particularități ale consumatorului de droguri

Post on 26-Sep-2015

218 Views

Category:

Documents

4 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

PsihologieConsum de droguri

TRANSCRIPT

Leonte Maria cs. CosovanuMaster PCP, An 1

Particulariti ale consumatorului de droguri

Motivele consumuluiProbleme economice, probleme jurdice, familiale (deces, divor, nenelegeri, violen, abuz fizic i psihic etc).Curiozitate, impulsivitate, teribilism, dorina de a ncerca senzaii nou, de a scpa de reguli rigide.Cutarea plcerii, de a gsi un refugiu, confort psiho-afectiv.Presiunea grupului, urbanizarea, omajul, ignorana, alienarea, izolarea.

Factori predispozani (de risc)Depresie, vulnerabilitate, anxietate, instabilitate .Suspiciozitate, nclcarea normelor sociale i neadaptarea la reguli.

Sistem de valoriTnrul consumator poate valoriza independena, libertatea, acceptarea necondiionat, familia, respectul, dreptatea. Poate avea un sistem de valori pe care l consider bun, dar care este oarecum diferit de cel al familiei, comunitii, societii din care face parte. Consumul de droguri favorizeaz ntreruperea legturilor i comunicrilor interpersonale cu lumea care nu l nelege, care se conformeaz unor norme neacceptate de el. Uneori toxicomanul ajunge s acioneze chiar i mpotriva propriilor lui valori, dependena sa fcndu-l s recurg la orice mijloace de a-i procura drogul. Astfel sunt situaii n care poate ajunge s fure din casa prinilor sume de bani, de a vinde lucruri din cas, de a se implica n tot felul de activiti ilicite.

Emoii triteConsumatorul de droguri triete cu impresia c este diferit de ceilali, c experiena lui este unic i c nu poi ti ceea ce simte el: ,,Tu nu tii cum este!Sunt ancorai n prezent, gndesc n termen de posibiliti, dar pe termen scurt. Plcerea imediat oferit de drog este preferat beneficiilor ndeprtate. Consumul de drog i ajut s depeasc nesigurana i anxietatea dar nu i s i asume responsabilitatea propriilor comportamente. Curajul demonstrat prin acte de nclcare a normelor sociale, actele de violene este autoamgitor.Accentuarea tendinelor patologice se realizeaz odat cu creterea consumului de droguri. Astfel, consumul de substane psihoactive nu numai c nu este rezolvarea problemelor tnrului dar i accentueazderapajulspre patologic. Dac lanceput drogul este utilizat pentru a depi strile de depresie, ndoial, incertitudine, sentimentele de incapacitate, nenelegere i insatisfacie, chiar dezamgire, odat cu trecerea timpului individul ajunge s depind nu numai psihosocial de drog, conceput ca unic soluie, ci i la dependent fiziologic.

Trsturi de personalitateAmbivalena, duplicitatea. Sentimente de vinovie i de autoacuzare ntreinute de cei din jur. Oamenii din apropierea toxicomanului i vor spune lucruri pe care acesta nu ar trebui s le aud, de genul:Eti irecuperabil, Eti complet neajutorat sau Viaa ta scap de sub control.Din acest motiv, tnrul toxicoman va ajunge la oteam de criticismul i furia celorlali.Suspiciozitateaeste o alt caracteristic manifestat de toxicomani.Irascibilitatea, impulsivitatea, nelinitea, explozivitateasunt frecvent ntlnite n comportamentul lor. Cauza acestor manifestri rezid nlabilitatea dispoziieii contribuie la comportamentul violent pe care toxicomanul l poate avea n anumite situaii. Dificultatea de a stabili relaii durabile i benefice cu ceilali, incapacitatea de a gsi alternative situaiei existente.

Consecine ale consumului n plan medical, personal, profesional, familial, interpersonalSntatea este profund afectat, apar tot felul de probleme medicale n timp. Din punct de vedere profesional, apar dificulti la coal sau la locul de munc, scderea performanelor, abstenteism, abandon colar, delsare, lipsa de interes, motivaie i implicare. Din punctul de vedere al relaiilor familiale i interpersonale se creeaz o ruptur, o lips de comunicare, de nelegere i posibile conflicte. Individul pierde interesul pentru familie i activitile de familie, este apatic, lipsit de energie, are o stim de sine sczut, rupe relaiile de prietenie vechi sau evit s vorbeasc despre noii prieteni, consumatori de droguri, devine excesiv de secretos, iritabil. Apar schimbri n activitile pe care le desfor, hobby-urile sale.

top related