armamentul nuclear

of 14 /14
Armament nuclear Lenta Alexandru Nitica Sebastian

Upload: alex

Post on 17-Nov-2015

311 views

Category:

Documents


65 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

g

TRANSCRIPT

 • Armament nuclearLenta AlexandruNitica Sebastian

 • O arm nuclear, numit i bomb atomic, este o arm tehnicizat extrem de distrugtoare care se bazeaz pe energia eliberat prin urmtoarele procese fizice:-la prima generaie: bomba atomic: prin fisiune nuclear (realizat iniial n SUA (1944) i apoi n URSS);-la a doua generaie: (bomba cu hidrogen): prin fisiune, urmat de fuziune nuclear (realizat iniial n URSS).ARMAMENT NUCLEAR

 • Consecinele imediate, directe ale unei explozii nucleare sunt: oc mecanic, dizlocri mari de teren i crater; oc de cldur imens i incendii; radioactivitate mortal n zona central; otrvire i contaminare radioactiv a mediului, pe mari suprafee i de lung durat. ntr-o bomb atomic, o bucic de uraniu de mrimea unui cubule de zahr are aceeai putere de distrugere ca i un bloc de exploziv convenional de mrimea unei case.

 • Armele nucleare s-au folosit mpotriva oamenilor doar de dou ori, i anume in anul 1945 n jurul ncheierii celui de-al doilea rzboi mondial, cnd SUA au aruncat cte o singur bomb atomic cu fisiune asupra oraelor japoneze Hiroshima i Nagasaki. Primul eveniment a avut loc n dimineaa zilei de 6 august 1945, cnd Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul Little Boy (Bieelul), asupra oraului Hiroima.

 • Schema bombei nucleare Little-Boy

 • In aceasta imagine se afla norul ciuperca format la detonarea bombei asupra orasului Hiroshima.Bomba a avut numele de cod Little Boy de la 6 august 1945.

 • Al doilea eveniment a avut loc dup trei zile, la 9 august 1945, cnd un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul Fat Man (Grasul), a fost aruncat asupra oraului Nagasaki. Norul, sau ciuperca acestei bombe s-a nlat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.

 • Schema bombei nucleare Fat-Man

 • In imagine norul tip ciuperca al detonarii bombei atomice de la Nagasaki de la data de 9 august 1945 cu nume de cod Fat-Man.Norul s-a inaltat la peste 18 km altitudine deasupra hipocentrului bombei.

 • Folosirea acestor 2 bombe, din care a rezultat moartea imediat a aproximativ 100.000 200.000 de oameni (majoritatea civili) i chiar i mai muli cu trecerea timpului, a fost i rmne controversat. Criticii spun c a fost un act de omucidere n mas inutil, n timp ce alii sunt de prere c de fapt s-a limitat numrul de victime de ambele pri prin grbirea sfritului rzboiului i evitarea unor lupte sngeroase pe teritoriul Japoniei; de asemenea se aduce argumentul reducerii naintrii sovietice (i comuniste) n Asia drept una din consecinele acestor bombe.

 • De atunci pe Pmnt au fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare i demonstrare a scopurilor lor. Pe lng folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate i folosite i pentru diverse scopuri nemilitare. Astfel, n Uniunea Sovietic, ele au fost folosite n minerit i la construirea de canale, minimalizndu-se efectul lor nociv pe termen lung.

 • Cea mai puternic bomb atomic detonat vreodat a avut o fora exploziv de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki. Numit Bomba arului, explozibilul a fost detonat de URSS n cadrul unui test desfurat pe 30.10.1961 ntr-un arhipelag din Oceanul Arctic, n nordul Rusiei.