curs 1

Post on 04-Oct-2015

214 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

contine date introductive in topografie

TRANSCRIPT

FI DE DOCUMENTARETOPOGRAFIA (topos loc; graphein a descrie) este tiina care se ocup cu studiul instrumentelor i metodelor utilizate n ridicrile topografice cu scopul ntocmirii planurilor topografice.n cazul topografiei se deosebesc dou pri distincte: planimetria i altimetria (nivelmentul). Partea din topografie care se ocup cu studiul instrumentelor i metodelor necesare determinrii poziiei n plan a punctelor topografice de pe teren, n scopul transpunerii lor pe plan sau hart, se numete planimetrie. Nivelmentul este partea topografiei care se ocup cu studiul instrumentelor i a metodelor pentru determinarea cotelor la punctele caracteristice unei suprafee de teren, a diferenelor de nivel dintre puncte, precum i cu reprezentarea pe plan a reliefului terenului.

Punctele de pe suprafaa terestr sunt redate pe planul cu dou dimensiuni, prin cele trei coordonate X, Y i H, adic att n plan, ct i n spaiu sau altimetric.

Aceste masuratori se fac pe suprafete restranse si ca urmare nu sunt afectate de influenta curburii Pamantului, iar calculele se realizeaza cu ajutorul matematicilor inferioare.

- reprezentarea pe harti si planuri a suprafetei terestre, presupune efectuarea unor masuratori cu mijloace de masurare specifice, a unor puncte si elemente caracteristice ale acestei suprafete.

- totalitatea obiectelor naturale si artificiale, micsorate conventional, care se situeaza pe suprafata terestra = detalii topografice.- pentru determinarea formei si pozitiei acestor detalii topografice, se aleg puncte caracteristice ale acestora care se numesc puncte topografice.

- rezultatul ridicarilor topografice = planul topografic.- in scopul reprezentarii pe harti si planuri, topografia opereaza cu elemente topografice ale terenului care caracterizeaza forma si pozitia detaliilor topografice, cum ar fi: lungimea (L) si latimea (l) unui detaliu.

In cadrul lucrarilor topografice se masoara pe teren:

- distante (lungimi): - inclinate; orizontale si verticale.

- directii orizontale;

- unghiuri: orizontale si verticale.

Suprafeele topografice conin nenumrate elemente naturale i artificiale interesante sau nu din punct de vedere topografic. numim elementele terenului msurabile topografic, detalii.Detaliile pot fi: detalii naturale: elemente de relief, ape, asimilm aici i destinaia terenului: pduri, vii, livezi, teren agricol etc. detalii artificiale: construcii diverse, ci de comunicaii i lucrri de art, lucrri hidrotehnice, reele diverse etc. detaliile nu pot fi msurate n ansamblul lor, pentru scop topografic acestea fiind nlocuite cu puncte caracteristice. Punctele caracteristice sunt numrul minim de puncte, corect alese, pentru a reprezenta detaliul msurat, la scara i gradul de detaliere solicitat.

Suprafata topografica = suprafata terenului natural, cu toate caracteristicile lui, pe care se executa masuratori topografice si este reprezentata pe harti si planuri.Ridicari topografice = complexul de operatiuni de pe teren si din birou, prin care se determina pozitia in plan si spatiu a unor puncte de pe suprafata topografica, in scopul obtinerii unui plan topografic.Ramurile mari ale msurtorilor terestre sunt:

geodezia;

topografia;

cadastrul;

fotogrammetria;

Geodezia este tiina care studiaz forma i dimensiunea Pmntului, cmpul gravitaional n sistem tridimensional, n funcie de timp. n 1880, Helmert definete geodezia ca fiind: tiina msurrii i reprezentrii Pmntului. n cadrul acesteia exist o serie de subramuri cum ar fi: astronomia geodezic, geodezia marin, geodezia inerial, geodezia diferenial.

Cadastrul este sistemul unitar i obligatoriu de eviden tehnic, economic i juridic, prin care serealizeaz identificarea, nregistrarea, descrierea i reprezentarea pe hri i planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum i a celorlalte bunuri imobile de pe ntreg teritoriul rii, indiferent de destinaia lor i de proprietar.

Fotogrametria cuprinde procedee pentru determinarea i reprezentarea suprafeelor de teren pe baza unor fotografii speciale numite fotograme obinute prin fotografierea terenului din avioane echipate adecvat. Caracteristica principal a acestei ramuri este aceea c nu execut msurtori pe teren ci pe imaginea fotografic a acestuia. Fotogrametria nu se aplic independent de alte discipline la ntocmirea planurilor i hrilor, ci mpreun cu topografia, sprijinindu-se amndou pe reeaua geodezic.IMPORTANA LUCRRILOR TOPOGRAFICE

Lucrrile de topografie aplicat sunt necesare aproape n toate ramurile economiei naionale, astfel:

- n agricultur, pentru lucrri de organizare a teritoriului i de ameliorare a unor suprafee prin: amenajri de albii, desecri, irigri etc.;

- n industria hidroenergetic sunt necesare lucrri topografice pentru determinarea

amplasamentului barajelor i hidrocentralelor, a suprafeelor inundate de lacurile de

acumulare, a capacitii lacurilor etc.;

- pentru cile de comunicaie drumuri, ci ferate lucrrile topografice intervin att la alegerea celor mai economice trasee, cat i la amplasarea corespunztoare a staiilor i nodurilor de cale ferat precum i a construciilor care deservesc materialul rulant;

- n industria extractiv crbuni, minereuri pentru determinarea planurilor de strpungere a rocilor (galerii, tuneluri), pentru determinarea poziiei i mrimii stratului de zcminte, a amplasrii construciilor i instalaiilor de suprafa etc.

top related