monitorizarea activitatii csie

Post on 10-Nov-2015

218 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Master Aprofundare Informatica Economica CSIE ASE.

TRANSCRIPT

Template 2:

Vizualizarea activitii la nivelul bazei de dateObiectiv: Scopul acestui exerciiu este de a lucra cu o serie de instrumente ce permit vizualizarea unor probleme de performan sczut aparute n activitatea bazei de date.

1. Creai un nou tablespace denumit TBSADDM cu un datafile addm1.dbf de 50 MB i v asigurai c tablespace-ul TBSADDM nu utilizeaz Automatic Segment Space Management (ASSM). Putei s utilizai EM sau acest script:create smallfile tablespace "tbsaddm"

datafile 'addm1.dbf' size 50m

logging

extent management local

segment space management manual;

2. Creai un nou user ADDM cu parola ADDM. Asociai acestui user tablespace-ul TBSADDM ca default tablespace i tablespace-ul TEMP ca temporary tablespace. Acordai acestui user urmtoarele roluri CONNECT, RESOURCE, DBA. Putei s utilizai EM sau acest script:

drop user addm cascade;

create user addm identified by addm

default tablespace tbsaddm

temporary tablespace temp;

grant connect, resource, dba to addm;

3. V conectai cu ADDM, creai tabela ADDM i colectai statistici pentru aceast tabel. Utilizai Automatic Workload Repository (AWR). Paii pentru aceste activiti sunt redai mai jos:V conectai cu utilizatorul ADDM /ADDM i executai urmtoarele comenzi:

drop table addm purge;

create table addm(id number, name varchar2(2000));

exec DBMS_STATS.GATHER_TABLE_STATS(user, 'ADDM',estimate_percent=>DBMS_STATS.AUTO_SAMPLE_SIZE);

exec DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT();

4. Prin executarea unui script care solicit baza de date creai o activitate pe care s o monitorizai. Rulai scriptul lab_12_04.sql de 10 - 12 ori pentru a putea s observai o activitate la nivelul bazei de date.

5. In Enterprise Manager, observai pagina Performance. Vizualizai datele de performan culese n timp real la un interval de 15 secunde. Dup ce rulai scriptul de mai sus, putei s observai o cretere brusc (spike) pe graficul Average Active Sessions.

Dup ce observai o ameliorare a activitii pe graphic executai un script care va fora realizarea unui nou snapshot i culegerea de noi statistici pe tabela ADDM. Paii sunt:a) V conectai n Enterprise Manager.

b) Click pe tabul Performance.

c) Dup ce observai o ameliorare n activitatea din graficul Average Active Sessions, ntr-o fereastr SQL executai:

exec DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT();

exec DBMS_STATS.GATHER_TABLE_STATS(user,'ADDM');

6. Accesai i vizualizai analizele Performance Analysis pentru a vedea impactul scriptului rulat anterior asupra bazei de date. a) Navigai pe pagina principl (Database home page), click pe Advisor Central din partea de jos a paginii.b) Task-ul ADDM ar trebui s fie afiat, dac nu este cutai acest task pentru a-l vizualiza.

c) Selectai task-ul, click pe View Result (sau click pe numele task-ului).

n seciunea Performance Analysis putei observa c prima activitate (finding) are un impact de 100% asupra sistemului.

d) Click pe link-ul SQL statements consuming significant database time were found.

e) Vizualizai recomandrile din pagina Performance Finding Details. Detaliile furnizate nu sunt ns sufieciente pentru a nelege ceea ce a provocat creterea brusc a activitii. Click Back pe browser-ul Web.

f) Pe pagina Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM), click pe link-ul Read and

write contention of database blocks was consuming significant database time.

Apar recomandri: Recommendations.

g) Acestea v recomand s utilizai opiunea Automatic Segment Space Management pentru tabela ADDM.

7. Pentru a implementa recomandrileva trebui s recreai obiectul ntr-un tablespace nou denumitl TBSADDM2 cu un fiier de date de 50 MB denumit addm2_1.dbf.

De data aceast tablespace-ul TBSADDM2 trebuie s utilizeze opiunea Automatic Segment Space Management. tergei tabela ADDM i o recreai n tablespace-ul TBSADDM2, culegei statistici i realizai un nou snapshot. Intr-o fereastr SQL rulai:drop table addm purge;

create table addm(id number, name varchar2(2000)) tablespace TBSADDM2;

exec DBMS_STATS.GATHER_TABLE_STATS(user, 'ADDM');

exec DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT();

8. Recreai o activitate la nivelul bazei de date prin rularea scriptului lab_12_04.sql de 10-12 times.9. In Enterprise Manager, vizualizai pagina Performance. Dup operioad de timp putei sobservai iar o cretere brusc (spike) pe graficul Average Active Sessions. Dup ce activitatea se mai reduce, creai un nou snapshot i culegei statistii referitoare la tabela ADDM. Putei s utilizai urmtoarele scripturi:exec DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY.CREATE_SNAPSHOT();

exec DBMS_STATS.GATHER_TABLE_STATS(user, 'ADDM');

10. Vizualizai seciunea Performance Analysis pe pagina Database.

a) Click pe Advisor Central din josul paginii.b) Click pe task-ul ADDM. Putai observa c nu mai sunt recomanri referitoare la schem sau la modul de management al tablespace-ului. Prin crearea unui tablespace avnd optiunea Automatic Autoextend Segment se rezolv problema principal a acestui tip de activitate.

top related