acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru...

Post on 06-Feb-2018

213 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

AcordpoliticnaţionalprivindcreștereafinanţăriipentruApărare

inândcontdestatutulnostrudeţarămembrăaNATOșideangajamenteleasumatedeomânia,inclusŢR ivînceeacepriveștefinanţareasectoruluiapărării,nţelegândcăsolidaritateatransatlanticălanivelulstatelorNATOtrebuiesăsemanifesteiînceeaÎș cepriveștesusţinereacheltuielilormilitare,ngajaţi fiind într‐unparteneriat strategic cu StateleUnite aleAmericii în cadrul căruiaooperareaAc îndomeniulmilitarestefundamentulpentruasigurareasecurităţiiRomâniei,ConștienţifiindderiscurilelacareesteexpusăRomâniacaurmareacontextuluigeopoliticegional actual generator de instabilitate și insecuritate și a provocărilor la care estexpusăAlian rre ţaNo d‐Atlantică,Preocupaţi fiind de asigurarea unei înzestrări corespunzătoare cu tehnică modernă deuptă pentru Armata României și de îmbunătăţirea permanentă a calităţii vieţiiersonalulp luimilitarșicivilcareactiveazăînArmataRomâniei,Convinșicăprintr‐oacţiunehotărâtoareșicoerentă,asumatăconsensuldeîntreagaclasăolitică,putemsăneîndeplinimcaţarăangajamenteleasumateîndomeniulsecurităţiiși,nacelașitimp,săneasigurămpaceașiprosperitateacetăţenilorromâni,pîNOI,semnatariiacestuiacordpoliticnaţional,neangajăm,întoateacţiunilenoastreviitoare referitoare la sistemul de apărare, să urmărim atingerea următoarelorOBIECTIVE:

1. Creșterea finanţăriipentru apărare, astfel încât, lanivelulbugetuluipentruanul 2017 să se atingă 2% din PIB. Garantăm astfel asigurarea unui suportfinanciar corespunzător domeniului apărării, ca o condiţie esenţială pentru bunafuncţionare a Armatei României, prin susţinerea și dezvoltarea de programe deînzestrareșipregătire.

2. Menţinereapentruurmătorii10ani, înperioada2017‐2027,aunuiniveldefinanţareaArmateidecelpuţin2%dinPIB, iar însituaţia încareresurselefinanciareo vorpermite, creșterea acestuiprocent în funcţiedenevoiledesecuritate șideobligaţiilepecareRomânia și lepoateasuma.Neangajămsăcreămuncadrupredictibil și stabil, astfel încât să fie evitatepeviitordeciziiprincare procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cuefectenegativeasupracapacităţiioperaţionaleaArmatei.

3. Garantareaunui consenspoliticnaţional între toatepartideleparlamentarecare se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecteangajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată lanivelulconstantdeminim2%dinPIBpentruurmătorii10ani.

4. Susţinerea planificării bugetaremultianuale a cheltuielilormilitare, pentruasigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cutehnicămodernădeluptă,precumșidezvoltareaunorproiectedecooperareîntreindustrianaţionalădeapărareșicompaniideprofildinaltestate.

top related