uro genital

Post on 17-Dec-2015

212 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

referat

TRANSCRIPT

Masterand:Grosu Ana-Maria Alexandra

Kinetoterapia n afeciuni uro-genitale

Elasticitatea unui muchi variaz n funie de calitatea fibrelor sale: un muchi bogat n fibre rapide este mai elastic i invers, un muchi mai bogat n fibre lente este mai puin elastic.Obiectivele reeducrii Propietile musculare rezumate mai sus, vor antrena desigur o serie de atitudini integrate n gestul reducativ. 1. Ameliorarea factorilor structurali ai muchiului striat Se bazeaz pe urmtoarele dou principii: a) pricipiul repetrii contraciilor cu rezisten maximal care urmrete cretera miofibrilelor i cretera vascularizaiei. b) principiul contraciilor cu vitez maximal care va urmri cretera calitii fibrelor musculare de tipI i tip II.2. Ameliorarea factorilor nevoi Se bazeaz pe principiul rezistenei maximale prelungite i se traduce prin efecte benefice n ceea ce privete recrutarea fibrelor i sincronizarea unitilor motorii. 3. Ameliorarea coordonrii musculare Se realizeaz fie lucrnd specific o parte a carenei ridictorilor, dac ea este slbit, fie nvnd pacienii s localizeze contraciile voluntare solicitate de reeducator astfel nct ele s nu fie parazitate de contracia abdominalilor, fesierilor sau adductorilor. 4. Ameliorarea elasticitii musculare Se poate realiza prin adecvarea rspunsului muscular voluntar la reflexul miotatic i const tocmai n antrenamentul bazat pe contracia voluntar ce trebuie s urmeze reflexului miotatic.

Testele de apreciere a musculaturii perinealeExerciiile de testare sunt elemente de apreciere , dar i exerciii tip de reeducare perineal , ce vor servi odat nvate la exersarea musculaturii perineale.TESTUL I se poate imagina ca i o coborre uoar a carenei ridictorilor de ctre degetele examinatorului n direcia anusului i permite apoi msurarea rspunsului natural al pacientei . TESTUL II - adaug testului precedent un stretch reflex. Se imagineaz ca i o punere n tensiune a carenei ridictorilor, iniiat de degetele examinatorului la care se adaug o micare (apsare) brusc i puternic n captul tensiunii, micare care declaneaz reflexul concentric. Pacienta, bine informat n prealabil, va aduga propria sa contracie voluntar, ndat ce percepe micarea brusc. Aprecierea diferenei de performan ntre cele dou teste d o idee asupra calitilor elastice ale fibrelor: o diferen nul sau mic pune n eviden o dificultate a musculaturii de a funciona n manier pliometric. TESTUL III adaug testului II o rezisten n timpul fazei concentrice . Aceast rezisten trebuie s varieze n intensitate n scopul obinerii rezistenei maximale (RM) i n consecin a rezistenei optimale (RO) , avnd aceleai valori ca i cele stabilite de Delorme i Watkins. TESTUL IV - const n meninerea la diferite nivele de tensiune a contracei maximale; se noteaz timpul maximal. TESTUL V are la baz contracia excentric. Plecnd de la cursa intern maxim, se apreciaz posibilitatea pacientei de a frna progresiv o tensiune indus de degetele examinatorului.

Se apreciaz n special dac micarea este lin, continu, precum i sezaiile proprioceptive care rezult n urma exerciiului. TESTUL VI apreciaz numrul maxim de contracii meninute timp de un minut, sau pn la oboseal. Principiile reeducrii :Acest prgram se va aplica n tratamentul prolapsului i a incontinenei urinare, dar deschide o perspectiv pe termen mediu i lung , nu numai de prevenie , dar i de acces la o reabilitare mai dinamic.Modelul pliometric de reeducare perineal se regsete n exerciiile descrise mai sus. Reeducatorul va aduga tehnicile de bio-feed-back pentru a obine bucla de retroaciune perceput vizual sau auditiv de pacient precum i stimularea electric. Foarte repede ns, se instaleaz obinuina i exist riscul cderii n rutin. De aici deriv necesitatea introducerii de variaii , lucrndu-se ns n acord cu punctele eseniale ale pliometriei. n acest sens se va pune accent pe aceleai trei principii: plasarea deplasarea caracteristicile tensiunii musculare. n acest sens , la baza reeducrii perineale vor sta trei tipuri de antrenamente: 1) Antrenamentul prin variaia poziiei Se bazeaz pe explicaia dat de Huxley nivelului forei dezvoltate de sarcomer n funcie de poziia filamentelor de actin-miozin: fora dezvoltat de sarcomer este proporional cu numrul de puni de actin-miozin existente n

momentul impulsiei, iar numrul de puni depinde de lungimea sarcomerului n acel moment , dup cum urmeaz: - dac sarcomerul este foarte alungit, suprapunerea este slab i se creaz puine puni; - dac sarcomerul este n poziie medie , suprapunerea este mare crendu-se numeroase puni i n consecin se creaz for; - dac sarcomerul este foaerte scurt, acoperirea filamentelor de actin se realizeaz astfel nct este dificil s se mai creeze puni suplimentare. Aceste consideraii se traduc n antrenamentul perineului, n care dei poziia medie a fibrelor este cea mai favorabil dezvoltrii maxime a forei, exist posibilitatea crerii de noi puni suplimentare care ns fr aciunea noastr nu s-ar manifesta niciodat. Deoarece este dificil de calculat o angulaie a fibrelor perineale, ne vom mulumi s folosim urmtorele trei poziii: - poziia natural a carenei va fi considerat ca fiind alungirea medie a sarcomeului, plecnd de la acest nivel se va face impulsul. - poziia scurtat corespunde la ultima plaj baleiat de contracia voluntar. - poziia alungit corespunde , din contr, primelor grade baleiate de contracia voluntar.Aceste variaii ale poziiei trebuie folosite n dou moduri: - fie alegnd lucrul analitic dac se constat un deficit important al uneia din aceste variaii; - fie mixnd exerciiile corespunztoare celor trei poziii, n ordine sau n dezordine. De notat c travaliul n alungire maximal este foarte perturbant. Adaptarea pe care muchiul este obligat s o fac pentru a executa micarea n aceste condiii stresante , este favorabil crerii de noi puni. 2) Antrenamentul prin variaia vitezei Se va aciona asupra timpului de contracie sau altfel spus, asupra vitezei de rspuns la o solicitare Angulaia fibrelor poate fi pstrat sau poate fi variat n funcie de vitez.

Punile de actin-miozin , dup cum a artat Bosco, sunt influenate nu numai de lungimea sarcomerului n momentul producerii forei, dar i de viteza de deplasare. 3) Antrenamentul prin variaia tensiunii Acesta se realizeaz prin variaia de tensiune asupra celor trei elemente constitutive a contraciei pliometrice (faza excentric, scurtul moment izometric, faza concentric).

top related