cap.2cu figuri color

Click here to load reader

Post on 15-Jan-2016

265 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

cursuri TEA

TRANSCRIPT

 • UNIVERSITATEA TEHNIC din CLUJ-NAPOCAFacultatea Construcii de Maini Catedra T.C.M

  TEHNOLOGII I ECHIPAMENTE DE ASAMBLARECapitolul 2

  Acad.Prof.Dr.Dr.h.c.ing.Gyenge Csaba

 • Cap.2. ELABORAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE ASAMBLARE

  Principalii factori care influeneaz procesul tehnologic de asamblare sunt: volumul produciei, particularitile constructive ale produsului, utilajele existente.

 • 2.1.Datele iniiale necesare elaborrii procesului tehnologic de asamblare

  Pentru a proiecta procesul tehnologic de asamblare a unui produs sunt necesare urmtoarele date iniiale :

  desenul de ansamblu al produsului ;desenele subansamblelor componente;programul de producie i termenele de livrare a produsului;condiiile tehnice de recepie i normele privitoare la precizia i condiiile de funcionare a produsului;dotarea tehnic existent pentru asamblare.

 • 2.2.Documentele tehnologice necesare proiectrii procesului tehnologic de asamblare

  Pentru ca procesul de asamblare s se realizeze n condiii corespunztoare de calitate i productivitate, este necesar s se elaboreze urmtoarele documente tehnologice :schemele lanurilor de dimensiuni;schema de asamblare;fia tehnologic i planele de operaii de asamblare;ciclograma asamblrii.

 • 2.3. Definirea lanurilor de dimensiuni i utilizarea lor la asamblareDefiniie : denumim lan de dimensiuni acea niruire succesiv de dimensiuni care leag ntre ele suprafeele acelor repere ale cror poziie relativ trebuie definit.Fig.2.1. Lan de dimensiuni cu mai multe elemente

 • Definirea lanurilor de dimensiuni i utilizarea lor la asamblareFig.2.2. Lanul de dimensiuni care asigur poziia relativ a capului revolver, a axei arborelui principal i a axei alezajelor pentru scule

 • Definirea lanurilor de dimensiuni i utilizarea lor la asamblareFig.2.3. Legarea n paralel i n serie a lanurilor de dimensiuni

 • Definirea lanurilor de dimensiuni i utilizarea lor la asamblareFig.2.4. Legarea mixt a lanurilor de dimensiuni

 • 2.3.1. Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniDimensiunea medie a dispersiei: (2.1) (2.2) Unde :n- este numrul pieselor msurate; xi valoarea msurat la proba i;l numrul total de piese msurate;fi frecvena absolut de apariie a dimensiunii i;gi frecvena relativ de apariie a dimensiunii i :

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniMrimea cmpului de dispersie : (2.3)Abaterea medie ptratic a dispersiei :. (2.4)

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniFig.2.5. Histograma dispersiei i curba experimental de dispersie

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniFuncia de dispersie este definit de expresia :(2.5)

  Precum se poate observa din figur, curba de dispersie este n trepte.Dac generalizm parametrii astfel ca i curba i funcia de dispersie vor fi continue. Aceste funcii se folosesc pentru calculele de probabilitate.Astfel, dac cunoatem funcia de distribuie , probabilitatea ca o anumit dimensiune x s se ncadreze ntre limitele a i b este definit de expresia : (2.6) (2.7)

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiunia)b)Fig.2.6.Funcia de densitate de probabilitate (a) i funcia de distribuie (b)

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniPrin integrarea funciei de dispersie (2.5)se obine funcia de probabilitate a dispersiei :

  (2.8)n practica industrial utilizare mai larg are curba de distribuie a lui Gauss.Legile distribuiei normale se pot utiliza la acele mulimi de dimensiuni, la care nu exist cauze dominante ntre factorii care definesc distribuia.Funcia de frecven a unei distribuii normale cu valoarea medie i mprtierea este : (2.9)Iar funcia de distribuie :(2.10)

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiunintruct integrarea este dificil, valorile lui se gsesc sub form tabelar n anumite cri de specialitate.Tabele unitare se pot obine, dac se introduce notaia : .(2.11)Funciile astfel obinute (fig.2.7), reprezint distribuii normale , a cror valoare median , iar abaterea medie ptratic (2.12)(2.13)

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniFig.2.7. Funcia de densitate de probabilitate i de distribuie a probabilitii de distribuie normale.

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiunintruct n cazul utilizrii calculelor de probabilitate la probleme tehnologice, pentru a stabili probabilitatea ca o anumit dimensiune s se ncadreze ntre anumite limite, este mai indicat ca integrarea funciei (2.12) s se realizeze ntre limitele :

  Prin luarea n consideraie a simetriei i prin adoptarea limitelor 0 i x, integrarea poate fi simplificat astfel :(2.14)

  n tabelul 2.1. sunt date valorile funciei pentru diferite valori ale lui x ntre x i +x ( i ).

 • Abaterile dimensiunilor componente ale lanurilor de dimensiuniTabel 2.1.valorile funciei de probabilitate (2.14)Valorile din tabel reprezint suprafaa de sub curba lui Gauss pentru limitele respective.Desigur distribuia normal este pn la infinit, dar n aplicaiile industriale se obinuiete s se limiteze la . Probabilitatea de apariie a mrimilor ntmpltoare ntre aceste limite este 0,9973, respectiv probabilitatea ca mrimile s depeasc aceste limite este 0,0027. Aceast probabilitate este acceptabil din punct de vedere practic.

 • 2.3.2 Abaterile dimensiunii de nchideren cazul lanurilor de dimensiuni lineare , dimensiunea de nchidere este suma dimensiunilor componente :(2.15)

  Unde este dimensiunea de ordin i a lanului, iar m - numrul de elemente componente ( elementul de nchidere are numrul de ordine m+1 ).Desigur, la nsumare, elementele componente trebuiesc considerate cu semnele lor.Astfel dac aplicm relaia (2.15) la lanul de dimensiuni din figura 2.3, dimensiunea de nchidere va fi definit de expresia :.(2.16)

 • Abaterile dimensiunii de nchidereAbaterea probabil a elementului de nchidere , va fi suma abaterilor a elementelor componente :(2.17)n practic la fiecare sarcin de asamblare se d valoarea toleranei elementului de nchidere , care dup terminologia din statistica matematic reprezint dispersia admisibil a elementului de nchidere a lanului de dimensiuni :.La asamblare trebuie avut grij ca suma abaterilor elementelor componente s nu depeasc tolerana elementului de nchidere :. (2.18)

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Asigurarea preciziei elementului de nchidere, se poate realiza prin urmtoarele metode:metoda interschimbabilitii totale;metoda interschimbabilitii pariale;metoda selectrii;metoda ajustrii;metoda reglrii.

 • Abaterile dimensiunii de nchiderea)Metoda interschimbabilitii totaleCaracteristica metodei interschimbabilitii totale este faptul c elementele componente (piesele) care alctuiesc lanul de dimensiuni, se asambleaz fr nici o reglare sau ajustare, asigurnd precizia elementului de nchidere pentru toate ansamblele din lot. La aceast metod, astfel trebuie prescrise dispersiile (respectiv toleranele ) ale elementelor componente nct s fie satisfcut relaia :.(2.19)n continuare pentru simplificare, vom renuna la indicele A de la tolerane. ntruct pentru , relaia (2.19) este nedeterminat, plecnd de la tolerana elementului de nchidere, vom putea determina toleranele elementelor componente numai pe baza unor condiii speciale.Cea mai simpl condiie este principiul influenelor egale, adic fiecare element component particip n aceeai msur la dispersia elementului rezultant: (2.20)

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  n practic valoarea medie astfel calculat trebuie corectat. Pentru corectare se ia n considerare economicitatea fabricrii pieselor respective. Aceasta depinde de caracteristicile constructive ale produsului, de forma suprafeelor care delimiteaz dimensiunea respectiv, de mrimea dimensiunii, etc. Cea mai simpl corelare este n funcie de mrimea dimensiunii. Dup terminarea corectrilor (ajustrilor toleranelor) se verific corectitudinea cu ajutorul relaiei (2.20).

 • Abaterile dimensiunii de nchidereExemplu nr.1. S considerm lanul de dimensiuni din figura 2.2.Tolerana elementului rezultant este . Mrimile elementelor componente : Valoarea nominal a elementului de nchidere :Tolerana medie a elementelor componente:innd cont de dificultile de realizare a diferitelor dimensiuni. Tolerana medie o majorm sau micorm. Astfel obinem :

  :Verificm dispersia total

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Avantajele metodei interschimbabilitii totale sunt:montarea este relativ simpl i economic, ntruct nu sunt necesare operaii suplimentare de sortare sau ajustare;montarea poate fi efectuat i de ctre muncitori cu calificare redus;normarea operaiilor de asamblare se poate efectua relativ simplu, pe baza normativelor generale;face posibil montarea continu;este simplificat asigurarea cu piese de schimb.Dezavantajul principal al metodei const n faptul c necesit tolerane relativ mici pentru elementele componente. Din acest motiv, metoda interschimbabilitii totale se utilizeaz la lanurile de dimensiuni formate din puine elemente i n cazul produciei de mas i n cazul lanurilor formate din mai multe elemente( n acest caz diferitele echipamente de fabricaie speciale fac posibil fabricaia economic chiar cu tolerane mici.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereb) Metoda interschimbabilitii parialePrin metoda interschimbabilitii pariale nelegem o asemenea rezolvare la care n montarea reperelor fr o sortare prealabil nu se asigur precizia prescris a elementului de nchidere n toate cazurile. Toleranele elementelor componente se majoreaz n funcie de probabilitatea de produse bune pe care o dorim s-o obinem .Dac dispersia dimensiunilor elementelor componente se ncadreaz n dispersia normal, atunci i dispersia elementului rezultant va fi normal. Dispersia medie probabil a elementului de nchidere este suma dispersiilor medii ale elementelor componente.:. (2.21)

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Dac tolerana prescris a elementului de nchidere este , i la asamblare dorim s-o obinem cu o probabilitate P, pe baza tabelului 4.1, se poate determina coeficientul aferent b. La utilizarea tabelului se folosesc notaiile :

  Condiiile impuse sunt asigurate de o dispersie a elementului rezultant calculat cu relaia :.

 • Abaterile dimensiunii de nchideren cazul unei distribuii astfel determinate, distribuia probabil a elementului de nchidere este :(2.22)Cu ajutorul acestei valori ale lui , prin dezvoltarea relaiei (2.20)se poate calcula tolerana medie a elementelor componente :

  De unde : .(2.33)

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig.2.8. Schema interschimbabilitii pariale

 • Abaterile dimensiunii de nchidereExemplul nr.2.: s rezolvm lanul de dimensiuni din exemplul nr.1, prin metoda interschimbabilitii pariale.S considerm o probabilitate P=99,73%. Pentru aceasta corespunde b = 3, i.Tolerana medie va fi :

  n urma efecturii corecturilor, obinem .Dac verificm valorile obinute obinem :

 • Abaterile dimensiunii de nchiderec) Metoda sortriiMetoda sortrii este caracterizat prin faptul c toleranele elementelor componente au fost stabilite pe criterii economice, iar dup execuie piesele se sorteaz n mai multe grupe. Cmpurile de tolerane n cadrul diferitelor grupe, vor fi astfel stabilite, nct n cadrul fiecrei grupe s fie asigurat precizia elementului de nchidere.Asamblarea prin metoda sortrii se poate realiza prin dou metode, i anume : sortarea direct (individual) i sortarea pe grupe.La sortarea direct (individual ) se msoar, n prealabil, numai una din piese; cunoscndu-se mrimea jocului sau a strngerii prescrise pentru mbinarea respectiv, se cere s se determine dimensiunile necesare celeilalte piese.Un exemplu de asamblare prin sortare direct este mbinarea dintre buca din capul bielei i bolul pistonului la un motor cu ardere intern n fabricaia de serie mic i unicate

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Sortarea pe grupe. In practic, intervin, uneori, cazuri cnd toleranele elementelor de nchidere ( rezultante) ale lanurilor de dimensiuni sunt foarte mici, fiind necesar ca elementele componente ale acestora s aib tolerane i mai mici. n scopul asigurrii unei fabricaii mai economice, se majoreaz toleranele elementelor componente i dup execuie se face sortarea prealabil a pieselor n mai multe grupe.Un exemplu tipic de aplicare a acestei metode este sortarea n grupe a inelelor exterioare i interioare a rulmenilor cu bile i role.Un alt exemplu este ajustajul dintre bolul pistonului i pistonul unui motor cu ardere intern n fabricaia de serie mare i mas.

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Exemplu nr.3. Se consider c bolul pistonului are dimensiunea exterioar

  . Alezajul conjugat din piston are dimensiunea :

  Se observ c toleranele celor dou elemente sunt egale, adic:

  .Din figura 2.9 se observ c jocul maxim este iar jocul minim Tolerana jocului :

 • Abaterile dimensiunii de nchiderentruct toleranele celor dou elemente sunt mici, realizarea este neeconomic. Pentru soluionarea problemei se majoreaz toleranele elementelor componente cu n. Noile tolerane vor fi : .(2.34)n cazul nostru considerm n = 5, astfel:.

  Dup prelucrare piesele se msoar i se grupeaz n 5 grupe.Prima grup de alejaze cuprinde piesele din intervalul dimensional D i (D + TD ), adic : 40,000 mm i 40,010 mm ; a doua grup de alezaje se refer la intervalul dimensional (D + TD ) i ( D + 2TD ), adic : 40,010 mm i 40,020 mm, .a.m.d.Prima grup de boluri se refer la piesele cu diametrele cuprinse n intervalul dimensional : 39,980 i 39,990 mm; a doua grup de boluri :39,990 i 40,000 mm .a.m.d.Asamblarea se face numai ntre piesele din grupele cu acelai numr de ordine. Se vor obine astfel aceleai jocuri limit pentru toate piesele, de exemplu :;

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  ..i:

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Iar toleranele ajustajului cu joc vor fi :

  n cazul n care tolerana alezajului este diferit de tolerana arborelui, ( ceea ce apare destul de frecvent n cazul ajustajelor prefereniale I.S.O.), tolerana ajustajului trebuie s fie i n acest caz aceeai pentru oricare grup de sortare, dar de la o grup la alta se schimb valorile jocurilor limit. Se consider n cele ce urmeaz un exemplu de acest gen:

 • Abaterile dimensiunii de nchidereIar toleranele ajustajului cu joc vor fi :

  n cazul n care tolerana alezajului este diferit de tolerana arborelui, ( ceea ce apare destul de frecvent n cazul ajustajelor prefereniale I.S.O.), tolerana ajustajului trebuie s fie i n acest caz aceeai pentru oricare grup de sortare, dar de la o grup la alta se schimb valorile jocurilor limit.Se consider n cele ce urmeaz un exemplu de acest gen:

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig.2.9. Schema sortrii pieselor pe grupe:a) schema sortrii, b) schema ajustajului

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Exemplu nr.4. Se consider un ajustaj cu joc cu dimensiunile :

  i Dac se mpart cmpurile de tolerane ale pieselor cuprinztoare i cuprinse n trei intervale (fig.2.10), se obin pentru cele trei grupe de sortare valorile din tabelul 2.2.si

 • Abaterile dimensiunii de nchidereTabelul 2.2.Valorile jocurilor limit la sortare cnd TD>Td

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig.2.10. Schema sortrii n cazul n care >Td.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereDin examinarea tabelului se observ c tolerana ajustajului cu joc este aceeai pentru toate grupele de sortare; de la o grup la lata se schimb numai valorile jocurilor limit.Tolerana integral a jocului (pentru toate asamblrile din toate grupele de sortare ) este egal cu diferena dintre cel mai mare joc maxim i cel mai mic joc minim . Astfel :

  La sortare, n cazul general cnd >Td, tolerana integral a jocului este :(2.35)Avantajul asamblrii prin metoda sortrii const n faptul c asigur realizarea unor ajustaje precise, cu piese executate economic cu tolerane relativ mari.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereUn alt exemplu caracteristic este montarea ansamblului piston-cilindru (fig.2.11). n scopul gruprii dimensiunilor din cadrul lanului de dimensiuni din partea de sus a figurii, n intervalul , dimensiunile A i B ar trebui s aib toleranele TA i TB. ntruct fabricaia la aceste tolerane nu este economic, se majoreaz toleranele.Dup execuie, piesele componente se msoar cu aparate precise i se formeaz grupe de dimensiuni ( n cazul exemplului analizat numrul de grupe este 5). Precizia elementului de nchidere se obine prin montarea pe grupe. n figura 2.12 se poate observa ajustajul cu joc dintre piesele 1 i 2 Tolerana elementului de nchidere a lanului de dimensiuni este :(2.36)Piesele se sorteaz n n grupe ( n cazul analizat 5). Pe figura 2.12 se pot vedea dimensiunile primelor 3 grupe. Partea b a figurii reprezint cmpurile de toleran ale primei grupe, iar pe partea c a figurii se reprezint cmpurile de toleran ale grupei 3.

 • Abaterile dimensiunii de nchideren cazul din figura 2.12,b, jocul minim este :,

  n cazul din figura 4.12,c, este:

  Respectiv, n cazul general:.Astfel :

  respectiv:

 • Abaterile dimensiunii de nchideresau:De aici rezult: si

 • Abaterile dimensiunii de nchideren acest caz cmpul de toleran al ajustajului, pentru fiecare grup este :

  Dezavantajele acestei metode sunt urmtoarele :- interschimbabilitate limitat;- necesitatea de a crea stocuri de piese;- majorarea costului montrii datorit manoperei suplimentare, necesare sortrii pieselor.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig. 2.11. Aplicarea metodei sortriiLa ansamblul piston-cilindru

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig.2.12. Poziia i mrimea reciproc a lanurilor de dimensiuni la ansamblul piston-cilindru.

 • Abaterile dimensiunii de nchidered). Metoda ajustrii.n cazul utilizrii metodei ajustrii, precizia elementului de nchidere se realizeaz prin ajustarea la montaj a unuia din elementele componente, denumit element de compensare. Celelalte elemente se execut cu tolerane economice.Toleranele elementelor componente (TA1, TA2, s.a.m.d.) se stabilesc astfel ca fabricaia s fie economic i cu productivitatea necesar. Prin nsumarea acestora rezult o abatere mai mare dect tolerana prescris . Ca urmare, n scopul asigurrii preciziei prescrise a elementului de nchidere, trebuie eliminat diferena, adic valoarea de compensare. Aceast valoare de compensare se calculeaz cu relaia :(2.37)unde : este tolerana calculat a elementului de nchidere , prin nsumarea toleranelor tehnologice adoptate;- tolerana prescris a elementului de nchidere.

 • Abaterile dimensiunii de nchiderePentru a fi posibil realizarea compensrii dimensiunilor prin ajustare, este necesar s se respecte urmtoarele condiii :- s fie asigurat pentru elementul de compensare un adaos minim pentru ajustare, necesar pentru compensarea erorii maxime a lanului de dimensiuni;- s nu se admit la asamblare piese care au erori peste limitele de tolerane tehnologice.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereExemplu nr.5. Se consider din nou lanul de dimensiuni al strungului revolver din figura 2.2, la care se cere s se asigure coaxialitatea dintre axa arborelui principal i axa alezajelor portscul din capul revolver la precizia de =0,02 . Se va alege n acest caz, ca element compensator elementul A2, ca fiind uor de modificat prin ajustare.Dac se dau :,

  Atunci valoarea efectiv a elementului de nchidere (rezultant) ce se obine la asamblare ( calculat prin metoda algebric) va fi :

  Deoarece valoarea superioar a elementului de nchidere

  este mai mare dect cea prescris rezult c elementul de compensare A2 trebuie s fie ajustat n limitele (0...0,15) mm.

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  e) Metoda reglriiAsamblarea prin metoda reglrii se realizeaz prin schimbarea valorii unei anumite dimensiuni prin reglare, prin introducerea n subansamblul sau ansamblul respectiv a unei piese speciale suplimentar, numit compensator ( de exemplu : aib, inel, garnitur, buc, urub de reglare, etc.Metoda se aseamn cu metoda precedent, prin aceea c i n acest caz elementele componente se execut la tolerane economice, iar valoarea prescris a elementului de nchidere se regleaz la montaj. Difer de metoda ajustrii, prin faptul c n acest caz nu se ndeprteaz material de pe elementul compensator.Dup felul cum se execut reglarea, aceasta poate fi:- cu element compensator mobil;- cu element compensator fix.

 • Abaterile dimensiunii de nchidereReglarea cu element de compensare mobil se face, prin schimbarea poziiei uneia dintre piese, stabilite n prealabil.S considerm, ca exemplu, realizarea jocului axial la asamblarea unei roi dinate ntr-o cutie de viteze ( fig.2.13).Fig.2.13. Asamblarea cu compensator mobil

 • Abaterile dimensiunii de nchidereFig.2.14.Reglarea jocului cu compensator mobil

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Pentru buna funcionare a roii dinate n carcas este necesar s se asigure i un joc axial ntre suprafeele frontale ale roii i ale carcasei. Acest joc rezult din urmtorul lan de dimensiuni:.Precizia elementului de nchidere AD (jocul minim garantat) se realizeaz prin deplasarea bucei 1 i apoi fixarea cu urubul 2.i n acest caz dimensiunile A1 , A2 i A3 se realizeaz cu tolerane economice, i anume :..

 • Abaterile dimensiunii de nchidereMetoda de reglare cu compensatori fici,. Ce mai obinuii compensatori fici sunt : diferite forme de inele, plcue cu diferite grosimi, garnituri, buci filetate, uruburi,etc.Astfel, de exemplu, pentru subansamblul reprezentat n figura 2.15 , tolerana ajustajului la dimensiunea poate fi asigurat cu ajutorul inelului 1. Fig.2.15. Schema unei asamblri cu compensator fix

 • Abaterile dimensiunii de nchidere

  Metodele de rezolvare a lanurilor de dimensiuni cu compensatori mobili i fici, prezint urmtoarele avantaje : - d posibilitatea realizrii preciziei dorite a elementului de nchidere a lanului de dimensiuni, chiar i n cazul n care celelalte elemente au fost executate cu tolerane economice majorate; - elimin fazele de ajustare la asamblare, asigurndu-se ritmicitatea fabricaiei; - permite meninerea preciziei elementului de nchidere a lanului de dimensiuni pe toat durata exploatrii.Dezavantajul reglrii const n faptul c la metoda cu compensatori fici, este necesar s se efectueze lucrri suplimentare de demontare.

 • 2.3. Proiectarea proceselor tehnologice de asamblare

  Tehnologul proiectant ntocmete procesul tehnologic de asamblare pe baza urmtoarelor documente:- desenul de ansamblu al produsului i al subansamblelor componente;- nomenclatorul de repere al subansamblelor i nomenclatorul de subansamble;- condiiile tehnice pe care trebuie s le asigure produsul;- programul de fabricaie probabil.

 • 2.3.1.Analiza construciei produsului din punct de vedere al asamblabilitii

  Documentaia tehnic care se pune la dispoziia proiectantului, trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:- s aib numrul necesar de vederi i seciuni, care s permit nelegerea uoar a construciei i a funcionalitii;- s conin dimensiunile i toleranele care trebuiesc asigurate la asamblare;- s fie indicat masa produsului, a subansamblelor i a reperelor componente.Activitatea de proiectare a procesului tehnologic de asamblare, este mult uurat dac exist un prototip al produsului.La studiul documentaiei, trebuie acordat o atenie deosebit la verificarea asamblabilitii produsului.n scopul asigurrii condiiilor necesare pentru un proces de asamblare corect i corespunztor i din punct de vedere economic, documentaia constructiv a produsului trebuie s satisfac urmtoarele condiii:a) s fie posibil divizarea produsului n subansamble care se pot asambla independent. Numrul de subansamble n care se poate diviza s fie ct mai mare, respectiv s se poat forma subuniti ct mai simple.

 • Analiza construciei produsului din punct de vedere al asamblabilitiiFig.2.16. Detaliu din desenul de ansamblu al unui reductor

 • Analiza construciei produsului din punct de vedere al asamblabilitii

  b) S fie posibil montarea succesiv a reperelor. Prin principiul mbinrii succesive nelegem o asemenea construcie a subunitii la care diferitele suprafee de contact ale pieselor componente, pot ajunge n contact unul cu altul, n mod succesiv (fig.2.17).

 • Fig.2.17. Exemplu pentru ilustrarea principiului mbinrii succesive.

 • Analiza construciei produsului din punct de vedere al asamblabilitiic) s fie acces uor la elementele de fixare. De exemplu n detaliul din partea stng a figurii 2.18 se observ c nu este loc suficient pentru cheia cu care trebuie strns urubul. Ba mai mult poziia de lucru este incomod ( de jos). Soluia din partea dreapt a figurii elimin aceste dezavantaje.Fig.2.18. Exemple de poziionare greit i corect a unui urub.d) La proiectarea desenului de ansamblu, trebuie s se in cont i de posibilitile de dezasamblare.

 • 2.3.2.Alegerea sistemului de asamblare

  Problema proiectrii procesului tehnologic de asamblare la fel ca a oricrui proces tehnologic se poate pune sub dou aspecte :proiectarea trebuie efectuat pentru o ntreprindere, secie, existent;procesul tehnologic de asamblare trebuie proiectat pentru condiii optime , i pe baza acestuia se vor proiecta liniile i seciile de asamblare.n primul caz alegerea sistemului de asamblare este restricionat considerabil de dotarea existent. n general, alegerea sistemului de asamblare, presupune soluionarea urmtoarelor aspecte :arhitectura constructual i funcional a seciei de asamblare;sistemul de alimentare energetic a seciei: energie electric, nclzire, aer condiionat, aer comprimat, etc.;organizarea fluxului tehnologic de asamblare, ritmul asamblrii, amplasarea locurilor de munc;dotarea i organizarea locurilor de munc;organizarea magaziilor de piese i interoperaii.

 • 2.3.3. ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblare

  Pentru ca procesul de asamblare s se realizeze n condiii corespunztoare de calitate i productivitate, este necesar s se elaboreze urmtoarele documente tehnologice :schemele lanurilor de dimensiuni;schema de asamblare;fia tehnologic i planele de operaii de asamblare;ciclograma asamblrii.

 • Alegerea sistemului de asamblareTabelul 2.3.Interdependena dintre timpul de asamblare, planul de producie i modul de asamblaren ansamblu se poate spune c alegerea sistemului de asamblare depinde de urmtorii doi factori principali :planul anual de producie;caracteristicile constructive ale produsului.

 • Alegerea sistemului de asamblare

  Caracteristicile constructive ale produsului, de care trebuie inut cont la proiectarea procesului tehnologic de asamblare sunt :masa produsului;dimensiunile de gabarit ale produsului;dimensiunile suprafeei necesare pentru asamblareprecizia cerut;

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig.2.19. Schem de asamblare preliminara) Schema de asamblare.

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig..2.20. Schema de asamblare a unei role de transportor:a)- desenul de subansamblu al rolei;b)- schema de asamblare cu simboluri; c)- schema de asamblare preliminar (simplificat)

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblarePentru ntocmirea schemei de asamblare este necesar s se determine n prealabil unitile de asamblare i succesiunea lor n montarea general. La fiecare unitate de asamblare se stabilesc lanurile de dimensiuni i modul de rezolvare a lor.Schema de asamblare poate fi parial (referindu-se la o unitate de asamblare), sau general (pentru ntregul ansamblu) i asigur ntocmirea cu uurin a fielor tehnologice i a planelor de operaii de asamblare.Ordinea aezrii pieselor i unitilor de asamblare n cadrul schemei de asamblare este impus de ordinea n care este posibil asamblarea.La stabilirea ordinii de asamblare a produselor se ine seama de urmtoarele recomandri generale:asamblarea general trebuie s nceap cu aezarea pe standul de asamblare sau conveier a piesei de baz;unitile de asamblare i piesele montate la nceput s nu mpiedice montarea pieselor i unitilor de asamblare urmtoare;n primul rnd trebuie montate unitile de asamblare i piesele care ndeplinesc cele mai importante funciuni n funcionarea produsului.

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig. 2.21. Cutie de unsoare cu rulmeni cu role cilindrice1 osie, 2 buc, 3,4 inele interioare, 5 piuli de reglare, 6 aib,7,9 inele de sigurana; 8,10 uruburi; I completul carcas; II completul capac

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig.2.22. Schema de asamblare a cutiei de unsoare

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblare

  b)Fiele tehnologice i planele de operaii de asamblaren mod asemntor, ca la tehnologiile de prelucrare, i n cazul celor de asamblare, fiele tehnologice conin operaiile procesului tehnologic n succesiunea lor, ct i principalele date referitoare la echipamentul necesar, sculele dispozitivele necesare , ct i timpii unitari afereni operaiilor.n tabelul 2.5. se d un exemplu de fi tehnologic de asamblare pentru reductorul reprezentat n figura 2.23.

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig.2.23. Reductor melcat :1-carcas inferioar; 2- arbore melcat; 3- rulment; 4- inel distanier; 5- inel de siguran; 6- piuli; 7- carcas rulment; 8- inel interior rulment;9- garnitur; 10- inel distanier;11- inel de siguran; 12- piuli;- 13- garnitur de reglare;14- capac; 15- garnitur; 16- inel de siguran;17-urub; 18- garnitur de reglare: 19- capac; 20- garnitur; 21-urub; 22- arbore; 23- pan;24- butuc; 25- coroan; 26- urub;27- inel de siguran;28- piuli;29-inel distanier;30- rulment; 31- garnitur; 32- carcas superioar; 33- tift; 34- urub; 35- inel de siguran; 36- piuli; 37- inel distanier; 38- garnitur de reglare; 39- capac; 40 capac; 41 garnitur; 42- garnitur; 43-dop.

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblare

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblare

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblareFig.2.24.Ciclograma asamblrii:a) asamblare succesiv;b) asamblare paralel-succesiv

 • ntocmirea documentaiei tehnologice de asamblare

  Prin examinarea cu ajutorul ciclogramei a fiecrui proces tehnologic de asamblare se poate gsi nu numai posibilitatea de a reduce timpul total pe ciclu,prin efectuarea n paralel a mai multor operaii de asamblare, dar se pot gsi, totodat, i cile pentru mrirea productivitii muncii la executarea acelei operaii de asamblare care are durata cea mai mare.Cile principale pentru reducerea ciclului de asamblare sunt:suprapunerea n timp a ct mai multor operaii de asamblare i asamblarea simultan a ct mai multor uniti de asamblare;micorarea timpului necesar pentru executarea diferitelor operaii de asamblare, prin mecanizare i automatizare.

 • 2.3.4.Calculul normelor de munc la asamblareNormele de munc n cazul lucrrilor de asamblare, se exprim sub forma normelor de timp i a normelor de producie. n cazul lucrului n colectiv (echip, brigad) pentru a se cunoate precis unitatea la care se refer norma de timp, este necesar a se preciza dac norma se refer la durata executrii operaiei de ntregul colectiv sau timpul de munc necesar tuturor executanilor individuali din colectivul respectiv. n primul caz se va utiliza expresia de ore-echip-norm iar n cel de-al doilea caz expresia de ore-om-norm.

 • Calculul normelor de munc la asamblare

  Normele de timp se pot determina prin urmtoarele metode :a) prin studiul analitic a consumului de timp de munc, procedeu folosit atunci cnd nu exist normative de timp de munc;b) calculul analitic al necesarului de timp de munc, pe baz de normative, norma rezultnd din nsumarea timpilor pariali. Gradul de detalierea normativelor este dependent de tipul produciei (unicate, serie, mas);c) prin comparare cu norme de timp pentru operaii similare de asamblare. Metoda const din compararea operaiei sau fazei de asamblare respective cu o operaie sau faz asemntoare sau tipizat, pentru care exist norme de timp de munc. Se aplic la montajul prototipurilor, sau a produselor n serie mic.

 • Calculul normelor de munc la asamblareNorma de timp la asamblare, se calculeaz cu formula :

  (2.28)n care:Tp- este timpul de pregtire i ncheiere;Top timpul operativ;Tdl - timpul de deservire tehnico-organizatoric;Ton- timpul pentru odihn i necesiti fireti;Tu- timpul unitar;n- numrul de ansamble de montat.

 • Calculul normelor de munc la asamblare

  2.3.4.1. Determinarea timpului operativSe pot distinge dou situaii de calcul a timpului operativ i anume ;a) n cazul proceselor mecanizate i automatizate;b) n cazul proceselor manuale i parial mecanizate.

 • Calculul normelor de munc la asamblarea) Calculul timpului operativ n cazul proceselor mecanizate i automatizate.

  ,(2.29)n care :Tfu este timpul de funcionare util a utilajului;- timpul de deservire a locului de munc, suprapus peste Tfu;

  - timpul de ntreruperi reglementate; suprapus peste Tfu ;

  - timpul de baz, nesuprapus cu Tfu;- timpul ajuttor, nesuprapus cu Tfu;- timpul operativ, nesuprapus cu Tfu;