apel national 2016 erasmus 2016

Upload: georgeta-iorga

Post on 06-Mar-2016

36 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ok

TRANSCRIPT

  • 20162016Agenia Naional pentru Programe Comunitare n

    Domeniul Educaiei i Formrii Profesionale

    Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice

    Agenia Naional pentru Programe Comunitare n

    Domeniul Educaiei i Formrii Profesionale

    Ministerul Educaiei ifice

    i Cercet tiinrii

  • 1

    ANUN IMPORTANT

    Informaiile din prezentul document nu nlocuiesc, ci doar completeaz Ghidul programului Erasmus+ pentru anul 2016, disponibil pe site-ul www.erasmusplus.ro

    Varianta oficial a Ghidului programului Erasmus+ este cea n limba englez.

    Toate ndrumrile necesare n vederea realizrii unei candidaturi de succes sunt detaliate n Ghid; deasemenea, pe site vei gsi formularele de candidatur, imediat ce vor fi definitivate de Comisia European.

    n Anex gsii o varietate de resurse pe care v invitm s le consultai, n vederea depunerii unei candidaturi de succes.

  • 2

    1. BUGETUL PROGRAMULUI

    n anul 2016, bugetul Romniei pentru programul Erasmus+, aciuni descentralizate, este de 54 514 335 Euro, cu urmtoarele alocri iniiale*:

    DOMENIU ACIUNEA CHEIE 1 (AC1) - Proiecte de

    mobilitate

    ACIUNEA CHEIE 2 (AC2) -

    Parteneriate strategice

    ACIUNEA CHEIE 3 (AC3) - ntlniri ale

    tinerilor cu responsabilii

    politicilor de tineret (Dialog structurat)

    Educaie colar (School education, SE)

    1.548837 Euro 5.561.747 Euro -

    nvmnt universitar mobilitate ntre rile programului (Higher education, HE)

    1.490.014 Euro - personal universitar

    19.908.303 Euro -studeni

    1.337. 543 Euro -

    nvmnt universitar mobilitate ctre i dinspre rile partenere (International credit mobility)

    4.539.778 Euro - studeni i personal universitar

    - -

    Formare profesional (Vocational education and training, VET )

    764.542 Euro - specialiti VET

    9.302.968 Euro - elevi

    3.475.279 Euro -

    Educaia adulilor (Adult education, AE)

    244.869 Euro 1.925.851 Euro -

    Tineret (Youth)** 784.341 Euro - lucrtori n domeniul tineretului

    4.579.943 Euro -Schimburi de tineri i Serviciul European de Voluntariat

    1.539.354 Euro

    275.176 Euro

    * Nivelul maxim poate suferi ajustri, n funcie de forma final a bugetului general al programului pe 2016, care nu este nc definitivat de Comisia European.

  • 3

    **ntruct pentru domeniul tineret vor exista 3 termene limit, procentual bugetul disponibil se va repartiza astfel:

    - 40% (primul termen),

    - 25 % (al doilea termen) i

    - 35% (ultimul termen).

    Maxim 25% din bugetul total destinat proiectelor de mobilitate (AC1) n domeniul tineretului va fi alocat cooperrii cu rile partenere din vecintatea Uniunii Europene.

  • 4

    2. REGLEMENTRI GENERALE LA NIVELUL ANPCDEFP 2.1 NEREGULI, SUSPICIUNI DE FRAUD

    ANPCDEFP i rezerv dreptul de a aplica msuri administrative (de restricie a dreptului de a mai candida) i penaliti financiare candidailor care utilizeaz declaraii sau documente false n dosarul de candidatur; acelai lucru se aplic beneficiarilor care vor implementa proiectele fiind n situaia de conflict de interese (*), n acord cu Strategia Naional pentru Lupt Antifraud i de Protejare a Intereselor Financiare ale UE n Romnia (inclusiv sesizarea autoritilor competente, naionale i europene).

    Deasemenea, beneficiarii de granturi care se vor afla n situaia de nerealizare a obligaiilor contractuale vor fi penalizai financiar, proporional cu msura n care aceast nerealizare afecteaz ndeplinirea obiectivelor menionate n formularul de candidatur.

    (*) conflictul de interese poate aprea n special ca rezultat al intereselor economice, al afinitilor politice sau naionale, al legturilor familiale sau emoionale sau al oricrei alte legturi relevante sau al unui interes comun; astfel, reprezentantul legal al entitii care obine finanare sau un membru al echipei de proiect nu poate s se situeze n conflict de interese n cazurile n care se achiziioneaz bunuri sau servicii, leznd astfel imaginea programului i a Comisiei Europene.

    2.2 ATENIONARE PRIVIND DUBLA FINANARE

    n conformitate cu reglementrile Regulamentului Financiar aplicabil bugetului general al UE, nr. 966/2012, i n conformitate cu regulile specifice ale programului menionate n Ghidul pentru Ageni le Naionale, dubla finanare este interzis. i

    Astfel, instituiile nu pot solicita dect o singur dat finanare din fonduri ale UE pentru unul i acelai proiect. Se consider dubl finanare identificarea ntr-o propunere de proiect a unor pasaje de text similare sau identice cu alte propuneri de proiecte depuse de alte instituii (indiferent dac au fost depuse la acelai termen limit sau la termenele limit precedente i indiferent dac au fost depuse de aceeai instituie sau de instituii diferite). Deasemenea se consider dubl finanare identificarea unor pasaje similare sau identice n candidaturi depuse de acelai candidat la acelai termen limit sau la termene limit diferite dac la termenul anterior candidatura a fost aprobat.

    Aceasta va conduce la RESPINGEREA propunerii de proiect.

    Deasemenea, se consider dubl finanare situaia cnd aceeai cheltuial este decontat simultan din 2 surse de finanare diferite (cu excepia cazului n care se poate dovedi complementaritatea).

    n cazul n care identificarea dublei finanri se realizeaz dup ce propunerea de proiect a fost deja finanat, instituia beneficiar a grantului va restitui integral sumele tranferate de ANPCDEFP pentru derularea proiectului.

  • 5

    2.3 CONTESTAII

    Candidaii ale cror candidaturi sunt respinse n baza criteriilor de eligibilitate pot solicita o revizuire a deciziei n termen de m ximum 5 zile lucrtoare de la anunarea rezultatelor. a

    Candidatul aflat n aceast situaie poate contesta decizia aducnd argumente n sprijinul contestaiei. Contestaia se trimite pe email la adresa [email protected], completnd Formularul de contestaie i atandu-l mesajului. ANPCDEFP va rspunde contestaiei pe email n maximum 10 zile lucrtoare de la primirea acesteia.

    Candidaii ale cror proiecte nu au fost selectate pentru finanare la finalul procesului de selecie pot contesta acest lucru, aducnd argumente, n termen de maximum 5 zile lucrtoare de la anunarea rezultatelor.

    Contestaia se trimite pe email, la adres [email protected], prin completarea Formularului de contestaie. Contestaia nu se poate referi la aprecierile evaluatorilor i nici la punctajul atribuit de acetia. Procedura de tratare a contestaiei NU implic o reevaluare calitativ a candidaturii, ci const n verificarea regularitii procesului de evaluare n sine i a conformitii acestuia cu regulile n vigoare. ANPCDEFP va rspunde contestaiei pe email n maximum 10 zile lucrtoare de la rimirea acesteia. p

    2.4 DOAR pentru candidaii care NU sunt instituii publice (conform legislaiei din Romnia) i solicit un grant mai mare de 60 000 Euro: este obligatoriu s dein un certificat de atestare fiscal (eliberat de ANAF), care va fi ncrcat n anexe, la momentul trimiterii candidaturii.

    2.5 Candidatul este organizaia/instituia care depune o solicitare de finanare. Candidatul poate depune o solicitare de finanare fie n numele propriei organizaii/instituii, fie n calitate de coordonator al unui consoriu. Candidatul trebuie s fie un organism neafiliat unui partid sau formaiuni politice.

    2.6 Contractarea proiectelor primite de la candidaii cu care ANPCDEFP este n litigiu pentru recuperarea unor debite i care au punctaj pentru a fi finanate se va face numai n condiii speciale: cu avans 0 (zero) i returnarea cheltuielor eligibile dup aprobarea raportului final.

    2.7 Agenia Naional i rezerv dreptul de a efectua analiza capacitii financiare i instituionale pentru beneficiarii care fr a depi un grant de 60 000 Euro/proiect, ajung s depeasc 100 000 Euro/an, cumulat din mai multe proiecte, n situaia n care analiza intern de risc, bazat pe managementul unor proiecte anterioare, conduce la aceast concluzie i, drept urmare, s ia decizia de acordare a contractului/contractelor n condiii speciale.

    2.8 Chiar i n cazul instituiilor publice, Agenia Naional i rezerv dreptul de a efectua analiza capacitii instituionale pentru beneficiarii unor granturi (unice sau cumulate) de peste 100 000 Euro/an, dac analiza intern de risc, bazat pe managementul unor proiecte anterioare, conduce la aceast concluzie i, drept urmare, s ia decizia de acordare a contractului/contractelor n condiii speciale.

  • 6

    3. ACIUNEA CHEIE 1 (AC1) - PROIECTE DE MOBILITATE

    3.1 OBIECTIVE

    Obiectivele generale ale programului, precum i obiectivele specifice i prioritile europene sunt detaliate n Ghid, att cele orizontale ct i cele corespunztoare unui domeniu sau altul.

    n mod special, n cadrul proiectelor de mob litate, ANPCDEFP va urmri n anul 2016: i

    Creterea volumului i calitii mobilitilor cu scop de nvare o atenie deosebit va fi acordat recunoaterii rezultatelor nvrii prin diferite instrumente: ECTS, Europass Mobility, ECVET, Youthpass.

    Creterea volumului i calitii mobilitilor cu scop de nvare realizate nspre i dinspre rile partenere (n domeniile nvmntului universitar i tineretului) deasemenea se va acorda o atenie deosebit utilizrii ECTS (sau echivalent) i Youthpass, ca instrumente de recunoatere a rezultatelor nvrii.

    ncurajarea participrii persoanelor cu nevoi speciale n proiecte de mobilitate n toate sectoarele (pentru care se acord finanare suplimentar).

    ncurajarea participrii tinerilor cu oportuniti reduse (n domeniile tineret, formare profesional i nvmnt superior), inclusiv refugiai, solicitani de azil, migrani.

    ncurajarea participrii persoanelor din zonele rurale (domeniile educaie colar, formare profesional i educaia adulilor) n proiecte de mobilitate.

    ncurajarea participrii n proiecte de mobilitate (domeniile educaie colar, formare profesional, educaia adulilor i tineret) a instituiilor care nu au mai beneficiat de finanare prin programul Erasmus+.

    Creterea numrului de voluntari n proiecte SEV o atenie deosebit va fi acordat proiectelor avnd un numr ridicat de voluntari i perioada de stagiu (mobilitate) redus (maximum 6 luni).

    3.2 CUM SE CANDIDEAZ

    Pasul 1

    Pentru a beneficia de finanare n programul Erasmus+ este nevoie ca toi candidaii s aib cod PIC; cei care nu l au deja, trebuie s se nregistreze pentru obinerea acestuia ntr-un registru electronic unic la nivelul UE, aa numita Facilitate Unic de nregistrare (Unique Registration Facility, URF), cod care va fi folosit n toate etapele proiectului, dar i n anii urmtori pentru depunerea un candi aturi. ei noi d

    nscrierea se face AICI. Avei la dispoziie un manual complet legat de Facilitatea Unic de nregistrare AICI i un tutorial AICI.

  • 7

    Pasul 2

    Dup nscrierea n URF i obinerea Codului de Identificare, candidaii trebuie s completeze formularele electronice de candidatur i s le transmit on-line.

    Formularele de candidatur vor fi completate n limba romn, cu excepia sectorului Tineret, unde se ot completa n romn, englez sau francez. p

    Informaii detaliate despre transmiterea candidaturii se gsesc n Ghidul programului, Partea C. Candidaii sunt sftuii s consulte cu atenie acest capitol, nainte de transmiterea candidaturii.

    NOT: NU se trimit la ANPCDEFP documente tiprite (pe hrtie)!!!

    Candidaturile sau completri ale acestora trimise prin pot, fax, curier sau scanate pe email NU vor fi acceptate.

    3.3 TERMENE LIMIT

    02.02.2016, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) termen unic pentru domeniile educaie i formare profesional

    02.02, 26.04, 04.10.2016 (ora 12.00, ora Bruxelles-ului) pentru domeniul tineret (v rugm s inei cont de precizrile din Ghidul programului referitoare la perioadele de erulare a proiectelor, n funcie de termenul limit ales). d

    V rugm s respectai cu strictee notificarea din Ghidul programului referitoare la ora la care se nchide procesul, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), adic ora local 13.00; orice candidatur trimis dup aceast or va fi automat respins de sistemul electronic!

    NOT: V recomandm insistent s nu amnai transmiterea candidaturii pentru ultima zi, ntruct este posibil c, din cauza numrului mare de accesri, serverul s se blocheze i candidatura s fie automat respins; nu se mai pot accepta reveniri sau contestri ale acestui proces dup ora menionat anterior, ntruct sistemul este centralizat la nivelul UE i se nchide automat.

    3.4 CRITERII DE ELIGIBILITATE, DE EXCLUDERE, DE SELECIE, DE ACORDARE A GRANTULUI

    Acestea sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B (referitoare la Aciunea AC1).

    3.4.1 Pentru domeniul Tineret

    Grupurile informale de tineri pot candida doar dac sunt reprezentate (inclusiv contractual) de o organizaie nonguvernamental nfiinat conform ordonanei 26/2000 cu privire la asociaii i fundaii sau de o instituie public implicat nemijlocit n lucrul cu tinerii.

    NU vor fi finanate candidaturile depuse de grupuri informale de tineri de sine stttoare, dar

  • 8

    aceste grupuri se pot implica n proiecte n cadrul programului ERASMUS + n calitate de partener.

    3.4.2 Pentru domeniul Educaiei colare

    n cadrul programului Erasmus+, n Romnia sunt considerate coli eligibile toate instituiile de nvmnt preuniversitar, inclusiv cele pentru activiti extracolare i centrele de excelen, definite de Legea ducaiei Naionale nr. 1/2011 i de reglementr le M.E . E i .N

    n ceea ce privete instituiile care pot coordona un consoriu de coli, acestea pot fi: inspectorate colare, Consilii judeene, Consilii locale sau primrii.

    3.4.2 Pentru domeniile VET i Educaia adulilor

    Pentru a preveni eventuale confuzii de ncadrare a candidaturii pe un anume grup int sau organizaii eligibile n domeniile VET i Educaia adulilor, va rugm s inei cont de faptul c n sensul programului Erasmus+, educaia adulilor se refer la orice tip de formare care NU are caracter de formare profesional (iniial sau continu); Glosarul cu termeni cheie din Anexa III a Ghidului programului poate fi util pentru clarificri.

    3.5 REGULI DE FINANARE

    Regulile de finanare sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B, Aciunea AC1.

    3.5.1 Pentru domeniile educaie colar, universitar (mobilitate ntre rile Programului), formare profesional (VET) i educaia adulilor, ratele naionale de subzisten pe zi aplicabile pentru fiecare domeniu i tip de participani n parte sunt:

    a. Personal din educaia colar, VET, domeniul universitar sau din domeniul educaiei adulilor, inclusiv persoanele nsoitoare:

    ara de destinaie Mobilitatea personalului (Euro/zi)

    Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Suedia 160

    Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Finlanda, Frana, Italia, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Turcia, Ungaria

    140

    Germania, Letonia, FYRO Macedonia, Malta, Portugalia, Spania, Slovacia

    120

    Croaia, Lituania, Estonia, Slovenia 100

    Costurile de transport sunt prezentate n Ghidul programului, Partea B, Aciunea AC1.

  • 9

    b. Studeni - nvmnt universitar, mobilitate ntre rile Programului

    Pentru studenii care efectueaz o mobilitate de studiu, granturile lunare sunt fixate n funcie de ara de destinai astfel: e

    ara de destinaie Nivelul naional fixat al grantului (/lun)

    Austria, Belgia, Croaia, Cehia, Cipru, Grecia, Germania, Finlanda, Frana, Irlanda, Italia, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia, Danemarca, Suedia

    500

    Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, FYRO Macedonia, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria.

    450

    NOT:

    Pentru studenii cu oportuniti reduse (cei care beneficiaz de burs social sau se calific pentru a beneficia), n caz c au fost selectai pentru o mobilitate de studiu Erasmus, la granturile de i sus se adaug 200 Euro/lun. ma

    Pentru studenii care efectueaz o mobilitate de plasament, la granturile din tabel se adaug 200 Euro/lun.

    Cele dou tipuri de sume suplimentare nu sunt cumulative.

    c. Studeni i personal universitar, mobilitate ctre i dinspre rile partenere: regulile de finanare sunt detaliate n Ghidul programului, partea B, Aciunea AC1.

    Pentru studeni, subzistena din Romnia ctre ara partener este de 650 Euro/lun, iar pentru mobilitile din ara partener n Romnia este de 750 Euro/lun.

    Pentru personalul universitar, subzistena din Romnia ctre ara partener este de 160 Euro/zi, iar pentru mobilitile din ara partener n Romnia este de 140 Euro/zi.

    d. Elevi n formare profesional iniial VET

    ara de destinaie Subzisten Euro/zi

    Austria 92

    Belgia 92

    Bulgaria 92

    Cehia 92

    Cipru 96

  • 10

    Croaia 72

    Danemarca 108

    Estonia 72

    Finlanda 96

    Frana 100

    FYRO Macedonia 84

    Germania 84

    Grecia 88

    Irlanda 100

    Islanda 100

    Italia 92

    Letonia 84

    Liechtenstein 88

    Lituania 72

    Luxemburg 96

    Malta 84

    Marea Britanie 112

    Norvegia 88

    Olanda 104

    Polonia 88

    Portugalia 80

    Slovacia 84

    Slovenia 72

    Spania 84

    Suedia 104

    Turcia 88

    Ungaria 88

  • 11

    NOT: Elevii n formare ini ia VET) pot beneficia de persoane nsoitoare. l (

    Solicitarea unei persoane nsoitoare este eligibil la fiecare grup de minim 7 minori ce se deplaseaz ntr-un flux. Minor se consider participantul care mplinete 18 ani cel mai devreme n a doua zi de mobilitate.

    Toate celelalte costuri legate de realizarea proiectelor (transport, organizarea mobilitii, pregtire lingvistic) sunt cele menionate n Ghidul programului.

    3.5.2 Pentru domeniul Tineret costurile proiectelor de mobilitate sunt cele menionate n Ghidul programului.

    n cazul activitilor de tip schimburi de tineri se vor aproba costurile aferente liderilor de grup pentru un lider la fiecare patru tineri, cu excepia cazurilor bine justificate care implic minori, tineri cu dizabiliti sau tineri din centre de plasament, n proporie de cel puin jumtate din componena grupului naional.

    n cazul activitilor de tip SEV, finanarea aprobat va fi acordat astfel nct s nu se depeasc numrul de voluntari aprobai la momentul acordrii acreditrii SEV.

    Aspecte legate de costurile excepionale/costurile aferente participrii tinerilor cu nevoi speciale sau cu oportuniti reduse, domeniul Tineret:

    Aceste costuri sunt acordate n regim de costuri reale, iar la raport vor fi justificate n baza documentelor financiare solicitate;

    Fiecare tip de cost va fi solicitat pe o linie separat, dedicat, i nu pe cate orii globale;g

    Solicitarea de cost excepional pentru participarea tinerilor cu posibiliti (oportuniti) reduse va fi justificat prin demonstrarea valorii adugate a impactului, comparativ cu costurile de pregtire i cheltuielile normale din proiect; trebuie demonstrat pertinent de ce este absolut nevoie de aceste costuri suplimentare, n seciunea dedicat participanilor cu posibiliti (oportuniti) reduse;

    Costurile de cazare pentru Vizit de Pregtire n Avans (acolo unde se aplic) vor fi aprobate n limita a 50 de Euro de persoan pe zi/activitate i trebuie s fie justificate n seciunea dedicat din formularul de candidatur;

    Costurile pentru traducere/interpretare vor fi aprobate n limita a 50 de Euro pe zi. Aceast limit se aplic i altor servicii de suport din categoria costurilor excepionale/costuri aferente participrii tinerilor cu nevoi speciale.

    II.b La Serviciul European de Voluntariat (SEV), pentru costurile pentru mentorat consolidat vor fi avute n vedere urmtoarele aspecte:

    Costurile pentru mentorat consolidat (acolo unde se justific, argumentat convingtor) vor fi aprobate n limita a 150 de Euro de voluntar pe lun;

  • 12

    Voluntarii pentru care se solicit sprijin financiar suplimentar trebuie s fie identificai n proiect la momentul depunerii candidaturii i trebuie s fie menionai n formular; Agenia i rezerv dreptul de a face verificri asupra oportunitii de acordare a sprijinului suplimentar.

    Pentru aprobarea costurilor pentru mentorat consolidat urmtoarele aspecte vor trebui justificate n formularul de candidatur, n seciunea dedicat participrii tinerilor cu posibiliti (oportun i) reduse: it

    9 de ce i cum se ncadreaz voluntarul n tipul de oportunitate redus menionat, 9 care sunt principalele dificulti ntmpinate de acesta, 9 de ce are nevoie de mentorat consolidat i cum poate s l sprijine un proces de

    mentorat consolidat pentru a depi provocrile pe care le presupune acest tip de oportunitate redus,

    9 inf rm ii despre mentor (nume, prenume, adres email, telefon), o a9 care este profilul persoanei care asigur mentoratul consolidat, ce competene

    deine i ce l recomand pentru a-l sprijini pe voluntar n dezvoltarea personal a acestuia i depirea obstacolelor menionate n formular,

    9 care sunt obiectivele activi ii de mentorat consolidat, t9 care sunt msurile specifice activitii de mentorat consolidat i care este

    justificarea lor n comparaie cu mentoratul "clasic din SEV (de ce este nevoie de sprijin suplimentar, cum va fi susinut voluntarul cu oportuniti reduse i cum l va ajuta - pornind de la oportunitile reduse identificate - din perspectiva procesului de includere, astfel nct s se creeze premisele ca la finalul stagiului voluntarul s depaeasc dificultile cu care se confrunt),

    9 care este numrul de ntlniri de mentorat consolidat avute n vedere (periodicitate),

    9 modalitatea de desf rare a ntlnirilor de reflecie i evaluare, u9 cum se estimeaz ges onarea potenialelor conflicte care pot aprea, ti9 care sunt rezutatele ateptate n urma procesului de mentorat consolidat.

    NOT: n cazul n care vor exist solicitri exagerate sau nejustificate n cadrul categoriilor de buget menionate anterior, Agenia Naional i rezerv dreptul s aprobe aceste solicitri doar pn la limita preului pieei.

    n cazul n care costurile solicitate pentru categoriile de mai sus nu susin activitile propuse sau n care sunt prezentate global, fr a se identifica clar distribuia pe categorii de cheltuieli i modul de calcul, Agenia Naional i rezerv dreptul s nu aprobe aceste costuri .

    3.6 ANUNAREA REZULTATELOR

    Rezultatele evalurii proiectelor vor fi anunate ntr-o perioad orientativ de 4 luni de la termenul limit de trimitere a candidaturii. V rugm s luai n considerare acest termen cnd planificai data la care proiectul va ncepe.

  • 13

    3.7 CE SE INTAMPL CU PROIECTELE APROBATE?

    Pentru contractare, scrisorile de mandat din partea promotorilor parteneri trebuie s fie cele corespunztoare anului 2016. V rugm s v asigurai c vei primi aceste documente n original n timp util.

    Dei organizaia candidat este responsabil n numele parteneriatului pentru depunerea dosarului de candidatur, n cazul n care propunerea este aprobat responsabilitatea pentru implementarea proiectului revine ntregului parteneriat n baza sarcinilor asumate de fiecare partener. Agenia Naional nu va accepta schimbarea partenerilor unui proiect aprobat, dup momentul semnrii contractului.

  • 14

    4. ACIUNEA CHEIE 2 (AC2) PARTENERIATE STRATEGICE

    4.1 OBIECTIVE

    Obiectivele generale ale programului, precum i obiectivele specifice i prioritile europene sunt detaliate n Ghid, att cele orizontale ct i cele corespunztoare unui domeniu sau altul.

    n mod special, pentru Parteneriate strategice (AC2), ANPCDEFP va urmri n anul 2016:

    Implicarea n proiecte a autoritilor publice locale/regionale/naionale cu rol n educaie, formare profesional sau tineret;

    Implicarea n proiecte a ntreprinderilor sau a altor actori socio-economici;

    Sprijinirea iniiativelor cross-sectoriale (proiecte care se adreseaz mai multor domenii);

    ncurajarea sustenabilitii proiectelor i a transferabilitatii produselor i practicilor inovatoare;

    Participarea n proiecte a persoanelor cu nevoi speciale;

    Participarea n proiecte a tinerilor cu oportuniti reduse i ncurajarea proiectelor de incluziune social (inclusiv refugiai, solicitani de azil, migrani);

    Implicarea n proiecte a colilor, autoritilor locale i ONG-urilor situate n zone rurale.

    4.2 TIPURI DE PROIECTE

    n funcie de obiectivele i componena parteneriatului strategic, proiectele pot fi de dou tipuri: Parteneriate strategice pentru susinerea inovrii (cu produse intelectuale) Este de ateptat ca proiectele s dezvolte rezultate inovatoare i s se angajeze n activiti intensive de diseminare i exploatare a produselor existente i a celor noi produse sau a ideilor inovatoare. Candidaii au posibilitatea de a solicita un buget dedicat pentru rezultate/produse intelectuale i evenimente de multiplicare pentru a rspunde direct aspectului de inovare al aciunii. Aceste tipuri de proiecte sunt deschise ctre toate domeniile de educaie, formare i tineret. Parteneriate strategice pentru susinerea schimbului de bune practici (fr

    produse intelectuale) Scopul principal este de a permite organizaiilor s dezvolte i s consolideze relaiile dintre ele, s i dezvolte capacitatea de a funciona la nivel transnaional, s mprteasc i s confrunte idei, practici i metode. Proiectele selectate pot produce, de asemenea, rezultate concrete i este de ateptat s disemineze rezultatele activitilor lor, dar ntr-un mod care este proporional cu scopul i domeniul de aplicare al proiectului. Aceste rezultate i activiti vor fi co-finanate din bugetul standard pentru managementul i implementarea proiectului.

  • 15

    NOTA: Parteneriatele strategice relevante pentru domeniul universitar nu se pot rezuma la schimbul de bune practici, trebuie s aib i componena de susinere a inovrii.

    RECOMANDARE!

    n baza analizei rezultatelor seleciei din anii 2014 i 2015 i a bugetului disponibil, Agenia Naional recomand candidailor din domeniile educaie colar, educaia adulilor, formare profesional i tineret mai ales celor fr experien n Erasmus+ sau predecesorii si s se orienteze cu precdere spre al doilea tip de proiecte, de schimb de bune practici; nu este obligatoriu ca un proiect de parteneriat strategic s i propun s creeze produse intelectuale inovatoare, dect n cazurile cnd chiar exist capacitatea instituional adecvat i nevoile identificate la nivelul parteneriatului impun dezvoltarea de inovaie.

    Un proiect de schimb de bune practici fr produse intelectuale poate s ia punctaj maxim i s fie aprobat (dac este de o calitate bun), deoarece cele dou tipuri de proiecte sunt evaluate folosind principiul proportionalitii.

    4.3 CUM SE CANDIDEAZ

    Nota Bene: n cadrul programului Erasmus+, n Romnia sunt considerate coli eligibile toate instituiile de nvmnt preuniversitar, inclusiv cele pentru activiti extracolare i centrele de excelen, definite de Legea Educaiei Naionale nr.1/2011 i de reglementrile M.E.C.S.

    Pentru proiectele de parteneriat strategic n domeniul educaiei colare care promoveaz cooperarea ntre autoriti colare locale/regionale, n Romnia sunt eligibile s primeasc finanare urmtoarele autoriti cu rol educaional la nivel local: inspectorate colare, consilii judeene/al municipiului Bucureti, consilii locale i primrii.

    Pasul 1

    Pentru a beneficia de finanare n programul Erasmus+ este nevoie ca toi candidaii s aib cod PIC; cei care nu l au deja, trebuie s se nregistreze pentru obinerea acestuia ntr-un registru electronic unic la nivelul UE, aa numita Facilitate Unic de nregistrare (Unique Registration Facility, URF), cod care va fi folosit n toate etapele proiectului, dar i n anii urmtori pentru depunerea un candi aturi. ei noi d

    nscrierea se face AICI. Avei la dispoziie un manual complet legat de Facilitatea Unic de nregistrare AICI i un tutorial AICI.

    Pasul 2

    Dup nscrierea n URF i obinerea Codului de Identificare, candidaii trebuie s completeze formularele electronice de candidatur i s le transmit on-line.

    Formularele de candidatur vor fi completate n limba de lucru a proiectului. Dac limba de

  • 16

    lucru este alta dect engleza sau franceza, o traducere n limba romn a candidaturii va fi ncrcat n seciunea de "upload a formularului.

    Informaii detaliate despre transmiterea candidaturii se regsesc n Ghidul programului, Partea C. Candidaii sunt sftuii s consulte cu atenie acest capitol, nainte de transmiterea candidaturii.

    NOT: NU se trimit la ANPCDEFP documente tiprite ( rtie)!!! pe h

    Candidaturile sau completri ale acestora trimise prin pot, fax, curier sau scanate pe email NU vor fi acceptate.

    4.4 TERMENE LIMIT

    31.03.2016, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) termen unic pentru domeniile educaie i formare profesional

    02.02, 26.04, 04.10.2016 (ora 12.00, ora Bruxelles-ului) pentru domeniul tineret (v rugm s inei cont de perioadele de derulare a proiectelor, n funcie de termenul limit ales, aa cum sunt precizate n Ghidul programului).

    V rugm s respectai cu strictee notificarea din Ghidul programului referitoare la ora la care se nchide procesul, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), adic ora local 13.00; orice candidatur trimis dup aceast or va fi automat respins de sistemul electronic!

    NOT: V recomandm insistent s nu amnai transmiterea candidaturii pentru ultima zi, ntruct este posibil c, din cauza numrului mare de accesri, serverul s se blocheze i candidatura s fie automat respins; nu se mai pot accepta reveniri sau contestri ale acestui proces dup ora menionat anterior, ntruct sistemul este centralizat la nivelul UE i se nchide automat.

    4.5 CRITERII DE ELIGIBILITATE, DE EXCLUDERE, DE SELECIE, DE ACORDARE A GRANTULUI

    Acestea sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B (referitoare la aciunea cheie 2)

    Pentru a preveni eventuale confuzii de ncadrare a candidaturii pe un anume grup int, tematic sau organizaii eligibile n domeniile VET i Educaia adulilor, va rugm s inei cont de faptul c n sensul programului Erasmus+, educaia adulilor se refer la orice tip de formare care NU are caracter de formare profesional (iniial sau continu); Glosarul de termeni cheie din Anexa III a Ghidului programului conine clarificri n acest sens.

  • 17

    4.6 REGULI DE FINANARE

    Regulile de finan are sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B, Aciunea AC2.

    Rezultatele menionate n candidatur la categoria "intellectual outputs se calific pentru a fi finanate prin cheltuieli de personal dac ndeplinesc urmtoarele condiii:

    sunt substaniale calitativ i ca volum; sunt tangibile; au un caracter sustenabil; sunt transferabile.

    n niciun caz paginile web ale proiectelor, brourile, pliantele, alte materiale de diseminare nu pot fi ncadrate n aceast categorie.

    n plus, nu se accept pentru finanarea produselor intelectuale categoriile de "manager i "personal administrativ dect dac este foarte bine argumentat rolul lor n elaborarea respectivului produs.

    Elevii pot beneficia de persoane nsoitoare. Solicitarea unei persoane nsoitoare este eligibil la fiecare grup de minim 7 minori. Minor se consider participantul care mplinete 18 ani cel mai devreme n a doua zi de activitate. n cazuri excepionale i justifica e, se poate accepta un nsoitor la un numr mai mic de minori. t

    4.7 ANUNAREA REZULTATELOR

    Rezultatele evalurii proiectelor vor fi anunate ntr-o perioad orientativ de 4 luni de la termenul limit de trimitere a candidaturii. V rugm s luai n considerare acest termen cnd planificai data la care proiectul va ncepe.

  • 18

    5. ACIUNEA CHEIE 3 (AC3) - DIALOGUL STRUCTURAT (doar pentru domeniul tineret - ntlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret)

    5.1 OBIECTIVE

    Obiectivele generale ale programului, precum i obiectivele specifice i prioritile europene sunt detaliate n Ghid.

    n mod special, pentru Dialog Structurat (AC3), ANPCDEFP va urmri n anul 2016:

    Includerea tinerilor cu oportuniti reduse n activitile proiectelor (inclusiv refugiai, solicitani de azil, migrani);

    Stimularea participrii directe a tinerilor n dialogul structurat.

    5.2 CUM SE CANDIDEAZ

    Pasul 1

    Pentru a beneficia de finanare n programul Erasmus+ este nevoie ca toi candidaii s aib cod PIC; cei care nu l au deja, trebuie s se nregistreze pentru obinerea acestuia ntr-un registru electronic unic la nivelul UE, aa numita Facilitate Unic de nregistrare (Unique Registration Facility, URF), cod care va fi folosit n toate etapele proiectului, dar i n anii urmtori pentru depunerea un candi aturi. ei noi d

    nscrierea se face AICI. Avei la dispoziie un manual complet legat de Facilitatea Unic de nregistrare AICI i un tutorial AICI.

    Pasul 2

    Dup nscrierea n URF i obinerea Codului de Identificare, candidaii trebuie s completeze formularele electronice de candidatur i s le transmit on-line.

    Formularele de candidatur vor fi completate n limba romn.

    Informaii detaliate despre transmiterea candidaturii se regsesc n Ghidul programului, Partea C. Candidaii sunt sftuii s consulte cu atenie acest capitol, nainte de transmiterea candidaturii.

    NOT: NU se trimit la ANPCDEFP documente tiprite (pe hrtie)!!!

    Candidaturile sau completri ale acestora trimise prin pot, fax, curier sau scanate pe email NU vor fi acceptate.

  • 19

    5.3 TERMENE LIMIT

    02.02, 26.04, 04.10.2015 (ora 12.00, ora Bruxelles-ului).

    V rugm s respectai cu strictee notificarea din Ghidul programului referitoare la ora la care se nchide procesul, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), adic ora local 13.00; orice candidatur trimis dup aceast or va fi automat respins de sistemul electronic!

    NOT: V recomandm insistent s nu amnai transmiterea candidaturii pentru ultima zi, ntruct este posibil c, din cauza numrului mare de accesri, serverul s se blocheze i candidatura s fie automat respins; nu se mai pot accepta reveniri sau contestri ale acestui proces dup ora menionat anterior, ntruct sistemul este centralizat la nivelul UE i se nchide automat.

    5.4 CRITERII DE ELIGIBILITATE, DE EXCLUDERE, DE SELECIE, DE ACORDARE A GRANTULUI

    Acestea sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B (referitoare la aciunea cheie 3)

    5.5 REGULI DE FINANARE

    Regulile de finanare sunt detaliate n Ghidul programului, Partea B, aciunea cheie 3.

    5.6 ANUNAREA REZULTATELOR

    Rezultatele evalurii proiectelor vor fi anunate ntr-o perioad orientativ de 4 luni de la termenul limit de trimitere a candidaturii. V rugm s luai n considerare acest termen cnd planificai data la care proiectul va ncepe.

  • 20

    ANEXA

    RESURSE UTILE

    Lista de mai jos prezint o serie de resurse i instrumente recomandate de ctre Agenia Naional. Acestea nu garanteaz obinerea finanrii, iar lista nu este una exhaustiv sau obligatorie, ns poate sprijini candidaii i beneficiarii pentru realizarea unei candidaturi i/sau implementri de succes.

    CURSURI DE FORMARE

    Pentru a crete calitatea la nivel naional a activitilor din cadrul proiectelor i programului Erasmus+, ANPCDEFP organizeaz o serie de cursuri de formare, livrate n toat ara, prin intermediul reelei de formatori Erasmus+.

    Formatorii sunt colaboratori (nu angajai) ai ANPCDEFP.

    nscrierea dar i detalii cu privire la termenul limit, profilul candidatului, scopul i obiectivele, temele abordate, criteriile de eligibilitate i selecie sunt disponibile n pagina online a fiecrui curs. Lista tuturor cursurilor disponibile (se actualizeaz pe msur ce se lanseaz noi cursuri) AICI.

    Cursurile de formare organizate abordeaz urmtoarele subiecte:

    1) Scrierea propunerilor de finanare n contextul programului Erasmus+ att pentru proiecte de mobilitate (mobilitatE+) ct i pentru proiecte de parteneriat strategic (partneriatE+).

    2) Elemente tematice de cretere a calitii implementrii proiectelor n cadrul programului Erasmus+:

    - Design-ul activitilor de nvare (nvarE+)

    - Dezvoltare organizaional (dezvoltarE+)

    - Diseminare i exploatare de rezultate (rezultatE+)

    Profilul celor care sunt vizai de aceste cursuri i cum se poate participa pas cu pas gsii n seciunea Cine i cum particip.

    O prezentare mai detaliat a tematicilor abordate n fiecare curs este disponibil n seciunea Prezentarea cursurilor.

  • 21

    DOCUMENTE DE REFERIN PENTRU ANUL 2016

    Aceast seciune centralizeaz toate documentele utile pentru candidaii la termenele aferente anului 2016. Este structurat n funcie de cele trei aciuni cheie i domeniile aferente plecnd de la documentele generale ctre cele specifice (ghid, apel naional i european, formulare de candidatur, regulament etc)

    Aceste documente se regsesc i n seciunile relevante pentru fiecare aciunea cheie/domeniu din site ctre care avei acces direct din aceast pagin. Click AICI pentru acces la seciunea Documente 2016.

    INSTRUMENTE ONLINE PENTRU CUTARE DE PARTENERI

    School Education Gateway (SEG) - portalul european pentru educaie colar pentru cutare de cursuri i parteneri (n special pentru domeniul colar).

    OTLAS - Portal pentru cutare de parteneri de proiecte Erasmus+ n domeniul tineretului

    E-TWINNING portalul comunitii online colilor n Europa

    EPALE - portalul comunitii comunitii online pentru educaia adulilor

    WEBINARE

    n aceast seciune sunt disponibile nregistrrile tuturor webinarelor realizate pentru. Este structurat n funcie de cele trei aciuni cheie i domeniile aferente. Click AICI pentru acces la seciunea de Webinare.