artrita idiopatica juvenila

of 34 /34
Prezentare de Caz Coordonator: Asist. Dr. Violeta Ştreangă Studenti: Marta Cîrciu Sorina Gorcenco Spitalul Clinic pentru copii “Sfanta Maria”, Clinica I

Author: amalia-elena-bulancea

Post on 16-Apr-2015

151 views

Category:

Documents


5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Prezentare de CazCoordonator: Asist. Dr. Violeta treang Studenti: Marta Crciu Sorina Gorcenco

Spitalul Clinic pentru copii Sfanta Maria, Clinica I

H.A., sex masculin, 10 ani, SuceavaMotivele internarii Artralgii + Tumefiere + Impotenta functionala ale articulatiilor genunchilor, glezne bilateral si cot drept Pusee febrile (38,5-38,8 grade Celsius)

AnamnezaAntecedente heredocolaterale Mama 33 ani aparent sanatoasa Tata 35 ani aparent sanatos Antecedente personale patologice Artralgii de aproximativ 3 luni

AnamnezaConditii de viata si de munca Elev clasa IV, 3 persoane/ 4 camere, parinti nefumatori Comportamente Neaga consumul de alcool, tigarete si droguri

Istoricul bolii Debut insidios in urma cu aproximativ 3 luni, in luna VIII.2011, pacientul acuza febra, artralgii si tumefierea articulatiilor gleznelor, aparute consecutiv unui traumatism minor. In perioada 29.VIII-02.IX.2011 a fost internat in sectia de pediatrie a S.J. Suceava pentru suspiciune de: 1)flegmon picior drept, pentru care primeste tratament cu antibiotic, si 2)entorsa glezna stanga. Deoarece starea pacientului a continuat sa se agraveze si durerile articulare s-au extins la mai multe articulatii pacientul este internat la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria Iasi pentru investigatii de specialitate si tratament

Examen obiectiv Stare generala: influentata Stare de constienta: pastrata Talie: 1,38m Greutate: 34 kg Stare de nutritie: normoponderal [IMC= 17.85 kg/m] Facies: simetric Tegumente: palide, elastice, cicatrice postarsura pe fata dorsala a mainii drepte Mucoase: normal colorate, aparent integre Fanere: normal implantate Tesut conj. adipos: normal reprezentat

Examen obiectiv Sistem ganglionar: nepalpabil superficial Sistem muscular: hipoton, hipotrofic, normokinetic Sistem osteo-articular: - cervicalgii - soc rotulian pozitiv bilateral - artralgii+impotenta functionala - tumefactie+hipertermie - redoare matinala genunchi, glezne bilateral si cot drept

Examen obiectiv Aparat respirator: - torace normal conformat - excursii costale simetrice bilateral - sonoritate pulmonara normala - MV fiziologic - FR=23resp/min Aparat cardiovascular: - Arie precordiala cu aspect normal - Soc apexian palpabil in spatiul V ic stang pe LMC - Zgomote cardiace ritmice fara sufluri supraadaugate - Puls periferic prezent cu A. Radiale si A. Pedioase pulsatile - FC=61b/min, TA=110/70 mmHg

Examen obiectiv Aparat Digestiv: - Cavitate bucala normal conformata - Abdomen suplu - Mobil cu miscarile respiratorii - Tranzit intestinal fiziologic Ficat, Cai Biliare, Splina: - Ficat la 2 cm sub rebord - Splina nepalpabila

Examen obiectiv Aparat Uro-Genital: - Giordano pozitiv pe partea dreapta - Mictiuni fiziologice, normocrome

-

Sistem Nervos, Endocrin, Organe de Simt: OTS ROT prezente simetric bilateral Fara semne de iritatie meningeana

Diagnostic de prezumtiePoliartrita

Examen ParaclinicHemoleucograma normal14.IX 17.X 21.XI

GA 4500-13500/mm Neu 35-75 % Lym 20-55% GR 3.9-5.1/mm Hb 12-15 g/l VEM 76-90 fL HEM 26-32 pg CHEM 32-37g/l Ht 34-43 VSH 0-12mm/h Fb 200-400mg/dl CRP 0-5mg/dl PLT 150-400 *10/ML

12450 85.7 10 3.73 9.6 80.8 25.7 31.9 30.1 131 669 61.1 497

25810 84.5 10.7 3.80 9.1 82.2 24.8 30.3 31.4 81 303 35.96

N N N N 10.2 N 24 28.9 N 46 ? 13.35

Examen ParaclinicBiochimie urinara : relativ frecvente leucocite, numerosi urati amorfi, flora microbiana

Diagnostic diferential

Diagnostic diferentialReumatism articular acut Clinic: febra, astenie, artrita tegumente rosii, caldura locala, tumefierea articulatiilor, impotenta functionala, caracter migrator si autolimitat (absent) Biologic: sdr. Inflamator, titru ASLO - N Ecocardiografie: cord normal structural si functional, aparate valvulare suple cu motilitate normala, fara ecouri supraadaugate, absenta lichidului in pericard Radiologic: transparenta pulmonara normala, cord normal, mediastin fara modificari

Diagnostic diferentialArtrita idiopatica juvenila Clinic: -febra, durere vie la mobilizare articulara, redoare matinala, hipotonia si hipotrofie musculara, deficit functional, artrita Biologic: sdr. inflamator (VSH- 125 mm/h, fibrinogen- 774 mg/dl) Biochimie: Factor reumatoid 12344 UI/ml (Nbaieti, simetric -iridociclita, uveita AIJ sistemica articulatii mici si mari, ambele sexe -rash roz-somon trecator - incepe si se termina cu puseurile febrile, poliserozita

Complicatiio Uveita, iridociclita o Retardul cresterii si instalarii pubertatii o Osteopenia/osteoporozafracturi o Incapacitatea/invaliditatea

Principii de tratament1. Terapie fizica mentin si amelioreaza gradul de miscare, tonusul muscular si act. Fizica 2. AINS - ctrl. Durerii si inflamatiei . Ex. Ibuprofenul (40 mg/kg, divizat n 3 doze/zi; doza max: 800 mg de 3 ori/ zi) 3. Glucocorticoizi - limitat la pacientii cu dureri extreme si limitare functionala a mobilitatii - injectii intraarticulare cu corticosteroizi cu actiune de lunga durata evitam ef. adv. Corticoterapie - injectare de max. 3 ori/ an aceeasi artic., interval de 3 luni

Principii de tratament4. Agenti antireumatici ce atenueaza boala/medicatia remisiva Sulfasalazina - (20-30 mg/kg/zi) fm oligoarticulara; hemograma si transaminaze hepatice Metotrexatul - fm. poliarticulara si sistemica -intarziere a progresiei radiografice a leziunilor - Imunospresie - vaccinuri ! Leflunomid -terapia artritei reumatoide a adultului

Tratament Celecoxib (inhibitor selectiv de COX2 ) Metotrexat Srurile de aur Antimalarice de sinteza: Clorochina, Hidroxiclorochina D-penicilamina Ciclosporina A Azatioprina , Clorambucil Inhibitori de TNF alfa: Etanercept (Enbrel), Infliximab (Remicade)

`

Va multumim!