95209116 construieste singur panouri fotovoltaice

Upload: bivolaru-teodor-marian

Post on 10-Feb-2018

317 views

Category:

Documents


11 download

TRANSCRIPT

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    1/13

    CUM S REALIZMUN PANOUFOTOVOLTAIC

    1

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    2/13

    Dragcititorule,

    Acesta este un ghid pas cu pas care v va arta cum s construii un panou solarfotovoltaic folosind materiale care pot fi cumprate de la magazinul nostru.

    Panourile fotovoltaice sunt sisteme capabile s transforme lumina (energia solar)direct n energie electric, prin intermediul unui proces chimic complex. Energie electricgrauit! Conversia este static i nepoluant, tocmai de aceea acest mod de producere aenergiei electrice este unul ecologic.

    La baza producerii energiei electrice st celula fotovoltaic. Pe scurt, n contact cu

    razele soarelui, aceasta produce energie electric. Pentru a intra n detaliu, ne-ar fi necesarensa cunotinede chimie destul de avansate: fotonii din razele solare bombardeazatomiimaterialelor din care este realizatcelula fotovoltaic.Sub aceast aciune, acetia tind s seelibereze i astfel se formeazenergia electric.

    Celule fotovoltaice sunt grupate n matrici care apoi vor alctui panourilefotovoltaice. n cele ce urmeaz vom prezenta mai multe detalii despre constructia unuiastfel de panou realizat acas.

    2

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    3/13

    1. Materiale i instrumente necesare

    Unul din principalele beneficii n realizarea panoului solar este faptul c veieconomisi bani.Componentele de bazale panoului solar sunt celulele fotovoltaice. De asemenea, pe

    pia exist numeroare tipuri de celule fotovoltaice, funcie de construcie, dimensiuni,putere sau randament.

    Astfel pentru realizarea unui panou fotovoltaic corect dimensionat din punct devedere electric aveti nevoie de 36 de celule fotovoltaice .

    Motivul pentru care cel mai des ntalnite panouri solare conin 36 de celule solare sedatoreaz faptului c cele mai multe celule de pe pia sunt de 0.5V astfel 36x0.5 = 18V.Pentru a ncrca o baterie de 12V vei avea nevoie de ceva peste 14,4 V, dar panouldumneavoastrsolar nu va funciona ntotdeauna cu performane optime, innd cont cnutot timpul vor fi zile nsorite.

    Acum, pe lng restul materialelor necesare, vei avea nevoie de ceva care va fifolosit ca o platform, pe care se vor poziiona celulele solare. Existo mulime de materialediferite pe care le putei utiliza, dar a recomanda sutilizai placaj, deoarece este ieftin sidurabil. Dimensiunea placajului depinde ntr-adevrde mrimea tuturor celor 36 de celulelesolare, astfel ar trebui ceva destul de mare pentru a potrivi toate celulele, iar grosimeaplacajului va fi de aproximativ 1 cm.

    Vei avea nevoie, de asemenea, de sticla (clara) astfel nct s putei acoperi iprotejacelulele .

    Alte materiale de care avei nevoie sunt benzile de cupru, care vor fi de 2 tipuri:- nguste - pentru interconectarea celulelor- late - pentru legarea rndurilor de celule.

    Vei avea nevoie de o diod de blocare, pentru ca acumulatorul dvs. s nu sedescrce n panoul solar pe timp de noapte. n rest, ave i nevoie de 2 cabluri de aproximativ20cm fiecare, de culori diferite (de preferin rou pentru( + )i negru pentru( - ), o dozpentru conexiuni care va fi montat pe spatele panoului solar, silicon, uruburi, un cadrumetalic (se va explica mai trziu n acest ghid), vopsea rezistentla intemperii.

    n ceea ce privete instrumentele, avei nevoie de un fierstru (de preferat unulelectric), o bormainde gurit cu burghiu, un ciocan de lipit, aliaj de lipit, un marker flux, opensulpentru vopsea, un multimetru iun cutter. Deci, pe scurt, aici e lista de cumparaturi:

    Materiale:- 36 celule solare (n cazul de fa15x8cm);- bandcupru interconectare celule 11,2m (64buc x 15cm, 16buc x 10cm, conform cu

    diagrama prezentatla pagina 8);- band cupru magistral 1,19m (3buc x 23cm, 2buc x 25cm, conform cu diagrama prezentatla

    pagina 8).

    3

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    4/13

    - Placaj OSB, cca 1,5 - 2cm grosime sau sticla mata ( vopsita )pentru partea din spatea panoului . A doua varianta este cea mai recomandata deoarece puteti etansa perfect.- Sticla (cca 4mm grosime) EXCLUS Plexiglas care se deformeaza la caldura si exista

    riscul sa sparga celulele .- uruburi- Cadru metalic PVC sau Aluminiu- Silicon- 2 fire de cupru (rouinegru) a cte 20cm- O DiodINCLUS IN PRET LA ACHIZITIONAREA A MINIM 40 DE BUCATI

    Instrumente:- Fierstru (preferabil electric)- Bormainde gurit

    - Ciocan de lipit- Marker fluxINCLUS IN PRET LA ACHIZITIONAREA A MINIM 144 DE BUCATI- Pensulpentru vopsea- Cutter

    * Not: Dimensiunile cadrului metalic pot varia, deoarece depinde de dimensiuneapanoului dumneavoastr.

    Eventual vei mai avea nevoie i de mnui de latex pentru manipularea ct maiuoara celulelelor, acestfel veti evita orice neplcere la montajul acestora.

    2. Construcia panoului solar.

    ele.Acum, primul pas n procesul de construcie va fi slegmtoate celulele solare ntre

    Fii foarte ateni la manipularea celulelor solare

    Acestea sunt foarte fragile idin neatenie se pot sparge, aacavei grij!Va trebui s le unim mpreunutiliznd benzi de interconectare, conform desenului

    de mai jos:

    Aceastoperaiune va fi detaliatn paginile urmtoare.

    4

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    5/13

    Va trebui saplicai un strat cu markerul flux pe benzile de interconectare, apoi slelipii la celulele solare.

    Benzile de interconectare sunt prezentate mai jos. Trebuie s le tiai pe dup

    urmtoarele dimensiuni:- 64 buci a cte 15cm, pentru nserierea celulelor;- 16 buci a cte 10cm, pentru celulele din extremitile rndurilor.

    Acum, cbenzile s-au tiat la lungimea corect,se adugun strat cu merkerul flux:

    * Not: Putei s-l adugai pe banda de interconectare sau pe linia de pe celulasolar. Ambele variante sunt corecte . Vei folosi ciocanul de lipit pentru lipirea benzilor deinterconectare cu celulele solare.

    5

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    6/13

    Vrful ideal pentru lipit banda de cupru pe celular trebui sfie unul cu unghi plat,vrf asemntor cu cel de mai jos. Dacnu avei unul ca acesta, putei utiliza unul obinuit.

    Acum, punei banda de cupru pe linia care se vede pe celuli incepeti procesul delipire incepand de la una dintre margini . Se aplic doar un pic de aliaj de lipire pe vrfulciocanului de lipit, n acest mod ajutnd la transferul de cldurntre bandicelul. Aceastoperaiune necesit timp imult atenie, deoarece este destul de delicata .

    Acum, c ai terminat lipirea benzilor pe faa tuturor celulelor, va trebui s uniicelulele ntre ele, lipii cealalt jumtate a benzii de interconectare pe spatele altei celule,

    aacum este prezentat n imaginile de mai jos.

    6

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    7/13

    Acum, deoarece vom avea un panou cu 36 celule, vom face 4 rnduri a cte 9 celule. Caurmare, panoul va arta cam asa:

    7

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    8/13

    Diagrama panoului solar:

    8

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    9/13

    * Nota: Nu conectai rndurile mpreunnc. Vom ajunge n cele din urmiacolo.

    Aa cum am menionat mai devreme, noi nu putem da o msuratoare exact lamrimeaplacajului pe care ar trebui sl avei, deoarece existdiferite tipuri de celule solare

    pe pia i dimensiunile variaz astfel nct, n consecin, va trebui s-l adaptaidumneavoastr.

    O dat ce placajul a fost tiat n mod corespunztor, aplicai un strat de vopsearezistentpe ambele pri, preferabil de culoare neagr. Asigurai-vceste o vopsea buni oaplicare suficient.

    Acum, c avei toate rndurile fcute, va trebui s le poziionai delicat pe placaj,asigurndu-v c totul este bine centrat. Asigurai-v c exist suficient spaiu pe toateparile, att n partea de jos isus, ct in stnga i dreapta, pentru a putea fixa rama.

    Urmeazslipii celulele de placaj. O puteiface n doua moduri simple, fie adugaipuin silicon pe spatele fiecrei celule solare chiar n mijloc, fie lipii celulele pe placaj cu

    banddubladeziv,aceasta din urmconsider ceste mai bunimai uor de realizat.

    O datce ai aplicat silicon iai fixat celulele pe platform, putei folosi, de exemplupahare de sticl pentru a aplica un pic de greutate (cu mare grij!) pe fiecare celull.

    Celule solare sunt acum plasate pe platforma dvs. urmeaz apoi s lipim rndurilentre ele. Utilizai banda cupru magistralpentru a lipi capetele mpreunaacum se aratndiagrama de la pagina 9.

    9

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    10/13

    Putei ndoi capetele pentru o mai bunfixare:

    Se vor lipi apoi cablurile care urmeaza fi scoase din panou pentru legaturi electricen doz. n imaginea de mai jos se poate observa aceast operaiune. Imaginea are scopvizual.

    Vom aplica cteva distaniere de gresie i faian, pe centru i pe lateralele panoului,pentru a evita presarea celulelor dupmontarea sticlei.

    Acum, vom aduga sticla ; inainte de a face acest lucru, va trebui s v asigurai cfirele sunt bine lipite i c tensiunea i intensitatea furnizate de panoul solar sunt nparametrii normali.

    10

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    11/13

    O datce ai montat sticla , celulele solare i placajul, aplicai silicon, asigurndu-vctotul este sigilat ermetic, apoi putei monta rama.

    Montarea cadrului se poate observa n imaginea de mai jos:

    Ultimul pas la realizarea panoului dumneavoastrsolar este smontai doza pentruconexiunile elctrice n care urmeaz s adugai dioda de blocare pe firul pozitiv alcircuitului. Aceasta se va fixa pe spatele panoului solar cu uruburi autofiletante a crorlungime snu depeascgrosimea placajului .

    Urmeazapoi sfacei conexiunile n doz:

    11

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    12/13

    De asemenea, exist diferite tipuri de diode de blocare, ele sunt evaluate pentrusume diferite de amperaj aa c va trebui s alegei n consecin, dioda potrivit pentrupanoul dvs solar.

    Bucurai-vde propriul dumneavoastrpanou fotovoltaic!

    12

  • 7/22/2019 95209116 Construieste Singur Panouri Fotovoltaice

    13/13

    Concluzie

    Aa cum am menionat mai devreme, acest ghid a fost destinat exclusiv pentru a v

    oferi o imagine de ansamblu cu privire la modul de construire al unui panou solar.Urmand acesti pasi va asigur ca veti realiza cu propriile dumeavoastra maini panouri

    fotovoltaice frumoase si de calitate care pot concura fara probleme cu cele produse defabrica .

    Toate operaiunile necesare realizriipanoului solar trebuie efectuate cu rbdare imultatenie!

    13