aparate de masura - ampermetrul

Click here to load reader

Post on 28-Dec-2015

61 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Aparate de Masura - Ampermetrul

Cuprins1Cuprins

2Argument

3Capitolul I. Mijloace si metode de msurare

3I.1 Aparatul de msurat

4I.2 Caracteristicile metrologice ale aparatelor de msurat

6Capitolul II. Aparate de msurat electrice

7II.1 APARATE DE MSUR ANALOGICE

10II.2 APARATE DE MSUR DIGITALE

11Capitolul III. Msurarea tensiunilor si curenilor electrici

11III.1 MONTAREA AMPERMETRELOR N CIRCUIT

12III.2 EXTINDEREA DOMENIULUI DE MSURARE LA AMPERMETRE

13III.3 AMPERMETRE CU MAI MULTE DOMENII DE MSURARE

14III.4 Ampermetre analogice

15III.5 Ampermetre magnetoelectrice

16III.6 Ampermetre feroelectrice

17III.7 Ampermetre termoelectrice

18III.8 Ampermetru electronic de curent continuu

20Capitolul IV. N.T.S.M. i P.S.I. n msurri electrice

20IV.1 Norme de protecia muncii

21IV.2 Accidente electrice

22IV.3 Paza i stingerea incendiilor

24Bibliografie

Argument

tiina este un ansamblu de cunotine abstracte i generale, fixate ntr-un sistem coerent obinut cu ajutorul unor metode adecvate i avnd menirea de a explica, prevedea i controla un domeniu determinat al realitii obiective.

Descoperirea i studierea legilor i teoremelor electromagnetismului n urm cu un secol i jumtate,au deschis o er nou civilizaiei omeneti.

Problema mecanizrii n procesul de producie a aprut odat cu primele mijloace tehnice (obiecte, materiale) care adoptau eforturile fizice ale omului la cerinele interveniei asupra proceselor n sensul minimizrii acestor eforturi. n aceast etap omul este nemijlocit legat de procesul de producie, iar interveniile sale fizice i intelectuale sunt absolut necesare producerii de bunuri materiale. Conceptul de mecanizare a cunoscut o continu evoluie n strns corelaie cu evoluia proceselor de producie i cu evoluia tehnologic.

Utilizarea unor manipulatoare, sisteme complexe de alimentare i transport, scule i materiale n procesul de producie, n cadrul unor fluxuri tehnologice bine definite reprezentnd etap important n asigurarea produciei de bunuri materiale i n acelai timp cerina primar n vederea trecerii la etapa automatizrii.

Prin automatizarea proceselor de producie se urmrete asigurarea tuturor condiiilor de desfurare a acestora fr intervenia nemijlocit a operatorului uman. Aceast etap presupune crearea a acelor mijloace tehnice capabile s asigure evoluia proceselor ntr-un sens prestabilit asigurndu-se producia de bunuri materiale la parametrii dorii.

Etapa automatizrii presupune existena proceselor de producie astfel concepute nct s permit implementarea mijloacelor de automatizare capabile s intervin ntr-un sens dorit asupra proceselor, asigurnd condiiile de evoluie a acestora n deplin concordana cu performanele optime.

Doresc s fac dovada gradului de pregtire n meseriaTehnician n automatizri avnd cunotine dobndite n cadrul disciplinelor de nvmnt: Msurri Electrice i Electronice; Electronic Analogic; Electronic Digital; Bazele Automatizrii i altele.

Lucrarea cuprinde 4 capitole conform tematicii primite. Pentru realizarea ei am studiat materiale bibliografice indicat dar i alte lucrri tiinifice cum ar fi: cri i reviste de specialitate i STAS-uri. n acest fel au corelat cunotinele teoretice i practice dobndite n timpul colii cu cele ntlnite n documentaia tehnic de specialitate parcurs n perioada de elaborare a atestatului profesional.

Consider c tema aleas n vederea obinerii atestatului n specialitatea Tehnician n automatizri, dovedete capacitatea mea de a sistematiza i sintetiza cunotinele de a rezolva probleme teoretice dar i practice n specializarea dorit.

Am ales aceast tem de atestat Ampermetrul pentru c face parte din planul de nvmnt i pentru c este o tem de viitor.Capitolul I. Mijloace si metode de msurare

I.1 Aparatul de msurat

Tehnica de msurare, cu ajutorul creia se efectueaz orice proces de msurare, conine pe lng metoda de msurare si o a doua component: mijlocul de msurare ca element fizic cu ajutorul cruia se aplica o metod de msurare n scopul realizrii experimentului ce conduce la determinarea valorii msurandului analizat.

Mijlocul de msurare, pe care indiferent de complexitatea lui l vom denumi si operatorul care execut msurarea, figura 1,a. Ca urmare, sub forma sa cea mai simpl, un aparat de msurat poate fi considerat ca un diport cruia la intrare i se aplic un semnal X (v. fig. 1,b) prelevat de la obiectul analizat si care reprezint msurandul, iar la ieire furnizeaz un semnal Y (un rspuns) sub o form ce poate fi perceput de operator ca rezultat al msurrii.

Fig. 1.n general, sau mai bine zis n cazurile reale, rspunsul Y nu depinde numai de mrimea de intrare (semnalul X ), aa cum arat, ci si de alte mrimi care influeneaz aparatul, fr a fi utile (adic supuse msurrii). Aceste mrimi perturbatoare sunt denumite mrimi de influen; aa sunt mrimile ce reprezint influena mediului asupra aparatului de msurat (ca: temperatura, presiunea, umiditatea, vibratiile s.a.), mrimi perturbatoare electromagnetice (determinate de: cmpurile electrice, cmpurile magnetice, undele electromagnetice, semnalele transmise prin reeaua comun de alimentare cu energie electric etc.). n afara mrimilor de influen, rspunsul (mrimea de ieire a aparatului mai depinde si de comenzile care au fost date aparatului de msurat, prin elementele de comanda cu care marea majoritate a aparatelor sunt dotate.

De aceea, o reprezentare mai complet a aparatelor de msurat este dat de schema din figura 2.

Figura 2.Mrimile de intrare ale aparatului de msurat sunt caracterizate de: natura fizic a mrimii (tensiuni electrice, cureni electrici, rezistente etc.); intervalul de valori msurabile (valoarea minim, valoarea maxim) variaia n timp (mrimi constante, variabile periodic, forma de und etc.).

I.2 Caracteristicile metrologice ale aparatelor de msurat

Ele se refer la comportarea aparatelor de msurat n raport cu obiectul supus msurrii, cu mediul ambiant si cu operatorul uman si, cele mai importante, sunt: - intervalul de msurare (domeniul de msurare) care se exprima prin limitele, minim si maxim, ale valorilor ce pot fi msurate cu un aparat dat. Domeniul de msurare se mparte n mai multe subdomenii, numite game (scri) de msurare- rezoluia reprezint cea mai mic variaie a rezultatului msurrii care poate fi observat de operator pe dispozitivul de afiare de la ieirea aparatului de msurat si se exprim ca diferena dintre dou numere consecutive ce pot fi percepute la afiaj.

- sensibilitatea (S) este raportul dintre variaia Y a mrimii de ieire si variaia corespunztoare X a mrimii de intrare.sensibilitatea relativa (Sr) se definete numai pentru aparatele cu mrimi de ieire electrica sau la convertoarele (traductoarele) utilizate la msurri:constanta aparatului (K) se definete numai pentru aparatele de msurat la care sensibilitatea nu depinde de mrimea de intrare X prag de sensibilitate (S) prin care se nelege cea mai mic variaie a msurandului ce poate fi pus n eviden cu ajutorul aparatului de msurat, n condiii reale de funcionare a lui. Acest parametru determina: precizia maxim pe care o poate avea un aparat de msurat si valoarea minim msurabil a msurandului. El depinde, n principal, de: rezoluia aparatului de msurat, de perturbaiile (proprii si exterioare aparatului) si de sensibilitatea indicatorului de nul (la aparatele care folosesc la msurare metodele de zero); precizia instrumental este calitatea aparatului de a da rezultate ct mai apropiate de valoarea adevrat a msurandului si ea se exprim printr-un numr numit clasa de precizie a aparatului (sau, pe scurt, clasa aparatului) care se determina n funcie de eroare maxim tolerat.- suprancarcabilitatea reprezint capacitatea aparatului de a suporta o valoare de intrare mai mare dect valoarea maxim de regim permanent, pe o anumita durat (scurt sau lung ce se precizeaz), fr ca parametrii de funcionare ai instrumentului s se modifice;- fiabilitatea metrologic este dat de ctre durata de timp (pe termen lung) n care aparatul funcioneaz stabil (adic ncadrat n limitele parametrilor de performan, n special clasa de precizie).

Capitolul II. Aparate de msurat electriceStudiul aparatelor de msur este deosebit de important, deoarece n zilele noastre se poate msura pe cale electric aproape orice mrime electric sau neelectric.

Pentru a putea efectua o msurtoare se stabilete o metod de msurare i se utilizeaz un mijloc de msurare, adic un aparat de msurat.

Aparatele de msur pot fi clasificate, avnd n vedere urmtoarele criterii:a) modul de afiare al rezultatului msurrii

aparate analogice

aparate digitale (numerice)Aparatele analogice furnizeaz valoarea mrimii msurate prin aprecierea poziiei unui ac indicator n raport cu reperele unei scri gradate, iar aparatele digitale furnizeaz valoarea mrimii msurate sub forma unui numr prezentat ntr-un afiaj.

b) principiul de funcionare ( n cazul aparatelor analogice)

aparate magnetoelectrice

aparate electromagnetice(feromagnetice)

aparate electrodinamice

aparate cu inducie

aparate electrostatice

aparate termice

logometre.c) mrimea msurat: galvanometre, ampermetre, voltmetre, wattmetre, frecvenmetre, contoare, ohmmetre, puni.II.1 APARATE DE MSUR ANALOGICE

Schema bloc a unui aparat de msur analogic este prezentat n figura 3 ( 1.1 ).

Operaia de msurare cu un aparat de msur analogic cuprinde urmtoarele etape:

conversia mrimii de msurat n tensiune electric;

prelucrarea analogic a semnalului electric;

afiarea cu ajutorul acului indicator;

Din punct de vedere constructiv, instrumentele de msurare prezint urmtoarele componente:

un dispozitiv de msurare care funcioneaz pe baza unui anumit principiu;