84907737 vel pitar imbunatatit mada

53
VEL PITAR I. Prezentarea generala a organizatiei studiate I.1. Scurt istoric, date de identificare, sediul social, data nasterii, date despre activitatea din ultimii ani. Prezentarea generala a organizatiei studiate - S.C. Gorjpan S.A. Targu Jiu Societatea a fost infiintata in 14.12.2001, prin fuziunea urmatoarelor societati: S.C.Mopariv S.A. Ramnicu Valcea (societate absorbanta), S.C.Berceni S.A. Bucuresti (societate absorbita), S.C.Granpan S.R.L. Tecuci (societate absorbita). La acestea s-au adaugat in 2003 : - S.C.Spicul Arges S.A. - S.C. Pangran S.A. Iasi in anul 2005 - S.C.Panificatie Postavarul S.A. Brasov - S.C.Panem S.A. Giurgiu Vel Pitar este liderul pietei de morarit si panificatie din Romania, avand centre de productie in 11 judete ale tarii (Valcea, Bucuresti, Arges, Cluj, Galati, Iasi, Gorj, Olt, Brasov,Giurgiu si Dambovita) si un partener de grup, societatea Libertatea Bucuresti. Actionarul majoritar la Vel Pitar SA este fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de New Century Holdings (NCH). Obiectul principal de activitate Societatea desfasoara activitati conform cu obiectul de activitate aprobat de catre actionari, respectiv: a) producerea si comercializarea produselor de morarit; b) producerea si comercializarea produselor de panificatie; c) comercializarea en-gross si en-detail a marfurilor; d) prestarea de servicii.

Upload: gyone-adrian

Post on 02-Jan-2016

118 views

Category:

Documents


6 download

TRANSCRIPT

Page 1: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

VEL PITAR

I. Prezentarea generala a organizatiei studiate

I.1. Scurt istoric, date de identificare, sediul social, data nasterii, date despre activitatea din ultimii ani.

Prezentarea generala a organizatiei studiate

- S.C. Gorjpan S.A. Targu Jiu Societatea a fost infiintata in 14.12.2001, prin fuziunea urmatoarelor societati: S.C.Mopariv S.A. Ramnicu Valcea (societate absorbanta), S.C.Berceni S.A. Bucuresti (societate absorbita), S.C.Granpan S.R.L. Tecuci (societate absorbita). La acestea s-au adaugat in 2003 :

- S.C.Spicul Arges S.A.

- S.C. Pangran S.A. Iasi in anul 2005

- S.C.Panificatie Postavarul S.A. Brasov

- S.C.Panem S.A. Giurgiu

Vel Pitar este liderul pietei de morarit si panificatie din Romania, avand centre de productie in 11 judete ale tarii (Valcea, Bucuresti, Arges, Cluj, Galati, Iasi, Gorj, Olt, Brasov,Giurgiu si Dambovita) si un partener de grup, societatea Libertatea Bucuresti. Actionarul majoritar la Vel Pitar SA este fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de New Century Holdings (NCH).

Obiectul principal de activitate

Societatea desfasoara activitati conform cu obiectul de activitate aprobat de catre actionari, respectiv:

a) producerea si comercializarea produselor de morarit;

b) producerea si comercializarea produselor de panificatie;

c) comercializarea en-gross si en-detail a marfurilor;

d) prestarea de servicii.

Page 2: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Principalele produse si servicii ale societatii, cu ponderea fiecaruia in cifra de afaceri a anului 2003, au fost:

- Produsele de morarit: 15,32%;

- Produsele de panificatie: 50%;

- Marfuri: 32,64% ;

- Servicii: 2,03%.

In domeniul de activitate al societatii concurenta este deosebita, in special prin dezvoltarea micilor afaceri, cu anvergura limitata, dar semnificative prin plasarea acestora in zonele cu potential comercial suficient de interesant pentru a opera profitabil. In 2003 s-a apreciat o evolutie pozitiva a cotei de piata detinuta de societate, in sensul detinerii a aproximativ 42-43% din piata zonala disponibila.

Principalele produse, marfuri si servicii prestate sunt:

- produse de morarit ;

- fainuri ;

- malai ;

- derivate(tarate,spartura,pleava) ;

- produse de panificatie ;

- paine ;

- specialitati ;

- produse de patiserie ;

- pesmet ;

- biscuiti ;

- napolitane ;

- nutreturi combinate;

- marfuri;

- dulciuri;

- bauturi nealcoolice;

Page 3: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

- bauturi alcoolice;

- cafea ;

- lactate;

- conserve din carne;

- prestari servicii ;

- morarit ;

- revizii tehnice periodice ;

- reparatii mecanice .

Principalele piete de vanzare ale societatii sunt in judetele:

În prezent, compania Vel Pitar operează o reţea de aproximativ 190 de magazine proprii, după cum am precizat şi anterior, dispuse în 9 judeţe ale ţării:

- Cluj : 23 magazine - Iaşi: 4 magazine - Iaşi: 10 magazine - Vâlcea: 15 magazine - Tecuci: 14 magazine - Buzău: 18 magazine - Braşov: 11 magazine - Hunedoara: 6 magazine - Târgu Jiu : 26 magazine

Page 4: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

- Sibiu: 5 magazine

- Vâlcea: 21 magazine

- Piteşti: 16 magazine

- Bucureşti (inclusiv parteneriatul cu centrele Libertatea): 32 magazine - Giurgiu: 8 magazine.

Istoric si data nasterii

-1999- 2000: Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited, administrat în România de către New Century Holdings (NCH), achiziţionează trei companii de morărit şi panificaţie: Mopariv Vâlcea, Berceni Bucureşti, Granpan Tecuci. În 2000 Mopariv Vâlcea cumpără Panegrano Cluj. Sediul companiei este stabilit la Râmnicu Vâlcea[2].

-2001: În decembrie 2001 se formează S.C. Vel Pitar S.A., prin fuziunea celor patru fabrici din industria de morărit şi panificaţie cumpărate de Broadhurst. Sediul noii companii este stabilit la Râmnicu Vâlcea.

Vel Pitar este un grup de companii din România, cu activitate în domeniul morăritului şi panificaţiei. Grupul deţine 12 fabrici de pâine în zece judeţe din ţară şi în Bucureşti, având peste 170 de magazine proprii (martie 2009)[1].

-2002 – 2006: Vel Pitar S.A. se măreşte prin achiziţia unor noi companii: Spicul Argeş Piteşti (2002), Pangran Iaşi şi Gorjpan Târgu Jiu (2003), iar în 2004 Vel Pitar cumpără o unitate de producţie în oraşul Balş, arondată punctului de lucru din Râmnicu Vâlcea. Anul 2005 a marcat mărirea grupului, prin fuziunea cu societăţile Postăvarul Braşov şi Panem Giurgiu.

În anul 2007, grupul a fost divizat în 3 firme: Vel Pitar (panificaţie), Şapte Spice (morărit) şi VP Magassin (retail) [1] [2]. Conform estimărilor companiei, grupul Vel Pitar deţine la nivel naţional aproximativ 15% din piaţa de morărit şi 9% din cea de panificaţie, însă în localităţile în care are unităţi de producţie, cota de piaţă variază între 35% şi 70% [3]. În Bucureşti, Vel Pitar are o cotă de 30-35%, Capitala realizând aproximativ 30% din afacerile companiei [3]. La începutul anului 2007, grupul Vel Pitar îşi extinde reţeaua de centre de producţie şi în judeţul Dâmboviţa, în oraşul Târgovişte.

Produse Vel Pitar

Produse: paine proaspata si ambalata; specialitati de panificatie, patiserie si cofetarie; biscuiti; napolitane si produse de morarit.

Panificatia ambalata are la baza utilizarea conceptului Keine Touch. KeineTouch - produs neatins - este o tehnologie moderna care impune un nou standard in panificatie. Pornind de la selectarea tipurilor de faina si continuand cu framantarea, dospirea, coacerea, racirea si ambalarea, procesul este in intregime controlat de

Page 5: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

calculator. Painea este ambalata in punga sigilata, intr-un mediu igienic, oferind garantia ca primul care atinge produsul este doar consumatorul final.

Panificatie proaspata. Oferta Vel Pitar cuprinde, in functie de specificul zonei deservite, diferite variante de paine proaspata, produsa din cele mai bune ingrediente - faina alba de grau, fainuri speciale si mixuri de cereale - cu gramaje si forme diverse, pornind de la Paine Alba Simpla 220g din Bucuresti si pana la Specialitate Tarnava 2000g din Cluj.

Painile pentru nutritie speciala sunt prezente in toate locatiile Vel Pitar, intr-o gama variata ce corespunde celor mai diverse gusturi si nevoi nutritionale: paine neagra, paine integrala, paine neagra cu cartofi, paine fara sare, paine cu tarate si multe alte asemenea sortimente.

Biscuiti. Gama de biscuitii si napolitane sunt produse de punctul de lucru Vel Pitar din Iasi. Biscuitii ambalati se adreseaza in special copiilor prescolari (Clopotel, Poieni), scolarilor ( 2B+C) si adultilor care urmeaza o anumita dieta (Tabiet digestivi, Tabiet graham, 5 minute).

French Toast – paine toast feliata, in patru sortimente (French Toast Clasic, French Toast Secara, French Toast Seminte, French Toast Graham). Lansata in noiembrie 2004 este primul brand premium de pe piata de panificatie si este produs sub tehnologia Keine Touch.

Page 6: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

French Rolls. In 2006, ca urmare a achizitiei unei linii noi de productie de ultima generatie s-a nascut ideea lansarii unui alt nou brand premium, French Rolls ( baghete si chifle, proaspete si precoapte). French Rolls proaspete acopera cerintele unui mic dejun frugal, dar consistent, ale unei petreceri in aer liber, ale unei vacante, calatorii sau drumetii lipsite de griji. French Rolls precoapte completeaza bucuria de a savura impreuna cu familia, in minunatele clipe petrecute impreuna, a unei paini, calde, aburinde, preparata in maximum opt minute.

Vel Pitar are in prezent doua marci nationale de rulade: Almadolce si Roll4Ever. Roll4Ever este o gama de minirulade glazurate in 4 arome (cacao, cappuccino, capsuni, vanilie) ce se adreseaza adolescentului aflat in pauza de masa sau studentului care vrea sa scape rapid de foame. Almadolce, gama de rulade decorate cu glazura de ciocolata, se pozitioneaza ca rasfatul dulce de dupa serviciu sau ca un cadou dulce cu care baiatul castiga inima iubitei.

Patiserie si cofetarie. Fiecare locatie Vel Pitar si-a dezvoltat o gama proprie de produse de patiserie si cofetarie, in urma analizei preferintelor consumatorilor locali. Ruladele, cozonacii, saleurile, strudele, rulourile si croissantele cu diverse umpluturi sunt numai cateva dintre produsele Vel Pitar care si-au castigat faima pe pietele locale. Vel Pitar este deja cunoscut ca un producator de referinta pe piata de cozonac si chec

CONTACT SEDIUL SOCIAL:

Vel Pitar S.A. (sediul central)

Str. Emil Racoviţă nr. 3- 5, sector 4, 041751 Bucureşti

Telefon (021) 460 99 53 // Fax (021) 460 99 09

E-mail: [email protected]

Număr de angajaţi în 2009: 4.800

Cifra de afaceri în 2008: 150 milioane Euro

Page 7: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Cifra de afaceri neta: 185.011.538,00 lei (2009)

Profit net: 2.919.288,00 lei

Rezultat din exploatare: 3.431.632,00 lei

Rezultat financiar: 229.785,00 lei

Date despre activitatea din ultimii ani

SC VEL PITAR SA s-a infiintat in baza Hotaririi Adunarii Generale Extraordinare din data de 14.12.2001, prin fuziunea urmatoarelor societati: SC Mopariv SA Rm.Valcea (soc.absorbanta), SC Berceni SA Bucuresti si SC Granpan Tecuci SRL (societati absorbite).

Obiectul de activitate consta in producerea si comercializarea produselor de morarit si panificatie.

Capitalul social este in valoare de 49.257.408 mii lei, divizat in 49.257.408 actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei/actiune.

Actionari semnificativi. Societatea are ca actionar majoritar fondul Broadhurst Investments Ltd. La inceputul anului, mai exact in 14 februarie 2003, Broadhurst Investement a lansat oferta publica de preluare pentru titlurile VEL. Oferta a fost valabila pentru 27,72% din actiunile eitentului, pretul de oferta fiind de 2.650 lei/actiune. (Broadhurst Investement Ltd. detinea atunci 66,85% din titlurile VEL Pitar; ofertantul este persoana afiliata cu Lindsell Enterprises Ltd. care detine si el 5,429% din total actiuni). Procentul subscris in oferta a fost de numai 5,54%. Astfel Broadhurst si-a consolidat pozitia la 72,38% din capitalul social al emitentului.

Tranzactionare. Actiunile emise de societate se tranzactioneaza la categoria a II a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul VEL, prima zi de tranzactionare fiind 20.10.1997.

Rezultate economico financiare.

Rezultatele obtinute la sfarsitul primului semestru din acest an sunt superioare celor obtinute in perioada similara a anului trecut precum si prevederilor bugetare stabilite de AGA din martie 2003. Astfel SC Vel Pitar SA a realizat pe primele sase luni din 2003 o cifra de afaceri de 582,12 mld lei in crestere cu 71,87% in termeni nominali fata de valoarea corespunzatoare din 2002. Profitul net a inregistrat si el o valoare superioara fata de sem I 2002, cresterea fiind de 109,56% in termeni nominali.

Page 8: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Din activitatea de exploatare a rezultat un profit de 31,8 mld lei (+103,16% fata de sem I 2002)- ca urmare a inregistrarii unor activitati de vanzare bune, iar din activitatea financiara un profit de 673 mil lei (fata de pierderea obtinuta in aceeasi perioada 2002). Acest rezultat favorabil s-a datorat reducerii cheltuielilor financiare precum si obtinerii unor rezultate pozitive la nivelul intregii activitati.

Indicatori de profitabilitate.

Page 9: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Misiunea Grupului S.C. VEL PITAR S.A.

Cu angajaţi de elită pregătiţi la nivel european şi printr-un sistem eficient şi profesional de producţie şi distribuţie oferim clienţilor noştri din toată ţara produse de panificaţie şi morărit de calitate superioară, în acord cu cerinţele legale şi de reglementare naţionale şi europene.

Politica S.C. VEL PITAR S.A.

Managementul de la cel mai înalt nivel se asigură că POLITICA referitoare la Calitate, Mediu, Siguranţa Alimentului, Sănătate şi Securitate Ocupaţională, Declaraţia preşedintelui şi obiectivele SMI sunt cunoscute, înţelese şi implementate de întreg personalul, la toate nivelurile SC. VEL PITAR S.A.

Managementul de la cel mai înalt nivel din SC. VEL PITAR S.A. se angajează să menţină şi să îmbunătăţească sistemul integrat implementat şi principalele obiective ale organizaţiei prin:

Recertificarea, menţinerea şi îmbunătăţirea SMI implementat conform standardelor de referinţă SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, SR EN ISO 22000:2005, ISO OHSAS 18001:2008:

Orientarea proceselor şi produselor către clienţi, menţinerea încrederii celor tradiţionali şi câştigarea de noi client

Îmbunătăţirea continuă a performanţelor de calitate, mediu, siguranţa alimentului, sănătate şi securitate ocupaţionale prin analize de management anuale şi prin actualizarea planificată a documentaţiei SMI.

Funcţionarea în condiţii optime a organizaţiei – asigurarea tuturor facilităţilor necesare în vederea obţinerii de produse sigure şi de calitate, conform specificaţiilor tehnice stabilite în concordanţa cu cerinţele clienţilor;

Evaluarea periodică a satisfacţiei clienţilor în vederea îmbunătăţirii continue a calităţii şi siguranţei produselor şi serviciilor ;

Conformarea cu cerinţele legale si de reglementare aplicabile a aspectelor legate de calitate, siguranţa alimentului, mediu şi a factorilor legaţi de sănătatea şi securitatea angajaţilor, respectarea cerinţelor generale de funcţionare a organizaţiei, precum şi a regulilor şi regulamentelor;

Page 10: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Monitorizarea eficienţei proceselor identificate, a punctelor critice şi a aspectelor de mediu în vederea reducerii impactului asupra mediului şi a riscului de contaminare al produselor;

Perfecţionarea angajaţilor în domeniul profesional, al calităţii, mediului, siguranţei alimentare, sănătăţii şi securităţii ocupaţionale prin instruiri, participări la seminarii şi simpozioane;

Asigurarea unui număr optim de resurse umane şi financiare în vederea realizării obiectivelor;

Comunicarea către clienţi şi autorităţi a informaţiilor relevante privind produsele obţinute şi performanţa de mediu;

Analizarea periodică a politicii şi obiectivelor pentru a se asigura de conformitatea şi eficacitatea acestora.

În calitate de Preşedinte mă angajez, în numele conducerii SC. VEL PITAR S.A să asigur cadrul tehnic şi organizatoric, precum şi resursele materiale şi umane necesare pentru realizarea politicii şi obiectivelor adoptate.

Prin decizie am desemnat Reprezentantul Managementului Calităţii, Conducătorul Echipei de Siguranţa Alimentului, Reprezentantul Managementului de Mediu şi Reprezentantul Managementului pe Sănătate şi Securitate Ocupaţională aceştia având autoritatea de a menţine şi îmbunătăţi continuu funcţionarea Sistemului de Management Integrat în SC. VEL PITAR S.A.

Investitii

Vel Pitar a investit încă de la începutul activităţii zeci de milioane de dolari în fabricile, morile şi magazinele achiziţionate. Au fost cumpărate linii tehnologice moderne, unice în România.

Clădirile au fost renovate şi adaptate normelor europene. A fost creat un sistem naţional de distribuţie ce acoperă toată ţara, iar producţia a fost diversificată pentru a răspunde cerinţelor consumatorilor.

Grupul Vel Pitar a investit în linii tehnologice de ultimă generaţie, complet automatizate, începând cu operaţia de frământare şi până la procesul de ambalare. Produsele realizate pe aceste linii sunt de calitate superioară (prospeţime îndelungată, culoare şi forma constante), iar productivitatea este crescută.

Page 11: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Invesţiile în tehnologii noi au permis ca ambalarea, cât şi întreg procesul de producţie să utilizeze tehnologia Keine Touch - fără atingere (consumatorul este prima persoana care atinge produsul).

De asemenea, unităţile de morărit din cadrul Grupului Vel Pitar au beneficiat de investitii majore, iar în acest moment dispun de utilaje şi silozuri de produse finite performante. Gama de făinuri este obţinută din procesarea materiilor prime de cea mai bună calitate, în condiţiile stabilite de normele în vigoare.

Bugetele anuale ale celor trei companii (Şapte Spice, Vel Pitar şi VP Magassin) prevăd investiţii orientate către achiziţia de utilaje de ultimă generaţie, logistică, retail, administrativ, cercetare şi marketing.

Accent se pune şi pe investiţii în campaniile de comunicare ale brandurilor naţionale, principalele categorii de produse promovate fiind mini prăjiturile lansate în 2007, Roll4Ever şi Almadolce; gama de pâini speciale French Rolls şi Panisimo; brandul de pâine ambalată French Toast, gama de biscuiţi ambalaţi şi cozonacii Vel Pitar.

VEL PITAR panificatie

Cu grijă deosebită pentru detalii, păstrând savoarea reţetelor tradiţionale, Vel Pitar foloseşte materii prime de cea mai bună calitate, ambalaje adaptate cerinţelor de igienă şi păstrării prospeţimii produselor o perioadă cât mai îndelungată, specialişti calificaţi la standarde europene, controlul strict al calităţii producţiei - toate pentru a oferi delicatese potrivite gusturilor oricărui consumator. Dovadă o fac repetatele premii câştigate la diverse concursuri de panificaţie şi patiserie de către echipele de specialişti Vel Pitar.

Calitatea superioară a produselor, respectarea măsurilor de siguranţă alimentară, ingredientele atent selecţionate fac ca peste 1,5 milioane de clienţi din toată ţara să cumpere zilnic pâinea proaspătă VeL Pitar. Fiind un partener important al marilor reţele de retail din România, Vel Pitar, prin echipele de vânzări şi distribuţie, asigură prezenţa produselor sale în peste 10.000 puncte de livrare din întreaga ţara.

Produsele Vel Pitar ajung la locaţiile de desfacere (supermarketuri, hypermarketuri, magazine de dimensiuni mici şi mijlocii, reţeaua VP Magassin) fie prin sistemul propriu de distribuţie (Vel Pitar beneficiază de un parc auto format din aprox. 340 de maşini), fie prin intermediul partenerilor. Lunar, în medie, sunt produse aproximativ 10.000 tone panificaţie şi 300 tone biscuiţi şi napolitane.

Investiţiile au permis ca flota auto să poată livra zilnic peste 300 de tone de pâine proaspătă în zone urbane ca Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Giurgiu, Cluj Napoca, Tecuci,

Page 12: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Iaşi, Târgu Jiu, Braşov, Focsani, Drăgăşani, Călimăneşti, Panciu, cât şi în zone întinse din judeţele Argeş, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galaţi, Cluj, Iaşi, Gorj şi Braşov.

Produsele ambalate (pâine ambalată, biscuiţi, napolitane, rulade, miniprăjituri) sunt distribuite la nivel naţional, iar cele 12 centre de producţie Vel Pitar furnizează comercianţilor din oricare colt al ţării toata gama de produse, de la oricare dintre fabrici, livrarea făcându-se în maximum 24 h de la primirea comenzii.

I.2.Organizarea activitatii in entitatea economica

Organigrama organizatiei:

Compartimentul de calitate

Vel Pitar detine certificate ce atesta grija pentru calitatea produselor ce se defineste in principiu prin prospetime, igiena, controlul materialelor neprelucrate. Vel Pitar a primit certificarea ISO 9001/2000 pentru standardele de calitate.La începutul lunii octombrie, Vel Pitar Iaşi a pus în funcţiune o nouă linie de panificaţie.Investiţia în noua linie de panificaţie va aduce o creştere a calităţii produselor prin uniformizarea parametrilor – formă, gramaj, aspect, dar şi o creştere a productivităţii. Mai mult, Vel Pitar isi păstreaza avantajul competitiv pe piaţa locală investind în tehnologii noi care se traduc într-un plus de calitate transferat clienţilor sai.Produsele beneficiază şi de avantajul folosirii făinii corectate enzimatic, excluzând astfel adăugarea amelioratorilor de panificaţie. Consumatorii beneficiază astfel de o pâine naturală, produsă în condiţii ce corespund standardelor de calitate şi siguranţă alimentară. Vel Pitar este liderul pieţei de panificaţie în pieţele deservite, fiind prezent atât cu produse de panificaţie locale, cât şi naţionale.

Page 13: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Grupul Vel Pitar este specializat atat in domeniul panificatiei cat si in cel al moraritului, a investit in modernizarea tehnologiei pentru a oferi clientilor sai produse competitive pe piata, produse de cea mai buna calitate la preturi ireposabile.Vel Pitar Iasi este inscris intr-un program amplu de retehnologizare, primele investitii realizate fiind modernizarea morii si a sectiei de panificatie odata cu certificarea ISO 22000:2005. Certificarea a fost obtinuta in urma auditului din decembrie 2006, pana la momentul respectiv fiind acreditata deja cu Sistemul de Management al Calitatii ISO 9001:2000. In compania Vel Pitar vorbim deja de un sistem integrat, de module şi procese integrate, de standardizare. Cu grijã deosebitã pentru detalii, pãstrînd savoarea retetelor traditionale, Vel Pitar foloseste materii prime de cea mai bunã calitate, ambalaje adaptate cerintelor de igienã si pãstrãrii prospetimii produselor o perioadã cît mai îndelungatã, specialisti calificati la standarde europene, controlul strict al calitãtii productiei - toate pentru a oferi delicatese potrivite gusturilor oricãrui consumator. Dovadã o fac repetatele premii cîstigate la diverse concursuri de panificatie si patiserie de cãtre echipele de specialisti Vel Pitar.

Vel Pitar isi pretuieste clientii, punand intotdeauna calitatea si respectul pentru oameni pe primul plan. Grupul Vel Pitar este certificat in managementul calitatii (ISO 9001/2000), siguranta alimentara (HACCP - ISO 22000/2005), siguranta si sanatate ocupationala (OHSAS 18001/2004) si mediu (ISO 14001/2004). Suntem renumiti pentru calitate, siguranta alimentara, diversitate sortimentala, adaptarea produselor la cerintele consumatorilor, seriozitatea serviciilor, inovatie.

Siguranta alimentara nu implica numai ambalajul, ci si intreg procesul tehnologic de obtinere a produsului.

Investiţiile tehnologice din sucursală au vizat diferenţierea prin calitate a produselor pe piaţa locală. Nu ne-am limitat doar la implementarea normelor HACCP impuse de legislaţie şi am obţinut ISO 22000:2005, care presupune o monitorizare mult mai strictă a fluxului tehnologic”, a declarat domnul Petru Cumpăt, director general executiv al Sucursalei „Vel Pitar” Iaşi.

Serviciul Resurse Umane

Strategii de resurse umane – Vel Pitar are o politică de atragere şi angajare a resurselor umane cu un înalt nivel de calificare, cărora li se vor asigura programe importante de training şi li se vor plăti salarii substanţiale. Grupul Vel Pitar dezvoltă un sistem de creştere a nivelului de pregătire profesională şi etică a angajaţilor săi, pentru a putea desfăşura pe termen lung o activitate benefică pentru angajaţii, acţionarii şi clienţii săi, pe care îi respectă şi cărora doreşte să le satisfacă aşteptările. Succesul grupului Vel Pitar este construit în fiecare zi de către oamenii care lucrează aici. Iată de ce încurajăm angajaţii să işi dezvolte abilităţile şi îi recompensăm pentru performanţa obţinută. Pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine valorile grupului, Vel Pitar a conceput pentru angajaţii săi un "Cod de Conduită" care îi ajută pe noii membri ai echipei să afle ce tip de comportamente aşteptăm de la ei când reprezintă

Page 14: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Vel Pitar.

Suntem pregătiţi să ne "reinventăm" permanent, fiind conştienţi că învăţarea continuă este esenţială pentru a fi eficienţi într-o lume în continuă schimbare. Avem programe de instruire orientate către toate categoriile de angajaţi şi pentru toate domeniile de activitate, astfel încât fiecare să poată beneficia de o pregătire profesională adecvată. Fie că e vorba de cursuri susţinute de parteneri externi sau de cursuri predate de către cei mai buni profesionişti din organizaţie, fiecare angajat beneficiază de minimum 40 de ore de instruire anual.Grupul Vel Pitar este unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania, avand peste 4 800 de angajati. Vel Pitar incurajeaza initiativa personala, oferind oportunitati deosebite de invatare si crestere, intr-un mediu ce recompenseaza performanta individuala. Angajatilor nostri au sanse egale de promovare, performanta si potentialul de crestere al fiecaruia fiind criteriile unice de selectie in Vel Pitar. Fluctuatia de personal din cadrul producatorului de panificatie Vel Pitar a scazut cu 28%, ca urmare a conditiilor economice dificile, potrivit Danei Tilmaciu, director national HR in cadrul companiei. “Anul trecut ne-am confruntat cu o fluctuatie a personalului de circa 20%, insa, in momentul de fata, tinde spre 10%. Instabilitatea economica a generat echilibru, in perioada imediat urmatoare declansarii crizei, numarul plecarilor a scazut, iar procentajul celor care au ales sa paraseasca firma a fost cu 28% mai mic fata de lunile dinaintea acestei perioade”.Vel Pitar este o organizatie dinamica de peste 5 000 de angajati, care cuprinde angajati cu varste intre 20 si 55 de ani.

Vel Pitar are in prezent 4.600 de angajati pe cele trei divizii. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 3.600, lucreaza in zona de panificatie, pentru Vel Pitar, 450 in morarit, pentru 7 Spice, si 550 - 600 in partea de retail, pentru VP Magassin.Grupul Vel Pitar a revolutionat sistemul afacerilor din industria de morărit şi panificaţie din Romania. Suntem primii care au investit masiv în tehnologii de ultima generatie, inovatoare, complet automatizate, pentru a oferi clienţilor noştri produse de cea mai bună calitate.Acestor modernizari tehnologice li se adauga un colectiv dinamic de 4500 de angajati, in continua expansiune si dezvoltare. Secretul acestei evolutii provine din pregatirea la nivel european a personalului. Noi am inteles ca oamenii sunt cea mai importanta resursa, chiar si in industrie. De aceea, mai intai de toate investim in angajati. De-a lungul timpului ne-am conturat o cultura organizationala care promoveaza acordarea suportului angajatilor, cu precadere noilor veniti, prin oferirea de training si sustinere sistematica in spiritul valorilor si principiilor Vel Pitar.

Page 15: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

I.3.Caracteristicile nomenclatorului de produse/servicii.obiectul de activitate,al firmei, pt produsele respective, pozitia actuala pe piata.

Obiectul principal de activitate

Societatea desfasoara activitati conform cu obiectul de activitate aprobat de catre actionari, respectiv:a) producerea si comercializarea produselor de morarit;b) producerea si comercializarea produselor de panificatie;c) comercializarea en-gross si en-detail a marfurilor;d) prestarea de servicii.

Principalele produse, mărfuri şi servicii prestate sunt:- produse de morărit- produse de panificaţie- mărfuri diverse (dulciuri, băuturi nealcoolice, băuturi alcoolice, cafea, lactate, conserve din carne)- prestări servicii (morărit, revizii tehnice periodice, reparaţii mecanice).

Obiectul de activitate consta in producerea si comercializarea produselor de morarit si panificatie.Având un obiect de activitate bazat în principal pe producţia de pâine, S.C. Vel Pitar S.A. a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor de pâine în ultimii 4 ani.

Anul 2007 a reprezentat trecerea la un nou tip de organizare. Compania Vel Pitar S.A. s-a divizat în trei societăţi autonome care au ca obiect de activitate panificaţia - S.C. Vel Pitar S.A., morăritul - S.C. Şapte Spice S.A. şi retailul - S.C. VP Magassin S.A.. Aceste activităţi s-au dezvoltat continuu în ultimii ani, astfel încât acum beneficiază de condiţiile necesare pentru a funcţiona autonom. Prin procesul de divizare noile companii fructifică mai bine oportunităţile oferite de piaţă în domeniile lor, gestionează mai bine resursele şi utilizează în mod direct veniturile obţinute.

Pozitia actuala pe piata

Grupul Vel Pitar, principalul jucator din industria interna de morarit si panificatie, a ajuns la o cota de piata de 10% in acest an pe segmentul de panificatie, fata de 8% anul trecut, in conditiile in care volumul vanzarilor s-a marit cu 7%, potrivit oficialilor societatii.

Majorarea se datoreaza extinderii gamei de produse, dar si investitiilor importante in productie.

Page 16: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Compania a inregistrat in acest an un volum al vanzarilor la produsele de panificatie de 10.000 de tone pe luna. In ceea ce priveste activitatea de morarit, firma are o cota de piata de 15%. In Bucuresti, Vel Pitar are o cota de circa 30-35%, Capitala realizand aproximativ 30% din afacerile companiei.

Vel Pitar produce lunar aproape 8000 de tone de paine, si produse din paine, 300 de tone de biscuiti, 10 tone napolitane, 120 tone paste fainoase, 12.000 tone de faina.Are zilnic peste 1.5 milioane de clienti.

Vel Pitar, companie romaneasca aflata intre liderii industriei alimentare, desfasoara activitati la nivel national prin cele 11 puncte de productie fiind prezenta pe segmentele: panificatie, morarit, biscuiti, napolitane, paste fainoase si vanzare cu amanuntul.

Grupul Vel Pitar a schimbat modul în care, în România, se fac afacerile în industria de morărit şi panificaţie. Suntem primii care au investit masiv în tehnologii moderne, inovatoare, pentru a oferi clienţilor noştri produse de cea mai bună calitate. De aceea Grupul Vel Pitar este lider absolut din toate punctele de vedere: dimensiune, acoperire geografică, cifră de afaceri, nivel de profit, număr de clienţi, nivelul de implementare a tehnologiilor moderne şi respectarea normelor legislaţiei europene.

Pe o piata estimata la aproximativ 2 miliarde de euro, principalii competitori ai Vel Pitar sunt Titan Bucuresti, Boromir Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Baneasa Bucuresti sau Pan Group Craiova.

Vel Pitar recunoaşte importanţa specificului local ca o valoare suplimentară în acţiunea sa de a oferi consumatorului produsele dorite, iar fiecare dintre punctele de lucru ale grupului este lider de piaţă şi excelează în unul sau mai multe produse, beneficiind de conceptul dezvoltat la nivel naţional.

Analiza concurentei. Pretul

Pe o piata estimata la aproximativ 2 miliarde de euro, principalii competitori ai Vel Pitar sunt Titan Bucuresti, Boromir Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Baneasa Bucuresti sau Pan Group Craiova.

La nivelul industriei de morarit si panificatie, pe langa Boromir si Vel Pitar Ramnicu Valcea, mai concureaza Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Group Craiova. Cotele principalilor jucatori din morarit si panificatie variaza intre 4%-6%, in timp ce piata neagra reprezinta circa 40% din total.

Fabrici de paine detinute: sapte capacitati de morarit si 12 de panificatie.

Page 17: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Numar magazine detinute: 190

Cota de piata: lider pe piata de panificatie proaspata si ambalata.

Piaţa făinurilor s-a dezvoltat în doua direcţii principale: pe de o parte regăsim o serie de companii tradiţionale puternice, care au o distribuţie naţională şi care investesc în promovarea mărcilor, respectiv companiile mici, de regulă mori locale care îşi vând produsele la nivel regional, la preţuri sub cel al pietei.

Piaţa de retail este dominată clar de marii producatori care si-au impus propriile produse, însă un element caracteristic al pieţei este legat de prezenţa unui număr mare de produse nebrenduite, cu apariţii sezoniere şi preţuri foarte mici, care bulversează piaţa.

În tabelul de mai jos, sunt prezentate centralizat evoluţiile principalilor actori de pe piaţa făinurilor preambalate. Aceste evoluţii sunt prezentate pe baza unor date oficiale ale companiilor respective (rapoarte ale consiliului de administraţie, declaraţii de presă ale managementului, rapoarte de evaluare realizate de terţi, interviuri etc).

Din datele deţinute de Vel Pitar, există un număr mare de companii care nu deţin licenţe de funcţionare şi a căror producţie concurează piaţa legală, producând prejudicii de sute de miliarde lei la bugetul de stat.

Un top al marcilor de faina, din perspectiva volumului şi valorii vânzărilor realizate de acestea, arăta că în iunie-iulie 2005, pe primele pozitii se situa: Dobrogea, Titan, Băneasa, Boromir, Grania, Arpis, Pic, Hajdu, La Grande Famiglia (Overseas),

Page 18: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Galmopan, Pan Group, Monte Banato (Pangram Resita), Agrograin, Vlasar (Moara Vlasar Oradea) si Dobrogeana (Dobrogea Constanta).

Studiul AC Nielsen a relevat că pe piaţa românească, în iunie-iulie 2005, cele mai mari vânzari ca valoare şi volum le-au înregistrat făina de tip 000 (circa 77 % din volumul pieţei şi peste 80 % din valoarea acesteia). Pe locul doi din punct de vedere al vânzărilor s-a situat făina de tip 650 (utilizată în special la fabricarea pâinii şi a altor produse de panificaţie), căreia îi revenea circa 9% din volumul total al vânzărilor şi circa 7% din valoarea lor (figura 1).

De asemenea, formula comercială cea mai vandabilă din perspectiva cantităţii nete a preambalatului era cea de 1 kg/preambalat (figura 2).

Page 19: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Standardele impuse de Uniunea Europeana aduc beneficii marilor firme de panificatie, in detrimentul micilor producatori, carora le este greu sa indeplineasca noile conditii sanitar veterinare .Pe piata din Iasi competitia exista si este destul de dura, deoarece sunt multe brutarii.

In domeniul de activitate al societatii Vel Pitar, concurenta este deosebita, in special prin dezvoltarea micilor afaceri, cu arie de piata limitata, dar semnificative prin plasarea acestora in zonele cu potential comercial ce asigura o operare profitabila. Aceasta este una dintre cele mai mari firme de profil din tara, avand o retea de productie si distributie bine plasata pe piata. Cu o competitie dura din partea firmelor mici si standarde inalte impuse de europeni se confrunta si reprezentantii firmelor de panificatii.

Studiul comparative al pietei produselor de panificatie in Romania, prezintă sectorul de panificaţie din România, in functie de cifra de afaceri, respectiv de cota de piata, dupa cum urmeaza:

Page 20: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Analiza este făcută prin prisma dimensiunii sectorului de panificaţie,preţurilor, concurenţei, cererii şi ofertei. Analiza evoluţiei preţului la pâine în Romania, evidenţiează faptul că preţul comparabil la pâine creşte pentru perioadele analizate. Oscilaţiile de preţ ale pâinii, par să fie strâns corelate cu oscilaţiile de preţ ale făinii şi produselor de morărit, indicând faptul că preţul la pâine se fundamentează pe preţul materiei prime şi mai puţin pe mecanismul de piaţă ( raportul cerere/ofertă).

Page 21: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Consumul mediu de pâine pe locuitor în România este de aproximativ 330 grame zilnic, adică aproximativ 120 Kg de pâine pe an.

Producţia de pâine în România prezintă în linii mari o tendinţă constantă pentru perioada analizată.

Piaţa produselor de panificaţie este afectată de asemenea de shimbări în obiceiurile de alimentaţie ale populaţiei. În acest plan putem menţiona tendinţa din ce în ce mai pronunţată de a renunţa la mâncăruri clasice şi a fi înlocuite de gustări rapide, bazate în principal pe sandwich-uri şi produse de panificaţie (role şi chifle). De asemenea, numărul gospodăriilor în care ambii părinţi lucrează cu program întreg este în creştere, ceea ce conduce la renunţarea la prânzuri clasice, în favoarea luării prânzului la locul de muncă. Acest lucru se traduce într-o tendinţă pronunţată de vânzare a pâinii specializate pentru sandwich-uri.

Pâinea albă rămâne încă preferinţa numărul unu a consumatorilor, astfel că producţia de pâine albă trebuie susţinută sau chiar intensificată. Deşi consumul de pâine albă este pronunţat în prezent, consumul de pâine neagră este într-o contiună creştere, prin urmare pâinea neagră poate să fie de asemenea un produs principal pe lista producătorilor. Succesul pâinii negre pe piaţa românească poate să fie într-o oarecare măsură influenţat printr-o campanie de „educare” a consumatorului, care în momentul de faţă are concepţia greşită că pâinea neagră este „pâinea săracului”.Astfel, efectele favorabile ale consumului de pâine neagră asupra sănătăţii trebuie mediatizate prin metode de marketing.

Consumatorii români nu par să pună prea mult preţ pe felul în care pâinea este ambalată şi prezentată, dar pun un accent deosebit pe gustul pâinii. În acest sens, producătorii de pâine trebuie să urmărească şi să aibe în vedere şi orientarea către sortimentele de pâine ambalată şi feliată, accesibile ca preţ pentru toate categoriile sociale, care asigură conservarea gustului dar şi îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare.

Pâinea străină nu este o ameninţare la adresa pâinii româneşti (o proporţie de 90% din consumatori preferă pâinea românească).

Calitatea pâinii reprezintă un criteriu important pe care se bazează decizia de cumpărare a consumatorilor. Astfel, 68% din consumatorii intervievaţi optează pentru calitate, în timp ce pentru restul calitatea nu este atât de importantă principalele orientări strategice ale întreprinderilor din industria de panificaţie din România sunt concepute astfel încât produsele de panificaţie fabricate să îndeplinească exigenţele consumatorilor pe piaţa internă şi cerinţele de calitate impuse de normele Uniunii Europene.

Incepute in 1994, respectiv 1999, businessurile Boromir, respectiv Vel Pitar au ajuns la cifre de afaceri fabuloase, avand in vedere ca produsele comercializate sunt in mai mica masura din gama premium. Mergand oarecum in paralel cu dezvoltarea, pornita initial din Valcea, afacerea ambilor producatori se diferentiaza acum subtil, prin incercarea de a fabrica alte produse decat concurenta, de a cumpara si licita fabrici pe care si le doresc si competitorii.

Cu afaceri de aproape 80 milioane de euro, Boromir a achizitionat anul trecut o fabrica de paine, in Ialomita, pentru suma de 1,2 milioane euro. Batalia s-a dat, cum era de asteptat, cu principalul sau competitor, Vel Pitar. Miscarea face parte dintr-un lung

Page 22: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

sir de achizitii ale celor doi concurenti, care in ultimii ani au inghitit cam tot ce era de vanzare in domeniu. Dinel Boromiz, unul dintre actionarii grupului spune ca nu va rata nicio ocazie de achizitii, daca aceasta se va ivi. La fel, si Vel Pitar. "Compania noastra este interesata de orice oportunitate care poate aduce valoare businessului sau, de aceea extinderea si achizitia de noi unitati este foarte profitabila", ne-a declarat coordonatorul de PR al Vel Pitar.

Strategia de preţ

Vel Pitar foloseşte strategia preţului de penetrare pentru produsele noi, prin practicarea unui preţ mai mic, care dă posibilitatea firmei să acumuleze câştiguri de productivitate importante, ca urmare a manifestării efectului de experienţă pe piaţă, şi să-şi asigure o cotă de piaţă superioară competitorilor.

Page 23: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Profit

În 2008, societatea a realizat o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro şi a obţinut un profit de peste 12 milioane de euro, în creştere cu 60% comparativ cu anul precedent.

Page 24: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Clienti principali, furnizori principali

In cazul intreprinderii Vel Pitar, piata de materii prime si materiale este atat piata romaneasca cat si piata externa.

a)Printre principalii furnizori de materii prime si materiale enumeram: - furnizori de grau: - Comcereal Teleorman - Comcereal Giurgiu - Comcereal Galati - Nidera - Cargill - furnizori de materiale auxiliare - Lesaffre SRL - Agemod Crist Impex - Intermeridian S.R.L - Drim Daniel - Avicola Impex S.R.L. - Scavil S.A. - Slanic Prahova - MegaRoll SA - S.C. Puratos Prod SRL - S.C. Solaris SA - S.C. Vinalcool Arges

b)Prestatorii de servicii sunt reprezentati de firme sau persoane particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare indeplinirii obiectului de activitate al intreprinderii. Din randul lor se detaseaza intermediarii ( firme de comert, de transport, agentii de publicitate etc.). Vel Pitar se ocupa nu numai de panificatie, ci si de distributie. Cu un volum al livrarilor zilnice de produse proaspete de peste 300 de tone, Vel Pitar acopera zone urbane ca Bucuresti, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Cluj Napoca, Tecuci, Iasi, Targu Jiu, Brasov, Focsani, Dragasani, Calimanesti, Panciu, cat si intinse zone din judetele Arges, Valcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galati, Cluj, Iasi, Gorj si Brasov. Produsele sunt livrate direct catre punctele de vanzare, utilizand un parc auto de peste 400 de autovehicule de diverse tonaje. Societatea dispunde de un lant de magazine proprii ce insumeaza in prezent 170 de unitati. In urma divizarii VP Magassin se ocupa cu desfasurarea activitatii de retail si cu administrarea unitatilor comerciale. Vel Pitar a colaborat cu agentia de publicitate Next Advertising pentru campania de promovare a noilor produse French Toast.

c) Furnizorii fortei de munca cuprind unitatile de invatamant, oficiile de forta de munca, precum si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Vel Pitar este o organizatie dinamica cu peste 4800 de angajati, care urmareste

Page 25: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

atragerea de profesionisti orientati spre obtinerea de rezultate. Incurajeaza initiativa personala, oferind oportunitati de invatare si crestere, intr-un mediu ce recompenseaza performanta individuala.

d) Clientii alcatuiesc cercul agentiilor economici (firme, institutii) si al persoanelor individuale carora le sunt adresate produsele (serviciile) intreprinderii si constituie cea mai importanta componenta a micromediului.Societatea nu are un nivel de expunere semnificativ fata de un anumit client sau grup de clienti, deoarece prin politica de marketing promovata se dezvolta afaceri cu clientela credibila si cu un grad de dispersie in cifra de afaceri ridicat, ceea ce asigura un nivel de protectie corespunzator.

Clientii principali sunt VP Magassin, hipermarket-urile si locatiile de tip cash & carry. Traditia Vel Pitar este de a rasplati clientii fideli . Astfel, in perioada 10 mai – 10 iulie 2007 a fost initiata campania ”Premii cu har de la Vel Pitar care si-a propus sa rasplateasca partenerii de afaceri. A fost organizata o tombola cu premii in valoare de 6000 de RON oferite agentilor economici care comercializeaza produsele Vel Pitar. Criteriul unic de selectie a fost realizarea a unui volum zilnic de vanzari de cel putin 40 kg (magazine mici , bacanii) si 100 de kg (supermarket-uri).

I.4. Caracteriticile tehnologiei de fabricatie: prezentarea utilajelor, performante instalatii in comparative cu concurenta sau instalatiile de profil.

La începutul lunii octombrie, Vel Pitar Iaşi a pus în funcţiune o nouă linie de panificaţie. Aceasta are o capacitate sporită de producţie şi se înscrie într-un proces de retehnologizare mai amplu al punctului de lucru din Iaşi.

Pe noua linie se produce pâine proaspătă şi ambalată tip franzelă, iar procesul de fabricaţie este automatizat până la faza de ambalare. Noua tehnologie permite un control strict asupra fiecărei etape a procesului productiv, iar produsele cîştigă în calitate şi prospeţime.

Investiţia în noua linie de panificaţie va aduce o creştere a calităţii produselor prin uniformizarea parametrilor – formă, gramaj, aspect, dar şi o creştere a productivităţii. Mai mult, ne păstrăm avantajul competitiv pe piaţa locală investind în tehnologii noi care se traduc într-un un plus de calitate transferat clienţilor .Produsele beneficiază şi de avantajul folosirii făinii corectate enzimatic, excluzând astfel adăugarea amelioratorilor de panificaţie. Consumatorii beneficiază astfel de o pâine naturală, produsă în condiţii ce corespund standardelor de calitate şi siguranţă alimentară.

Vel Pitar Iaşi este liderul pieţei de panificaţie în pieţele deservite, fiind prezent atât cu produse de panificaţie locale, cât şi naţionale.

Page 26: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Vel Pitar este liderul pietei de panificatie din Romania, avand centre de productie in Bucuresti (2 fabrici) si in 10 judete ale tarii (Valcea, Arges, Cluj, Galati, Iasi, Gorj, Brasov, Giurgiu, Dambovita si Olt.

Prezentarea utilajelor

Vel Pitar a investit încă de la începutul activităţii zeci de milioane de dolari în fabricile, morile şi magazinele achiziţionate. Au fost cumpărate linii tehnologice moderne, unice în România. Clădirile au fost renovate şi adaptate normelor europene. A fost creat un sistem naţional de distribuţie ce acoperă toată ţara, iar producţia a fost diversificată pentru a răspunde cerinţelor consumatorilor. Grupul Vel Pitar a investit în linii tehnologice de ultimă generaţie, complet automatizate, începând cu operaţia de frământare şi până la procesul de ambalare. Produsele realizate pe aceste linii sunt de calitate superioară (prospeţime îndelungată, culoare şi forma constante), iar productivitatea este crescută. Invesţiile în tehnologii noi au permis ca ambalarea, cât şi întreg procesul de producţie să utilizeze tehnologia Keine Touch - fără atingere (consumatorul este prima persoana care atinge produsul). Unităţile de morărit din cadrul Grupului Vel Pitar au beneficiat de investitii majore, iar în acest moment dispun de utilaje şi silozuri de produse finite performante. Gama de făinuri este obţinută din procesarea materiilor prime de cea mai bună calitate, în condiţiile stabilite de normele în vigoare. Odată cu mutarea din decembrie 2007 s-au adus îmbunătăţiri tehnologice importante: s-a facut trecerea la producţia pe cuptoare cu încărcare şi descărcare automată, iar liniile de divizat şi modelat, de dozare apă sunt şi ele automate. De asemenea, spaţiul de funcţionare din noua locaţie este modernizat şi mult mai generos.

Aplicatie: Dospitor.

Societatea noastra a schimbat banda pentru dospitorul tunel al clientului, imbinarea fiind facuta chiar pe utilaj, fluxul de productie fiind oprit doar pentru cateva ore.

Page 27: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Aplicatie: Linie coborare paine de la etajul 1 al fabricii (unde sunt situate cuptoarele) la parter in zona in care se pregatesc livrarile.

Utilizarea acestei solutii cu benzi transportoare ajuta la mentinerea la un nivel redus al gradului de agresare mecanica la care ar fi supuse painile prin utilizarea alternativa a unui tobogan.

Aplicatie: Linie de conveioare confectionat din profile de aluminiu, prevazute cu benzi din poliuretan cu racleti si pereti laterali din tabla de inox.

Conveioarele preiau painile de la etajul 1, unde se afla cuptoarele si le duc in zona de racire situata la parterul halei. Utilizarea benzilor cu racleti ajuta la minimizarea agresiunii mecanice ce altfel ar aparea prin utilizarea alternativa a unui tobogan de alunecare.

Page 28: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Aplicatie: Transportor confectionat integral din otel inox, cu banda din poliuretan prevazuta cu racleti si mantinele laterale.

Conveierul este utilizat pentru alimentarea cu aluat a unui malaxor.

Aplicatie: Transportor pentru aluat modelat, asezat transversal la intrarea in dospitor.

Structura transportorului este confectionata din profile aluminiu, acesta este dotat suplimentar si cu panou de comanda simplu pentru protectia motorului si a elementelor electrice.

Sistem pentru depozitarea painii inainte de ambalare:

Page 29: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Aplicatie:

1. Transportor cu lant de inox pentru transportul tavilor cu paine toast.

2. Transportor cu banda prevazut cu instalatie pentru detectat metale.

Transportorul a fost confectionat din profile de aluminiu, in zona detectorului de metale cadrul metalic fiind inlocuit cu portiuni din poliamida alba.

Scopul acestui ansamblu este inlatura orice posibilitate ca in produsele trimise la vanzare (paini) sa se fi introdus accidental bucati de metal.

Masa rotativa (antrenata) pentru paine - confectionata din otel inox, prevazuta cu rotile mobile cu frana si cadru din tevi rectangulare pentru ranforsare.

Page 30: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Malaxor pentru aluat

Page 31: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Utilaje pentru patiserie/cofetarie

Page 32: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

II. M.C.T. in economia contemporana si proiectia acestuia in orgabizatia studiata

II.1. Definirea conceptului de M.C.T. si evolutia istorica a notiunii.

Originile TQM

Managementul calităţii totale este un sistem de management care este, în general, atribuit lui W.Edwards Deming, însă la crearea corpului de cunoştinţe cunoscute azi ca TQM au contribuit şi J.M.Juran, Philip Crosby, Armand Feigenbaum şi Kaoru Ishikawa .In anii 1930, Deming a făcut echipă cu Walter A. Shewhart, un statistician de la Bell Telephone Company de la care a învăţat conceptele de bază ale Controlului Statistic al Calităţii; ca urmare, utilizând teoriile lui Shewhart (1931); Deming a inventat procesul de management controlat statistic care a oferit managerilor mijloacele de a determina când să intervină într-un proces industrial.

Departamentul de Stat al SUA l-a trimis pe Deming în Japonia în anul 1947 pentru a revitaliza economia japoneză devastată de război. Deming a predat şi promovat în Japonia instrumentele de control al calităţii, a introdus programe de control statistic al calităţii în sectoare de fabricaţie, iar ca o recunoaştere a muncii sale cel mai înalt premiu pentru calitate în Japonia este Premiul Deming. Mai târziu, "Metoda de Management Deming" a devenit un model pentru multe corporaţii americane, dornice să îmbunătăţească nivelul calităţii.

Armand Feigenbaum (1951) a dezvoltat conceptul de Controlul Calităţii Totale. Feigenbaum pledează pentru construirea unui sistem de management total, care managerizează întregul lanţ de valori ce leagă furnizorul cu clientul; el susţine implicarea tuturor angajaţilor în îmbunătăţirea continuă a performanţelor.

Calitatea totală este un ansamblu de principii, practici, instrumente şi metode reunite într-o strategie globală, destinată pentru a îmbunătăţi calitatea produselor şi serviciilor organizaţiei, în scopul satisfacerii cerinţelor şi aşteptărilor clienţilor. Conceptele de calitate totală şi managementul calităţii totale sunt considerate echivalente. In opinia lui Feigenbaum, îmbunătăţirea calităţii trebuie să fie obţinută, în principal, prin metode statistice, prin controlul proceselor începând cu proiectarea produsului, de asemenea prin instalarea service-ului pe teren.

Ideea controlului calităţii totale (TQC) a fost transferată de la TQC la TQM. Kaori Ishikawa a discutat conţinutul controlului calităţii totale în Japonia, care este diferit de ideea calităţii totale din ţările occidentale. După explicaţiile lui K.Ishikawa, conceptul înseamnă " controlul calităţii în întreaga companie" (CWQC), care implică toţi angajaţii, de la managementul de vârf la muncitori, în controlul calităţii. Ishikawa a pledat pentru utilizarea metodelor statistice de control al calităţii, pentru promovarea controlului calităţii prin învăţarea celor şapte instrumente statistice. Ishikawa a creat unul dintre aceste instrumente, diagrama cauză-efect, care este cunoscută şi ca diagrama

Page 33: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Ishikawa. Acelaşi expert a emis conceptul de "Cercuri de Control al Calităţii, formate din salariaţi benevoli, care înţeleg problemele de rezolvat şi care vor putea elabora o soluţie a problemelor. Aceste cercuri vor determina dacă soluţia a atins ţintele şi în caz afirmativ, ele vor standardiza activităţile, ca parte a "muncii zilnice .Primele trei "cercuri de control al calităţii" au fost înregistrate de JUSE (Japanese Union of Scientists and Engineers) în anul 1962 ,iar mişcarea pentru calitate s-a extins printre muncitori cu utilizarea extensivă a metodelor de control statistic al calităţii.

Joseph M.Juran, un expert american de origine română (s-a născut în România, la Brăila, în 1904) a publicat în 1951 cartea Quality Control Handbook (Manualul controlului calităţii) care a devenit o lucrare de bază în domeniul controlului calităţii. Juran a exprimat abordarea sa asupra managementului calităţii sub forma de "Trilogia calităţii". El a considerat că managementul calităţii implică trei procese manageriale:

Planificarea calităţii٭

Controlul calităţii٭

.Îmbunătăţirea calităţii٭

Prin planificarea calităţii Juran înţelege totalitatea activităţilor prin care se stabilesc obiectivele şi condiţiile pentru calitate ale organizaţiei, în vederea satisfacerii necesităţilor clienţilor.

Controlul calităţii reprezintă ansamblul activităţilor şi tehnicilor operaţionale utilizate în scopul obţinerii de produse sau servicii care satisfac cerinţele şi standardele pentru calitate.

Îmbunătăţirea calităţii urmăreşte stabilirea proiectelor specifice de îmbunătăţire, organizarea echipelor de lucru pentru fiecare proiect de îmbunătăţire, diagnosticarea cauzelor apariţiei defectelor, stabilirea remediilor necesare (mijloacelor de corecţie) pentru eliminarea cauzelor defectelor (sub forma acţiunilor corective şi preventive) şi, în final, dezvoltarea mecanismelor pentru controlul noilor proceduri de lucru.

Philip Crosby a fost implicat în anii timpurii ai iniţierii TQM. După opinia lui Crosby, calitatea nu costă ("quality is free"), cea care costă este non-calitatea. Crosby a susţinut o abordare a calităţii bazată pe fabricaţie, considerând calitatea ca fiind "conformitatea cu cerinţele". Acest expert a susţinut că producţia cu "zero defecte" este un obiectiv realizabil şi a considerat că pentru a realiza "zero defecte" calea constă în îmbunătăţirea tehnicilor de prevenire. Opinia sa asupra calităţii a fost exprimată prin patru principii de bază ale managementului calităţii:

calitatea înseamnă conformitatea cu cerinţele. Aceste cerinţe trebuie să fie clar٭definite;

,calitatea se realizează prin prevenire, iar prevenirea este un rezultat al instruirii٭disciplinei, leadership-ului etc.;

standardul de performanţă al calităţii este "zero defecte". Erorile nu trebuie să fie٭tolerate;

.măsura calităţii este preţul non-conformităţii٭

Page 34: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

În perioada anilor `80, Feigenbaum lanseaza o noua filosofie asupra calitatii- Controlul Total al Calitatii (Total Quality Control), a carui structura o vom analiza în continuare. Interpretarile date acestui concept sunt fie de filsofie, fie de politica a Sistemului Tehnico Economic – denumit in continuare STE- în domeniul calitatii. Unii autori fac o legatura directa între calitatea totala si managementul calitatii totale, considerând ca prima este scopul, iar a doua mijlocul de realizare sau ca cele doua sunt echivalente. Sunt si puncte de vedere prin care se apreciaza ca managementul calitatii totale ar fi de fapt un element al calitatii totale.

O interpretare interesanta este data de Corming, care defineste relatia dintre calitate totala si managementul calitatii totale în urmatorii termeni1:- clitatea înseamna satisfacerea continua a cerintelor clientilor;- calitatea totala presupune satisfacerea continua a cerintelor clientilor în conditiile unor costuri minime;- managementul calitatii totale asigura satisfacerea acestor cerinte, în conditiile unor costuri minime, cu implicarea tuturor salariatilor din STE.O interpretare asemanatoare o da si Kelada, dupa care calitatea totala reprezinta satisfacerea nevoilor clientilor în ceea ce priveste calitatea produselor sau serviciilor (Q), livrarea în volumul cerut (V), la momentul (T) si la locul dorite (L), la un cost cât mai mic (C), în conditiile unor relatii agreabile si eficiente cu acestia (R) si a unui sistem administrativ fara erori (A), începând cu elaborarea comenzii si pâna la plata facturii.Calitatea totala este asadar, o notiune mult mai larga decât calitatea produsului sau serviciului si se refera la satisfacerea nevoilor clientului extern exprimate în termenii: O.V.T.L.C.R.A, mentionati mai înainte.

Literatura de specialitate prezinta si în cazul acestui concept puncte de vedere diferite. Profesoara Marieta Olaru, o personalitate consacrata în managementul calitatii, apreciaza ca managementul calitatii totale- denumit in continuare TQM, este în primul rând: ,,un model de cultura a întreprinderii, având scopul de a orienta spre client toate activitatile si procesele acestuia si de a le optimiza, astfel încât sa-i aduca beneficii pe termen lung’’. J. Koller are un punct de vedere oarecum diferit. El defineste TQM ca pe: ,,o modalitate sistematica de conducere a unei organizatii”. În conceptia sa pentru aplicarea TQM, organizatiile trebuie mai întâi sa-si elaboreze strategii corespunzatoare, sa realizeze, prin metode specifice, o schimbare în cultura si infrastructura si sa introduca metode si tehnici prin care sa mobilizeze si sa motiveze toti salariatii pentru a colabora la realizarea politicii si obiectivelor calitatii în organizatie si la îmbunatatirea continua a acesteia. În ceea ce priveste cultura organizatiei pe care o presupune TQM, un alt specialist H.T. Berry se refera la urmatoarele elemente de continut :- clientul are prioritate absoluta;- munca în echipa si cooperarea sunt esentiale;- clientul intern este important;- satisfacerea clientului este mai importanta decât orice indicator;- îmbunatatirea pe termen lung este preferabila orientarii pe termen scurt ;- implicarea întregului personal este esentiala.

Page 35: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

O limita a definitiilor date TQM în literatura de specialitate este lipsa mentionarii explicite a caracterului sau tridimensional. Majoritatea autorilor evidentiaza o singura dimensiune: tehnica sau sociala. Lasând la o parte faptul ca ambele dimensiuni conditioneaza TQM la fel de mult, noi consideram ca trebuie adaugata si dimensiunea economica, fara de care nu exista calitate. De aceea TQM trebuie abordat ca un sistem tridimensional, cuprinzând subsistemele tehnic, social si economic între care exista relatii de interconditionare, subsistemul economic exprima eficienta TQM si conditioneaza aplicarea sistemului. Standardul ISO 9000/2000 defineste TQM ca pe un sistem de management orientat pe calitate, extins la toate activitatile desfasurate în structurile organizatorice ale unui STE si bazat pe o cultura si o filosofie de organizatie în spiritul calitatii, pe participarea tuturor salariatilor, urmarindu-se asigurarea succesului pe termen lung, prin satisfacerea deplina a clientilor si obtinerea de avantaje pentru toate partile implicate.În definitia adoptata de standard regasim tocmai elementele care sunt luate în considerare pentru delimitarea cadrului conceptual al TQM, astfel:

- calitatea reprezinta punctul de pornire pentru toate activitatile STE;- calitatea se realizeaza cu participarea întregului personal;- STE urmareste sa obtina rezultate pe termen lung prin satisfacerea clientului, obtinerea de avantaje pentru toti salariatii si pentru societate.

Din precizarile facute în standard rezulta ca succesul TQM depinde de implicarea hotarâta si permanenta a conducerii de vârf si ca TQM presupune realizarea tuturor obiectivelor managementului si nu doar pe cele de calitate.

Termenul TQM (Total quality management, managementul calităţii totale) poate fi definit drept o strategie de management care are ca scop înglobarea calităţii în toate procesele organizaţiei.

Managementul calităţii totale (TQM) este un mod de conducere a unei organizaţii, centrat pe calitate, bazat pe participarea tuturor membrilor acesteia şi care vizează un succes pe termen lung prin satisfacerea clientului, precum şi avantaje pentru toţi membrii organizaţiei şi pentru societate.In esenţă, TQM este o filozofie de management al afacerilor care se ocupă de obţinerea îmbunătăţirii continue a satisfacţiei clienţilor, prin managementul calităţii condus în întreaga companie. TQM merge mai departe de aplicarea pur şi simplu a ideilor calităţii totale la întreaga organizaţie, constituind o nouă abordare a managementului corporaţiilor.

Una dintre definiţiile TQM care pune accentul pe sistemul de management a fost dată de Hellsten şi Klefsjö (2000) care definesc TQM ca "un sistem de management cu dezvoltare continuă, constând din valori, metodologii şi instrumente, al cărui scop este creşterea satisfacţiei clienţilor externi şi interni, cu o cantitate redusă de resurse". Foley, K.(2004) precizează că nu există o definiţie general acceptată a TQM şi că acesta a eşuat, în unele cazuri, să ofere rezultatele promise.

Page 36: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

II.2.Modul de reflectare in organizatie a conceptelor de calitate ,asigurarea calitatii, managementul calitatii, M.C.T., metodele de asigurare a calitatii.

Asigurarea calitatii

Asigurarea calităţii se defineşte ca ansamblul activităţilor planificate şi sistematice, implementate în cadrul sistemului calităţii şi demonstrate (dovedite) ca fiind necesare pentru furnizarea încrederii că cerinţele referitoare la calitate vor fi îndeplinite. Se folosesc şi noţiunile de " asigurare internă", respectiv "asigurare externă" a calităţii. Asigurarea internă a calităţii reprezintă totalitatea activităţilor care au scopul de a oferi încredere propriei conduceri că este realizată calitatea dorită. Asigurarea externă a calităţii reprezintă ansamblul activităţilor care au scopul de a da încredere clienţilor (sau autorităţilor legale) că sistemul calităţii existent la furnizor va oferi produse sau servicii care vor satisface condiţiile de calitate stabilite.

Managementul calităţii totale este un set de practici care permit unei organizaţii să livreze produse sau servicii de calitate. TQM este un proces de management centrat pe calitate, focalizat pe clienţi, care urmăreşte realizarea imperativului strategic al organizaţiei, de îmbunătăţire continuă a calităţii. Termenul "total" din sintagma "Managementul calităţii totale" înseamnă că toate persoanele din organizaţie trebuie să fie implicate în eforturile de îmbunătăţire continuă, în toate compartimentele organizaţiei, deasemenea trebuie să fie implicate lanţul de aprovizionare şi/sau întregul 534 ciclu de viaţă al produsului. Termenul "calitate" este utilizat cu semnificaţiile sale uzuale, în toată complexitatea lor , iar termenul "management" se referă la sistemul de managerizare, cu faze de planificare, organizare, conducere şi asigurarea calităţii.

Asigurarea calitatii consta in evaluaraea pe baze regulate a performantelor inregistrate in realizarea proiectului pentru asigurarea satisfacerii standardelor de calitate considerate relevante.Aceste activitati sunt realizate, de regula, de catre un Compartiment de Asigurare a Calitatii.

Regulamentul privind conducerea si asigurarea calitatii in panificatie ,partile implicate in realizarea proiectelor de panificatie au obligatia sa:

-elaboreze si sa aplice sistemul de conducere si asigurare a calitatii in unitatea proprie;

-infiinteze compartimentele de asigurare a calitatii;

-elaboreze procedurile aferente sistemului;

-pregateasca si califice personalul.

Vel Pitar isi pretuieste clientii, punand intotdeauna calitatea si respectul pentru oameni pe primul plan. Grupul Vel Pitar este certificat in managementul calitatii (ISO 9001/2000), siguranta alimentara (HACCP - ISO 22000/2005), siguranta si sanatate ocupationala (OHSAS 18001/2004) si mediu (ISO 14001/2004). Suntem renumiti pentru calitate, siguranta alimentara, diversitate sortimentala, adaptarea produselor la cerintele consumatorilor, seriozitatea serviciilor, inovatie.

Toate compartimentele întreprinderii sunt implicate în asigurarea si îmbunatatirea calitatii produselor si serviciilor. Între ele trebuie promovate relatii de tip "client-furnizor". Prin urmare, fiecare compartiment trebuie sa-si elaboreze "produsul" , în conditiile de

Page 37: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

calitate stabilite de clientii sai . Toti lucratorii din întreprindere participa la asigurarea si îmbunatatirea calitatii produselor si serviciilor. Fiecare este raspunzator pentru calitatea muncii pe care o desfasoara si trebuie sa fie constient ca poate contribui, în felul sau, la succesul întreprinderii; Toate etapele traiectoriei produsului sunt luate în considerare în vederea asigurarii calitatii, începând cu evaluarea cerintelor clientilor si pâna la organizarea activitatilor de service în utilizarea produsului.

Metodele de asigurare a calitatii sunt :

- Asigurarea calităţii prin control (inspecţia calităţii);- Asigurarea calităţii prin metode statistice;- Asigurarea calităţii prin motivarea personalului;- Managementul calităţii.

1. Inspecţia calităţiiÎn această etapă accentul era pus pe verificarea produsului fnit, pe identificarea

produselor neconforme şi separarea lor de cele conforme, fără a se analiza cauzele adevărate ale neconformităţilor.Inspecţia avea rol pasiv, de depistare a greşelilor.Conceptele cheie promovate de această etapă au fost: creşterea randamentului şi diviziunea muncii.

Metoda de lucru era supravegherea calităţii produsului la capătul benzii de lucru pentru a determina conformitatea cu specificaţiile tehnice.

Gradul de implicare a personalului era redus iar informaţiile referitoare la nevoile şi aşteptările clienţilor erau inexistente.

2. Asigurarea calităţii prin metode statistice.Accentul era pus pe controlul fluxului tehnologic, în scopul identificării cauzelor

apariţiei defectelor. Se foloseau metode de control statistic, respectiv control prin sondaj, prin prelevarea eşantioanelor, ceea ce a condus la reducerea costului controlului.

Conceptele cheie se bazau pe AQL* (Nivel de calitate acceptabil), adică se acceptau la recepţie numai loturi de marfuri cu un anumit procent de exemplare defecte, în funcţie de importanţa caracteristicilor de calitate afectate. Scopul controlului era de reglare a procesului de obţinere, în vederea îmbunătăţirii nivelului calitativ al produselor finite.

Gradul de implicare a personalului era redus, deşi are loc trecerea responsabilităţii pentru calitate de la departamentul de control la cel de producţie ( controlori tehnici, ingineri, experţi).

3. Asigurarea calităţii prin motivarea personalului.

Conceptul propriuzis de “asigurare a calităţii”, avându-l ca promotor pe J.M. Juran. Acestui concept i s-au atribuit la început două funcţii:- construirea calităţii si verificarea calităţii.

În Japonia specialiştii au mai adăugat alte două funcţii:

Page 38: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

- instruirea personalului pentru a-l motiva;

-îmbunătăţirea continuă a calităţii (metoda KAIZEN).

Accentul era pus pe prevenirea defectelor prin contribuţia tuturor compartimentelor cu atribuşiuni în domeniul calităţii, respectiv a întregului lanţ de la proiectare până la piaţă, la client.

Conceptele cheie promovate sunt:prevenirea defectelor şi oferirea încrederii atât propriei conduceri cât şi clienţilor.

Metodele şi procedeele de lucru sunt cuprinse pentru prima dată într-un sistem de conducere prin coordonarea tuturor activităţilor care se desfăşoară pe bază de proceduri scrise pentru fiecare compartiment.

Gradul de implicare este ridicat prin instruirea personalului, cercurile calităţii, promovarea autocontrolului, “calitatea este problema tuturor şi a fiecăruia”.

4. Managementul calităţii Calitologii americani Deming, Juran, Feigenbaum au dezvoltat concepte noi în domeniul asigurării calităţii, care şi-au găsit aplicabilitate mult mai repede în Japonia decât în America.

Conceptele cheie sunt: abordarea procesuală a activităţilor şi ţinerea sub control a unei organizaţii în domeniul calităţii.

Metodele şi procedeele de lucru sunt circumscrise în ciclul lui Deming: PEVA: Planifică-Execută- Verifică-Acţionează.

Gradul de implicare a organizaţiei este total. Apare în SUA conceptul de “calitate totală”, apoi de «managementul calităţii totale (TQM)», ale cărui concepte cheie sunt: «excelenţă», “depăşirea aşteptărilor clienţilor”, “zero defecte”. Metodele şi procedeele pentru atingerea obiectivelor TQM sunt: instruirea şi motivarea angajaţilor, stabilirea unor indicatori măsurabili. Gradul de implicare este superior etapelor anterioare. Toţi angajaţii sunt implicaţi, creşte rolul şi răspunderea managerilor la vârf precum şi a întreprinderilor partenere în asigurarea, stăpânirea şi îmbunătăţirea calităţii. Managementul calităţii totale este un nou concept care integrează,de fapt, toate conceptele anterioare, prin elementele lor durabile.T.Q.M.

Managementul calitatii totale este o strategie organizationala fundamentata pe ideea ca performanta in atingerea unei calitati superioare este realizata doar prin implicarea cu perseverenta a intregii organizatii in procese de imbunatatire permanenta. Obiectivul este cresterea eficientei si eficacitatii in satisfacerea clientilor.

Conceptul de management al calitatii totale (Total Quality Management - TQM) a fost propus de Dr. Edwards Deming in 1940 dar utilizarea lui a inceput in 1985 odata cu preluarea de catre americani a unor principii de lucru din industria japoneza:

- Concentrarea pe procesele de imbunatatire permanenta, astfel incat procesele sa fie vizibile, repetabile si masurabile (Kaizen) Concentrarea pe analizarea si eliminarea efectelor nedorite ale proceselor de productie (Atarimae Hinshitsu);

Page 39: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

- Examinarea modului prin care utilizatorii folosesc produsele in scopul imbunatatirii produsului (Kansei) Extinderea preocuparilor manageriale dincolo de produs

Grupul Vel Pitar îşi preţuieşte clienţii, punând întotdeauna calitatea produselor şi respectul pentru oameni pe primul plan.

Suntem renumiţi pentru calitate, siguranţă alimentară, diversitate sortimentală, adaptarea produselor la cerinţele consumatorilor, seriozitatea serviciilor, modernitate.

Compania Vel Pitar este certificată în:

Managementul Calităţii (ISO 9001/2000);

Siguranţă Alimentară ( HACCP - ISO 22000/2005);

Siguranţă şi Sănătate Ocupaţională (OHSAS 18001/2004);

Mediu (ISO 14001/2004).

Unitatea de producţie din Râmnicu Vâlcea a investit în linii tehnologice noi, automatizate, ceea ce a dus la creşterea volumelor dezvolate în piaţă vâlceană şi acoperirea nevoii consumatorilor de produse de calitate. Investiţiile în panificaţie, axate în special pe asigurarea siguranţei alimentare şi a calităţii produselor, a dus la o creştere calitativă şi uniformizarea procesului de producţie, controlat în toate fazele lui.

Nivelul de implicare a personalului in strategiile de M.C.T.

Cu angajatii de elita pregatiti la nivel european si printr-un sistem eficient si profesional de productie si distributie oferim clientilor nostri din toata tara produse de morarit si panificatie de calitate superioara.

Cel mai mare castig al companiei Vel Pitar sunt oamenii care lucreaza aici.Produsele noastre sunt cele mai bune , afacerea noastra profitabila, sigura si transparenta datorita in primul rand angajatilor nostri.De aceea ,Vel Pitar pretuieste si dezvolta un sistem de crestere a nivelului de pregatire profesionala si morala a angajatilor sai , pentru a putea desfasura pe termen lung o activitate benefica pentru angajati, actionari si clienti, pe care ii respecta si carora doreste sa le satisfaca asteptarile.

Rezultatele obtinute de angajati sunt comparate cu rezultatele asteptate, pentru a determina cat mai exact performanta fiecaruia.

Personalul de la toate nivelurile reprezinta esenta organizatiei, iar implicarea totala permite utilizarea abilitatilor si cunostintelor sale in beneficiul organizatiei.Implicarea presupune mobilizarea creatoare a lucratorilor unei organizatii de la conducerea de varf, top-manager, pana la nivelul fiecarui lucrator.

Aplicarea acestui principiu duce la implementarea urmatoarelor actiuni: asumarea simtului de proprietate si a responsabilitatii in a rezolva problema; cautarea de oportunitati pentru imbunatatire; implicarea activa in cautarea de oportunitati pentru competenta; cunostintele si experienta; impartasirea libera a cunostintelor si experientei personale in cadrul echipei; aplicarea inovatiei si creativitatii in romovarea obiectivelor

Page 40: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

organizatiei; prezentarea buna a organizatiei in fata clientilor ; comunitatii locale si societatii in general; obtinerea satisfactiei din propria munca, restul face parte din organizatie.

II.3.Metode si tehnici utilizate in M.C.T.: prezentare teoretica a metodelor, metodele de analiza utilizate in organizatie.

Implementarea sistemului calităţii totale se poate realiza cu ajutorul unor metode ce pot fi considerate preventive, în măsura în care utilizarea lor conduce la prevenirea noncalităţii, reducerea costurilor, creşterea eficienţei. Quality Function Deployment (QFD) este o metodă de analiză managerială deosebit de valoroasă în planificarea deciziei manageriale.

Metoda QFD se recomandă a se utiliza în dezvoltarea strategică a scopurilor ce vizează piaţa produsului şi viaţa întreprinderii, începând din faza de concepţie, până la urmărirea comportamentului lui în consum. O caracteristică de bază a cestei metode este traducerea cerinţelor clientului în scopurile pieţei şi ale produsului. Pentru documentarea etapelor de lucru se foloseşte un formular special numit casa calităţii (house of quality), care dă posibilitatea unei reprezentări de sinteză a rezultatelor obţinute.

Condiţia preliminară la utilizarea acestei metode în procesele manageriale orientate spre calitate şi eficienţă este existenţa unei echipe interdepartamentale, cu un specialist - QFD – ca lider şi modelator al grupului. Metoda nu se poate aplica fără sprijinul şi acordul conducerii de vârf, deoarece pe de o parte ea necesită eforturi şi cheltuieli mari, iar pe de altă parte vizează obiectivele strategice ale întreprinderii sau firmei.

Avantajele metodei pentru firmă sunt semnificative şi evidente:• stimulează munca în echipă şi antrenează angajaţii în procesul managerial;• se îmbunătăţeşte comunicarea pe orizontală şi pe verticală în firmă;• motivează şi atrage persoane din toate compartimentele firmei;• conduce la creşterea calităţii, satisfacerea clienţilor creşterea eficienţei

economice şi sociale.

Metoda experimentală Taguchi furnizează un mod sistematic şi eficient de conducere a experimentelor efectuate într-o firmă, utilizând matrici ortogonale.

Matricea este ortogonală dacă pentru oricare două coloane ale matricei, apar toate combinaţiile nivelurilor de factori de un număr egal de ori (vezi matricea de mai jos).

Page 41: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Numărul de coloane reprezintă numărul maxim de factori care pot fi studiaţi utilizând această matrice ortogonală (reprezentată mai sus) . Filozofia managementului calităţii elaborată de Taguchi, conţine patru concepte pentru realizarea calităţii şi creşterea eficienţei:

• metoda de experimentare pentru creşterea eficienţei;• funcţia pierdere;• prevenirea defectelor;• o modelare “robustă” a proceselor manageriale.

Procedura pentru proiectarea parametrică Taguchi se regăseşte în tabelul următor:

Metoda experimentală Taguchi

Metoda evoluţiei EVOP (Evolutionary Operation) este o metodă preventivă ce se recomandă oricărui tip de firmă, care are drept obiectiv principal eficienţa şi managementul calităţii. Prin intermediul acestei metode, procesele manageriale se ameliorează în cursul timpului, astfel încât, cu paşi mici şi siguri, firma progresează.

Îmbunătăţirea proceselor manageriale decizionale apare din ce în ce mai frecvent la ordinea zilei pentru următoarele motive:

• Firmele performante inovatoare care realizează acţiuni viguroase de îmbunătăţire a proceselor manageriale, pentru sporirea satisfacţiei clienţilor proprii, ajung să-şi concentreze eforturile asupra funcţionării lor interne şi a legăturilor cu comunitatea.

• Un argument convergent este acela că firmele sunt organizate după o structură ierarhică pe verticală, în legăturile orizontale.

• Performanţele firmei sunt legate de capacitatea sa de a reacţiona rapid la schimbări interne şi externe.

Page 42: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

• Motivaţia personalului depinde de climatul din firmă, ca şi de exemplul personal al liderilor.

Desigur că există numeroase alte zeci de metode, unele noi, altele reconsiderate care constituie un instrumentar preţios posibil şi indicat de a fi utilizat în funcţie de specificul domeniului de activitate analizat, dar considerăm că cele prezentate, şi nu numai, pot fi folosite în orice ramură sau sector de activitate.

III.Analiza situatiei existente

III.1.Organizarea activitatii de management al calitatii: standarde implementate, certificari, implicarea personalului in procesul de management al calitatii.

Standarde implementate si certificari in cadrul Vel pitar.

Producerea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor alimentare reprezinta operatii cu un grad de risc pentru sanatatea fiecarui consumator. Toate organizatiile care activeaza in aceste sectoare ce intra in contact direct cu sanatatea consumatorilor trebuie sa respecte anumite cerinte, multe dintre aceastea fiind impuse de legislatia in vigoare.

Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana a impus si mai multe cerinte asupra organizatiilor din sectorul alimentar. In prezent, toate acestea sunt obligate sa isi implementeze un sistem de siguranta a alimentului - HACCP.

Companiile din domeniul panificatiei au cunoscut o crestere cu adevarat importanta in momentul in care Romania a aderat la UE, sau chiar mai devreme, prin extinderea distributiei si pe pietele externe. Atit Vel Pitar, cit si Loulis detin certificari HACCP si ISO 9001 care le dau dreptul de a exporta produsele lor in Uniunea Europeana, pe o piata extrem de restrictive.

Investitiile s-au axat atât pe dezvoltarea capitalului uman şi a noilor tehnologii, cât şi pe modernizarea liniilor de producţie, spaţiilor de depozitare, parcului auto şi automatizarea proceselor (producţie, distribuţie). Vel Pitar Braşov este certificat ISO 22000:2005/ HACCP (cel mai înalt standard pentru managementul siguranţei alimentare), ISO 9001:2000 (managementul calităţii), OHSAS 18001:2004 (siguranţă şi sănătate ocupaţională).

Vel Pitar punct de lucru Iaşi este înscris într-un program amplu de retehnologizare, primele investiţii realizate fiind modernizarea morii şi a secţiei de panificaţie odată cu certificarea ISO 22000:2005. Certificarea a fost obţinută în urma auditului din decembrie 2006, până la momentul respectiv fiind acreditata deja cu Sistemul de Management al Calităţii ISO 9001:2000.

Page 43: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Ca o confirmare a importanţei pe care Vel Pitar S.A. o acordă calităţii produselor, definită prin prospeţime, igienă, controlul materiei prime şi al ingredientelor, punctul de lucru din Giurgiu a primit certificarea nr. RO 1026 pentru standardul ISO 9001/2001 completat în anul 2006 cu obţinerea certificării pentru Management Integrat H.A.C.C.P., ISO 9001, 14001 şi 18001 în domeniul calităţii, siguranţei alimentare, sănătăţii şi securităţii în muncă, precum şi ocrotirii mediului.

Implicarea personalului in procesul de M.Q.

Personalul -de la toate nivelurile- este esenţa organizaţiei Vel Pitar şi implicarea lui totală permite ca lui să fie utilizate în beneficiul organizaţiei.

Beneficiile implicarii personalului in procesul de M.Q.:

• motivarea, angajamentul şi implicarea personalului din organizaţie;• inovare şi creativitate în urmărirea obiectivelor organizaţiei;• personalul îşi poate cuantifica propria performanţă;• personalul va dori să participe şi să contribuie permanent la procesul de îmbunătăţire.Implicarea personalului conduce la:• înţelegerea de către angajaţi a importanţei contribuţiei şi rolului lor în cadrulorganizaţiei; angajaţii pot să identifice constrângerile referitoare la performanţele lor;• angajaţii acceptă problemele şi îşi asumă responsabilitatea rezolvării lor;• salariaţii îşi pot evalua propriile performanţe în raport cu obiectivele personale;• personalul va căuta în mod activ oportunităţi menite să le creascăcompetenţa,cunoştinţele şi experienţa;• angajaţii îşi vor împărtăşi în mod liber cunoştinţele şi experienţa;• în raport cu obiectivele personale;• personalul va discuta în mod deschis despre probleme şi rezultate.

III.2.Caracteristicile nivelului calitatii si indicatori de determinare a calitatii in grupul Vel Pitar

Procesul de certificare

Certificarea ISO 9001 de catre un organism neutru este o dovada ca organizatia opereaza cu un sistem de management al calitatii eficace în concordanta cu standardul ISO 9001:2000.

Certificarea se obtine dupa evaluarea conformitatii documentatiei cu cerintele ISO 9001:2000 si a eficacitatii sistemului de management al calitatii, respectiv a gradului în care respectarea documentatiei a dus la realizarea obiectivelor stabilite în domeniul calitatii.

Obtinerea certificatului ISO 9001 poate duce la complacerea în ideea: "Am dat lovitura cu calitatea, acum putem sta linistiti."

- Un sistem de management al calitatii prost proiectat si/sau prost implementat poate

Page 44: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

deveni o încorsetare care sa elimine flexibilitatea si inovatia.

- Un sistem de management al calitatii prost proiectat si/sau prost implementat poate cere "munti" de hârtie.

- Un sistem de management al calitatii care nu este "stapânit" de personalul organizatiei nu va fi operant efectiv pentru aceasta. În timp, acest sistem va esua.

- Sa nu cerem consultantilor sa realizeze sistemul de management al calitatii în locul nostru. Sa nu fim tentati de documente ale sistemului de management al

calitatii "de-a gata". Documentele trebuie elaborate de proprii angajati care le vor pune în aplicare. Vel Pitar respecta urmatoarele standarde de calitate:

- ISO 9001

- HACCP

- ISO 22000

- ISO 14001

- OHSAS 18001

Indicatori de determinare a calitatii

Indicatorii calitatii permit masurarea performantei sistemului calitatii. Sunt instrumente indispensabile calitatii, care trebuie sa impuna o dinamica ce releva ecartul dintre nivelul calitatii atins si nivelul calitatii dorit.

Toate persoanele a caror activitate are incidenta asupra calitatii produselor sunt responsabile de indicatorii calitatii.Prin urmare, toata lumea este responsabila de aplicarea indicatorilor calitatii, de la operator la manageri :

• Operatorul trebuie sa cunoasca rata de rebuturi si evolutia acestuia;• Managerul productiei are nevoie sa urmareasca cantitatea de produse conforme

realizate in raport cu planul de productie;• Conducerea firmei este interesata de costurile de non-calitate si de imaginea

firmei perceputa de clientii sai;• Serviciile calitatii si cele comerciale urmaresc evolutia comenzilor si a

intarzierilor, a ratei de reclamatii a clientilor

Acesti indicatori permit aprecierea satisfactiei clientilor in raport cu prestatiile firmei (produse sau servicii).

Se pot concepe indicatori de satisfactie bazati pe date interne (termen de livrare, reclamatii client, …) sau pe date externe (chestionar de satisfactie, sondaj, …). Toate aceste criterii (interne sau externe) trebuie definite in functie de clienti si de obiective.

Pentru a fi eficient, un indicator al calitatii trebuie sa :

Page 45: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

• Fie pertinent;• Fie simplu;• Fie reproductibil;• Fie fiabil;• Fie rentabil;• Sa aiba o unitat de masura;• Sa prezinte un obiectiv asociat.

III.3. Cultura organizationala, factorii care influenteaza M.C.T.

Cultura organizationala in cadrul Vel Pitar

De-a lungul timpului ne-am conturat o cultura organizationala care promoveaza acordarea suportului angajatilor, cu precadere noilor veniti, prin oferirea de training si sustinere sistematica in spiritul valorilor si principiilor Vel Pitar. In scopul formarii unor buni profesionisti orientati spre obtinerea de rezultate, incurajam initiativa personala, oferind oportunitati deosebite de invatare si crestere, intr-un mediu ce recompenseaza performanta individuala.Vel Pitar, companie romaneasca aflata intre liderii industriei alimentare, desfasoara activitati la nivel national prin cele 11 puncte de productie fiind prezenta pe segmentele: panificatie, morarit, biscuiti, napolitane, paste fainoase si vanzare cu amanuntul.

Activitati care confera satisfactii personale

Pe langa a fi un furnizor de produse sanatoase, de calitate, obtinute in conditii de maxima siguranta alimentara, compania Vel Pitar deruleaza si sustine campanii in domeniile Social si Educatie.

Implicarea in Educatie

Incepand cu 2006, Vel Pitar deruleaza “Usi deschise catre viitor ”, un program de educatie civica, adresat elevilor de gimnaziu. Pana acum, 33.000 de elevi au invatat cum se fac produsele de panificatie, cum arata si cum functioneaza o fabrica. Totodata, au aflat care sunt conditiile care trebuie respectate de un "brutar" pentru ca produsele sale sa fie sanatoase si hranioare.

De asemenea, compania a fost sponsor al unui alt proiect educational pe teme de nutritie, “Vreau sa stiu - Mananc sanatos”, organizat de Junior Achievement Romania in 2006.

Implicarea in domeniul Social

In campania “Un zambet ” din 2006, alaturi de companii partenere din grupul NCH, Vel Pitar a ajutat sinistratii din comuna Piscu, Galati, contribuind cu bani pentru reconstructia caselor inundate, produse si cadouri de Craciun.

Page 46: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

In decembrie 2007 si aprilie 2008, in cadrul programului “Impreuna, mai aproape de oameni ”, initiat de Tuborg Romania, Vel Pitar a oferit cadouri de sarbatori persoanelor defavorizate social.

In septembrie si octombrie 2007, Vel Pitar a oferit ajutoare in bani si produse persoanelor din orasul Tecuci si comunele limitrofe afectate de inundatii.

Vel Pitar a oferit, de-a lungul timpului, numeroase sponsorizari copiilor aflati in dificultate, batranilor si celor bolnavi prin sustinerea proiectelor derulate de ONG-uri, centre de copii, scoli speciale, centre de batrani, spitale si manastiri. Printre benficiari se numara: Spitalul clinic de copii Brasov, Asociatia “Pro Vita” Giurgiu, Spitalul Bagdasar Bucuresti, Scoala Speciala nr. 11 Bucuresti, Centrul de Plasament “Robin Hood” Bucuresti, Centrul de Plasament “Sf. Andrei” Iasi, Asociatia Clopotel Iasi, Centrul de reeducare Pitesti, Fundatia “Nu ma uita” Brasov, Asociatia Christiana Cluj, Fundatia “Alaturi de voi “ Iasi, Caminul de pensionari Iasi.

III.4. Analiza PEST a organizatiei in contextual in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Politici• Instabilitate financiara si criza economica• Programe si campanii de implicare sociala• Integrarea in Uniunea Europeana: duce la adoptarea anumitor legi si

programe specifice produselor de panificatie si morarit• Subventii la achizitionarea de tehnologii noi

Economici• Curs valutar• Instabilitatea economica: reduce veniturile prin scaderea cererii produselor

pe piata ; fapt datorat si concurentei ridicate• O scadere brusca a preturilor din cauza crizei financiare• Dezvoltarea economica si diversificarea cererii consumatorilor duce la o

cerere tot mai mare produse

Sociali• Expansiunea pietei a generat pregatirea tot mai buna a fortei de munca

folosite pentru produse de panificatie, morarit si patiserie• Piata se stabilizeaza datorita factorilor sociali economici si politici• Cresterea populatiei si migrarea catre orase duce la o cerere ridicata in

zonele urbane• Internetul si caile de comunicare catre mase tot mai raspandite si accesibile

aduc o mai buna vizibilitate a ofertelor

Page 47: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Tehnologici• Tehnologii de productie de ultima generatie care respecta standardele de

calitate a alimentelor• Internetul si alte cai de comunicatie raspandesc mult mai usor informatiile• Costul redus al productiei• Dotarea sectiilor de productie cu tehnologii moderne care faciliteaza

satisfacerea cat mai multor consumatori

III.5. Analiza SWOT cu privire la imbunatatirea activitatii de M.C.T. in organizatie.

PUNCTE TARI:• Numar mare de consumatori;• Lider pe piata de panificatie;• Diversitate şi varietate de produse oferite (panificatie, patiserie, morarit, biscuiti,

napolitane, paste fainoase);• Comunicarea activa cu clientii – de la suport telefonic, email;• Are o relatie privilegiata distribuitori de echipamente (au fost cumpărate linii

tehnologice de ultimă generaţie, complet automatizate, începând cu operaţia de frământare şi până la procesul de ambalare) si partenerii sai;

• Datorita volumului de vanzari foarte mare, isi permite sa investeasca in unitatile de morarit, si in campanii de comunicare;

• orientarea către client şi pentru că un accent deosebit este pus pe eficacitate, grupul Vel Pitar oferă şi posibilitatea de comandă telefonică, dar şi online şi este flexibilă oricărei modalităţi de plată, asigurând astfel întreg suportul pe tot parcursul interacţiunii cu clientul, de la comandarea produsului, până la livrarea acestuia.;

• Stocul de produse este actualizat zilnic;• Consumatorii beneficiază astfel de o pâine naturală, produsă în condiţii ce

corespund standardelor de calitate şi siguranţă alimentară;• Timp de livrare a comenzii respectat;

• Au 11 puncte de producţie: - unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa locală,- se implică cu companii în educaţie şi în domeniul social.

PUNCTE SLABE:• Costuri destul de ridicate pentru mentenanţa site-ului;• Costuri mari pentru instruirea permanenta a angajatilor si investitii in noi

tehnologii.

Page 48: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

OPORTUNITĂŢI:• Atractivitatea prezentarii site-ului ofera multe informatii despre grupul Vel Pitar si

despre produsele oferite de acesta;• Extinderea platformei de Internet şi creşterea continuă a utilizatorilor comerţului

on-line;• Diversificarea si extinderea continua a produselor conform cererii pietei;

• Posibilitatea de inscriere intr-un program de promoveaza acordarea suportului angajatilor, cu precadere noilor veniti, prin oferirea de training si sustinere sistematica in spiritul valorilor si principiilor Vel Pitar.

AMENINŢĂRI:• Cresterea numarului competitorilor;• O schimbare în comportamentul consumatorilor care să reducă vânzările;• Produsele comercializate nu sunt unice, iar competiţia în industrie este ridicata;• Securitatea platilor.

Page 49: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

III.6. Balance d Scored-Card

Perspective strategice

Lider pe piata de panificatie

FINANCIAR Costuri mici pentru retehnologizarea liniilor de productie

Numar mare de clienti

Accesarea fondurilor europene pentru mediu

CLIENTI Securitatea tranzactiilor, Rapiditatea transportului

Promotii, implicarea in proiecte sociale

Organizatie “verde”

PROCESE INTERNE

Scaderea costurilor pentru transportul produselor si intretinerea si achizitionarea de noi echipamente

Stabilitatea locurilor de munca

Managementul resurselor

DEZVOLTARE SI INOVARE

Cercetare bazată pe tehnologii moderne care privesc calitatea produselor şi varietatea sortimentelor in functie de cererea pietei

Blog, Forum,Site Programe buy-back

ECONOMIC SOCIAL MEDIU

Teme strategice ale dezvoltarii sustenabile

Page 50: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

III.7. SIPOC-identificarea rapida a unui process existent

S I P(Vanzare)

O C

-clienti

-produse

-produse

-colaboratori

-departamentulde asigurare a calitatii

-oferta de pret

- formular de livrare a produselor-cerere-cerere de oferta

- parteneri pentru distributie

-manualul calitatii-proceduri

-aprovizionare

-depozitare- livrare

-preluare comanda

-contractare (pentru redistribuire)

-asigurarea calitatii

-proces verbal de primire marfa-lista produse

-factura

-contracte

-raport audit

-produse

-produse

-feed-back- produse

-alte firme-firma

Page 51: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

IV.Propuneri de imbunatatire situatiei existente in cadrul Vel Pitar din perspectiva M.C.T.

Conform analizelor din capitolul III, au rezultat urmatoarele imbunatatiri ce ar putea fi facute de grupul Vel Pitar:

Atractivitatea prezentarii site-ului aofera multe informatii despre grupul Vel Pitar si despre produsele oferite de acesta, insa ar trebui detaliate unele aspecte legate de calitatile produselor oferite, de standardele si cerificarile obtinute de Vel Pitar precum si modul de obtinere al acestora.De asemenea ar trebui sa se regaseasca pe site si informatii depre Departamentul de calitate si cum se desfasoara activitatea acestuia concret.

Platforma de Internet trebuie sa duca la creşterea continuă a utilizatorilor comerţului on-line prin oferte, promotii, campanii pe care Vel Pitar le desfasoara in parteneriat cu alti distribuitori de produse alimentare.

Extinderea si diversificarea continua a produselor oferite trebuie sa se adapteze conform cererii pietei; astfel incat produsele sa satisfaca necesitatea cat mai multor consumatori si sa ajute Vel Pitar sa-si mentina pozitia actuala pe piata sau chiar sa o imbunatateasca si sa ajunga lider de piata in segmentele de panificatie, morarit, patiserie si cofetarie.

Posibilitatea de inscriere intr-un program de promoveaza acordarea suportului angajatilor, cu precadere noilor veniti, prin oferirea de training si sustinere sistematica in spiritul valorilor si principiilor Vel Pitar.

Concluzii:

Misiunea companiei Vel Pitar este de a oferi consumatorilor produse de panificatie de cea mai buna calitate prin intermediul unei sistem eficient de productie si distributie, precum si prin contributia specialistilor nostri. Credem si promovam valorile fundamentale ale companiei: Integritate, Loialitate, Responsabilitate, Eficienta, Performanta, Etica, iar esenta dezvoltarii noastre se bazeaza pe utilizarea eficienta a resurselor companiei cu scopul declarat de a obtine produse sanatoase. Totodata, Vel Pitar este o companie transparenta si responsabila, care se implica activ in viata comunitatii. Angajatii nostri actioneaza intotdeauna cu integritate si corectitudine, iar initiativa personala, creativitatea si respectarea standardelor etice sunt la mare pret in Vel Pitar.

Grija deosebită faţă de clienţi a dus la derularea de campanii care să permită identificarea necesităţilor lor şi care au dus la soluţii optime de colaborare. Vel Pitar Braşov reacţionează rapid la cea mai mică nevoie a partenerilor săi, implicându-se în creşterea afacerii lor prin furnizarea de produse calitative care să mulţumească pe

Page 52: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

deplin consumatorii. De altfel, activitatea Vel Pitar este canalizată către satisfacerea celor mai pretenţioase cerinţe ale consumatorilor şi partenerilor săi, oferind produse destinate celor cu nevoi speciale de alimentaţie (pâine fără sare, pâine neagră, pâine intermediară, pâine graham); produse bogate în substanţe nutritive (pâine cu seminţe, pâine cu secară, pâine cu cartofi); produse de patiserie şi cofetărie; pâini toast, covrigi, s.a.. Cu grijă deosebită pentru detalii, păstrând reţetele tradiţionale, folosind materii prime de cea mai bună calitate, ambalaje adaptate cerinţelor de igienă şi păstrării prospeţimii produselor, având specialişti calificaţi la standarde europene, Vel Pitar punct de lucru Giurgiu produce în prezent peste 40 de produse de panificaţie, patiserie şi specialităţi.

Vel Pitar dispune de o structura de distributie nationala a produselor ambalate: paine ambalata, biscuiti, napolitane, paste fainoase si produse de morarit prin care asigura prezenta acestora la oricare din cele 12 locatii din tara, cu scopul declarat de a putea furniza comerciantilor din oricare colt al tarii toata gama de produse, de la oricare din fabrici, precum si de un lant de magazine proprii ce insumeaza in prezent peste 190 de astfel de unitati.

Page 53: 84907737 VEL PITAR Imbunatatit Mada

Bibliografie:

1. ASQ, Glossary-Entry:Total Quality Management

2. TQM as a management system consisting of values, techniques and tools. The TQM Magazine, 2000, vol.12,iss.4,pp.238-244

3. Total Quality Management. ISSN 0954-4127. Online ISSN: 1360-0613

4. EFQM (1993), Total Quality Management, The European Model for Self-appraisal (Bern, EFQM)

5. Juran, J.M. (1951). Quality Control Handbook.McGraw-Hill New York

6. Ciurea, S., Drăgănescu, N., Managementul calităţii totale, Editura Economică, Bucureşti,1995;

7. http://facultate.regielive.ro/referate/merceologie/produse_de_panificatie-62115.html

8. http://www.velpitar.ro/page/media/arhiva-comunicate-de-presa/2008/

9. http://www.oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/820063/32.pdf

10.http://www.ereferate.ro/referate/Studiul_calitatii_produselor_de_panificatie_la_S.C._Vel_Pitar_S.A.2007-05-25.html

11.http://facultate.regielive.ro/referate/marketing_industria_alimentara/magie_cu_har_de_la_vel_pitar-159350.html

12. http://ro.wikipedia.org/wiki/Vel_Pitar

13.http://www.standard.money.ro/articol_44787/divizarea_a_urcat_profitul_grupului_vel_pitar_de_zece_ori.html

14. http://facultate.regielive.ro/referate/marketing/analiza_swot_vel_pitar-47882.html?in=referate&s=prahov

15. http://www.sap.com/romania/about/success/pdf/VEL_PITAR.pdf

Cuprins I.Prezentarea generala a organizatiei studiate……………………………………………...2

I.1.Scurt istoric………………………………………………………………………………12

I.2.Organizarea activitatii in entitatea economica………………………………………..16

I.3.Caracteristicile nomenclatorului de produse……………………………………….....24

I.4.Caracteriticile tehnologiei de fabricatie……………………………………………….32

II. M.C.T. in economia contemporana si proiectia acestuia in orgabizatia studiata……32

II.1. Definirea conceptului de M.C.T. si evolutia istorica a notiunii……………………..32

II.2.Modul de reflectare in organizatie a conceptelor de calitate ……………………….35

II.3.Metode si tehnici utilizate in M.C.T…………………………………………………...39

III.Analiza situatiei existente………………………………………………………………..41

III.1.Organizarea activitatii de management al calitatii…………………………………..41

III.2.Caracteristicile nivelului calitatii si indicatori de determinare a calitatii …………42

III.3. Cultura organizationala, factorii care influenteaza M.C.T………………………...43

III.4. Analiza PEST in contextual in care aceasta isi desfasoara activitatea…………....44

III.5. Analiza SWOT cu privire la imbunatatirea activitatii de M.C.T. in organizatie…45

III.6. Balanced Scored-Card ……………………………………………………………….46III.7. SIPOC-identificarea rapida a unui process existent………………………………..47

IV.Propuneri de imbunatatire situatiei existente in cadrul Vel Pitar din perspectiva M.C.T.

Concluzii……………………………………………………………………………………..49

Bibliografie…………………………………………………………………………………..5