93211405 presă cu piuliţă rotitoare

Upload: budean-dorel-nicolae

Post on 03-Jun-2018

253 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    1/23

    I.Memoriu tehnic

    Consideraii generale

    Mecanismul urub piuli este folosit pentru transformarea micrii derotaie n micare de translaie, sau invers, pentru transmiterea unor sarcini sauavnd numai rol cinematic.

    Mecanismele cu uruburi de micare au urmtoarele avantaje:-construcie simpl i tehnoloie de e!ecuie uor reali"abil#-raport mare de transmitere, care duce la vite"e mici#-compactitatea construciei i abarit redus#-funcionare lin i fr "omot#-posibilitate de transmitere a unor sarcini a!iale mari utili"nd fore de

    acionare mici#-posibilitatea de a asiura n mod simplu autofrnarea#-permite utili"area materialelor ieftine#

    $ntre neajunsurile mecanismelor cu urub de micare se menionea":-e!istena unei frecri ntre spirele filetului urubului i piuliei care

    conduce la u"ura pieselor i la un randament sc"ut#-pre"ena unor puternici concentratori de tensiune n "ona filetat afectea"

    re"istena la oboseal a urubului#-necunoaterea e!act a forelor de strnere#-lipsa autocentrrii.

    1

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    2/23

    Prezentarea presei

    %resele cu acionare manual se utili"ea" n atelierele mecanice pentrumontarea sau demontarea unor piese cu ajustaje presate de dimensiuni reduse imedii, pentru ambutisarea sau tanarea unor piese de dimensiuni reduse care see!ecut ntr-un numr restrns de buci.

    &vantajul preselor cu piuli rotitoare este c urubul e!ecut numai micare detranslaie i poate veni n contact direct cu piesa care se presea".

    2

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9 10

    1

    1

    13

    14

    1

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    3/23

    $n fiura este pre"entat o pres ce se montea" pe masa muncitorului lctu.'e utili"ea" pentru montarea sau demontarea pieselor de dimensiuni reduse ceformea" ajustaje cu strnere.

    &ceast soluie constructiv ofer avantajul relrii nlimii de presare n

    funcie de mrimea pieselor i la o lunime relativ redus a urubului de micare.%rin modificarea lunimilor coloanelor i urubului activ se pot obine prese avndcurse de presare diferite, situaie n care trebuie s se verifice urubul la flambaj.

    (raversa mobil face posibil reali"area unei suprafee mari de contact cu piesacare se afl n lucru, ceea ce o recomand pentru utili"area n ca"ulde"membrrilor i a presrii pieselor din materiale moi, pe a cror suprafa nutrebuie s rmn urme.

    %entru a reduce frecrile dintre spirele filetului urubului de micare i alepiuliei, dintre piuli i corpul presei, i dintre elementele ce alctuiesc rulmentula!ial, aceste "one se un cu unsori consistente corespun"toare.

    &ceasta variant constructiv se refer la o pres cu piuli rotitoare, cu doucoloane i travers mobil n construcie turnat, avnd urmtoarea componen:

    1. Masa fi! n construcie turnat, din )* +#2. *oloanele, reali"ate din / 0 '(&' 1+-2#3. 3urubul ca element activ, reali"at din /* 4 '(&' 22-2+, prev"ut cu

    cap de presare#4. *apacul de susinere a piuliei rotitoare#5. 3urub de fi!are a capacului de susinere a rulmentului de presiune#6. (raversa fi! reali"at n construcie turnat )c +#7. 3aib plat#8. %iulie de fi!are a carcasei de susinere pe coloanele presei#9. 5oata de manevr#10.%iulia de fi!are a rotii de manevra pe piulita rotitoare#11.%ana de fi!are a roii de manevr din / #12.%iulia rotitoare e!ecut din )* +, '(&' 62-2+#13.5ulmentul de presiune#14.(raversa mobil, reali"at n construcie turnat )c +#

    15.'tift cilindric de fi!are a surubului activ n traversa mobil#

    3

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    4/23

    Montarea presei

    %resa cu piuli rotitoare conform variantei pre"entate, se montea"a astfel:- se aa" pe o suprafa plan din beton sau metal masa fix 1#

    - coloanele presei 2, reali"ate din oel se insurubea"a pe masa fi!a#- se montea"a traversa mobil 1#-se prinde surubul ! cu ajutorulstiftului de fixare 1" detraversa mobil 1#- pe surubul !se indroduce capacul de susinere a piuliei rotitoare, apoi

    piulia rotitoare 12, si rulmentul de presiune 1!#- se montea"a traversa fix #peste coloanele 2a presei#- se prind piuliele de fixare $a traversei fixe #de coloanele 2a presei#- se ridica capacul de susinere a rulmentului de presiune impreuna cu piulita

    rotitoare 12 si rulmentul de presiune 1!, pentru a putea fi prinse de traversafix ##

    - se prind suruburile de fixare " a capacul de susinere a rulmentului depresiune de traversa fix ##

    - apoi se prinde roata de manevr %cu ajutorul penei de fixare 11si cu piuliade fixare 1&de piulia rotitoare 12n carcasa de susinere#

    'uncionare

    %resa cu piuli rotitoare conform variantei pre"entate, se aa" pe o suprafa

    plan din beton sau metal.7eservirea acestor tipuri de prese este prev"ut a se face de ctre un sinur om.%entru nceperea operaiei de presare sau de depresare, se va aciona asupra roii

    de manevr pentru ridicarea traversei mobile pn la cota impus de abaritulpiesei. 'e observ reali"area micrii de roto translaie, piulia reali"ea"micarea de rotaie iar urubul reali"ea" micarea de translaie.

    'e introduce piesa pe masa presei, sub traversa mobil apoi se acionea" roatade manevr n sens invers pentru reali"area forei de presare.

    'e va avea n vedere c n timpul funcionrii presei s se asiure unerea

    cuplei cinematice urub piuli.

    4

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    5/23

    Materiale utilizate

    %entru aleerea cuplui de material sa pornit de la o premisa ca re"istenta ma!imadmisa la solicitarea de strivire sa fie 81mm+.

    7at fiind condiiile specifice de lucru i pentru reali"area de mecanisme cuurub i piuli cu randamente ct mai bune, materialele cuplei de frecare urub-piuli trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii de ba": comportare bun lafrecare fr predispo"iii la ripaj, o bun re"isten la u"are, coeficient de frecarect mai mic, nlocuirea materialelor deficitare, pre de cost redus.

    9n alt criteriu important a fost costul materialelor care trebuie sa fie cat mairedus iar materiale din ama celor des folosite si nu din cateoria aliajelor scumpecare nu-si justifica utili"area in ca"ul de fata.

    7eoarece surubul este supus la solicitari mici si mijlocii, se optea"a pentru unotel laminat : /* 4.

    %entru surub( )*C " C+ tratat termic; '(&' 22-2+ cu urmatoarelecaracteristici mecanice:

    8r.crt.

    Marca material*lasa decalitate

    *u concentratori de tensiune5e"istena la

    traciuneat = ac81mm+

    5e"istena lancovoiere ai

    81mm+

    5e"istena larsucire at

    81mm+

    5e"istena laforfecare af

    81mm+

    < /* 4 *5 20 =6...2 6>...= 4+...6 >6...46 +...>

    5

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    6/23

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    7/23

    -orme de protectie a muncii

    7eoarece prin rolul functional impune manipulari dese se vor evita muchileascutite care prin forma lor pot provoca le"iuni utili"atorului. %resa va fi amplasata

    pe o suprafa plan stabil. %rile componente ale presei vor fi bine montatepentru a se evita demontarea lor n timpul lucrului.

    rgonomie

    Muncitorul in timpul deservirii presei manuale oboseste prin aceastainteleandu-se o stare de slabiciune fi"ica si cerebrala care diminuea"a capacitateade munca si care uneori poate conduce la accidente. boseala provine indeosebidin risipa de forta musculara datorita modului in care sunt e!ecutate miscarile intimpul deserviri masini.

    Miscarile trebuie sa fie cat mai usoare, cat mai scurte si cat mai rare, inmasura in care situatia respectiva o permite. @n acest sens se vor evita schimbarile

    bruste si repe"i ale directiei esturilor.

    /I0+0M0 / ')+ 3I M)M-4

    7

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    8/23

    II.Memoriu 5ustificativ de calcul

    1.0legerea si 5ustificarea tipului filetului si a cuplei de materiale

    pentru surub si piulita

    %entru asiurare re"istenei la u"ura i un coeficient de frecare redus seutili"ea" un cuplu de materiale cu bune proprieti antifriciune.$ntruct solicitrile corpului urubului sunt relativ mari materialul acestuia este/* 4 *5, iar piulia din font cenuie cu rafit lamelar: )* +. %re"enarafitului sub form lamelar confer bune proprieti antifriciune.

    Aalori ale presiunilor admisibile i a re"istenelor admisibile la strivire pentru

    cupla de frecare urub-piuli din construcia mecanismelor cu urub:8r.crt.

    Materialele cuplei de frecareBa , suprafee

    mobile;81mm+

    astr , suprafeeimobile;81mm+

    ...4

    &leerea tipului de filet se face in funcie de:

    -caracterul sarcinii constanta, variabila etc.;#-mrimea sarcinii mic, mare ;#-direcia i sensul sarcinii#-destinaia i condiiile de lucru#-randamentul dorit.

    (ipul de filet ales este filetul trape"oidal pentru ca are o bun re"isten iriiditate, randament cu circa 4-C mai mic dect al filetului ptrat, permiteeliminarea jocului a!ial re"ultat in urma u"rii prin utili"area unei piuliesecionate # poate transmite sarcini mari, variabile, n ambele sensuri.

    8

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    9/23

    2.Calculul diametrului mediu si stabilirea marimii surubului de forta

    Predimensionarea filetului

    7imensiunile filetului trebuie s corespund simultan urmtoarelor cerine:-re"istena corpului urubului la solicitarea compus: compresiune sau traciune ;i rsucire solicitarea de ncovoiere trebuie eliminat pe ct posibil;#-re"istena spirelor la strivire u"are ;#-re"istena spirelor la solicitarea compus de ncovoiere i forfecare#-daca urubul este solicitat la compresiune s nu flambe"e#-s asiure condiia de autofrnare.

    Calculul diametrului mediu al filetului

    7iametrul mediu se determin cu relaia:

    amh q

    Fd

    =

    + #

    unde: h D, pentru filet trape"oidal#%entru m D mm#5< ma! D , acD ,+ mm# 5+ ma! D acD , mm#

    9

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    10/23

    Alegerea numrului de inceputuri

    %entru creterea randamentului i a productivitii se impune ca numrul deinceputuri sa fie nD+.

    10

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    11/23

    !.=erificarea condiiei de autofr>nare(/a sistemele acionate manual este preferabil ca autofrnarea s se reali"e"e

    direct de ctre filet. )iletele asiur autofrnarea atunci cnd unhiul de nclinare afiletului m; este mai mic dect unhiul de frecare redus H;:

    m H, unde:

    +dpntg m

    = #

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    12/23

    ".=erificarea ti5ei @urubului la solicitri compuse

    Efortul unitar echivalent:

    #4 ++

    actcech +=

    Efortul unitar de compresiune:

    2=.+

    < =

    =

    = d

    Wp

    Momentul de torsiune:

    ( ) ( ) mmtgtgFdM mt =+=+= 06-24.

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    13/23

    b) solicitarea de forfecare:

    la surub

    .81mm0-

    #+.+,-+

    .>

    +

    #81mm-46.0

    6,-2+

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    14/23

    8. Calculul si verificarea corpului piulitei

    a) Filetul pentru piulita de fixare a rotii de manevra

    06,4-4+4 mmmm atttech ==+=+= .

    (ona *

    16

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    17/23

    %olicitare compusa: atttech += ++4 &

    Efort unitar normal:

    ( ) ( ) #1-2.0

    40-

    ==O

    #+-4206

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    18/23

    $. /imensionarea mecanismului de actionare

    %entru presa cu piulita rotitoare am ales roata de manevra @@ * 6 ! 0 din'(&' +0+> - 2

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    19/23

    %. /imensionare corp, coloane, traverse

    19

    l

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    20/23

    Dimensionarea coloanelor:

    d D D dG4 D + mm# d4D d>G6 D +6 mm# dI D D +2 mm# l4D 4 mm# lD D = mm# 74D

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    21/23

    %entru prinderea capacului de susinere a piuliei rotitoare de traversa fi!a folosim 2suburiM$ x !" :40: %2& < #%. &cesta are urmatoarele dimensiuni:

    dD2 mm# 'D mm#

    7D mm# lD> mm#

    %entru a impiedica iesirea traversei fi!a de pe coloane am folosit 2 piulite M1$ /I-1"$8

    7imensiunile necesare sunt:

    eD>< mm# 'D+0 mm# PD+ mm# mD

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    22/23

    /imensiunile saibeidintre piulita M6 si roata de manevra sunt:

    ' D 2 mm#d D + mm#

    7 D =+ mm.

    /imensiunile stiftului filetat cu crestatura, cuvarf tesit M

  • 8/12/2019 93211405 Pres Cu Piuli Rotitoare

    23/23

    $erificarea penei dintre roata de manevra si piulita

    %trivire

    #1-12>.=4-4,4++

    .>2-=2 ++

    +

    mmmmlt(

    Mas

    ts =,