92087939 retele de socializare

21
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA FACULTATEA DE ECONOMIE SI DE ADMINISTRARE A AFCERILOR 201 2 RETELE DE SOCIALIZARE. O ABORDARE ANTREPRENORIAL A.

Upload: delika

Post on 07-Aug-2015

101 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: 92087939 Retele de Socializare

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA

FACULTATEA DE ECONOMIE SI DE ADMINISTRARE A AFCERILOR

2012

RETELE DE SOCIALIZARE. O ABORDARE ANTREPRENORIALA.

Page 2: 92087939 Retele de Socializare

2

Page 3: 92087939 Retele de Socializare

CUPRINS

INTRODUCERE...........................................................................................................3

CAP. I. Conceptul de retea de socializare....................................................................31.1. Retele de socializare. Definitie si caracteristici...........................................31.2 Avantajele si dezavantajele folosirii retelelor de socializare........................4

CAP.II.Cum ne schimba viata retelele sociale si de ce le utilizam................…........…62.1. Caracteristici ale retelelor de socializare care au impact asupra utilizatorilor.........................................................................................................62.2. De ce utilizăm reţelele de socializare?.......................................................72.3.Cinci predictii pentru relelele sociale in 2012..............................................8

CAP. III. Promovarea afacerilor cu ajutorul retelelor sociale........................................93.1. Retelele sociale, cae mai importanta revolutie tehnologica dupa aparitia Internetului.........................................................................................................93.2. Social Media apropie consumatorii de produsele companiilor. Cat este de adevarat?........................................................................................................10

CAP. IV.FACEBOOK-un instrument de marketing pentru afaceri..............................104.1. Despre Facebook.....................................................................................104.2. Facebook in Romania...............................................................................124.3. Promovarea pe Facebook........................................................................134.4. 9 motive pentru a folosi paginile Facebook de brand in business…….....154.5. Evaluarea impactului paginilor in randul fanilor……………………………174.6. Exemple nationale si internationale de succes…………………………….174.7. Cum se pot atrage mai multi fani pe o pagina Facebook?.......................19

BIBLIOGRAFIE…………………………..…….............................................................20

3

Page 4: 92087939 Retele de Socializare

INTRODUCERE

Creşterea rapidă a retelelor sociale din ultimii ani a oferit marketerilor instrumente de marketing noi si interesante pentru comunicarea cu clienţii. Dintr-o data, tactici de marketing stabilite, cum ar fi e-mailul, au devenit de modă veche, canale de comunicare “intr-un singur sens” pe care consumatorii au fost din ce în ce mai susceptibili sa le ignore.

Retelele sociale precum Facebook, LinkedIn şi Twitter au oferit o alternativă: canale de comunicare “în ambele sensuri” in cadrul carora marketerii puteau asculta mai mult decât sa vorbesca, şi apoi sa se angajeze cu clienţii şi perspectivii clienti într-un dialog adevărat.

Pentru inceput, retelele sociale au oferit marketerilor alte opţiuni în afară de o campanie de e-mail pentru a trimite mesajele pe care doresc să le împărtăşeasca cu publicul lor. Această flexibilitate poate ajuta la reducerea "oboselii" listei de email, permiţând să taie din numărul de emailuri trimise si în acelaşi timp asigurând că fiecare ofertă sau newsletter este mult mai personalizat, direcţionat şi relevant pentru lista de e-mail.Mai mult, folosirea mass-mediei sociale, de fapt, determina consumatorii sa devina mult mai interesati de inboxul lor: 42% dintre utilizatorii de social media au declarat ca verifica e-mailul lor mai mult de patru ori pe zi, în comparaţie cu 24% din non-utilizatorii de social media, în conformitate cu un studiu realizat de Merkle in 2011. Acesti utilizatori de retele sociale sunt susceptibili de a imparti e-mailul livrat cu reţelele lor personale, oferind campaniei “picioare noi”.

Ca rezultat, marketerii inteligenti au învăţat că retelele sociale si e-mailul suntcanale - complementare - nu competitive. Caracteristicile retelelor sociale, respectiv influenta masiva, caracteristicile virale şi oportunităţi pentru dialog, ajuta la propagarea conţinutului “in lung şi-n lat”, ajutând la construirea unor relaţii mai bune cu clienţii şi viitorii clienti.

CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE RETEA DE SOCIALIZARE

1.1. Retele de socializare.Definitie si caracteristici.

Conform Wikipedia, una dintre cele mai cunoscute enciclopedii din spatiul Web, o re ea de socializareț este, general vorbind, o re ea de persoane cu scopuriț comune, cum ar fi o re ea de studen i, politicieni,etc. Re elele de socializare aflateț ț ț pe Internet sunt numite i „ș re ele socialeț ”. În ultimii ani printr-o re ea socială seț în elege deseori i o re ea (informa ională) de utilizatori Internet, bazată pe anumiteț ș ț ț siteuri WEB la care utilizatorii se pot înscrie i interac iona cu al i utilizatori, dejaș ț ț înscri i. ș Aceste re ele sociale fac parte din fenomenul relativ nou, global, numitț Web 2.0. Astfel, membrii unei re ele sociale sunt lega i între ei în mod informal, fărăț ț obliga ii, dar de obicei contribuie activ la colectarea i răspândirea informa iilor peț ș ț întregul glob prin intermediul webului. Eventual denumirea unei astfel de re eleț (informa ionale) de utilizatori s-ar putea echivala cu „re ea internetică de utilizatori”.ț ț

Cele mai cunoscute re ele web socialeț

4

Page 5: 92087939 Retele de Socializare

1.Facebook- circa 750 milioane membri (septembrie 2011) în toată lumea.

2.Twitter - Site-ul de microblogging Twitter a anunţat in septembrie 2011 că are peste 100 de milioane de utilizatori activi, care se conectează pe site cel puţin o dată pe lună.

3. Myspace- circa 220 mil. utilizatori pe tot globul (martie 2009). Acesta totusi

incepe in ultimii doi ani sa piarda teren in favoarea Facebook.

4.LinkedIn- retea sociala care vizeaza managementul carierei i rela iilorș ț profesionale. Acestia au anuntat in 2011 ca reteaua a ajuns la 100 mil. de utilizatori.

5. Flickr- re ea mondială pentru informa ii de tip imagine i fotografie.ț ț ș6. Hi5 - pe locul 2 dintre cele mai vizitate re ele sociale din România.ț7. Lokalisten - 2,8 mil. în Germania8. schülerVZ + studiVZ + meinVZ - peste 13,1 mil. elevi i studen i – în germanaș ț

(VZ este o prescurtare de la Verzeichnis = catalog, index)9. StayFriends - peste 7,5 mil. utilizatori.

1.2. Avantajele si dezavantajele folosirii retelelor de socializare

Avantajele utilizarii retelelor sociale:

1.Costuri mici – categoric este mai ieftin sa utilizezi retelele sociale online atat din motive personale cat si pentru afaceri deoarece majoitatea sunt gratis.In timp ce uzul personal este destul de simplu pentru oricine, funtiile de afaceri sunt subestimate de multi.

2. Ofera credibilitate – mai mult ca sigur au posibilitatea sa castige increderea “clientilor” daca va puteti conecta la ei atat la nivel profesional cat si personal.

3. Relatii – voi sunteti prieteni cu oameni care au alti prieteni si asa mai departe. Exista potential intr-o astfel de situatie comuna. Prin utilizarea unei retele de socializare poti sa iei legatura cu acesti oameni pentru a forma o retea deconexiuni.

Cu toate acestea exista si cateva dezavantaje:

5

Page 6: 92087939 Retele de Socializare

1.Lipsa Anonimatului – vi se cer informatii despre numele, locatia, varsta, sexul si multe altele, informatii pe care probabil nu vreti sa le stie toata lumea.

2. Inselatorii si hartuiri – exista un potential esec de securitate, atat pe plan personal cat si pe plan profesional. In timp ce multe site-uri aplica anumite masuri pentru a mentine oricare dintre aceste cazuri de hartuire, escrocherii online si furt de identitate la un minim, tot nu ai putea stii.

PericolePe lângă avantajele acestor re ele, care facilitează de exemplu întrajutorareaț

membrilor, formarea de noi cuno tin e i prieteni, răspândirea rapidă a tirilor iș ș ș șț zvonurilor („bârfelor”), aceste re ele ascund i pericole, deoarece de obicei nu seț ș declară explicit care e sursa informa iilor, cine este furnizorul de servicii, i nici dacăț ș acesta inten ionează să utilizeze informa iile i în alte scopuri. De multe ori chiar,ț ț ș tergerea informa iilor introduse benevol pur i simplu nu este prevăzută, eleș șț

rămânând înregistrate „pe ve ncie”, chiar dacă sunt gre ite sau devin cu timpulș ș depă ite. Aici lipsa de reglementări clare deschide poarta pentru ș abuzuri grave asupra datelor private sau chiar secrete ale utilizatorilor, cu atât mai mult cu cât majoritatea lor sunt foarte tineri i încă nefamiliariza i cu pericolele de pe Internet.ș ț

EfecteÎn ultimii ani comunica ia maselor prin re elele sociale are consecin e din ceț ț ț

în ce mai vizibile, chiar i pe plan mondial. Anali tii sunt de părere că fără re eleș ș ț sociale evenimentele s-ar fi desfă urat altfel. Câteva exemple de evenimente recenteș (2011) influen ate puternic de comunica ia prin re ele sociale:ț ț ț

• protestele din Egipt care au dus la demisia lui Hosni Mubarak, pre edinteleș statului;

• revolta populară din Tunisia care a dus la răsturnarea pre edintelui ș Zine El Abidine Ben Ali;

• dovedirea de plagiate, ca de ex. lucrarea de doctorat a fostului ministru al apărării din Germania, graful Karl-Theodor zu Guttenberg.

• convocarea publicului la diverse întruniri sau chiar demonstra ii poate fiț u urată; de exemplu s-au înmul it a a-numitele ș șț facebook parties (singular: facebook party).

• protestele publice i mi carea cetă enilor împotriva proiectului de cale feratăș ș ț „Stuttgart 21” (Germania).

• Influen a re elelor YouTube, facebook i twitter a schimbat deja radicalț ț ș industria divertismentului (showbizul sau entertainment industry). Un exemplu tipic este artista americană Lady Gaga, care atrage milioane de fani iș cumpărători pe baza acestor re ele.țSursa: Wikipedia

CAPITOLUL 2. CUM NE SCHIMBA VIATA RETELELE SOCIALE SI DE CE LE UTILIZAM

6

Page 7: 92087939 Retele de Socializare

Potrivit unor studii in domeniu, in această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei nu uită niciodată când e ziua ta, ştii întotdeauna despre ei când merg în concediu, unde ies în oraş şi, eventual, ce au mâncat la masa de prânz. Este vorba, desigur, despre o lume paralelă cu cea reală, lumea din reţelele de socializare.Reţeaua socială Facebook are aproximativ 750 de milioane de utilizatori activi. 50% din aceştia intră pe pagina personală cel puţin o dată în fiecare zi. „Volumul reţelelor sociale din mediul online este atât de mare, încât fenomenul parcă a explodat. Şi se pare că devine din ce în ce mai răspândit, «înghiţind» viaţa socială reală", observa profesorul de matematică şi de informatică Dan Ştefănescu din cadrul Universităţii Suffolk din Boston, SUA. Nici nu este de mirare, de vreme ce prietenia în reţelele de socializare nu este condiţionată, de cele mai multe ori, decât de proximitate sau de unele interese comune. Ca să devii prieten cu cineva pe Facebook nu trebuie să-ţi demonstrezi

calităţile, de altfel poate doar criteriile superficiale de tipul aspectului fizic contează în astfel de situaţii. „Este mult mai uşor să-ţi faci noi prieteni în reţelele de socializare fiindcă, spre deosebire de viaţa reală, o persoană se poate «împrieteni» cu prietenii prietenilor la infinit", a completat profesorul Dan Ştefănescu, care foloseşte reţelele sociale online ca unealtă de cercetare. Aşa ajunge o persoană să aibă în medie 100 de prieteni în viaţa virtuală, faţă de maximum 10 în viaţa reală. Prieteniile virtuale le sabotează pe cele reale.Evident, o prietenie virtuală nu va fi niciodată la fel de profundă ca aceea care

se leagă în viaţa reală, decât dacă cele două ajung, la un moment dat, să se întrepătrundă. Mulţi psihologi susţin chiar că relaţiile virtuale pot afecta în mod considerabil viaţa socială reală, având avantajul că pot fi cultivate fără absolut niciun deranj. Unii dintre noi nu mai comunică nici măcar cu colegii la serviciu în scurtele pauze, ci îşi verifică pagina de Facebook. Iar după o zi obositoare de lucru, nu mai au energia necesară pentru a ieşi în oraş cu prietenii, în schimb îşi „spionează" până târziu în noapte amicii din reţelele de socializare.

2.1. Caracteristici ale retelelor de socializare care au impact asupra utilizatorilor

Ne satisfacem nevoia de a-i spiona pe ceilalţiÎn principiu, în cadrul acestor relaţii virtuale, nu suntem mai mult decât martorii

unor detalii intime aparţinând prietenilor noştri. Un articol publicat în revista americană „Scientific American Mind" anul acesta arată că nevoia de a-şi observa îndeaproape semenii este specifică şi unor primate, cum sunt cimpanzeii. Totuşi, socializarea în reţelele virtuale de tipul Facebook, Twitter, LinkedIn sau, mai nou, Google+ nu răspunde numai unei nevoi ancestrale, ci are şi oarecare beneficii, spun oamenii de ştiinţă. Unul dintre ele ar fi că persoanele retrase, care nu-şi fac cu uşurinţă prieteni în viaţa reală pot deveni mai sociabili în mediul virtual şi nu se vor mai simţi la fel de singure. Favorizează dezvoltarea unor zone cerebraleUn studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar din

Londra a demonstrat că numărul de prieteni de pe Facebook influenţează materia cenuşie din creier. Astfel, cu cât avem un număr mai mare de prieteni în reţelele de socializare online, cu atât anumite zone din creier se dezvoltă mai mult. Potrivit cercetătorilor britanici, trei arii cerebrale din neocortex (stratul exterior

al celor două emisfere cerebrale, cu dezvoltarea cea mai complexă) se modifică în funcţie de nivelul de socializare pe Facebook. Doar una dintre aceste zone

7

Page 8: 92087939 Retele de Socializare

este responsabilă de percepţia socială atât în viaţa reală, cât şi în lumea virtuală. Ea vizează modul în care procesăm şi în care memorăm reacţiile emoţionale ale celor din jur. Celelalte două zone care se dezvoltă la cei cu mulţi prieteni pe Facebook sunt specializate pentru relaţionarea virtuală. Ne influenţează comportamentulZilnic, în reţelele de socializare sunt popularizate cazuri ale unor persoane

bolnave care au nevoie de ajutor bănesc pentru a se trata. Atunci când li se prezintă o astfel de situaţie, mulţi dintre noi îşi dezvoltă latura generoasă şi empatică. Fie că trimitem mai departe anunţul respectiv, fie că venim în ajutorul celui nevoiaş într-un mod mai practic, ne dovedim, într-o oarecare măsură, altruismul. De asemenea, prin intermediul reţelelor de socializare sunt popularizate şi o serie de probleme de sănătate. Un exemplu în acest sens este campania de conştientizare asupra problemei pe care o reprezintă cancerul de sân la ora actuală. Chiar dacă majoritatea femeilor nu au făcut decât să posteze pe peretele principal (wall) mesaje legate de cancerul mamar, o parte dintre ele au mers mai departe de atât. Ele s-au interesat care sunt metodele de monitorizare a sănătăţii sânilor şi chiar şi-au făcut analizele necesare. Aceasta înseamnă că reţelele sociale pot să ne influenţeze şi în mod pozitiv starea de sănătate. Intimitatea, de domeniul trecutului„Singur", „Într-o relaţie” şi „e complicat" sunt etichetele care-i anunţă pe toţi

prietenii din listă cu privire la viaţa ta de cuplu. În plus, în multe cazuri, situaţii din viaţa personală, dacă nu chiar intimă, devin „de postat pe Facebook". De altfel, potrivit statisticilor acestei reţele de socializare, în fiecare zi sunt publicate peste 250 de milioane de fotografii. Din acest motiv, noţiunea de intimitate a căpătat alt înţeles, iar noi am ajuns să ne expunem tot mai mult.

2.2. De ce utilizăm reţelele de socializare?

Bărbaţii intră pe reţelele de socializare pentru a-şi face noi relaţii, în timp ce femeile vor să îşi consolideze relaţiile pe care le au deja, potrivit studiului "Man Conquer, Women Preserve", prezentat, de Nora Marcovici, CEO al BBDO Group, şi Lăcrămioara Loghin, Managing Director la Exact. Potrivit studiului, bărbaţii din România folosesc mult mai multe dispozitive tehnologice în fiecare zi şi accesează mai multe reţele de socializare pe zi, comparativ cu femeile.De asemenea, mai mult de jumătate din respondenţii de sex masculin au telefoane mobile, pe care le folosesc pentru a se conecta la internet şi pentru a accesa diferite aplicaţii. Totodată, potrivit studiului, 60% din respondenţii de sex masculin caută informaţii utilitare pe internet. Bărbaţii nu numai că sunt în căutare de ştiri, dar le şi comentează pe forumuri, mai mult decât femeile.

În ceea ce priveşte accesarea reţelelor de socializare, studiul arată că peste o cincime din bărbaţi interacţionează social pe mai mult de o astfel de platformă. De asemenea, nouă din 10 bărbaţi folosesc motoare de căutare online şi mai mult de un sfert dintre respondenţi joacă jocuri online. Platforma de partajare video YouTube este accesată de peste 50% din bărbaţii participanţii la studiu, în fiecare zi.

Pe de altă parte, potrivit studiului, femeile accesează mai puţine reţele de socializare comparativ cu bărbaţii. Circa 64% dintre femeile care au participat la studiu intră zilnic pe Facebook şi peste 60% accesează zilnic un cont de e-mail personal. Studiul mai indică faptul că un

8

Page 9: 92087939 Retele de Socializare

procent mai mic de femei deţin un telefon de ultimă generaţie, dar îl folosesc mai mult decât bărbaţii ca să intre pe Facebook. Nouă din 10 femei intră pe Facebook pentru a relaţiona cu actualii prieteni, în timp ce opt din 10 o fac pentru a-şi căuta vechi prieteni.

Studiul mai arată că bărbaţii viziteaza reţelele de socializare pentru noile oportunităţi pe care le-ar putea identifica şi pentru a-şi pune în evidenţă talentele.

Totodată, bărbaţii îşi fac mai mulţi prieteni noi pe reţelele de socializare, comparativ cu femeile, şi, de asemenea, încearcă mai mult decât femeile să se autopromoveze. Potrivit rezultatelor pe reţelele de socializare, femeile contribuie mai mult la conţinut, deoarece postează mai mult, dar bărbaţii contribuie la diversificarea conţinutului prin adăugarea de fotografii şi videoclipuri. Pe de altă parte, studiul a mai indicat faptul că 55% din toţi respondenţii sunt fanii unei pagini de brand, pe reţelele de socializare. Studiul a identificat faptul că aceştia sunt interesaţi de noile informaţii publicate de brand, dar doresc în acelaşi timp să vadă ce inovaţii aduc brandurile.Studiul a fost prezentat la evenimentul Graffiti BBDO - The next 20 years, organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea agenţiei.

2.3. CINCI PREDINCTII PENTRU RETELELE SOCIALE IN 2012

Cum se va comporta Twitter in anul nou? Google va renunta la Google+? Va aparea un concurent pentru Facebook? Iata doar cateva intrebari care au nevoie de un raspuns, mai ales avand in vedere ca in 2012 retelele de socializare vor juca un rol si mai mare in viata internautilor decat pana acum. CNET unul dintre cele mai mari website-uri de evaluare a tehnologiilor a intocmit o lista de cinci predictii pentru retelele sociale:

1. Raspandirea accesarii retelelor sociale de pe telefoanele mobile inseamna vesti bune pentru toata lumea. In SUA, majoritatea consumatorilor vor avea in curand cel putin un smartphone, si cifrele sunt in crestere si in celelalte colturi ale lumii. Noile dispozitive ce ii tin in permanenta conectati pe utilizatori la ce se intampla cu reteaua lor de prieteni sunt mana cereasca pentru retelele de socializare.

Smartphonurile stiu cine esti, care sunt prietenii tai, si, in curand, ce cumperi si de unde - aici va incepe urmatoarea faza a retelelor de socializare. Tot mai multe companii, dintre care unele mici precum Path si Milk, vor folosi reteaua Facebook pentru a conecta oamenii si afacerile in noi moduri.

2. Twitter va fi marele favorit al celor ce vor sa-si faca publicitate in 2012. Twitter este o platforma extrem de eficienta cand vine vorba despre raspandirea mesajelor de brand printre consumatori si nu e nevoie nici de resurse multe pentru a crea o campanie reusita. Desi Facebook ramane cel mai important vehicul pentru marketing, Twitter va conta tot mai mult in 2012, datorita simplitatii si eficientei.

3. Prezidentialele din SUA din 2012 vor conta enorm pe retelele de socializare. In 2012, principalele campanii politice vor fi tot mai dependente de retelele de socializare, posibil chiar mai mult decat de spoturile Tv.

4. Google+ ramane un succes pentru critici, insa un esec pentru consumatori, cu

9

Page 10: 92087939 Retele de Socializare

toate ca Google nu va renunta la el. Google+ are o multime de calitati, insa e nevoie de mult mai mult pentru a depasi Facebook si Twitter. In plus, Google+ nu are suficienta greutate pentru a deveni o unealta de branding.

5. Facebook si Yelp au succes la bursa in 2012. Prima companie are un succes rasunator, care va ajuta cea de-a doua companie sa aiba o performanta multumitoare pe bursa. Interesul pentru actiunile Facebook va fi ridicat, stimulat mai ales de presa. In consecinta, influenta Facebook va creste, compania va face o multime de bani si succesul sau la bursa va fi o veste buna pentru orice companie cu retea de socializare.

CAPITOLUL 3. PROMOVAREA AFACERILOR CU AJUTORUL RETELELOR SOCIALE

Afacerile de astazi par sa se promoveze foarte bine in social-media. Firmele din industrie, dar si bancile au ajuns sa detina conturi pe site-uri de socializare precum Facebook, Twitter sau LinkedIn, din dorinta de a se face cunoscute si de a atrage potentiali clienti. Retelele profita din plin de acest lucru. De exemplu, Mark Zuckerberg, cofondator al celei mai mari retele de socializare din lume, cauta sa stranga cele 10 miliarde de dolari pentru listarea la bursa, eveniment ce urmeaza sa aiba loc in 2012. O conferinta recenta din Madrid, tinuta de Bankinter Foundation of Innovation, a starnit entuziasmul celor prezenti in sala, scrie The Economist. Cyber-expertii prezenti la eveniment au explicat ca “tehnologiile sociale” nu numai ca permit oamenilor sa-si exprime liber ideile si reunesc diverse cercuri de prieteni ori cunostinte, ci sunt cele mai puternice tehnologii realizate pana acum. Motivatia specialistilor a fost urmatoarea: ele pot fi rapid supradimensionate, interconectate si raspandite catre zeci de milioane de clienti. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca pot fi accesate de oriunde de pe glob.

3.1.RETELELE SOCIALE, CEA MAI IMPORTANTA REVOLUTIE TEHNOLOGICA DUPA APARITIA INTERNETULUI

Doua miliarde de persoane sunt deja interconectate online, subliniaza publicatia britanica de business. Site-urile de vanzari online ating cifre de afaceri anuale de peste opt trilioane de dolari. Acestea fiind spuse, IT-istii considera retelele de socializare cea mai mai importanta revolutie tehnologica dupa aparitia Internetului. Principalul avantaj al tehnologiilor sociale, sustin sustinatorii acestor business-uri, il constituie faptul ca ele darama barierele dintre companii si consumatorii lor. Le permit intreprinderilor sa afle, in timp real, dorintele consumatorilor, ceea ce-si doresc de la produsele/serviciile respective, dar si minusurile firmelor. In acest mod, companiile pot raspunde mult mai rapid si mai eficient clientilor. Problemele care apar tin tocmai de aceasta avalansa de informatii din exterior, sustin firmele de consultanta.

Angajatii companiilor care urmaresc feedback-ul prin intermediul retelelor social media marturisesc ca, uneori, se simt sufocati de datele pe care le primesc si nu reusesc sa le interpreteze in totalitate. Mai mult, “potopul de date” este prognozat ca va creste de 40 de ori pana in 2020, subliniaza The Economist.

10

Page 11: 92087939 Retele de Socializare

3.2.SOCIAL MEDIA APROPIE CONSUMATORII DE PRODUSELE COMPANIILOR. CAT ESTE DE ADEVARAT?

Multe firme sunt de parere ca folosind site-urile sociale isi vor imbunatati relatiile cu clientii. Este, insa, acest lucru adevarat in totalitate? Branduri precum Ford sau PepsiCo folosesc tehnologiile sociale pentru a-si manifesta influenta asupra consumatorilor, iar campaniile de marketing pe care le desfasoara sa aiba impact asupra unui numar cat mai mare de clienti. Cateva dintre cele mai de succes companii din sectorul IT, precum Apple, Google sau Microsoft, pastreaza insa secretele vizavi de urmatoarele lansari de produse, chiar pe internet.

Cyber-specialistii vorbesc si despre efectele anumitor manifestari, miscari ori revolutii, care au luat nastere prin retelele sociale, dar si despre modul in care online-ul ajuta antreprenorii sa se formeze, sa se dezvolte, si-n final sa aiba succes. IT-istii considera ca in general, tehnologiile perturbatoare pot reconstrui afacerile care au intrat in umbra. De pilda, Facebook le-ar putea permite companiilor sa-si construiasca anunturile si reclamele cu mai multa acuratete. Firmele au inceput deja sa foloseasca diverse instrumente de social networking, precum Yammer sau Cahtter, care stimuleaza colaborarea, talentul si economiseste timp pierdut cu e-mailuri. Pe de alta parte, folosirea site-urilor sociale in cazul companiilor in care este adoptat un management traditional, poate fi mai dificila.

CAPITOLUL 4. FACEBOOK- UN INSTRUMENT DE MARKETING PENTRU AFACERI

4.1. Despre Facebook

Facebook este o retea sociala care permite utilizatorilor – prieteni, familie, colegi sau alte persoane cu interese comune – sa fie conectati si sa impartasesca experiente personale prin diverse instrumente si aplicatii de comunicare.

Facebook a luat nastere in 2004 sub forma unei comunitati de colegi de facultate (obligatorie era inscrierea printr-o adresa de email valabila) dar de atunci s-a extins dincolo de licee, corporatii, retele sociale.Numele website-ului vine de la numele cartilor pe care studentii le primeau la inceputul anului universitar, cu scopul de a-i ajuta sa se cunoasca mai bine. Oricine peste 13 ani poate deveni un utilizator Facebook.

Ţările în care Facebook nu este reţeaua de socializare numărul 1:Facebook reprezintă cea mai mare şi puternică reţea de socializare din lume,

dar cu toate acestea, nu a reuşit să se impună în şapte state. Unul dintre motivele pentru care această reţea de socializare nu a pătruns în toate statele lumii este şi faptul că într-unele dintre ele este interzisă, informeaza Business Insider.

În luna octombrie a anului trecut, Facebook a fost utilizat de 55% dintre internauţii din toată lumea. Mai mult, acestei reţele i-au revenit trei din fiecare patru minute petrecute pe o reţea de socializare şi un minut din fiecare şapte petrecute pe internet.

Brazilia este una dintre ţările în care Facebook nu este pe primul loc, acesta fiind întrecut de o reţea numită Orkut.

11

Page 12: 92087939 Retele de Socializare

În Japonia, Facebook are destul de mulţi utilizatori, însă în ţara Soarelui Răsare Twitter ocupă prima poziţie.

Polonezii preferă reteaua Nasza-klasa.pl.

În Rusia, Facebook pare să nu câştige prea curând lupta pentru dominaţie pe reţelelor de socializare. În această ţară Vkontakte şi Odonoklassniki sunt reţelele cu cei mai mulţi utilizatori.

12

Page 13: 92087939 Retele de Socializare

Sud coreenii preferă să socializeze pe Naver.com Cafe si Cyworld. Iar in China Facebook nu există, doarece în această ţară reţeaua de socializare este interzisă.

4.2. Facebook in Romania

La sfarsitul anului 2010 Facebook inregistra urmatoarele date pentru Romania, conform Social Network Strategy Romania:

• Romania e pe locul 6 in lume ca ritm de crestere a numarului de utilizatori;• Romania e pe locul 49 in lume ca numar de utilizatori ;• 1,692,520 de utilizatori Facebook in Romania; • 1.392.080 de utilizatori Facebook peste 18 ani in Romania;• 729 640 de utilizatori barbati pe Facebook in Romania; • 754 560 de utilizatori femei pe Facebook in Romania;

Conform unui comunicat de presa al Facebrands.ro-serviciul de monitorizare a paginilor Facebook in Romania, in decembrie 2011 se inregistrau urmatoarele date:

• 4.16 milioane utilizatori de Facebook in Romania (4.161.340)

13

Page 14: 92087939 Retele de Socializare

• Numarul de utilizatori ai acestei retele sociale a crescut cu 72% fata de inceputul anului 2011, cand erau doar 2.405.920 utilizatori din Romania.

4.3. Promovarea pe Facebook

Modalitati de promovare a unui brand,afacere,companie, etc. pe reteaua sociala Facebook:

Fan PagesO pagina de Facebook este un profil public care va permite sa impartasiti informatii despre un brand sau o organizatie cu utilizatorii Facebook. Paginile sunt in mare parte similare cu profilele personale. In pagini exista optiunea de a posta, strange si impartasi continut. Este posibila chiar preluarea mesajelor de pe Twitter sau blog si gazduirea de discutii.

Despre Fan Pages: Paginile permit institutiilor sau personalitatilor sa transmita informatii despre

ele catre consumatori si sa interactioneze cu acestia. Sunt asemanatoare blogurilor, sunt actualizate de catre un administrator si reprezinta imaginea unei institutii/persoane/brand/produs pe Facebook.

Aceste pagini actualizeaza permanent zona de discutii sau zona YouTube cu informatii interesante si antrenante. Ofera utilizatorilor un motiv sa devina fani si sa intre in dialog cu brandul.Foloseste avantajele lumii Facebook – impartaseste cu fanii in mod constant informatii, experiente noi. In acest fel, se castiga vizibilitate.EXEMPLE:Vodafone Romania http://www.facebook.com/vodafoneroCoca Colahttp://www.facebook.com/cocacolaStarbuckshttp://www.facebook.com/Starbucks

Community PagesAceste pagini sunt menite sa fie “cea mai buna colectie de cunostinte impartasite pe un anumit subiect”. Ele contin o scurta descriere preluata din Wikipedia, urmata de posturi din partea prietenilor sau a comunitatii globale de utilizatori Facebook. Acest tip de pagini sunt create in jurul unor subiecte speciale si isi propun sa obtina sprijin pentru acestea.

Grupuri FacebookGrupurile sunt organizate in jurul unui interes real, de viata sau de grup, iar membrii acestor grupuri viziteaza pagini pentru a afla noi informatii. Grupurile pot fi, de asemenea, folosite pentru a promova hobby-uri sau interese speciale. Grupul permite trimiterea “unor comunicari in masa” si sunt potrivite pentru marketing viral.AdvertisingFacebook ofera promovare prin reclame, care pot fi directionate catre utilizatori in functie de varsta, sex, locatie, stare civila sau interese.

Reclamele Facebook permit promovarea business-ului, atragerea unui numar mai mare de fani pe pagina oficiala a brandului si impulsionarea vanzarilor.

14

Page 15: 92087939 Retele de Socializare

Reclamele permit atat promovarea unui website oficial cat si a mesajelor relevante pentru brand (evenimente, oferte, produse, servicii).Exista 3 tipuri de reclame pe Facebook: Homepage ads, Social Ads si Engagement ads.Homepage ads: ofera atat continut foto si text, cat si optiunea utilizatorilor de a interactiona cu brandul (ex: “Become a Fan”).Social Ads: Sunt asemanatoare primei categorii, numai ca include si numele prietenilor utilizatorilor, care sunt deja fani ai brandului. Acest tip de reclama este mai eficienta prin faptul ca relationarea sociala este mai puternica.Engagement ads (reclame interactive): format de publicitate care permite crearea unei interactivitati intre utilizator si brand. Utilizatorii Facebook sunt deja obisnuiti sa comenteze diverse poze, status-uri, link-uri, etc.

„Engagement ads” extind aceasta functionalitate simpla catre diversele campanii de promovare ce permit utilizatorilor sa angajeze conversatii intre prietenii lor despre brand-ul favorit. Se manifesta sub mai multe forme, cum ar fi: Video commenting, Event ads, Like ad (inlocuieste Become a fan), Gift ad, Sampling ad, Poll ad.

CausesEste posibila crearea unor pagini pentru diverse cauze sociale. Cauzele pe Facebook sunt menite sa sensibilizeze opinia publica cu privire la anumite subiecte si sa genereze dezbatere. Cauzele permit folosirea unor aplicatii precum donatii online, recrutare de voluntari sau crearea si utilizarea unor ecusoane speciale, care pot ajuta la promovare.

ApplicationsAplicatiile reprezinta diverse instrumente online ce pot fi adaugate conturilor si paginilor create pe Facebook. De cele mai multe ori, sunt cea mai buna cale de a crea interactiune cu utilizatorii si a sustine campaniile de promovare.

EventsEvenimentele ofera posibilitatea de a reuni utilizatorii fie online, fie offline la evenimente speciale legate de brand sau produs. Paginile dedicate evenimentelor permit invitarea utilizatorilor si confirmarea participarii acestora.

Connect/ShareFacebook Connect si Facebook Share sunt instrumente prin care utilizatorii isi pot folosi si promova profilul de Facebook si prin alte canale de comunicare precum bloguri sau website-uri.

MessagesUtilizatorii isi pot trimite mesaje prin intermediul functiei de Email specifica Facebook.

PAGINI VS GRUPURI VS COMMUNITY PAGES PE FACEBOOK

15

Page 16: 92087939 Retele de Socializare

4.4. 9 motive pentru a folosi paginile Facebook de brand in business

1. Expunere in plus pe web pentru afacerea ta. Crearea unui Fan Page ofera afacerii si brandului tau o expunere in plus in

mediul online, un spatiu in care clientii, viitorii angajati, comerciantii si chiar oamenii din media pot gasi informatii despre compania si produsele/serviciile pe care le oferi. Sfat: Pentru a economisi timpul necesar actualizarii Fan Page-ului, creeaza un RSS feed pe tab-ul de Notes pentru a atrage intrari de pe blogul tau de companie. Atat timp cat posturile tale de pe blog nu sunt extrem de “comerciale”, continutul in plus va fi binevenit.

2. Stimuleaza traficul site-ului tau.Fan Page-urile nu au restrictii in ceea ce priveste directionarea intrarilor catre alte site-uri. Facebook te incurajeaza sa conectezi website-ul companiei cu Fan Page-ul creat. Redirectionarea chiar si a unei mici cantitati din imensul flux de trafic zilnic de pe Facebook catre site-ul tau ar putea imbunatati semnificativ traficul relevant pe site. Sfat: Transforma membrii Facebook in fani, fanii in clienti, iar clientii in fani prin cross-promo Fan Page-ului cu site-ul.

3. Imbunatateste SEO

16

Pagini Grupuri Community PagesPromoveaza institutii/personalitati/ONG-uri si se caracterizeaza printr-un grad mare de interactiune cu fanii

Sunt folosite in general in interes personal, in jurul unui subiect/cauze anume, cu un grad mai redus de interactiune

Dedicate unui subiect sau experiente impartasite colectiv de o comunitate

Puteti avea fani, continut foto, video, un spatiu comun in care fanii pot impartasi experiente

Ofera mai mult control asupra celor care participa la el

Asemenea celorlalte tipuri de pagini, Community Pages permit conectarea cu alti utilizatori care impartasesc interese si experiente similare.

Pot fi mai personalizate si gazduiesc mai mult continut; mai potrivite pentru relatii pe termen lung cu fanii, utilizatorii sau consumatorii.

Sunt indexate de motoare de cautare Isi propun sa inlocuiasca paginile neoficiale care au fost create de fani.

Pot avea mai multi administratori si sunt anonime

Administratorii grupurilor sunt permanent identificati cu grupul insusi

Functioneaza asemanator cu un wiki. Facebook indica faptul ca acest tip de pagini isi propun a fi “cea mai buna colectie de cunostinte impartasite intr-un anumit domeniu”.

Paginile ofera informatii si statistici despre trafic

Exista posibilitatea ca grupul sa fie public sau privat, deschis oricui sau, daca este necesara, autorizarea membrilor

Continutul Paginilor de comunitate provine in principal de pe Wikipedia.

Nu exista limita de fani Grupurile sunt mai potrivite pentru a gazdui discutii si sa atraga atentia.

In timp ce grupurile isi permit sa comunice direct cu alti utilizatori pe Facebook pe un anumit subiect, Community Pages le permit utilizatorilor sa afle mai multe informatii despre un anumit subiect si ce spun altii despre alte subiecte.

Vizibile pe profilul fanilor cu text, imagine si link

Vizibile pe profilul membrilor sub forma unor linkuri

Page 17: 92087939 Retele de Socializare

Google, prin Social Search, dar si alte motoare de cautare, indexeaza acum continul de pe site-uri precum Facebook, deci continutul Fan Page-ului tau are potentialul sa genereze in motoarele de cautare rezultate favorabile pentru afacerea sau brandul tau. Sfat: Conectand Fan Page-ul cu site-ul, poti imbunatati rezultatele de cautare pentru a directiona chiar si mai mult trafic de pe Facebook catre propriul site.

4. Implica usor si fara resurse comunitatea.Un Fan Page de pe Facebook ofera o alternativa eficienta de a castiga implicarea clientilor inclusiv pe site-ul tau. Brandul tau poate avea un Fan Page unde clientii si alti sustinatori ai brandului pot posta mesaje, pot incarca fotografii sau video-clipuri, pot posta intrebari si pot primi raspunsuri si pot interactiona intre ei. Sfat: Crearea si administrarea unui Fan Page sustinut de un tab pentru Discutii sunt operatiuni mai usoare decat lansarea si monitorizarea forumurilor de discutii.

5. Fii conectat cu clientii sau fanii tai.Un Fan Page ofera o legatura cu fanii brandului. Poti trimite mesaje catre toti fanii simultan sau ii poti targeta individual sau pe grupuri dupa tara, oras, sex si chiar nivel de varsta. Folosind aplicatia Events, poti chiar sa programezi evenimente speciale sau promotii si apoi sa trimiti invitatie doar acelor fani care locuiesc intr-o zona apropiata de locatia evenimentului. Sfat: Paginile pentru companii intaresc relatiile cu clientii. Dezvolta relatiile cu fanii printr-o abordare mai degraba sociala decat de afaceri sau de vanzari.

6. Ofera o platforma de crestere pentru sustinatorii brandului.Procentul utilizatorilor de Facebook care acepta sa promoveze mai departe

ofertele comerciale este mult mai mic decat al celor dispusi sa recomande o companie/ brand/ serviciu de calitate prietenilor din retea. Construieste o relatie solida cu o parte din membrii influenti care au multe conexiuni si vei castiga suporteri importanti care te vor promova si vor vinde in locul tau in mod credibil. Sfat:Pe masura ce postezi informatii noi pe Wall sau pe masura ce fanii interactioneaza cu pagina ta, aceste interactiuni vor aparea in Fan’s News Feed, castigand astfel potentiali noi fani, (ex., prietenii fanilor tai de pe Facebook), transformand reteaua Facebook in cel mai bun instrument online de marketing direct.

7. Dezvolta brandul ascultand si observand.E foarte probabil ca actualii si viitorii clienti sa fie dispusi sa faca schimb de

informatii despre produse si servicii preferate, experiente bune sau rele, fie cu brandul tau fie cu concurenti. Poti afla de asemenea care le sunt nevoile si dorintele. Sfat:In mod prestabilit, Fan Page-urile includ un Discussions Tab. Incurajeaza discutiile pentru a sonda dupa pretioase date de piata si idei despre cum poti sa-ti imbunatesti afacerea.

8. Beneficiezi de instrumente de masurare.Instrumentele de Insight si Dashboard-urile de pe pagina faciliteaza analiza

strategiei de marketing si comunicare, oferind date despre interactiuni (comentarii, posturi pe Wall, numar de Likes), despre discutiile din jurul posturilor, recenzii sau mentiuni; de asemenea, date demografice despre fani (sex, varsta, locatie) etc. Aceste instrumente imbunatesc capacitatea de a identifica si atinge anumite categorii de public, dar si de a masura rezultatele. Sfat:Foloseste instrumentele de masurare oferite de Facebook impreuna cu informatii pe care le culegi de pe pagina ta pentru a adapta mesajele in functie de public si pentru a raspunde nevoilor fanilor tai

9. Tine pasul cu concurenta in mod eficient

17

Page 18: 92087939 Retele de Socializare

Chiar daca doar unul dintre concurentii tai isi lanseaza un Fan Page de succes, acesta poate monopoliza piata de pe Facebook, construindu-si o comunitate cu mult inaintea ta. Sfat:Implica-te din timp pe Facebook pentru a-ti stabili rolul de lider al industriei, inainte ca sansa aceasta sa fie valorificata de competitie

4.5. Evaluarea impactului paginilor in randul fanilor

Facebook ofera brandurilor ocazia de a monitoriza si evalua impactul paginilor in randul fanilor. Exista o serie de instrumente specifice de contorizare a numarului de fani, comentarii, nivelului de implicare a fanilor si companiei, dar si a numarul de abonari/dezabonari. Pe langa instrumentele specifice Facebook, urmatorul capitol va prezenta si alte aplicatii care pot fi integrate in Facebook pentru a completa raportul de evaluare si pentru a avea informatii demografice cat mai complete.Facebook ofera companiilor Fan Page Insights (arata nivelul de implicare al fanilor pe pagina, informatii demografice detaliate, rata de crestere a numarului de fani):

• Numara saptamanal nivelul de interactiuni • Post quality (numarul fanilor care comenteaza continutul postat pe pagina). Este calculat saptamanal, pe baza unei comparatii cu pagini care prezinta similitudini (ex: numar asemanator de fani)• Nivel de interactionari pe o perioada data (interactiuni – numar total de comentarii, postari pe Wall, numar de Likes. Cu cat au loc mai multe interactiuni pe pagina, cu atat sunt mai multe sanse ca aceasta sa devina “virala”) • Numar total de fani (Aceasta statistica include numar total de fani/numar total al celor care s-au dezabonat, top al tarilor de provenienta a acestora, informatii demografice, numar de vizite pe pagina).In timp ce Facebook Insights indica doar procentul vizitelor pe fiecare aplicatie

(tab personalizat precum FBML, Video, Twitter etc), Facebook Analytics ofera statistici detaliate despre impactul fiecarei aplicatii.

Functionalitatile Google Analytics pot fi integrate paginii de Facebook. Se poate beneficia de statistici privind vizitatorii, surse de provenienta a traficului pe pagina, cuvintele cheie cel mai des utilizate, harti si rapoarte personalizate. Noile instrumente de masurare permit advertiserilor sa inteleaga mai bine impactul publicitatii si comunicarii in social media.

4.6. EXEMPLE NATIONALE SI INTERNATIONALE DE SUCCES

Exemple de companii internationale care se bucura de succes pe Facebook:

1. Starbucks: http://www.facebook.com/Starbucks, 14.486.929 fani

Pagina de Facebook a brandului Starbucks incorporeaza continut video si foto si implica activ fanii in discutii si dezbateri. Ceea ce o scoate insa in evidenta este modul in care utilizeaza Status Updates.

Pagina este actualizata constant cu informatii interesante, amuzante si relevante pentru fani. De asemenea, tonul este informal si prietenos, iar comunicarea de calitate.

2. Coca-Cola:http://www.facebook.com/cocacola, 12.904.803 fani

18

Page 19: 92087939 Retele de Socializare

Brandul promoveaza importanta implicarii utilizatorilor in continutul editorial. Coca Cola permite fanilor sa posteze continut pe Wall, ceea ce face ca intreaga lor prezenta pe Facebook sa fie generate de utilizatori. Prin aceasta decizie Coca Cola demonstreaza interesul sau fata de ceea ce fanii au de spus. Unul dintre cele mai importante motive pentru care pagina este atat de indragita este dat de publicarea povestii din spatele crearii sale. Initial, aceasta a fost construita de doi fani ai brandului.Coca Cola a descoperit pagina si in loc sa o cumpere sau sa creeze o noua pagina oficiala, i-a promovat pe cei doi fani si i-a convins sa dezvolte in continuare pagina.

3. Redbull:http://www.facebook.com/redbull, 8.879.534 fani

Elementul care ii singularizeaza: modul in care au ales sa incorporeze contul de Twitter in pagina. Red Bull nu mai promoveaza doar propriul cont de Twitter, ci si al unor sportivi cu care colaboreaza strans. Pagina de Facebook a brandului Red Bull este apreciata de utilizatori nu numai datorita alaturarii de sportivi populari, dar si prin faptul ca permit utilizatorilor sa intre in legatura cu acestia.

4. Pringles:http://www.facebook.com/Pringles#!/Pringles?v=wall, 5.088.095 faniPagina iese in evidenta prin utilizarea inteligenta a continutul video. Clipurile sunt de obicei realizate cu buget limitat si fara foarte multa editare, prezinta utilizatori care interpreteaza cantece amuzante. Prin distribuirea acestor clipuri catre fani, Pringles stie ca exista mult mai multe sanse pentru ca ele sa fie promovate mai departe printre prieteni, crescand nivelul de interactiune cu brandul.

5. Adidas:http://www.facebook.com/adidasoriginals, 4.228.867 faniElementul care ii singularizeaza: modalitatea in care folosesc pagina de Facebook pentru a promova alte canale oficiale de comunicare in social media. Adidas foloseste inteligent instrumente precum concursurile pe Facebook pentru a creste gradul de implicare al fanilor si de a genera noi consumatori.

EXEMPLE NATIONALE DE SUCCES

Clasamentul general al paginilor cu cei mai multi fani, din grupa companii si firme, pe Facebook in Romania, potrivit FaceBrands.ro-serviciul de monitorizare al paginilor Facebook din Romania, este urmatorul:

1. HaHaHa Production https://www.facebook.com/hahahaproduction, 31.145 fani

2. Roton Music https://www.facebook.com/RotonMusic ,19.963 fani

3. OMV Romania https://www.facebook.com/OMVRomania, 18.612 fani

4. FAN Courier https://www.facebook.com/FANCourier, 11.835 fani

5. Forever Living Products Romania https://www.facebook.com/pages/Forever-Living-Products, 11.508 fani

19

Page 20: 92087939 Retele de Socializare

6. Petrom Romania https://www.facebook.com/PetromRo, 10.370 fani

7. NEI Guard https://www.facebook.com/NeiGuard , 9.766 fani

4.7. Cum se pot atrage mai multi fani pe o pagina Facebook?

Specialistii considera ca exista doua posibilitati de a atrage mai multi fani pe pagina companiei, respectiv prin: actiuni de promovare si actiuni bazate pe continut.

Actiunile de promovare:• Integrarea paginii de Facebook cu alte platforme de comunicare: (website,

Twitter, Newsletter, Blog);• Promovarea paginii offline: pe cartile de vizita, materiale promotionale,

comunicate de presa, informari, la evenimente; • Prezentarea paginii prietenilor, colegilor prin optiunea Suggest to friends• Folosirea unui Like Box pe blogul / site-ul oficial. • Lansarea de concursuri care sa atraga utilizatorii sa se inscrie pe pagina si sa

o urmareasca.Actiunile bazate pe continut:

• Crearea unei pagini personalizate pentru noii utilizatori, care sa ii motiveze sa devina fani ai brandului;

• Transformarea paginii intr-o resursa de informatii noi;• Oferirea informatiilor relevante si actualízate; • Raspunderea la mesaje si intrebari in mai putin de 24 de ore; • Oferirea unui continut exclusiv pentru fani; • Includerea link-urilor in postarile pe wall. Vor activa optiunea share pentru fanii

deja existenti; • Oferirea unui continut pentru fani si continut pentru non-fani; • Promovarea unui continut foto si video. Postarea de fotografii de la

evenimente si punerea tag-urilor fanilor.

Ce ar trebui evitat?.• Sa se trimita abuziv invitatii la evenimente. Nu e o modalitate de a castiga fani, ci de a-i pierde.• Sa se foloseasca pagina doar pentru a vinde. Utilizatorii stiu deja ca exista un business.Este nevoie sa se faca un mix de posturi care sa includa si lucruri distractive si interesante.• Compania sa supraincarcie Wall-ul cu informatii! Actualizarea statusului de mai multe ori pe zi ii va determina pe utilizatori sa elimine din lista lor de News Feed pagina.• Sa se foloseasca pagina pentru a promova alt produs care nu are legatura cu produsul sau servicul companiei.• Incalcarea promisiunilor. Daca se deruleaza un concurs, trebuie anuntat numele castigatorului pe Wall si mentionat cand va fi disponibil premiul.

BIBLIOGRAFIE:

1. Totul despre facebook.Fan Pages.pdf redactat de catre Voxline;

20

Page 21: 92087939 Retele de Socializare

2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Re%C8%9Bea_de_socializare ;

3. http://www.gandul.info/magazin/tarile-in-care-facebook-nu-este-reteaua-de-

socializare-numarul-1-9132693;

4. http://www.mediafax.ro/cultura-media/de-ce-utilizam-retelele-de-socializare-

8863457;

5. http://www.adevarul.ro/life/sanatate/stil_de_viata/Cum_ne_schimba_viata_rete

lele_de_socializare_0_618538553.html;

6. http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/retele-sociale/5-predictii-pentru-

retelele-de-socializare-in-2012-1142598;

7. The Definitive Guide to Integrating Social Media and Email Marketing.pdf

redactat de Hubspot;

8. http://venturebeat.com/2011/03/22/linkedin-reaches-100-million-users-but-

how-many-are-coming-back/;

9. http://ziuadecj.realitatea.net/economie/twitter-are-peste-100-de-milioane-de-

utilizatori-activi-numarul-utilizatorilor-care-intra-de-pe-mobil-a-crescut-cu-40--

73770.html;

10.http://www.facebrands.ro/category/7/Companii-firme.html ;

21