmtoarele faze:1. ntocmirea listei operaiunilor necesare asigurrii unei tehnologii optime;2. descrierea procesului de micare a mrfurilor;3. determinarea locului de executare a diferitelor operaiuni;4. amplasarea raional a ncperilor;5. localizarea utilajului comercial care s asigure o mecanizare complex a ntregului proces tehnologic;6. determinarea fluxurilor raionale ale circulaiei cumprtorilor.Cunoscnd prile componente ale tehnologiei comerciale se pot identifica direciile de aciune pentru adoptarea acesteia la specificul fiecrui tip de magazin sau depozit. Astfel, n proiectarea tehnologiei se urmrete cu deosebire:- stabilirea celor mai adecvate soluii pentru vehicularea, pstrarea, depozitarea i pregtirea mrfurilor pentru vnzri;- alegerea celor mai raionale forme de depozitare i vnzare a mrfurilor;- determinarea necesarului de utilaje comerciale, n funcie de sortimentele de mrfuri i formele de vnzare practicate;- asigurarea unui raport judicios ntre efectivul personalului comercial i cel al vizitatorilor magazinului pe de o parte, ntre utilajele comerciale i specificul mrfurilor comercializate pe de alt parte.

Proiectarea tehnologic concret a unui magazin sau depozit va trebui s reflecte particularitile acestuia (tehnice, constructive, de amplasament). Drept elemente de fundamentare, n acest caz vor servii:- mrimea i structura vnzrilor;- dimensiunile sortimentului comercial, structura acestuia pe grupe de mrfuri i complexe de nevoi, precum i repartizarea acestora pe nivele (subsol, parter, etaje);- valorile orientative ale gradului de ncrcare pe metru ptrat suprafa de vnzare sau de depozitare, n cazul unui depozit;- indici de orientare privind raporturile dintre suprafaa de vnzare, suprafaa ocupat la sol de mobilierul comercial i cea de expunere a mrfurilor;- numrul i structura personalului comercial n funcie de sarcina de desfacere i cerinele antropometrice privind organizarea locurilor de munc;- amplasarea punctelor fixe ale construciei (intrri, scri, lifturi);- dispoziiile i deciziile legale cu privire la protecia mpotriva incendiilor i asigurarea securitii muncii.

Componentele principale ale progresului tehnic n domeniul comerului sunt:- perfecionarea tehnologiei;- mecanizarea i automatizarea procesului tehnologic;- perfecionarea folosirii tehnicii, metodelor de conducere i de organizare a muncii, prin practicarea sistemului de prelucrare automat a datelor.

O importan deosebit o are folosirea tehnicii moderne de calcul i trecerea la sisteme automatizate de conducere. Nomenclatorul sortimental al mrfurilor comercializate pe piaa intern din fiecare ar cu un comer avansat atinge sute de mii de denumiri iar populaia efectueaz anual cumprturi nsemnate. Aceasta determin n domeniul comerului un asemenea flux uria de informaii ca n nici o alt ramur a economiei naionale. De aceea, nu este ntmpltor faptul c n toate rile dezvoltate primele maini electronice de calcul au fost pentru prima dat folosite tocmai n comer.Analiznd detaliat procesul tehnologic din unitatea de comer Den Baza unde am desfurat practica de producie am constatat c el reprezint un sistem de activiti principale i secundare.Capitolul III Depozitele de mrfuri

3.1Tipurile de depozit

Asigurarea desfurrii continue a activitii din ntreprinderi presupune crearea unor stocuri de diferite resurse materiale necesare n procesul de producie.

Stocurile de resurse materiale sunt pstrate n anumite depozite pn la intrarea n procesul de producie. Dup cum i produsele finite obinute pn la intrarea n sferacirculaiei iau forma stocurilor de produse i se pstreaz n depozite. Mrimea, numrul i componena depozitelor depind de nomenclatura i mrimea consumului de materiale, de mrimea ntreprinderii, de nivelul specializrii i cooperrii, de organizarea aprovizionrii, etc

Depozitul este o cldire, o construcie sau o suprafa special amenajat cu instalaii necesare efecturii operaiilor legate de manipularea i pstrarea materialelor sau a produselor finite. Existena depozitelor permite asigurarea continuitii procesului de producie n seciile de baz precum i satisfacerea operativ a cererii.

Principalele obiective ale activitii depozitelor sunt:

- pstrarea n condiii optime a materialelor i produselor finite;

- reducerea cheltuielilor de depozitare, manipulare, transport;

- folosirea deplin a spaiilor de depozitare;

- asigurarea unei evidene a situaiei stocurilor de materii prime, materiale, produse

finite, etc.

Proiectarea depozitelor se face fie ntr-o etap iniial, odat cu celelalte uniti ale ntreprinderii, sau n mod curent, datorit schimbrilor ce pot aprea n activitatea ntreprinderilor (i pot schimba profilul).

Pentru activitatea de proiectare se impune cunoaterea urmtoarelor informaii:

n primul rnd, zona i spaiul disponibil pentru depozitare i amplasarea sa, apoi articolele (materiile prime, produsele finite etc.) care trebuie s fie depozitate n fiecare spaiu i n al treilea rnd mijloacele de depozitare, echipamentele de manipulare ce urmeaz a fi folosite.

Cu ocazia proiectrii depozitelor se va face opiunea dintre depozitarea centralizat (un singur depozit la nivel de ntreprindere) i cea descentralizat(fiecare secie s fie deservit de ctre un depozit).

Principalele avantaje ale depozitrii centralizate sunt:

- timp redus n deplasarea materialelor de la depozit la punctele de consum, ceea

ce duce la satisfacerea mai rapid a cerinelor consumatorilor;

- posibilitatea pstrrii mpreun a mai multor tipuri de materiale necesare fiecrei

subuniti.

Avantajele depozitrii descentralizate sunt urmtoarele:

- cheltuieli administrative mai reduse;

- o utilizare mai bun a personalului depozitului;

- evitarea dublrii spaiului pentru articole similare;

- stocuri mai reduse;

- toate evidenele se in n acelai loc.

Existena unei varieti mari de tipuri de depozite, necesit clasificarea acestora funcie de mai multe criterii:

dup construcia tehnic, pot fi:

-depozite deschise (descoperite)

-depozite semideschise

-depozite nchise (acoperite)

n funcie de specializarea lor, sunt:

- depozite universale (n care se pstreaz a gam variat de resurse materiale

sau produse finite),

- depozite specializate (n care se pstreaz doar anumite resurse materiale sau

produse finite).

n funcie de tipul materialelor depozitate, sunt:

-depozite pentru materii prime,depozite pentru produse finite,

-depozite pentru combustibili,

-depozite pentru semifabricate,

depozite pentru mijloace tehnice

-depozite pentru ambalaje,

-depozite pentru deeuri, etc.

n funcie de volumul activitii, pot fi:

-depozite centrale (care deservesc toat ntreprinderea),

-depozite de secie (care deservesc o singur secie),

-depozite de ateliere (care deservesc un atelier);

din punct de vedere al destinaiei, sunt:

-depozite care deservesc procesele de producie i procesele de circulaie

(exemplu: depozitele de produse finite),

-depozite care deservesc doar procesele de producie (exemplu: depozitele de

materii prime, semifabricate, combustibil, ambalaje, etc.)

3.2Condiii de depozitare a mrfurilorPastrarea marfurilor:

Este un proces operativ ce se desfasoara n depozitele comertului cu ridicata si cuprinde o gama variata de operatiuni, dintre care cele mai importante sunt

-stabilirea suprafetelor necesare pastrarea diferitelor marfuri si a tehnicii de asezare a lor tinnd cont de formade ambalare ( vrac, ambalaten cutii, saci pachete etc.)

-crearea si mentinerea conditiilor normale de pastrare privind temperatura, umiditatea relativa a aerului, lumina, cu respectarea normelor igienico- sanitare.

-controlul permanent al calitatii marfurilor pastrate.

Marfurile se aseaza la locurile de pastrare n stive, stelaje, gramezi, pe grupe, subgrupe , sortimente, fiecarei grupe sau articol asigurndu-i-selocul de depozitare care corespunde cel mai bine proprietatilor fizico- chimice.

Pe durata pastrarii, la marfuri se pot nregistra o serie de pierderi normale ( perisabilitati) si pierderi peste norme. Pierderile normale au loc datorita proprietatilor fizici-chimice ale marfurilor prin: evaporare, scurgere, farmitare, mprastiere etc. Pentru acestea sunt stabilite cote procentuale ce se aplica la cantitatea sau valoarea marfurilor intrate n depozit ntre doua inventarieri succesive si se scad din gestiune. Pierderile peste norma provin, n cea mai mare parte din neglijenta lucratorilor n manipularea marfurilor si dunt considerate pierderi subiective si se imputa celor vinovati.

Am analizat coniiile de depozitare la SRL Den Baza.Aici se respect condiiile de depozitare necesare:temperatura ,umeditatea n dependen de produse ,se menine aerisirea permanent ,se controleaz zilnic termenul de valabilitate a mrfii se respect regulile de vecintate i amplasarea mrfurilor n dependen de greutate ,cerere ,sortiment.

3.3Primirea i eliberarea mrfurilor din depozit

La primirea marfurilor n unitatea comercial SRL Den Baza se efectuaza receptia calitativa si cantitativa ( n termen de 6 orepentru produsele usor alterabile si 5 zile pentru celelte)a acestora( asupra ntregului lot sau prin sondaj) si cele constate se confrunta cu documentele de nsotire. Daca beneficiarul constata ca cele nscrise nu corespund cu realitatea, se ntrerupe verificare, se nstiinteaza furnizorul, care este obligat sa trimita un delegat n termen de 24 de ore daca este din aceeasi localitate sau n 5 zile daca este situat n alta localitate, care sa participe la receptia marfurilor si ntocmirea unui PROCES VERBAL DE CONSTATARE.

Marfurile care nu corespund din punct de vedere calitativ pot fi returnate furnizorului pentru nlocuirea lor cu altele corespunzatoare, reconditionate ( pe cheltuiala celui vinovat )- n situatia n care aceasta este posibila si ambele parti sunt de acord, acceptate dar cu reducerea pretului de vnzare de catre furnizor, refuzate cnd marfurii sunt improprii destinatiei lor.

Pentru marfurile corespunzatoare dpdv. Calitativ si cantiativ se ntocmeste NOTA DE RECEPIE( document de baza n operatiunile contabile)

Livrarea partizilor de marfuri se face n ordinea cerintelor beneficiarilor, n baza unui grafic, avndu-se n vedere folosirea rationala a mijloacelor de transport, utilizarea corespunzatoare a fortei de munca din depozite si a bazei tehnico-materiale a acestora.

Organizarea rationala a proceselor operative ce au loc n depozite impune respectarea urmatoarelor cerinte:

-determinarea exacta a cantitatii de marfuri primite si livrate

-executarea fiecareioperatiuni in timp ct mai scurt si ntr-un spatiu cat mai restrns

-folosirea mijloacelor mecanice moderne pentru manipularea produselor, pentru a se reduce la mminimum efortul fizic al lucratorilor

-procesele operative sa se efctueze n stricta lor succesiune pentru a asigura trecerea rapida de la o operatiune la alta si cresterea productivitatii muncii

-asigurarea conditiilor optime a pastrarii marfurilor n vedereaevitarii degradarii acestora

-pregatirea prealabila a loturilor de marfuri n vederea ncarcarii lor n autovehiculule de transport.

n functie de procesele operative ce se desfasoara, suprafata totala a unui depozit este formata din:-Suprafata ncaperilor operative ( cca 80-90%) destinatapastrarii efective a stocurilor de marfuri , amenajata ca o sala unica sau sub forma unor ncaperi separate sau sali compartimentatepentru pastrarea unor produse alimentare ce necesita regim diferentiat de pastrare si pentru efectuarea operatiilor desortare , receptie si expediere.-Suprafata ocupata de ncaperile administrative si cu caracter social-Suprafata afectata ncaperilor tehnicen functie de procesele operative ce se desfasoara, suprafata totala a unui depozit este formata din:-Suprafata ncaperilor operative ( cca 80-90%) destinatapastrarii efective a stocurilor de marfuri , amenajata ca o sala unica sau sub forma unor ncaperi separate sau sali compartimentatepentru pastrarea unor produse alimentare ce necesita regim diferentiat de pastrare si pentru efectuarea operatiilor desortare , receptie si expediere.-Suprafata ocupata de ncaperile administrative si cu caracter social-Suprafata afectata ncaperilor tehniceReceptia marfurilor si pastrarea ( stocare ) lor corespund circuitului primar ( sau de stocaj ), iar livrarea marfurilor, corespunde circuitului secundar ( saude sevice ). Organizarea si amenajareadepozitului trebuie astfel facuta nct cele doua circuite sa nu se suprapuna.

n functie de amplasarea principalelor zone - receptie, depozitare, expeditie- exista 3 variante de flux al marfurilor ntr-un depozit:

1.circulatia marfurilor n linie dreapta, cnd zonele de receptie si expeditie sunt paralele, fiind asezate pe doua laturi opuse ale depozitului;

2.circulatia marfurilor n arc de cerc de 90, cnd zonele de receptie si expeditie sunt amplasate perpendicularpe doua laturi alaturate ale depozitului

3.circulatia marfurilor n arc de cerc de 180, cnd zonele de receptie si expeditie sunt amplasate pe aceesi latura a depozitului

Pentru o mai buna organizarea activitatiise impune necesitatea sectorizariipe orizontala a suprafetei de depozitare astfel:

-zona I, situata n imediata vecinatate a cailor principale de acces, destinata produselor care se livreaza cu o frecventa mare si n cantitati mari

-zona II, situatade o parte si de alta a primei zone sau n adncime fata de aceasta, este destinata produselor care se livreaza cu o frecventa medie si n cantitati medii

-zona III, amplasata n partile periferice ale depozitului,cele mai ndepartate de caile principale de acces, este afectata pastrarii marfurilor cu circulatie lenta sau de extrasezon

si a naltimii utile de depozitare a stelajelor:

-zona I, situata pe primul nivel al stelajului, este destinata marfurilor de volum si greutate mare sau cu oviteza de circulatie accelerata

-zona II, situata pe al doileanivel al stelajului, este destinata marfurilor de volum si greutate micasau cu oviteza de circulatie lenta

-zona III, nivelurile trei si patru alestelajului, constituie spatiul destinat stocurilor de rezerva

Utilajul aflat n dotarea depozitelor consta n: utilaj frigorific, cntare, utilaje de transport, stelaje, dulapuri, mese pentru ambalat.

Unelte de lucru si echipamentele sunt utilizate n procesele de servicii, ele sunt: masini de taiat si portionat, amsini de umplere automata, masini de sigilare, masini electronice de etichetat ( marcat), masini de testarea aparatelor electronice si electrocasnice etc.

Capitolul IVOrganizarea circulaiei ambalajului Unul dintre elementele care pot atrage si convinge consumatorii sa cumpere o marca, ambalajul este o componenta cheie a mixului de marketing.Desi se cheltuiesc sume foarte mari pentru evaluarea impactului reclamelor, multi marketeri uita sa testeze ambalajul, pierzand in acest fel o oportunitate de a creste vanzarile. Acest articol exploreaza atat modul in care ambalajul influenteaza cumparatorii in magazine, cat si impactul sau pe termen lung asupra celor care utilizeaza marca.

Ambalajul are numeroase roluri, care pot varia in functie de marca si de categorie.Ambalajul indeplineste un rol functional de a acoperi si proteja continutul produsului atat in magazin, cat si in casa cumparatorului, dar in multe piete, ambalajele au dezvoltat functii care il leaga de experienta oferita de produs de exemplu, capacele bauturilor pentru sportivi si dispozitivele adaugate la cutiile de bere care creeaza spuma atunci cand berea este turnata in pahar.

Ambalajul are un rol important ca vehicul informational, continand detalii despre ingrediente, modul de folosire, depozitare, aportul nutritiv si pret. Cumparatorii trec pe langa sute de marci atunci cand viziteaza un magazin, iar factorii estetici sunt esentiali pentru a face ca marca sa iasa in evidenta, pentru a capta atentia cumparatorilor si a face ca utilizatorii sa o poata gasi cu usurinta.

Denumit uneori vanzatorul tacut datorita abilitatii sale de a influenta consumatorii la punctul de cumparare, ambalajul este, de asemenea, si o modalitate de comunicare de marca, transmitand personalitatea, pozitionarea, valorile si avantajele marcii. Nu toti cumparatorii sunt la fel, de aceea pentru a atinge diferitele tipologii de cumparatori, sunt necesare diferite tipuri de ambalaj.

de a creste vanzarile. Acest articol exploreaza atat modul in care ambalajul influenteaza cumparatorii in magazine, cat si impactul sau pe termen lung Ambalaje care circula dupa principiul restituirii

In aceasta categorie intra: ambalajele pentru bauturi nealcoolice si pentru care proprietarul acestora este furnizorul de marfuri.

Aceste ambalaje nu sunt facturate clientului (circula pe baza de aviz de insotire a marfii) si nu se supun taxei pe valoarea adaugata, clientul fiind obligat sa le restituie.

Companiile mari care distribuie bauturi racoritoare in ambalaje in regim de restituire specifica in partea de jos a facturii intr-un chenar separat total de plata fara ambalaje, iar cu un rand mai jos Nota de decontare/cu total decontare (factura + garantii.).

Pentru ambalajele nerestituite de catre client, furnizorul va intocmi o factura in termen de 5 zile calendaristice de la data comunicarii, in care va inregistra si TVA aferenta ambalajelor nerestituite art. 137 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Capitolul V Procesele tehnologice n unitatea comercial

5.1Recepia mrfurilor n unitatea comercial

La unitatea comercial SRL Den Baza recepionarea mrfii conform cantitii i calitii se efectueaz desine stttor.

La recepionarea mrfii se verific conformitatea ei cu prevederile documentelornormative de standardizare i a prescripiilor tehnice.

Recepionarea mrfii se efectueaz, de asemenea, n conformitate cu datele indicate n marcaj i n documentele de nsoire, de transport, care confirm cantitatea i calitatea mrfii livrate (facturi, liste, etichete de ambalare, paapoarte tehnice, certificate de conformitate, certificate de calitate a productorului etc.), precum i n conformitatecu condiiile contractului. n cazul n care documentele menionate sau unele din ele lipsesc, recepionarea mrfii nu se efectueaz, dac contractul nu prevede altceva, iar la ntocmirea actului se indic documentele care lipsesc i care influeneazrecepionarea mrfii dup cantitate i calitate.

Dac la recepionarea mrfii conform cantitii i calitii se va depista lips de marf sau calitatea ei inadecvat,rezultatele recepionriivor fi legalizate printr-un act ntocmit n ziua depistrii lor.

5.2Pregtirea produselor alimentare n vederea vnzrii

Procesul tehnologic al unui magazin conduce la constatarea c el reprezint un sistem de activiti principale i secunare esfurate ntr-o anumit ordine.

Procese secundare:

-Receptia marfurilor

-preluarea de la furnizor

-dezambalarea

-controlul marfurilor si al preturilor

-Depozitarea marfurilor

-asezarea in raft

-conservarea (pastrarea)

-sortarea pentru vanzare

-manipularea

-Pregatirea marfurilor pentru vanzare

-portionarea

-prelucrarea

-cantarire

-anbalarea

-marcarea pretului

-marcarea si alte operatic care asigura utilizarea de folosireprodusului

-transportul marfurilor in sala de vanzare

Procese Principale-prezentarea si vanzarea marfurilor-repartizarea sortimentului in spatiu de vanzare-expunerea marfurilor pe mobilier-demonstratii practice la locul de vanzare-intocmirea bonurilor de plata-incasarea si eliberarea marfurilor-transportul marfgurilor (in cazul caselor centralizate si al livrarilor la domiciliu)-inregistrarea pretulilor-stabilire sumei finale-primirea caontra valori marfurilor-ambalarea si eliberarea marfurilorProcese secundarea-circulatia ambalajelor goale-preluarea ambalajelor de la clienti-restituirea sumei de garantie-gruparea pe tipuri de ambalaje (de la clienti : cuti ,cartoane , recipient , etc. )-transportul anbalajelor5.3Informatica n comer

Aparitia comertului prin Internet a creat noi oportunitati, dar si perspective comerciale importante. Comertul electronic stimuleaza concurenta si competitivitatea, prin dezvoltarea de noi produse si piete, prin aparitia de noi actori pe pietele traditionale si de noi tipuri de relatii intre furnizori si consumatori acoperind realizarea, prin intermediul Internet-ului, a celor trei etape principale, respectiv: reclama si cautare, contractare si plata si livrare.Dezvoltarea comertului electronic nu va conduce la reducerea importantei comertului traditional atat timp cat infrastructurile pe care se bazeaza comertul electronic vor fi inca influentate de o serie de bariere comerciale si depind de investitiile realizate, dar si de interesul comerciantului de a-si promova astfel propria oferta.Incurajarea extinderii si utilizarii comertului electronic de catre comerciantii organizatiilor guvernamentale si nonguvernamentale cu atributii si responsabilitati in domeniu, trebuie sa abordeze o serie intreaga de aspecte de natura tehnica, financiara, juridica, economica cum ar fi: accesul si conexiunea la retelele informationale, criptarea, securitatea platilor, impozitarea, certificarea si autentificarea, confidentialitatea, protectia proprietatii intelectuale, fraudele si protectia consumatorului, accesul la telecomunicatii, protectia concurentei, etc.Capitolul VIOrganizarea muncii i gestionarea la unitatea comercial

Programul de lucru al unitii de comer SRL Den Baza este de la 8:00-21:00.Vnztorul:

ncaseaza bani si bonuri de casapune la dispozitia clientilor produsele comercialementine igiena locului de muncaaranjeaza produsele expuse.Responsabiliti controlor-casier:

-calularea preului pentru cumprtur

-exploatarea mainii de cas i control

-Completarea corect a documentaiei referitoare la operaiunile d e casResponsabilitati director:- conducerea administrativ a magazinului- atribuire/distribuire/delegare exact a sarcinilor de lucru- motivarea, instruirea i ndrumarea angajailor- urmrirea i promovarea permanent a aciunii de vnzare- rspunztor de atingerea planului cifrei de afaceri- rspunztor de punerea n plan a aciunii de vnzare- organizarea tuturor activitilor n cadrul magazinului