p.15,cr âciunul la armeni

Post on 16-Jan-2015

74 Views

Category:

Education

5 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Crăciunul la Armeni,etiopeni,eritreeni, sirieni, indieni-din Malankara, şi egipteni.

G. Kümbetlian

Data exactă a naşterii Mântuitorului Iisus Christos este necunoscută. Primii creştini sărbătoreau naşterea lui Iisus în ziua de 6 ianuarie, ziua botezului Lui.

Regatul Armean s-a declarat creştin în anul 301 (primul în istorie) şi a interzis religiile păgâne, considerându-le ilegale. Ca şi până atunci deci, naşterea Domnului Iisus Christos era sărbătorită în aceeaşi zi cu botezul Lui, în ziua de 6 ianuarie.

Constantin cel Mare, n. 272 (306-337)

În Imperiul Roman, Constantin cel Mare, devenit Împărat în anul 306, cucereşte puterea absolută după bătălia de la Podul Milvius (Roma, 312) împotriva rivalului său Maxentius. În noaptea dinaintea bătăliei i se înfăţişează celebra viziune a Crucii, sub semnul căreia cucereşte victoria, fără ca acest Eveniment să-i schimbe radical orientarea religioasă, Eveniment care-l va marca abia după anul 315.

Este adevărat, că încă de la numirea sa ca Împărat, Constantin c.M. a interzis persecuţia creştinilor, ordonând restituirea averilor confiscate lor. Dar aceeaşi toleranţă a manifestat-o şi faţă de păgâni, până la sfârşitul domniei sale.

Bătălia de la Podul Milvius (Roma)

Viziunea Sfintei Cruci de către Constantin

Împăratul Constantin cel mare

Sub domnia sa, creştinismul a fost acceptat şi tolerat după anul 313, în paralel cu religiile păgâne.

Încercând să împace diferitele orientări

religioase, împăratul Constantin cel Mare

Zeul SATURN a emis în anul 313 Edictul Imperial de la Milan, prin care a stabilit ca ziua de naştere a Mântuitorului să fie serbată în ultima zi a sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor, la 25 decembrie. Edictul de la Milan nu consfinţeşte creştinismul ca religie de stat, acest Eveniment urmând să aibă loc abia în anul 320.

În anul 320, Constantin cel Mare al Bizanţului a declarat Imperiul ca fiind un stat creştin, dar fără să revină asupra datei de 25 decembrie, ca zi de naştere a lui Iisus Christos. În anul 324 au început lucrările de construcţie a capitalei creştine Constantinopol, inaugurate în 330 şi finalizate în 336.

Teodosiu cel mare

În Imperiul Roman de apus Crăciunul a început să fie sărbătorit în mod diferit de botez, începând cu anul 375. Teodosiu cel Mare al Bizanţului a proclamat creştinismul ca singură religie acceptată în imperiu, abia în anul 381.

În anul 451 a avut loc Sinodul Bisericilor Creştine de la Chalcedon, la care au fost invitate toate

Bisericile Creştine ale momentului.

Chalcedonul era o aşezare pe coasta asiatică de nord a Mării Marmara, vis-a-vis de “Byzantium” , viitorul

“Istanbul” şi la sud de “Scutari” (Űsküdar”).

Byzantion Scutari. Biserica “Surp Krikor Lusavoric”

“Kadiköy”

Chalcedon era o veche aşezare feniciană

(“Carthage”-“Oraşul Nou”), în prezent

cartier al Istanbulului- “Kadiköy” sau Satul

“cadiilor”, adică al juriştilor, inclusiv-prin

generalizare-confesionali.

La Adunarea Sinodului urmau să se discute aspecte importante ale religiei creştine, printre care şi

problema datei de naştere a Mântuitorului. Întrucât la acea dată Regatul Armean se afla într-un război pe viaţă şi pe moarte cu Perşii, delegaţia Bisericii

Armene nu a putut participa la lucrările sinodului.

Sinodul de la Chalcedon a luat în discuţie şi Edictul de la Milan din anul 313, acceptându-l ca document al Sinodului. Întrucât recunoaşterea Edictului de la Milan ar fi putut fi interpretată ca o acceptare tacită a influenţei post-factum a unor sărbători păgâne (caduce) asupra evenimentelor atât de importante ca cele ale vieţii Mântuitorului, Biserica Armeană nu a recunoscut, de atunci şi până astăzi, data de 25 decembrie ca dată de naştere a lui Iisus Christos. Ca urmare, Biserica Armeană precum şi celelalte amintite în subtitlu, au rămas să considere ca dată de naştere a lui Iisus cea stabilită din primele decenii şi secole de creştinism şi anume 6 ianuarie (cea de botez).

BIBLIOGRAFIE SUMARĂ1. Lemerle, Paul, “Istoria Bizanţului”,

www.odaiadesus.ro2. Vosganian, V., 6 ianuarie 2013, “Crăciunul

la armeni. Şi de asemenea şi Boboteaza”3. The Telegraph din 21.11.2012 “Benedict al

XVI-lea, Data naşterii lui Iisus este greşită”4. Wikipedia, “Crăciunul”5. Wikipedia, “Botezul lui Iisus”6. Wikipedia, “Council of Chalcedon”7. Wikipedia, “Chalcedon”

top related