78054219-decizia-nr-799

Upload: diana-borcean

Post on 14-Apr-2018

216 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/27/2019 78054219-Decizia-nr-799

    1/2

    Decizia nr.799 din 17 iunie 2011

    Autorul sesizarii:

    Presedintele Romaniei inainteaza proiectul, initiat lapropunerea Guvernului.

    Obiectul sesizarii:

    Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei.

    Decizia Curtii Constitutionale:

    1. Curtea constata ca propunerea legislativa de revizuire aConstitutiei a fost initiata cu respectarea prevederilor art.150 alin.(1) din Constitutie.

    2. Curtea constata intrunirea conditiilor de forma ale initiativeide revizuire, fiind respectate art.152 alin.(1),(2),(3) si art.63 alin.(4).

    3. Constitutionalitatea de fond a initiativei de revizuire se

    constata a fi de asemenea respectata, insa se doreste ajungerea lanoi finalitati: trecerea la un Parlament unicameral(sustinuta dereferendum), adaptarea si ajustarea Constitutiei la noile realitaticat si clarificarea institutionala urmata de o mai buna functionare,intelegere si cooperare a autoritatilor publice.

    Motivarea Curtii Constitutionale:

    1. Curtea admite noua redactare al alin.(3) art.23 care facereferire la libertatea individuala, in sensul maririi duratei maxime de

    retinere de la 24 la 48 de ore, respectand garantiile dreptuluifundamental, respectiv a art.152 alin.(2) din Constitutie, retinereajustificandu-se pentru efectivitatea masurii si eficienta acesteia.

    2. In ceea ce priveste dreptul de asociere evidentiat in art.40,inlocuirea sintagmei avocatii poporului cu Avocatul Poporului sia sintagmei membrii activi ai armatei cu aceea de cadre militarein activitate sunt admise de Curtea Constitutionala acestearespectand limitele revizuirii si realizand de asemenea o corelareterminologica.

    3. Curtea respinge modificarea alin.(8) al art.44 care vizeaza

  • 7/27/2019 78054219-Decizia-nr-799

    2/2

    dreptul la proprietate privata, modificarea dorind eliminarea tezei adoua a alin.(8) potrivit careia Caracterul licit al dobandirii seprezuma, inlaturarea acestei prezumtii suprimand garantiaconstitutionala a dreptului de proprietate, ceea ce este contrarart.152 alin.(2) al Constiutiei, incalcand limitele de revizuire, fiind

    dovedit astfel ca neconstitutional.

    4. Curtea admite modificarea alin(3) al art.52 care privestedreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, declarandu-lconstitutional la fel ca si completarile aduse textului art.58 privindnumirea si rolul Avocatului Poporului.

    5. Curtea respinge abrogarea alin.(2) si modificarea (3) aleart.109 deoarece au ca effect suprimarea unui drept fundamental alpersoanei care ocupa o demnitate publica incalcandu-se limitelerevizuirii si fiind astfel neconstitutionale. De asemenea modificareaalin.(6) al art. 126 se confrunta cu aceiasi problema deneconstitutionalitate, avand ca efect suprimarea liberului acces lajustitie, incalcand limitele revizuirii. Incalcarea independenteijustitiei prin modificarea alin(2) lit. a) si b) si alin (3) ale art 133intra in contradictie cu limitele revizuirii fiind la fel, declarateneconstitutionale.

    6. Curtea supune atentiei Presedintelui Romaniei observatiiledin considerentele prezentei decizii si constata ca celelalte

    prevederi nu contravin dispozitiilor constitutionale.