ghid pentru utilizarea corectă a benzilor de montaj weiconpentru: panouri tip sandwich în...

Post on 21-Jan-2020

19 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Ghid pentru utilizarea corectă a

Benzilor de montaj WEICON

www.weicon.com

www.weicon.com/app

Ger

man

Quality

Industria

l gra

de

ADEZIVUL cel mai potrivit la un CLIC distanță

2

De ce am folosi benzi adezive?Benzile de montaj combină multe avantaje devenind din ce în ce mai populare printre utilizatorii industrial. Prin manipularea facilă, aderența imediată și gama largă de aplicații benzile adezive de montaj adaugă un plus de versatilitate gamei noastre de produse.

Care sunt avantajele benzilor adezive?Benzile adezive permit o manipulare ușoară și flexibilă precum și accelerarea proceselor datorită aderenței lor instantanee. Din cauza grosimii lor standard benzile adezive umplu interstițiile în mod uniform, nivelând în același timp parțial suprafețele neregulate.

În plus acestea nu au limitări cum ar fi timpul de aplicare, nu eliberează substante dăunătoare în mediul înconjurător și rămân fixe o dată ce au fost aplicate. De asemenea datorită faptului că nu se scurge nici un adeziv lichid la aplicare ele nu necesită o operațiune ulterioară de curățare.

Posibilități nelimitate?În pofida avantajelor și adaptabilității lor benzile de montaj nu sunt „soluții de lipire universale“. Benzile adezive sunt foarte flexibile și nu au nevoie de timp de uscare după aplicare. În acest fel ele rămân elastice dar nu pot dezvolta o rezistență internă foarte mare. Grosimea lor este cea care determină distanța între materialele lipite și prin urmare și capacitatea de umplere a intestițiilor este limitată. Benzile sunt ușor de utilizat datorită geometriei lor predefinite dar în cazul în care sunt utilizate ca și adezivi obișnuiți acestea trebuie presate după aplicare.

Ce este o lipire hibridă? Sintagma magică 'lipire hibridă ' poate fi auzită din ce în ce mai des. Aceasta se referă la combinarea utilizării avantajelor mai multor tipuri de adezivi. Prin utilizarea benzii de montaj și a unor adezivi unicomponenți sau bicomponenți aderența instantanee poate fi combinată cu rezistența structurală înaltă. În acest fel rezultă componente care pe lângă faptul că pot fi manevrate imediat, datorită benzii de montaj, vor avea în final o rezistență mare.

3

WEICONBenzi de montaj

Cum se utilizează

Cum aflu de câtă bandă adezivă am nevoie? Fișele cu date tehnice vă pun la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a efectua lipirea în mod corect. În general benzile adezive pot fi supuse numai anumitor solicitări. Acestea rezistă foarte bine la rupere și forfecare. De regulă trebuie însă evitate îmbinările care generează sarcini de torsiune sau exfoliere. De asemenea este indicat ca sarcina și forfecarea să fie dispuse uniform pe întreaga suprafață. A se evita tensiunile la nivelul marginilor suprafețelor lipite.

Exemple practice:In aplicațille de lipire efectuate deasupra capului, de ex. fixarea unor panouri de tavan, adeziunea este expusă la sarcini de tracțiune datorită greutății componentelor. Capacitate portantă se referă aici la sarcinile transmisibile. Aceasta ar trebui să fie determinată în cadrul unui test de rezistență la tracțiune efectuat pe materialele utilizate. Capacităție noastre de încărcare au fost determinate pentru lipirea pe oțel nealiat.

In aplicațiile de lipire verticală, de ex. fixarea unor panouri pe perete, adeziunea este expusă unor sarcini de forfecare. Din această cauză cea mai mare parte a sarcinii trebuie să se afle în imediata apropiere a adezivului astfel încât să nu genereze exfoliere sau scindarea tracțiunii. Rezistența la forfecare dinamică se referă la sarcinile transmisibile în acest caz. Determinarea acesteia s-a efectuat pentru lipirea pe oțel nealiat.

Aplicațiile deasupra capului trebuie realizate cu foarte mare grijă !

Conform standardelor DIN 2304 și DIN 6701, toate lipirile cu adezivi sunt clasificate de către utilizator în clase de siguranță S 1 - S 4 (DIN 2304) sau de la A 1 la A Z (DIN 6701). De fapt clasificarea se bazează pe răspunsul la întrebarea:

Ce se întîmplă când o lipire cu adeziv cedează?Pentru informații pertinente, vă invităm să accesați:

www.qualitaetssicherung.ifam.fraunhofer.de

4

Informații importante pentru aplicare

Temperatura de aplicareTemperatura ideală pentru aplicare este între +15°C și +30°C. Nu se recomandă lipiri cu adezivi efectuate în alte intervale de temperatură.

Curățarea suprafețeiPentru a obține o lipire optimă, suprafețele trebuie să fie uscate, fără urme de praf și fără urme de agenți demulanți sau uleiuri. Suprafața aderentă nu trebuie să intre în contact cu degetele. Utilizați agenți de curățare blânzi cum ar fi WEICON Curățare Suprafețe. Respectați instrucțiunile de siguranță ale producătorului. Cârpa de curățat nu trebuie să lase scame și poate fi utilizată numai o dată.

Suprafața de lipitLipirile ideale cu adeziv sunt posibile pe suprafețe uniforme. Perechi de materiale neproblematice: metale, sticlă, PVC rigid, policarbonat. Exemple de perechi de materiale greu de lipit: PP și PE, suprafețe vopsite în câmp electrostatic, diverse tipuri de cauciuc, suprafețe plastice lubrifiate, PVC moale și siliconi.

PresareaPentru a obține rezistență maximă a adezivului, benzile trebuie să fie atașate ferm de suprafață. Din această cauză este recomandabil ca presarea acestora să se facă cu o rolă presoare sau lamă nivelatoare.

Lipirile cele mai bune pot fi obținute prin aplicarea benzilor cu un aplicator de bandă. Acesta previne pătrunderea aerului și asigură obținerea unor rezultate optime.

Termenul de valabilitateBenzile adezive au un termen de valabilitate general de 12 luni de zile dacă se respectă condițiile de depozitare.

În mod ideal, benzile de montaj se depozitează în camere uscate cu climat interior non-variabil, protejate împotriva razelor directe ale soarelui.

5

Benzile noastre dublu adezive-comparație

Universală Specială

Transparentă Gri

Str

uctu

ra b

enzi

i de

mon

taj Adeziv: acrilat

Culoare: transparentă

Folie de protecție: folie PE, roșie

Adeziv: acilat, spumă acrilică modificată

Culoare: gri

Folie de protecție: folie PE, verde

Car

acte

ristic

i

Bandă dublu adezivă foarte flexibilă, perfect transparentă realizată din adeziv acrilic pur. Datorită calităților profilului poate fi utilizată atât în interior cât și în exterior, fiind recomandtă pentru aplicații în care este nevoie de o îmbinare transparentă și flexibilă. În plus adezivul prezintă bune calități de absorbție.

Bandă gri, dublu adezivă , din spumă acrilică modifficată. Adezivul de înaltă rezistență are o aderență excelentă pe cele mai diverse substraturi (ex. materiale plastice sau suprafețe vopsite). Banda este foarte flexibilă ceea ce permite o compensare optimă a tensiunilor ce apar în lipirile pe suprafețe curbate.

Dom

enii

de a

plic

ații

- pentru îmbinări la vedere

- poate umple intestiții mici (0.5mm)

- variate combinații de materiale

- poate fi utilizată pentru lipirea pe suprafețe

foarte netede și materiale plastice cu energie

de suprafață scăzută. (ex. PE, PP)

Aplicații ale benzilor de montaj WEICON Pentru: panouri tip sandwich în construcțiile interioare, rame și panouri acrilice în industria publicitară, carcase în industria electronică, absorbția vibrațiilor în industria construcțiilor de mașini, componente de caroserie, panouri pentru aplicații casnice, profile metalice, trape de vizitare, etc.

WEICONBenzi de montaj

6

Transparentă Gri

Alungirea la rupere 750 % 750 %

Rezistența la rupere 9 N/cm 10 N/cm

Capacitatea portantă 80 kg/m 85 kg/m

Rezistența la forfecare dinamică* 40 N/cm² 45 N/cm²

Rezistența la forfecare statică** > 10.000 Min. > 10.000 Min.

Rezistența adezivului pe oțel* 20 N/cm 20 N/cmRezistența la tracțiune pe aluminiu T-Block*

80 N/cm 50 N/cm

Rezistența după 24 ore 60-80% 60-80%

Lățimea 19 mm 19 mm

Lungimea 3 metres 3 metres

Grosimea materialului 0,5 mm 0,9 mm

Diametrul rolei 40 mm 40 mm

Rezistența la temperatură între -40 și +160 °C între -40 și +120 °C

Date tehnice

Benzi de montaj -date tehnice explicate pe scurt

* 72 h** +23°C și +70°C, 1000 g, 625 mm2

Detalii referitoare la modalitățile de testare:

Testarea rezistenței la rupere:

1 Alungirea la rupereEste valoarea elongației la care se rupe materialul. În cazul benzilor de montaj această valoare a fost determinată conform DIN 14410 și exprimată în procente.

2 Rezistența la rupereAdesea numită și rezistența la tracțiune, această valoare reflectă forța necesară pentru a rupe un material. În cazul benzilor de montaj este determinată cf. DIN EN în N/cm (cm se referă în acest context la lățimea benzii).

3 Capacitatea portantă 85 kg/mSe referă la capacitate portantă în timpul efortului de rupere la tracțiune atunci când lipirea s-a efectuat pe două componente din oțel (ex. în cazul unei benzi cu lungimea de 1 m și lățimea de 19 mm, capacitatea portantă verticală este de aproximativ 85 kg).

1

2

3

4

5

6

7

8

7

Testarea rezistenței la forfecare:

4 Rezistența la forfecare dinamică Este echivalentă cu rezistența la forfecare obișnuită. Se testează ca și în cazul celorlalți adezivi cu ajutorul unui dispozitiv specific. Este exprimată în N/cm², pentru că altfel valorile ar fi considerate extrem de mici.

5 Rezistența la forfecare staticăTestare pentru determinarea rezistenței la fluaj a benzilor adezive. Mostrele sunt încărcate cu 1000 g la +70°C. Dacă în decurs de șapte zile (10,000 minutes) mostra nu a suferit nici o schimbare sau deformare se consideră că a trecut testul.

Testarea rezistenței la exfoliere (peeling):

6 Rezistența adezivului pe oțel(sau rezistența la exfoliere)

Rezistența adezivului este de fapt combinația adeziunii și coeziunii referindu-se la efortul de care este nevoie pentru a înlătura o bandă adezivă aplicată pe o anumită suprafață. Pentru a obține valori comparabile, încercările de laborator se efectuează conform DIN EN 1939. În acest sens, se aplică o bandă dublu adezivă pe o fâșie de oțel și apoi, după ce aceasta se rulează cu ajutorul unei role de oțel, se exercită o forță de tracțiune într-un unghi de 180° cu o anumită viteză-forța necesară pentru a face acest lucru este măsurată în N/cm (cm se referă la lățimea benzii în acest context).

7Rezistența la tracțiune pe aluminiu T block

Reprezintă rezistența la tracțiune a două blocuri T din aluminiu lipite cu bandă adezivă. În acest caz se măsoară forța necesară pentru a desprinde banda de pe suprafață. Cele două componente sunt trase în unghi de 90°, iar efortul necesar este măsurat în N/cm (cm se referă la lățimea benzii în acest context).

8 Dezvoltarea aderenței

Benzile adezive dezvoltă o așa numită rezistență inițială imediat ce au fost aplicate. Unii adezivi, în special cei pe bază de acrilați ating rezistența maximă după 72 de ore de la aplicare.

1 h

Rezistența la exfoliere

24 h

Timp după aplicare(h)x

x

WEICONBenzi de montaj

Not

ă: R

ecom

and

ările

sau

sp

ecifi

caăii

le p

reze

ntat

e în

ace

st d

ocum

ent

pen

tru

un p

rod

us, n

u tr

ebui

e în

ăele

se c

a fii

nd o

gar

anăie

a c

arac

teris

ticilo

r p

rod

usul

ui. A

cest

ea s

e b

azea

ză p

e te

ste

de

lab

orat

or ăi

pe

exp

erie

năe

pra

ctic

e.D

eoar

ece

cond

iăiile

sp

ecifi

ce a

plic

aăiil

or in

div

idua

le n

u d

epin

d d

e cu

noăt

inăe

le, c

ontr

olul

ăi r

esp

onsa

bili

tate

a no

astr

ă ace

ste

info

rmaă

ii vă

sun

t fu

rniz

ate

fără n

ici o

ob

ligaă

ie. P

utem

gar

anta

tot

uăi c

ă pro

dus

ele

noas

tre

sunt

de

înal

tăca

litat

e ăi

fără d

efec

te c

onfo

rm C

ond

iăiilo

r G

ener

ale

de

Vân

zare

. Cu

toat

e ac

este

a, s

unt

reco

man

dat

e te

ste

de

lab

orat

or ăi

tes

te p

ract

ice

pen

tru

a vă

asi

gura

că p

rod

usul

sat

isfa

ce n

evoi

le d

umne

avoa

stră

. Pos

ibile

le r

ecla

maă

ii ce

dec

urg

din

ace

stea

nu

pot

fi a

ccep

tate

. Util

izat

orul

poa

rtă î

ntre

aga

răsp

und

ere

pen

tru

folo

sire

a p

rod

usul

ui în

con

diăi

i ina

dec

vate

, alte

le d

ecât

cel

e sp

ecifi

cate

.

WEICONBenzi de montaj

Produs distribuit de:

Ger

man

Quality

Industria

l gra

de

Art.-No. 14900006

WEICON GmbH & Co. KG (Headquarters)

Königsberger Str. 255 · DE-48157 MünsterP.O. Box 84 60 · DE-48045 Münster

Germany

phone +49 (0) 251 9322 0 info@weicon.de

WEICON Middle East L.L.C. Jebel Ali Ind Area 1

P.O. Box 118 216 · Dubai United Arab Emirates

phone +971 4 880 25 05 info@weicon.ae

WEICON SA (Pty) LtdUnit No. D1 · Enterprise Village

Capricorn Drive · Capricorn ParkMuizenberg 7945 (Cape Town) · South Africa

phone +27 (0) 21 709 0088 info@weicon.co.za

WEICON Inc.20 Steckle Place · Unit 20

Kitchener · Ontario N2E 2C3 · Canada

phone +1 877 620 8889 info@weicon.ca

WEICON Romania SRLStr. Podului Nr. 1

547176 Budiu Mic (Targu Mures) · Romania

phone +40 (0) 3 65 730 763 office@weicon.com

WEICON South East Asia Pte Ltd7 Soon Lee Street

#01-11 iSPACE · Singapore 627608

Phone (+65) 6710 7671 info@weicon.com.sg

WEICON Czech Republic s.r.o.Teplická 305

CZ-417 61 Teplice-Bystřany Česká republika

phone +42 (0) 417 533 013 info@weiconcz.cz

WEICON Ibérica S.L.Av. de Somosierra 18, Nave 6San Sebastián de los Reyes

28703 Madrid

phone +34 (0) 914 7997 34 info@weicon.es

WEICON Italia S.r.L.

phone +39 (0) 329 235 9592 info@weicon.it

www.weicon.com

WEICON Kimya Sanayi Tic. Ltd. Şti.Orhan Gazi Mahallesi 16. Yol Sokak No: 6

34517 Hadımköy-Esenyurt · Istanbul Turkey

phone +90 (0) 212 465 33 65 info@weicon.com.tr

top related