aparatura cu tip de protectie n_2011

Upload: vaab11

Post on 18-Oct-2015

90 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Aparatura Cu Tip de Protectie N_2011

TRANSCRIPT

CERINE DE SECURITATE

CERINE DE SECURITATE

PENTRU APARATURA ELECTRIC CU TIP DE PROTECIE n

Dr.ing. Martin Friedmann

Dr.ing. Lucian Moldovan

Dr.ing.Mihai MagyariDocumente de referin: - SR EN 60079-15:2006 -SR EN 60079-14:2004

Tipul de protecie n reprezint un concept nou de protecie pentru aparatura electric, realiznd un nivel de securitate satisfctor pentru utilizare n zona 2 (este aplicabil numai pentru aparatura electric din grupa II G).

Prin standarde se permite construirea aparaturii astfel nct n funcionarea normal a echipamentului acesta s nu devin o surs potenial de aprindere. Cerinele tipului de protecie "n" caut astfel s dezvolte un nivel acceptabil de securitate pornind de la cerinele impuse de standardele industriale utilizate la realizarea echipamentului, prin creterea exigenelor asupra acelor aspecte constructive de care depinde securitatea.Cerine generale Tipul de protecie n este aplicabil aparaturii electrice care nu genereaz scntei i aparaturii cu pri sau circuite care genereaz arcuri sau scntei sau care au suprafee fierbini care, dac nu sunt protejate prin unul din modurile specificate n acest standard, pot fi capabile s aprind o atmosfer exploziv gazoas nconjurtoare. Standardul descrie mai multe metode diferite prin care poate fi realizat acest lucru, care pot fi combinate cu alte metode descrise n SR EN 60079-0.

O component neincendiar este limitat n utilizare la circuitul particular pentru care s-a demonstrat c nu este capabil de aprindere i de aceea, nu poate fi evaluat separat cum c este n conformitate cu cerinele specifice tipului de protecie "n".

Termeni i definiii

container (de baterii): carcas care conine bateria (capacul reprezint o parte a containerului bateriei).cutie de etanare a cablurilor: carcas auxiliar prevzut special n scopul etanrii izolaiei unui cablu (de exemplu cablu izolat n ulei) n locul unde este conectat cu aparatura. Carcasa poate fi prevzut de asemenea pentru conectarea la cablu a unor capete separate de cabluri.distan de izolare n aer: cea mai scurt distan prin aer ntre dou pri conductoare. distana de izolare pe suprafa : cea mai scurt distan de-a lungul suprafeei unui material electroizolant ntre dou pri conductoare.ciclu de sarcin: variaia repetitiv a sarcinii la care timpul ciclului este prea scurt pentru ca s se obin echilibrul termic n primul ciclu.limitarea energiei: concept aplicabil circuitelor n care nici o scnteie sau nici un efect termic, produse n condiiile de ncercare prescrise n acest standard, nu sunt capabile s produc aprinderea gazului sau vaporilor inflamabili specificai.

Separare: cea mai scurt distan printr-un material izolant solid ntre dou pri conductoare.dispozitiv de etanare : dispozitiv cu rol de prevenire a curgerii unui gaz sau lichid ntre o aparatur i o conduct, prin asigurarea unor faciliti de etanaretip de protecie n: tip de protecie aplicat aparaturii electrice astfel nct, n funcionare normal i n anumite condiii anormale specificate, aceasta nu este capabil s aprind o atmosfer exploziv gazoas nconjurtoare.Suplimentar, cerinele din SR EN60079-15 sunt destinate s garanteze c un defect capabil s produc aprinderea nu este probabil s apar.(un exemplu de condiie anormal specificat este un corp de iluminat cu lamp defect).

dispozitiv care nu genereaz scntei "nA": dispozitiv construit pentru a minimiza riscul de apariie a arcurilor sau scnteilor capabile de a produce un risc de aprindere n timpul condiiilor normale de utilizare. dispozitiv ncapsulat nC: dispozitiv, care poate conine sau nu goluri, care este construit astfel nct s fie total imersat ntr-un compound de ncapsulare n aa fel etanat nct s previn ptrunderea unei atmosfere exterioare(un dispozitiv ncapsulat este considerat a fi o form particular a dispozitivului etanat. El nu asigur o protecie echivalent a aparaturii ncapsulate construit n conformitate cu SR EN 60079-18).

dispozitiv de ntrerupere nchis nC: dispozitiv care cuprinde contacte electrice cuplate i decuplate i care va rezista unei explozii interne a gazului inflamabil sau vaporilor care pot intra n el, fr s sufere deteriorri i fr s transmit explozia interioar la gazul sau vaporii inflamabili din exterior.

dispozitiv etanat ermetic nC: dispozitiv care este construit astfel nct atmosfera exterioar nu poate avea acces n interior i n care etanarea este realizat prin topire, de exemplu prin cositorire, almire, sudare sau prin fuziunea sticlei cu metalul.

component neincendiar nC: componente cu contacte pentru cuplarea i decuplarea unui circuit capabil de aprindere specificat, dar n care mecanismul pentru realizarea contactului este construit astfel nct componenta nu este capabil s produc aprinderea atmosferei explozive gazoase specificat.Carcasa unei componente neincendiare nu este destinat nici s exclud ptrunderea unei atmosfere explozive gazoase nici s rein o explozie n interior.

dispozitiv etan nC: dispozitiv care este construit astfel nct nu poate fi deschis n timpul funcionrii normale i este etanat eficient pentru a preveni ptrunderea unei atmosfere exterioare.

aparatur cu energie limitat nL: aparatur electric n care circuitele i componentele sunt construite conform conceptului de limitare a energiei.aparatur cu energie limitat asociat [nL] sau [Ex nL]: aparatur electric care conine att circuite cu energie limitat, ct i circuite fr energie limitat i este construit astfel nct circuitele fr energie limitat nu pot afecta n mod defavorabil circuitele cu energie limitat. Aparatura cu energie limitat asociat poate fi una din urmtoarele:a)aparatur electric care are o metod alternativ de protecie inclus n acest standard pentru utilizare n atmosfer exploziv gazoas corespunztoare [nL];

b) aparatur electric care are un tip alternativ de protecie menionat n SR EN 60079-0 pentru utilizare n atmosfer exploziv gazoas corespunztoare [nL];

c)aparatur electric care nu este astfel protejat i care, din acest motiv, nu trebuie utilizat ntr-o atmosfer exploziv gazoas, de exemplu un nregistrator care nu se afl el nsui ntr-o atmosfer exploziv, dar este conectat la un termocuplu situat ntr-o atmosfer exploziv gazoas unde numai circuitul de intrare al nregistratorului este cu energie limitat [ExnL].

aparatur cu energie limitat autoprotejat nA nL: aparatur care conine contacte de scnteiere cu energie limitat, circuite (inclusiv componente i dispozitive cu energie limitat) care alimenteaz cu energie limitat aceste contacte, precum i surs fr energie limitat pentru alimentarea circuitului.carcas cu respiraie restricionat nR: carcas care este conceput pentru a limita ptrunderea gazelor, vaporilor i ceurilor.

Cerine pentru aparatura electric

Aparatura electric cu tip de protecie n trebuie s fie conform cu cerinele din SR EN 60079-15 i prilor aplicabile din SR EN 60079-0 pentru metoda(-ele) de protecie folosite.

Cu excepia aparaturii [nL] i [Ex nL], rezistena mecanic a aparaturii trebuie s fie conform cu cerinele din SR EN 60079-0. Gradul minim de protecie al carcaselorCarcasa aparaturii, trebuie s asigure cel puin gradul de protecie:

- IP54 dac exist pri neizolate sub tensiune sau IP44 dac exist pri izolate sub tensiune;

- IP4X dac exist pri neizolate sub tensiune sau IP2X dac exist pri izolate sub tensiune i aparatura este destinat instalrii numai n locuri care asigur o protecie adecvat mpotriva ptrunderii corpurilor solide strine sau apei capabile s afecteze n mod negativ securitatea, i aparatura este marcat cu "X".Distane de izolare n aer , pe suprafa i de separare Distanele de izolare n aer , pe suprafa i de separare ntre prile conductoare de poteniale diferite trebuie s se ncadreze n valorile corespunztoare menionate n tabelul 1, cu excepia cazurilor urmtoare:

-conexiunile la punctul neutru al mainilor electrice rotative;

-corpurile de iluminat;

-cu privire numai la separaiile prin izolaie solid, ncapsulare sau etanare, aparatura se supune ncercrii individuale de rigiditate dielectric;

-cu privire la aparatura cu energie limitat, aparatura i circuitele asociate cu energie limitat unde separaiile care nu ndeplinesc cerinele de mai sus pot fi evaluate sau ncercate pe baza faptului c prile conductoare relevante sunt conectate mpreun intermitent, situaie n care trebuie luate n seam efectele rezultate;

-instrumente i aparatur de mic putere .

Un circuit care nu este legat la pmnt n funcionare normal trebuie considerat legat la pmnt la punctul n care este obinut cea mai mare tensiune U.

Determinarea tensiunii de lucru

Distanele de izolare n aer i de izolare pe suprafa trebuie determinate n funcie de tensiunea de lucru specificat de ctre productorul aparaturii. Dac aparatura este destinat pentru mai mult de o tensiune nominal sau pentru un domeniu de tensiuni nominale, valoarea tensiunii de lucru care trebuie utilizat trebuie s se bazeze pe valoarea cea mai mare a tensiunii nominale.Dac se aplic o acoperire conform, aceasta trebuie s aib efect de etanare a conductoarelor i a materialului izolant respectiv mpotriva ptrunderii umezelii. Aceasta trebuie s adere la prile conductoare i la materialul izolant. Dac acoperirea conform este aplicat prin pulverizare, atunci trebuie s fie aplicate dou straturi separate. Alte metode de aplicare necesit un singur strat, de exemplu acoperire prin imersiune, periere, impregnare prin vid, dar scopul este de a realiza o etanare eficient, durabil, nedeteriorabil.

Indicele comparativ de rezisten la cureni de scurgere pe suprafa (IRC)

Valorile necesare ale distanei de izolare pe suprafa depind de tensiunea de lucru, de rezistena la formarea de ci conductoare a materialului electroizolant i de profilul suprafeei sale.

Tabelul 2 prezint grupele de materiale electroizolante conform cu IRC determinat n conformitate cu SR EN 60112. Materialele izolante anorganice, de exemplu sticla i ceramica nu formeaz ci conductoare i sunt clasificate convenional n grupa de materiale I.

Msurare distanelor de izolare n aer i pe suprafa

Terminalele trebuie evaluate prin msurri efectuate cu i fr conductoare de cea mai mare seciune transversal specificate de ctre productorul terminalelor (uruburile terminalelor neutilizate trebuie s fie ntotdeauna strnse complet cnd aparatura este n funciune).

Distanele de izolare n aer i de izolare pe suprafa pentru conexiunile externe trebuie s fie conform tabelului 1, dar cu o valoare minim de 1,5 mm. (Anexa A -exemple de determinare a distanelor de izolare n aer sau de izolare pe suprafa). Cimentarea dintr-o mbinare se consider n mod normal c obstrucioneaz calea de izolare n aer sau de izolare pe suprafa.

Efectele nervurilor i canelurilor trebuie s fie luate n considerare cu condiia ca:

-nervurile de pe suprafa s aib o nlime minim de 1,5 mm i o grosime minim de 0,4 mm corespunztoare rezistenei mecanice a materialului;

-canelurile din suprafa s aib o adncime i o lime minim de 1,5 mm.

Proeminenele de pe suprafa sau depresiunile sub suprafa se consider ca fiind nervuri sau caneluri, fr s se in seama de forma lor geometric.

Tabelul 1 - Distane minime de izolare pe suprafa, de izolare n aer i de separare

Tensiunea efectiv n c.a. sau c.c. (nota 1)

VDistana minim de izolare pe suprafa (nota 2) (mm)Distane minime de izolare n aer i de separare (mm)

Grupa de materialn aerEtanat

(nota 3)ncapsulat sau izolaie solid (nota 4)

IIIIIIaIIIb

( 10

(vezi nota 5)11110,40,30,2

( 12,51,051,051,051,050,40,30,2

( 161,11,11,11,10,80,30,2

( 201,21,21,21,20,80,30,2

( 251,251,251,251,250,80,30,2

( 321,31,31,31,30,80,30,2

( 401,41,61,81,80,80,60,3

( 501,51,71,91,90,80,60,3

( 631,61,8220,80,60,3

( 801,71,92,12,10,80,80,6

( 1001,822,22,20,80,80,6

( 1251,92,12,42,410,80,6

( 16022,22,52,51,51,10,6

( 2002,52,83,23,221,70,6

( 2503,23,6442,51,70,6

( 32044,55532,40,8

( 40055,66,36,342,40,8

( 5006,37,18852,40,8

( 6308910105,52,90,9

( 800101112,5741,1

1000111385,81,7

1 250121510

1 600131712

2 000142014

2 500182518

3 200223222

4 000284028

5 000365036

6 300456345

8 000568056

10 0007110070

11 0007811075

13 8009813897

15 000107150105

NOTA 1 - Treptele de tensiune de pn la 10 000V se bazeaz pe seriile R10. Pentru tensiuni de lucru de pn la 1 000V, valoarea real a tensiunii de lucru poate depi valoarea menionat n tabel cu pn la 10 %.

NOTA 2 - Valorile distanelor de izolare pe suprafa sunt obinute din CEI 60664-1. Pn la 800V, valorile distanelor de izolare pe suprafa se bazeaz pe gradul de poluare 3; valorile ntre 2 000V i 10 000V se bazeaz pe gradul de poluare 2. Alte valori sunt interpolate sau extrapolate.

NOTA 3 - Etanat printr-o acoperire conform.

NOTA4 - Complet ncapsulat n compound la o adncime minim de 0,4 mm, sau separaie prin material izolant solid, de exemplu grosimea unei plci de circuit imprimat.

NOTA5 - La 10V i la valori mai mici, valoarea IRC nu este relevant i materialele care nu ndeplinesc cerinele grupei de materiale III b pot fi acceptabile.

NOTA 6 Valorile distanelor de izolare i de izolare pe suprafa prezentate se bazeaz pe o toleran a tensiunii nominale maxime de 10%.

Tabelul 2 - Rezistena la formarea de ci conductoare a materialelor electroizolante

Grupa de materialIndice comparativ de rezisten la cureni de scurgere pe suprafa

I600 IRC

II400 IRC < 600

IIIa175 IRC < 400

IIIb100 IRC < 175

Carcase nemetalice i pri nemetalice ale carcaselor. Andurana termicSe aplic cerinele generale menionate n SR EN 60079-0, cu excepia aparaturii [nL] i [Ex nL] la care nu se aplic i sunt nlocuite de urmtoarele:- materialele plastice utilizate la construcia carcasei trebuie s aib un indice termic relativ (RTI-impact mecanic) sau TI corespunztor punctului de 20 000 h cu cel puin 10 K mai mare dect temperatura celui mai fierbinte punct al carcasei sau al unei pri al carcasei, innd seama de temperatura ambiant maxim la funcionarea nominal.

Materiale utilizate pentru cimentare

Nu se aplic cerinele din SR EN 60079-0 i sunt nlocuite cu urmtoarele:-materialele utilizate pentru cimentrile de care depinde securitatea trebuie s aib o stabilitate termic adecvat pentru temperatura minim i maxim la care sunt ele supuse n domeniul nominal al aparaturii.

-stabilitatea termic trebuie considerat adecvat dac valoarea limit cea mai sczut a temperaturii pentru material este mai mic sau egal cu cea mai mic temperatur de lucru specificat pentru material i temperatura de funcionare continu (COT) cu este cel puin 10K mai mare dect temperatura maxim de serviciu.

Componente Ex

Componentele Ex cu tip de protecie n pot fi o carcas goal sau componente sau ansambluri de componente i pot fi montate:-complet n interiorul carcasei aparaturii (de exemplu, born, ampermetru, dulie de lamp, nclzitor sau indicator); sau

-complet n exteriorul carcasei aparaturii (de exemplu, un terminal de legare la pmnt); sau

-parial n interior i parial n exteriorul carcasei aparaturii (de exemplu, o lamp indicatoare sau un comutator de tip buton de apsare).

n cazul montrii complet n interiorul carcasei, sunt necesare ncercri suplimentare sau evaluri numai cu referire la acele aspecte de funcionare sau construcie a componentei care este afectat prin montarea sa n interiorul carcasei (de exemplu temperatura de suprafa, distanele de izolare pe suprafa i de izolare n aer i alte condiii care depind de montare atunci cnd componenta este montat).

n cazul montrii n exteriorul carcasei sau parial n interior i parial n exteriorul carcasei, interfaa dintre componenta Ex i carcas trebuie ncercat sau evaluat pentru conformitate cu cerinele relevante aplicabile.

Elemente de conexiune i compartimente terminale

Presiunea de contact a conexiunilor electrice trebuie s fie meninut constant n funcionare normal. n special aceasta nu trebuie s fie afectat negativ de modificrile dimensionale n serviciu (datorit temperaturii, umiditii etc.) ale materialelor electroizolante. Conexiunile care nu genereaz scntei trebuie concepute pentru a preveni producerea scnteilor n condiii de vibraii.

Conexiuni pentru conductoarele exterioare

Aparatura electric destinat conectrii la circuite exterioare trebuie s cuprind elemente de conexiune. Acestea pot fi terminale sau un cablu conectat permanent la aceasta sau un cablu conectat permanent la aceasta i prevzut cu capete libere.Terminalele trebuie protejate eficient mpotriva coroziunii i concepute astfel nct:-conductoarele s poat fi conectate uor

-conductoarele s poat fi strnse fr a se reduce semnificativ aria seciunii lor transversale, ntr-o manier nct ele s fie prinse i asigurate mpotriva slbirii i rsucirii

-presiunea de contact s se menin n mod fiabil.

Pentru terminalele adecvate bornelor de cabluri trebuie prevzute mijloace de prevenire a reducerii accidentale nepermise a distanelor de izolare n aer.

Cabluri conectate permanent, prevzute cu capete libere

Dac aparatura este prevzut cu capete libere, trebuie asigurat o lungime suficient de capt liber pentru a permite efectuarea a mai mult de o reconectare. Capetele libere sunt deseori conectate prin mijloace care necesit ndeprtarea unei poriuni scurte din lungimea conductorului de fiecare dat cnd conexiunea este deteriorat i refcut. Scopul este ca aparatura s poat fi conectat cel puin de trei ori, totui trebuie prevzut o lungime suplimentar pentru cablu dac se cunoate c o anumit aparatur ar putea fi supus mai multor conectri.

Elementele de conexiune trebuie s asigure cel puin dimensiunea conductorului corespunztoare curentului nominal al aparaturii. Condiiile din sistem (de exemplu, cderea de tensiune) pot face necesar s se asigure terminale adecvate unor conductoare mai mari dect cele necesare din considerente termice.

Elemente de conexiune interioare

n interiorul aparaturii electrice, conexiunile nu trebuie s fie supuse tensiunilor mecanice nedorite. Sunt admise numai urmtoarele mijloace de conectare a conductoarelor:

-metode de conectare acceptabile pentru conexiuni exterioare

-conectoare izolate ondulate;

-lipire;

-almire;

-sudare;

-dispozitive de conectare prin rsucire care ndeplinesc cerinele din CEI 60998-2-4;

-terminale cu urub de strngere dac conductorul este echipat cu braar de strngere; i

-conexiuni cu arc elastic realizate prin presare. Presiunea de contact pe conexiunile electrice trebuie meninut i nu trebuie s fie afectat de modificrile dimensionale ale materialelor izolante din serviciu, datorit factorilor cum sunt temperatura sau umiditatea.

Cu excepia aparaturii [nL] i [Ex nL], elementele de conexiune pentru legare la pmnt i de legare echipotenial trebuie s fie conform cu cerinele din SR EN 60079-0.

Cerine suplimentare pentru maini electrice care nu produc scntei

Carcasele mainilor care conin pri neizolate aflate sub tensiune trebuie s asigure un grad de protecie nu mai mic de IP54 i n alte cazuri nu mai mic IP20. La determinarea gradului de protecie barele i inelele coliviei rotorului nu sunt considerate pri sub tensiune.

Cutiile terminale ataate mainilor care funcioneaz la tensiuni de pn la 1 000 V pot fi deschise spre interiorul mainii numai cnd valoarea nominal a IP-ului mainii este IP44 sau mai mare. Protecia IP exterioar a cutiei nu trebuie s fie mai mic de IP54.Dac sunt montate, cutiile de stopare pentru conducte (de oprire a flcrii), etanrile cablurilor i cutiile de ramificaie trebuie s asigure un grad de protecie nu mai mic de IP54.

Elemente de conexiune pentru conductoare exterioare

Suplimentar, pentru toate formele de conexiuni de cablu, trebuie s fie posibil s se deconecteze maina avnd asigurarea c etanarea cablului nu este afectat (de exemplu n cazul unui compound de etanare) sau poate fi nlocuit fr a supune cablurile la tensiuni care ar putea s deterioreze izolaia cablurilor sau conductoarele.

Conexiunile punctului neutru

n cazul conectrilor la punctul neutru, care nu sunt destinate utilizrii ca alternativ de conectare pentru alimentarea mainii, cerinele minime de izolare n aer i de izolare pe suprafa trebuie s fie determinate conform tensiunii de lucru presupus, indicat n tabelul 3.

Tabelul 3 - Tensiunea de lucru presupus pentru punctele neutre

Tensiune de lucru U,valoare efectiv n curent alternativ sau n curent continuu

VTensiune de lucru presupus a punctului neutru

V

1 100U

1 100 < U 3 3001 100

3 300 < U 6 6003 300

6 600 < U 11 0006 600

11 000 < U 15 00011 000

n cazul conexiunilor punctului neutru din carcasa mainii, conexiunea neutrului trebuie s fie complet izolat, cu excepia cazului cnd gradul normal de protecie este IP44 sau mai mare i maina nu este destinat conectrii la o linie de alimentare legat la pmnt.

Evaluarea apariiei unor posibile scntei la ntrefier

Mainile electrice rotative cu o putere nominal de peste 100 kW trebuie evaluate pentru a se asigura c nu exist posibilitatea apariiei unor scntei la ntrefier. Motoarele cu un regim tip S1 i S2 care funcioneaz continuu cu o frecven medie de pornire n funcionare normal care nu depete o pornire pe sptmn sunt excluse de la aceste cerine.

Dac suma total a factorilor determinai conform cerinelor specifice este mai mare de 5, sau maina trebuie construit pentru a permite s fie luate msuri speciale pentru a se asigura c carcasa sa nu conine atmosfer exploziv la momentul pornirii.

Msurile speciale ce pot fi aplicate includ ventilaia nainte de pornire sau aplicarea de detector fix de gaz n interiorul carcasei mainii. Pot fi aplicate alte msuri stabilite de comun acord ntre productor i utilizator.

Cerine suplimentare pentru maini cu tensiuni nominale mai mari de 1 kV

Cerinele din acest standard presupun c apariia unei atmosfere inflamabile gazoase i a unei secvene de pornire a unui motor nu se ntmpl simultan, iar n acele cazuri n care cele dou condiii apar simultan se poate ca acestea s nu fie adecvate.

Se recomand ca motoarele de nalt tensiune tip "n" s nu fie utilizate atunci cnd probabilitatea unei emisii de gaz nu poate fi total disociat de nceperea unei secvene de pornire ca eveniment independent. Se cunoate c sistemele de etanare ale compresoarelor centrifugale pot produce astfel de emisii n timpul pornirii i trebuie supuse unei evaluri.

Poate aprea un anumit grad de activitate de descrcare a suprafeei la nfurrile de nalt tensiune, fr s afecteze performana mainii. Nu toate aceste activiti sunt capabile s produc aprindere. Aprinderea este cel mai probabil s apar de la descrcrile pe termen scurt, ca rezultat al regimului tranzitoriu de comutaie, n special a acelora asociate condiiilor de pornire a motorului.

Dac suma total a factorilor de risc de aprindere determinai conform cerinelor specifice standardizate este mai mare de 6 pentru descrcri poteniale ale nfurrii statorice atunci trebuie montate nclzitoare de spaiu anti-condensare i maina trebuie construit pentru a permite luarea de msuri speciale pentru a se asigura c carcasa sa nu conine o atmosfer exploziv gazoas la momentul pornirii. Msurile speciale ce pot fi luate includ ventilaia nainte de pornire sau amplasarea unui detector fix de gaz n interiorul carcasei mainii. Pot fi aplicate i alte metode la nelegere ntre productor i utilizator.

Cerine suplimentare pentru sigurane fuzibile i asambluri de sigurane fuzibile care nu genereaz scntei

Siguranele fuzibile trebuie considerate dispozitive care nu genereaz scntei dac sunt nedemontabile, dac sunt tip cartu neindicator sau tip cartu indicator, conform CEI 60269-3 i funcioneaz n cadrul parametrilor lor nominali. ntreruperea elementului fuzibil nu este considerat funcionare normal.

Clasa de temperatur a aparaturii trebuie s in seama de suprafaa exterioar a cartuului, inclusiv indicatorul de ardere a elementului fuzibil dac el exist, al fiecrei sigurane fuzibile montate n aparatur pe baza curentului nominal al aparaturii.

Siguranele fuzibile trebuie montate n socluri nchise care nu genereaz scntei sau n socluri cu resort care nu genereaz scntei sau trebuie cositorite fix

Carcasele care conin sigurane fuzibile fie trebuie interblocate astfel nct introducerea sau scoaterea elementelor de nlocuire s poat fi efectuat numai cnd alimentarea este deconectat i astfel sigurana s nu poat fi pus sub tensiune pn cnd carcasa nu este corect nchis, fie trebuie s poarte eticheta de avertizare.

Cerine suplimentare pentru fie i prize care nu genereaz scntei

Fiele i prizele pentru conexiuni exterioare trebuie s fie dup cum urmeaz:

-ele trebuie s fie interblocate mecanic sau electric, sau concepute astfel nct ele s nu poat fi separate cnd contactele sunt sub tensiune i contactele s nu poat fi puse sub tensiune cnd fia i priza sunt separate.

-dac ele sunt destinate i conectate la o singur aparatur, ele trebuie s fie fixate mecanic pentru a preveni separarea accidental, i aparatura trebuie marcat corespunztor.Trebuie luate msuri n cazul prii fixe a unui conector fi i priz pentru a se menine gradul de protecie al carcasei pe care este montat acesta, chiar cnd partea detaabil a fost nlturat. Dac nivelul necesar de securitate se reduce efectiv prin acumularea de praf sau ap, trebuie luate de asemenea msuri pentru meninerea gradului de protecie corespunztor mpotriva ptrunderii la fi i/sau priz. Fiele i prizele pentru curenii nominali care nu depesc 10 A i pentru tensiunile nominale care nu despesc fie 250 V c.a. fie 60 V c.c. trebuie s fie conforme cu condiiille urmtoare:

-partea care rmne sub tensiune este o priz aparent;

-fia i priza ntrerup curentul nominal cu eliberare ntrziat pentru a permite arcului electric s fie stins nainte de separare;

-fia i priza rmn antideflagrante conform SR EN 60079-1 n timpul stingerii arcului;

-contactele care rmn sub tensiune dup separare sunt protejate conform unuia din tipurile specifice de protecie.Fiele i prizele i conectoarele similare pentru conexiuni interne din circuite capabile de aprindere trebuie s fie considerate c produc scntei n mod normal, cu excepia cazului cnd ele necesit o for de separare de cel puin 15 N sau cnd se previne slbirea sau separarea lor prin mijloace mecanice. Dac o priz este prevzut pentru montarea unei componente de greutate uoar (de exemplu o siguran fuzibil sau un conector) fora de separare (n N) nu trebuie s fie mai mic dect de 100 ori masa componentei (n kg).

Prizele din interiorul aparaturii care n funcionare normal nu au o fi introdus n ele i care sunt utilizate numai pentru ntreinere i reparaii se consider c nu produc scntei.

Cerine suplimentare pentru corpurile de iluminat care nu genereaz scntei

Corpurile de iluminat trebuie s fie conform cu articolele relevante din CEI 60598-2 mpreun cu cerinele suplimentare pentru corpuri de iluminat atunci cnd se specific n acest standard.

Suplimentar fa de clasificarea lor din CEI 60598-1, corpurile de iluminat trebuie s fie clasificate ca fiind cu respiraie restricionat dac ele cuprind o carcas cu respiraie restricionat.

Se interzice utilizarea corpurilor de iluminat care conin sodiu metalic liber, de exemplu lmpi cu sodiu de joas presiune.

Dispunerea pentru montare a corpurilor de iluminat cu respiraie restricionat trebuie s fie conceput astfel nct s reziste la ncercarea de respiraie restricionat indiferent dac este montat sau nu i toate garniturile i/sau componentele speciale necesare n acest scop trebuie s fie furnizate mpreun cu corpul de iluminat.

Duliile, n plus fa de conformitatea cu cerinele de securitate i de interschimbabilitate din standardul relevant, trebuie s fie de tip care nu genereaz scntei

Funcionarea normal nu include scoaterea sau introducerea lmpilor cnd circuitele lor sunt sub tensiune.

Duliile tip baionet care nu genereaz scntei s cuprind contacte cu resort concepute astfel nct resorturile s nu reprezinte principalele mijloace de transport al curentului. Conductoarele de racord i izolaia lor nu trebuie s fie deteriorate cnd lampa este introdus sau scoas. Dulia trebuie s fie de un tip destinat prevenirii scnteilor n condiii de vibraii.

Duliile cu filet care nu genereaz scntei trebuie s ndeplineasc cerinele de securitate i interschimbabilitate din CEI 60238 cnd sunt montate n corpul de iluminat. Ele trebuie de asemenea s previn slbirea lmpii n soclu, de exemplu n condiii de schimbare a temperaturii sau vibraii.

Starterele tip incandescent trebuie s fie de tipul n care contactele sunt nchise ntr-o carcas etanat ermetic (de exemplu un balon din sticl ntr-un recipient de metal sau material plastic; recipientul nu este necesar s fie etanat ermetic).

Starterele i dispozitivele de amorsare electronice cu tensiune impuls de pornire care nu depete 5 kV trebuie s ndeplineasc cerinele de securitate i de perfoman din CEI 61347-2-1 i respectiv CEI 60927, trebuie s fie dispozitive care nu genereaz scntei. Dac este din metal carcasa, aceasta trebuie legat la borna de legare la pmnt al corpului de iluminat.

Balasturile trebuie concepute astfel nct durata lor de via s nu fie scurtat nejustificat cnd funcioneaz n condiii anormale specificate (de exemplu eecul de a aprinde sau efectul redresor de mbtrnire al lmpilor).

Distane de izolare pe suprafa i de izolare n aerSuplimentar, atunci cnd circuitele cuprind dispozitive de amorsare care pot supune lmpile, duliile i alte componente la impulsuri de nalt tensiune care depesc valoarea de vrf de 1,5 kV, distana minim de izolare pe suprafa relevant i distana minim de izolare n aer relevant trebuie s fie conform tabelului 4.

Tabelul 4 - Distane de izolare pe suprafa i de izolare n aer

la valori de vrf ale tensiunii de impuls mai mari de 1,5 kV

Parte componentValori de vrf ale tensiunii de impuls Vpk

kV

peste 1,5 i

pn la 2,8kV

peste 2,8 i

pn la 5,0kV

peste 1,5 i pn la 2,8kV

peste 2,8 i pn la 5,0

Distana de izolare pe suprafa

mmDistana de izolare n aer

mm

Soclul lmpii4646

Prile interioare ale duliei6946

Prile exterioare ale duliei81269

Alte componente constructivea care sunt supuse tensiunii de impuls a dispozitivului de amorsare81269

a Cu excepia cazului cnd componenta nsui este un dispozitiv ncapsulat sau etanat.

Pentru corpurile de iluminat cu mai mult de un cablu sau o intrare de cablu, dac intrrile de cablu sunt utilizate pentru conectarea n bucl a conductoarelor de alimentare i de legare la pmnt, productorul trebuie s asigure conexiunile n bucl. Acestea trebuie s fie unul din urmtoarele tipuri:

-terminale cu urub care nu se pot roti, cu diametrul cel puin egal cu 4 mm, unde fiecare urub trebuie s fie completat eficient cu piulie i aibe pentru a asigura contactul continuu i pozitiv;

-terminale cu conductoare strnse cu urub ntre plci de presare, cu condiia ca nu mai mult de un conductor s fie necesar pentru a fi introdus n fiecare cale terminal.

Cerine suplimentare pentru aparatur de mic putere care nu genereaz scntei

Carcasa aparaturii trebuie s asigure un grad de protecie de cel puin IP 54 conform SR EN 60529, cu excepia cazului cnd se intenioneaz s i se acorde aparaturii un grad de protecie echivalent prin amplasare.

Dac tensiunea nominal a aparaturii sau tensiunea de lucru a oricrei pri a aparaturii luat n considerare nu depete 60 V curent alternativ sau 75 V curent continuu, nu sunt specificate cerine pentru distana de izolare n aer sau pe suprafa. Aparatura cu tensiune nominal de peste 60 V curent alternativ sau 75 V curent continuu pn la 275 V curent alternativ sau curent continuu trebuie s fie conform cerinelor pentru distanele de izolare n aer i pe suprafa din tabelul 5. Mic putere se consider de obicei 20 W.

Tabelul 10 - Distanele minime de izolare pe suprafa , de izolare n aer i de separare pentru aparatura de mic putere

Tensiune

efectiv n c.a. sau c.c.

(nota 1)

VDistana minim de izolare pe suprafa (nota 2)

mmDistane minime de izolare n aer i de separare

mm

Grupa de materialn aerEtanat

(nota 3)ncapsulare sau izolaie solid (nota 4)

IIIIII

630,630,91,250,40,30,15

800,670,951,30,40,40,3

1000,7111,40,40,40,3

1250,751,051,50,50,40,3

1600,81,11,60,750,550,3

20011,4210,850,3

2501,251,82,51,250,850,3

NOTA 1 - Treptele de tensiune se bazeaz pe seriile R10. Tensiunea de lucru real poate depi valoarea menionat n tabel cu pn la 10 %.

NOTA 2 - Valorile distanelor de izolare pe suprafa sunt derivate din CEI 60664-1 pe baza gradului de poluare 2.

NOTA 3 - Etanat printr-o acoperire conform.

NOTA4 - Complet ncapsulat n compound la o adncime minim de 0,4 mm, sau separaie prin material izolant solid, de exemplu grosimea unei plci de circuit imprimat.

NOTA5 - Pentru plci de circuite imprimate montate n condiii uscate aa cum sunt definite n CEI 60664-1, distanele minime de izolare pe suprafa pot fi reduse la valorile distanelor de izolare n aer sau de separare.

Cerine suplimentare pentru transformatoare de curent care nu genereaz scntei

Atunci cnd circuitul secundar al unui transformator de curent se extinde n afara aparaturii, documentele descriptive trebuie s atrag atenia asupra necesitii supravegherii ca circuitul secundar s nu devin circuit deschis n funcionare.

Dac transformatoarele de curent sunt fixate, n condiii de circuit secundar deschis, ele pot fi capabile s produc tensiuni care sunt semnificativ mai mari dect tensiunea nominal a terminalelor circuitului transformatorului de curent. n funcie de circumstanele dintr-o instalaie concret, poate fi adecvat s se ia msuri pentru a se asigura c nu pot aprea tensiuni periculoase de circuit deschis. Pentru aparatura care are transformatoarele de curent conectate la transformatoare de adaptare n ntreruptoare (de exemplu un sistem diferenial de protecie), trebuie s se ia n considerare efectul oricrei deconectri posibile a uneia din perechile de transformatoare asupra aparaturii.

Cerine generale suplimentare pentru aparatura care produce arcuri, scntei sau suprafee fierbini

Prile care n funcionare normal produc arcuri, scntei sau suprafee fierbini care altfel ar fi capabile s aprind atmosfera nconjurtoare trebuie protejate mpotriva producerii aprinderii prin una sau mai multe din urmtoarele metode: dispozitiv de ntrerupere nchis; component neincendiar; dispozitiv ermetic etan; dispozitiv etan; dispozitiv ncapsulat; aparatur i circuite cu energie limitat ;carcas cu respiraie restricionat.Cerine suplimentare pentru dispozitive de ntrerupere nchise i componente neincendiare care genereaz arcuri, scntei sau suprafee fierbini

Dispozitivele de ntrerupere nchise i componentele neincendiare trebuie s corespund ncercarilor de tip specifice. Dispozitivele de ntrerupere nchise trebuie s fie limitate la valoarea maxim nominal de 690 V curent alternativ sau curent continuu i 16 A valoare efectiv n curent alternativ sau curent continuu. Dispozitivul de ntrerupere nchis previne transmiterea flcrii spre atmosfera exterioar prin nchiderea corespunztoare a prilor componente care, datorit construciei, formeaz un ansamblu care previne aprinderea extern a amestecului exploziv. Componentele neincendiare trebuie s fie limitate la valorile maxime nominale de 254 V valoare efectiv n curent alternativ sau curent continuu i 16 A valoare efectiv n curent alternativ sau curent continuu. Dispunerea contactelor unei componente neincendiare stinge o flacr incipient i prin aceasta previne apariia aprinderii unei atmosfere explozive exterioare. Utilizarea componentelor neincendiare este limitat la circuite care au caracteristici electrice similare cu cele ale circuitului n care componentele au fost parte constitutiv cnd s-a fcut ncercarea sau la circuite mai puin periculoase, referitor la tensiune, curent, inductan sau capacitate, de exemplu.Volumul intern liber nu trebuie s depeasc 20 cm3.Etanrile turnate i compundurile de ncapsulare trebuie s aib o temperatur la funcionarea continu (COT) cu cel puin 10 K mai mare dect cea care apare cnd funcioneaz n condiiile nominale cele mai dificile de lucru.

Cerine suplimentare pentru dispozitive etanate ermetic care genereaz arcuri, scntei sau suprafee fierbiniSe consider c dispozitivele etanate ermetic ndeplinesc cerinele pentru dispozitivele etanate, fr ncercare. Carcasa trebuie s fie capabil s reziste la manipulare normal i la operaii de asamblare fr a se deteriora etanarea.

Cerine suplimentare pentru dispozitive etanate sau dispozitive ncapsulate care genereaz arcuri, scntei sau suprafee fierbini

Dispozitivele etanate trebuie s fie construite astfel nct s nu poat fi deschise n timpul funcionrii normale , trebuie s aib un volum interior care s nu depeasc 100 cm3 i trebuie s fie prevzute, dac este necesar, cu conexiuni exterioare, de exemplu capete libere sau terminale exterioare. Spaiile libere din interiorul ncapsulrii pentru componente cum sunt releele i comutatoarele pot avea fiecare un volum liber de 100 cm3 maximum, dar trebuie s existe o grosime minim a ncapsulantului de 3 mm ntre astfel de componente dac este utilizat mai mult de unul n interiorul ncapsulrii.

Etanrile i garniturile elastice, inclusiv etanrile turnate, trebuie s fie poziionate astfel nct s nu fie supuse deteriorrilor mecanice n condiii de funcionare normal i ele trebuie s-i pstreze proprietile de etanare pe ntreaga durat de via prevzut a dispozitivului. Ele trebuie s aib o temperatur la funcionarea continu (COT) cu cel puin 10 K mai mare dect cea care apare atunci cnd funcioneaz n condiiile nominale cele mai dificile de lucru. Dac dispozitivul este destinat utilizrii ntr-un corp de iluminat, COT trebuie s fie cu cel puin 20 K mai mare dect aceea care apare cnd funcioneaz n condiiile nominale cele mai dificile de lucru. Productorul trebuie s furnizeze specificaiile materialului pentru a susine temperatura la funcionarea continu (COT).

Compounduri pentru ncapsulare

Compoundurile pentru ncapsulare i etanrile neelastice trebuie s aib o temperatur la funcionarea continu (COT) cu cel puin 10 K mai mare dect aceea care apare cnd funcioneaz n condiiile nominale cele mai dificile de lucru. Dac dispozitivul este destinat utilizrii ntr-un corp de iluminat, COT trebuie s fie cu cel puin 20 K mai mare dect temperatura maxim marcat pe carcas (tc)

Grosimea minim a compoundului pentru ncapsulare ntre o parte interioar i suprafaa liber a ansamblului ncapsulat trebuie s fie 3 mm, cu excepia cazului cnd pentru ncapsulri foarte mici care nu au suprafee libere ce depesc 200 mm2 este permis o grosime minim de 1 mm. Dac se realizeaz ncapsularea ntr-o carcas, este luat n considerare numai suprafaa liber, nu suprafaa exterioar a carcasei. Dac este utilizat o carcas metalic, grosimea minim a stratului de rin de ncapsulare ntre carcas i orice component sau conductor trebuie s fie de cel puin 1 mm. Dac este utilizat o carcas nemetalic, nu este prevzut nici o grosime minim a stratului ntre carcas i orice component sau conductor, cu condiia ca grosimea minim a carcasei protectoare s fie de 1 mm. Dac aceast grosime este mai mic de 1 mm, atunci suma grosimilor carcasei i rinii trebuie s fie cel puin 3 mm, i materialul carcasei trebuie supus la aceleai cerine ca i rina de ncapsulare.

Cerine suplimentare pentru aparatura i circuitele cu energie limitat care genereaz arcuri, scntei sau suprafee fierbini

Tehnica de limitare a energiei se bazeaz pe filozofia tipului de protecie securitate intrinsec. Pentru a garanta c nu poate s apar aprinderea, prile care n mod normal produc scntei sunt amplasate n circuite n care energia este limitat suficient de mult pentru a preveni scnteile sau aprinderea datorit temperaturii. Componentele care restricioneaz energia pot fi o parte a aparaturii sau pot fi amplasate n exteriorul acesteia.Aparatura cu energie limitat poate fi interconectat cu aparatura asociat cu energie limitat cnd una din urmtoarele condiii este adevrat:

a) dac tensiunea sau curentul maxim nu este controlat de ctre aparatura cu energie limitat

Ui ( Uo; Ii ( Io; Co ( Ci + Ccablu; Lo ( Li + Lcablu

b) dac curentul maxim este controlat de ctre aparatura cu energie limitat (Ii al aparaturii cu energie limitat trebuie s nu fie mai mare dect I0 al aparaturii asociate cu energie limitat)

Ui ( Uo; Co ( Ci + Ccablu; Lo ( Li + Lcablu

c) dac tensiunea maxim este controlat de ctre aparatura cu energie limitat (Ui a aparaturii cu energie limitat trebuie s nu fie mai mare dect U0 a aparaturii asociate cu energie limitat)

Ii ( Io; Co ( Ci + Ccablu; Lo ( Li + Lcablu

a) dac curentul i tensiunea maxime sunt controlate de ctre aparatura cu energie limitat (nici Ii nici Ui din aparatura cu energie limitat nu trebuie s fie mai mari dect parametrul corespunztor al aparaturii asociate cu energie limitat)

Co ( Ci + Ccablu; La ( Li + Lcablu

Aparatur asociat cu energie limitat

Aparatura trebuie s conin un mijloc fiabil de limitare a tensiunii i curentului, disponibil componentelor de stocare a energiei din interiorul aparaturii cu energie limitat sau facilitilor de conectare de ieire ale circuitelor cu energie limitat ale aparaturii asociate cu energie limitat i oricrui contact care n mod normal produce scntei din interiorul aparaturii cu energie limitat, de exemplu prin utilizarea diodelor Zener i rezistoarelor n serie sau limitrii curentului activ. Evaluarea sau ncercarea aparaturii trebuie s ia n considerare toleranele declarate ale acestor componente. Dac tensiunea se obine de la sursele de alimentare principale prin intermediul unui transformator, trebuie considerat o toleran mai mare de 10 %, cu excepia cazului cnd sunt disponibile alte informaii.

Aparatur cu energie limitat autoprotejatCircuitele asociate cu energie limitat vor trebui s fie protejate prin alt metod de protecie, cum ar fi nA sau nC. Aparatura n ntregime trebuie, prin urmare, s fie marcat corespunztor ca nA sau nC (utilizatorul nu trebuie s tie dac aparatura conine o component care genereaz scntei, utilizatorul nu trebuie s efectueze o evaluare n bucl).

Separarea prilor conductoare

Dac aparatura nu corespunde cerinelor pentru aparatura de mic putere care nu genereaz arcuri electrice sau scntei, separarea prilor conductoare dintre: circuite cu energie limitat i circuite fr energie limitat; sau circuite cu energie limitat diferite; sau un circuit cu energie limitat i prile metalice izolate sau legate la pmnt, dac tipul de protecie depinde de separare, trebuie s fie conform cu tabelul 2.

Dac aparatura cu energie limitat sau aparatura asociat cu energie limitat este echipat cu mai mult de o fi i priz pentru conexiunile exterioare i interschimbarea lor ar putea afecta negativ tipul de protecie, aceste fie i prize fie sunt astfel aranjate nct interschimbarea lor s nu fie posibil (de exemplu prin ncuiere), fie perechile de fie i prize trebuie s fie identificate astfel nct interschimbarea lor s fie evident (de exemplu prin marcare sau coduri de culori).

Toate componentele de care depinde tipul de protecie, cu excepia dispozitivelor cum sunt transformatoarele, siguranele fuzibile, declanatoarele termice, releele i comutatoarele, trebuie:

-s aib un mod de defectare astfel nct protecia s se menin, sau

-s funcioneze n condiii normale nu la mai mult de dou treimi din valoarea curentului, tensiunii i puterii lor maxime cu referire la valorile nominale ale dispozitivului, condiiile de montare i domeniul de temperatur specificate. Aceste valori nominale maxime trebuie s fie acelea specificate de ctre productorul componentei .

Siguranele fuzibile pot fi utilizate pentru a proteja alte componente i pentru a limita debitul de curent n circuitele cu energie limitat. Atunci cnd siguranele fuzibile sunt utilizate n acest scop, trebuie s se considere c 1,7 In circul n mod continuu, unde In este curentul nominal al siguranei fuzibile. Caracteristica timp/curent a siguranei fuzibile trebuie s garanteze c nu se depesc valorile nominale tranzitorii ale componentelor protejate.Aparatura trebuie marcat corespunztor i documentaia tehnic trebuie s ofere toate detaliile relevante pentru a permite instalatorului s foloseasc aparatura n condiii de securitate. Aceasta trebuie s cuprind cel puin valorile maxime ale tensiunii, curentului, puterii, inductanei i capacitii (inclusiv inductana i capacitatea cablului), care pot fi conectate dup cum este aplicabil.

Cerine suplimentare pentru carcasele cu respiraie restricionat care protejeaz aparatura care genereaz arcuri, scntei sau suprafee fierbini

Protecia prin carcase cu respiraie restricionat poate fi aplicat n urmtoarele dou circumstane care au cerine diferite pentru ncercri i msuri diferite pentru ntreinere, conform cu tipul particular:

-Carcase care conin contacte ce produc scntei dar cu limitarea puterii disipate astfel nct temperatura medie a aerului din interiorul carcasei nu depete temperatura ambiant exterioar cu mai mult de 10 K. Totui, temperatura interioar a aerului poate depi temperatura ambiant exterioar cu pn la 20 K dac rata de scdere a temperaturii, cnd aparatura este scoas de sub tensiune, este limitat la cel mult 10 K/h.

-Carcase ale aparaturii fr contacte interioare care produc scntei i altfel conforme cu acest standard cu excepia temperaturilor de suprafa ale prilor interioare i atunci cnd limitarea temperaturii de suprafa exterioare este necesar.Nu este permis utilizarea carcasei cu respiraie restricionat pentru protejarea mpotriva aprinderii de la contactele ce produc scntei atunci cnd, din cauza temperaturilor interioare nalte ale aerului, exist un risc ridicat de aspirare a atmosferei periculoase n carcas cnd aparatura este scoas de sub tensiune.

Trebuie luate n considerare efectele nclzirii directe de la soare asupra exteriorului carcasei. Acest lucru poate provoca o modificare mai mare temperaturii interioare dect cele 10 K permise.

Respiraia restricionat nu este adecvat aparaturii acionate ntr-un ciclu cu serviciu de scurt durat din cauza probabilitii ridicate ca aparatura s fie scoas de sub tensiune atunci cnd gazele sau vaporii inflamabili nconjoar carcasa.

Marcare

Marcarea trebuie s cuprind elementele necesare dinSR EN 60079-0 i de asemenea toate celelalte marcaje cerute de SR EN 60079-15 i de toate celelalte standarde relevante cu care aparatura se conformeaz. Marcarea trebuie s cuprind de asemenea toate marcajele cerute n mod normal de standardele de construcie a aparaturii electrice.Aparatura electric trebuie s fie marcat pe partea principal ntr-un loc vizibil. Aceast marcare trebuie s fie lizibil i durabil, inndu-se seama de posibila coroziune chimic.Grupele de gaz trebuie marcate pentru aparatura protejat prin tipurile de protecie cu energie limitat, asociate cu energie limitat i dispozitive de oprire nchise.

Dac este necesar s se includ marcarea de la una din celelalte metode de protecie listate n SR EN 60079-0, marcare cerut de aceast parte a standardului trebuie s fie prima, pentru a evita posibila confuzie despre gradul de adecvare al aparaturii pentru o anumit locaie.

Marcare suplimentar pentru acumulatoare

Pentru acumulatoare trebuie indicat urmtorul marcaj:

-tipul constructiv al elementului galvanic;

-numrul de celule i tensiunea nominal;

-capacitatea nominal cu durata corespunztoare de descrcare.

Dac este posibil s se introduc n aparatur sau n containerul de acumulatoare att elemente galvanice primare, ct i secundare, atunci cnd acestea sunt destinate pentru elemente galvanice secundare, trebuie s poarte avertismentul corespunztor.

Instruciunile de utilizare (instruciuni de ntreinere), pentru afiare la staia de ncrcat acumulatoare, trebuie furnizate mpreun cu fiecare baterie. Acestea trebuie s cuprind toate instruciunile necesare pentru ncrcare, utilizare i ntreinere.

Instruciunile de utilizare trebuie s cuprind cel puin urmtoarele informaii:

-numele productorului sau furnizorului sau marca sa nregistrat;

-identificarea tipul de ctre productor;

-numrul de elemente galvanice i tensiunea nominal a acumulatorului;

-capacitatea nominal cu durata corespunztoare de descrcare;

-instruciuni de ncrcare;

-toate celelalte condiii referitoarela funcionarea n siguran a acumulatorului, de exemplu ridicarea capacului n timpul ncrcrii, timpul minim nainte de nchiderea capacului din cauza emisiei de gaz dup terminarea ncrcrii, verificarea nivelului de electrolit, specificaiile pentru apa electrolitului pus deasupra.Exemple de marcare

Exemplul 1: Aparatur care nu produce scntei (antiscntei) cuprinznd un fiting de aprindere antiexploziv pentru domeniul de temperatur ntre -20C i +60C cu condiii speciale pentru utilizare sigur i fr certificare de la o ter parte.

ABB Industries Ltd

Tip HXR

Ex nA d IIB T3

-20C Ta +60C

Numrul certificatului: 045673X

Exemplul 2: O aparatur cu carcas cu respiraie restricionat ca o component fr certificare de o ter parte.

XYZ Ltd

Tip 1456

Ex nR II

Numrul certificatului: 986U

Exemplul 3: Aparatur autoprotejat cu energie limitat pentru gaze din subdiviziunea C i temperatura de aprindere mai mic 135C i adecvat montrii ntr-o zon periculoas.

G. Schwarz A.G.

Model FUb69

Ex nA nL IIC T4

IECEx-04.3412

Exemplul 4: Aparatur cu energie limitat pentru gaze din subdiviziunea B i temperatura de suprafa mai mic 100C. Include parametrii de intrare pentru aparatur.

G. Smith Inc

transmitor 1 000 CV

Model FUb69

Ex nL IIB T5

Ui= 30 V ; Ii= 20 mA ; Pi= 1 W ; Ci= 30 nF ; Li= 1 mH

Numrul certificatului: Ex 04.16542

Exemplul 5: Aparatur care nu produce scntei cu aparatur cu energie asociat care nu produce scntei cu ieire limitat de energie pentru gaze din subdiviziunea C i temperatur de suprafa mai mic de 100C. Include parametrii de ieire pentru aparatura cu energie limitat i cablu.

K Chambers LLC

PSU Tip 54

Ex nA [nL] IIC T5

Uo= 30 V ; Io= 20 mA ; Po= 1W ; Co= 100 nF ; Lo= 10 mH

Numrul certificatului: IECEx 05.9876

Dac pe aparatur sunt necesare oricare din urmtoarele marcaje, textul aa cum este descris n Tabelul 13, urmat de cuvntul "AVERTIZARE", poate fi nlocuit de un text tehnic echivalent. Avertizrile multiple pot fi combinate ntr-o avertizare echivalent.

ANEXA - Exemple de determinare a distanelor de strpungere prin aer i de conturnareExemplul 1

Condiie:Traseul considerat include o canelur paralel sau convergent de orice adncime cu limea mai mic de 1,5 mmRegul:Distana de izolare pe suprafa i distana de izolare prin aer se msoar direct n linie dreapt peste cresttur

Exemplul 2

Condiie:Traseul considerat include o canelur paralel de orice adncime d egal sau mai mare de 1,5 mmRegul:Distana de izolare prin aer este distana liniei orizontului.

Traseul distanei de izolare pe suprafa urmeaz conturul canelurii

Exemplul 3

Condiie:Traseul considerat include o canelur n form de V, cu o lime mai mare de 1,5 mmRegul:Distana de izolare prin aer este distana liniei orizontului. Traseul distanei de izolare pe suprafa urmrete conturul canelurii dar taie fundul crestturii cu 1,5 mm

Exemplul 4

Condiie:Traseul considerat include o nervurRegul:Distana de izolare este cea mai scurt traseu prin aer pe deasupra vrfului nervurii. Traseul distanei de izolare pe suprafa urmrete conturul nervurii.

Exemplul 5

Condiie:Traseul considerat al distanei de izolare pe suprafa include 2 pri nelipite ntre ele cu crestturi pe limi mai mici dect 1,5 mm pe fiecare parte.Regul:Traseul distanei de izolare pe suprafa i al distanei de izolare prin aer este distana n linie dreapt aa cum reiese din figur

Exemplul 6

Condiie:Traseul considerat al distanei de izolare pe suprafa include dou pri nelipite ntre ele cu crestturi cu lime mai mare sau egal cu 1,5 mm pe fiecare parteRegul:Distana de izolare este distana n linie dreapt. Traseul distanei de izolare pe suprafa urmrete conturul crestturii.

Exemplul 7

Condiie:Traseul considerat al distanei de izolare pe suprafa include dou pri nelipite ntre ele cu o cresttur pe o parte avnd limea mai mic de 1,5 mm i pe cealalt parte avnd o lime mai mare sau egal cu 1,5 mm.Regul:Distana de izolare i traseul distanei de izolare pe suprafa se msoar aa cum reiese din figur

Exemplul 8

Condiie:Distana de izolare pe suprafa care traverseaz mbinarea nelipit este mai mic dect distana de izolare pe suprafa pe deasupra barierei. Regul:Distana de izolare este cea mai mic distan prin aer pe deasupra barierei.

Exemplul 9

Distana ntre capul urubului i peretele locaului este suficient de mare pentru a fi luat n considerare

Exemplul 10

Distana ntre capul urubului i peretele locaului este prea mic pentru a fi luat n considerare. Msurarea distanei de izolare pe suprafa se face de la urub pn la peretele locaului dac distana este egal cu 1,5 mm

Exemplul 11

C - parte conductoare interpus ntre conductoareDistana de izolare este distana = d + D

Distana de izolare pe suprafa este, de asemenea = d + D

Legend

1 Distan de izolare prin aer ;2 Distan de izolare pe suprafaExemple de aparatur cu tip de protecie non-incendiv

1. Corp de iluminat non-incendiv

Fig. 1 Corp de iluminat fluorescent cu tip de protecie non-incendiv nA

Caracteristici constructive:

tip de protecie: II 3G Ex nA II T4/T3; corpul de iluminat este construit respectnd principiile tipului de protecie non-incendiv, aparatur fr scntei nA;

corpul de iluminat este destinat s fie echipat cu 1 sau 2 tuburi fluorescente bi-pin de tip T8; n interior se gsete un balast electronic, duliile pentru montarea tuburilor fluorescente i irurile de cleme pentru conectarea la alimentarea cu energie electric;

gradul normal de protecie IP 65 este asigurat prin intermediul unei garnituri de etanare montat ntre dispersor i carcasa corpului de iluminat.

2. Actuator acionare ventile

Fig. 2 Actuator acionare ventile cu tip de protecie neincendiar nC

Caracteristici:

tip de protecie: : II 3G Ex nC II T6;

utilizat ca actuator de poziie pentru acionarea ventilelor; prezint autoblocare i protecie la suprasarcin;

prezint surs de alimentare ncorporat;

gradul normal de protecie este IP66;

fora de acionare a motorului este reglabil.

3. Corp de iluminat

Fig. 3 Corp de iluminat neincendiar Ex nR

Caracteristici constructive:

tip de protecie: II 3G Ex nR II T4/T3/T2;

gazele nu ptrund n interiorul corpului de iluminat, fiind satisfcut acest cerin pentru tipul de protecie neincendiar nR cu respiraie restricionat; balastul din interior este prevzut cu protecie termic, ce va conduce la decuplarea alimentrii corpului de iluminat, n cazul creterii temperaturii peste o anumit valoare (datorit atingerii "sfritului duratei de via" a sursei de lumin);

grad normal de protecie: IP66;

4. Motor electric

Fig. 4 Motor electric neincendiar nA

Caracateristici constructive:

tip de protecie: II 3G Ex nA II T4;

motorul electric (att cutia de borne ct i compartimentul principal) este construit respectnd principiile tipului de protecie non-incendiv, aparatur fr scntei nA;

gradul normal de protecie al motorului electric este IP 65.

10