arte si civ - prezentare

Download Arte si civ - prezentare

If you can't read please download the document

Post on 02-Jul-2015

186 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

INTRODUCEREIn ceea ce priveste arta greceasca clasica, religia este cea care a jucat un rol important, prezentand avantajul de a fi o religie permisiva. Insa ceea ce distinge arta greaca de celelalte culturi antice(egiptene,mesopotamiene) o reprezinta umanismul.Umanismul reprezinta plasarea omului in centrul creatiilor artisitice spre deosebire de arta anterioara arhaica, in care imaginea animalului era frecvent utilizata. Arta clasica greceasca se bazeaza pe ratiune ,echilibru si realitate si nu pe esoterism, simbolism, misticism.Artistul grec are o relatie speciala cu publicul sau pe care il respecta, redand ideiile si sentimentele concetatenilor sai, prin arta.Arta grceasca nu este expresia vanitatii sau autoglorificarii unui suveran; masura, sobrietatea si simplitatea sunt calitatile fundamentale ale acestei arte.

ARHITECTURAArhitectura greceasca a avut un rol important in epoca clasica cele mai importante constructii fiind: Agora, Acropola, Templul, Teatrul.

(piata publica)- cel mai vechi complex civic din antichitate, era numita si "zona centrala", fiind centrul spiritual, juridic, politic si comercial al comunitatii. Ea indeplinea mai multe functii si era considerata loc public pentru desfasurarea ritualurilor de cult, loc de depozitare si schimb de marfuri, dar si loc de recreere si plimbare. Avea diverse forme in functie de configuratia terenului, dar obligatoriu avea temple portice( suita de coloane unite intre ele prin arcade), casa sfatului, teatre, altare, s.a.

Agora

Acropola -"cetatuia din varf", sediul simbolic al cetatii, aici se inaltau templelezeitatilor protectoare, se afla tezaurul si era un loc de refugiu al populatiei orasului in caz de primejdie.

Reconstituirea Acropolei din Atena

Cel mai splendid complex arhitectural al antichitatii grecesti era ansamblul de patru edificii de pe Acropole( Propileele, Partenonul, templul Athenei Nike si Erechteionul). Complexul de edificii de pe Acropole oferea un cadru ideal desfasurarii ceremoniilor dedicate zeitei protectoare a orasului Atena.

Propileele(

propylaion = ,,avanpoarta"), in intregime din marmura de Pentelic, era o intrare monumentala, cu aspect de fronton al unui templu, flancata de doua corpuri de cladiri cu coloane dorice. Aceasta constructie conceputa de arhitectul Minesicles, marca delimitarea lumii profane de lumea sacra

Erechteionul este plasat pe locul cel mai venerat de greci de pe Acropole- locul incare se afla stanca cu urmele fulgerului cu care Zeus l-a lovit pe Erechteus.

Partenonul, templul dedicat zeitei Atena Parthenos, ridicat pe acropola Atenei este o capodopera a arhitecturii grecesti.Partenonul din Atenta este cladirea cea mai faimoasa a Greciei Antice si una dintre cele mai frumoase cladiri din lume.El a functionat pentru scurte perioade ca tezaur, cetate biserica, moschee.Astazi este una dintre cele mai cunoscute si populare atractii turistice din lume. Autorul ridicarii Partenonului a fost Pericle, la initiativa sa, edificiul a fost construit intre anii 447 i. Hr. si 438 i. Hr. Conform specialistilor, lucrarile au fost conduse de unul dintre cei mai importanti arhitecti ai Greciei Antice- Fidias. Partenonul a fost ofranda atenienilor pentru protectoarea lui, zeita Atena. Numele edificiului a fost descifrat in acest sens: Partenon inseamna "casa zeitei necasatorite".

Teatrul- (locul reprezentarilor teatrale): construit pentru reprezentarea spectacolelorsau a serbarilor in cinstea diversilor zei. Este un loc public, in aer liber construit pe o panta naturala a unui deal, urmarind configuratia terenului si este format din: locul pentru spectatori( tribune sau gradene din piatra) si scari de circulatie, avanscena si scena( avand altare de rugaciune si spatii functionale pentru desfasurarea spectacolelor). Vizibilitatea si acustica erau foarte bune datorita pantei, dar pentru a se auzi mai bine se folosea un sistem de amplificare a sunetului cu ajutorul unor vase de arame, de forma speciala, amplasate la baza gradenelor. Teatrul grecesc s-a dezvoltat din ritualurile religioase aduse in onoarea zeului Dionisus, datatorul vinului. Aproape toate piesele grecesti care au supravietuit au fost compuse pentru sarbatoarea Dionisia tinuta in fiecare an in luna aprilie in Atena avand inclinatie spre tragedie.

Templul ( locuinta zeului): - cea mai importanta constructie din arhitectura greaca.Fata de templul egiptean care era plin de mister si in care statuia zeului nu putea fi vazuta de credinciosi, templul grecesc este deschis acestora avand statuia zeului la vedere, pentru a-i aduce ofrande. El nu are secrete, sancturaul, locul in care se pastreaza statuia zeului este o camera luminoasa si usor de gasit. Fiind un loc public important pentru orasul cetate, oamenii se adunau in fata sau in jurul acestuia pentru a participa la diverse ritualuri religioase sau adunari, din cetate cu diverse prilejuri. Olympieion-ul din Atenta inchinat lui Zeus Olympianul,este cel mai mare templu corintica,fost inceput la finele secolului IV .C si terminat in 130 d.C de catre imperatorul roman Hadrian.Cuvantul templu deriva din grecesul temenos si semnifica un spatiu izolat si consacrat.Printre marile temple grecesti putem enumera si :Templul Herei si al lui Poseidon din Paestum;Templul doric din Segesta.

SCULPTURASculptura este semnificativa pentru arta greaca.In perioada Clasica se atinge punctul maxim al evolutiei sculpturii. In aceasta perioada se stabilesc canoanele de frumusete si perfectiune.Maestri ai sculpturii, grecii au fost interesati inca dintotdeauna de reprezentarea corpului uman dar si de chipul uman, zei si zeite si reprezentarea castigatorilor din diferite intreceri spotive. Apogeul sculpturii grecesti il reprezinta lucrarile lui: Myron, Policlet, Fidias, Praxitele, Scopas si Lysip. Myron a inaugurat perioada clasica a sculpturii, lucrarile lui sunt caracterizate prin dinamism si forta. Un exemplu un acest sens il constituie Aruncatorul DisculuiDiscobolul care prezinta imaginea in miscare si atitudinea unui atlet. Importanta sa poate fi dovedita si prin multitudinea de copii realizate inca din antichitate.

Policlet, o figura la fel de importanta ca si Myron se afla in opozitie cu acesta fiindca prefera in lucrarile sale echilibrul stabil, pozitie statica si atitudine austera. El devine cunoscut prin Purtatorul de lance( Doriforul) care datorita proportiilor si echilibrului demn de admirat al formelor este considerat unul dintre capodoperele sculpturii clasice. Statuiile lui vizeaza un ideal de perfectiune fizica prin utilizarea raporturilor matematice in proportiile corpului omenesc, fapt ce duce la o sobrietate si o frumusete rece. Alte lucrari: Discoforul, Amazoana ranita, Efebul si Diadumenos

Fidias, conducatorul lucrarilor Partenonului este deopotriva pictor, arhitect, si unu dintre cei mai ilustrii sculptori greci..Lucrarile lui Fidias redeau plastic divinitatile intr-o perspectiva umana ideala redand echilibrul sufletesc, puritate morala si maretia caracterului.Cele mai cunoscute lucrari sunt: Zeus din Olympia, Statuia Athenei Parthenos, Amazoana, Capul Athenei Lemniane, Kora, Basorelieful Partenonului. Statuia lui Zeus Olympia este una dintre cele apte minuni ale lumii antice, sculptat n filde , ornat cu aur i avnd probabil o structur intern din lemn. Statuia, cu o n l ime estimat la aproximativ 12 m, a fost realizat de c tre sculptorul Phidias n preajma anului 435 .C. n ora ul Olympia din Grecia. Pentru a o ad posti a fost construit un templu - Templul lui Zeus.

Praxitele cauta frumusetea corpurilor descoperind nuditatea zeitelor. El a fost primul care indrazneste sa infatiseze o zeita cmplet goala- Afrodita din Cnidos, acest fapt a provocat un mare scandal dar si succesul indraznelii sal a fost unul imens. Niciuna dintre operele sale nu a fost atat de des copiata ca Afrodita din Cnidos. Nudul feminin inexistent in trecut capata o data cu Praxitele ondulatii si curbe languroase care ii acentueaza tot mai mult senzualitatea; vesmintele lucrate cu finetemai mult arata decat ascund creand o senzatie de transparenta. Praxitele a sculptat numai zeite si zei( Afrodita, Artemis, Hermes, Apollo, Eros; intodeauna numai zeii frumosi si tineri) Statuile sale sunt concepute in pozitii de echilibru instabil, fara gesticulatii in timp ce ochii usor migdalati au o expresie de nepasare, de lene si o privire visatoare.

Scopas, arhitect si sculptor exprima pentru prima data in arta greaca nelinistea, pasiunea, durerea. Atentia sculptorului este concentrata asupra miscarii exasperate, energia violenta frenetica se regaseste si in lucrare sa Menada Dezlantuita.

Lysip, pictor si sculptor, preferand ca material bronzul are un stil mai sever si auster, preferand personaje care reprezinta atleti. In cautarile sale centrate pe problema miscarii el a descoperit jocul de lumini si umbre, rolul luminii reflectate pe suprafata bronzului. Lysip aduce noul in sculptura prin alungirea proportiilor si realizarea canonului de 8 capete si jumatate. Ca urmare trupurile devin foarte zvelte, cu capete mici si picioare subtiri si o musculatura bine dezvoltata. Tot acesta renunta la vederea frontala, obligand privitorul sa admire sculpura din mai multe unghiuri. Una dintre operele sale este si Apoxyomenos care reprezinta un atlet surpins intr-un moment de relaxare, dupa alergare curatandu-se de nisip. Alte lucrari: Agias, Eros incordandu-si arcul, Atlet legandu-si sandala.

PICTURA

PICTURA Vasele si frescele sunt singurele dovezi care s-au pastrat intacte din perioada Greciei calsice. Desi operele nu au rezistat, numele unor pictori celebri sunt mentionate si astazi: Polignot din Thasos, Micon, Zeuxis si Parasios. UTILIZAREA PI CTURII: In pictura decorativa grecii antici au reprezentat figuri omenesti, plante, animale sau motive geometrice, aspecte ale vietii si ale realitatii inconjuratoare .