alegeri europarlamentare- 10 motive pentru a merge la vot

Post on 30-Sep-2015

214 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

zece motive pentru a participa la alegerile europarlamentare

TRANSCRIPT

  • 10 motive pentru a merge la vot

    Da, dvs. decidei. Prin vot. Prin votul exprimat n alegerile pentru PE, alegei reprezentanii care v vor influena viitorul i viaa de zi cu zi a aproape 500 de milioane de conceteni europeni. Dac nu v pas, i va psa altcuiva, care va decide cine s v reprezinte n singura adunare paneuropean aleas prin vot direct. Deputaii alei n PE vor trasa viitorul Europei pentru urmtorii 5 ani. Alegei-v Europa pe care o dorii! Dac nu votai, nu v plngei!

  • Deputaii europeni - Vocea dvs. n Europa Deputaii dvs. europeni reprezint vocea dvs. n Europa de ce ai irosi oportunitatea de a v face auzii? Ales o dat la fiecare cinci ani, Parlamentul European este un actor important i puternic n procesul decizional al Uniunii Europene. Voturile sale contureaz legislaia final a UE care v influeneaz viaa de zi cu zi, fie c este vorba de alimentele din farfuria dvs., de costul unui crucior de cumprturi, de calitatea aerului pe care l respirai sau de sigurana jucriilor copiilor dvs.

    Este dreptul dvs. s votai! Ca cetean europen, dreptul la vot n alegerile pentru PE este unul dintre drepturile dvs. fundamentale i posibilitatea dvs. de a avea un cuvnt de spus n modul de funcionare al Uniunii Europene. Prin vot, hotri alturi de ceilali alegtori cine i va reprezenta pe oamenii ca dvs., familia i prietenii dvs., vecinii i colegii de serviciu din Europa. i, ca ceteni europeni, putei vota (sau candida!) n orice ar din UE ai locui, chiar dac nu suntei ceteni ai respectivei ri. Mai mult dect att, nu v cost nimic!

    Votul dvs. este pentru poporul, planeta i prosperitatea dvs.! Btrni sau tineri, studeni sau pensionari, femei sau brbai, angajai sau omeri, oameni obinuii sau cu perspective alternative, oreni sau agricultori, Europa ne privete pe toi, chiar i atunci cnd nu ne dm seama! Datorit Uniunii Europene, putem acum circula, studia sau munci uor n strintate. PE depune nencetat eforturi pentru un mediu mai curat, pentru substane chimice mai sigure, pentru servicii i slujbe mai bune. Este n acelai timp

  • un fervent susintor al drepturilor consumatorilor, al egalitii de anse i al drepturilor omului att n UE, ct i n afara acesteia.

    Un singur tur de scrutin 375 de milioane de alegtori n iunie 2009, vei avea o oportunitate unic de a merge la vot mpreun cu ali 375 de milioane de alegtori europeni. Pentru ce? Pentru a alege att singurul parlament transnaional i multilingv ales n mod direct din lume, precum i singura instituie a Uniunii Europene aleas n mod direct! Ales de cetenii europeni din 1979, Parlamentul european reprezint azi aproape o jumtate de miliard de oameni.

    Deputai europeni cu greutate n cele mai multe cazuri, deputaii europeni au acceai greutate ca i statele membre n procesul decizional al UE. Cea mai mare parte a legislaiei care privete viaa noastr de zi cu zi este adoptat la nivelul UE de ctre deputaii n PE n cooperare cu minitrii statelor membre. O mare parte, probabil cea mai mare parte, a legislaiei n vigoare n ara dvs. reprezint transpunerea actelor europene votate de reprezentanii dvs., deputaii europeni. i nu numai legislaia, ci i fondurile pentru noi drumuri, plaje mai curate, cercetare, nvmnt, ajutor pentru dezvoltare. Deputaii europeni decid de asemenea unde se duc banii notri.

  • n curnd, deputai europeni cu i mai mare greutate Cu noul Tratat de la Lisabona, de ndat ce acesta va putea fi pus n aplicare, puterea de decizie a deputailor europeni cu privire la afacerile europene va crete nc odat. Acesta va pune Parlamentul, n calitate de legiuitor, pe picior de egalitate cu minitrii statelor membre n aproape toate domeniile politice ale UE. Parlamentul va alege de asemenea preedintele Comisiei Europene, sporindu-i astfel controlul asupra executivului UE. Mai mult, n calitate de ceteni europeni, vei avea dreptul s iniiai legislaie european.

    Votai pentru diversitate!

    Europa i alege noii membri n iunie 2009. Provenind din 27 de ri, aceti deputai europeni reprezint o gam variat de partide politice, circumscripii i perspective naionale. n Parlament, marea majoritate a deputailor se organizeaz n grupuri politice n funcie de afinitile lor politice. Astfel, Parlamentul, ca i Europa, nseamn diversitate, pe care acesta i-o asum i o omagiaz. Se vorbesc 23 de limbi n Parlamentul European.

  • Numrul deputailor ce vor fi alei n fiecare ar n iunie 2009

    Este vorba de politic. Democraie. Iubii Uniunea European? O uri? Avei nclinaii de dreapta? Sau de stnga? Exist o problem care v intereseaz n mod deosebit? Sunt schimbri pe care dorii s le vedei? Msuri care nu mai pot atepta? Investiii care trebuie realizate? Alegei deputaii europeni care v mprtesc viziunea i toate dorinele dvs. pot deveni realitate. Aceasta este democraia.

    Un mic efort, o mare realizare

  • Venii la vot! Nu dureaz dect cteva minute! Poate l putei combina cu o plimbare n parc sau cu o ieire ntr-o cafenea. Facei un mic efort pentru a spune Europei ce dorii. Apoi, este uor s urmrii ce fac deputaii alei pentru dvs.

  • Sursa: Material preluat : www.europarl.europa.eu

    Da, dvs. decidei. Prin vot.Deputaii europeni - Vocea dvs. n EuropaEste dreptul dvs. s votai!Votul dvs. este pentru poporul, planeta i prosperitatea dvs.!Un singur tur de scrutin 375 de milioane de alegtoriDeputai europeni cu greutaten curnd, deputai europeni cu i mai mare greutateVotai pentru diversitate!Este vorba de politic. Democraie.Un mic efort, o mare realizare

top related