aso web viewin fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie...

of 12 /12
CENTRU REZIDENTIAL PENTRU PERSOANE VARSTNICE ASOCIATIA CORNELIA SI BOBU MARPOD NR 83/391, Jud. Sibiu

Upload: vanthu

Post on 30-Jan-2018

244 views

Category:

Documents


5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

CENTRU REZIDENTIAL PENTRU PERSOANE VARSTNICE

ASOCIATIA CORNELIA SI BOBU

MARPOD NR 83/391, Jud. Sibiu

Page 2: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

Înfiinţată la sfârşitul anului 2008 cu scopul de a intampina nevoile unor categorii sociale defavorizate, Asociatia Cornelia si Bobu şi-a propus să deschidă un Centru residential pentru persoane vârstnice pentru a satisface solicitările mari a varstnicilor vulnerabili din zona Văii Hârtibaciului.

Dragostea, grija,atentia pe care persoanele varstnice o merita este deviza rezidentei noastre. Pentru acestia, Asociatia Cornelia si Bobu ofera un spatiu de gazduire si de petrecere a timpului liber la standarde inalte.

Dacă la deschiderea centrului în luna septembrie 2014 erau doar 10 asistaţi sociali, în prezent numarul lor este de 67 persoane varstnice, cazati in cele doua imobile din localitatea Marpod.

Centrul pentru persoane vârstnice funcţionează ca un centru rezidential care acordă servicii de asistenţă socială permanentă persoanelor varstnice; este centrul ideal conceput si organizat pentru a veni in sprijinul varstnicilor si familiilor acestora.

Beneficiarii servicilor de asistenţă socială din cadrul căminului sunt persoane de varsta a treia aflate în situatii de dificultate, persoane vulnerabile, care fie datorita diminuarii autonomiei personale nu mai pot sa traiasca singure, fie in anumite complexe de imprejurari si-au pierdut locuintele.

Centrul rezidential pentru persoane vârstnice aflat pe valea Hârtibaciului funcţionează într-un imobil amenajat corespunzător şi care a fost dat în folosinţă în

Page 3: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

luna septembrie a anului 2014.

Asociatia Cornelia si Bobu a creat acest Centru sa readuca zambetul pe fetele seniorilor nostri si ale familiilor lor. Dorim sa ajutam pe cat de mult posibil pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, incercam sa aducem fericire celor care sunt in cea mai dificila perioada a vietii.

Mentinerea unei calitati bune a vietii beneficiarilor prin pastrarea unei stari de sanatate bune, pastrarea autonomiei functionale este dezideratul Asociatiei Cornelia si Bobu, materializat prin furnizarea de servicii sociale, rezidentiale de calitate.

Pentru suportul spiritual al beneficiarilor se organizează vizite periodice la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, aflată la 15 km de localitatea Ighisul

Page 4: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

Vechi si la Manastirea Pelisor aflata la 3 km de Ighisul Vechi.

Periodic sunt organizate diferite manifestari si excursii dupa cum urmeaza:

organizarea de mese festive cu ocazia diferitelor sarbatori nationale precum si zile onomastice ;

excursii organizate la: Balea Lac, Lacul Vidraru, Manastirea Pelisor, Gradina Zoologica din Sibiu.

Manifestari culturale: Parada lolelor – Agnita, Muzeul istoric Agnita

cu ocazia zilei pensionarului am organizat o masa festiva, un concurs de desen.

Pe lângă îngrijirea zilnică, beneficiarilor le sunt asigurate deplasări si vizite la familie, la rude, prieteni sau alte cunoştinţe, asociatia asigurându-le transport gratuit.

Page 5: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

De asemenea centrul aflat într-o splendidă vale -Valea Hârtibaciului dispune de toate mijloacele de comunicare, varstnicii putând lua legătura cu familia, rudele sau cunoştinţele.

Servicile acordate sunt:

Cazare pe o perioada nedeterminata

Acordarea a trei mese pe zi

Preparare hrana calda

Distribuire hrana calda si rece

Menaj: spalatorie, uscatorie;

Curatenie

Intretinere

Servicile specializate de asistenta sociala sunt:

-Diagnoza sociala

- Elaborarea planului de asistenta si ingrijire

-Indrumare catre alte servicii

-Consiliere sociala

-Informare

-Suport emotional.

Din sfera asistentei si suportului specializat in vederea reabilitarii/reintegrarii sociale, centrul ofera servicii de:

-Consiliere psihologica/psihosociala

-Ergoterapie/terapie ocupationala

-Terapii de relaxare

Page 6: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

Activitatea medicala si de recuperare este asigurata prin asistenta medicala primara, acordata de catre un medic de familie , precum si monitorizarea si administrarea tratamentului prescris de catre asistentul medical.

Pentru persoanele care au recomandat de catre medicul specialist se realizeaza activitati in sfera gimnasticii medicale.

Pentru persoanele care si-au pierdut abilitatile functionale, personalul specializat al asociatiei, acorda servicii de ingrijire personala, prin oferirea de ajutor la efectuarea activitatilor de baza si a activitatilor intrumentale ale vietii zilnice.

Activitatile adresate varstnicilor si persoanelor singure sunt :

Page 7: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

» Sprijin psiho-social si medical

consiliere de specialitate;

consult medical;

administrarea medicamentelor prescrise de medic;

informare;

consiliere spirituala la cerere;

» Suport material si alimentar

alimente;

sprijin in prepararea si oferirea hranei;

articole de ingiena;

imbracaminte, incaltaminte.

» Activitati de grup.

In fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare, in functie de nevoile exprimate sau indetificate.

Page 8: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,

Date tehnice referitoare la unitatea de asistenta sociala:

Centrul rezidential Marpod ofera persoanelor asistate o suprafata locuibila / persoana asistata: in functie de dormitor intre 12 si 15 mp.

Conditii de cazare , numarul de persoane / dormitor: beneficiarii sunt cazati cate 2 in dormitor, la trei dormitoare revenindu-le cate o baie cu toate utilitatile.

Conditii de petrecere a timpului liber: gradina, parc, vizite la vecini, sala de recreere, cablu tv, internet.

Conditii de comunicare cu exteriorul : telefon, fax,internet, zilnic ore de vizite, iesiri in natura,excursii.

Conditii de servire a mesei : sala de mese cu 40 de locuri,in corpul A, si 24 de locuri in corpul B, iar pentru persoanele nedeplasabile masa se serveste in camera.

Alte conditii,in functie de tipul de sevicii de asitenta sociala acordate: prevenirea marginalizarii sociale si sprijinirea pentru reintegrarea sociala, sprijin pentru plata unor servicii si obligatii curente, ajutorul in procurarea medicamentelor, consultatii si ingrijiri medicale.

Grupurile sanitare: 1 la 6 beneficiari,1 lavoar la 6 beneficiari,1 dus/cada la 6 beneficiari

Conditii de preparare si servire a hranei : bucatarie moderna dotata si amenajata conform standardelor europene.

La noi persoanele varstnice nu duc grija de maine!

Page 9: aso   Web viewIn fiecare saptamana persoanele varstnice asistate beneficiaza de terapie ocupationala, consiliere de specialitate si informare,