accidente nucleare, proiect la geografie

Click here to load reader

Post on 12-Jul-2015

3.326 views

Category:

Education

16 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Liceul Pedagogic Vasile Lupu, IaiMaterie: GeografieElev: Anton EmanuelaProf. coord.: Rduianu Ionel-DanielAn colar: 2012-2013

 • Accidente nucleare

 • Accidentul Nucleareste un eveniment nuclear care afecteaz instalaia i provoac iradierea sau contaminarea populaiei ori a mediului peste nivelurile admise de reglementrile n vigoare.

  Clasificare:

  pierderea agentului de rcire;accidente cauzate de cldura de dezintegrare;accident de transport;accident cauzat de defectarea echipamentului;accident cauzat de eroare uman;accident cauzat de pierderea sursei radioactive;accident neclasificabil.

 • Cele mai mari dezastre nucleare Energia nuclear este una dintre cele mai ieftine i mai verzi surse de energie din lume. n prezent, aproape 14% din electricitatea mondial provine de aici. Cu toate acestea, marile dezastre nucleare din istorie au fcut ca mult lume s priveasc cu team i nencredere centralele nucleare. De-a lungul istoriei, greelile omului, mpreuna cu catastrofele naturale, au fcut ca energia nuclear s genereze adevrate dezastre. Agenia Internaional a Energiei Atomice (AIEA) folosete o clasificare, pe apte nivele, a dezastrelor provocate de accidentele nucleare, de la Accident major (nivelul 7), la Anomalie (nivelul 1). Iat care sunt cele mai mari accidente din istoria nuclear, potrivit Discovery News:

 • Cernobl Dezastrul de la Cernobl, din nordul Ucrainei, din 26 aprilie 1986, este cel mai mare din istorie. Pn la episodul Fukushima, din 2011, era singurul cotat de AIEA la nivelul 7, cel mai nalt, ceea ce reprezint o scurgere major de substane radioactive, cu efecte asupra sntii oamenilor i asupra mediului, care necesit msuri planificate extinse. Accidentul s-a produs atunci cnd reactorul cu numrul patru a suferit o explozie catastrofal a cazanelor aflate sub presiune de abur, n timpul unui experiment. Explozia a declanat un incendiu i o serie de alte explozii, urmate de o scurgere impresionant de materiale radioactive. n jur de 200 de oameni au fost contaminai, iar 32 au murit la trei luni de la accident. Numrul morilor se va situa intre 9.000 i 33.000, pn n 2050, din cauza radiaiilor ulterioare i a contaminrii care continu s fie o problem. Peste 350.000 de oameni au fost evacuai, iar peste cinci milioane de oameni au fost iradiai. Lumea a aflat de accident de-abia la cteva zile dup producerea sa, cnd un nor radioactiv uria a fost detectat deplasndu-se ctre nordul Europei. Zone ntinse din actualele teritorii ale Ucrainei, Belarusului i Federaiei Ruse au fost afectate. n prezent, reactoarele nucleare sunt ngropate ntr-un imens sarcofag de beton.

 • Fotografii ocante cu efectele dezastrului de la Cernobl

 • Fukushima Cellalt accident nuclear major al istoriei este cel provocat de cutremurul din 11 martie 2011, din Japonia. Reactoarele nucleare de la Fukushima Daichi au fost afectate de seismul de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami uria. n urma catastrofei naturale, au avut loc mai multe explozii la trei dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare, determinnd o evacuare masiv a populaiei din zon. Centrala nuclear Fukushima a fost nevoit s recurg la acumulatoarele electrice de rezerv, dar acestea au o capacitate limitat. Pe 14 martie s-a anunat c sistemul de rcire al reactorului 2 nu mai funcioneaz. Fr o rcire normal a unui reactor, se poate ajunge la supranclzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului pn la o temperatura de 2.000 grade C, crescnd riscul topirii lui i al unor explozii. La 12 aprilie 2011, autoritile japoneze au mrit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare. Japonia a luat decizia de a nchide acest complex si va avea nevoie de aproape 30 de ani pentru a nchide definitiv toate reactoarele.

 • Experii avertizeaz: Accidentul nuclear de la Fukushima poate provoca mutaii genetice

  Nivelul de radiaii din apa de mare n apropierea centralei Fukushima provoac serioase ngrijorri n rndul ecologitilor. Particulele radioactive ar putea duna grav ecosistemului Oceanului Pacific i pot cauza o varietate de mutaii la generaiile viitoare de animale.

 • Kyshtym Un accident nuclear a avut loc pe 29 septembrie 1957, n Rusia, n apropierea Munilor Ural, la Kyshtym. Acesta este clasat la nivelul 6, ceea ce nseamna Accident serios, caracterizat de o scurgere important de material radioactiv, care necesit mplementarea unor msuri urgente de contracarare. Incidentul s-a produs cnd un sistem de rcire a cedat, cauznd o explozie, n urma creia o cantitate semnificativ de material radioactiv s-a rspndit n mediul inconjurtor. Peste 200 de oameni au murit n urma cancerului produs de expunerea la radiaii. n jur de 10.000 de oameni au fost evacuai din zona afectat de explozie, dup ce unele rapoarte ale autoritilor artau c au suferit desprinderi ale pielii.

 • Three Mile Island O dereglare a sistemului de rcire i o eroare uman au cauzat o topire a unei pri a miezului unui reactor. A rezultat o scurgere radioactiv ce s-a rspndit deasupra mai multor state. Accidentul nu s-a soldat cu mori sau cu rnii n rndul muncitorilor centralei sau n rndul comunitii din jur, cu toate c s-au raportat unele cazuri de contaminare. Aproape 140.000 de oameni au fost nevoii s-i prseasc locuinele dup acest incident. Accidentul de la Three Mile Island, din statul american Pennsylvania, s-a petrecut pe 28 martie 1979 i a fost clasat la nivelul 5, adic Accident cu consecine la scara larg. Reprezint un eveniment care a dus la eliberarea de substane radioactive, dar i la moartea unor persoane n urma radiaiilor, dup avarierea unui reactor nuclear.

 • Windscale Pile Tot un accident nuclear de nivel 5, cel de la Windscale Pile, din Marea Britanie, reprezint cel mai grav dezastru nuclear cu care s-a confruntat Europa de Vest. Pe 10 octombrie 1957, miezul primului reactor a luat foc, rezultnd o eliberare de material radioactiv. Nori de praf radioactiv au fost raportai, dup incident, i n Belgia, Germania i Norvegia. Vnzarea anumitor produse ale fermelor din apropiere a fost interzis timp de o lun. Materialul radioactiv a determinat apariia a aproape 200 de cazuri de cancer in Marea Britanie, dintre care jumtate au fost fatale.

 • Alte accidente nucleare importante au fost cele de la Goiania (Brazilia), cnd patru oameni au murit, n anul 1987, sau de la Chalk River (Canada), din anul 1952, primul accident de acest fel din istorie. n ultimii 20 de ani au mai avut loc astfel de evenimente la centrala de la Tokaimura (Japonia), in anul 1999, cnd a murit un om, i cea de la Tomsk (Rusia), din anul 1993. n intreaga lume exist peste 400 de reactoare nucleare operative, mprite n 30 de ri.Neatenia i greeala omului sau calamitile naturale au provocat, ns, dezastre nucleare. Catastrofa de la Cernobl i recentele probleme ale centralei de la Fukushima au semanat ingrijorare n rndul multor ri, care vor s-i nchid definitiv toate reactoarele nucleare n urmtoarele zeci de ani.

 • Bibliografiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Accident_nuclear http://www.frontpress.ro/2011/11/cele-mai-mari-dezastre-nucleare.html http://bestworldstuff.blogspot.ro/2010/11/worst-manmade-disaster-chernobyl.html http://a1.ro/news/extern/expertii-avertizeaza-accidentul-nuclear-de-la-fukushima-poate-provoca-mutatii-genetice.html