incercarea turbinei banki

Post on 22-Nov-2015

60 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

  • NCERCAREA UNUI MODEL DE TURBIN BANKI

    1. Scopul lucrrii Lucrarea urmrete exemplificarea modului de ncercare i de trasare a unui set de curbe

    caracteristice pentru modelul unei turbine Banki.

    2. Descrierea modelului turbinei Banki i a standului de ncercri Modelul de laborator este o turbin Banki cu ax orizontal. Rotorul este dispus pe un arbore, sprijinit n dou lagre cu rulmeni, aflate pe carcasa turbinei. Admisia apei n turbin se face prin reglarea manual a vanei situate pe conducta de admisie a turbinei.

    n figura1 se prezint schema standului de ncercare a modelului turbinei, iar n fig.2 fotografiile standului.

    Turbina 1 are n amonte un tronson de conduct 2, racordat la sistemul de alimentare cu ap al laboratorului. Pe tronsonul de conduct din amonte de injector se afl un tub Venturi 4 pentru msurarea debitului, cu diametrele D = 350 mm i d = 175 mm i cu prize de presiune la fee. Tubul Venturi, are un coeficient de debit mediu =0,977. Diferena de presiune generat de tubul Venturi este msurat prin intermediul manometrului diferenial cu mercur 5, la care se citete denivelarea h . Pe conducta de admisie se afl o priz de presiune cuplat la un manometru cu element elastic 6, la care se citete presiunea medie la intrarea n turbin 1p . La ieirea din carcasa turbinei apa intr ntr-un canal 7, situat sub turbin, din care ajunge n bazinul staiei de pompare.

    Turbina este cuplat cu o frn hidrodinamic cu statorul basculant 8, care prin modificarea gradului de umplere realizeaz diferite momente de frnare. Statorul frnei este legat la un dispozitiv mecanic 9 de msurare a momentelor M date de turbin. Frna este prevzut cu un robinet de golire i cu un robinet de umplere.

    Pentru msurarea turaiei se utilizeaz un tahometru portativ 10, prevzut cu un element elastic conic care se introduce n gaura de centrare din arborele turbinei.

    Fig.1. Schema standului de ncercri a modelului turbinei Banki.

  • Fig. 2 Fotografiile standului.

    3. Modul de lucru Se deschide complet vana 3 de la circuitul de alimentare a turbinei. Se purjeaz aerul din

    conductele de legtur la manometrul diferenial 5 cuplat la prizele tubului Venturi i se nchide robinetul de golire a frnei. Se citete denivelarea h la manometrul diferenial 5 i presiunea 1p la manometrul cu element elastic 6 legat n amonte de turbin.

    Se ateapt stabilizarea regimului de funcionare i se citesc valoarea turaiei n la tahometrul 10 i valoarea momentului M pe cadranul frnei 9. Se umple n trepte frna cu ap i pentru fiecare grad de umplere, dup stabilizarea turaiei, se citesc valorile turaiei n i a momentului M.

    Dup umplerea complet a frnei, aceasta se golete complet, se stabilete o nou deschidere a vanei, se msoar noile valori ale denivelrii h la manometrul diferenial i ale presiunii 1p la intrarea n turbin, i se reiau msurrile pn la o nou umplere complet a frnei. Se repet operaiile pentru toate deschiderile vanei.

    Valorile obinute din msurtori se trec n tabelul 1:

    Nr. Crt. Poziia vanei [-] 1

    p [bar]

    h [m]

    M [kgfm]

    n

    [rot/min]

  • 4. Prezentarea i prelucrarea rezultatelor. Pe baza valorilor din tabelul 1, utiliznd formulele de mai jos, se calculeaz datele din tabelul 2.

    Tabelul 2 Q [m 3 /s]

    1v

    [m/s] H [m] h

    P [kW]

    mP [kW]

    11n

    [rot/min] 11Q

    [m 3 /s]

    Caracteristica tubului Venturi este dat de relaia:

    pi

    pdQ = 2

    42

    n care p [N/m 2 ] i Q [m 3 /s]. Dac se utilizeaz un manometru cu tub U cu mercur, la care se citete denivelare h [m],

    diferena de presiune va fi: ( ) hgp OHHg = 2 Viteza la intrarea n turbin se calculeaz cu relaia

    AQ

    v =1 [m/s]

    unde A reprezint aria transversal de curgere 4

    2DA pi=

    Cderea se calculeaz cu relaia g

    vpH2

    211 +=

    [m]

    Puterea absorbit de la curentul de ap are expresia HQPh = 81,9 [kW] iar puterea util dat de turbin se calculeaz cu relaia

    100010

    30MnPm

    pi= [kW]

    Pentru randament, turaia unitar i debitul unitar se folosesc expresiile :

    h

    m

    PP

    = HDn

    n

    =11 HDQQ 211 =

    5. Trasarea curbelor caracteristice

    a. Curbele moment funcie de turaie la diferite poziii ale vanei de pe conducta de admisie M =M (n, poziia vanei) se traseaz direct pe baza datelor din tabelul 1, cte o curb pentru fiecare poziie a vanei de pe conducta de admisie, toate pe acelai grafic.

    b. Curbele putere funcie de turaie la diferite poziii ale vanei de pe conducta de admisie P =P (n, poziia vanei) se traseaz pe baza datelor din tabelul 2, cte o curb pentru fiecare poziie a vanei de pe conducta de admisie, pe un grafic separat. La punctele msurate se poate aduga punctul din origine, cu n = 0 i P = 0.

    c. Curbele de randament funcie de turaia unitar la diferite poziii ale vanei de pe conducta de admisie = ( 11n , poziia vanei) se traseaz toate pe acelai grafic, cte una pentru fiecare poziie a vanei de pe conducta de admisie, pe baza datelor din tabelul 2. La punctele respective poate fi adugat punctul din origine 11n =0, = 0.

top related