propunere ateliere hartie manuala gradinita general

Post on 14-Sep-2015

219 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

atelier hartie

TRANSCRIPT

Propunere pentru organizarea unui eveniment la Atelierul-muzeu Moara de hrtie Denumirea evenimentului: Povestim, ne jucm i nvm cu Zna Crilor!

Locul desfurrii evenimentului: Atelierul-muzeu Moara de hrtie, Comana, Giurgiu

Durata evenimentului: aprox. 60 de minuteNumr participani: 15 - 25 de copii pe grup. Pentru un numr mai mare de elevi, se pot organiza dou ateliere separate, care se deruleaz n paralel.

Cost: 30 de lei pentru fiecare participant. nsoitorii (1/10 copii) nu pltesc taxa de participare.A. Prezentarea Atelierului-muzeu Moara de hrtie ntr-o lume din ce n ce mai digitalizat, orientat mai mult pe aspectele materiale ale vieii, atelierele Moara de hrtie i propun o apropiere de trecut prin poveti i joac.

Vizitnd Atelierul-muzeu Moara de hrtie, copiii vor descoperi lumea fascinant a nceputurilor crii, a meteugurilor realizate cu suflet, cu drag i cu rbdare.

Copiii vor face mpreun cu Zna crilor o cltorie imaginar n trecutul crilor, vor afla povestea Atelierului-muzeu Moara de hrtie i vor vedea echipamente specifice hrtiei manuale, legtoriei de carte i tiparului manual, precum i documente vechi, gravuri rare, tiprituri speciale.

B. S nvm s reciclm creativ hrtia! - atelier de hrtie manualAtelierele noastre se concentreaz att pe transferul unor informaii utile, ct mai ales, pe transmiterea unor atitudini eseniale n dezvoltarea armonioas a copiilor. Grija fa de natur i fa de ceilali, rbdarea, atitudinea pozitiv sunt doar cteva aspecte urmrite n timpul interaciunii cu micii notri vizitatori. Atelierul i va introduce pe copii n universul aproape pierdut al manufacturrii hrtiei.

Ei vor participa activ la procesul prin care hrtia care n mod normal se arunc, devine past de hrtie i apoi foaie de hrtie manual.n timpul activitilor desfurate la Moara de hrtie copiii vor afla informaii despre tehnici vechi de realizare a crilor, de la realizarea hrtiei la legtorie i tipar. ntr-o atmosfer prietenoas i motivant, copiii vor nva s fac singuri hrtie manual din hrtie reciclat, i astfel, vor contientiza mai bine beneficiile i rolul reciclrii n lumea modern.

Activitile vor avea componente ludice i educative, care vor mbina responsabilizarea social cu dezvoltarea laturii creative a copiilor prin descoperirea unor meteuguri pe cale de dispariie n Romnia.Not: Copiii pot fi ncurajai s vin cu petale de flori uscate care se pot insera n hrtie. Acestea vor putea fi folosite la realizarea de foi de hrtie manual n cadrul evenimentului.

Preul evenimentului include vizita Atelierului-muzeu Moara de hrtie, participarea la atelierele de hrtie manual i materialele aferente. La final, copiii vor pleca acas cu foile de hrtie manual realizate de ei.

V ateptm cu drag la Atelierul-muzeu Moara de hrtie!Despre Moara de hrtie

Conceput ca un Ateliermuzeu, Moara de hrtie (www.moaradehartie.ro) se dezvolt ca un spaiu ce renvie, pstreaz i transmite mai departe tradiii manufacturiere romneti i universale. Am nceput cu hrtia manual, legtoria de carte i tiparul manual, dar ne ndreptm atenia i ctre alte meteuguri.

Atelier-Muzeu, muzeu viu sau doar un loc cu poveti, Moara de hrtie este un spaiu al crilor, unic n Romnia, n care am adunat mrturii ale unor vremuri trecute, echipamente de tipar i legtorie (cel mai vechi echipament dateaz din 1889), gravuri rare, tiprituri vechi.

Moara de hrtie este un muzeu la care nu vii doar s priveti ca s tii mai mult, la noi vii ca s fii mai mult. La noi vii s te bucuri, s descoperi i s pleci schimbat n bine. Poate, mai linitit, mai inspirat, mai dornic s fii i s faci mai mult dect tiai c poi. Moara de hrtie este o experien complex, care te ajut s cunoti trecutul din mai multe unghiuri, nu doar privind i ascultnd ci, mai ales, trind experiena.

Moara de hrtie se concentreaz, n primul rnd, pe promovarea meteugurilor prin organizarea de cursuri, evenimente, vizite. n paralel, ne propunem s crem produse ediie limitat, obiecte din hrtie manual, tiprituri i alte produse specifice celor trei meteuguri.

Din august 2011 pn n prezent, aproximativ 4000 de aduli i copii au participat la atelierele i evenimentele organizate de noi.

ntre august i noiembrie 2012, Moara de hrtie a derulat n coli proiectul Incursiune inedit n lumea crii i a tiparului, co-finanat de Administraia Fondului Cultural Naional. n cadrul acestui proiect, peste 1400 de elevi din Comana, Bucureti, Sibiu i Avrig au aflat despre istoria tiparului n Romnia i n Europa i au participat la ateliere de tipar manual. ntre ianuarie i aprilie 2013, Moara de hrtie a desfurat proiectul Tinerii (re)descoper cultura european a tiparului, un proiect co-finanat de Uniunea European prin programul Tineret n aciune. n cadrul acestui proiect, 4 tineri din Comana i Bucureti s-au documentat despre istoria tiparului i au organizat ateliere de tipar pentru elevii de la coala din Comana. Din septembrie 2013, Moara de hrtie implementeaz un proiect de reciclare a hrtiei finanat prin programul PACT pentru Comunitate, iar din 2014 suntem parteneri n proiectul Model meteugit de formare i ocupare n regiunea Sud-Est, implementat de Universitatea Ovidius din Constana. n vara anului 2014, Asociaia Moara de hrtie a ctigat cel mai important proiect de pn acum, Satul meteugurilor, sprijinit de Guvernul Norvegiei. Prin acest proiect, vom da via unui loc n care oamenii vor redescoperi frumuseea, importana i bucuria practicrii meteugurilor de altdat.Vizita la Moara de hrtie poate fi una dintre cele mai frumoase experiene. Ne-au spus-o muli dintre cei care ne-au vizitat, noi o simim de fiecare dat cnd Moara nflorete prin zmbetele i bucuria copiilor, prin uimirea i recunotina adulilor. Iat ce spun o parte din vizitatorii notri despre noi:

O interesant istorie a hrtiei i a tiparului care i-a fascinat pe copii, introducndu-i n lumea minunat a textului scris, a crilor. O minunat idee de a deschide apetitul celor mici pentru cri! Cu siguran vom mai reveni, chiar dac generaiile sunt altele.

V felicitm pentru ideea inedit de a crea un astfel de spaiu n care copiii s poat lua contact cu experiene noi, n care pot deprinde tehnici i procedee noi, nsuindu-i totodat noiuni despre mediul nconjurtor, ecologie, istorie. V mulumim i v susinem pe viitor!

Acest muzeu este o minunie, nu a mai pleca niciodat de aici!

Cnd ideile sunt dublate de ospitalitate i delicatee, de priviri i zmbete calde i cnd cuvintele sunt rostite ntr-o limb frumos i dulce grit, bucuria este peste msur i va fi dus n casele noastre.

Moara de hrtie, nu numai c ajut mediul, dar i salveaz istoria tipografiei. Bravo, Echipei Moara de hrtie!

Cu adevrat un spaiu de poveste i de unde ies poveti. Un loc minunat care duce mai departe istoria locului (Comana, Dealul Morii) i meteugul. Ne bucurm c existai!

Un crmpei de poveste, magie i istorie. Un geam deschis spre trecut. Minunat!

O poveste extrem de frumoas i de real. O oaz de linite i armonie pentru suflet!

Un loc extraordinar, un adevrat col de natur i istorie cu oameni deosebii pe msura frumuseii locurilor. O idee minunat transformat n realitate! Mult succes n continuare i sper s afle ct mai muli oameni de acest loc cu adevrat deosebit.

De cnd am intrat m-am simit ca acas de la ambiana din atelier pn la cldura cu care am fost primii. Ne bucur foarte mult c se ocup cineva la un grad att de ridicat de realizarea hrtiei manuale. Abia ateptm s revenim i s v gsim cu bine i plini de chef de munc i voie bun.

Nu am mai vzut aa ceva n viaa mea. Este o experien unic n via. Am ntlnit oameni cumsecade i grijulii.

Avei aici unul din acele locuri din care pleci ntotdeauna zmbind, aa c voi mai veni, fiindc tare-mi place s zmbesc aa.

Moara de hrtie

Comana, Str. Funieru nr. 279, 087055 Giurgiu

echipa@moaradehartie.ro, www.moaradehartie.ro

top related