book

Click here to load reader

Post on 09-Dec-2015

230 views

Category:

Documents

38 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Universitatea Alecu Russodin Bli 70

 • 2

 • 3Universitatea de Stat Alecu Russo din Bli

  La muli ani, Alecu Russo!(70 de ani ai Universitii blene)

  La 14 martie 1945 Sovietul Comisarilor Norodnici (Consiliul de Minitri) al URSS decide s fondeze la Bli un Institut nvtoresc de Stat. Cred c anume aceast dat ar trebui considerat drept zi de natere a instituiei.

  Dar primul director Gheorghi Taratin ncurc iele. El concretizeaz, la 23 fe-bruarie 1946, ntr-o Scrisoare informativ adresat Centrului, c Leciile la institut au nceput la 17 septembrie 1945. Ca s vezi, respectiva dat o repet i n alt frag-ment al scrisorii. ns dup 35 de ani, tot el public un articol n ziarul studenesc Pe-dagogul, la 18 octombrie 1980, n care afirm fr echivoc c La 15 octombrie 1945 au nceput orele primului an de studii 1945-46 n cel mai tnr institut din republic.

  Cnd totui a greit (sau a minit) Taratin? n Scrisoarea informativ, expedia-t fie guvernului, fie ministerului republican ori n articolul din ziarul studenesc, ti-cluit dup o pauz lung de tocmai 35 de ani de la eveniment? Adevrat, data de 17 septembrie pare incomod pentru srbtorirea unui jubileu: studiile abia au nceput,

  att profesorii, ct i studenii nc n-au uitat de faza relaxant a concediului i a vacanei. Motiv pentru care Universitatea blean, la fiecare jubileu, se nate n zile diferite ale lunii octombrie: cnd la 17 (n 1970), cnd la 18 (n 1975). n acest an, i mai de vreme la 9 octombrie. Incontestabil: Institutul nvtoresc a fost zmislit la 14 martie 1945. Ct privete apariia lui de-facto, ea, din pricina confuzi-ilor, s-a produs de mai multe ori. Personal, lund n calcul haosul din adeverina de natere, am hotrt s-i depesc pe toi: s marchez jubileul naintea tuturor.

  Documentar, Institutul nvtoresc a purces la munc n ziua de 15 iunie 1945. Anume atunci di-rectorul interimar Ignat Chirstea, anterior ef al sec-

  iei nvmntului din Bli, semneaz primul ordin: o angajeaz pe Maria Vlasova n calitate de secretar-dactilograf. O lun mai trziu, la 16 iulie, sosete Gheorghi Taratin, trimisul oficial al Moscovei.

  Dac ne referim la biografia Institutului Pedagogic, situaia e transparent. Acesta a fost fondat la 10 iulie 1953 conform unei dispoziii a Sovietului Minitrilor al URSS, iar leciile au nceput punctual, ca la oameni: la 1 septembrie. n final, rmne s mai

 • 4adugm ziua de 21 mai 1992, cnd Institutul Pedagogic se reorganizeaz n Universi-tate.

  Cobornd n spaiul patriotismului naional, cea mai semnificativ pare data de 24 aprilie 1959. Alecu Russo a mplinit o sut de ani. Cu aceast ocazie Institutului Pedagogic din Bli i se alipete numele scriitorului. Civa scandalagii locali, fire-te antiromni, se indigneaz pn n prezent: Oare aceia de sus nu tiau ce a scris el? Aluzie la opera Cntarea Romniei. Posibil, aceia de sus nu tiau. Ei citeau mai mult rusete. Norocul nostru, dar mai ales al lui Alecu Russo, c aceia de sus au trecut cu vederea detaliul cu bucluc. n definitiv, ne convingem: nu e chiar att de ru, cnd fiind demnitar guvernamental, parial te mai adevereti i ignorant.

  Promit s nu folosesc n continuare nicio cifr viznd efectul i calitatea studiilor. E un exerciiu periculos. Dac a informa c Universitatea blean a avut pn n pre-zent 10 mii de absolveni, 100 de mii sau un milion faptul nu impresioneaz. Rezul-tatele, n cazul cnd ne referim ca la un gen de competiie, se cer a fi comparate cu ale celorlalte universiti. Niciodat n-am auzit ca un demnitar meticulos, la nivel oficial, s fi studiat vreodat acest compartiment. i-a publicat poate pe undeva concluziile? Incredibil!

  Campusul universitar, cu siguran, posed o istorie veche, nc din epoca aris-t. Or, n fosta fabric de spirt a Bliului funcioneaz n prezent Facultatea de tiin-e Reale, Economice i ale Mediului. Blocul a fost i este exploatat la maximum: de normaliti romni, de liceeni seminariali, de elevi ai colii pedagogice sovietice, de studeni ai Institutului nvtoresc, ai Institutului Pedagogic pn la actualul tineret universitar.

  Dou propoziii facsimile din Scrisoarea informativ a directorului Gheorghi Ta-ratin: Institutul nvtoresc de Stat din Bli a fost organizat n septembrie 1945. Leciile la institut au nceput la 17 septembrie 1945 cu o componen de 113 stu-deni, planul fiind de 120.

 • 5Universitatea de Stat Alecu Russo din Bli

  Alturi, mai la vale, se afl blocul administrativ cu rectorul, prorectorii, cu anga-jaii serviciului personal, cu sumedenie de laboratoare. Iniial, aici nvau fetele de la Liceul Domnia Ileana cu profesori dotai n frunte cu directoarea blean Elena Clin.

  Mai la deal intrm n corpul nr. 6, construit n 1943 pentru bieii de la Liceul Ion Creang. E suficient s amintesc, pentru a face impresie, c aici a nvat lingvistul Eugeniu Coeriu. Cldirea a fost mereu suprapopulat. Diverse faculti, liceu, cole-giu.

  n centrul campusului, n epoca sovietic, pe timpul rectorului Ion Ciorni, s-a nlat corpul nr. 3 cu un havuz n fa. Cndva, ntre bloc i havuz, se desfurau, an de an, mitingurile studeneti conduse i supravegheate de mai marii zilei. Acum, n spatele lui, se ntinde impuntorul cartier, constituit din edificii moderne i aspectuoa-se, toate edificate n perioada ndelungat a rectorului Nicolae Filip.

  Lume din belug a trecut pe aici: Ion Simionescu, viitor Preedinte al Academiei romne (n anul 1924), marealul Ion Antonescu (n 1941 i 1942). Ultimul, n 1942, a vorbit la careul liceenilor de la Ion Creang, numindu-l n funcie de director pe Simion Vrzaru. Era prezent i ministrul Educaiei Naionale Ion Petrovici. n epoca sovietic ne-au vizitat cosmonautul Gheorghi Greciko, renumita aviatoare Marina Po-povici, scriitorul Arkadi Poltorak, zeci de delegaii din republicile precedentei ri i de peste hotare. n perioada modern aproape toi conductorii Republicii Moldova, personaliti notorii ale culturii naionale.

  Jubileul din anul curent, 2015, coincide cu o faz extrem de tensionat n coti-dianul Universitii blene: campania local de alegere a rectorului. n ajun s-au n-tmplat fapte execrabile, cu rol de show pentru prostime, iniiate de indivizi sus-pui, cocoai n fotolii trainice dincolo de campusul natal. Pentru ntia oar la scrutin va participa ntregul corp didactic, iar votul va fi secret. Ct de copt la minte va fi corpul, nu blocul, rmne de vzut.

  Cel mai rezistent romn n campusul universitar blean se adeverete bustul lui Alecu Russo. Dei majoritatea nu-i cunoate opera, el rmne pururi n memorie cu ajutorul neuitatei sale Cntarea Romniei. Mai are un prieten bustul. Stejarul de la 1938, sdit de un normalist cu ocazia aniversrii a 20-a de la unirea Basarabiei cu Ro-mnia. i bustul, i stejarul au aprut graie unor circumstane fericite. Primul a be-neficiat de ignorana ideologilor din conducerea central, cel de-al doilea, iniial un arbore plpnd, fr plac comemorativ, n-a suscitat curiozitatea agresiv a nimnui. Ce fel de pretenii fa de un copac? Astfel, ambii s-au pstrat, panic i fr probleme, pn azi. La muli ani, Alecu Russo lng stejarul unionist! Sntate lung, Uni-versitate, pn la i dup centenar!

  Iulius POPA

  (Literatura i arta, 3 septembrie 2015)

 • 6Date care nu se uit

  14 martie 1945 hotrrea Sovietului Comisarilor Poporului al URSS despre crearea unui Institut nv-toresc la Bli;

  17 septembrie 1945 prima zi de studii la Institutul nvtoresc;

  10 iulie 1953 hotrrea Consiliului de Minitri al URSS despre nfiinarea unui Institut Pedagogic la Bl-i;

  1 septembrie 1953 prima zi de studii la Institutul Pedagogic de Stat;

  24 aprilie 1953 conform hotrrii Consiliului de Minitri al RSS Moldoveneti Institutului Pedagogic de Stat din Bli i se confer numele scriitorului Alecu Russo;

  21 mai 1992 conform hotrrii Guvernului Repu-blicii Moldova Institutul Pedagogic de Stat din Bli este reorganizat n Universitatea de Stat Alecu Rus-so din Bli.

 • O excursie prin istoria campusului

  Stejarul de la 1938 i

  Victor Granevschi, norma-listul care l-a plantat.

 • 8Poart e deschis. Intrai, v rog!

  O alt poart deschis, dar mai modest.

 • 9Universitatea de Stat Alecu Russo din Bli

  Anul 1938. Treptele de la intrare vor fi instalate i blocul e terminat.

  Dou blocuri ale arhitectului Spirer

  Etti-Roza Spirer(16.04.1900, Galai 30.03.1990, Chiinu)

  Absolvent a colii Superioare de Arhitectur din Bucureti (1925). n anul 1932, devine asistent al arhitectului-ef din oraul Bli. A proiectat mai multe cldiri, printre care Liceul de fete Domnia Ileana, terminat n anul 1938, i Liceul de biei Ion Creang n 1943.

 • 10

  Domnia Ileana

  Domnia Ileana (05.01.1900, Bucureti 21.011991, Pennsylvania, SUA). Este fiica regelui Ferdinand i a reginei Maria, sora regelui Carol al II-lea.

  Din pcate, ea n-a fost niciodat la Bli s vad liceul ce-i poart numele.

 • 11

  Universitatea de Stat Alecu Russo din Bli

  nceput de martie 1953. A murit Iosif Stalin, conductorul Uniunii Sovietice. Sus portretul ndoliat al dictatorului, jos drapelul n bern.

  Un segment al blocului, azi, sfrit de august 2015.

 • 12

  Ministerul Educaiunii Naionale

  Diplom de Bacalaureat

  Noi, Ministrul Educaiunii Naionale, vznd ncheierea comisi-unii examenului de BACALAUREAT, inut n sesiunea iunie 1940 n oraul Bli, dm elevei Bovarovschi C. Nina, absolvent a Liceului de fete Domnia Ileana din Bli, prezenta Diplom de BACALAU-REAT, seciunea literar, obinut cu nota medie 6.10 (ase i zece) spre a se bucura de toate drepturile acordate de legile i regulamen-tele n vigoare.

  Ministrul Educaiunii NaionalePreedintele ComisiuniiInspectoratul colar IaiNr. 9120

  Dat n Iai la 10 septembrie 1943Inspector colarNr. spec. 88Semntura elevei

  Dou diplome de Bacalaureat la Domnia Ileana

 • 13

  Universitatea de Stat Alecu Russo din Bli

  Minis