stereotipuri

Post on 13-Sep-2015

5 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Evenimente de viata! Unele comice!

TRANSCRIPT

STEREOTIPURIntr-un eseu, Umberto Eco deplngea folosirea prea deas i nepotrivit, de ctre italieni, a cuvntului esatto exact. i noi am avut de luptat cu conjuncia conclusiv deci. Se potrivea, nu se potrivea, stimabilul ncepea propoziiunera cu deci. `Deci m doarte burta. Deci soacr-mea e o scorpie. Deci tramvaiul e plin. Deci era s m calce o motociclet. Deci nu m-a clcat. Deci raportez etc. etc. Abia scpai de deci, o alt sintagm i-a fcut loc : mi se pare corect. Cnd o rosteti, ai impresia c eti mai sofisticat, mai intelectual, i d un aer mai aristocratic. Fugrit n timpul comunismului, aerul acesta are azi mare cutare, mai ales c ar putea sluji la retrocedri. Folosit ns n exces, sintagma respectiv poate duce la dialoguri de tipul celor ce urmeaz: - Nevast-ta te neal ! - Mi se pare corect - Vezi, c fiu-tu a rmas corigent. - Mi se pare corect! - Am auzit c la ultimul inventar i-au gsit o lips de 20,000 de produse. - Mi se pare corect ! - Te pate o condamnare de 20 de ani cu executare. - Mi se pare corect! - Mitic, i arde casa ! - Mi se pare corect ! - Gheorghe, i-au furat porcul - Mi se pare corect ! - Maestre, la drepturile de autor i se reineau 1o %, acum i se reine 16% - Arz-i...pardon...Mi se pare corect!- Am un foarte bun prieten igan. Mi se d pste mn: se spune rom

Mi se pare Political correct ! - Prof. G. Nu scap niciun prilej ca s-i njure pe evrei. Se spune c e negaionist. Alii spun c e naionalist extremist. Eu i-a spune huligan!

- Mi se pare mai corect !

- Preedintele l trage de urechi pe primul ministru. Primul ministru se roiete la Ptreedinte. Coabitare fericit !

- Vi se pare corect ?

- Mi-au scurtat rubrica de umor din Realitatea evreiasc. - Mi se pare corect! - Pe vremuri cele mai multe bancuri erau cu i despre evrei. Acum evreii nu mai spun bancuri. Cu toii joac ah ! - Mi se pare corect ! -Adica?

-Adica corectitudine politic, cum ar fi: se spune Paki, atunci cnd nu ti din ce ar provine cineva, "afro-american"n loc de negru, suplimentar special hilar atunci cnd este folosit pentru a descrie o persoan care nu este nici african, niciamerican, persoan cu prejudeci rasiale n loc de rasist. -Eram tnr i iresponsabil, n loc de Am petrecut trei decenii n mod constant optimizat pe cocain.-Predare special n loc de rpire i tortur. - Naional-socialist n loc de nazist.

-Sinucideri cu bombe n loc de atentatori sinucigai.La explicarea termenului, citim:Astzi termenul "corectitudine politic" este folosit mai mult ironic dect cu seriozitate i este n general privit ca un sinonim pentru cenzur.Nimeni nu vede c manipularea limbajului, aceast "corectitudine politic", se aplic numai ca termen pentru manipulare, fcut de ctre alte persoane.-Mi se pare corect!Prietenul I colaboratorul meu solistul Dorin Anastasiu mi-a trimis urmtorul mesaj:

Revista Reader's Digest a organizat un concurs internaional pentru a desemna "Cel mai bun banc din lume". n competiie s-au nscris peste 15 mii de participani din toate colurile lumii, iar premiul n valoare de 1000 de dolari a ajuns n final n Suedia, la Jorgen Jossen.

Cel mai bun banc din lume a avut un succes att de mare la nivel global datorit subiectului abordat: " omul simplu care reuete s i dea o lecie ticlosului arogant" - este de prere Andy Simmons, coordonatorul seciunii de umor de la ediia american a revistei Reader's Digest.

Cel mai bun banc din lume

La o partid de vntoare, un brbat elegant din Stockholm mpuc o ra. Pasrea cade ns n ograda unui fermier, care susine c vnatul i aparine.- E pasrea mea, insist oreanul.Fermierul sugereaz s fie tranat disputa n stil vechi, cu un "ut neao":- Eu i trag un ut ct pot de tare n fund, apoi tu faci la fel cu mine. Cine url mai puin ia pasrea.Brbatul e de acord. Fermierul i trage un ut stranic n prile sensibile. Cnd i revine, oraeanul optete cu greu:- Bine. Acum e rndul meu.- Las, zice ranul. Poi s pstrezi raa.

i Romnia a participat la concurs, iar bancul care a obinut cel mai mare punctaj i aparine lui Claudiu Enache Jiroveanu, un inginer n vrst de 32 de ani .

Cel mai bun banc din Romnia:

Un ofer gonea cu 150 km/or. Vede girofarul unei maini de poliie n oglind si accelereaz. Dup o vreme, vede c nu poate scpa de poliist i trage pe dreapta. Poliistul i spune:- Am avut o zi groaznic i vreau sa ajung acasa. Dar mi-a plcut urmrirea. Aa c zi-mi o scuz bun i te las sa pleci.- Acum trei sptmni, nevast-mea a fugit cu un poliist, zice oferul. Cnd te-am vzut n spate, am crezut c vrei s mi-o aduci napoi.

1

top related