bacalbasa traductions

Post on 05-Oct-2015

215 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

traduceri de texte

TRANSCRIPT

Cine e Mo Teac

Bacalbaa, Anton- Mo Teac; Din viaa militar , Editura Junimea, Iai, 1989

Cine e Mo Teac?

Adevrat copil nzdrvan! Din pricina lui nu se puteau odihni cinci mahalale. Nu era zi de la Dumnezeu n care prinii s nu se pomeneasc acas cu vreo plngere: Tecu a spart capul fetei mele! Tecu mi-a spart un geam! Tecu a legat o tinichea de coada lui Samurache! Tecu mi-a omort un porumbel cu o piatr!"

i toate boclucurile astea se sprgeau n capul prinilor, care erau nevoii s plteasc cu bani nebuniile odraslei lor. Alteori, lucrul era i mai grav; proprietarul venea i spunea: Domnule Teac, eu nu pot s v mai dau casa din pricina biatului dumneavoastr; mi-am aprins paie-n cap cu mahalaua! Iar prinii trebuiau s se mute, c n-aveau ncotro.

Drept vorbind, ns, vina nu era numai a micului Tecu, care, firete, la apte ani nu putea s fie neleptul Solomon. Mai erau vinovai i prinii: le intrase-n cap c Tecu al lor are apucturi militreti i-l lsau s fac tot ce-i trsnea prin cap, numai s nu-i dezmint viitorul. Pentru c, vorba domnului Teac: Tot omul se nate cu croiala lui; eu nc de mic ddeam semne c-am s fiu senator; mi spune doica p care am avutr-o acas c puteai s dai cu tunul i nu m-ai fi deteptat cnd apucam s adorm!

Aa i cu Tecu. Toat dragostea lui de copil era s se joace de-a soldaii. La Anul Nou, la ziua lui, la toate zilele mari nu cerea dect jucrii soldeti:

Tat, mie s-mi iei o puc! S-mi iei un tambur-major! Cumpr-mi o cutie cu soldai...

i peste trei zile, jucriile ajungeau ferfeli: de puc rmnea numai eava, tamburul ajungea fr cciul, soldaii fr nasuri. Atunci ncepea devastarea geamurilor vecine, tinichelele de coada lui Samurache...

Cu toate astea, prinii erau ncntai. l mbrcaser pe Tecu cu haine de cpitan i-i cumpraser o sabie de tinichea. Iar cnd l ntrebai: Cum te cheam? el rspundea scurt: Don cpitan Teac!

La teatru

Ct zarv i ct trboi pentru un lucru de nimic! Coana Caliopi susinea s mearg la teatru, iar Mo Teac nu vroia cu nici un pre.

La urma urmii, strig Mo Teac, nu merg eu la pararame d-alea unde joac ivilii! Are s m-nvee ei p mine, ori eu p ei? Ce tie ivilu?

Nu s poate, Tecuor drag. Merge toat lumea, i tocmai tu s lipseti? Ai s vezi ce frumos o s fie! Vine i colonelu.

n sfrit, Mo Teac se-nduplec i pleac amndoi.

La ua teatrului li se-ntmpl ns un mic accident: uierii de la control l apuc de bilet.

Ce bilet, rcane? Eu sunt ofier, nu sunt grad inferior! Numa gradele inferioare iese n ora cu bilet de voie.

Foarte bine, dar aici e teatru.

Ei i? Nu m-nva tu p mine! Am mai vzut eu pararame de-astea!

Dup mult ciorovial, Mo Teac primi s cumpere un bilet i jumtate: militarii i copiii pltesc numai jumtate.

Se aezar n stalu-nti. Orchestra cnta. Cpitanul privi n toate prile i se declar foarte nemulumit.

Mai nti, dobitocu la cu bu-n mn nu-mi place: prostete meliia. n loc s cnte i el, d din mn. Pe urm, alinierea nu-i bine deloc i nu vd gornitii! S cunoate c suntr ivili!

LIBERDin ce n ce se stingea zgomotul cazrmii. O dat cusoarele, care se culcase dup un deal, toat viaa cazrmii se potolea. Din cnd n cnd , cte un soldat ntrziat pe afar intra repede pe scrile de la u, n dreptul creia santinela se mica n dreapta i la stnga. Sus, la ferestrele luminate, se artau, trecnd repede, soldai care se urcau pe paturi ca s cotrbiasc prin raniele nirate pe polii,iumbreledispreau, din ce n ce mai puine. n curtea ntins, un maidan imens pe malul Dunrii, tcere.De departe vuia zgomotul oraului ca o oapt uria, confuz,i se auzea arare o not strns de gt de la lutarii berriei vecine. Pe ap, pustiu; catartele nemicate se-ntunecau mereu n ceaa ce se ntindea, amestecnd n noapte apa cu aerul,ca o mare de gaz ce stpnea peste tot.

Cprarul Alexandru Vintileanu se plimba singur prin curte (...).Mai avea noaptea asta! Dup trei ani de otire, avea s se libereze mine, s lepede n sfrit haina care-l strngea, s reintre n viaa liber.Privind la undele linitite, care de-abiase zugrveau pe ap cnd trecea prin ele o raz de lumin, i amintea acuma tot ce trise el din copilrie i pn azi. Se revedea, cu zece ani n urm, copil n casa printeasc, lng un tat care-l iubea, cci de mam nu-i mai aducea aminte. Ea fusese pentru el ca o figur ce i se arta-n vis, lund diferite formecnd nalt i brun, cnd slab, blond, plin de duiooe.O pierduse cnd el n-avea dect apte ani, i de-abia dac-i putea reconstitui icoana dup un portret vechi pe care-l vzuse n fruntea albumului...Ce-i rmsese din toat copilria? Cteva amintiri vagi, nici triste, nici vesele, care se pierdeau n noaptea vremii, aci un prieten cu care se jucase, aci o servitoare care-i spunea basme de care nu-i mai aducea aminte dect n fii desperecheate...ncolo o banalitate ce nu se putuse ncrusta n memorie.

top related