apel recurs

Upload: popa-andra-maria

Post on 15-Oct-2015

145 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Procedura Civila

TRANSCRIPT

 • 1

  CILE DE ATAC

  Noiune n vederea asigurrii scopului procesului - stabilirea adevrului i pronunarea unei

  hotrri legale i temeinice - o important garanie o constituie tocmai posibilitatea de a ataca hotrrea instanei inferioare pentru corectarea eventualelor greeli.

  Aceast posibilitate se realizeaz sub forma controlului judiciar asigurat de instanele superioare, care, fiind sesizate cu o cale de atac, verific legalitatea i temeinicia hotrrilor anterioare, putndu-le confirma sau reforma.

  Cile de atac constituie o component a aciunii civile. Astfel, aa cum am vzut, aciunea civil reprezint ansamblul mijloacelor procesuale

  prevzute de lege pentru protecia dreptului subiectiv pretins de ctre una dintre pri sau a unei alte situaii juridice, precum i pentru asigurarea aprrii prilor n proces.

  Cile de atac reprezint, la rndul lor, mijloacele procesuale prevzute de lege prin care prile interesate pot cere instanei superioare competente verificarea legalitii i temeiniciei hotrrii judectoreti atacate i nlturarea eventualelor greeli.

  Exercitarea cilor de atac nu este obligatorie, ci facultativ. Execritarea unei ci de atac trebuie s fie rezultatul manifestrii de voin a prii, conform principiului disponibilitii.

  Importana cilor de atac Importana cilor de atac rezid n urmtoarele aspecte: - ofer posibilitatea de a se ndrepta greelile cuprinse ntr-o hotrre, greeli care

  sunt determinate fie de pri care, prin comportamentul lor procesual nu au asigurat lmurirea tuturor mprejurrilor de fapt ori nu s-au aprat adecvat, fie de instan care nu i-a exercitat rolul activ, nu a apreciat corect situaia de fapt, probele ori a interpretat sau a aplicat greit normele de drept substanial

  - cile de atac constituie o garanie a principiului legalitii, mpotriva arbitrarului (art. 7: judectorul are ndatorirea de a asigura respectarea dispoziiilor legii privind realizarea drepturilor i ndeplinirea obligaiilor prilor din proces)

  - constituie o garanie a dreptului de aprare, excluznd posibilitatea pronunarea unei hotrri nelegale i netemeinice, ceea ce este de natur s ntreasc ncrederea n justiie i n rolul educativ-preventiv al acesteia (aa cum corect s-a spus, partea care a pierdut procesul are aproape ntotdeauna sentimentul c i s-a fcut o nedreptate i simte nevoia de a provoca o nou judecat n sperana c soluia i va fi de aceast dat favorabil)

  Prin art. 129 din Constituie se instituie dreptul prilor interesate i al societii reprezentate prin Ministerul Public de a exercita mpotriva oricrei hotrri judectoreti cile de atac prevzute de lege. Prevederile acestui text trebuie corelate cu prevederile art. 21 din Constituie, care instituie dreptul oricrei persoane de a se adresa justiiei pentru aprarea drepturilor, a libertilor i a intereselor sale legitime.

  Prin urmare, oricare din prile interesate pot s declaneze un control judiciar, apelnd la cile de atac stabilite de lege i condiiile pe care aceasta le impune pentru exercitarea lor.

  - faptul c hotrrea ce se va pronuna poate fi modificat sau desfiinat, prin intermediul cilor de atac, stimuleaz comportamentul procesual al prilor n sensul de a avea o poziie activ n cadrul procesului: s asigure un probatoriu complet, s invoce orice nclcri ale normelor legale care ar putea determina schimbarea sau anularea hotrrii (partea trebuie s fie interesat s invoce orice aspect ntruct, chiar i o hotrre favorabil ei ar putea fi ulterior desfiinat/anulat)

  - existena cilor de atac le oblig i instana s demonstreze un rol activ, s respecte dispoziiile legale tiind c hotrrea pronunat este controlat de instana superioar

 • 2

  (instana superioar nu se poate nvesti din oficiu i nici nu poate fi nvestit de instane inferioar)

  - cile de atac ofer instanelor superioare un mijloc practic prin care realizeaz ndrumarea instanelor inferioare

  - pentru procuror, exercitarea cilor de atac constituie mijlocul prin care i exercit rolul constituional - aprarea ordinii de drept, precum i a drepturilor i libertilor cetenilor (art. 92: procurorul poate s exercite cile de atac mpotriva hotrrilor pronunate ori de cte ori este necesar pentru aprarea drepturilor i intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdicie i ale dispruilor, precum i n alte cazuri expres prevzute de lege, chiar dac nu a pornit aciunea civil, precum i atunci cnd a participat la judecat, n condiiile legii).

  Clasificarea cilor de atac NCPC reglementeaz urmtoarele ci de atac: apelul, recursul, contestaia n anulare,

  revizuirea.

  1. Dup cum, pentru exercitarea lor legea prevede anumite condiii i motive, cile de atac se clasific n: ci de atac ordinare i ci de atac extraordinare.

  Conform art. 456, calea ordinar de atac este apelul, iar cile extraordinare de atac sunt recursul, contestaia n anulare i revizuirea.

  O cale de atac ordinar poate fi exercitat de orice parte din proces, pentru orice nemulumire legat de hotrrea pronunat. Nu este necesar ca un text de lege s prevad expres posibilitatea utilizrii cii de atac ordinare, ns, dac se dorete suprimarea acesteia, trebuie s existe o dispoziie legal expres n acest sens.

  Codul de procedur civil calific apelul ca fiind singura cale de atac ordinar. Cile de atac extraordinare pot fi exercitate numai n cazurile, n condiiile i pentru

  motivele expres i limitativ prevzute de lege. Aceast calificare prezint importan practic: - pe durata termenului n care poate fi exercitat calea de atac ordinar i pe timpul

  judecrii acesteia executarea silit a hotrrii este suspendat, pe cnd exercitarea cilor de atac extraordinare nu are, n principiu, efect suspensiv;

  - nu se poate recurge la o cale de atac extraordinar atta timp ct este deschis o cale de atac ordinar mpotriva unei hotrri, ns, cile de atac extraordinare se pot folosi, n principiu, concomitent;

  - n unele situaii, cnd partea interesat putea s invoce motivul respectiv prin intermediul cii de atac ordinare, dar nu a fcut-o, calea de atac extraordinar devine inadmisibil (de exemplu, n cazul recursului se prevede c motivele nu pot fi primite dect dac ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau n cursul judecrii apelului ori, dei au fost invocate n termen, au fost respinse sau instana a omis s se pronune asupra lor).

  2. Dup cum produc efect suspensiv de executare, cile de atac pot fi: ci de atac suspensive de executare silit i ci de atac nesuspensive de executare silit.

  Termenul de apel suspend executarea hotrrii de prim instan, cu excepia cazurilor anume prevzute de lege, efectul suspensiv fiind continuat prin introducerea cererii de apel. n cazurile n care hotrrea se bucur de execuie provizorie, aa cum am vzut, apelul nu mai este suspensiv, ns, instana de apel poate s ncuviineze suspendarea executrii.

  n mod excepional i recursul suspend executarea silit, n pricinile privitoare la strmutarea de hotrre, desfiinarea de construcii, plantaii sau a oricror lucrri avnd aezare fix, precum i n cazuri anume prevzute de lege. Pentru celelalte situaii, instana de recurs poate dispune, la cerere, suspendarea executrii recurate.

  Contestaia n anulare i revizuirea nu sunt niciodat suspensive de executare silit, dar instana sesizat cu o contestaie n anulare sau o revizuire poate s acorde suspendarea executrii hotrrii atacate.

 • 3

  3. n raport de instana competent s judece o cale de atac, acestea se clasific n ci de atac de reformare i ci de atac de retractare.

  Cile de atac de reformare sunt apelul i recursul, prin intermediul lor realizndu-se controlul judiciar al hotrrilor judectoreti de ctre o instan ierarhic superioar celei care a pronunat hotrrea atacat.

  Contestaia n anulare i revizuirea sunt ci de atac retractare, deoarece ele se soluioneaz de instana ce a pronunat hotrrea atacat.

  Prin cile de atac de retractare se invoc anumite mprejurri, limitativ prevzute de lege, care nu au fost avute n vedere la pronunarea hotrrii atacate, astfel nct instana nu i controleaz propria hotrre, ci judec unele aspecte noi.

  4. Dup cum provoac sau nu o judecat n fond, cile de atac se mpart n ci devolutive i ci nedevolutive.

  Cile de atac devolutive cele care, n anumite limite (date de cererile formulate n prim instan i de ce se critic), provoac o nou judecat n fond, fiind posibil readministrarea probelor de la prima instan i administrarea oricror probe noi.

  Calea de atac devolutiv este, n sistemul nostru de drept, apelul, iar nedevolutiv - recursul.

  Cile de atac nedevolutive realizeaz un control asupra hotrrii atacate, fr posibilitatea de a se declana o nou judecat n fond.

  Ct privete cile extraordinare de atac, ele sunt ci de atac nedevolutive, ns cu o poziie special, ducnd, uneori, la o judecat n fond, n alte condiii dect prima judecat (de exemplu, n prezena prii care nu fusese legal citat).

  Existena apelului n procedura noastr civil, ca o cale de atac ordinar i devolutiv, asigur existena principiului dublului grad de jurisdicie (recursul, chiar i atunci cnd poate fi exercitat dup apel nu instituie un al treilea grad de jurisdicie, ntruct nu provoac o judecat n fond).

  Reguli comune privind exercitarea cilor de atac Att n literatur ct i n practica judiciar au cristalizat o serie de reguli privind

  exercitarea cilor de atac prin care se realizeaz controlul judiciar (dintre acestea unele sunt instituite expres n NCPC):

  1. - calea de atac presupune manifestarea de voin a unei pri, n sensul de a exercita o cale de atac, ca o form de manifestare a principiului disponibilitii.

  2. - existena unei hotrri judectoreti pe care legea s o declare susceptibil de a fi atacat.

  3. - o alt regul este legalitatea cii de atac (art. 457), prin care se nelege faptul c o hotrre judectoreasc este supus numai cilor de atac stabilite de lege.

  n practic judiciar sub imperiul vechiului cod s-a decis c menionarea din eroare, n dispozitivul hotrrii, a posibilitii folosirii unei ci de atac pe care legea nu o prevede, nu deschide prii dreptul de a formula mpotriva hotrrii calea de atac respectiv, deoarece cile de atac sunt determinate de lege i nu de instana de judecat. n schimb, chiar dac instana a omis s treac n dispozitiv meniunea c hotrrea este susceptibil de a fi atacat prin intermediul unei ci de atac, partea va putea exercita calea de atac prevzut de lege.

  n acest sens, trebuie avute n vedere i dispoziiile art. 152, conform crora cererea de chemare n judecat sau pentru exercitarea cii de atac este valabil fcut chiar dac poart o denumire greit.

  NCPC cuprinde dispoziii exprese i soluii cu caracter de noutate pentru situaia n care n dispozitivul hotrrii se menioneaz greit calea de atac:

  - hotrrea judectoreasc este supus numai cilor de atac prevzute de lege, n condiiile i termenele stabilite de aceasta, indiferent de meniunile din dispozitivul ei

 • 4

  - meniunea inexact din cuprinsul hotrrii cu privire la calea de atac deschis contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevzut de lege

  - n situaia n care n dispozitiv s-a fcut o meniune greit cu privire la calea de atac i partea a exercitat calea de atac indicat de judector, iar instana superioar respinge ca inadmisibil calea de atac - neprevzut de lege - exercitat de partea interesat, n considerarea meniunii inexacte din cuprinsul hotrrii cu privire la calea de atac, hotrrea pronunat de instana de control judiciar va fi comunicat, din oficiu, tuturor prilor care au luat parte la judecata n care s-a pronunat hotrrea atacat, iar de la data comunicrii ncepe s curg, dac este cazul, termenul pentru exercitarea cii de atac prevzute de lege.

  4. - cile de atac pot fi exercitate numai de prile aflate n proces care justific un interes, n afar de cazul n care, potrivit legii, acest drept l au i alte organe sau persoane.

  Astfel, ca regul, exercitarea cilor de atac se face numai de prile iniiale din proces. Acestora li se pot aduga succesorii n drepturi ai prilor iniiale i, uneori, aa cum am vzut, terii intervenieni.

  n plus, se cere i condiia interesului, adic a folosului practic urmrit prin exercitarea cii de atac.

  Terii care nu au fost pri n proces nu au dreptul de a ataca hotrrea. Terii care au intervenit sau au fost introdui n proces au dreptul s o atace. O situaie

  special o are ns intervenientul accesoriu. Calea de atac exercitat de acesta este condiionat de faptul exercitrii cii de atac de nsi partea n favoarea creia a intervenit. Dac aceast parte nu declar apel (sau renun la apel), apelul intervenientului accesoriu se socotete neavenit.

  Procurorul poate s exercite cile de atac mpotriva hotrrilor pronunate n cazurile prevzute de art. 92 alin. 1, chiar dac nu a pornit aciunea civil, precum i atunci cnd a participat la judecat, n condiiile legii.

  n mod excepional se recunoate dreptul de a exercita o cale de atac i unor persoane care nu au luat parte la judecata n prim instan:

  - dobnditorul cu titlu particular al unui drept sau bun, ce formeaz obiectul litigiului, poate uza de calea de atac dac transmiterea a avut loc dup pronunarea hotrrii atacate i nainte de expirarea termenului de apel/recurs;

  - creditorul chirografar poate exercita apelul/recursul pe calea aciunii oblice sau subrogatorii n numele debitorului su, cu excepia cauzelor cu caracter strict personal.

  5. - o alt regul privete ordinea exercitrii cilor de atac (ierarhia cilor de atac) - art. 459:

  - cile extraordinare de atac nu pot fi exercitate att timp ct este deschis calea de atac a apelului.

  - cile extraordinare de atac pot fi exercitate i concomitent, n condiiile legii. Recursul, fiind o cale de atac de reformare, se judec cu prioritate, iar judecata celorlalte ci de atac extraordinare se va suspenda.

  - n cazul hotrrilor susceptibile de apel, dac acesta nu a fost exercitat, recursul este inadmisibil.

  Recursul nu poate fi exercitat omisso medio, adic srind peste apel. Astfel, dac o parte nu exercit apel contra unei hotrri, nu poate exercita direct recurs (acesta este inadmisibil), dup cum este inadmisibil recursul prin care se formuleaz critici care nu au fost invocate n apel.

  Prin excepie, o hotrre susceptibil de apel i de recurs poate fi atacat, nuntrul termenului de apel, direct cu recurs, la instana care ar fi fost competent s judece recursul mpotriva hotrrii date n apel, dac prile consimt expres, prin nscris autentic sau prin declaraie verbal, dat n faa instanei a crei hotrre se atac i consemnat ntr-un proces verbal. n acest caz, recursul poate fi exercitat numai pentru nclcarea sau aplicarea greit a normelor de drept material. Aceast dispoziie are caracter de noutate.

  6. - ultima regul privete unicitatea cii de atac (art. 460):

 • 5

  - o cale de atac poate fi exercitat mpotriva unei hotrri numai o singur dat, dac legea prevede acelai termen de exercitare pentru toate motivele existente la data declarrii acelei ci de atac.

  Partea interesat nu poate folosi de mai multe ori o cale de atac mpotriva aceleiai hotrri, deci nu se poate judeca de mai multe ori n aceeai cale de atac.

  Legea prevede termene diferite de exercitare numai n cazul revizuirii.

  - dac prin aceeai hotrre au fost soluionate i cereri accesorii, hotrrea este supus n ntregul ei cii de atac prevzute de lege pentru cererea principal.

  - n cazul n care prin aceeai hotrre au fost soluionate mai multe cereri principale sau incidentale, dintre care unele sunt supuse apelului, iar altele recursului, hotrrea n ntregul ei este supus apelului. Hotrrea dat n apel este supus recursului.

  - dac hotrrea cu privire la o cerere principal sau incidental nu este supus nici apelului i nici recursului, soluia cu privire la celelalte cereri este supus cilor de atac n condiiile legii.

  O hotrre mpotriva creia s a exercitat contestaia n anulare nu mai poate fi atacat de aceeai parte cu o nou contestaie n anulare, chiar dac se invoc alte motive.

  7. - o alt regul, instituit expres prin NCPC, privete partea din hotrre care poate fi atacat (art. 461):

  - de regul, calea de atac se ndreapt mpotriva soluiei cuprinse n dispozitivul hotrrii

  - prin excepie, o cale de atac poate viza numai considerentele hotrrii dac prin acestea s-au dat dezlegri unor probleme de drept ce nu au legtur cu judecata acelui proces sau care sunt greite ori cuprind constatri de fapt ce prejudiciaz partea.

  n acest caz, instana, admind calea de atac, va nltura acele considerente i le va nlocui cu propriile considerente, meninnd soluia cuprins n dispozitivul hotrrii atacate.

  8.- msurile de administrare judiciar (fixarea termenului de judecat etc.) nu pot face obiectul niciunei ci de atac (art. 465).

  9. - nenrutirea situaiei n propria cale de atac (principiul non reformatio in peius).

  Potrivit art. 481, apelantului nu i se poate crea n propria cale de atac o situaie mai rea dect aceea din hotrrea atacat, n afar de cazul n care el consimte expres la aceasta sau n cazurile anume prevzute de lege, iar conform art. 502, la judecarea recursului, precum i la rejudecarea procesului dup casarea hotrrii de ctre instana de recurs, dispoziiile art. 481 sunt aplicabile n mod corespunztor.

  Desigur, apelantului sau recurentului i se poate crea o situaie mai grea n apelul sau recursul prii adverse (dac i partea advers declar apel sau recurs principal sau incident).

  Dou sunt cazurile n care unei pri i se poate crea o situaie mai grea n propria cale de atac:

  - existena consimmntului apelantului/recurentului - intervenia excepiei autoritii de lucru judecat (art. 432). Excepia autoritii de lucru judecat poate fi invocat de instan sau de pri n orice stare a

  procesului, chiar naintea instanei de recurs. Ca efect al admiterii excepiei, prii i se poate crea n propria cale de atac o situaie mai rea dect aceea din hotrrea atacat.

 • 6

  APELUL

  Noiune Apelul este calea de atac ordinar, de reformare, devolutiv i suspensiv de

  executare, prin care partea interesat invoc nemulumiri, sub forma unor critici de netemeinicie i/sau nelegalitate, fa de hotrrea dat de prima instan.

  Subiectele apelului

  n apel prile poart denumirea de apelant i intimat. Situaiile n care partea nu poate face apel principal Partea care a renunat expres la apel cu privire la o hotrre nu mai are dreptul de a

  face apel principal.

  Este vorba de partea care a achiesat expes la hotrre n modalitile prezentate n materia actelor de dispoziie ale prilor.

  De asemenea, partea care a executat parial hotrrea de prim instan, dei aceasta nu era susceptibil de executare provizorie, nu mai are dreptul de a face apel principal cu privire la dispoziiile executate (achiesare tacit).

  Nu se produce acest efect dac hotrrea era executorie. Obiectul apelului

  Potrivit art. 466, obiect al apelului l constituie hotrrile date n prim instan (de ctre judectorii i tribunale): hotrrile pronunate n prim instan pot fi atacate cu apel, dac legea nu prevede n mod expres altfel.

  Potrivit art. 483, hotrrile date n apel, cele date, potrivit legii, fr drept de apel, precum i alte hotrri n cazurile expres prevzute de lege sunt supuse recursului.

  NCPC consacr caracterul apelului de calea de atac obinuit, de drept comun, care poate fi exercitat mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan, dac legea nu l exclude n mod expres.

  De asemenea, fcnd o aplicare a principiului legalitii cii de atac, NCPC prevede i c:

  - sunt supuse apelului i hotrrile date n ultim instan dac, potrivit legii, instana nu putea s judece dect n prim instan.

  - hotrrile date n ultim instan rmn neapelabile, chiar dac n hotrre s-a artat c au fost pronunate n prim instan.

  Categorii de hotrri Hotrri care sunt supuse numai apelului (nu sunt supuse direct recursului i

  nici hotrrile pronunate n apel nu sunt supuse recursului): hotrrile pronunate n cererile prevzute la art. 94 pct. 1 lit. a-i: a) cererile date de Codul civil n competena instanei de tutel i de familie, n afar de

  cazurile n care prin lege se prevede n mod expres altfel;

  b) cererile referitoare la nregistrrile n registrele de stare civil, potrivit legii; c) cererile avnd ca obiect administrarea cldirilor cu mai multe etaje, apartamente sau

  spaii aflate n proprietatea exclusiv a unor persoane diferite, precum i cele privind raporturile juridice stabilite de asociaiile de proprietari cu alte persoane fizice sau persoane juridice, dup caz;

  d) cererile de evacuare; e) cererile referitoare la zidurile i anurile comune, distana construciilor i plantaiilor,

  dreptul de trecere, precum i la orice servitui sau alte limitri ale dreptului de proprietate prevzute de lege, stabilite de pri ori instituite pe cale judec-toreasc;

  f) cererile privitoare la strmutarea de hotare i cererile n grniuire; g) cererile posesorii;

  h) cererile privind obligaiile de a face sau de a nu face neevaluabile n bani, indiferent de izvorul lor contractual sau extracontractual, cu excepia celor date de lege n competena altor instane;

  i) cererile de mpreal judiciar, indiferent de valoare

  hotrrile pronunate n cele privind navigaia civil i activitatea n porturi hotrrile pronunate n conflictele de munc i de asigurri sociale

 • 7

  hotrrile pronunate n materie de expropriere hotrrile pronunate n cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin

  erori judiciare (hotrri pronunate de tribunale) hotrrile pronunate n alte cereri evaluabile n bani n valoare de pn la

  1.000.000 lei inclusiv (de judectorii - pn la 200.000 lei inclusiv - i de tribunale n prim instan); valoarea de 1.000.000 lei a fost introdus prin Legea nr. 2/2013 i se aplic pn la 1.01.2016.

  Alte hotrri care pot fi atacate numai cu apel: - n cazul contesta iei la executare (cu excep iile prevzute de art.

  717 - hotrrile pronun ate n temeiul art. 711 alin. 4, al art. 714 alin. 4 i al contesta iei la titlu); - n cazul partajului judiciar art. 994 alin. 2;

  - n materia ordonan ei pre edin iale art. 999 alin. 1; - n materia ac iunilor posesorii art. 1003 alin. 3; - n materia ofertei de plat art. 1009 alin. 2; - n procedura cererilor cu valoare redus art. 1032 alin. 1; - n evacuare art. 1041 alin. 5; - n materia opozi iei la cererea de uzucapiune art. 1051 alin. 8 - hotrri n materia pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) Hotrrile date de instanele de apel n aceste cazuri (n care legea prevede c

  hotrrile de prim instan sunt supuse numai apelului), nu sunt supuse recursului. Hotrri supuse numai recursului (fr drept de apel):

  - hotrrea prin care se admite excep ia de necompeten i se respinge cererea ca inadmisibil ori ca nefiind de competen a instan elor romne art. 132 alin. 4;

  - hotrrea prin care se constat renun area la judecat (cu excepia renunrii n faa naltei Cur i de Casa ie i Justi ie) art. 406 alin. 6;

  - hotrrea prin care se respinge cererea n fond ca urmare a renun rii la dreptul pretins art. 410;

  - hotrrea prin care se constat perimarea art. 421 alin. 2; - hotrrea dat n baza recunoa terii preten iilor art. 437 alin. 1; - hotrrea care consfiin e te tranzac ia art. 440. Dac aceste ultime situaii intervin n faa .C.C.J., recursul va fi judecat de completul

  de 5 judectori. - hotrrile pronunate n materia contenciosului administrativ (sunt supuse

  numai recursului).

  Hotrri care nu sunt supuse niciunei ci de atac: - hotrrile prin care se declin competena (art. 132) - hotrrile prin care se solu ioneaz conflictul de competen (art.

  135)

  - hotrrea dat n strmutare (art. 144) - hotrrea de divor, n cazul divorului prin acordul soilor Hotrri supuse aceleiai ci de atac ca i hotrrea la care se refer:

  - hotrrea pronunat n completarea unei hotrri este supus acelorai ci de atac ca i hotrrea n legtur cu care s a solicitat completarea - hotrrea prin care s-a soluionat contestaia privind nelesul, ntinderea sau aplicarea titlului executoriu este supus acelorai ci de atac ca i hotrrea ce se execut (ar. 717).

  Categorii de ncheieri

  mpotriva ncheierilor premergtoare nu se poate face apel dect odat cu fondul, afar de cazul cnd legea dispune altfel. Aceasta este regula n privina ncheierilor.

  De asemenea, atunci cnd, odat cu fondul se atac i o ncheiere premergtoare, aceasta trebuie indicat expres.

 • 8

  ncheieri premergtoare care nu pot forma obiect al apelului i nici al recursului, nici mcar odat cu fondul:

  - ncheierea prin care s-a ncuviinat sau s-a respins abinerea, cea prin care s a ncuviinat recuzarea, precum i ncheierea prin care s-a respins recuzarea n cazul prevzut la art. 48 alin. (3) nu sunt supuse niciunei ci de atac (art. 53)

  - ncheierea asupra suspendrii n cazul strmutrii nu se motiveaz i nu este supus niciunei ci de atac (art.143)

  - ncheierea de admitere a cererii de asigurare a probelor este executorie i nu este supus niciunei ci de atac (art. 361)

  - sesizarea naltei Curi de Casaie i Justiie n vederea pronunrii unei hotrri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se face de ctre completul de judecat dup dezbateri contradictorii, prin ncheiere care nu este supus niciunei ci de atac.

  ncheieri premergtoare care pot fi atacate separat cu apel, nainte de judecarea fondului:

  - ncheierea de respingere ca inadmisibil a cererii de intervenie voluntar, a cererii de chemare n judecat a altor persoane, a cererii de chemare n garanie sau a cererii de artare a titularului dreptului (art. 64, 69, 74, 77), poate fi atacat n termen de 5 zile, care curge de la pronunare pentru partea prezent, respectiv de la comunicare pentru partea lips. Calea de atac este numai apelul, dac ncheierea a fost dat n prima instan, respectiv numai recursul la instana ierarhic superioar, n cazul n care ncheierea a fost pronunat n apel.

  - ncheierea de respingere a cererii de asigurare a probelor poate fi atacat separat numai cu apel n termen de 5 zile de la pronunare, dac s-a dat cu citarea prilor, i de la comunicare, dac s-a dat fr citarea lor

  - asupra cererii de suspendare n cadrul contestaiei la executare instana, n toate cazurile, se pronun prin ncheiere, chiar i naintea termenului fixat pentru judecarea contestaiei; prile vor fi ntotdeauna citate, iar ncheierea poate fi atacat numai cu apel, n mod separat, n termen de 5 zile de la pronunare pentru partea prezent, respectiv de la comunicare pentru cea lips (art. 718)

  - ncheierea asupra cererii de nscriere a unei asociaii sau fundaii (O.G. nr. 26/2000).

  ncheieri premergtoare care pot fi atacate fie cu apel, fie cu recurs: - ncheierea prin care se soluioneaz cererea de sechestru asigurtor este supus

  numai apelului, n termen de 5 zile de la comunicare (art. 953)

  - dac debitorul va da, n toate cazurile, o garanie ndestultoare, instana va putea ridica, la cererea debitorului, sechestrul asigurtor. Cererea se soluioneaz n camera de consiliu, de urgen i cu citarea n termen scurt a prilor, prin ncheiere supus numai apelului, n termen de 5 zile de la pronunare, la instana ierarhic superioar (art. 956)

  - n toate cazurile n care competena de prim instan aparine curii de apel, calea de atac este recursul, dispoziiile art. 953 i 956 aplicndu-se n mod corespunztor

  ncheieri care pot fi atacate numai cu recurs: - asupra suspendrii judecrii procesului instana se va pronuna prin ncheiere, care

  poate fi atacat cu recurs, n mod separat, la instana ierarhic superioar; cnd suspendarea a fost dispus de nalta Curte de Casaie i Justiie hotrrea este definitiv

  - ncheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacat numai de pri, odat cu hotrrea prin care s-a soluionat cauza. Cnd aceast din urm hotrre este definitiv, ncheierea va putea fi atacat cu recurs, la instana ierarhic superioar, n termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotrri

  ncheieri care nu au un caracter premergtor, nu pregtesc hotrrea final, ci constituie actul final al judecii:

  - ncheierea de admitere a cererii de asigurare a probelor este executorie i nu este supus niciunei ci de atac; ncheierea de respingere poate fi atacat separat numai cu apel

 • 9

  - ncheierile pronunate n ndreptarea, lmurirea unei hotrri sunt supuse acelorai

  ci de atac ca i hotrrile n legtur cu care s-a solicitat - ncheierea prin care instana admite cererea de ncuviinare a executrii silite nu este

  supus niciunei ci de atac (art. 665); ncheierea prin care se respinge cererea de ncuviinare a executrii silite poate fi atacat exclusiv cu apel numai de creditor, n termen de 5 zile de la comunicare.

  Cauza apelului

  Legea nu prevede anumite motive pentru exercitarea apelului, acesta fiind o cale

  ordinar de atac. Prin apel se poate invoca orice nemulumire n legtur cu judecata primei instane i

  cu hotrrea pronunat. Apelantul critic hotrrea i se cere o alt soluie. n general apelul se motiveaz prin nelegalitatea i/sau netemeinicia hotrrii primei

  instane.

  Sesizarea instanei de apel n legtur cu aceast problem sunt de examinat aspecte referitoare la instana

  competent s soluioneze apelul, termenul de exercitare a apelului i cererea de apel. Instana competent s soluioneze apelul Instana competent s soluioneze apelul este cea stabilit de Codul de procedur

  civil, n materia competenei (art. 95-96) i anume, instana superioar celei care a pronunat hotrrea atacat, dup cum urmeaz:

  - tribunalul, dac se atac o hotrre pronunat n prim instan deo judectorie; - curtea de apel, dac apelul se exercit mpotriva unei hotrri pronunat n prim

  instan de un tribunal.

  Termenul de apel

  Termenul de apel reprezint intervalul de timp nuntrul cruia se poate exercita calea de atac a apelului i este un termen imperativ (peremptoriu), legal i absolut.

  Termenul de apel se calculeaz pe zile libere. Deci nu vor intra n calculul acestui termen nici ziua n care el ncepe s curg i nici ziua n care el se mplinete. n cazul n care se sfrete ntr-o zi de srbtoare legal, termenul se va prelungi pn la sfritul primei zile lucrtoare (art. 181).

  Termenul de drept comun

  n reglementarea actual termenul de apel este, potrivit art. 468, de 30 zile de la comunicarea hotrrii dac legea nu dispune altfel.

  Cererea de apel, ca i cea de recurs, trimis prin pot se socotete fcut n termen dac a fost predat recomandat la oficiul potal nainte de mplinirea lui.

  Termenele speciale

  Din redactarea textului legal rezult c pot fi i derogri de la termenul de drept comun.

  Aceste derogri pot viza numai durata sau numai punctul de plecare al termenului, ori att durata, ct i punctul de plecare:

  - ncheierea de respingere ca inadmisibil a cererii de intervenie poate fi atacat n termen de 5 zile, care curge de la pronunare pentru partea prezent, respectiv de la comunicare pentru partea lips; calea de atac este numai apelul, dac ncheierea a fost dat n prima instan, respectiv numai recursul la instana ierarhic superioar, n cazul n care ncheierea a fost pronunat n apel

  - ncheierea de respingere a cererii de asigurare a probelor poate fi atacat separat numai cu apel n termen de 5 zile de la pronunare, dac s-a dat cu citarea prilor, i de la comunicare, dac s-a dat fr citarea lor (art. 361)

  - ordonana preedinial este supus numai apelului n termen de 5 zile de la pronunare, dac s-a dat cu citarea prilor, i de la comunicare, dac s-a dat fr citarea lor (art. 999)

 • 10

  - ncheierea prin care se ncuviineaz cererea n materie necontencioas este supus numai apelului, cu excepia celei pronunate de un complet al naltei Curi de Casaie i Justiie, care este definitiv; termenul de apel va curge de la pronunare, pentru cei care au fost prezeni la ultima edin de judecat, i de la comunicare, pentru cei care au lipsit (art. 534)

  - ncheierea prin care se soluioneaz cererea de sechestru se comunic creditorului de ndat de ctre instan, iar debitorului de ctre executorul judectoresc, odat cu luarea msurii; ncheierea este supus numai apelului, n termen de 5 zile de la comunicare, la instana ierarhic superioar (art. 953)

  - ncheierea dat n cererea de sechestru judiciar este supus numai apelului, n termen de 5 zile de la pronunare, la instana ierarhic superioar (art. 974)

  - ncheierile prevzute n materia partajului judiciar - prin care bunurile sunt scoase la vnzare - pot fi atacate separat numai cu apel, n termen de 15 zile de la pronunare (art. 990)

  - n materia procedurii ofertei reale, n termen de 15 zile de la comunicarea ncheierii,

  creditorul va putea cere anularea acesteia pentru nerespectarea condiiilor de validitate, de fond i de form ale ofertei de plat i consemnaiunii, la judectoria n circumscripia creia s a fcut consemnarea; hotrrea poate fi atacat numai cu apel, n termen de 10 zile de la comunicare (art. 1009).

  Pentru procuror termenul de apel curge de la pronunarea hotrrii, cu excepia cazurilor n care procurorul a participat la judecata n prim instan, situaie cnd termenul curge de la comunicarea hotrrii (dac procurorul a participat la proces a avut calitatea de parte i deci hotrrea trebuie s i se comunice ;n celelalte cazuri, procurorul poate exercita calea de atac, dar hotrrea nu i se comunic i deci termenul curge de la pronunare).

  Cazuri de echipolen Regula n privina punctului de plecare al termenului de apel (i de recurs) o constituie

  curgerea termenului de la comunicarea hotrrii ce se atac (art. 184: termenele ncep s curg de la data comunicrii actelor de procedur, dac legea nu dispune altfel).

  n privina momentului de la care curge termenul de apel legea prevede dou situaii de echipolen, n care se echivaleaz comunicarea hotrrii n vederea exercitrii cii de atac cu un alt moment:

  - termenul de apel curge de la comunicarea hotrrii, chiar atunci cnd aceasta a fost fcut odat cu ncheierea de ncuviinare a executrii silite (evident n ipoteza n care comunicarea hotrrii nu s-a fcut dup pronunare i redactare)

  - dac o parte face apel nainte de comunicarea hotrrii, aceasta se socotete comunicat la data depunerii cererii de apel; n acest caz partea poate formula un nou apel.

  Conform art. 184, se consider c actul a fost comunicat prii i n cazul n care aceasta a primit sub semntur copie de pe act, precum i n cazul n care ea a cerut comunicarea actului unei alte pri.

  ntreruperea termenului de apel

  n principiu, termenul de apel este continuu, deci curge de la prima pn la ultima zi fr a fi ntrerupt, nici chiar n cazul celor lipsii de capacitate de execuie, deoarece acetia sunt aprai prin reprezentanii lor legali (termenul procedural nu ncepe s curg, iar dac a nceput s curg mai nainte, se ntrerupe fa de cel lipsit de capacitate de exerciiu ori cu capacitate de exerciiu restrns, ct timp nu a fost desemnat o persoan care, dup caz, s l reprezinte sau s l asiste).

  Termenul de apel poate fi ntrerupt totui, dar numai n cazurile expres prevzute de lege (art. 469):

  - prin moartea prii care are interes s fac apel. n acest caz se face din nou o singur comunicare a hotrrii, la cel din urm domiciliu

  al prii pe numele motenirii, fr s se arate numele i calitatea fiecrui motenitor, urmnd ca termenul de apel s curg din nou de la aceast comunicare.

 • 11

  Se va face ns o distincie: n sensul c pentru motenitorii lipsii de capacitate de exerciiu sau cu capacitate de exerciiu restrns, ori disprui, precum i n caz de motenire vacant, termenul de apel curge din ziua cnd se va numi tutorele, curatorul sau administratorul provizoriu.

  Pentru ca motenitorii s nu aib rezerve n exercitarea cii de atac, se legea prevede c apelul nu constituie prin el nsui un act de acceptare a motenirii.

  - prin moartea mandatarului cruia i s-a fcut comunicarea hotrrii primei instane, urmnd s se fac o nou comunicare prii, la domiciliul ei, dat de la care va ncepe s curg termenul de apel.

  Aceleai dispoziii, dar cu caracter general, sunt prevzute n art. 184, n materia termenelor procedurale: termenul procedural se ntrerupe i un nou termen ncepe s curg de la data noii comunicri n urmtoarele cazuri: cnd a intervenit moartea uneia dintre pri; n acest caz, se face din nou o singur comunicare la ultimul domiciliu al prii decedate, pe numele motenirii, fr s se arate numele i calitatea fiecrui motenitor; cnd a intervenit moartea reprezentantului prii; n acest caz, se face din nou o singur comunicare prii.

  Sanciunea nerespectrii termenului de apel Sanciunea nerespectrii termenului de apel este decderea, iar cererea de apel va fi

  respins ca tardiv introdus. Hotrrea devine definitiv la data expirrii termenului de apel. n cazul respingerii ca tardiv a apelului nu mai poate fi exercitat nici recursul (ar fi

  exercitat omisso medio).

  Repunerea n termen

  Conform art. 186, partea care a pierdut un termen procedural va fi repus n termen numai dac dovedete c ntrzierea se datoreaz unor motive temeinic justificate.

  Partea trebuie s declare apelul n cel mult 30 zile (sau n termenul special de apel, dac acesta nu este de 30 de zile) de la ncetarea mpiedicrii, cernd totodat repunerea sa n termen.

  Cererea de repunere n termen va fi rezolvat de instana competent s soluioneze cererea privitoare la dreptul neexercitat n termen.

  Pentru realizarea repunerii n termen partea interesat este obligat ca n termen de 30 de zile de la ncetarea mpiedicrii s fac att cererea de repunere n termen, ct i cererea de apel.

  Cererea de apel

  Cuprinsul cererii de apel a) numele i prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reedina prilor ori,

  pentru persoanele juridice, denumirea i sediul lor, precum i, dup caz, codul unic de nregistrare sau codul de identificare fiscal, numrul de nmatriculare n registrul comerului ori de nscriere n registrul persoanelor juridice i contul bancar. Dac apelantul locuiete n strintate, va arta i domiciliul ales n Romnia, unde urmeaz s i se fac toate comunicrile privind procesul;

  b) indicarea hotrrii atacate; c) motivele de fapt i de drept pe care se ntemeiaz apelul; d) probele invocate n susinerea apelului; e) semntura. La cererea de apel se va ataa dovada achitrii taxelor de timbru. Cerinele de la lit. b i e i cea de privind timbrajul sunt prevzute sub sanciunea

  nulitii, iar cele de la lit. c i d, sub sanciunea decderii. Cu toate acestea, lipsa semnturii poate fi mplinit n condiiile art. 196, aa cum am

  vzut (lipsa semnturii se poate acoperi n tot cursul judecii n faa primei instane. Dac se invoc lipsa de semntur, reclamantul care lipsete la acel termen va trebui s semneze cererea cel mai trziu la primul termen urmtor, fiind ntiinat n acest sens prin citaie. n cazul n care reclamantul este prezent n instan, acesta va semna chiar n edina n care a

 • 12

  fost invocat nulitatea), iar lipsa dovezii achitrii taxei de timbru poate fi complinit pn la primul termen de judecat la care partea a fost legal citat n apel.

  Cnd dovezile propuse sunt martori sau nscrisuri neartate la prima instan, se vor aplica n mod corespunztor dispoziiile art. 194 privitoare la indicarea mijloacelor de prob.

  Dac nu s-au propus probe prin cererea de apel intervine decderea, iar eventualele probe noi, fa de cele administrate n prim instan nu mai pot fi ncuviinate (cu excepia art. 254).

  Instana de apel poate ncuviina i administrarea probelor a cror necesitate rezult din dezbateri.

  Prile nu se vor putea folosi naintea instanei de apel de alte motive, mijloace de aprare i dovezi dect cele invocate la prima instan sau artate n motivarea apelului ori n ntmpinare.

  n cazul n care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment dect

  comunicarea hotrrii, motivarea apelului se va face ntr-un termen de aceeai durat, care curge, ns, de la data comunicrii hotrrii.

  Apelul trebuie motivat n termenul de apel, altfel opereaz decderea din dreptul de a-l motiva, adic de a aduce critici noi hotrrii apelate. ns apelul nu va fi respins sau anulat ca nemotivat: n cazul n care apelul nu se motiveaz ori motivarea apelului sau ntmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de aprare sau dovezi noi, instana de apel se va pronuna, n fond, numai pe baza celor invocate la prima instan.

  Motivele de ordine public pot fi invocate i din oficiu (cu punerea lor n discuia prilor).

  Timbrarea cererii de apel

  Conform O.U.G. nr. 80/2013, cererile pentru exercitarea apelului mpotriva hotrrilor judectoreti se taxeaz cu 50% din:

  a) taxa datorat pentru cererea sau aciunea neevaluabil n bani, soluionat de prima instan, dar nu mai puin de 20 lei;

  b) taxa datorat la suma contestat, n cazul cererilor i aciunilor evaluabile n bani, dar nu mai puin de 20 lei.

  Se taxeaz cu 20 lei cererile pentru exercitarea apelului sau, dup caz, a recursului mpotriva urmtoarelor hotrri judectoreti: ncheierea prin care s-a dispus vnzarea bunurilor n aciunea de partaj; ncheierea de suspendare a judecrii cauzei; hotrrile de anulare a cererii ca netimbrat, nesemnat sau pentru lipsa calitii de reprezentant.

  Se taxeaz cu 50 lei cererile pentru exercitarea apelului sau, dup caz, recursului mpotriva urmtoarelor hotrri judectoreti: hotrrile prin care s-a respins cererea ca prematur, inadmisibil, prescris sau pentru autoritate de lucru judecat; hotrrea prin care s-a luat act de renunarea la dreptul pretins; hotrrea prin care s-a luat act de renunarea la judecat; hotrrea prin care se ncuviineaz nvoiala prilor.

  Cererea pentru exercitarea cii de atac care vizeaz numai considerentele hotrrii se timbreaz, n toate situaiile, cu 100 lei.

  Depunerea cererii de apel

  Potrivit art. 471, apelul i, cnd este cazul, motivele de apel se depun la instana a crei hotrre se atac, sub sanciunea nulitii.

  La cererea de apel se vor altura attea copii ci intimai sunt, plus unul pentru instan (art. 195).

  Dispoziiile NCPC, privitoare la pregtirea dosarului de apel sau, dup caz, de recurs de ctre instana a crei hotrre se atac, se aplic n procesele pornite ncepnd cu data de 1 ianuarie 2016, conform Legii nr. 2/2013.

  n procesele desfurate pn la data de 31 decembrie 2015 se aplic dispoziiile art. XIV - XVII din Legea nr. 2/2013.

 • 13

  Preedintele instanei sau persoana desemnat de acesta va nainta instanei de apel dosarul, mpreun cu apelurile fcute, numai dup mplinirea termenului de apel pentru toate prile.

  Dac s-au formulat att apel, ct i cereri de ndreptare, lmurire sau completare, dosarul nu va fi trimis instanei de apel dect dup mplinirea termenului de apel privind hotrrile date asupra acestor din urm cereri.

  Efectele cererii de apel

  Introducerea cererii de apel produce urmtoarele efecte: a) nvestirea instanei de apel b) efectul suspensiv de executare

  Termenul de apel suspend executarea hotrrii de prim instan, cu excepia cazurilor anume prevzute de lege. Apoi, efectul suspensiv este preluat de cererea de apel (executarea se suspend dac apelul a fost exercitat n termen).

  c) efectul devolutiv

  Apelul provoac o nou judecat n fond, att cu privire la problemele de fapt, ct i cu privire la cele de drept, sau, altfel spus, o rejudecare a fondului.

  Apelantului nu i se poate crea n propria cale de atac o situaie mai rea dect aceea din hotrrea atacat, n afar de cazul n care el consimte expres la aceasta sau n cazurile anume prevzute de lege.

  Procedura prealabil la instana de apel. Regularizarea cererii de apel Preedintele instanei de apel sau persoana desemnat de acesta, ndat ce primete

  dosarul, va lua, prin rezoluie, msuri n vederea repartizrii aleatorii la un complet de judecat.

  n cazul n care cererea de apel nu ndeplinete condiiile prevzute de lege, completul cruia i s-a repartizat dosarul va stabili lipsurile cererii de apel i i va comunica, n scris, apelantului c are obligaia de a completa sau modifica cererea. Completarea sau modificarea cererii se va face n termen de cel mult 10 zile de la data comunicrii.

  Dup primirea dosarului sau, cnd este cazul, dup regularizarea cererii de apel, completul va dispune comunicarea cererii de apel, precum i a motivelor de apel, intimatului, mpreun cu copiile certificate de pe nscrisurile alturate i care nu au fost nfiate la prima instan, punndu-i-se n vedere obligaia de a depune la dosar ntmpinare n termen de cel mult 15 zile de la data comunicrii.

  ntmpinarea depus se comunic apelantului de ndat, punndu-i-se n vedere obligaia de a depune la dosar rspunsul la ntmpinare n termen de cel mult 10 zile de la data comunicrii. Intimatul va lua cunotin de rspunsul la ntmpinare din dosarul cauzei.

  n termen de 3 zile de la data depunerii rspunsului la ntmpinare, judectorul fixeaz prin rezoluie primul termen de judecat, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluiei, dispunnd citarea prilor.

  n cazul n care intimatul nu a depus ntmpinare n termenul prevzut sau, dup caz, apelantul nu a comunicat rspuns la ntmpinare n termenul prevzut, la data expirrii termenului corespunztor, judectorul fixeaz prin rezoluie primul termen de judecat, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluiei, dispunnd citarea prilor.

  Apelul incident (sau aderarea la apel) - este prevzut de art. 472. Intimatul este n drept, dup mplinirea termenului de apel, s formuleze apel n scris,

  n cadrul procesului n care se judec apelul fcut de partea potrivnic, printr-o cerere proprie care s tind la schimbarea hotrrii primei instane.

  Dac apelantul principal i retrage apelul sau dac acesta este respins ca tardiv, ca inadmisibil ori pentru alte motive care nu implic cercetarea fondului, apelul incident rmne fr efect.

  Ipoteza este aceea n care o hotrre este defavorabil ambelor pri (de exemplu, aciunea este admis n parte ori intimatului i fusese respins o excepie), iar o parte nu a declarat apel n considerarea faptului c nici partea advers nu declar. Dac aceasta din urm

 • 14

  declar totui apel, devenind apelant, intimatul, dup expirarea termenului de apel, poate declara un apel incident prin care tinde i el s schimbe hotrrea primei instane, dar n favoarea sa i n defavoarea apelantului principal (aceasta nu ar fi fost posibil n lipsa apelului incident, ntruct n apelul principal nu s-ar fi putut crea apelantului o situaie mai grea). Prin aceast posibilitate se anihileaz, practic, principiul negravrii situaiei n propria cale de atac, iar apelantul principal poate fi determinat s-i retrag apelul).

  Apelul provocat este reglementat de art. 473.

  n caz de coparticipare procesual, precum i atunci cnd la prima instan au intervenit tere persoane n proces, intimatul este n drept, dup mplinirea termenului de apel, s declare n scris apel mpotriva altui intimat sau a unei persoane care a figurat n prim instan i care nu este parte n apelul principal, dac acesta din urm ar fi de natur s produc consecine asupra situaiei sale juridice n proces.

  Acest apel se poate formula n ipoteza coparticiprii procesuale sau cnd n prima instan au intervenit teri n proces.

  Dac apelantul principal i retrage apelul sau dac acesta este respins ca tardiv, ca inadmisibil ori pentru alte motive care nu implic cercetarea fondului, apelul provocat rmne fr efect.

  O situaie n care se poate declara apel provocat ar fi urmtoarea: ntr-o aciune n pretenii, prtul cheam n granie un ter. Dac cererea de chemare n judecat este respins, evident c i cererea de chemare n garanie rmne fr obiect i este respins. Dac reclamantul declar apel principal, prtul-intimat, dup mplinirea termenului de apel poate declara apel mpotriva terului chemat n garanie pentru ca, n eventualitatea schimbrii sentinei i a obligrii sale s se pun n discuie i chemarea n garanie.

  Apelul incident i apelul provocat se depun de ctre intimat odat cu ntmpinarea la apelul principal.

  Apelul provocat se comunic i intimatului din acest apel, acesta fiind dator s depun ntmpinare n termenul de cel mult 10 zile de la data comunicrii. Cel care a exercitat apelul provocat va lua cunotin de ntmpinare de la dosarul cauzei.

  Apelurile principale, incidente i provocate fcute mpotriva aceleiai hotrri vor fi repartizate la acelai complet de judecat. Cnd apelurile au fost repartizate la complete diferite, ultimul complet nvestit va dispune pe cale administrativ trimiterea apelului la completul cel dinti nvestit.

  Judecarea apelului

  Compunerea completului de judecat n ceea ce privete compunerea instanei nvestit cu judecarea cererii de apel, se

  respect ntotdeauna principiul colegialitii, completul de judecat fiind format din doi judectori, fie c apelul se judec de tribunale, fie c se judec de curile de apel.

  Regulile dup care are loc judecata Dispoziiile de procedur privind judecata n prim instan se aplic i n instana de

  apel, n msura n care nu sunt potrivnice. Aadar, judecarea apelului se face dup regulile de la judecata n prim instan i

  innd seama de dispoziiile speciale n materia apelului. Instana de apel va verifica, n limitele cererii de apel, stabilirea situaiei de fapt i

  aplicarea legii de ctre prima instan (va verifica temeinicia i legalitatea hotrrii apelate). Motivele de ordine public pot fi invocate i din oficiu (cu punerea lor n discuia

  prilor). Efectul devolutiv al apelului

  Apelul provoac o nou judecat asupra fondului, instana de apel statund att n fapt, ct i n drept. Se asigur astfel, principiul dublului grad de jurisdicie.

  Prin apel este posibil s nu se solicite judecata n fond sau rejudecarea, ci anularea hotrrii de prim instan i respingerea ori anularea cererii de chemare n judecat ca urmare a invocrii unei excepii sau trimiterea dosarului la instana competent.

 • 15

  Aplicarea regulii "tantum devolutum quantum apellatum"

  Potrivit acestei reguli efectul devolutiv nu vizeaz aspectele de fapt i de drept care au format obiectul cercetrii n faa primei instane, ci numai acelea care sunt criticate expres sau implicit de apelant.

  Prin urmare, efectul devolutiv poate fi limitat prin voina apelantului, care poate relua preteniile sale n prim instan n totalitate sau numai parial.

  Instana de apel va proceda la rejudecarea fondului n limitele stabilite, expres sau implicit, de ctre apelant, precum i cu privire la soluiile care sunt dependente de partea din hotrre care a fost atacat.

  Devoluiunea va opera cu privire la ntreaga cauz atunci cnd apelul nu este limitat la anumite soluii din dispozitiv ori atunci cnd se tinde la anularea hotrrii sau dac obiectul litigiului este indivizibil.

  Aplicarea regulii "tantum devolutum quantum judicatum"

  Aceast regul este consacrat de art. 478, care arat c: - prin apel nu se poate schimba cadrul procesual stabilit n faa primei instane - n apel nu se poate schimba calitatea prilor, cauza i obiectul cererii de chemare n

  judecat i nici nu se pot formula pretenii noi. Prile pot ns s expliciteze preteniile care au fost cuprinse implicit n cererile sau

  aprrile adresate primei instane. - prile nu se vor putea folosi naintea instanei de apel de alte motive, mijloace de

  aprare i dovezi dect cele invocate la prima instan sau artate n motivarea apelului ori n ntmpinare.

  De la aceast regul legea prevede o serie de excepii: - art. 247 - excepiile absolute pot fi invocate de parte sau de instan n orice stare a

  procesului, dac prin lege nu se prevede altfel; acestea pot fi ridicate n apel; pot fi ridicate naintea instanei de recurs numai dac, pentru soluionare, nu este necesar administrarea altor dovezi n afara nscrisurilor noi.

  - excepiile relative pot fi reiterate n apel doar ca i critici ale hotrrii/ncheierii primei instane, cu condiia de afi fost invocate n termen n prim instan.

  Nu sunt considerate pretenii noi i, prin urmare, se vor putea cere n apel, dobnzile, ratele, veniturile ajunse la termen i orice alte despgubiri ivite dup darea hotrrii primei instane. Va putea fi invocat compensaia legal.

  Regimul probelor n apel

  Instana de apel va putea dispune refacerea sau completarea probelor administrate la prima instan, n cazul n care consider c sunt necesare pentru soluionarea cauzei, precum i administrarea probelor noi propuse n condiiile legii.

  Conform art. 478, prile nu se vor putea folosi naintea instanei de apel de alte motive, mijloace de aprare i dovezi dect cele invocate la prima instan sau artate n motivarea apelului ori n ntmpinare.

  Rezult c n apel, spre deosebire de recurs, sunt admisibile orice fel de probe noi, cu condiia ca aceste probe s fie propuse de pri prin cererea de apel sau ntmpinare.

  Instana de apel poate ncuviina i administrarea probelor a cror necesitate rezult din dezbateri.

  Motivele de ordine public pot fi invocate i din oficiu. Soluiile pe care le poate pronuna instana de apel Conform art. 480, instana de apel poate dispune urmtoarele soluii: - anularea apelului (ca netimbrat, neregulat introdus, pentru lipsa unui element esenial

  al cererii de apel etc.)

  - constatarea perimrii apelului - respingerea apelului (n toate aceste trei cazuri se va pstra hotrrea atacat;

  respingerea apelului ca nefondat, ca tardiv, ca lipsit de interes etc.)

  - admiterea apelului.

 • 16

  n caz de admitere a apelului, instana poate:

  schimba n tot sau n parte hotrrea apelat (admite apelul i schimb hotrrea n sensul respingerii aciunii; admite apelul i schimb hotrrea n sensul admiterii n parte a cererii de chemare n judecat etc.)

  anula n tot sau n parte hotrrea apelat. Soluii n cazul admiterii apelului i anulrii hotrrii: A. - instana de apel va anula hotrrea atacat i va judeca procesul, evocnd

  fondul (pronunnd o hotrre pe fond), n cazul n care se constat c, n mod greit, prima instan a soluionat procesul fr a intra n judecata fondului (pe baza

  unei excepii) ori judecata s-a fcut n lipsa prii care nu a fost legal citat. B. - instana de apel va anula hotrrea atacat i va trimite cauza spre rejudecare

  primei instane (sau altei instane egale n grad cu aceasta din aceeai circumscripie), n cazul n care se constat c, n mod greit,

  prima instan a soluionat procesul fr a intra n judecata fondului ori judecata s-a fcut n lipsa prii care nu a fost legal citat, dar numai n cazul n care prile au solicitat n mod expres luarea acestei msuri

  prin cererea de apel ori prin ntmpinare.

  Trimiterea spre rejudecare poate fi dispus o singur dat n cursul procesului. n cazul trimiterii spre rejudecare, judectorii fondului sunt obligai s respecte

  staturile instanei de apel privind dezlegarea dat problemelor de drept i necesitatea administrrii unor probe.

  C. - instana de apel va anula hotrrea atacat i va trimite cauza spre judecare instanei competente sau altui organ cu activitate jurisdicional competent ori, dup caz, va respinge cererea ca inadmisibil, dac stabilete c prima instan a fost necompetent, iar necompetena a fost invocat n condiiile legii.

  D. - instana de apel va anula hotrrea atacat i va judeca n fond, pronunnd o hotrre susceptibil, dup caz, de apel sau recurs, n cazul n care constat c ea are competena s judece n prim instan.

  E. - instana de apel va anula n tot sau n parte procedura urmat n faa primei instane i hotrrea atacat i va reine procesul spre judecare, pronunnd o hotrre susceptibil de recurs (dac legea prevede), cnd prima instan a judecat n fond i se constat c exist un alt motiv de nulitate (n afar de cel prevzut anterior la lit. D - necompetenei primei instane i competena proprie a instanei de apel; de exemplu, nesemnarea minutei, lipsa ncheierii de amnare a pronunrii etc.).

  Se observ c dac nulitatea se refer doar la hotrre, se impune anularea acesteia nu i a ntregii proceduri.

  RECURSUL

  Noiune Recursul este o cale de atac extraordinar, de reformare, nedevolutiv i, de regul,

  nesusceptibil de executare, prin care se exercit un control de legalitate asupra hotrrii recurate.

  Regula: recursul urmrete s supun naltei Curi de Casaie i Justiie examinarea, n condiiile legii, a conformitii hotrrii atacate cu regulile de drept aplicabile.

  Excepia: n cazurile anume prevzute de lege, recursul se soluioneaz de ctre instana ierarhic superioar celei care a pronunat hotrrea atacat (a se vede categoriile de hotrri supuse numai recursului - la obiectul apelului; acestea privesc numai aspecte procedurale).

  Sediul materiei l constituie art. 483-502 NCPC.

 • 17

  Obiectul recursului

  Hotrrile date n apel, cele date, potrivit legii, fr drept de apel, precum i alte hotrri n cazurile expres prevzute de lege sunt supuse recursului.

  Constituie, aadar, obiect al recursului hotrrile pronunate n apel sau hotrrile n privina crora legea nu prevede calea de atac a apelului, ci doar a recursului. De asemenea, pot fi atacate direct cu recurs anumite ncheieri, n cazurile expres prevzute de lege.

  Pentru categoriile de hotrri i de ncheieri supuse recursului - A SE VEDEA OBIECTUL APELULUI.

  Ca regul, nu sunt supuse recursului hotrrile date de instanele de apel n cazurile n care legea prevede c hotrrile de prim instan sunt supuse numai apelului.

  De asemenea, de reinut introducerea prin Legea nr. 2/2013 a valorii de 1.000.000 lei ca prag valoric pentru exercitarea recursului mpotriva hotrrii pronunate n apel, n cererile evaluabile n bani. NCPC prevede, n art 483, 500.000 lei, valoare care se va avea n vedere

  ncepnd cu 1.01.2016, conform aceleiai legi. Hotrrile pronunate n materia contenciosului administrativ sunt supuse numai

  recursului, la instana superioar. Reglementnd obiectul recursului, legea nu stabilete n mod expres regimul

  ncheierilor judectoreti sub aspectul posibilitii atacrii lor cu recurs. Regula general - ncheierile premergtoare se atac numai odat cu fondul (a se

  vedea la obiectul apelului, categoriile de hotrri ce pot fi atacate separat cu recurs). Subiectele recursului

  Se numesc recurent i intimat i sunt, de principiu aceleai cu subiectele apelului (a se vedea regulile generale de exercitare a cilor de atac).

  Cauza recursului (motivele de casare)

  Cauza recursului const n criticile privind nelegalitatea hotrrii recurate, privind judecata n instanele inferioare, critici care trebuie s se ncadreze ntr-unul din motivele prevzute de art. 488 (motive de casare, de neleaglitate).

  Motivele de recurs sunt expres i limitativ determinate de lege - art. 488: Casarea unor hotrri se poate cere numai pentru urmtoarele motive de nelegalitate: 1. cnd instana nu a fost alctuit potrivit dispoziiilor legale; 2. dac hotrrea a fost pronunat de alt judector dect cel care a luat parte la

  dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecat dect cel stabilit aleatoriu pentru soluionarea cauzei ori a crui compunere a fost schimbat, cu nclcarea legii;

  3. cnd hotrrea a fost dat cu nclcarea competenei de ordine public a altei instane, invocat n condiiile legii;

  4. cnd instana a depit atribuiile puterii judectoreti; 5. cnd, prin hotrrea dat, instana a nclcat regulile de procedur a cror

  nerespectare atrage sanciunea nulitii; 6. cnd hotrrea nu cuprinde motivele pe care se ntemeiaz sau cnd cuprinde

  motive contradictorii ori numai motive strine de natura cauzei; 7. cnd s a nclcat autoritatea de lucru judecat; 8. cnd hotrrea a fost dat cu nclcarea sau aplicarea greit a normelor de drept

  material.

  Motivele de recurs nu pot fi primite dect dac ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau n cursul judecrii apelului ori, dei au fost invocate n termen, au fost respinse sau instana a omis s se pronune asupra lor.

  Motivarea recursului

  Recursul se va motiva prin nsi cererea de recurs. Excepie: n cazul n care termenul pentru exercitarea recursului curge de la un alt

  moment dect comunicarea hotrrii, motivarea recursului se va face ntr un termen de aceeai durat, care curge, ns, de la data comunicrii hotrrii..

  Recursul este nul dac nu a fost motivat n termenul legal, cu excepia cazului n care

 • 18

  se invoc motive de ordine public. Aceeai sanciune intervine n cazul n care motivele invocate nu se ncadreaz n

  motivele de casare prevzute la art. 488. Dac legea nu dispune altfel, motivele de casare care sunt de ordine public pot fi

  ridicate din oficiu de ctre instan i de pri, chiar dup mplinirea termenului de motivare a recursului, fie n procedura de filtrare, fie n edin public.

  Sesizarea instanei de recurs

  Instana competent. Compunerea instanei Competena de judecare a recursului aparine ICCJ, ca regul. Numai n cazurile anume prevzute de lege, recursul se soluioneaz de ctre instana

  ierarhic superioar celei care a pronunat hotrrea atacat. Recursul este soluionat, de regul, de un complet format din 3 judectori. La ICCJ, cnd legea prevede, recursul este soluionat i de un complet de 5 judectori: - art.136: cnd conflictul dintre dou secii ale naltei Curi de Casaie i Justiie se

  soluioneaz de Completul de 5 judectori - art. 410: cnd renunarea are loc n faa unei secii a naltei Curi de Casaie i

  Justiie, recursul se judec de Completul de 5 judectori - art. 421: cnd perimarea se constat de o secie a naltei Curi de Casaie i Justiie,

  recursul se judec de Completul de 5 judectori - art. 513: n cazul n care revizuirea a fost soluionat de una dintre seciile naltei

  Curi de Casaie i Justiie, recursul este de competena Completului de 5 judectori. - art. 516 - raportul n materia recursului n interesul legii

  - art. 19 din Legea nr. 304/2004 privind orhanizarea judiciar: n cadrul naltei Curi de Casaie i Justiie funcioneaz Completul pentru soluionarea recursului n interesul legii, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, precum i 4 complete de 5 judectori

  Termenul de recurs

  Termenul de recurs este de 30 de zile de la comunicarea hotrrii, dac legea nu dispune altfel.

  Acesta este termenul de recurs de drept comun. n anumite materii legea stabilete un termen special de recurs, cu privire la durata i/sau cu privire la punctul de plecare.

  Exist i excepii, n sensul c fie termenul are o alt durat, fie termenul de recurs curge de la alt moment dect comunicarea hotrrii:

  - art. 53: ncheierea prin care - a respins recuzarea poate fi atacat numai de pri, odat cu hotrrea prin care s-a soluionat cauza; cnd aceast din urm hotrre este definitiv, ncheierea va putea fi atacat cu recurs, la instana ierarhic superioar, n termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotrri

  - art. 64: ncheierea de respingere ca inadmisibil a cererii de intervenie poate fi atacat n termen de 5 zile, care curge de la pronunare pentru partea prezent, respectiv de la comunicare pentru partea lips. Calea de atac este numai apelul, dac ncheierea a fost dat n prima instan, respectiv numai recursul la instana ierarhic superioar, n cazul n care ncheierea a fost pronunat n apel

  - art. 414: asupra suspendrii judecrii procesului instana se va pronuna prin ncheiere, care poate fi atacat cu recurs, n mod separat, la instana ierarhic superioar; cnd suspendarea a fost dispus de nalta Curte de Casaie i Justiie hotrrea este definitiv; Recursul se poate declara ct timp dureaz suspendarea cursului judecrii procesului, att mpotriva ncheierii prin care s a dispus suspendarea, ct i mpotriva ncheierii prin care s a dispus respingerea cererii de repunere pe rol a procesului

  - art. 421: hotrrea care constat perimarea este supus recursului, la instana ierarhic superioar, n termen de 5 zile de la pronunare

  - termenul de recurs de 5 zile n materia msurilor asigurtorii (art. 953, 958, 970) - termneul de 48 de ore de la pronunare n cazul respingerii cererii de sesizare a Curii

  Constituionale (art. 29 din Legea nr. 47/1992)

 • 19

  - termenul de recurs este de 15 zile n materia contenciosului administrativ - legea nr.

  554/2004.

  i n recurs se aplic cazurile de echipolen sau echivalen prezentate n materia apelului:

  - termenul curge de la comunicarea hotrrii, chiar atunci cnd aceasta a fost fcut odat cu ncheierea de ncuviinare a executrii silite.

  - dac o parte face apel nainte de comunicarea hotrrii, aceasta se socotete comunicat la data depunerii cererii de apel.

  Conform art. 184, se consider c actul a fost comunicat prii i n cazul n care aceasta a primit sub semntur copie de pe act, precum i n cazul n care ea a cerut comunicarea actului unei alte pri.

  Pentru procuror, termenul curge de la pronunarea hotrrii, n afar de cazurile n care procurorul a participat la judecarea cauzei, cnd termenul curge de la comunicarea hotrrii.

  Termenul de recurs este perioada de timp nuntrul creia, mpotriva unei hotrri judectoreti, poate fi exercitat calea de atac a recursului.

  Dreptul de a ataca cu recurs hotrrea se nate n temeiul legii, din momentul pronunrii hotrrii.

  Termenul de recurs este un termen legal, (imperativ, peremptoriu) i absolut. Termenul de recurs, fiind un termen pe zile, se calculeaz pe uniti libere de timp - nu

  intr n calculul termenului ziua care ncepe s curg i nici ziua n care se mplinete. n cazul n care se sfrete ntr-o zi de srbtoare legal, termenul se prelungete pn la sfritul primei zile lucrtoare.

  Cererea de recurs trimis prin pot se socotete fcut n termen dac a fost predat recomandat la oficiul potal nainte de mplinirea sa.

  ntreruperea termenului de recurs

  n materia recursului, codul nu reglementeaz n mod expres cazurile de ntrerupere a termenului de recurs, dar, n baza normei de trimitere sunt aplicabile dispoziiile din materia apelului.

  Sancionarea nerespectrii termenului de recurs. Repunerea n termen Termenul de recurs este un termen legal, imperativ, iar nerespectarea sa atrage

  sanciunea decderii din dreptul de a mai exercita recursul. Recursul introdus neexercitat n termen va fi respins ca tardiv, iar hotrrea atacat

  devine definitiv la data expirrii termenului de recurs. Dac intimatul nu a invocat prin ntmpinare sau din dosar nu reiese c recursul a

  fost depus peste termen, el se va socoti n termen.

  Partea care nu a exercitat recursul n termen poate solicita repunerea n termen (a se

  vedea dispoziiile din materia apelului).

  Cererea de recurs

  Cuprinsul cererii de recurs. Timbrarea recursului

  Cererea de recurs va cuprinde urmtoarele meniuni: a) numele i prenumele, domiciliul sau reedina prii n favoarea creia se exercit

  recursul, numele, prenumele i domiciliul profesional al avocatului care formuleaz cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea i sediul lor, precum i numele i prenumele consilierului juridic care ntocmete cererea.

  Dispoziiile se aplic i n cazul n care recurentul locuiete n strintate; b) numele i prenumele, domiciliul sau reedina ori, dup caz, denumirea i sediul

  intimatului;

  c) indicarea hotrrii care se atac; d) motivele de nelegalitate pe care se ntemeiaz recursul i dezvoltarea lor sau, dup

  caz, meniunea c motivele vor fi depuse printr un memoriu separat; e) semntura prii sau a mandatarului prii (dac acesta, liceniat n drept, poate

  reprezenta partea), a avocatului sau, dup caz, a consilierului juridic.

 • 20

  La cererea de recurs se vor ataa dovada achitrii taxei de timbru, conform legii, precum i mputernicirea avocaial sau, dup caz, delegaia consilierului juridic.

  Meniunile prevzute la lit. a i c, e, precum i cerinele privind taxa de timbru, sunt prevzute sub sanciunea nulitii.

  Lipsa semnturii poate fi complinit n condiiile expuse n materia apelului i a cererii de chemare n judecat.

  Se aplic i dispoziiile privind numrul de exemplare. n cazurile n care Ministerul Public a participat n proces, se va depune o copie de pe

  motivele de casare pentru procuror.

  n ceea ce privete redactarea recursului i reprezentarea n recurs, NCPC aduce o serie de nouti:

  - conform art. 82, la redactarea cererii i a motivelor de recurs, precum i n exercitarea i susinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate i, dup caz, reprezentate, sub sanciunea nulitii, numai de ctre un avocat, n condiiile legii, cu excepia cazurilor prevzute la art. 13 alin. (2)

  - conform art. 13 alin. 2, n recurs, cererile i concluziile prilor nu pot fi formulate i susinute dect prin avocat sau, dup caz, consilier juridic, cu excepia situaiei n care partea sau mandatarul acesteia, so ori rud pn la gradul al doilea inclusiv, este liceniat n drept

  - conform art. 84, la redactarea cererii i a motivelor de recurs, precum i n exercitarea i susinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate i, dup caz, reprezentate, sub sanciunea nulitii, numai de ctre un avocat sau consilier juridic, n condiiile legii.

  Avocatul care a reprezentat sau asistat partea la judecarea procesului poate face, chiar

  fr mandat, orice acte pentru pstrarea drepturilor supuse unui termen i care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp i poate, de asemenea, s introduc orice cale de atac mpotriva hotrrii pronunate. n aceste cazuri, toate actele de procedur se vor ndeplini numai fa de parte. Susinerea cii de atac se poate face numai n temeiul unei noi mputerniciri.

  Cnd instana constat lipsa dovezii calitii de reprezentant a celui care a acionat n numele prii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dac acestea nu se acoper, recursul va fi anulat.

  Cerea de recurs, sub sanciunea nulitii, trebuie s fie timbrat, iar taxa de timbru este de 50% din taxa datorat la suma contestat (a se vedea taxa de timbru pentru apel).

  Depunerea recursului

  Recursul se depune la instana a crei hotrre se atac sub sanciunea nulitii. Dispoziiile NCPC, privitoare la pregtirea dosarului de apel sau, dup caz, de recurs

  de ctre instana a crei hotrre se atac, se aplic n procesele pornite ncepnd cu data de 1 ianuarie 2016, conform Legii nr. 2/2013.

  n procesele desfurate pn la data de 31 decembrie 2015 se aplic dispoziiile art. XIV - XVII din Legea nr. 2/2013.

  Preedintele instanei sau persoana desemnat de acesta va nainta instanei de recurs dosarul, mpreun cu recursurile fcute, numai dup mplinirea termenului de recurs pentru toate prile.

  Se aplic, prin asemnare, dispoziiile privind procedura prealabil la instana de

  apel i regularizarea cererii de apel Particulariti ale recursului: - ntmpinarea trebuie redactat i semnat de avocatul sau consilierul juridic al

  intimatului, iar rspunsul la ntmpinare de avocatul sau consilierul juridic al recurentului. - termenul de depunere a ntmpinrii de 15 zile din materia apelului, se dubleaz n

  cazul recursului (tocmai pentru c i ntmpinarea trebuie redactat de avocat/consilier). Se poate formula recurs incident i recurs provocat, n condiiile prevzute pentru

  apelul incident i apelul provocat, dar numai pentru motivele de nelegalitate prevzute pentru recurs.

 • 21

  Recursurile principale, incidente i provocate fcute mpotriva aceleiai hotrri vor fi repartizate la acelai complet de judecat.

  Efectele cererii de recurs

  Principalul efect al introducerii cererii de recurs const n nvestirea instanei de recurs cu soluionarea acestei ci de atac. i n cazul recursului este ntotdeauna nevoie de o cerere care s declaneze controlul judiciar, ca expresie a principiului disponibilitii.

  i n materia recursului se aplic principiul non reformatio in pejus, n sensul n care nu se poate agrava situaia prii n propria cale de atac.

  La judecarea recursului, precum i la rejudecarea procesului dup casarea hotrrii de ctre instana de recurs, n afar de cazul n care el consimte expres la aceasta sau n cazurile anume prevzute de lege (a se vedea cazurile prezentate la apel).

  Un alt efect special este suspendarea de drept a executrii hotrrii atacate, dar numai n cazurile expres prevzute de lege - hotrri care privesc strmutarea de hotar, desfiinarea de construcii, plantaii sau a oricrei lucrri avnd o aezare fix, precum i n cazurile prevzute de lege (art. 484). ns, conform dispoziiilor n materia competenei - art: 94 - aceste categorii de litigii sunt supuse numai apelului.

  n celelalte cazuri recursul nu suspend executarea hotrrii atacate (care este, de

  regul, executorie - art. 633). Totui legea permite instanei de recurs s dispun, motivat, la cererea prii,

  suspendarea executrii hotrrii recurate. Procedura suspendrii La cererea recurentului formulat tot prin avocat/consilier juridic, instana sesizat cu

  judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea hotrrii atacate cu recurs n alte cazuri dect cele n care ea intervine de drept. Cererea se depune direct la instana de recurs, alturndu se o copie certificat de pe cererea de recurs i dovada depuneriiunei cauiuni (prevzut la art. 718).

  n cazul n care cererea se face nainte de a ajunge dosarul la instana de recurs, se va altura i o copie legalizat de pe dispozitivul hotrrii atacate cu recurs.

  Cererea se judec n camera de consiliu, cu citarea prilor (printr-un agent procedural al instanei sau prin alt salariat al acesteia ori prin celelalte modalitile prevzute de lege), dup cum urmeaz:

  1. de un complet anume constituit, format din 3 judectori, n condiiile legii, n cazul n care cererea s a depus nainte de ajungerea dosarului la instana de recurs;

  2. de completul de filtru, dup ce acesta a fost desemnat; 3. de completul care judec recursul pe fond, n cazul n care s a fixat termen n

  edin public. Termenul de judecat, pentru care se face citarea, se stabilete astfel nct s nu treac

  mai mult de 10 zile de la primirea cererii de suspendare.

  Completul se pronun, n cel mult 48 de ore de la judecat, printr o ncheiere motivat, care este definitiv.

  La judecata cererii de suspendare prile trebuie s fie reprezentate de avocat sau, cnd este cazul, de consilierul juridic.

  Pentru motive temeinice, instana de recurs poate reveni asupra suspendrii acordate.

  Procedura de judecat a recursului Dispoziiile de procedur privind judecata n prim instan i n apel se aplic i n

  instana de recurs, n msura n care nu contravin normelor speciale privind stabilite pentru recurs.

  Ordinea cuvntului n edin Preedintele va da mai nti cuvntul recurentului, iar apoi intimatului. Procurorul vorbete cel din urm, n afar de cazul cnd este recurent. Dac procurorul

  a pornit aciunea civil n care s-a pronunat hotrrea atacat cu recurs, procurorului i se va da cuvntul dup recurent.

 • 22

  Probele n recurs

  Fiind o etap a controlului judiciar, n recurs se va verifica legalitatea hotrrii atacate, fr a se putea, n principiu, administra probe noi (cu excepia nscrisurilor).

  n instana de recurs nu se pot produce noi probe, cu excepia nscrisurilor noi, care pot fi depuse, sub sanciunea decderii, odat cu cererea de recurs, respectiv odat cu ntmpinarea.

  n cazul n care recursul urmeaz s fie soluionat n edin public, dup ce a fost declarat admisibil n principiu, pot fi depuse i alte nscrisuri noi pn la primul termen de judecat.

  O dispoziie expres n privina probelor n recurs: n cazul rejudecrii dup casare, cu reinere sau cu trimitere, sunt admisibile orice probe prevzute de lege..

  Procedura filtrului la ICCJ

  Cnd recursul este de competena naltei Curi de Casaie i Justiie, preedintele instanei sau preedintele de secie ori, dup caz, persoana desemnat de acetia, primind dosarul de la instana a crei hotrre se atac, va lua, prin rezoluie, msuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judectori, care va pregti dosarul de recurs (conform Legii nr. 2/2013, pn la 1.01.2016; n NCPC- art. 493, nu este prevzut aceast prerogativ) i va decide asupra admisibilitii n principiu a recursului.

  Pe baza recursului, ntmpinrii, a rspunsului la ntmpinare i a nscrisurilor noi, preedintele completului va ntocmi un raport asupra admisibilitii n principiu a recursului sau va desemna un alt membru al completului ori magistratul asistent n acest scop. Raportul trebuie ntocmit n cel mult 30 de zile de la

  repartizarea dosarului. Raportorul nu devine incompatibil.

  Raportul va verifica dac recursul ndeplinete cerinele de form prevzute sub sanciunea nulitii, dac motivele invocate se ncadreaz n cele prevzute la art. 488, dac exist motive de ordine public ce pot fi invocate ori dac este vdit nefondat. De asemenea, va arta, dac este cazul, jurisprudena Curii Constituionale, a naltei Curi de Casaie i Justiie, a Curii Europene a Drepturilor Omului i a Curii de Justiie a Uniunii Europene, precum i poziia doctrinei n problemele de drept viznd dezlegarea dat prin hotrrea atacat.

  Dup analiza raportului n completul de filtru, acesta se comunic de ndat prilor, care pot formula n scris un punct de vedere asupra raportului, n termen de 10 zile de la comunicare. n lipsa dovezii de comunicare

  a raportului i nainte de expirarea unui termen de 30 zile de la comunicare, completul nu va putea trece la examinarea recursului.

  n cazul n care completul este n unanimitate de acord c recursul nu ndeplinete cerinele de form, c motivele de casare invocate i dezvoltarea lor nu se ncadreaz n cele prevzute la art. 488 sau c recursul este vdit nefondat, anuleaz sau, dup caz, respinge recursul printr o decizie motivat, pronunat, fr citarea prilor, care nu este supus niciunei ci de atac. Decizia se comunic prilor.

  Dac raportul apreciaz c recursul este admisibil i toi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune n recurs nu este controversat sau face obiectul unei jurisprudene constante a naltei Curi de Casaie i Justiie, completul se poate pronuna asupra fondului recursului, fr citarea prilor, printr-o decizie definitiv, care se comunic prilor. n soluionarea recursului instana va ine seama de punctele de vedere ale prilor.

  n cazul n care recursul nu poate fi soluionat n acest fel, completul va pronuna, fr citarea prilor, o ncheiere de admitere n principiu a recursului i va fixa termenul de judecat pe fond a recursului, cu citarea prilor.

  Motivarea hotrrii Prin derogare de la privind motivarea, hotrrea instanei de recurs va cuprinde n

  considerente numai motivele de casare invocate i analiza acestora, artndu se de ce s-au admis ori, dup caz, s au respins. n cazul n care recursul se respinge fr a fi cercetat n fond ori se anuleaz sau se constat perimarea lui, hotrrea de recurs va cuprinde numai motivarea soluiei fr a se evoca i analiza motivelor de casare.

  Soluiile instanei de recurs Conform art. 496, instana de recurs poate dispune urmtoarele soluii: - anularea recursului (constatat nul ca nemotivat, anulat ca netimbrat, neregulat

  introdus, pentru lipsa unui element esenial al cererii de recurs etc.) - constatarea perimrii recursului - respingerea recursului (n toate aceste trei cazuri se va pstra hotrrea atacat; - respingerea recursului (ca nefondat - cnd motivele de casare invocate de recurent

 • 23

  sunt nentemeiate ca tardiv, ca lipsit de interes, ca introdus de o persoan fr calitate, ca inadmisibi cnd este exercitat omisso medio etc.)

  - admiterea recursului.

  n caz de admitere a recursului soluia este de casare a hotrrii atacate. Casarea poate fi:

  - n tot sau n parte

  - cu trimitere sau cu reinere. Soluiile pe care le poate pronuna nalta Curte de Casaie i Justiie .C.C.J. este instana de drept comun n materia recursului. Judecnd recursul i admindu-l, regula, pentru .C.C.J., o reprezint casarea cu

  trimitere spre o nou judecat. Casarea cu trimitere se poate face:

  1. - fie instanei de apel, care a pronunat hotrrea casat 2. - fie primei instane, a crei hotrre este, de asemenea, casat. Trimiterea la prima instan se face n dou situaii: dac prima instan a soluionat procesul fr a intra n judecata fondului (pe

  baza unei excepii) ori dac judecata s-a fcut n lipsa prii care nu a fost legal citat i numai cu o

  condiie: prile au solicitat n mod expres luarea acestei msuri. Trimiterea spre rejudecare poate fi dispus o singur dat n cursul procesului. 3. - oricrei alte instane de acelai grad, atunci cnd interesele bunei administrri a

  justiiei o cer 4. - instanei competente sau altui organ cu activitate jurisdicional competent potrivit

  legii, n cazul casrii pentru lips de competen Prin excepie, dac recursul a fost exercitat pentru motivul 4 sau 7 (instana a depit

  atribuiile puterii judectoreti sau cnd s-a nclcat autoritatea de lucru judecat), dac este admis, se va dispune casarea i respingerea cererii ca inadmisibil.

  Soluiile pe care le pot pronuna alte instane de recurs n cazul n care competena de soluionare a recursului aparine tribunalului sau curii

  de apel, regula, n cazul admiterii recursului, o constituie casarea cu reinere (rejudecarea de ctre instana de recurs).

  Astfel, dac se admite recursul i se caseaz hotrrea atacat, rejudecarea procesului n fond se va face de ctre instana de recurs:

  - fie la termenul la care a avut loc admiterea recursului, situaie n care se pronun o singur decizie (de admitere a recursului i pe fond)

  - fie la un alt termen stabilit n acest scop, situaie n care se pronun dou decizii: mai nti o decizie de admitere a recursului i de casare a hotrrii recurate (se fixeaz i un termen), apoi o decizie pe fond dup rejudecare.

  Se poate ajunge la aceast ultim situaie n cazul n care, dup casare, rejudecarea la acelai termen nu este posibil fiind probe de administrat.

  Prin excepie, tribunalele i curile de apel caseaz cu trimitere: 1. - n cazul n care instana a crei hotrre este atacat cu recurs a soluionat procesul

  fr a intra n judecata fondului 2. - n cazul n care judecata s-a fcut n lipsa prii care a fost nelegal citat, att la

  administrarea probelor, ct i la dezbaterea fondului.

  Trimiterea spre rejudecare poate fi dispus o singur dat n cursul procesului. n vederea rejudecrii, cauza se trimite la instana care a pronunat hotrrea casat ori

  la alt instan de acelai grad cu aceasta, din aceeai circumscripie. 3. - n cazul casrii pentru lips de competen, cauza va fi trimis instanei

  competente sau altui organ cu activitate jurisdicional competent potrivit legii. n cazul n care casarea s-a fcut pentru c instana a depit atribuiile puterii

  judectoreti sau cnd s-a nclcat autoritatea de lucru judecat, cererea se respinge ca

 • 24

  inadmisibil.

  Efectele casrii Hotrrea casat nu are nicio putere. Actele de executare sau de asigurare fcute n temeiul unei asemenea hotrri sunt

  desfiinate de drept, dac instana de recurs nu dispune altfel. Instana va constata aceasta, din oficiu, prin dispozitivul hotrrii de casare.

  Judecata n fond dup casare n caz de casare, hotrrile instanei de recurs asupra problemelor de drept dezlegate

  sunt obligatorii pentru instana care judec fondul. Spre deosebire de apel, legea nu mai prevede i obligativitatea staturilor asupra

  necesitii administrrii unor probe (ntruct recursul verific doar legalitatea hotrrii recurate). Cnd hotrrea a fost casat pentru nclcarea regulilor de procedur, judecata va

  rencepe de la actul anulat.

  Dup casare, instana de fond va judeca din nou, n limitele casrii i innd seama de toate motivele invocate naintea instanei a crei hotrre a fost casat.

  n cazul rejudecrii dup casare, cu reinere sau cu trimitere, sunt admisibile orice probe prevzute de lege.