accidente infraorbitar

Click here to load reader

Post on 07-Feb-2016

6 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Anestezia nervului infraorbitarAccidenteStudent: Coropcariu TeodoraAn III Medicina DentaraGrupa 2Prof. Dr.Coord. Smaranda Nazarie

 • CuprinsDurereaInteparea trunchiului nervos sau a tecii nervoaseInteparea sau traumatizarea tesuturilorErori de substantaHematomul obrazuluiTulburari oculareRuperea aculuiBibliografie

 • DUREREADurerea-Cea mai comuna complicatie si poate fi prevenita prin respectarea cu strictete a protocoalelor injectarii atraumatice.Folosirea unor ace nepotrivite cu bizoul tesit pot provoca traumatizarea tesuturilor in mementul introducerii si retragerii acului, deci durere.

 • Etiologie:1.Folosirea unor ace cu bizoul tesit2.Injectarea rapida a solutiei anestezice3.Ace cu asperitati, dupa ce acestea au luat contactul cu osul si,apoi,cand sunt retrase,dilacereaza tesutul4.Folosirea unor solutii prea calde sau prea reci in raport cu temperatura camerei5.Injectarea unor solutii cu pH mult prea acid sau cu prag de alcalinitate ridicat6.Injectarea din eroare a unor substante toxice sau a unor solutii anestezice expirate

 • Inteparea trunchiului nervos sau a tecii nervoase Accidentul apare mai frecvent in cazul anesteziilor tronculare, mai ales atunci cand trunchiul nervos se gaseste intr-un canal osos (anestezia nervului infraorbitar).

  In timpul introducerii acului , bolnavul acuza o durere fulguranta locala sau iradianta in teritoriul nervului respectiv, si in primul rand in dintii aferenti teritoriului de inervare.

  Datorita injectarii intra sau perinervoase, anestezia se instaleaza foarte rapid ,iar durerea este de scurta durata si dispare odata cu instalarea anesteziei.Anestezia este prelungita ca durata (5-6ore), iar uneori accidentul poate provoca procese de nevrita traumatica.

 • Inteparea sau traumatizarea tesuturilorOrice introducere a acului poate produce un anumit traumatism tesutului prin care trece. Prin urmare, punctiile repetate sau folosirea unor ace cu bizoul tesit se vor corela cu o incidenta mai mare de dilacerare a fibrelor musculare, aponevrozelor sau ligamentelor provocand durere in momentul injectarii sau al retragerii acului.

 • Erori de substantaFolosirea carpulelor micsoreaza riscul injectarii accidentale a unor alte substante. Sunt citate injectari de substante toxice din eroare, incident ce poate fi evitat prin controlul atent al marcajului de pe fiola si nefolosirea acelora cu marcaj sters.

 • Unele substante anestezice pot produce dureri violente, instantanee, in momentul injectarii, dureri datorate pH ului solutiei anestezice, urmelor de alcool sau a amestecarii cu alte solutii antiseptice.Principala cauza a unei senzatii dureroase este pH-ul solutiei injectate in tesuturile moi.PH-ul solutiei anestezice este de obicei in jurul valorii de 5, in timpce solutiile cu vasoconstrictor au un pH chiar mai acid, in jur de 3-3,5.Contaminarea carpulelor cu anestezic local se poate produce cand acestea sunt depozitate in alcool sau alte solutii pentru sterilizare, cu difuzarea acestor solutii in interiorul carpulei.

 • Desi de obicei este tranzitorie, senzatia dureroasa la injectarea anestezicului local indica aparitia iritatiei tisulare. Daca aceasta se datoreaza pH-ului solutiei, va disparea rapid, pe masura ce se instaleaza anestezia. De obicei nu se constata sensibilitate reziduala dupa disparitia anesteziei.Cand durerea apare ca urmare a folosirii solutiilor anestezice contaminate,exista o mare probabilitate de aparitie a leziunilor tisulare, consecinta ulterioara fiind trismusul, edemul postanestezic sau posibila parestezie tranzitorie.

 • Hematomul Obrazului

 • Tulburari oculare

 • Ruperea acului

 • Factorii favorizanti in producerea acestui accident sunt:1.Utilizarea unor ace subtiri cu rezistenta redusa la rupere,2.Utilizarea unor ace care au fost indoite anterior,3.Introducerea rapida a acului prin tesuturi si lovirea acestuia de planul osos,4.Injectarea rapida a anestezicului care poate provoca durere,5.Schimbarea brusca a directiei acului intratisular,6.Introdurerea completa a acului pana la ambou,7.Deficiente de fabricatie (foarte rar),8.Inteparea in ligamentul pterigomandibular cu intrarea in tensiune a acestuia, la deschiderea brusca a cavitatii bucale.

 • TratamentDupa producerea accidentului, se solicita pacientului sa mentina gura deschisa pentru a nu deplasa acul prin contractii musculare, iar medicul va mentine in continuare degetul pe reperul osos.Cand capatul rupt al acului este vizibil endobucal,el va fi prins cu ajutorul unei pense Pean si indepartat.Daca acul este acoperit complet in tesuturi se va evita orice manopera pana cand pozitia acului va fi localizata cu precizie, cu ajutorul examenului radiologic.Interventia chirurgicala pentru indepartarea acului va fi practicata cat mai reoede posibil de catre un specialist oro-maxilo-facial.

 • Bibliografie

  Chirurgie Oro-MaxiloFaciala.Vol1.Editura: NationalN.GanutaI.CanaveaA.GarfunkelA.BucurR.CioacaC.Malita