971983 cc ltg - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre dumnezeu. Începe de aici, dacă...

14
actual .consistent. practic TRIMeSTRUL II 2016 GHID PeNTRU INSTRUCTORI CONeXIUNI SaLVaTOaRe CONeXIUNI SaLVaTOaRe Regi şi Profeţi TRIMeSTRUL I I 2016 GHID PeNTRU INSTRUCTORI

Upload: others

Post on 06-Sep-2019

3 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

a c t u a l . c o n s i s t e n t . p r a c t i c

TrimesTrul ii 2016GHiD PeNTru iNsTruCTOri

CONexiuNisalvaTOareCONexiuNisalvaTOare

regi şi Profeţi

TrimesTrul ii 2016GHiD PeNTru iNsTruCTOri

Page 2: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

Ghid pentru instructori

c o n e x i u n is a l v a t o a r e

ACTUAL. CONSISTENT. PRACTIC.

TrimesTrul ii 2016Regi şi profeţi

EditorKathy Beagles

Editor consultantTroy Fitzgerald

Colaboratori principaliDwain esmond, Troy Fitzgerald,

Karl Haffner

Secretar editorialDaniella volf

Directorii Departamentului Mondial al Şcolii de Sabat

Jonathan Kuntaraf, Gary swanson

Consultanţi din partea Conferinţei Generale

mark a. Finley

Consultanţi din partea Biblical Research Institute

Gerhard Pfandl, Kwabena Donkor

Director al periodicelor pentru Şcoala de Sabat

Jocelyn Fay

Director designmadelyn Gatz

Tehnician desktopFred Wuerstlin

Serviciu clienţiJulie Haines

Consultanţă designron J. Pride/square1studio

Consiliu de creaţieChris annan-Nunoo, David Bermejo,

larry Burton, Becky De Oliveira, Dwainesmond, Barry Gane,

Karl Haffner, Don Keele, ulrike müller, lauren Popp,

Benjamin sulit, Gay Tuballes, emma Weslake

Bun venitBun venit în lumea învăţării şi predării după programul Conexiuni sal-

vatoare: Actual. Consistent. Practic. iată în continuare ce cuprinde prezen-tul ghid:

• iată ce urmează... (introducerea din ghidul pentru adolescenţi)• De ce o abordare cu pasaje biblice?• Care sunt materialele auxiliare pentru predarea acestor studii biblice?• Plan & viziune de ansamblu• materiale pentru trimestrul în curs

iaTĂ Ce urmeaZĂ…

Obiectivul Conexiunilor salvatoare este acela de a te conduce la Biblie,pentru a înţelege marea istorie a relaţiei dintre Dumnezeu şi oameni.aceasta a început cu prima generaţie din eden şi se întinde până la generaţia noastră; este viaţa oamenilor prin prisma relaţiei lor cuDumnezeul universului.

Dacă încerci să găseşti un cuvânt actual din partea lui Dumnezeu, veigăsi în Conexiuni salvatoare mesajul scripturii şi vei fi provocat să faciconexiuni cu viaţa ta reală.

mesajul din partea lui Dumnezeu nu este numai actual, ci şi consistent.De la prima generaţie de oameni, care au auzit glasul lui Dumnezeu înGrădină, şi până la ultimul grup de oameni, stând în faţa lui Hristos la adoua venire, Cuvântul lui Dumnezeu a fost şi continuă să fie demn detoată încrederea.

Cuvântul lui Dumnezeu ajunge la noi într-un mod practic, prin inter-mediul istoriilor de viaţă ale oamenilor care l-au întâlnit pe Dumnezeuşi au luat decizia fie de a-l urma, fie de a-l respinge.

la secţiunea Caz în studiu vei găsi câte un pasaj biblic, iar apoi, în Fişăde studiu, ţi se oferă sugestii cu privire la modalităţile de a cer ceta şi apune în practică adevărurile biblice.În fiecare studiu, vei mai găsi şi alte rubrici:

• Ce părere ai? – activitate ce are menirea de a-ţi deschide mintea şiinima pentru lecţia care urmează. Când vei aborda citatul bi blic, îl veiprivi din perspectiva vieţii tale de zi cu zi.

• Ştiai că...? – date statistice sau definiţii care pătrund mai adânc înconţinutul studiului sau, pur şi simplu, oferă date utile lecţiei.

• Textul-cheie – versete biblice care scot în evidenţă ideea principalăa lecţiei. În plus, le poţi memora şi stoca pentru a le utiliza ulterior.

• Repere – alte texte biblice care punctează ideile principale alelecţiei. vei vedea că există conexiuni între aceste versete, pasajulbiblic şi viaţa ta de zi cu zi.

• Flash – un scurt fragment care redă viziunea lui ellen White asuprapasajului biblic studiat. Din aceste scurte explicaţii îţi vei face o ideeşi despre conţinutul lecturii recomandate din comentariile ei inspi-rate.

Page 3: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

Ghid pentru instructori

c o n e x i u n is a l v a t o a r e

ACTUAL. CONSISTENT. PRACTIC.

TrimesTrul ii 2016Regi şi profeţi

CONEXIUNI SALVATOARE (ISSN 1841-6527)

SERIE NOUĂ; NR. 34 TRIMESTRUL II 2016

Publicaţie trimestrială

Pentru ediţia în limba română

Traducere loredana sîrbu

Corectură lavinia Goran

Tehnoredactare irina Toncu

redactare Florin Bică

• Cu alţi ochi – citate din diferite surse contemporane sau istorice, carear putea să-ţi deschidă noi perspective asupra mesajului lecţiei.

• Experienţa ta zilnică – îndrumări cu privire la modul în care poţi per-sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgiacest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui laŞcoala de sabat. În fiecare zi a săptămânii, ţi se va suge ra ce rubrică alecţiei poţi explora, pentru a te raporta la pasajul biblic şi a face camesajul din partea lui Dumnezeu să ţi se adreseze personal.

De Ce O aBOrDare Cu PasaJe BiBliCe?

există în prezent tendinţa de neglijare a Cuvântului lui Dumnezeu,deoarece Biblia pare foarte veche, iar problematica vieţii contemporanenu pare să aibă vreo legătură directă cu textul antic inspirat. Încercareade a citi Biblia îi poate lăsa pe tineri puţin derutaţi. Dar Biblia a fostmenită să fie nu citită, ci studiată şi pusă în practică, fiind în acelaşi timpşi un veritabil subiect de meditaţie. Nu a fost scrisă pentru a fi analizată, ci mai degrabă pentru a fi urmată. e nevoie de efort. Dacă îţi doreşti doaro poveste care să te relaxeze, atunci Biblia nu e pentru tine.

Biblia nu este un roman captivant, ci, dacă te vei concentra asupramesajului ei cu o inimă docilă şi cu ochii îndreptaţi spre Dumnezeu, veidescoperi ceva mai mult decât un subiect captivant. vei descoperi unmesaj special pentru tine: „mă veţi căuta şi mă veţi găsi, dacă mă veţicăuta cu toată inima” (ieremia 29:13). isus a spus: „De aceea, pe oricineaude aceste cuvinte ale mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu jude-cată, care şi-a zidit casa pe stâncă” (matei 7:24).

Biblia este instrumentul folosit de Învăţătorul promis: Duhul sfânt. Noi, caînvăţători pământeşti, vom fi eficienţi numai dacă, mai întâi, Îi permitemDuhului sfânt să ne îndrume. Fiecare dintre aceste studii sunt conceputeîn jurul unui pasaj biblic precis. veţi aduce în atenţia adolescenţilor Cazulîn studiu şi apoi, prin intermediul rubricii Fişă de studiu, îi veţi ajuta sădescopere adevărul relevant pentru viaţa lor. Pietrele preţioase ale ade-vărului nu sunt puse la vedere, ci veţi avea ocazia să le descoperiţi împre-ună cu grupa dumneavoastră.

„În studiul zilnic, metoda verset cu verset este adesea de cel mai mareajutor. studentul să ia un verset şi să se concentreze în încercarea de aafla gândul pe care l-a pus Dumnezeu acolo pentru el şi apoi să meditezeasupra lui până când şi-l însuşeşte. un pasaj studiat astfel, până cândsemnificaţia lui este limpede, are o valoare mai mare decât perindareaprin mai multe capitole fără a avea în vedere vreun scop bine definit şifără a dobândi cunoştinţe clare.” (Educaţie, p. 150)

Page 4: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

4

CONexiuNi

salvaTOare

Care sunt materialele auxiliarepentru predarea acestor studii biblice?

• la fiecare lecţie din acest Ghid pentru instructori, veţigăsi rubrica Studiu aprofundat, cu su biecte legate depasajul biblic studiat. Folosiţi aceste resurse pen-tru a crea „un program” adecvat grupei dum nea -voastră. instructorilor care cunosc limba engleză, lestă la dispoziţie site-ul www.leadoutministries.com,unde vor găsi o multitudine de resurse pe subiectuldo rit: de la întrebări pentru discuţie până la ilustraţii;de la scenarii pentru dramatizări până la activităţi deasimilare.

• Începeţi studiul propriu-zis cu rubricile Ce părereai? şi Ştiai că...?, din ghidul pentru adolescenţi.activităţile sunt astfel concepute încât să-i facă petineri să gândească, să răs pundă şi să comunice întreei. Discuţiile care pot porni de la aceste subiectesunt o modali tate foarte bună de introducere apasajului biblic. Întrebarea-cheie de la sfârşit va fi:„De ce aţi răspuns aşa?”

• Prezentul Ghid pentru instructori vă pune la dis po -ziţie o ilustraţie, împreună cu un punct de por nire,ce vă va ajuta să-i introduceţi pe ti neri în atmos-fera pasajului biblic propriu-zis.

• esenţa acestor studii este citirea împreună a pa sa -jului biblic de la secţiunea Caz în studiu şi discutarealui cu ajutorul întrebărilor de la Fişă de studiu pentruinstructori. De asemenea, vă sunt puse la dispoziţie şialte pasaje pentru aprofundarea studiului în Cuvânt.

• Prezentaţi apoi informaţiile legate de context, cevor face ca relatarea biblică să fie şi mai uşor de înţe-les.

• vă sunt puse la dispoziţie şi alte resurse pentru a văajuta să descifraţi şi celelalte rubrici ale mate ria -lului. (adolescenţii sunt îndrumaţi să parcurgă câteo rubrică a lecţiei în fiecare zi, urmând planul de laExperienţa ta zilnică.) În curajaţi-i să studieze lecţia însăptămâna fie de dinainte, fie de după parcurgereaei cu grupa, la biserică, după cum consideraţi că emai potrivit.

• Fiecare lecţie din Ghidul pentru instructori in clude şiun secret de metodică, la rubrica Secretele instruc -torului bine pregătit. De asemenea, aveţi la dis poziţieo activitate şi un rezumat, care vă vor ajuta să vedeţilecţia în ansamblu şi să trageţi concluziile.

• la fiecare studiu, adolescenţii sunt îndemnaţi să lec-tureze un capitol sau mai multe dintr-un volum deellen White, din seria de istorie bi blică. Cei care vorrespecta această programă vor reuşi să citească în -treaga serie, în patru ani [de la Patriarhi şi profeţipână la Tragedia veacurilor].

Page 5: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

5

CONexiuNi

salvaTOare

&plan & viziune de ansamblu2016Trimestrul 1

1. samson 2. samuel 3. eli 4. Filistenii 5. saul (1)6. saul (2) 7. David (1) 8. David (2) 9. David (3)

10. David (4) 11. David (5) 12. David (6) 13. absalom

Trimestrul 21. Poporul lui Dumnezeu2. solomon3. Constructorul Templului4. monarhul mândru5. scriitorul pocăit6. roboam7. ieroboam8. asa, ahab, izabela9. ilie

10. evanghelistul11. laşul12. sabatul13. iosafat

Trimestrul 31. ahab2. elisei3. Profetul4. Naaman5. iona6. Osea 7. isaia8. iehova9. ahaz

10. ezechia11. asiria12. manase13. iosia

Trimestrul 41. ieremia2. Osândă iminentă3. ultimul rege4. Prizonierii5. Daniel6. visul7. Trei evrei8. Nebucadneţar9. Belşaţar

10. Daniel11. Daniel 712. Daniel 8, 913. Daniel 10 – 12

2017Trimestrul 1

1. Hagai / Zorobabel2. Zaharia3. al doilea Templu4. estera5. Împărăteasa6. ezra7. Neemia8. Constructorii9. Complotul

10. reformatorii11. isus12. eliberatorul13. slava viitoare

Trimestrul 21. isus2. a sosit ceasul3. maria4. simeon / ana5. magii6. Copilul isus7. Glasul8. Biruinţa9. l-am găsit pe mesia

10. Nunta11. Templul12. Nicodim13. ioan Botezătorul

Trimestrul 31. Femeia samariteancă2. Tânărul bogat3. Ologul4. ioan Botezătorul5. unsul6. Petru7. Capernaum8. leprosul9. levi-matei

10. sabatul11. ucenicii12. sutaşul13. Demonizatul

Trimestrul 41. Femeia / iair2. Cei şaptezeci3. ucenicii4. Neînţelegeri5. Ziduri îndepărtate6. lucrarea lui isus7. Cine este isus?8. apărătorul / Conducătorul9. Copiii

10. Familia lui lazăr11. Zacheu12. maria13. iacov şi ioan

2018Trimestrul 1

1. Împăratul vine 2. Fariseii3. sfârşitul vremii4. slujirea5. ultima Cină6. Ghetsemani7. Judecata8. Calvarul9. Învierea

10. maria magdalena11. Drumul spre emaus12. lângă mare13. Înălţarea lui isus

Trimestrul 21. misiunea2. Duhul sfânt3. Ologul4. anania / safira5. Poporul lui Dumnezeu6. Ştefan7. Pavel8. Petru9. Pavel / Barnaba

10. acceptarea neamurilor11. Propovăduireaveştiibune12. Tesalonicenii13. efesenii

Trimestrul 31. Corintenii2. lucrători pentru Hristos3. romanii / Galatenii4. ultima călătorie5. aventuri şi încercări6. Filimon7. Colosenii / Filipenii8. ultima întemniţare9. Înaintea lui Nero

10. ioan, ucenicul iubit11. Patmos12. apocalipsa13. Biserica triumfătoare

Trimestrul 41. Primii credincioşi2. Căutătorii3. Wycliffe4. luther5. Zwingli6. reforma în Franţa7. reformatorii englezi8. revoluţia Franceză9. reformatorii americani

10. William miller11. Profeţia împlinită12. sanctuarul13. legea lui Dumnezeu

2015Trimestrul 1*

1. Înnoirea2. Judecata de cercetare3. Originea răului4. Capcane5. marea dezamăgire6. Papalitatea7. Provocări spirituale8. Biblia9. ultima şansă

10. Timpul de strâmtorare11. eliberarea12. sfârşitul13. Începutul

Trimestrul 21. adam şi eva 2. Şarpele3. Cain şi abel4. set şi enoh 5. Noe 6. Turnul Babel 7. avraam8. isaac9. lot

10. rebeca11. iacov şi esau 12. iacov13. israel

Trimestrul 31. iosif 2. Fraţii 3. moise 4. Paştele 5. sclavi fugari 6. Călători nefericiţi 7. Poporul ales 8. aaron 9. Tabernaculul

10. maria şi sefora 11. Cele 12 iscoade 12. Core 13. Şarpele de aramă

Trimestrul 41. la graniţă 2. Balaam 3. vecinii suspecţi 4. repetarea legii 5. moartea lui moise 6. Trecerea iordanului 7. rahav 8. Binecuvântări şi blesteme 9. Gabaoniţii

10. Împărţirea ţării 11. ultimele cuvinte ale lui iosua 12. sărbătorile anuale 13. Primii judecători

* Din motive obiective, tematica a fost devansată cu un trimestru.

Page 6: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

Trim

est

rul

2Tr

ime

stru

l 1

plan

&

vizi

une

de a

nsam

blu

2016

6

CONexiuNi

salvaTOare

1. Samson Referinţe biblice: Judecătorii 13 – 16Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 54

2. Samuel Referinţe biblice: 1 samuel 1; 2:1-11Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 55 şi 58

3. Eli Referinţe biblice: 1 samuel 2:12-36Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 56

4. Filistenii Referinţe biblice: 1 samuel 3 – 7Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 57

5. Saul (1) Referinţe biblice: 1 samuel 8 – 14Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 59, 60

6. Saul (2) Referinţe biblice: 1 samuel 15; 28; 31Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 61, 66, 67

7. David (1) Referinţe biblice: 1 samuel 16; 17Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 62 şi 63

8. David (2) Referinţe biblice: 1 samuel 18 – 27Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 64 şi 65

9. David (3) Referinţe biblice: 1 samuel 29; 30; 2 samuel 1Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 68

10. David (4) Referinţe biblice: 2 samuel 2 – 5:5Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 69

11. David (5) Referinţe biblice: 2 samuel 5:6-25; 6; 7; 9; 10Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 70

12. David (6) Referinţe biblice: 2 samuel 11; 12Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolul 71

13. Absalom Referinţe biblice: 2 samuel 13 – 19; 241 Împăraţi 1; 1 Cronici 21; 28; 29Comentariu: Patriarhi şi profeţi, capitolele 72, 73

1. Poporul Referinţa biblică: Deuteronomul 32lui Dumnezeu Comentariu: Profeţi şi regi, introducere

2. Solomon Referinţa biblică: 1 Împărați 3; 4; 10Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 1

3. Constructorul Referinţa biblică: 2 Cronici 5:2-14Templului Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 2

4. Monarhul mândru Referinţa biblică: 1 Împărați 11Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 3, 4

5. Scriitorul pocăit Referinţa biblică: Proverbele şi eclesiastulComentariu: Profeţi şi regi, capitolul 5

6. Roboam Referinţa biblică: 1 Împ. 11:14-43; 12:1-24; 2 Cron. 9:29-12,16Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 6

7. Ieroboam Referinţa biblică: 1 Împărați 12:16 – 14:20; 2 Cronici 13Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 7

8. Asa, Ahab Referinţa biblică: 2 Cronici 14 – 16 Izabela Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 8

9. Ilie Referinţa biblică: 1 Împărați 17:1-16Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 9; 10, prima parte

10. Evanghelistul Referinţa biblică: 1 Împărați 18:1-40Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 10, ultima parte; 11

11. Laşul Referinţa biblică: 1 Împărați 18:41-46; 19:1-18Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 12, 13

12. Sabatul Referinţa biblică: 1 Împ. 18:20-22; 19:14-18; apoc. 18:2,4,5Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 14

13. Iosafat Referinţa biblică: 1 Împărați 22; 2 Cronici 17 – 21 Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 15

Page 7: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

Trim

est

rul

3Tr

ime

stru

l 4

7

CONexiuNi

salvaTOare

1. Ahab Referinţa biblică: 1 Împărați 21; 2 Împărați 9Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 16

2. Elisei Referinţa biblică: 1 Împărați 19,15 – 21; 2 Împărați 2Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 17, 18

3. Profetul Referinţa biblică: 2 Împărați 4Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 19

4. Naaman Referinţa biblică: 2 Împărați 5Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 20, 21

5. Iona Referinţa biblică: ionaComentariu: Profeţi şi regi, capitolul 22

6. Osea Referinţa biblică: OseaComentariu: Profeţi şi regi, capitolele 23, 24

7. Isaia Referinţa biblică: isaia 6 Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 25

8. Iehova Referinţa biblică: isaia 11; 12; 44Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 26, 31

9. Ahaz Referinţa biblică: 2 Cronici 28:1-5; 2 Împărați 16Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 27

10. Ezechia Referinţa biblică: 2 Cronici 29 – 31; 2 Împărați 18 – 20; isaia 39 Comentariu: Profeţi şi regi, capitolele 28, 29

11. Asiria Referinţa biblică: 2 Cronici 32; 2 Împărați 19Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 30

12. Manase Referinţa biblică: 2 Împărați 21; 22; 2 Cronici 33Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 32

13. Iosia Referinţa biblică: 2 Împărați 23; 2 Cronici 34Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 33

1. Ieremia Referinţa biblică: ieremia 1Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 34

2. Osândă Referinţa biblică: ieremia 25; 36iminentă Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 35

3. Ultimul rege Referinţa biblică: ieremia 28:1-15; 29:1-14Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 36

4. Prizonierii Referinţa biblică: ieremia 37 – 39; 2 Cronici 36Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 37

5. Daniel Referinţa biblică: Daniel 1Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 39

6. Visul Referinţa biblică: Daniel 2Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 40

7. Trei evrei Referinţa biblică: Daniel 3Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 41

8. Nebucadneţar Referinţa biblică: Daniel 4Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 42

9. Belşaţar Referinţa biblică: Daniel 5 Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 43

10. Daniel Referinţa biblică: Daniel 6Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 44

11. Daniel 7 Referinţa biblică: Daniel 7Comentariu: Profeţi şi regi, capitolul 45

12. Daniel 8, 9 Referinţa biblică: Daniel 8; 913. Daniel 10 – 12 Referinţa biblică: Daniel 10 – 12

Page 8: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la
Page 9: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

TrimesTrul ii 2016

aprilie

2—Un dar neoferit [pag. 11]Dumnezeu le trimite israeliţilor unmesaj prin intermediul cuvintelor de rămas-bun ale lui moise, expri -mându-Şi mânia şi dezacordul faţă de refuzul lor de a fi o binecuvântarepentru celelalte popoare de pepământ, statut la care DumnezeuÎnsuşi îi chemase şi pentru care ledăduse putere.

9—Fiul ales [pag. 15]Domnia lui solomon este remarcabilănu doar pentru pacea pe care israel aavut-o cu popoarele învecinate, ci şipentru pacea din interiorul naţiuniiiudaice.

16—O casă pentru Dumnezeu[pag. 19]meritul spiritual principal al luisolomon este construirea şi dedicareaunui loc stabil în care prezenţa luiDumnezeu se putea manifesta perma-nent în mijlocul poporului său.

23—Un nebun înţelept [pag. 23]Printre multele lecţii ce pot fi învăţatedin viaţa lui solomon se numără şi ceaa pericolelor pe care le presupuneprosperitatea nelimitată.

30—Confesiunile unui înţelept[pag. 27]spre sfârşitul vieţii, solomon măr-turiseşte că numai Dumnezeu poateîmplini cele mai profunde nevoi alesufletului uman.

mai

7—Idolii – o ameninţare actuală[pag. 31]istoria vieţii lui roboam este un tristexemplu al faptului că idolatria – deorice formă – nu va fi tolerată deDumnezeu. aparenţele sunt înşelă-toare; pute rea necontrolată, aproapeîntotdea una, se dovedeşte distrugă-toare.

14—Sindromul Ieroboam [pag. 35]istoria vieţii lui ieroboam este unexemplu clasic cu privire la ce seîntâmplă când cineva refuză să se lasecondus de Dumnezeu.

21—Devotament de rege [pag. 39]Deşi moştenirea primită de regele asae departe de a fi una perfectă, totuşi else distinge ca fiind un urmaş credin-cios al lui Dumnezeu.

28—Niciodată singur [pag. 43]ilie, un om obişnuit, alege să trăiascăîmpotriva curentului culturii din carefăcea parte şi se ridică în apărareaprincipiilor în care credea.

iunie

4—Credinţă pe vârful muntelui[pag. 47] Credinţa „extremă” a lui ilie pare ireală.Totuşi, încrederea lui absolută înDumnezeu este exact lucrul de careavem nevoie în zilele care ne stauînainte.

11—Îndoială în vale [pag. 51]urmaşii lui Dumnezeu se vor confruntacu perioade de descurajare şi dispe -rare; totuşi, Cuvântul său conţine omulţime de sfaturi utile cu privire laaceste situaţii deprimante.

18—Cine stă să numere? [pag.55]

Faptul de a sta de partea lui Hristoseste o provocare atunci când pre-supune o viaţă diferită de cea a celordin jur. Totuşi, Dumnezeu găseşte căide a insufla speranţă şi linişte în vieţilenoastre.

25—Rezumatul unei vieţi [pag. 59]istoria de viaţă a regelui iosafat estecea a unui om care a căutat să facă cee drept în ochii lui Dumnezeu. aceastădorinţă l-a făcut să se bucure de oapre ci ere specială exprimată pepaginile Bibliei.

C u P r i N s

CONexiuNisalvaTOareCONexiuNisalvaTOareTrimesTrul ii 2016

9

CONexiuNi

salvaTOare

Page 10: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la
Page 11: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

PREGĂTIRE

i. PreZeNTare GeNeralĂPasajul biblic pentru săptămâna aceasta poate

părea la început dificil de prezentat, dar, după o cer -cetare mai atentă, veţi descoperi că merită discutatcu tinerii de vârsta aceasta. De asemenea, se pot facefoarte uşor aplicaţii personale şi fiecare membru algrupei va putea înţelege semnificaţia acestor texte.

studiul de faţă ne conduce la ultimele clipe alevieţii lui moise şi la ultimele lui cuvinte adresate isra -eliţilor. este aproape deprimant să vezi cum Dum -nezeu este atât de dezamăgit de poporul său. Prinurmare, declaraţia pe care moise o face de faţă cu iosua,în versetul 47, este un avertisment puter nic pe carecu toţii trebuie să-l luăm în consideraţie. Tinerii vorînţelege cu siguranţă tonul direct folosit de autor faţă decel care avea să preia frâiele conducerii.

scena se deschide cu un Dumnezeu mâniat pepoporul său ales. Citatul din Profeţi şi regi ne arată căDumnezeu era supărat nu numai din cauză că ei seînchinau la idoli, ci şi pentru că nu au dorit să fie obinecuvântare pentru naţiunile învecinate, manifes -tând caracterul său pe pământ. el era foarte supăratfiindcă ei se eschivau de la împlinirea che mării pecare le-o adresase şi de la oportunitatea pe care le-adat-o de a i se alătura pentru a binecuvânta lumea.

ii. sCOPmembrii grupei:• vor înţelege de ce era Dumnezeu supărat pe

israeliţi. (Nivelul intelectual)• vor simţi că pot lua cuvintele lui moise ca pe o

avertizare personală. (Nivelul emoţional)

• se vor strădui să răspundă pozitiv la chema-rea pe care le-a făcut-o Dumnezeu de a fi obinecuvântare pentru lume. (Nivelul practic)

iii. sTuDiu aPrOFuNDaT

• Biserica (punct de doctrină # 12)• Dumnezeu (existenţa unui Dumnezeu personal)• Dumnezeu (existenţa unui Dumnezeu suveran)• Cunoaşterea lui Dumnezeu

Pe site-ul www.leadoutministries.com veţi găsi, înlimba engleză, materiale auxiliare pentru tratareaacestor subiecte.

PREDARE

i. iNTrODuCere

ActivitateRugaţi-i pe membrii grupei să deschidă ghidul lor la

rubrica Ce părere ai?. După ce o completează, discutaţipe baza răspunsurilor lor.

invitaţi-i apoi să spună care cred ei că ar fi cel maivaloros cadou pe care ar putea să-l primească la îm -plinirea vârstei majoratului. alcătuiţi pe tablă o listă,astfel încât toţi să vadă răspunsurile. e posibil săexiste multe răspunsuri similare. la final, întrebaţi-icare cred ei că este valoarea relaţiei cu Hristos. evi -dent, aceasta nu se poate evalua în bani. Cu toateacestea, puteţi să le întipăriţi în minte faptul că celmai valoros cadou pe care îl pot face altora este cu -noaşterea harului şi siguranţa mântuirii, care vinedintr-o viaţă trăită în relaţie cu isus Hristos.

CONexiuNisalvaTOareCONexiuNisalvaTOare2 aPrilie 2016

Referinţa biblică: Deuteronomul 32Comentariu: Profeţi şi regi, introducere

un dar neoferitun dar neoferit

11

CONexiuNi

salvaTOare

Page 12: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

IlustraţieSugestie de povestire:Charles Dickens scrie în una dintre povestirile

sale despre un om care nu era amabil. el avusese demai multe ori ocazia de a fi bun şi atent, dar demon-strase clar faptul că nu era altceva decât un bătrânursuz şi fără prieteni. Într-o noapte, el a avut un vis încare trei vizitatori îl ajutau să înţeleagă responsabili-tatea pe care o avem de a deveni o binecuvântarepentru oamenii din jurul nostru.

Desigur, este vorba de romanul Poveste de Crăciun(A Christmas Carol), de Charles Dickens. Şi evident,este o alegorie! Dar nu-i aşa că ceea ce le spuneDumnezeu israeliţilor se aseamănă cu cuvintele celortrei „oaspeţi” adresate personajului lui Dickens? „Tre -buie să fii o binecuvântare!”

Întrucât noi credem în Dumnezeu, ştim că sarcinaeste cu mult mai reală şi mult mai dificilă. Trebuie sămanifestăm harul lui Hristos faţă de oameni, întrucâtnoi l-am experimentat mai întâi, iar viaţa noastră esteun răspuns la harul pe care Dumnezeu ni-l dă înfiecare zi pe care o trăim în lumea aceasta.

ii. PasaJul BiBliC

Punct de pornireSugestie de introducere:uneori cel mai greu lucru este să fii o binecu -

vântare atunci când ai ocazia necesară. alteori nueste nici măcar confortabil să fii o binecuvântare.alteori este ciudat să transformi o situaţie dificilă înceva extraordinar, însă tocmai acest lucru i-a che matDum nezeu pe israeliţi să facă şi tocmai acest lucru necheamă el, mereu, şi pe noi să facem. Ce oportunitateminunată avem de a-i spune lumii cum este Dum-nezeu!

Fişă de studiu pentru instructoriDupă ce parcurgeţi fragmentul biblic împreună cu

participanţii, analizaţi-l cu ajutorul următoarelor între -bări, pe care le veţi reformula:

• subliniaţi tot ce spune Dumnezeu că au gre şitisraeliţii.

• vi se pare că Dumnezeu a fost ofensat personal?• Încercuiţi porunca pe care i-a dat-o moise lui

iosua.• alcătuiţi o listă cu lucrurile pe care le putem

face pentru a fi o binecuvântare pentru oa -meni, aşa cum vrea Dumnezeu să fim.

Folosiţi următorul pasaj pentru a lărgi contextul isto-riei biblice studiate: 2 samuel 22:50.

Context şi precizăriFolosiţi următoarele informaţii pentru a analiza

într-un context mai larg pasajul studiat. Redaţi-le înpropriile cuvinte.

aceste texte consemnează ultimele evenimentedin viaţa lui moise. el a făcut tot ce i se îngăduise săfacă şi se pare că a vrut să le adreseze copiilor lui israelnumai câteva cuvinte de mustrare şi de în cu ra jare,pentru ca ei să meargă mai departe pe calea lui Dum-nezeu sau, mai degrabă, să se î n toarcă pe aceastăcale. mustrarea sa vine ca ur ma re a faptului că po -porul israel avea probleme cu idolatria în timpul tre-cerii prin mijlocul popoarelor din acea zonă. moise aîncercat cu disperare să-i ajute să înţeleagă faptul cănu puteau să aleagă o cale mai bună decât calea luiDumnezeu.

responsabilitatea pe care le-a încredinţat-o Dum-nezeu copiilor lui israel, în Deuteronomul 32:47, esteatât de importantă, încât trebuie analizată. ideea cătrebuie să luăm aceste cuvinte în serios, fiindcă de eledepinde viaţa noastră, are o valoare crucială. este unalt indiciu al harului pe care Dumnezeu ni-l oferă con-tinuu, ca să fim în stare să ducem o viaţă mai bună peacest pământ.

Întrebarea referitoare la numărul exact al oame-nilor care au plecat din egipt spre Țara Făgăduinţeieste interesantă. unii au estimat că au ieşit 3 000 depersoane, iar alţii chiar 3 milioane. Cum este posibilăo aşa diferenţă? Totul porneşte de la traducerea unuianumit cuvânt din ebraică. Ce impact are acest lucruasupra relatării? Dacă stăm să ne gândim bine, con-ducerea a 3 milioane de oameni se deosebeşte cumult de conducerea a 3 000 de oameni. O masă de 3 000 de persoane se depla sează mai repede decât 3 milioane de oameni. De asemenea, se ridică între-barea adaptării cu uşurinţă la celelalte culturi pe carele întâlneau. unui grup mai puţin numeros i-ar fi fostmai uşor să rămână izolat; unui grup mai numeros i-ar fi fost mai dificil să rămână diferit, din moment ceasimilarea din par tea celor din jur s-ar fi produs maiuşor, iar creş te rea sau pierderea numerică ar fi fostgreu de observat.

indiferent cât de mulţi erau israeliţii, este clar că Îlpu neau tot timpul la îndoială pe Dumnezeu şi pu -terea absolută pe care el o avea asupra vieţii lor.acesta ni se poate părea un lucru ciudat, dacă îllegăm de faptul că în mijlocul lor aveau loc minuni înfiecare zi. Însă aici avem dovada că, întotdeauna,credinţa nu se clădeşte pe minuni, ci pe relaţii.indiferent ce făcea Dumnezeu, ei mergeau după idoli.

12

CONexiuNi

salvaTOare

Page 13: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

"Dumnezeu încerca să menţină relaţia cu ei, astfelîncât să îi poată binecuvânta!

iii. ÎNCHeiere

ActivitateÎncheiaţi cu o activitate şi cu o scurtă recapitulare:

rugaţi-i pe membrii grupei să alcătuiască o listă cupatru-şase modalităţi în care cei din jur au fost obinecuvântare pentru ei, în ultimele două săptă mâni.Cereţi-le să noteze lucruri concrete. Oferiţi-le ocaziade a-şi prezenta unii altora răspunsurile. le va prindebine să audă moduri minunate în care Dumnezeu îibinecuvântează prin intermediul cunos cu ţilor lor. Deasemenea, această activitate îi poate inspira săgăsească metode prin care ei înşişi pot deveni obinecuvântare în viaţa celor din jurul lor.

RecapitulareSugestie de încheiere:israeliţii pur şi simplu uitaseră de chemarea pe

care o primiseră de la Dumnezeu. ei credeau căDumnezeu îi avea în vedere numai pe ei, nu şi pe ceidin jurul lor. ei au devenit egoişti şi nu mai erau dor-nici să coopereze cu Dumnezeu la binecu vântareapopoarelor din jurul lor. Dumnezeu era, pe bunădreptate, supărat din cauza acestui lucru şi le-a vorbit în cuvinte fără echivoc. studiul de săptă -mâna aceasta se referă în mare măsură la acestecuvinte. este bine să înţelegem că Dumnezeu doreşte

ceva de la noi. el vrea să colaborăm cu el, pentru calumea să afle cum este el. Putem să fim mâinile şipicioarele sale pe acest pământ. Când înţelegemchemarea lui Dumnezeu pentru viaţa noastră,începem să înţelegem şi faptul că avem de adus laîndeplinire o misiune sau, mai degrabă, o binecu-vântare faţă de lume. Cum putem să fim o binecu-vântare pentru oameni? Trebuie să începem prin aînţelege binecuvântările pe care le putem oferi altoraprin fapte mici făcute în fiecare zi.

Alte rubrici...Faceţi referire la celelalte rubrici din ghidul pentru adolescenţi.

• Cu alţi ochiÎntrebaţi cum sunt reflectate în citate ideile dinpasajul studiat astăzi.

• FlashCitiţi fragmentul, precizând că face parte dincomentariul lui Ellen White asupra pasajuluibiblic studiat în această săptămână, care segăseşte în cartea Profeţi şi regi. Întrebaţi cerelaţii există între fragmentul citat şi discuţiilepe care le-aţi avut pe baza întrebărilor de laFişă de studiu.

• RepereÎndreptaţi-vă atenţia spre versetele ce au legă-tură cu subiectul studiului de astăzi. Spuneţi-leparticipanţilor să le citească şi fiecare să aleagăun verset care i se adre sează în mod direct. Apoirugaţi-i să explice alegerea făcută.

Sau puteţi forma perechi, cărora să le daţicâte un text pentru a fi discutat.

Secretele instructorului bine pregătit!

Improvizarea

elevii asimilează mai bine când văd sau cândaud ceea ce învaţă. improvizaţi câteva sceneteîmpreună de membrii grupei pentru a prezentacâteva metode practice în care pot deveni obinecuvântare pentru lume. scene tele pot fiscurte sau lungi, în funcţie de textele scrise deadolescenţi. Nu e absolut necesar să existe untext scris, iar adolescenţii pot im proviza dedragul diversităţii. Puteţi chiar să alegeţi câţivamembri ai grupei şi să le oferiţi o situaţie dată,în care să arate cum ar putea să fie o binecu-vântare. această activitate poate fi plăcută şiantrenantă.

13

CONexiuNi

salvaTOare

Page 14: 971983 CC LTG - programetineret.ro · sonaliza adevărurile despre Dumnezeu. Începe de aici, dacă parcurgi acest studiu pe cont propriu – înainte sau după discutarea lui la

amintiţi-le membrilor grupei să lectureze capitolele din seriade istorie bi blică scrisă de ellen White. Pentru săp tămâna aceas-ta li se recomandă capitolul introductiv din Profeţi şi regi.

14

CONexiuNi

salvaTOare

ÎNSEMNĂRILE INSTRUCTORULUI