despre halloween

Post on 04-Oct-2015

219 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Despre Halloween

TRANSCRIPT

Despre Halloween

Despre HalloweenHalloween-ul este una dintre cele mai vechi srbtori, originile ei gsindu-se cu mii de ani n urm. Srbtoarea pe care o cunoatem sub numele de Halloween a fost influenat, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. n Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la cretini Srbtoarea Tuturor Sfinilor sau a Tuturor Sufletelor.

Halloween-ul pe care americanii l srbtoresc n zilele noastre include toate aceste influene. n fapt, cuvntul Halloween i are originea n Biserica Catolic. Pe 1 noiembrie catolicii srbtoresc Ziua tuturor sfinilor, All Saints Day sau All Hollows Day.

ns srbtoarea n sine, 31 octombrie, este nc de pe vremea vechilor celi, a cror credin srbtorea Anul Nou la aceast dat. Poporul celt credea c la aceast dat toate legile timpului i ale spaiului erau anulate, permind astfel tuturor spiritelor s se ntoarc printre cei vii. Firete, cei vii nu doreau s fie posedai, astfel c n data de 31 toi celii i stingeau focurile din cas, ca acestea s devin neatrgtoare pentru orice spirit ce ar dori s sluiasc acolo.

Se mbrcau n costume fantomatice i se plimbau prin sat fiind ct mai nspimnttori cu putin pentru a alunga spiritele celor mori care se rentorseser printre ei. Odat cucerii de romani, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea n fantome i vrjitoare a devenit un adevrat ritual pentru romanii ce credeau cu trie n posedarea de ctre spirite malefice. Srbtorirea Halloween-ului a fost adus n America de ctre mulimea de imigrani irlandezi care a poposit pe rmurile continentului n jurul anilor 1840. Tot din tradiiile acestora a izvort i obiceiul cioplirii dovlecilor i plasarea unei lumnri n interior, pentru a cpta o fa demonic.

Halloween-ul se celebreaz n noaptea de 31 octombrie. n aceast sear se organizeaz petreceri mascate, majoritatea mtilor trebuind s aib un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel ntlneti vrjitori i vrjitoare, stafii, zombi, vampiri, vrcolaci, zgripuroaice i alte personaje nfricotoare. Sunt folosite felinare confecionate din dovleci scobii n interior, cu ochi, gur i nas.

Dei pe meleagurile noastre mioritice existau doar cazuri izolate de petrecere a Halloween-ului, n strintate aceast srbtoare este premeditat cu mult timp nainte i ateptat cu sufletul la gur. n ri precum America, Canada, Anglia, Irlanda, Porto Rico i, mai nou, Australia i Noua Zeeland, srbtoarea de Halloween se desfoar la nivel national.

Dei obiceiurile de Halloween difer de la o ar la alta, un lucru e cert: acest fenomen tinde s fac victime i n Romnia unde, Halloween-ul, nregistreaz o popularitate n continu cretere de la an la an.

top related