evită să pierzi timp 7 sfaturi şi bani! -...

Post on 14-Oct-2019

12 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

7 SFATURIEvită

să pierzi timp şi bani!

DE CARE TREBUIE SĂ ŢȚII CONT LA CUMPĂRAREA UNEI

MAŞINI

Cumpărarea unei maşini noi sau second-hand este un proces mult mai complicat decât pare la prima vedere, mai ales dacă o apuci pe calea greşită. Neţinând cont de o serie de aspecte importante, demersul se poate transforma rapid într-un coşmar, mare consumator de timp şi bani.

Ca atare, prin intermediul acestui eBook, vrem să-ţi detaliem cele 7 sfaturi de care trebuie să ţii cont la cumpărarea unei maşini, astfel încât totul să decurgă fără probleme, cu minime costuri şi fără pierderi inu-tile de timp.

Pe scurt, ele pot fi grupate astfel:

1. Cumpărarea maşinii din România2. Cumpărarea maşinii din Germania

3. Costuri, taxe şi impozite

4. Leasing

5. Deprecierea

6. Dotările

7. Chiar ai nevoie de maşina aleasă?

1www.webcar.ro

INTRODUCERE

Odată cu modificările aduse taxei de mediu şi transformarea ei în timbrul de mediu (mai multe în capitolul 3), cumpărarea unei maşini second-hand din România, gata înmatriculată, a devenit, cel puţin aparent, mult mai tentantă.

Aparent, pentru că timbrul de mediu se plăteşte în continuare în cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007 sau în cazul în care proprietarul anterior a recuperat taxa în instanţă. Deci, înainte să o achiziţionezi, află dacă trebuie să plăteşti timbrul de mediu. Care, în anumite situaţii, poate fi foarte mare. Colac peste pupăză, înmatricularea pe numele noului proprietar durează aproximativ 2 luni, din cauza procedurilor prin care ANAF verifică dacă taxa a fost sau nu plătită.

O altă problemă majoră, apărută la cumpărarea unei maşini din România, este starea tehnică îndoielnică a parcului auto naţional.

1

CUMPĂRAREA MAŞINII DIN ROMÂNIA

2www.webcar.ro

Drumurile proaste, service-urile neprofesioniste şi lipsa unei culturi auto adevărate sunt elementele care-şi lasă adânc amprenta pe exemplarele puse la vânzare.

Nu ajută nici faptul că samsarii sunt în număr foarte mare, iar maşinile lor, toate „full options, fără piele”, au un istoric cel puţin du-bios şi mai niciodată numărul real de kilometri.

Este de ajuns să intri pe 2-3 forumuri auto şi vei găsi tot felul de istorisiri incredibile ale păgubiţilor, inclusiv faptul că până şi comerţul cu cărţi de service contrafăcute este în floare.

Aşadar, evită toate ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate şi renunţă de îndată ce vânzătorul nu îţi poate prezenta toate documen-tele maşinii (sau dacă tergiversează acest subiect).

Cumpără doar de la dealeri sau persoane care acceptă orice fel de investigaţie, inclusiv verificarea pe baza numărului de şasiu, şi favorizează-i pe cei care sunt dispuşi să-ţi garanteze printr-un contract că datele maşinii sunt reale.

3www.webcar.ro

Dacă nu găseşti nici o maşină second-hand potrivită, nu-ţi rămâne decât să te reorientezi către cele noi. Siguranţa creşte, dar pot apărea alte inconveni-ente. Datorită crizei, majoritatea dealerilor din România au stocuri curente mai mici şi, de asemenea, cota de maşini alocată ţării noastre a scăzut faţă de acum câţiva ani.

Practic, e mai greu să găseşti maşina potrivită pe loc şi, de multe ori, terme-nele de livrare pentru cele comandate sunt de câteva luni, lucru care, din nou, nu te avantajează.

Având în vedere că o maşină nouă, comparativ cu una second-hand, în-seamnă o investiţie suplimentară şi ţinând cont de cele descrise mai sus, merită să iei în calcul achiziţionarea din Germania.

4www.webcar.ro

Cu toţii cunoaştem mitul maşinilor achiziţionate din Germania. Şi, de cele mai multe ori, acesta se confirmă.

Motorul economic al Europei, Germania are o infrastructură impecabilă şi service-uri bune, iar când vine vorba de întreţinerea maşinii, mentalitatea nemţilor este mult superioară. Nu-i de mirare că majoritatea maşinilor de acolo se prezintă într-o stare estetică şi tehnică incomparabil mai bună decât cele de pe plaiurile mioritice.

Date fiind aceaste premise favorabile, achiziţionarea propriu-zisă o poţi face în două feluri:

a. pe cont propriu

b. prin intermediul unei firme specializate

2

CUMPĂRAREA MAŞINII DIN GERMANIA

5www.webcar.ro

Dacă alegi prima variantă, mai întâi trebuie să cauţi maşina. Portaluri ca mobile.de sau autoscout24.de îţi vor oferi destule opţiuni, dar şi aici se impun câteva precizări.

Pentru siguranţa ta, evită anunţurile persoanelor fizice, excepţie făcând situaţia în care stăpâneşti foarte bine limba germană. Altfel, rişti să nu te poţi înţelege cu proprietarul şi să-ţi pierzi timpul degeaba. Mai departe, o persoană fizică nu-ţi va putea emite nici factură (în cazul în care ai nevoie), iar verificarea istoricului maşinii va decurge greoi.

Apelând la un dealer, lucrurile se pot simplifica substanţial. Însă, nu te grăbi să suni de îndată ce ai găsit o maşină pe placul tău. Mai întâi, verifică câte maşini a postat pe portalul respectiv. O fi Germania o ţară mult mai civilizată, dar şi nemţii au samsarii lor. În cazul în care vânzătorul are doar câteva anunţuri, cu poze puţine şi numai preţuri mici, îţi recomandăm să-l eviţi.

Cumpărând de la un dealer mare, cu sute de anunţuri, poţi diminua semnificativ riscul de „a lua ţeapă”. În acelaşi timp, verificarea istoricului maşinii se poate face mult mai operativ.

Cu toate acestea, aducerea unei maşini pe cont pro-priu nu este cea mai comodă metodă, mai ales dacă timpul alocat pentru acest demers este limitat. Chiar şi în cazul în care găseşti maşina potrivită, trebuie să organizezi transportul sau să te deplasezi până în Germania. În plus, există tot felul de acte ce trebuie întocmite.

Alternativ, te poţi adresa unei firme specializate. Avantajul major constă în faptul că ea se poate ocupa de toate aspectele achiziţiei (căutarea maşinii, verificarea ei, transportul). Asigură-te că pri-meşti garanţii suplimentare în ceea ce priveşte istori-cul maşinii şi că transportul este asigurat în caz de accident.

6www.webcar.ro

3

COSTURI, TAXE ŞI IMPOZITE

Deţinerea unei maşini nu este condiţionată doar de preţul de achiziţie. Înainte de cumpărare, trebuie să

ai în vedere diferitele costuri conexe, respectiv taxele şi impozitele percepute de stat.

Ca şi regulă generală, nu-ţi cheltui toţi banii doar pe maşina în sine.

Înainte de toate, ţine cont de timbrul de mediu, având în ve-dere că, fără achitarea acestuia, maşina nu poate fi înmatriculată.

Potrivit noii metodologii de calcul, în care se ţine cont şi de combustibil, categoriile Euro 3 şi Euro 4 sunt cele mai dezavantajate. De exemplu, pentru un BMW X5 din 2009, cu o capacitate de 2.993 cmc, Euro 4, se plătesc 3.530 Euro (+446 Euro) dacă foloseşte benzină, sau 6.179 Euro (+3.095 Euro) dacă are motor diesel.

Soluţia este să alegi un model Euro 5, caz în care suma de plată este mică. Sau să optezi pentru unul Euro 6 ori hibrid, situaţie în care timbrul de mediu nu se plăteşte.

ITP-ul şi RAR-ul generează, de asemenea, costuri suplimentare. În plus, birocraţia excesivă din România complică situaţia foarte mult. Dacă ai nervi de oţel, le poţi rezolva pe cont propriu, însă sunt destule firme care, contra unui comision acceptabil, se ocupă cu aşa ceva.

Întocmirea RCA-ului şi a poliţei CASCO sunt următorii paşi de parcurs. Din fericire, piaţa abundă în oferte. În schimb, reversul medaliei constă în faptul că aceste oferte sunt departe de a fi transparente, găsirea celei op-time necesitând mult timp. Apoi, sunt discrepanţe majore în felul în care companiile de asigurări te despăgu-besc. Practic, sunt foarte puţine care plătesc la timp – şi mai ales, toată suma –, aşadar o informare prealabilă este crucială.

Forumurile cu tematică auto te pot îndruma rapid în direcţia companiilor serioase. În paralel, poţi apela la bro-keri de asigurări independenţi pentru sfaturi utile.

Impozitul auto anual este un alt factor de care nu trebuie să uiţi. El se calculează diferenţiat, în funcţie de cum a fost înmatriculată maşina (pe firmă sau pe numele unei persoane fizice). Începând cu acest an, în anumite judeţe se aplică un procent de majorare de 16,05%. Per total, până la pragul de 3.000 cmc, sumele datorate sunt oarecum „digerabile”, după care cresc exponenţial.

Nu în ultimul rând, ia în calcul inclusiv costurile reviziilor. Întotdeauna poţi găsi modele premium la preţuri bune, însă reviziile lor pot fi foarte scumpe datorită preţurilor mari la piese şi manoperă.

Majoritatea service-urilor îţi pot furniza, detaliat, costurile principalelor revi-zii, ceea ce îţi permite să faci calcule în avans şi să te decizi dacă achiziţionarea maşinii date este o alegere bună sau nu.

www.webcar.ro

Pe piaţa românească activează un număr destul mare de companii de leasing (în urma unui calcul rapid au rezultat cel puţin 60), iar concurenţa dintre ele ar trebui să se traducă prin oferte bune, promoţii şi, în general, printr-un respect sporit faţă de clienţi. Cu alte cuvinte, ar trebui să crească şansele de a găsi soluţia potrivită pentru nevoile tale.

Însă, realitatea este cu totul alta şi, în acelaşi timp, numărul mare de jucători de pe piaţă generează aşa-numitul fenomen de fragmentare.

Practic, fiecare companie are metodologia proprie de lucru: foloseşte formulare distincte – atât în privinţa numărului, cât şi a conţinutului –, are cerinţe specifice şi, deseori, finanţează aceeaşi sumă în condiţii diferite (în principiu, fluctuaţiile vizează avansul, perioada de leasing şi dobânda).

4

LEASING

9www.webcar.ro

Şi timpul de prelucrare al unui dosar variază în funcţie de companie. În anumite cazuri, depunerea şi proce-sarea documentelor poate dura 2-3 zile, iar în altele mai mult de o săptămână. La fel de atipică este situaţia şi când vorbim de aprobarea finanţării.

Pe scurt, întreg procesul de depunere al unui singur dosar poate fi rezumat astfel:

- 5 zile durează întocmirea dosarului (adunarea tuturor actelor şi completarea formularelor)

- 3 zile – analiza dosarului

- 2-3 zile – semnarea contractului şi plata avansului

- 2 zile – confirmarea plăţii avansului şi plata către furnizor

Un calcul sumar ne arată că, pentru depunerea unui singur dosar, ai nevoie de aproape 3 săptămâni. Şi vorbim de un caz ideal.

Deci, găsirea soluţiei optime pentru tine este un proces anevoios, ce necesită timp şi bani, şi care nu trebuie tratat cu neglijenţă. Este foarte important să ai cea mai bună ofertă la cumpărarea maşinii şi nu să o găseşti atunci când leasingul este deja în derulare.

Pentru a evita acest lucru, îţi recomandăm să apelezi la un vânzător care întocmeşte dosarul de leasing în locul tău. Principalul avantaj constă în faptul că el poate depune dosarul în mai multe locuri deodată şi că poate obţine oferte mai bune.

10www.webcar.ro

5

DEPRECIEREA

Deprecierea reprezintă diferenţa dintre suma pe care o cheltuieşti când cumperi o maşină şi valoarea ei la revânzare. Este un element des omis la cumpărare, în ciuda faptului că este unul dintre factorii principali care sporesc costurile de exploatare.

Maşinile se depreciează diferit în funcţie de tipul lor (maşini mici, foarte ieftine, limuzine de lux, foarte scumpe, etc.), iar fenomenul mai este influenţat şi de alţi factori, cum ar fi rulajul, vechimea, starea şi nive-lul de dotare. În mod tipic, însă, rata deprecierii după primul an de utilizare este de aproximativ 25-35%. În cele mai bune cazuri, această valoare scade la 10%. După o utilizare de 3 ani (cu un ru-laj mediu de 15.000 km/an), maşina pierde aproxi-mativ 60% din valoarea iniţială.

Maşinile cu un consum foarte redus se depreciază mai încet, dat fiind faptul că preţurile la carburanţi sunt în continuă creştere, iar majoritatea proprietari-lor vor să-şi reducă cheltuielile de întreţinere.

Rata deprecierii este afectată şi de introducerea mod-elelor noi, fie că vorbim de un facelift sau de înlo-cuirea completă a generaţiei actuale. Acestea se vor deprecia mai încet.

O listă lungă de aşteptare pentru un model anume este un semn bun în ceea ce priveşte deprecierea. Concret, asta înseamnă că cererea depăşeşte cu mult oferta şi, ca atare, maşina respectivă îşi va păstra mai bine valoarea.

Pentru a minimiza efectele deprecierii, ai la dis-poziţie următoarele opţiuni:

a. Cumpără o maşină de 1-3 ani, cu rulaj mic

Ritmul deprecierii scade pe măsură ce o maşină se învecheşte, deci una relativ nouă poate fi soluţia op-timă, având în vedere că, în astfel de situaţii, depreci-erea „lucrează” în folosul tău (ea a pierdut deja mare parte din valoarea iniţială).

12www.webcar.ro

b. Documentează-te

Verifică preţurile second-hand ale maşinii pe care vrei să o cumperi. Astfel, îţi poţi face o idee despre felul în care ea se depreciază înainte să o achiziţionezi.

c. Fii atent la întreţinerea ei

Păstrează maşina curată! Asigură-te că toate reviziile sunt efectuate la timp, conform specificaţiilor pro-ducătorului, şi că eventualele defecţiuni sunt remedi-ate imediat. Păstrează toate documentele (facturi, chitanţe, etc.) care atestă că reviziile şi reparaţiile au fost efectuate „ca la carte”. Un istoric 100% verifica-bil creşte semnificativ valoarea maşinii tale.

Nu în ultimul rând, redu, pe cât se poate, numărul kilometrilor parcurşi – maşinile second-hand cu rulaj mic au preţuri mai mari.

13www.webcar.ro

Atenţie la dotări! Deşi ele sunt foarte promovate de producători, fiecare client are nevoi specifice şi, ca atare, poate că nu ai nevoie de toate dotările maşinii second-hand pe care vrei să o cumperi. În schimb, cu siguranţă le plăteşti.

Pe de altă parte, o maşină prea slab dotată se va revinde mai greu. Deci, se impune găsirea unui echilibru între dotările maşinii şi preţul de achiziţie.

Având în vedere că suntem în 2013, o serie de dotări nu trebuie să lipsească sub nici o formă din maşină. Ne referim aici la ABS, ESP, airbag-uri (6 – 2 frontale, 2 laterale şi 2 pentru cap), aerul condiţionat (de prefer-inţă automat), geamurile şi oglinzile electrice, sistemul audio compatibil cu formatul MP3, scaunele încălzite, bancheta rabatabilă şi senzorii de parcare.

6

DOTĂRILE

14www.webcar.ro

Baza odată stabilită, te poţi gândi la dotări care vor spori considerabil confortul tău.

Dacă petreci mult timp în maşină, cutia automată este obligatorie. Vremurile în care acestea erau încete şi aveau probleme de fiabilitate sunt de mult apuse.

Transmisiile automate moderne schimbă treptele mult mai repede decât şoferul mediu şi consumul obţinut este mai mic comparativ cu cele manuale.

Navigaţia este o altă dotare care îţi va înlesni viaţa în cazul în care călătoreşti mult. Şi să nu uităm de tempomat! Iar, dacă tot l-am adus în dis-cuţie, merită să cumperi o maşină care este dotată cu un sistem inteligent (capabil să menţină constantă distanţa faţă de celelalte maşini din trafic, ba chiar să frâneze automat în caz de pericol).

Dacă eşti sensibil la aerul condiţionat, scaunele venti-late sunt o alternativă excelentă.

Ai oroare de manevrele de parcare? Nici o problemă: poţi combina senzorii de parcare cu o cameră pentru marşarier sau, şi mai bine, să alegi o maşină dotată cu un sistem automat de parcare.

Practic, când vine vorba de dotări pentru confort, doar cerul e limita. Însă, ţine cont întotdeauna de felul în care vei folosi maşina şi alege în consecinţă.

15www.webcar.ro

7

CHIAR AI NEVOIE DE MAŞINA ALEASĂ?

Trebuie să fii sincer cu tine şi să ai întotdeauna în vedere motivul real pentru care vrei o maşină nouă.

OK, vine vara, dar chiar ai nevoie de un cabrio sau este doar un moft trecător? Poate fi utilizat şi pe timp de iarnă, este cât de cât practic? Chiar este crucial să ai acum cel mai nou model, pentru care discount-urile sunt mici? Nu mai bine aştepţi jumătate de an şi „prinzi” o ofertă cu adevărat bună?

Nu ne înţelege greşit: nu credem că a cumpăra din impuls, a-ţi satisface o pasiune este un lucru rău. Dacă-ţi poţi permite acest lucru, cu atât mai bine. Dar dacă nu vrei să pierzi timp şi bani, maşina trebuie aleasă cu maximă atenţie.

17www.webcar.ro

Dacă vrei să eviţi bătăile de cap, te ajutăm noi. Îţi aducem maşina visurilor tale „la cheie”.}

top related