analiza cash-flow-

Download analiza cash-flow-

Post on 09-Nov-2015

61 views

Category:

Documents

11 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • UNIVERSITATEA DIN PETROSANI FACULTATEA DE STIINTE SPECIALIZAREA: MANAGEMENT FINANCIAR-BANCAR

  ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERII

  COORDONATORProf.univ.dr. BREZEANU PETRE

  INTOCMIT: BRABETE ( SPATARU ) MARIA GRUPA M.F.B. I

  PETROSANI-2010-

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERII

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERIISituatia fluxurilor de numerar, a unei intreprinderi, furnizeaza informati atat investitorilor cat si creditorilor despre :

  - capacitatea de a genera in viitor fluxuri de numerar ;

  - capacitatea de a-si plati obligatiile si dividentele ;

  - cauzele diferentei dintre profit si incasari / plati nete ;

  - aspecte monetare si nemonetare ale tranzactiilor de finantare si de investitii .

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERIIBeneficiile prezentarii unei situatii a afluxurilor de numerar si situatia pozitiei financiare :

  A) -dezvaluie informatii despre numerarul din expoatare, investitiisi finantare ;

  - furnizeaza utilizatorului informatii privind performanta si pozitia intreprinderii .

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERIIBeneficiile prezentarii unei situatii a afluxurilor de numerar si situatia pozitiei financiare :

  B ) furnizeaza informatii asupra situatiilor financiare privind modificarile de active , datorii si capitaluri proprii ; - lipsa prezentarilor fluxurilor de numerar poate duce la iterpuneri eronate .

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERIIBeneficiile prezentarii unei situatii a afluxurilor de numerar si situatia pozitiei financiare :

  C ) creste gradul de comparabilitate al rezutatelor intre diferite intreprinderi ; - trecerea de la contabilitatea de angajamente la contabilitatea de casa a dus la compararea rezultatelor intre societati diferite .

 • ANALIZA CASH-FLOW-URILOR INTREPRINDERIIBeneficiile prezentarii unei situatii a afluxurilor de numerar si situatia pozitiei financiare :

  D ) serveste ca indicator al valorii, momentului aparitiei si sigurantei viitorului fluxurilor de numerar , astfel : a) situatia fluxurilor de numerar este utila in comparatia evaluarilor anterioare de fluxurii cu informatiile din anul curent ; b) examinarea relatiei dintre profitabilitate si fluxurile nete de numerar, ca si impactul modificarii de preturii .

 • 1.Fluxurile de trezorerieFuxurile de trezorerie reprezinta toate operatiiunile ce sunt realizate de o intreprindere .

  Fluxul net global de trezorerie (T)

  - este dat prin diferenta dintre incasari plati T=FR NFR - provine din tre origini dinstincte :

  1) operatiunile legat de activitate ; 2) operatiunile legat de investitii ; 3) operatiunile legat de finantare .

 • 1.1 Fluxul net de trezorerie legat de activitate FNTLA FNTLA relativ la un exercitiu dat este diferenta dintre veniturile de gestiune incasate si cheltuielile de gestiune platite . FNTLA = veniturile de gestiune incasate - cheltuielile de gestiune platite FNTLA poate fi calculat pornind de la CAF unde vom avea relatia : FNTLA = CAF stocuri creante +datorii

  Cu ajutorul FNTLA putem sti daca operatiile de gestiune amelioreaza sau determina trezoreria.

  Daca FNTLA< 0 rezulta o situatie critica si risca probleme de non-lichiditate .

 • 1.2 Excedentul de trezorerie al exploatarii (ETE)ETE constitue elementul principal al fluxului net de trezorerie legat de activitate .Definitie ETEETE reprezinta trezoreria generata, in cursul exercitiului, numai prin operatiuni de exploatare.ETE = +vanzari (fara TVA) +productia imobilizata - cumparari (fara TVA ) - alte cheltuielide exploatare - creante de exploatare + datorii de exlpoatare

 • 1.2 Excedentul de trezorerie al exploatarii (ETE) ETE = EBE NFRE

  ETE = ESO stocul comercial

  ETE = INCASARI DIN OPERATII DE EXPLOATARE PLATI DIN OPERATII DE EXPLOATARE Daca ETE este negativ semnifica faptul ca exploatarea consuma trezoreria in loc de a degaja ( incasarile sunt inferioare platilor ) .

  Cu cat ETE este mai importanta cu atat rentabilitatea de exploatare si potentialul de autofinantare sunt mai mari .

 • 1.3 Fluxuri nete de trezorerie din operatii de investitii si din operati de finantare Fluxul de investitii din operatii de investitii si de finantare = Resurse durabile altele decat CAF Alocari stabile NFR legata de operatiile de investitii si de finantare = FR (resurse durabile alocari stabile) CAF NFR legata de variatia operatiilor de investitii si de finantare . Rezulta:

  Fluxul net de trezorerie din operatii de investitii si de finantare=FR CAF NFR legata de operatii de investitii si de finantare .

 • 1.3 Fluxuri nete de trezorerie din operatii de investitii si din operati de finantareMajoritatea tablourilor de fluxuri adopta structura urmatoare :

  trezoreria datorata activitatii + trezoreria datorata investitiei + trezoreria datorata finantarii ------------------------------------------ = variatia globala a trezoreriei

 • 1.4 Intelesul pentru analiza calculului ETE pornind de la EBE in afara variatiei stocurilorCalculul nu necesita determinarea variatiei stocurilor iar in consecinta se evita a se prevedea la inventarierea acestora , fat ce poate antrena probleme de finantare .

  a) Procedura de redresare juridica

  - Incetare platii - pentru a face fata platilor din pasivul exigibil conducatorii intreprinderilor trebuie sa fie constat preocupatiide acest aspect .

 • 1.4 Intelesul pentru analiza calculului ETE pornind de la EBE in afara variatiei stocurilorb) Calculul imediat

  - variatia trezoreriei este independenta:

  - de valoarea stocurilor ; - de politica de amortizare si provizioane.

 • 1.4 Intelesul pentru analiza calculului ETE pornind de la EBE in afara variatiei stocurilorc) sensibilitatea la variatii de activitate - proasta vanzare duce la supra-stocaj care influenteaza calculul EBE , prin urmare ETe este un indicator de risc . -efectul foarfece - In cazul in care NFRE creste mai puternic decat EBE ,iar cifra de afaceri prin crestere tinde sa reduca trezoreria . - previziunile rentabilitatii - consta in actualizarea fluxurilor de trezorerie de exploatarea previzionara. ETE este un indicator al valorii intreprinderii si al rentabilitatii investitiilor - planul de finatare - ETE este o sursa-cheie a planului unui proiect de investitii,iar excedentul de trezorerie indica puterea de finantare a intreprinderi

 • 1.4 Intelesul pentru analiza calculului ETE pornind de la EBE in afara variatiei stocurilord) competitivitatea activitatilor

  - variatia trezoreriei de exploatare este un indicator de competitivitate a diferitelor activitati ale intreprinderii .

 • 1.5 Capacitatea de autofinantareDefinitia CAF - este definita ca diferenta dintre veniturile incasabile (generatoare de incasari ) si cheltuieli platibile (care antreneza plati ) - nu toate veniturile sunt incasabile ; - nu toate cheltuielile sunt platibile ; - veniturile din cesiuni de elemente de activ ridica o problema particulara .

  Cheltuielile neplatibile : - dotatiile in contul amortismentelor; - dotatiile in contul provizioanelor; - valoarea contabila a elementelor de activ cedate. - Cheltuielile neplatibile sunt calificate drept cheltuieli calculate .

  Veniturile neincasabile : - reluarile asupra amortismentelor si provizioanelor; - cota-parte a subventiilor de investitii virate rezultatului; - Valoarea veniturilor neincasabile este data printr-un calcul si nu prin observarea incasarilor .

 • 1.5 Capacitatea de autofinantareVeniturile din cesiuni de elemente de activ - contribuie la incasari ,reprezentand o sursa de finantare. - sunt asimilate pentru calculul CAF ,veniturilor neincasabile . Cesiunile de activ imobilizate si achizitiile evidentiaza functia de investitie .

  Calculul capacitatii de autofinantare a) pornind de la elememtele incasabile si platibile ( pornind de la EBE ) - EBE contribuie in totalitate la formarea CAF CAF = EBE + alte venituri de exploatare + venituri financiare incasabile + venituri exceptionale incasabile - alte cheltuieli de exploatare - cheltuieli financiare platibile - participarea salariatilor la rezultate - impozit pe profit

 • 1.5 Capacitatea de autofinantareCalculul capacitatii de autofinantare - b) calculul CAF pornind de la rezultatul exercitiului -rezultatul este diferenta dintre veniturile si cheltuielile generatoare de incasari si plati si contribuie la capacitatea de autofinantare .

  CAF = rezultatul exercitiului - reluari asupra amortismentelor si provizioanelor - venituri din cesionarea elementelor de activ - cota-parte din subventiile de in

Recommended

View more >