barem-corectare-zi-dfp-23.06.2014

6
EXAMEN DREPTUL FINANŢELOR PUBLICE 23 iunie 2014 Nume __________________________________ Grupa ____________ Subiectul nr. 1 (3 puncte). Societatea „Legal Emotions Couture” (LEC) deţine în municipiul Cluj-Napoca un restaurant destinat organizării de evenimente. În colaborare cu studenţii anului IV ai Facultăţii de Drept din Cluj, în luna mai 2014 este organizat la restaurant banchetul absolvenţilor Facultăţii de Drept. În vederea finanţării cheltuielilor aferente acestui eveniment, societatea percepe două categorii de sume: un preţ fix/participant şi o „taxă de banchet LEC” de 100 RON, de la un număr de 300 de studenţi. Sumele colectate prin intermediul „taxei de banchet LEC” sunt distribuite angajaţilor societăţii LEC, astfel: - suma de 500 RON pentru fiecare dintre cei 20 de chelneri, bucătari şi barmani, cu titlul de „donaţii”; - suma de 1.000 RON pentru cei 5 membri ai echipei care a asigurat partea muzicală a evenimentului, cu titlul de “drepturi de autor”; - suma de 15.000 RON asociatului unic al societăţii LEC, cu titlul de “comision organizare eveniment”. Se va reţine faptul că întreg personalul şi asociatul unic sunt angajaţii societăţii, în baza unor contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată (remuneraţi cu salariul minim pe economie, condiţii normale de muncă, riscuri de accidente de muncă şi boli profesionale minime) şi că restaurantul dispune de toate dotările necesare pentru organizarea unui eveniment (bucătărie, bar, instrumente muzicale, instalaţii de sonorizare, calculatoare, telefon mobil, autoturism de serviciu etc.). Pentru sumele colectate de la studenţi, societatea LEC nu emite niciun document fiscal, iar veniturile nu sunt înregistrate în contabilitatea societăţii. În schimb, în scopul creşterii cuantumului cheltuielilor societăţii şi a diminuării bazei impozabile, drepturile de autor şi comisionul de

Upload: vlad-sima

Post on 27-Sep-2015

212 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Barem

TRANSCRIPT

EXAMEN DREPTUL FINANELOR PUBLICE23 iunie 2014

Nume __________________________________Grupa ____________

Subiectul nr. 1 (3 puncte). Societatea Legal Emotions Couture (LEC) deine n municipiul Cluj-Napoca un restaurant destinat organizrii de evenimente. n colaborare cu studenii anului IV ai Facultii de Drept din Cluj, n luna mai 2014 este organizat la restaurant banchetul absolvenilor Facultii de Drept. n vederea finanrii cheltuielilor aferente acestui eveniment, societatea percepe dou categorii de sume: un pre fix/participant i o tax de banchet LEC de 100 RON, de la un numr de 300 de studeni. Sumele colectate prin intermediul taxei de banchet LEC sunt distribuite angajailor societii LEC, astfel: suma de 500 RON pentru fiecare dintre cei 20 de chelneri, buctari i barmani, cu titlul de donaii; suma de 1.000 RON pentru cei 5 membri ai echipei care a asigurat partea muzical a evenimentului, cu titlul de drepturi de autor; suma de 15.000 RON asociatului unic al societii LEC, cu titlul de comision organizare eveniment. Se va reine faptul c ntreg personalul i asociatul unic sunt angajaii societii, n baza unor contracte individuale de munc pe durat nedeterminat (remunerai cu salariul minim pe economie, condiii normale de munc, riscuri de accidente de munc i boli profesionale minime) i c restaurantul dispune de toate dotrile necesare pentru organizarea unui eveniment (buctrie, bar, instrumente muzicale, instalaii de sonorizare, calculatoare, telefon mobil, autoturism de serviciu etc.). Pentru sumele colectate de la studeni, societatea LEC nu emite niciun document fiscal, iar veniturile nu sunt nregistrate n contabilitatea societii. n schimb, n scopul creterii cuantumului cheltuielilor societii i a diminurii bazei impozabile, drepturile de autor i comisionul de organizare eveniment sunt evideniate n contabilitate, dei ele nu au la baz operaiuni reale. Societatea reine, n cazul plilor de 1.000 RON, cte 10% din sume cu titlul de plat anticipat impozit pe venit, fr a vira ns aceste sume la buget n termen de 30 de zile de la scadena obligaiei de plat. Prin raportare la starea de fapt fiscal descris, identificai problemele juridice ale speei i modalitatea de angajare a rspunderii juridice fiscale sau de alt natur, dac este cazul. n cazul identificrii unor obligaii de plat, determinai cuantumul acestora.

BAREM:a. Rspunderea penal: Fapta de a nu evidenia veniturile n contabilitatea societii constituie infraciunea de evaziune fiscal prevzut de art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2005 (0,25 p). Corelativ, evidenierea unor cheltuieli ce nu au la baz operaiuni reale constituie infraciunea de evaziune fiscal de la art. 9 alin. (1) lit. c) din lege (0,25 p). n fine, reinerea i nevirarea sumelor reprezentnd pli anticipate constituie infraciunea asimilat unei infraciuni de evaziune fiscal prevzut de art. 6 din Legea nr. 241/2005 (0,25 p). b. Rspunderea fiscal: n spe, suntem ntr-o situaie n care angajaii societii LEC au desfurat, cu ocazia organizrii evenimentului n discuie, o activitate dependent n sensul art. 7 alin. (1) pct. 2.1 lit. b) C. fisc. Pe cale de consecin, veniturile reprezentnd donaii, drepturi de autor i comision organizare eveniment pot fi reconsiderate cu ocazia unui control fiscal ca fiind venituri din activiti dependente, urmnd a li se aplica tratamentul fiscal prevzut de art. 7 alin. (1) pct. 2.2 C. fisc. (0,75 p) Prin aplicarea regulilor prevzute la art. 57 alin. (2) lit. b) C. fisc. i a cotelor de contribuii de asigurri sociale valabile n luna mai 2014, rezult urmtoarele: (i) Cuantumul total al contribuiilor angajatului este de 16,5% din venitul brut (10,5% pensii; 5,5% asigurri sntate; 0,5% omaj), iar cuantumul total al contribuiilor angajatorului este de 27,75% (20,8% pensii; 5,2% asigurri sntate; 0,75% omaj; 0,85% indemnizaii i concedii; 0,15% accidente de munc) 0,5 p.(ii) Raportat la veniturile achitate, rezult de principiu urmtoarele contribuii: pentru fiecare sum de 500 RON: angajator - 139 RON; angajat - 53 RON; pentru fiecare sum de 1.000 RON: angajator - 278 RON; angajat - 105 RON; pentru suma de 15.000 RON: angajator 4.163 RON; angajat 1.575 RON (1 p).

Subiectul nr. 2 (3 puncte). n privina persoanei fizice A, cu ocazia unei inspecii fiscale efectuate n anul 2014, s-a reinut faptul c n anul 2010 acesta a achiziionat un teren ntr-o zon aglomerat din municipiul Cluj-Napoca i a amenajat un numr de 120 de locuri de parcare. Dintre acestea, n anul 2011 au fost vndute 30 de locuri de parcare n luna noiembrie 2011, la preul de 3.000 euro/loc de parcare, fiind achitat la notar impozitul pe transferul proprietilor imobiliare din patrimoniul personal. Restul de 90 de locuri de parcare au fost nchiriate, cu ncepere de la data de 1.01.2012, persoanelor interesate, pe baza unui tarif orar sau zilnic. Cifra de afaceri a persoanei fizice A din aceste activiti a fost de 200.000 RON n anul 2012, 235.000 RON n anul 2013 (lunile ianuarie noiembrie, n decembrie nu s-a nregistrat niciun venit) i 31.000 RON n anul 2014 (pn la data efecturii inspeciei fiscale). Raportat la aceast stare de fapt, organele fiscale au stabilit c A avea obligaia de a se nregistra ca persoan impozabil de la data achiziiei terenului destinat amenajrii de parcri, pentru toate activitile pe care inteniona s le desfoare i au stabilit obligaii fiscale reprezentnd TVA i obligaii fiscale accesorii pentru toate nstrinrile sau nchirierile de bunuri din perioada 2011 2014. De fiecare dat, TVA a fost determinat prin adugarea TVA la preul bunurilor vndute/nstrinate. Se va reine faptul c pe locurile de parcare nu se pot amenaja garaje sau alte construcii. Prin raportare la starea de fapt fiscal descris, determinai tratamentul fiscal al operaiunilor efectuate de A i comentai critic, dac este necesar, aspectele reinute de organele fiscale. n cazul n care argumentaia necesit determinarea corect a obligaiilor fiscale reprezentnd TVA, efectuai calculele respective.

BAREM: De principiu, prin raportare la prevederile art. 127 C. fisc. i la jurisprudena Curii de Justiie a Uniunii Europene, o persoan fizic care nstrineaz sau nchiriaz bunuri imobile poate fi calificat drept persoan impozabil, care are obligaia de a se nregistra ca pltitoare de TVA la depirea pragului impozabil. Se va reine faptul c n anul 2010 i ulterior, regulile fiscale naionale ndeplineau condiia previzibilitii (0,25 p). Potrivit art. 141 alin. (2) lit. f) prima fraz C. fisc., livrarea terenurilor (n spe, a celor 30 de locuri de parcare nstrinate n noiembrie 2011) este scutit de TVA. Prin urmare, n mod nelegal s-au stabilit obligaii de plat reprezentnd TVA i accesorii pentru acestea (1 p). Conform art. 141 alin. (2) lit. e) pct. 2 C. fisc., nchirierea de spaii sau locaii pentru parcarea autovehiculelor este de principiu o operaiune impozabil, pentru care se datoreaz TVA (0,25 p). Cu toate acestea, se va observa faptul c pentru anul 2012, cifra de afaceri de 200.000 RON a fost mai mic dect plafonul de scutire de 220.000 RON prevzut de art. 152 alin. (1) C. fisc., prin urmare A nu era obligat s se nregistreze ca pltitor de TVA (0,5 p). n anul 2013, din dispoziiile coroborate ale art. 141 alin. (2) lit. e) pct. 2 C. fisc. i art. 152 alin. (1) C. fisc. rezult faptul c la finalul lunii noiembrie 2013 s-a depit pragul de scutire, prin urmare A trebuia s solicite nregistrarea ca pltitor de TVA. Decurge de aici faptul c acesta devenea, de la 1.01.2014, pltitor de TVA (0,5 p). Pentru suma de 31.000 RON ncasat n anul 2014, conform jurisprudenei CJUE n cauzele Elida Gibbs i Tulic Plavoin, TVA se determin ca fiind inclus n preul total obinut de A. Pe cale de consecin, valoarea TVA de 24% inclus n suma de 31.000 RON este de 6.000 RON, sum pe care organele fiscale erau ndreptite s o perceap i pentru care puteau determina obligaii fiscale accesorii (0,5 p).

Subiectul nr. 3 (3 puncte). X, cetean belgian cu domiciliul la Bruges, accept o ofert de munc la o banc din municipiul Cluj-Napoca. n acest scop, n considerarea calitii dvs. de consultant fiscal, v transmite o scrisoare cu urmtoarele ntrebri:(a) n cazul achiziionrii unei case de locuit cu terenul aferent n municipiul Cluj-Napoca, ce impozite/taxe dintre cele prevzute de Codul fiscal trebuie s achite cu ocazia perfectrii contractului de vnzare ?(b) Imobilul pe care dorete s-l achiziioneze are urmtoarele caractieristici: construcie din crmid, cu instalaii de ap, canalizare, electrice i de nclzire, cu o suprafa construit desfurat de 180 mp, edificat n anul 1980 i terenul aferent n suprafa de 580 mp, situate n zona A a municipiului Cluj-Napoca, localitate de rang 0. Potrivit Codului fiscal, care este cuantumul impozitelor datorate pentru anul 2014?(c) Domnul X dorete s aduc i s nmatriculeze n Romnia un iaht cu vele cu lungimea de 10 metri, folosit pentru sport i agrement. Potrivit Codului fiscal, care sunt impozitele datorate pentru introducerea n Romnia i deinerea acestui iaht? Din poziia de consultant fiscal, lmurii chestiunile de natur fiscal la care se refer ntrebrile domnului X.

Barem: (a) Rspunsul la aceast ntrebare este condiionat de calitatea vnztorului. Dac vnztorul nu este pltitor de TVA, vnzarea nu presupune vreun impozit n sarcina cumprtorului. n schimb, dac vnztorul este pltitor de TVA, cumprtorul va trebui s suporte i sarcina TVA. Dup caz, TVA poate fi: 24% sau 5% pentru cldire i terenul aferent, n funcie de modul n care sunt ndeplinite condiiile art. 140 alin. (21) lit. c) C. fisc. (1 p). (b) 1. Determinarea impozitului pe cldiri: Baza impozabil: 180 mp (suprafaa construit desfurat) x 935 RON/mp = 168.300 RON; suma se ajusteaz cu coeficientul de 2,60 corespunztor zonei/rangului localitii, rezultnd 437.580 RON; conform art. 251 alin. (7) lit. b) C. fisc., valoarea impozabil se reduce cu 10% datorit vechimii cldirii, rezultnd 393.822 RON; conform art. 251 alin. (8) C. fisc., baza va fi majorat cu 5% pentru fraciunea de 30 mp ce depete suprafaa construit de 150 mp, rezultnd baza impozabil final de 413.513 RON. Impozitul: impozitul pe cldiri anual este de 0,1% din baza impozabil, adic 414 RON (0,75 p). 2. Determinarea impozitului pe teren: Terenul este intravilan, categoria de folosin terenuri cu construcii. Se va lua n calcul doar suprafaa de 400 mp, care nu este acoperit de construcii. Impozitul se determin ca 0,04 ha x 10.353 RON/ha, adic 414 RON (0,25 p).(c) Potrivit art. 207 lit. h) C. fisc., introducerea iahtului n Romnia este supus accizelor (nearmonizate), iar conform Anexei nr. 2, pct. 12.1 din seciunea corespunztoare acciza este de 500 euro/metru liniar din lungimea navei, adic 5.000 euro n cazul nostru. Pentru deinerea n Romnia, se datoreaz un impozit local pe mijloacele de transport, potrivit art. 263 alin. (7) C. fisc. Suma datorat poate fi stabilit n intervalul 0 964 RON de ctre autoritatea local n raza creia este nmatriculat iahtul (1 p).

Not: Timp de lucru 90 de minute. Este permis utilizarea Codului fiscal i a volumelor de curs n original. Lucrrile vor putea fi consultate n data de 28.06.2013, ora 10, n sala 109.