75605138 hepatita virala a pre zen tare power

17
PARTICULARITĂŢILE DE ÎNGRIJIRE A BOLNAVILOR CU HEPATITA VIRALĂ ACUTĂ DE TIP A

Upload: mariusmarius04

Post on 08-Nov-2015

222 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Slide 1

PARTICULARITILE DE NGRIJIRE A BOLNAVILOR CU HEPATITA VIRAL ACUT DE TIP A 1HEPATITA epidemic este o boala infecioas transmisibil, aprnd spontan sub form epidemic sau chiar pandemic. Este provocat de un virus filtrabil specific, care este introdus n organism pe cale digestiv sau accidental, pe cale parenteral, provocnd o mbolnvire general a organismului i n mod deosebit parenchimului hepatic.FACTORII CARE FAVORIZEAZ MBOLNVIREA SUNT URMTORII:Vrsta Hepatita apare cel mai frecvent la copii, la care din fericire, evoluia este uoar; excepie fcnd sugarii, care fac o form mai sever de hepatit.

Persoanele mai expuse s fac hepatit sunt cei care fac abateri frecvente de la regulile elementare de igien (personal i alimentar).

Cei care se hrnesc unilateral sau insuficientFACTORII CARE FAVORIZEAZ MBOLNVIREA SUNT URMTORII:Persoanele obeze care se alimenteaz n exces, i care au un ficat sufocat de grsimi cu rezisten slab la mbolnvire.

Cei care sufer de boli de stomac i intestin, care se nutresc insuficient cu diete srace n factori nutritivi.

Persoanele care abuzeaz de conserve, de mncruri complicat preparate (sosuri, condimente, grsimi prjite), ca i cei care nu consum alimente proaspete.DEBUTUL BOLII POATE FI:Debut pseudo gripal: febr mialgii, catar al cilor respiratorii superioare.

Debut digestiv diseptic: inapeten, greuri, vrsturi, epigastralgii, jen sau tensiune dureroas n hipocondrul drept, meteorism postprandial modificri ale sensibilitii gustative i olfactive.

Debut nervos-astenic: cefalee, ameeli, somnolen sau insomnii, apatie, stare de ru general, uneori depresie psihic.DEBUTUL BOLII POATE FI:Debuturi atipice: - debut colicativ, simulnd colica biliar sau apendicit acut. - debut direct cu icter.

TRATAMENTULTratamentul hepatitei virale acute se bazeaz pe ansamblul de msuri nespecifice, cu rol patogenic, de susinere i n funcie de simptomatologie.OBIECTIVELE TRATAMENTULUI N HEPATITA VIRAL ACUT SUNT:Scurtarea evoluiei bolii.

Prevenirea evoluiei spre insuficien hepatic fulminant prin necroz hepatic supra-acut.

Prevenirea complicaiilor imediate.

Prevenirea trecerii bolii acute n stare cronic.

Reintegrarea n activitatea anterioar sau intr-o munc corespunztoare cu capacitatea ficatului.MASURI PROFILAXIE I COMBATEREMsuri fa de izvorul de infecie:

-depistarea-ancheta epidemiologic, clinic, examen de laborator

-izolarea cazurilor, obligatorii n spital

-declarare nominal, lunar, anunarea cazului se face la 24h de la depistare.MASURI PROFILAXIE I COMBATEREMsuri fa de cile de transmitere:

-msuri de dezinfecie continu a obiectelor bolnavului, lenjeriei, prin cldur sau cloramin 2%.

-se vor lua msuri de dezinfecie i deratizare

-msuri speciale de educaie sanitar a populaiei, controlul apei potabile, controlul personalului care lucreaz n colectiviti de copii, n sectoarele de alimentaie public sau aprovizionare cu ap.

MASURI PROFILAXIE I COMBATEREMsuri fa de receptivi:

-imunizare activ cu vaccin. Este indicat n special la copiii din colectivitai, la militari, deinui, homosexuali, cei care lucreaz n sectoarele de alimentaie la cltorii n zonele cu epidemie mare.

-imunizarea pasiv cu imunoglobuline standard 16% administrate n primele 7 zile de la contact i care ofer protecie ntre 3-6 luni.

-este ineficient la contaci familiali, din spital, sau din colectivitate a cazurilor.PREZENTAREA CAZULUIPacientul , AC, n vrst de 30 de ani, avnd ocupaia de tmplar, de naionalitate maghiar se interneaz cu urmatoarele simtome: somnolen, slabiciune fizic, inapeten, icter, transpiraii. Este trimis la clinic de ctre medicul de familie cu suspiciune de hepatit viral.ANCHETA EPIDEMIOLOGIC

n sat au existat mai multe cazuri de hepatit, pacientul nu tie cu cine a venit n contact.PROBLEMELE PACIENTULUI SUNT URMTOARELE:Alimentaie inadecvat prin deficit, datorat vrsturilor i greurilor, inapeten.

Hipersomie

Risc de alterare potenial a tegumentelor i mucoaselorPE PARCURSUL INTERNRII, ASISTENTA MEDICAL A EFECTUAT URMTOARELE INTERVENII:Poziia pacientului n decubit lateral drept i captarea vrsturilor.La indicaia medicului s-a administrat: -glucoz 5% flc II/zi -aspatofort iv. fl IV/zi -maalox tb III/zi -silimarin tb VI/ziS-a asigurat confortul fizic i psihic, s-a aerisit salonul, s-a asigurat lenjeria curat a pacientului i a patului.PE PARCURSUL INTERNRII, ASISTENTA MEDICAL A EFECTUAT URMTOARELE INTERVENII:S-au examinat zilnic tegumentele pentru a surprinde orice leziune. Pentru erupia cutanat care a aprut, la indicaia medicului s-a folosit unguent cu hidrocortizon acetat 1% pentru aplicaii locale.

Sub tratament cu hepatoprotectoare, pansamente gastrice, suport nutritiv, evoluia a fost lent favorabil. Pacientul se externeaz ameliorat.RECOMANDRILE LA EXTERNARE AU FOST:Repaus la domiciliu

Regim dietetic

Continuarea tratamentului cu hepatoprotectoare conform reetei prescrise

Prezentare la control peste 3 sptmni.