69936920 ghid microsoft visual foxpro 6 0

43
1______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0 MICROSOFT VISUAL FOXPRO 6.0 CUPRINS Bine a-ţi venit Bine a-ţi venit la ghidul de evaluare al Microsoft Visual FoxPro 6.0. Ghidul este proiectat de a vă ajuta să înţelegeţi ţelul proiectului de producţie pentru dezvoltarea sistemului de baze de date ale Visual FoxPro 6.0, aşa cum strategia de la Microsoft de a ajuta construirea de înaltă performanţă a afacerilor, statutul de artă al componenţilor bazei de date şi soluţii de folosire Visual FoxPro. Următoarele secţiuni sunt incluse în acest ghid pentru a vă asista în evaluare: 1. Ce este nou în Visual FoxPro 6.0 2. Evaluare Visual FoxPro 6.0 3. Trăsături de vizualizare Visual FoxPro 6.0 4. Întrebări frecvente ale Visual FoxPro 6.0 5. Scenarii proprii (particulare) Visual FoxPro 6.0 6. Comunitatea dezvoltatorilor şi antrenament (pregătire) 7. Turul de ghidare (orientare) Visual FoxPro 6.0 Visual FoxPro 6.0 este o componentă a suitei de instrumente de dezvoltare ale Microsoft Visual Studio TM . Microsoft Visual Studio este o suită de instrumente completă de dezvoltare care furnizează corporaţiilor instrumente uşor de utilizat cu soluţii pentru construire. Ediţia profesională a Visual Studio permite dezvoltatorilor de a lua un avantaj mare în sistemul de operare Microsoft Windows şi dezvoltatorilor Web. Trăsăturile sistemului de dezvoltare Microsoft Visual Basic, sistemului de dezvoltare Microsoft Visual J++ TM , sistemului de dezvoltare al Microsoft Visual C++ ® , Traducere de Frumuzache Florin 1

Upload: freshanana

Post on 01-Dec-2015

73 views

Category:

Documents


6 download

TRANSCRIPT

Page 1: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

1______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

MICROSOFT VISUAL FOXPRO 6.0CUPRINS

Bine a-ţi venit

Bine a-ţi venit la ghidul de evaluare al Microsoft Visual FoxPro 6.0. Ghidul este proiectat de a vă ajuta să înţelegeţi ţelul proiectului de producţie pentru dezvoltarea sistemului de baze de date ale Visual FoxPro 6.0, aşa cum strategia de la Microsoft de a ajuta construirea de înaltă performanţă a afacerilor, statutul de artă al componenţilor bazei de date şi soluţii de folosire Visual FoxPro.

Următoarele secţiuni sunt incluse în acest ghid pentru a vă asista în evaluare:1. Ce este nou în Visual FoxPro 6.02. Evaluare Visual FoxPro 6.03. Trăsături de vizualizare Visual FoxPro 6.04. Întrebări frecvente ale Visual FoxPro 6.05. Scenarii proprii (particulare) Visual FoxPro 6.06. Comunitatea dezvoltatorilor şi antrenament (pregătire)7. Turul de ghidare (orientare) Visual FoxPro 6.0

Visual FoxPro 6.0 este o componentă a suitei de instrumente de dezvoltare ale Microsoft Visual Studio TM.

Microsoft Visual Studio este o suită de instrumente completă de dezvoltare care furnizează corporaţiilor instrumente uşor de utilizat cu soluţii pentru construire.

Ediţia profesională a Visual Studio permite dezvoltatorilor de a lua un avantaj mare în sistemul de operare Microsoft Windows şi dezvoltatorilor Web. Trăsăturile sistemului de dezvoltare Microsoft Visual Basic, sistemului de dezvoltare Microsoft Visual J++TM, sistemului de dezvoltare al Microsoft Visual C++® ,

Traducere de Frumuzache Florin1

Page 2: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

2______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

sistemului de dezvoltare al Microsoft Visual InterdevTMWeb. Şi sistemul de dezvoltare al bazei de date al Microsoft Visual FoxPro® . Visual Studio, Ediţia avansată este o suită completă pentru soluţii de construire rapidă a unui centru de date avansat.

Include trăsături de dezvoltare avansate şi de echipă, precum şi instrumentele bazei de date Visual, sistemul versiunii de control al Microsoft Visual Source SeifTM, depozitul Microsoft, administratorul componentelor Visual, modelatorul Microsoft Visual şi versiunile de dezvoltare ale aplicaţiei de servere ale familiarului Microsoft Backoffice.

Pentru informaţii complete de evaluare despre Visual Studio 6.0 vă rog să vă adresaţi la Ghidul de evaluare Visual Studio 6.0.

Ce este nou în Visual FoxPro 6.0

Visual FoxPro 6.0 conţine multe noi trăsături proiectate de a ajuta dezvoltatorii să construiască statutul de artă client/server şi aplicaţii ale bazei de date Internet, la fel ca şi cum ar construi componente de date întăritoare care pot fi utilizate cu o varietate de faţă finală şi întoarcere finală.

Noi componente/trăsături Descriere

Suport de tranzacţie Microsoft Server

Componentele COM create cu Visual FoxPro pot fi administrate şi sortate cu Microsoft Transaction Server. Dezvoltatorii pot construi componente de legătură medii a datelor-concentrate şi le poate sorta pentru sute de utilizatori şi mai mulţi.

Documente active Documente active aduce un pas evolutiv de la aplicaţiile pure client Visual FoxPro la aplicaţiile care utilizează interfaţa client bazată pe HTML şi aduce un browser puternic al Visual FoxPro.

Uşor de învăţat şi utilizat

Visual FoxPro 6.0 aduce un set de clase de librării preconstruite pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru o mai bună funcţionalitate a aplicaţiilor. Noul vrăjitor al aplicaţiilor foloseşte aceste clase pentru a crea un cadru de muncă plin orientat spre obiect pentru a construi soluţii de baze de date. Noul constructor de aplicaţie poate fi folosit de a adăuga forme şi rapoarte în aplicaţii care folosesc aceste cadre de lucru.

Un bun administrator al categoriilor de librării

Componentele galeriei aduc un instrument vizual de a organiza şi folosi categoriile. Componentele pot fi trase din galerie şi plasate într-un proiect la fel ca un proiect sau o formă.

Construire mai bună de componente şi aplicaţii

Dezvoltatorii pot folosi Coverage Profiler pentru a verifica validarea testării planului lor prin verificarea cărei linii de cod urmează a fi executată. Ei pot de asemenea perfecta ˝profilarea˝ să determine ştrangulările şi alte probleme ale performanţei în codul lor.

Dezvoltare de aplicaţii avansate

Visual FoxPro 6.0 aduce o lărgire de noi capabilităţi pentru sortarea de construcţii, aplicaţii avansate deschise de Web; participare integrală în cadre de lucru al aplicaţiilor Windows

Traducere de Frumuzache Florin2

Page 3: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

3______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

distribuite pe Internet (DNA); îmbunătăţeşte crearea de legături medii; componente de afaceri reutilizabile, suport pentru acces de date universal şi o integrare mai bună cu servicii medii de legătură cum ar fi Microsoft Transaction Server.

Evaluând Visual FoxPro 6.0

Microsoft Visual FoxPro 6.0 este cea mai nouă versiune a instrumentului ales câştigător pentru crearea de înaltă performanţă, componente cu statut de artă al bazei de date şi soluţii. Visual FoxPro 6.0 dă utilizatorilor instrumentele necesare de a administra date – în timp ce organizează tabele de informaţii şi rulează rutine, creează un sistem de administrare relaţională integrată a bazei de date (DBMS), sau programează o aplicaţie de administrare de date dezvoltată integral pentru utilizatorii finali.

Visual FoxPro 6.0 de asemenea furnizează instrumentele de a construi aplicaţii care integrează client/server şi internet. Instrumentele de proiectare Visual FoxPro şi orientările obiect, limbajul data central, motor de date rapid şi posibilităţile de creare de componente îl fac o extrem de puternică metodă pentru dezvoltatori şi utilizatori FoxPro să participe în dezvoltarea aplicaţiilor avansate bazate pe cadrele de lucru ale aplicaţiilor Windows distribuite pe Internet (Windows Distributed InterNet Applications (DNA)).

Visual FoxPro 6.0 a continuat evoluţia FoxPro de la un sistem de dezvoltare procedural al bazei de date ecran la o dezvoltare de mediu orientat pe obiect cu instrumentele de dezvoltare necesare de a construi la statutul de artă componente şi aplicaţii ale bazei de date client/server şi Internet.

Visual FoxPro este integral cu capacităţi proiect de categorie orientare-obiect incluzând moştenirea, subcategorii închise şi polimorfice, categorii de librării reutilizabile ale ambelor Visual şi Nonvisual (cod) clasele pot fi construite, reducând dramatic timpul de dezvoltare.

Vizualizatorul îndepărtat al Visual FoxPro foloseşte ODBC (Open Database Connectivity ( Bază de date deschisă conexiunii)) pentru a coopera cu baza de date SQL, făcând Visual FoxPro un instrument excelent pentru construirea aplicaţiei client/server deoarece nu este nici o schimbare în apropiere când mutăm fila unei aplicaţii bazate server într-o aplicaţie bazată client/server.

Dezvoltatorii pot utiliza Visual FoxPro pentru a crea componente COM (Component Object Model) particulare. Dezvoltatorii pot construi obiecte de afaceri cu legături medii de date condensate care pot fi folosite şi refolosite uşor de alte aplicaţii, inclusiv Microsoft Office şi alte instrumente în Visual Studio. În adaos componentele pot fi folosite pentru crearea de aplicaţii baze de date pentru Internet bazate pe Visual FoxPro 6.0.

Teme proiect Visual FoxPro 6.0

Ca răspuns la întoarcerile de la dezvoltatori Microsoft s-a concentrat să facă

Traducere de Frumuzache Florin3

Page 4: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

4______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

următoarele îmbunătăţiri când au dezvoltat Visual FoxPro 6.0: Construirea de înaltă performanţă a componentelor reutilizabile.

Visual FoxPro 6.0 este un instrument excelent pentru construirea componentelor care pot fi desfăşurate şi scalate (mărite) în mediile client/server, Internet şi Intranet. Aceste componente vor fi rulate pe servere de afaceri tipice zonei de mijloc şi alte componente care vor lucra cu date locale sau izolate.

Uşor de învăţat şi utilizat. Visual FoxPro 6.0 este mai uşor de învăţat şi utilizat decât altădată , prevăzut cu o mai mare funcţionalitate de construire internă şi fără mare efort a componentelor reutilizabile pentru folosirea lor în aplicaţii, aceasta reducând timpul de învăţare pentru dezvoltatori care curent folosesc Microsoft FoxPro® 2.X.

Mediu de dezvoltare mai productiv. Visual FoxPro 6.0 are o mult mai mare eficienţă ca mediu de dezvoltare. Înfrumuseţează mediul dezvoltatorilor şi prevede un set de instrumente utilizate de dezvoltatorii de Visual FoxPro cu un nivel fără precedent al productivităţii şi abilităţii de particularizare a mediului.

Dezvoltarea de aplicaţii îndrăzneţe. Visual FoxPro are suport pentru cadrul de lucru Windows DNA ca parte din Visual Studio. Dezvoltatorii care folosesc Visual FoxPro pot construi componente de bază pentru aplicaţii şi pot folosi instrumente disponibile în ediţia Visual Studio Enterprise pentru a construi aplicaţii avansate.

Construcţii de înaltă performanţă, componente scalabile.

“O revoluţionare făcută este pe drum în lumea dezvoltatorilor de software. Componentele software oferă multe avantaje pentru utilizatori şi dezvoltatori de asemenea.

Mediile de afaceri în schimbare mereu solicită noi sisteme mai bune faţă de cele din trecut. Dar pe componente numai părţi din sistem au nevoie de înlocuire. Şi utilizatorii pot face rost de noua componentă de la dezvoltatori, cea mai bună suită pentru creaţie ca o singură componentă.”

Avantajele dezvoltării componentei de bază sunt clare. Câteva provocări, totuşi, sunt implicate în mişcarea în această nouă lume:

Cum pot dezvoltatorii care utilizează FoxPro să continue utilizând Visual FoxPro pentru a construi şi utiliza componentele.

Cum pot trece ei aplicaţiile existente şi să reutilizeze codurile şi datele existente?

Cum pot ei merge înainte protejându-şi investiţiile existente?Schimbările pentru Microsoft în proiectarea şi construirea şi construirea în

Visual FoxPro 6.0 a fost de a furniza răspunsuri la aceste întrebări. Este de o importanţă vitală ca Visual FoxPro să furnizeze instrumentele de care au nevoie dezvoltatorii să participe în dezvoltarea scalabilităţii, distribuţiei componentelor de bază ale aplicaţiilor care se vor întâlni în evoluţia necesară afacerilor.

Dezvoltatorii utilizatori de FoxPro nu vor vrea să rămână în urmă după cum se schimbă lumea computerelor.

Cu Visual FoxPro 6.0, Microsoft s-a concentrat în furnizarea instrumentelor

Traducere de Frumuzache Florin4

Page 5: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

5______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

pentru dezvoltatori de a construi componente şi de integrare client/server şi Web: Crearea de componente care pot fi utilizate şi reutilizate de alţii.

Cadrul de lucru Windows DNA prevede posibilitatea compatibilizării aplicaţiilor şi bazelor de date pentru alte aplicaţii.

Permite scalabilitatea aplicaţiilor. Aplicaţiile trebuie să fie capabile de a suporta sutele de apeluri ale utilizatorilor ale serviciului componentelor COM.

Microsoft Transaction Server (Serverul de transfer Microsoft) poate fi folosit de a manevra solicitările multiutilizator pentru componente automat, fără solicitare de cod. Suportul pentru Transaction Server este critic foarte important dacă o componentă COM urmează a fi utilizată într-o aplicaţie distribuită.

Uşor de învăţat şi utilizat

„Vă puteţi uita la tema de trecere la Visual FoxPro de la FoxPro 2.X ca o parte incitantă a secolului 21 sau ca o excursie la dentist”

Cu fiecare lună trecută, din ce în ce mai mulţi dezvoltatori care utilizează FoxPro încep să folosească Visual FoxPro. 36% din utilizatorii de Visual FoxPro îl folosesc de mai puţin de 6 luni. Oricum, sentimentele în rândul dezvoltatorilor care trec la Visual FoxPro este acela că multe lucruri sunt neschimbate faţă de FoxPro 2.X, sunt destule trăsături noi şi destule schimbări în modul în care aplicaţiile sunt dezvoltate ceea ce poate duce la sentimentul că uneori este un produs diferit.

48% a dezvoltatorilor care utilizează Visual FoxPro au greşit când au crezut că a învăţa produsul este mult mai greu decât s-au aşteptat.

Pentru toţi utilizatorii Visual FoxPro 6.0 este făcut uşor de utilizat, în particular îl fac ca nou acest produs utilizarea de programe orientate-obiect când construim aplicaţii:

Clasele de librării preconstruite permit o mai bună funcţionalitate. Programele orientate-obiect pot reduce mult timpul de creare deoarece dezvoltatorii pot reutiliza clasele de-a lungul aplicaţiilor. Cheia succesului de a le reutiliza se găseşte în a avea o colecţie bogată de clase de librării testate.

Cadrul de lucru al aplicaţiilor orientate-obiect. Cadrul de lucru al aplicaţiei orientate-obiect constă în clasele care furnizează funcţionarea inimii utilizate în orice aplicaţie. Deoarece dezvoltatorii nu au nevoie de a rescrie acest cod de fiecare dată când o nouă aplicaţie este pornită, ei se pot concentra în scrierea codului specific al aplicaţiei. Dezvoltarea şi întreţinerea sunt uşoare deoarece fiecare aplicaţie construită care utilizează cadrul de lucru solicită structură şi manieră similară.

O cale uşoară de a crea aplicaţii bazate pe cadrul de lucru orientat- obiect. O aplicaţie orientată-obiect trebuie să vină cu un mod uşor de „agăţare” a elementelor ca forme sau raport într-o aplicaţie fără a solicita intimitate (secrete), cunoaşterea detaliată a altor programe orientate-obiect în general sau structura internă a aplicaţiei cadru de lucru.

Un nou şi îmbunătăţit vrăjitor. Vrăjitorii automaţi au teme comune şi complexe, salvând timpul şi truda dezvoltatorilor. Vrăjitorii sunt în particular de

Traducere de Frumuzache Florin5

Page 6: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

6______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

ajutor pentru zona care poate fi nouă pentru dezvoltatori, la fel ca şi datele de publicitate de pe Web.

Mediu de dezvoltare mai productiv

Dezvoltatorii aşteaptă ca fiecare realizare a Visual FoxPro vor face procesul de dezvoltare mai eficient şi va suplini cu un set de instrumente avansate pentru rezolvarea problemelor de afaceri. Microsoft a adăugat următoarele posibilităţi la Visual FoxPro 6.0, făcându-l mai productiv şi mai extensibil.

Pregătit pentru anul 2000. Garda de siguranţă construită în Visual FoxPro 6.0 poate ajuta dezvoltatorii de a construi aplicaţii pregătite pentru anul 2000.

Migraţiune (transfer) uşor al aplicaţiilor existente către Web. Abilitatea de a construi forme sau aplicaţii complete Visual FoxPro ca documente active care pot fi vizualizate cu Internet Explorer furnizează un mod uşor de a migra aplicaţiile existente către Web şi de a aduce funcţionalitatea Visual FoxPro într-un browser.

O administrare mai bună a categoriilor de librării. Utilizând posibilităţile programării orientare-obiect în Visual FoxPro, dezvoltatorii pot crea categorii de librării reutilizabile. Dar administrarea de categorii poate fi o muncă mare consumatoare de timp. Instrumentele din Visual FoxPro 6.0 simplifică organizarea categoriilor de librării, deci dezvoltatorii pot localiza şi utiliza cu uşurinţă categoriile în aplicaţiile dezvoltate.

Construirea de aplicaţii mai bune. Construirea de aplicaţii solide şi de nădejde a devenit mult mai importantă aşa cum dezvoltatorii Visual FoxPro construiesc şi utilizează componentele în aplicaţiile client/server şi Internet. Componente mai stabile şi de încredere, uşoare vor putea fi construite, testate şi desfăşurate ca aplicaţii componente de bază.

O mai bună distribuire de date între aplicaţii. Folosind tragerea şi plasarea OLE pentru împărţirea de date între aplicaţii contribuie semnificativ la uşurinţa în utilizare pe platformele Windows. Adăugând acest tip de capabilitate de distribuire date în Visual FoxPro permite dezvoltatorilor să construiască aplicaţii mai prietenoase. Este de asemenea prevăzut cu adăugări pentru utilizatori uşoare în dezvoltarea mediului.

Un mai mare control în aplicaţii. Dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro 6.0 pot adăuga coduri validate pentru proprietăţile care definesc categoriile şi exercită un mai mare control pentru acţiunile utilizatorului.

Un mai mare control în timpul proiectării mediului. Dezvoltatorii nu puteau accesa şi modifica filele de proiect manual în sistem pentru a extinde trăsăturile (caracteristicile) administratorului de proiect (Proiect Manager). Proiectele agăţate permit un acces programat la administratorul de proiect şi creează un eveniment de nivel-proiect la care cod va putea fi ataşat.

Traducere de Frumuzache Florin6

Page 7: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

7______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Dezvoltarea aplicaţiilor avansate.

Ca utilizator al tehnologiei informaţiei schimbările necesare se întâlnesc în noile afaceri, o foarte bună definire a „aplicaţiilor avansate” este de asemenea invocat în timp ce avansarea infrastructurii şi aplicaţiilor se modifică în mare măsură de-a lungul organizării, atributele comune ale „mediilor” aplicaţiilor includ:

• Componentele de bază existente pentru flexibilitate şi scalabilitate.• Solicită un suport al ciclului de viaţă, inclusiv proiect, dezvoltare,

administrare şi analiză.• Solicită arhitecturi ale bazei de date mai sofisticate.• Existenţa dezvoltării de echipe.• Existenţa distribuţiei în natură, integrată cu sisteme distincte de

finalizare.Dezvoltatorii de Visual FoxPro migrează spre Visual Studio, Enterprise

Edition (Ediţie avansată) care cuprinde trăsături adiţionale dezvoltate avansat care se adresează necesităţilor incluse: o suită completă de dezvoltare de componente de bază, trăsături avansate ale bazei de date, care măresc ciclul de viaţă al productivităţii inclusiv al proiectelor de aplicaţie, analize performanţe şi instrumente detaliate, suport de dezvoltare în echipă, şi versiune de dezvoltare a aplicaţiilor server al familiei de pachete de birou Microsoft BackOffice.

Visual Studio furnizează un număr de instrumente pentru dezvoltarea aplicaţiilor avansate. Dezvoltatorii care utilizează Visual FoxPro pot folosi aceste instrumente pentru a suplimenta dezvoltările avansate din Visual FoxPro.

Suport de acces universal de date. Dezvoltatorii Visual FoxPro 6.0 pot folosi ambele variante ODBC şi OLE DB de a transporta şi manipula date din surse multiple de-a lungul avansării. În adaos, datele din Visual FoxPro pot fi folosite într-o varietate de alte instrumente.

Instrumente mai bune pentru proiectarea categoriilor şi componentelor. Cu instrumentele din Visual Studio, dezvoltatorii pot crea rapid aplicaţii distribuite consistente de componente reutilizabile. Dacă numărul de componente dintr-o aplicaţie creşte, şi complexitatea sa creşte la fel. Modelarea este, prin urmare, esenţială de a face o dezvoltare a componentelor de bază scalabile pentru aplicaţii avansate şi Internet.

Instrumentele bazei de date Visual. Abilitatea de transport, proiectare şi de schimbare a schemei şi procedura de reparare a depozitării este un bonus pentru dezvoltarea client/server. Dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro pot folosi instrumentele bazei de date Visual (Visual Database Tools) pentru a lucra cu SQL Server şi bazele de date Oracle.

Construirea componentelor scalabile de înaltă performanţă.

Discutând pe dinafara acestui ghid, construcţiile de înaltă performanţă,

Traducere de Frumuzache Florin7

Page 8: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

8______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

scalabile şi componente solide, care funcţionează bine cu alte aplicaţii este foarte important în dezvoltarea de bază în Visual FoxPro. Visual FoxPro 6.0 are avantaje pentru construirea mai bună a componentelor COM.

∗ Îmbunătăţirea tipului de librării vă asigură că toate componentele Visual FoxPro funcţionează bine cu alte aplicaţii.

∗ Suport pentru construirea componentelor care sunt utilizate în aplicaţiile Web oferindu-le scalabilitate.

∗ Suport integral pentru Microsoft Transaction Server face ca administrarea şi scalabilitatea componentelor Visual FoxPro să fie uşoară.

Aplicaţiile componente de bază construite utilizatoare ale codului de lucru Windows DNA constă în nivele multiple, fiecare prevăzând un serviciu, faţa finală îmbunătăţind interfaţa utilizator. Sertarele (nivelurile) de mijloc prevăd serviciile de afaceri şi manevrările manuale cum ar fi, găsire date, manipulare, validare şi impunere reguli de afacere. Sertarul (nivelul) final este acolo unde datele sunt rezidente (stocate). The Component Object Model (COM) (Componentele model obiect) activează obiecte din diverse nivele (sertare) de a discuta cu oricare altele.

Cu un limbaj de date central, orientat-obiect şi instrumente cum ar fi vizualizările izolate (îndepărtate) pentru uşurinţa integrării a datelor izolate, Visual FoxPro 6.0 este un ideal instrument pentru construirea componentelor COM de date-concentrate. Componentele pot fi solicitate (apelate) într-o largă varietate al feţelor finale şi poate conversa cu amândouă bazele de date FoxPro şi SQL, utilizând de altfel ODBC sau ADO (Microsoft ActiveX Data Objects).

Dezvoltatorii construiesc componente care reutilizează codul existent. O componentă COM al Visual FoxPro care lucrează cu date pot utiliza acelaşi cod ca o aplicaţie de bază de sine stătătoare a Visual FoxPro care lucrează cu aceleaşi date.

Existenţa aplicaţiilor de bază FoxPro care nu au fost complet rescrise pentru a migra către aplicaţiile componente de bază.

Tipuri de librării îmbunătăţite

Tipurile de librării conţin informaţii despre proprietăţile şi metodele componentelor COM. Când o componentă COM este construită, un tip de librărie este de asemenea creată. Tipurile de librării sunt extrem de folositoare la fel ca în următoarele trei exemple ilustrate:

∗ Trăsăturile bilanţului complet în Visual Basic pentru realizarea aplicaţiilor a unei componente ale unei categorii de librărie. Bilanţul complet afişează automat o listă desfăşurată despre proprietăţile componentelor şi metodele când utilizatorul tastează numele componentelor urmat de o perioadă.

∗ Visual J++ are abilitatea de a importa componente COM în cod Java. Visual J++ este structurat pe tipuri de librării pentru a realiza aceasta.

∗ Browser-ul (căutătorul) Obiect în Visual Basic pentru aplicaţii deţin o cale uşoară de a cerceta proprietăţile şi metodele unei componente. Informaţiile

Traducere de Frumuzache Florin8

Page 9: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

9______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

afişate sunt citite din tipul (categoria) de librărie.Categoriile de librării din Visual FoxPro 5.0 nu conţin informaţii

complete, care împiedică uşurinţa în utilizare a scenariilor listate mai sus. Visual FoxPro 6.0 creează categorii de librării complete şi precise.

Construirea de aplicaţii Web

Componentele COM ale Visual FoxPro pot fi utilizate ca parte integrantă a aplicaţiilor de bază Web. Într-o aplicaţie tipică Web, browser-ul, ca răspuns al acţiunilor utilizatorului, solicită o cerere de la serverul Web. Atunci serverul Web face un apel la componentele COM, care vor găsi datele tipice (standard) şi vor crea formatul HTML în aer bazat pe aceste date. Apoi serverul Web trece Formatul HTML înapoi în browser.

Scalabilitatea este o particularitate importantă în aplicaţiile Web, unde serverul de încărcare poate fi imprevizibil. Zece utilizatori pot avea ca ţintă site-ul Web un minut şi 100 următorul minut. Serverul de informaţie Internet 4.0 (Internet Information Server 4.0) (IIS) şi componentele COM ale Visual FoxPro 6.0 pot lua avans faţă de Microsoft Transaction Server (serverul de transfer Microsoft) pentru a obţine uşurinţa scalabilităţii.

IIS poate conversa cu componentele COM în două moduri primare: cu Microsoft Active Server Pages (serverul Microsoft de pagini active) sau de asemenea cu Internet Server API (ISAPI).

Serverul de pagini active

Serverul de pagini active constă din scripturi (Visual Basic, Scripting Edition sau Microsoft JScriptTM ) care rulează pe IIS şi construiesc dinamic HTML care apoi se întorc la browser. Browserul invocă Active Server Page prin trimiterea unui URL care face referinţă la o filă ASP la IIS. Apoi IIS rulează scriptul într-o filă ASP, şi rezultatele sunt trimise la browser. Active Server Pages foloseşte tipic ADO (ActiveX Data Objects) (datele obiect active) pentru a regăsi datele.

Pot folosi driverul (coordonatorul) ODBC din Visual FoxPro pentru a rula transformarea din datele FoxPro.

Active Server Pages pot de asemenea apela componente COM particulare pentru a găsi datele şi construi HTML. De altfel acest proces poate fi mult mai complex decât utilizând doar ADO şi scripturile Visual Basic, Scripting Edition şi JScript, nu sunt atât de solide sau de puternice cum ar fi trăsăturile complete ale limbajelor aflate în Visual FoxPro sau Visual Basic.

Construirea unei componente COM particularizează pentru a implementa regulile de afaceri şi de a manevra transformarea şi manipularea de date permite dezvoltatorilor de a scrie rutine mai complexe şi să reutilizeze codurile existente de-a lungul aplicaţiilor. Uşurinţa sarcinii de migrare a aplicaţiilor existente către Web şi uşurinţa întreţinerii aplicaţiilor dezvoltate.

Traducere de Frumuzache Florin9

Page 10: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

10______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

ISAPI Fox

Visual FoxPro navighează cu librăriile API de pe serverele FoxPro Internet Server API (FoxISAPI), care activează IIS de a conversa direct cu componentele COM ale Visual FoxPro. Aceste componente pot găsi şi manipula date, şi le pot combina cu o filă HTML pentru a produce pagini HTML dinamic generate care se întorc către browser.

Cu această abordare, browserul face o cerere la serverul Web, care apoi apelează direct componenta COM Visual FoxPro, într-o oarecare măsură, apoi va merge către Active Server Pages. Toate aplicaţiile logice sunt conţinute în componentă. Componenta manevrează toate manipulările de date şi întoarce HTML către serverul Web, care trec apoi înapoi către browser.

Librăriile FoxISAPI permit unirea de componente multiple COM în Visual FoxPro permiţând o impresionantă scalabilitate. În plus, librăriile FoxISAPI pot fi administrate cu Microsoft Transaction Server. Librăriile FoxISAPI au fost îmbunătăţite în Visual FoxPro 6.0 pentru a permite performanţe mai bune şi de asemenea de a furniza suport pentru Internet Information Server 4.0.

Suport Microsoft Transaction Server

Microsoft Transaction Server combină flexibilitatea şi costul redus al aplicaţiilor desktop cu critica misiune de procesare a tranzacţiei trăsăturilor (caracteristicilor) normale găsite în sistemele cadru performante. Transaction Server este o componentă de bază a sistemului de procesare a tranzacţiei pentru dezvoltarea, desfăşurarea şi administrarea de înaltă performanţă, scalabil şi solid întreprins, cu aplicaţii server internet şi intranet. Transaction Server defineşte modele de programare a aplicaţiei pentru dezvoltarea distribuită a aplicaţiilor componente de bază. De asemenea prevede o structură de rulare timp pentru dezvoltarea şi administrarea acestor aplicaţii. Dezvoltatorii de aplicaţii care cu adevărat au nevoie de aceste servicii pentru a face aplicaţii care cu adevărat au nevoie de aceste servicii pentru a face aplicaţiile lor scalabile şi solide se pot concentra în rezolvarea problemelor lor de afaceri într-o oarecare măsură apoi în dezvoltarea infrastructurii sistem.

Traducere de Frumuzache Florin10

Page 11: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

11______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Microsoft Transaction Server permite scalabilitatea aplicaţiilor prin menţinerea unui centru de rulare la începutul componentelor. Când un utilizator solicită serviciile rafturilor de mijloc a serverului, Transaction Server va satisface această solicitare cu unul din exemplele de la centru. Când utilizatorul a terminat de utilizat componentele, acestea devin disponibile altor utilizatori. Amândouă aceste activităţi se produc automat fără solicitare de cod.

Pentru ca Transaction Server să creeze un centru de rulare a exemplelor, componentele COM trebuie să suporte un fir model de cameră. Componentele COM ale Visual FoxPro 6.0 sunt camere model cu suport integral pentru Transaction Server. Dezvoltatorii pot construi componente din zona de mijloc de tip COM cu Visual FoxPro 6.0 şi le poate scala la sute de utilizatori şi mai mult.

Orice obiect Transaction Server (tranzacţie reţea) are un obiect context care conţine informaţii despre mediul de execuţie al obiectului inclusiv informaţii de securitate şi tranzacţie. Este de asemenea utilizat de o componentă pentru a comunica cu Transaction Server (reţeaua de tranzacţie). Odată ce a fost obţinută o referinţă la ccontextul unui obiect, componenta poate utiliza procedura SetComplete (alegere completă) a contextului obiect pentru a indica că a funcţionat în totalitate cu succes, sau poate utiliza metoda SetAbort (renunţare alegere) pentru a indica că nu a funcţionat cu succes. Ambele metode de altfel spun reţelei de tranzacţionare să elibereze obiectul pentru ca alţii să îl poată accesa. Dacă o componentă participă la o tranzacţie, SetComplete (alegere completă) spune reţelei de tranzacţionare de a efectua tranzacţia, în timp ce SetAbort (renunţare alegere) spune reţelei de tranzacţionare să se întoarcă înapoi.

Următorul cod este luat de la o componentă care este apelată când un particular depozitează sau scoate bani dintr-un cont al unei bănci. Doi parametri sunt solicitaţi: Nr. cont (nAccount No) care conţine numărul contului şi valoarea (nAmount No) care urmează a fi tranzacţionat. Codul dă întâi referinţe despre contextul obiect şi apoi conectează la reţeaua SQL pentru a efectua depunerea sau scoaterea. Apoi codul va verifica balanţa curentă. Dacă este negativă tranzacţia este respinsă.

Traducere de Frumuzache Florin11

Page 12: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

12______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

* Get the object contextoMTX = CreateObject("mtxas.appserver.1")oContext = oMTX.GetObjectContext()* Connect to SQL Server using a database connectionnHandle = SQLConnect("cnMTXSamples")* update the balancecSQL = "UPDATE Account SET Balance = Balance + $" + ;

AllTrim(Str(nAmount, 10, 2)) + ; " WHERE AccountNo = " + AllTrim(Str(nAccountNo))

nRet = SQLExec(nHandle, cSQL)* get resulting balance which may have been further * updated via triggerscSQL = "SELECT Balance FROM Account " + ;

"WHERE AccountNo = " + AllTrim(Str(nAccountNo))nRet = SQLExec(nHandle, cSQL, 'c_balance')* check if account is overdrawnIf nBalance < 0 Then cResult = "Error: Account " + AllTrim(Str(nAccountNo)) + ; " would be overdrawn (" + AllTrim(Str(nBalance)) + ")." oContext.SetAbort() Return -1EndIf* Disconnect from SQL Server SQLDisconn(nHandle)* Everything worked so commit the transactionoContext.SetComplete()

Uşor de învăţat şi utilizat

Visual FoxPro este o aplicaţie extrem de puternică de dezvoltare instrumente. Este data-centrat, limbajul orientat obiect oferă dezvoltatorilor un set foarte robust de instrumente. Programarea orientată obiect permite un grad înalt de reutilizare şi soliditate de-a lungul aplicaţiilor. Totuşi, mulţi dezvoltatori găsesc că această mişcare de la codul procedural la programarea orientată-obiect este un pas lin de învăţare.

Visual FoxPro 6.0 micşorează această curbură în a învăţa şi simplifică programarea prin prevederea unui set preconstruit de categorii de librării pe care dezvoltatorii le pot utiliza pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea aplicaţiilor. Noul Application Wizard (vrăjitor al aplicaţiilor) foloseşte aceste categorii pentru a crea un cadru complet orientat-obiect pentru a construi soluţii de baze de date. Noua aplicaţie constructor (Application Builder) este folosită pentru a adăuga forme şi rapoarte la aplicaţii care folosesc acest cadru. În final, noul şi frumosul vrăjitor simplifică procesul general de dezvoltare.

Categoriile de bază ale Visual FoxPro

Permiterea reutilizării de programe orientate obiect pot reduce foarte mult

Traducere de Frumuzache Florin12

Page 13: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

13______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

timpul de dezvoltare deoarece categoriile pot fi utilizate în locuri multiple în interiorul şi de-a lungul aplicaţiilor. Cheia de a atinge această eficienţă sălăşluieşte în a construi unui album de colecţie a categoriilor de librării – când funcţionalitatea este necesară, o proiectare, categoriile scrise şi testate sunt disponibile. Crearea unei astfel de colecţii poate fi dificilă. Încercarea iniţială de la noii dezvoltatori de Visual FoxPro oferă rezultate în categoriile de librării care necesită dezvoltare. Şi dacă categoriile de librării trebuie rescrise după fiecare utilizare, avantajele reutilizării sunt pierdute.

Visual FoxPro 6.0 navighează cu Visual FoxPro Foundation Classes (categorii de bază Visual FoxPro), peste 100 preconstruite, categoriile reutilizabile dezvoltate pot fi uşor adăugate la aplicaţii. Foundation Classes (categoriile de bază) deţine o funcţionalitate îmbunătăţită cum ar fi transferul de date, căutarea, legături şi multe altele. Deoarece aceste categorii preconstruite acoperă funcţii necesare în multe sau toate aplicaţiile, dezvoltatorii vor realiza economii mari de timp.

Dezvoltatorii pot utiliza aceste categorii aşa cum sunt sau ca subcategorii ale lor pentru adăugarea sau modificarea funcţionalităţii. În plus, codul sursă pentru categoriile de bază este inclus deci dezvoltatorii pot schimba baza purtătoare ale oricărei categorii.

Aplicaţia cadru orientată obiect

O aplicaţie cadru orientată-obiect constă dintr-un set generic de categorii care formează inima, sau baza unei aplicaţii. Avantajul unei aplicaţii cadru este aceea că dezvoltatorii nu mai au nevoie să rescrie acest cod central de fiecare dată de câte ori construiesc o aplicaţie. Şi în timp ce cadrul este un set de categorii, poate deveni o subcategorie pentru a prevedea la o aplicaţie o funcţionalitate specifică.

Creând un cadru de aplicaţie cu trăsătură plină, solidă, bine proiectată, şi bine codată, poate fi o schimbare intimidantă, în special pentru dezvoltatorii care sunt noi în Visual FoxPro. Prin urmare, dezvoltatorii sunt adesea lipsiţi de beneficiile programării orientate-obiect. Ei pot utiliza programarea orientată-obiect într-o aplicaţie, dar aplicaţia în sine nu este orientată-obiect în totalitate.

Visual FoxPro 6.0 navighează cu un cadru de aplicaţie de bază care face parte din categoria de bază a Visual FoxPro. Dezvoltatorii pot utiliza cadrul aşa cum este sau îl pot modifica după cum doresc. Cadrul include un program meniu, care porneşte aplicaţia, un meniu propriu, şi o aplicaţie obiect care controlează aplicaţia şi este răspunzătoare pentru administrarea meniului formei, raportului şi datelor.

Vrăjitorul aplicaţiei

Vrăjitorul aplicaţiei a fost rescris pentru utilizarea cadrului aplicaţiei implicite. Vrăjitorul aplicaţiei va construi o aplicaţie schelet orientată-obiect în întregime, constând dintr-un program propriu şi un meniu propriu. Dezvoltatorii

Traducere de Frumuzache Florin13

Page 14: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

14______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

pot apoi adăuga date, forme, rapoarte şi evidenţiere care îmbunătăţeşte trăsăturile aplicaţiei.

Vrăjitorul aplicaţiei garantează că dezvoltatorii recepţionează beneficiile (avantajele) noului cadru al aplicaţiei, chiar dacă nu sunt specialişti în programarea orientată-obiect. Dezvoltatorii experimentaţi pot modifica sau extinde cadrul aplicaţiei. În plus aplicaţiile construite cu cadru aplicaţie este un instrument excelent pentru învăţarea tehnicii de programare a orientării-obiect.

Constructor de aplicaţie

Constructorul aplicaţiei prevede o cale uşoară de a adăuga date, forme şi rapoarte la un proiect care se bazează pe un nou cadru de aplicaţie. Forme şi rapoarte trebuie „agăţate” în acest cadru deoarece, rutinele din cadru le apelează. Constructorul de aplicaţii înţelege cum să adauge elementele proiectului la proiecte care sunt bazate pe cadrele de bază.

Coloana de date a constructorului de aplicaţii poate fi folosit de a genera automat noi forme şi rapoarte şi de a le adăuga la proiect. Simplu, selectaţi unul sau mai multe tabele şi apoi verificaţi dacă s-au creat forme, rapoarte, sau amândouă. Alegeţi generare (Generate) pentru a apela automat vrăjitorul de a construi forme şi rapoarte.

Coloana generală (General) şi credit (Credits) a constructorului de aplicaţii poate fi folosit de a specifica informaţii generale despre proiect cum ar fi numele aplicaţiei şi compania care a dezvoltat-o. Coloana de forme şi rapoarte este folosită să adauge forme şi rapoarte existente aplicaţiei.

Combinarea cadrului aplicaţiei, vrăjitorului aplicaţiei şi constructorului aplicaţiei în Visual FoxPro 6,0 îl face a fi uşor pentru toţi dezvoltatorii, de la începători până la experţi, să realizeze de avantajele programării orientate-obiect.

Un nou vrăjitor îmbunătăţit

Visual FoxPro 6.0 navighează cu mai mult decât 20 de vrăjitori, care automatizează sarcini uşoare şi complexe. Au fost făcute îmbunătăţiri la vrăjitorii

Traducere de Frumuzache Florin14

Page 15: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

15______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

existenţi care aduc o mai mare funcţionalitate şi mai multe variante pentru crearea de elemente ale aplicaţiei cum ar fi forme şi rapoarte. Ca adaos sunt noi vrăjitori pentru crearea bazelor de date şi a datelor publicitare pe Web.

Vrăjitorul bazei de date

Vrăjitorul bazei de date foloseşte modele pentru acrea baze de date şi tabele. Dezvoltatorii pot alege din atâtea modele cum ar fi contacte, timp şi limbă, ordin de intrare şi cheltuieli şi apoi crearea unei baze de date complete din modele. Vrăjitorul ajută dezvoltatorul să selecteze cheia primară pentru fiecare tabelă, să aleagă ce index să includă pentru a mări viteza şi să determine relaţiile dintre tabele. Vrăjitorul poate de asemenea popula tabelele cu date simple.

Vrăjitorul aplicaţiilor Web

Vrăjitorul aplicaţiilor Web generează o filă HTML creată din înregistrări într-o sursă de date specificată de utilizator.

După selectarea sursei de date, câmpurile de afişat şi ordinea de sortare, vrăjitorul solicită o alegere a câtorva date diferite de ieşire şi stiluri vizuale care determină cum va arăta pagina finalizată. Utilizatorul poate previzualiza variante de ieşire şi stiluri şi apoi poate genera şi salva pagina HTML.

Inclusă în datele de ieşire expunerea „Statică” care lucrează cu orice navigator şi expunerea „Tabular” (Tabel) care utilizează datele Internet Explorer 4.0, sau mai noi, în legătură cu Controlul Datelor Tabelare vrăjitorul aplicaţiilor Web are o arhitectură deschisă care permite dezvoltatorilor să adauge expuneri şi stiluri. Daci dacă dezvoltatorii creează expuneri de date care utilizează Paginile Active de Server (Active Server Page) sau serviciul de date izolat (Remote Data Services) al ADO (ActiveX Data Objects) datele obiect ale ActiveX sau un stil vizual care utilizează XML, acestea pot fi uşor adăugate la vrăjitor pentru o utilizare în viitor.

Mediu de dezvoltare mai productiv

Traducere de Frumuzache Florin15

Page 16: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

16______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Dezvoltatorii vor găsi că setul de instrumente mărit din Visual FoxPro 6.0 îi prevede cu medii de dezvoltare care sunt mult mai productive şi extinse decât înainte.

Pregătit pentru anul 2000

Visual FoxPro 6.0 a fost prevăzut cu suport de date mult mai bun pentru anul 2000. Aceasta este extrem de important pentru o aplicaţie bază de date care întotdeauna permite manevrarea de date.

Problema fundamentală a anului 2000 este creată printr-o convenţie de a nu fi necesar de a specifica toţi patru digiţi ai anului. De exemplu consideraţi următorul cod:

dBirthDate = {10/11/12}

Ce reprezintă aceasta? Este octombrie 11,1912 sau este octombrie 11,2012? Sau este noiembrie, 10,1912, noiembrie, 12,1910 sau noiembrie, 11,2012? Deoarece aceste date constante sunt neclare, aplicaţiei îi rămâne sarcina de a face evaluarea cea mai bună pe care o poate. Această ambiguitate poate introduce erori în existentul cod al Visual FoxPro orice constante de dată şi timp sau expresie este compilată sau evaluată în timpul rulării, ca şi cum ar fi un raport şi un obiect expresie. Dacă o aplicaţie care conţine codul precedent este scrisă în Statele Unite în anul 1999, dar este recompilată în Italia 2000, conţinutul aplicaţiei se poate schimba deoarece conţinutul datelor se modifică.

Pentru a rezolva această problemă, un format strict de date este disponibil acum în Visual FoxPro 6.0. Datele stricte întotdeauna evaluează aceeaşi Dată sau Timp Calendaristic ca valoare care va arăta ca şi setările datei din computer. Formatul strict de date este:

^yyyy-mm-dd[,][hh[:mm[:ss]][a| p]]

Caracterul ^ (Căciuliţă) indică formatul strict de date şi motivează ca Data şi Timpul Calendaristic să fie interpretat ca un format consistent YMD. Daci dacă codul precedent a fost rescris după cum urmează, va reprezenta permanent aceeaşi dată Octombrie, 11, 1912.

dirthDate = {̂ 1912/10/11}

Coloana General (generală) a casetei de dialog Options (opţiuni) include o casetă listă derulantă în concordanţă cu anul 2000 care poate fi utilizată de a forţa compatibilitatea constantelor dată şi şiruri de date. Setarea a Strict Date Level (nivel strict al datei) la 1 solicită ca toate constantele dată şi dată timp să fie într-un format strict de date. Orice constantă dată sau dată timp care nu este într-un format

Traducere de Frumuzache Florin16

Page 17: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

17______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

strict sau este evaluat ca o valoare invalidă va genera o eroare, în timpul compilării sau a rulării în timp. Deci un program sau o metodă care setează variabila dBirthDate (dată de naştere) ca o dată ambiguă nu va fi compilată.

Figura 4: Setare opţiuni Strict Date Level (nivel strict al datei) de a forţa automat compatibilitatea cu anul 2000 a codului.

Documente active (Active Documents)

Un document activ este bazat pe Windows, ca aplicaţie non-HTML încastrată într-un navigator (browser). Prevede o cale de acces funcţional al acestei aplicaţii din interiorul interfeţei unui navigator (browser). Documentele active ale Visual FoxPro 6.0 pot fi constituite dintr-o singură formă sau întreaga aplicaţie. Aplicaţiile document activ ale Visual FoxPro pot rula forme şi rapoarte, rulează coduri şi manipulează date, dar au avantajul de a adăuga în timpul rulării într-un container document activ, cum ar fi Internet Explorer.

Documentele active prevăd un pas evoluat de la aplicaţiile client pure ale Visual FoxPro la aplicaţiile care utilizează o interfaţă client bazată pe HTML. Au prevăzut o cale uşoară de a migra aplicaţiile existente către Web şi să aducă funcţionalitatea lui Visual FoxPro în navigator (browser).

Documentele active de asemenea sunt prevăzute cu un mecanism uşor de actualizare a aplicaţiilor. Când un document activ este actualizat, utilizatorul accesează ultima versiune automat data următoare când navighează.

Utilizând un document activ folosind scripturi necesită ascunderea codurilor de utilizator. În contrast, când utilizatorul introduce informaţia într-o formă într-o pagină HTML care foloseşte Visual Basic, Scripting Edition sau JScript pentru validarea intrărilor, ei pot uşor să vizualizeze codul sursă de pe acea pagină şi să vadă regulile folosite de a valida datele.

Traducere de Frumuzache Florin17

Page 18: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

18______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Figura 5: Rularea unui document activ în Internet Explorer este o excelentă cale de a migra aplicaţiile existente către Web.

Un document activ fantomă, cum ar fi Microsoft Internet Explorer, comunică cu Active Document (Document activ) al Visual FoxPro ca un obiect ActiveDoc, care este în ultima instanţă o nouă clasă de bază ActiveDoc. Codul eveniment conţine în obiectul ActiveDoc controale a ceea ce se întâmplă când diverse evenimente au loc. De exemplu, următorul cod în evenimentul de rulare a unui obiect ActiveDoc cauzează apariţia unei forme când utilizatorul navighează prin documentul activ (Active Document)

Do Form customerRead Events

Următorul cod în evenimentul obiect ActiveDoc din containerul realizat va cauza ca forma să plece când utilizatorul navighează de-a lungul documentului activ (Active Document).

Clear Events

Componenţa Galeriei De-a lungul timpului, dezvoltatorii pot acumula librării largi de categorii

reutilizabile. Ei pot crea câteva proprii şi pot dezvolta multe altele. Şi mai mult de 100 de categorii reutilizabile navighează cu Visual FoxPro 6.0.

Gestionarea de categorii poate fi frustantă şi consumatoare de timp. Categoriile pot fi stocate în file clasă de librării care pot conţine categorii multiple. Ele pot fi stocate în computerul dezvoltatorului sau pe un alt dispozitiv de stocare

Traducere de Frumuzache Florin18

Page 19: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

19______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

din reţeaua de network. Unele categorii sunt utilizate des în timp ce altele sunt utilizate ocazional.

Componenţa Galeriei simplifică dramatic administrarea claselor de librării prin prevederea unui drum vizibil de organizare şi folosire categorii. Dezvoltatorii pot organiza clasele de librării în grupuri numite cataloage. Aceste cataloage fac foarte uşoară categorisirea, localizarea şi utilizarea categoriilor în aplicaţia dezvoltată. Componentele galeriei lucrează cu câteva cataloage de bază care acoperă aria de bază a funcţionalităţii. Mai lucrează cu un catalog de la Categoriile fundamentale ale Visual FoxPro. Şi de asemenea, dezvoltatorii pot crea propriile lor cataloage şi să adauge categorii şi alte componente la ele.

Componentele pot fi trase din componenţa galeriei şi plasate pe suprafaţa de lucru a unui proiect sau formă. Ele pot fi adăugate şi din scurtăturile meniurilor. De exemplu, un catalog din componenţa galeriei poate stoca o varietate de butoane dată de navigare. Când un set particular de butoane este necesar pentru o formă, mai degrabă decât căutarea pe disc sau în reţea un dezvoltator poate localiza categoria necesară în componenţa galeriei şi apoi să o adaugă direct formei.

Figura 6: Folosiţi Component Gallery (componenţa galeriei) pentru a organiza clase de librării şi de a face localizarea categoriilor mai uşor ca niciodată. Odată ce a-ţi localizat categoria pe care o doriţi o puteţi uşor adăuga unei forme sau unui proiect.

Protecţie profil

Pentru a testa un cod şi performanţa unei aplicaţii opţiunea de activare a protecţiei (introdusă în Visual FoxPro 5.0) creează o filă de activare de tip text cu extensie .log cu informaţia despre liniile de cod aşa cum au fost executate. Informaţia din activare log include şi linia de cod, locaţia şi viteza de executare. Dar deoarece fila log în versiunea 5.0 conţine doar linii de date, dezvoltatorii au creat propria lor aplicaţie de a citi şi afişa ce este util (folositor).

În Visual FoxPro 6.0, protecţia profilului analizează performanţa liniilor

Traducere de Frumuzache Florin19

Page 20: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

20______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

de date şi prezintă informaţii despre ce linie de cod rulează şi cât de lung este, într-o formă care poate fi revăzută uşor. Dezvoltatorii pot testa validitatea planului lor de testat prin verificarea cărei linii de cod este în execuţie. Ei pot de asemenea perfecta „profilarea” să determine sugrumarea şi alte probleme de performanţă din codul lor. Dezvoltatorii pot construi aplicaţii şi componente care pot rula nu numai rapid, dar sunt şi bine testate.

Figura 7: Găsirea gâtuirii performanţei prin utilizarea „Coverage Profiler” pentru a vedea cât de mult îi ia unei linii de a rula.

Coverage Profiler (Protecţie Profil) constă din două panouri într-o fereastră, obiecte şi file sursă afişate în panoul de sus (Deasupra) şi codul pentru obiectul sau fila sursă selectată în panoul de dedesubt. În modul protecţie, panoul de jos arată fiecare linie de cod şi include un marcator (semn) de a indica ce anume a sau nu a rulat din linia de cod. În modul profil panoul de jos arată fiecare linie de cod şi timpul care a rulat, cât timp i-a luat să execute primul timp, şi media timpului care i-a luat pentru execuţie. Utilizatorii pot deschide în timpul modul de a vedea altă vedere.

OLE – tragere şi plasare

Abilitatea de a împărţi date între aplicaţii contribuie semnificativ la uşurinţa în utilizare a platformelor Windows. De exemplu, date de la Microsoft Excel pot fi adăugate într-un raport în Microsoft Word prin marcarea celulelor şi mutarea lor în Word folosind operaţiunea de tragere şi plasare. Foaia de calcul poate de asemenea să fie trasă din Windows Explorer în Word. Ambele dintre aceste acţiuni inserează foaia de calcul într-un document raport. Prin dublu click pe foaia de calcul în Word lansează Excel-ul, unde datele pot fi editate ca şi cum ar fi în format nativ.

Visual FoxPro 6.0 acum prevede aceleaşi avantaje OLE tragere şi plasare pentru dezvoltatorii care folosesc Visual FoxPro. De exemplu, text din Microsoft

Traducere de Frumuzache Florin20

Page 21: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

21______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Word poate fi mutat într-o regiune de editare text dintr-o formă Visual FoxPro.Suportul proiect-timp pentru OLE tragere şi plasare în Visual FoxPro

face aplicaţiile dezvoltate mai rapide decât înainte. De exemplu, plasând o filă în administratorul proiectului se adaugă fila proiectului, dacă plasăm o tabelă în proiectul unei baze de date se adaugă tabela la curenta bază de date. În adiţie, textul poate fi uşor mutat sau copiat din alte aplicaţii, cum ar fi Word, în fereastra Command şi în editoarele text ale Visual FoxPro.

Metode de acces şi repartizare

Visual FoxPro a fost prevăzut cu suport pentru metodele Access (acces) şi Assign (repartizare) care execută codul când valoarea unei proprietăţi a fost modificată, sau când utilizatorul aşteaptă să se schimbe valoarea proprietăţii. Aceste trăsături permit dezvoltatorilor să exercite un mai mare control al acţiunilor utilizatorilor. Codul în metoda Access este executat când un utilizator citeşte valoarea unei proprietăţi. Codul metodei Assign este executat când utilizatorul încearcă să schimbe valoarea proprietăţii.

Figura 8: Utilizarea metodelor Access şi Assign de a rula codul când proprietatea este citită sau schimbată.

Metodele Access şi Assign activează validarea de cod pentru proprietăţi , pentru a fi parte a unei definiri de categorii. De exemplu, următorul cod foloseşte DEFINE CLASS (defineşte categoria) pentru a crea o categorie particularizată numită Customer. Doi utilizatori definesc proprietăţile create pentru o categorie particulară: CreditLimit (limită credit) şi Password (parolă). O metodă de Access (acces) pentru Password (parolă) este creat cu prima exprimare Procedure (procedură). Când valoarea proprietăţii Password (parolă) este introdusă, codul din metoda Access este executat. Acest cod verifică să vadă dacă proprietatea este protejată. Dacă este (proprietatea ascunsă Password Protect (protejare prin parolă) va fi setată ca adevărată ), utilizatorul nu va fi abilitat de a vedea parola.

O metodă Assign pentru CreditLimit (limită credit) este de asemenea creată, din nou cu exprimarea Procedure (procedură). Acest cod este folosit pentru a valida creditul limită. Când o apelare este făcută pentru modificarea valorii proprietăţii, codul din procedură verifică dacă creditul limită nu depăşeşte $ 2.500. Dacă utilizatorul încearcă să seteze creditul limită la mai mult decât valoarea stabilită, un mesaj de eroare se întoarce şi creditul limită este setat la valoarea maximă $ 2.500.

Traducere de Frumuzache Florin21

Page 22: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

22______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Define Class customer As custom CreditLimit = 0 Password = "secret" Hidden PasswordProtect PasswordProtect = .T.

Procedure Password_Access If This.PasswordProtect Return "The password is a secret." Else Return This.Password EndIfEndProcProcedure CreditLimit_Assign() LParameters nLimit If nLimit > 5000 This.CreditLimit = 2500 MessageBox("Credit limit can't be more than $2500!") Else This.CreditLimit = nLimit EndIf Return This.CreditLimit EndProcEndDefine

Codul metodelor Access şi Assign este parte a definiţiei unei categorii particulare şi va rula ori de câte ori această proprietate este folosită în cod. Dezvoltatorul nu trebuie să-şi amintească să scrie codul pentru a valida limita creditului – aceasta se întâmplă automat. Dacă creditul limită maxim se schimbă, modificarea va trebui făcută numai în codul metodei Assign. Apoi va avea efect ori de câte ori proprietatea CreditLimit se va afla în uz (va fi folosită).

Proiecte cârlig (agăţate, anexate, ataşate)

În versiunea anterioară a Visual FoxPro, singurul acces la proiecte erau prin directa manipulare a filei de proiect (proiectele sunt stocate în file cu extensia .pjx, care sunt tabele). Dezvoltatorii care vor să construiască instrumente pentru a extinde trăsăturile Project Manager (administrator proiect) trebuie să acceseze şi să modifice aceste tabele manual. În plus, nu sunt proiecte-nivel al evenimentelor pe care utilizatorii le pot folosi de a face acţiuni când o filă este adăugată sau mutată dintr-un proiect.

Pentru a da acces programat la Project Manager (administrare proiect) şi pentru a crea evenimente nivel-proiect cu ce cod va fi ataşat (anexat) Visual FoxPro 6.0 a adăugat proiectele cârlig (ataşate). Un proiect cârlig este o simplă categorie de bază ascunsă (non vizuală) a Visual FoxPro, care este asociat de către dezvoltatori la un proiect. Dezvoltatorii pot crea propriile lor categorii de proiecte ataşate prin subcategorisire ca fiind categorie de proiect cârlig (ataşat) de bază. Categoriile sau subcategoriile de proiecte cârlig (ataşate) de bază pot fi utilizate

Traducere de Frumuzache Florin22

Page 23: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

23______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

când creaţi noi proiecte care pot fi setate din coloana Projects (proiecte) din caseta de dialog Options (opţiuni).

Figura 9: Utilizaţi caseta de dialog Options (opţiuni) pentru a specifica proiectul cârlig (ataşat) pentru a fi utilizat data viitoare la un nou proiect creat.

Dezvoltatorii pot anexa (ataşa) coduri la evenimente în categoria Project Hook (Proiecte cârlig sau ataşate). Acest cod este generat ori de câte ori are loc un eveniment din proiect. Evenimentele din proiect includ adăugarea, mutarea şi rularea filelor, la fel cum ai construit proiectul sau utilizând OLE tragere şi plasare pentru a adăuga file la proiect. Ori de câte ori un proiect este deschis, asocierea proiectelor ataşate este instantanee şi când are loc un eveniment, codul asociat va rula.

Proiectele ataşate dau dezvoltatorilor abilitatea de a lua avantaje faţă de sau controlul pentru a trimite o notificare e-mail (mesaj) sau adăugarea la o filă log când filele sunt adăugate sau mutate într-un proiect. Deoarece proiectul utilizează proiecte ataşate acest cod rulează automat ori de câte ori o acţiune apropiată are loc. Dezvoltatorii nu trebuie să-şi amintească să treacă în fila log acţiunile.

Ca un alt exemplu, codul într-un proiect ataşat are legături cu evenimentele din proiectele de tip OLE tragere şi plasare şi vor fi apelate ori de câte ori OLE tragere şi plasare este folosit să adauge o filă la proiect. Acest cod poate determina tipul de filă şi să lanseze vrăjitorul corespunzător.

Dezvoltarea aplicaţiilor avansate.

Arhitectura aplicaţiilor Windows distribuite pe Internet

În scopul de a întâmpina necesităţile întreprinzătorilor de dezvoltare, Microsoft a introdus Windows Distributed InterNet Applications (DNA) framework (cadrele de lucru ale aplicaţiilor Windows distribuite pe Internet). Utilizând cadrul de lucru DNA, particularii pot construi aplicaţii de afaceri scalabile, multiraft care pot fi distribuite pe orice reţea, prevăzute cu acces la diverse surse de date la diferite platforme, şi pot fi liber accesate de orice platformă de pe un computer-client. Ca răsplată, Visual Studio, ediţia avansată este o suită de instrumente dezvoltate completă pentru acoperirea tuturor aspectelor aplicaţiilor de bază avansate dezvoltate cu cadrul de lucru DNA.

Traducere de Frumuzache Florin23

Page 24: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

24______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Figura 10: Visual Studio este o suită completă de instrumente dezvoltată pentru construirea aplicaţiilor avansate pentru cadrul de lucru Windows DNA. Windows DNA permite societăţilor de a dezvolta aplicaţii pentru platforme de trecere care pot accesa surse de date în orice reţea sau Server instalat incluzând Windows NT, Unix şi SNA – sisteme de bază.

Visual Studio, Ediţie avansată

Prin achiziţionarea Visual Studio, Ediţie avansată dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro 6.0 primesc importante noutăţi de trăsături avansate, dezvoltate pentru construirea aplicaţiilor Windows DNA. Aceste trăsături, integrate direct în mediul de dezvoltare Visual Basic 6.0, include:

☞ Suport de baze de date avansat, incluzând instrumente avansate ale bazei de date Visual (Enterprise Visual Database Tools) pentru schiţe şi proiecte de proceduri de stocare în Oracle şi servere cu baze de date SQL. O versiune dezvoltată de server SQL 6.5; şi o versiune dezvoltată de Server SNA 4.0 cu conectivitate la baze de date VSAM şi DB/2 cu cadre AS400 şi IBM.

☞ Ciclu de viaţă sporit de productivitate, incluzând Microsoft Visual Modeler 2.0 (modelatorul Microsoft Visual versiunea 2.0) pentru aplicaţii proiect multiraft (multinivel) de bază în limbajul universal de modelare (Universal Modeling Language UML); de asemenea un Visual Studio Analyzer (Analizatorul Visual Studio) pentru performanţa profilării şi analizei aplicaţiilor multiraft

☞ Suport de dezvoltare de echipă, inclusiv un sistem de dezvoltare de echipă de bază pentru Web, un control sistem al cadrului sursă Visual SourceSafe 6.0, Microsoft Repository (repoziţionator Microsoft) şi un Visual Component Manager 2.0 (administrator de componente Visual versiunea 2.0) pentru organizarea şi poziţionarea componentelor de afaceri reutilizabile în cadrul echipelor.

☞ Depanare aplicaţie integrat, incluzând o ediţie completă dezvoltată a Microsoft BackOffice 4.5.

Traducere de Frumuzache Florin24

Page 25: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

25______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Acces universal la date

Universal Data Acces (accesul universal la date) este o strategie Microsoft pentru condiţionarea accesului de înaltă performanţă la toate tipurile de informaţii (incluzând datele relaţionale şi nerelaţionale) de-a lungul organizaţiilor, de pe ecran în întreprinderi. Universal Data Acces (accesul universal la date) activează toate instrumentele Visual Studio pentru acces la orice sursă de date în orice platformă. Accesul universal de date constă dintr-un miez tehnologic de tip copac (ramificat): OLE DB, Open Database Connectivity (ODBC), şi ActiveX Data Objects (ADO).

OLE DB şi ODBC

OLE DB este o interfaţă programabilă de nivel-sistem a Microsoft pentru diverse surse de date. OLE DB specifică un set de interfeţe COM Microsoft care încapsulează, sau ascunde, servicii sistem de administrare a variate baze de date. OLE DB este proiectat pentru surse de informaţii nerelaţionale la fel de bine ca şi relaţionale pe platforme disparate. Acestea includ sisteme de memorare (stocare) de file şi mesaje electronice; text, grafică şi date geografice; şi obiecte de afaceri particulare.

ODBC continuă să prevadă accesul standard la sistemele de baze de date relaţionale la o piaţă. În plus, furnizorul OLE DB pentru ODBC foloseşte driverele ODBC existente pentru accesul relaţional la date.

Toate instrumentele Visual Studio 6.0 includ noua dezvoltare Microsoft a furnizorilor OLE DB şi/sau drivere ODBC pentru servere Microsoft SQL, Microsoft Access, Microsoft FoxPro, Oracle şi baze de date AS/400 VSAM. În plus, o treime de furnizori OLE DB şi drivere ODBC sunt valabile pentru alte sisteme de baze de date incluzând Informix, Sybase, IBM DB/2 şi multe altele. Distribuitorii independenţi de programe (software) pot crea uşor furnizori particulari de OLE DB cu formatul de stocare propriu.

Obiecte Dată ActiveX (ActiveX Data Objects)

ADO este o strategie Microsoft, cu interfaţare de nivel ridicat la date, izolând complet dezvoltatorii de tehnologia OLE DB şi ODBC. ADO aduce un model obiect de acces la date deschis, aplicaţii de nivel care cuprind tot felul de programe de a scrie aplicaţii de baze de date închizând datele OLE DB folosind orice limbaj. Toate instrumentele Visual Studio pot folosi ADO de a accesa date. Cu ADO, dezvoltatorii au acces la mai multe tipuri de date decât au avut vreodată şi trebuie să petreacă pe departe mai puţin timp de a scrie coduri complexe de tip client/server.

Traducere de Frumuzache Florin25

Page 26: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

26______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Figura 11: Arhitectura accesului universal de date prevăd o filă de ieşire de interoperabilitate de-a lungul multiplelor, tradiţionalelor şi nerelaţionalelor surse de date. Aceste surse de date pot localiza în orice platformă cum ar fi Windows NT®, UNIX, şi SNA – baze fantomă avansate.

Visual Database Tools. (instrumente Visual ale bazei de date)

Instrumentele Microsoft Visual ale bazei de date, valabile în Visual Studio, Ediţie avansată, prevăd un suport extins pentru construirea aplicaţiilor rapide data-centrate. Instrumentele Microsoft Visual ale bazei de date includ:

☞ Vizualizator date. Conectează la şi explorează orice bază de date ODBC sau OLE DB.

☞ Proiect chestionar. Proiectul execută şi salvează chestionările complexe SQL.

☞ Proiect al bazei de date. Creează şi modifică baze de date Microsoft SQL Server şi Oracle, incluzând tabele individuale şi scheme (schiţe) totale (întregi) ale bazei de date.

☞ Editor al procedurii de stocare. Creează şi editează proceduri de stocare pentru Microsoft SQL Server şi Oracle utilizând un editor de codare color.

☞ Proceduri de depanare (debugg) a stocării. Izolare procedură de depanare a stocării în baze de date Microsoft SQL Server 6.5

☞ Proiecte de baze de date. Administrează baze de date dintr-un proiect central, incluzând controlul sursă cod inclus pentru proceduri de stocare, scripturi de baze de date şi întrebări SQL (chestionări SQL).

Modelare obiect.

Cu Visual Studio şi Visual FoxPro 6.0 dezvoltatorii pot crea rapid aplicaţii distribuite, constând din componente reutilizabile. Pentru a exploata această putere, dezvoltatorii au nevoie de a gândi în termenii arhitecturii de afaceri a componentelor şi softului. Dacă numărul componentelor într-o aplicaţie creşte, complexitatea creşte şi ea de asemenea. Modelarea este un instrument foarte important pentru un proiect pentru a construi componente de bază dezvoltate, scalabile pentru avansaţi şi aplicaţii Internet.

Modelatorul Microsoft Visual este făcut pentru uşurinţa de a crea,

Traducere de Frumuzache Florin26

Page 27: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

27______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

dezvolta şi menţine aplicaţiile prin ajutorarea dezvoltatorilor în construirea modelelor în aplicaţiile lor neglijând complexitatea acestora. Modelatorul Visual prevede instrumente de modelare pentru analize, proiecte şi implementări de aplicaţii componente de bază. Este prevăzut cu o interfaţă grafică utilizator pentru construirea şi modificarea prototipurilor proiectelor, aplicaţiilor, componentelor sau structurilor în ordine de a crea şi administra obiectele reutilizabile.

Modelatorul Visual este disponibil în Visual Studio, Ediţie avansată.

Figura 12: Da-ţi o mai bună înţelegere aplicaţiilor prin modelarea lor cu Modelatorul Visual.

Vrăjitorii conexiunii Visual FoxPro

Vrăjitorii conexiunii Visual FoxPro includ Code Generation Wizard (vrăjitorul generator de cod) şi Reverse Engineering Wizard (vrăjitorul constructor reversibil). Aceşti vrăjitori conectează modelatorul Visual cu vrăjitorul generator de cod, dezvoltatorii putând importa un model obiect al modelatorului Visual în Visual FoxPro. Cu vrăjitorul construcţiilor reversibile dezvoltatorii pot exporta categoriile Visual FoxPro într-un model obiect al modelatorului Visual. (Visual Modeler).

Figura 13: Utilizaţi vrăjitorii conexiunii pentru a crea categorii Visual

Traducere de Frumuzache Florin27

Page 28: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

28______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

FoxPro dintr-un model al modelatorului Visual şi invers (viceversa). Aceşti vrăjitori permit utilizatorilor să modeleze obiecte în modelatorul

Visual şi apoi creează codul pentru categoria de librărie asociată. Ei pot de asemenea să ia o categorie de librărie existentă şi să genereze un model în modelatorul Visual. Vrăjitorii de altfel prevăd generarea pentru construcţia în cerc sau cod→model/model→cod.

Construcţiile ciclice (închise) iau două forme în modelatorul Visual:☞ Dacă dezvoltatorii nu au un model proiect al sistemului lor, ei pot

construi reversibil un nou model de la un cod care a fost scris anterior de a utiliza modelatorul Visual (Visual Modeler).

☞ Dezvoltatorii pot folosi vrăjitorul de construire reversibil de a construi un model ciclic să se sincronizeze cu un cod Visual FoxPro existent. Informaţia introdusă în cod este generată într-un model. Informaţia introdusă în model este generată într-un cod utilizând vrăjitorul de generare cod (Code Generation Wizard).

Modelatorul Visual astfel îmbunătăţeşte abilităţile dezvoltatorului de a dezvolta aplicaţii scalabile. Construcţiile ciclice în oglindă sunt calea muncii dezvoltatorului de a face un model rapid al unei aplicaţii în dezvoltare, implementând-o şi apoi îmbunătăţind baza de înţelegere al unei probleme amplificate. Modelatorul Visual şi lucrul înapoi în Visual FoxPro şi avansarea în construcţiile ciclice ca un model şi cod evoluat.

Vizualizare date (Data View)

Vizualizatorul de date permite dezvoltatorilor de a examina toate bazele de date folosite într-un proiect şi integrarea uşoară a obiectelor baze de date într-o aplicaţie. Dezvoltatorii pot utiliza vizualizatorul de date pentru a vizualiza structura tabelului, vizualizării bazei de date, proceduri de stocare şi alte obiecte baze de date direct în dezvoltarea avansată, la fel de bine ca vizualizarea şi schimbarea datei actuale într-un tablou corespunzător cadrat.

Proiect chestionar

Proiectul SQL Query (Chestionar) este un puternic instrument care activează creaţia vizuală a ANSI SQL la fel de bine ca vechile bilanţuri specifice finale SQL. După stabilirea conectivităţii la baza de date dorită, dezvoltatorii pot utiliza proiectul Query Designer pentru a schiţa, vizualiza şi executa ansamblul după cum este ilustrat în figura care urmează. Prin tragerea şi plasarea tabelelor în tabloul (panoul) proiect, SQL este creat automat. Query Designer (proiectul chestionar) va recunoaşte automat relaţiile bazei de date şi va genera condiţiile necesare apropiate. Dezvoltatorii pot lucra direct în orice panou (Tablou) Diagram, Grid, SQL şi schimbările lor vor fi reflectate într-un alt tablou. Chestionarele pot fi testate direct şi rezultatele vizualizate în tabloul (panoul) Results (rezultate).

Traducere de Frumuzache Florin28

Page 29: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

29______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Figura 14: Proiectul chestionar SQL face mai uşor de vizualizat construcţia şi de testat complexitatea avansată SQL faţă de orice altă sursă de date.

Proiect bază de date. (Database Designer)

Dezvoltatorii utilizând Visual FoxPro 6.0 şi Visual Studio, Enterprise Edition pot folosi proiectul bază de date pentru a crea vizual şi modifica baze de date SQL Server şi Oracle. De exemplu, dezvoltatorii pot crea, edita sau şterge baze de date tabel folosind proiectul grafic. Bazat pe operaţiunile vizuale, scripturile DLL sunt automat generate de către proiectul bază de date (Database Designer).

Aceste scripturi pot fi aplicate direct bazei de date (Asumând dezvoltatorului că îi este permis accesul necesar) sau salvarea într-o filă pentru revizualizare şi executare de către DBA. Dezvoltatorii pot de asemenea crea diagrama bază de date care grafic reprezintă tabele şi relaţii din baza de date. Aceste diagrame pot fi folosite de a crea, modifica sau şterge relaţiile cheie străine din tabele, la fel de bine ca indexările şi constrâns ataşate de ele. Dezvoltatorii pot lăsa liber accesul la diagramele bază de date întregii echipe de a vizualiza structura tabelei bazei de date şi relaţiile lor şi de a prevedea diverse vizualizări ale unei baze de date complexe.

Traducere de Frumuzache Florin29

Page 30: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

30______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Figura 15: Proiectul bazei de date permite dezvoltatorilor să creeze grafic şi să modifice schema bazei de date în dezvoltările avansate.

Editorul procedurii de stocare (Stored Procedure Editor)

Dezvoltatorii utilizând Visual Studio, Enterprise Edition pot vizualiza, implementa, edita şi testa procedurile de stocare SQL Server (T-SQL) şi Oracle subprograme (PL/SQL) folosind un editor de procedură de stocare codat color.

Procedură de stocare de depanare (Stored Procedure Debugging)

Utilizând depanatorul SQL integrat pentru Microsoft SQL Server, dezvoltatorii pot depana proceduri de stocare direct din dezvoltarea avansată. Dezvoltatorii pot sări direct la sursa cod executând sau apelând computerul cu codul sursă a procedurii de stocare Microsoft SQL Server 6.5 executându-l într-un computer server ataşat.

Proiecte ale bazelor de date

Dezvoltatorii utilizatori Visual FoxPro 6.0 şi Visual Studio, Enterprise Edition pot folosi proiectele bazei de date pentru a crea şi modifica vizual bazele de date SQL Server şi Oracle. De exemplu, dezvoltatorii pot crea, edita sau şterge tabele de baze de date folosind proiectul grafic. Bazat pe operaţiuni vizuale, scripturile DDL sunt automat generate de către proiectul bazei de date (Database Designer). Aceste scripturi pot fi aplicate direct bazei de date (asumând dezvoltatorului că are permis dreptul de acces), sau salvarea într-o filă pentru revizualizare şi executare de către DBA. Dezvoltatorii pot de asemenea crea diagramele bazelor de date care grafic reprezintă tabelele şi relaţiile în baza de date. Aceste diagrame pot fi utilizate pentru a crea, modifica, sau şterge cheile

Traducere de Frumuzache Florin30

Page 31: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

31______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

străine ale relaţiilor dintre tabele, la fel de bine ca orice indexări şi restrângeri ataşate acestora. Dezvoltatorii pot permite accesul la diagramele bazelor de date echipelor pentru a vizualiza structura tabelelor bazei de date şi relaţiile lor şi de a prevede diferite vizualizări ale bazelor de date complexe.

Figura 15: Proiectul bazei de date permite dezvoltatorilor să creeze şi să modifice grafic direct scheme ale bazelor de date în interiorul caracteristicilor dezvoltării.

Visual Component Manager (administrator al componentelor Visual)

Administratorul componentelor Visual (VCM) se face mai uşor pentru echipe de a permite accesul de la distanţă a tipurilor de componente, activând efectiv componenta şi codul reutilizabil amândouă într-o echipă de dezvoltare şi de-a lungul întregii organizaţii. VCM permite dezvoltatorilor să publice, găsească şi catalogheze componentele cu uşurinţă, incluzând controalele ActiveX, Componentele COM, Apleturile Java, paginile HTML şi ASP şi codul sursă al proiectelor şi programelor.

Figura 16: Administrarea componentelor Visual cataloghează componentele şi face mai uşoară reutilizarea lor.

Traducere de Frumuzache Florin31

Page 32: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

32______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Administrarea componentelor Visual originale stocate în Microsoft Repository 2.0, permite componentelor de a fi stocate pe un alt Server SQL sau baze de date Microsoft Access. VCM permite multor baze de date locale de a fi deschise simultan, deci dezvoltatorul este capabil să păstreze un set de componente repoziţionabile – de exemplu, o componentă locală personală în Access, un proiect de componentă de echipă locală într-un Server SQL şi o organizaţie locală extinsă într-un Server SQL. Amândouă VCM şi Repository vor fi extensibile direct în SDK, permiţând unei a treia părţi şi utilizatorului final să construiască local aplicaţii şi VCM manevrabile de a administra tipurile specifice de componente.

VCM permite dezvoltatorilor să administreze componentele lor utilizând familiarul Explorer UI: un vizualizator ramificat de componente, vizualizator componentă listă, panou de proprietăţi şi casetă dialog de proprietăţi componentă. Vrăjitorul Publish (publicaţie) şi Export (exportare) permite publicarea, republicarea şi extragerea de componente. Un dezvoltator poate de asemenea căuta după o componentă existentă local prin administratorul de componente. Administratorul vizual de componente (The Visual Component Manager) permite echipelor de detvoltatori să reutilizeze componente în proiecte dezvoltate mari prin existenţa “bibliotecii” de componente

Concluzii

Visual FoxPro 6.0 continuă evoluţia FoxPro din procedura afişată a bazei de date de sistem dezvoltată în orientarea-obiect de dezvoltare avansată. Are toate instrumentele de dezvoltare necesare de a construi la statut de artă client/server şi aplicaţii bază de date Internet, la fel de bine ca şi construirea unor componente dată-condensate care pot fi utilizate ca o varietate a finalului prim sau a finalului ultim. Versiunea 6.0 adaugă câteva caracteristice importante de proiect pentru a face producţia capabilă de construcţii de înaltă performanţă, componente scalabile care sunt uşor de învăţat şi utilizat, şi mult mai productiv şi extensibil.

Visual FoxPro 6.0 prevede un instrument foarte puternic pentru dezvoltatorii utilizatori de FoxPro de a participa în dezvoltarea de aplicaţii de bază avansate în cadrul de lucru al Windows DNA.

Trăsăturile vizualizării

Construire de înaltă performanţă şi scalabilitatea componentelor

Noua Trăsătură Descriere

Tipuri de librării îmbunătăţite Creează componentele cu completa şi acurateţea tipului de librărie asigurându-se că acea componentă lucrează bine cu alte aplicaţii.

Construire de aplicaţii Web Folosiţi componentele COM ale Visual FoxPro ca o parte integrată al aplicaţiilor de bază Web unde componentele COM găsesc date şi creează documente HTML în aer bazate pe date.

Traducere de Frumuzache Florin32

Page 33: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

33______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Suport pentru Microsoft Transaction Server

Construirea de componente COM de nivel mediu cu Visual FoxPro 6.0 şi utilizarea serverului Microsoft Transaction pentru scalarea lor către sute de utilizatori şi mai mult.

Uşor de învăţat şi utilizat

Noua trăsătură Descriere

Categorii de bază Visual FoxPro

Alegere din mai mult de 100 de categorii preconstruite, reutilizabile care prevăd funcţionalitate comună şi care pot fi adăugate uşor aplicaţiilor.

Cadru de lucru ale aplicaţiei orientate-obiect

Construirea de aplicaţii utilizând cadrul de lucru orientat-obiect constând dintr-un set generic de categorii care formează inima, sau fundamentul unei aplicaţii.

Vrăjitor al aplicaţiei Construirea scheletului de bază a unei aplicaţii din cadre de lucru de bază ale aplicaţiei orientate-obiect.

Constructor al aplicaţiei Uşor de adăugat date, forme şi rapoarte la proiecte de bază la un cadru de lucru al unei aplicaţii noi.

Vrăjitor al bazei de date Creare de baze de date complete fundamentale cum ar fi modele de contacte, timp şi afişare, ordine de intrare şi cheltuieli.

Vrăjitor al publicaţiilor Web Generare de filă HTML creată din înregistrări într-o sursă de date.

Mai puternic şi extensibil

Noua trăsătură Descriere

Pregătit pentru anul 2000 Utilizarea strictă de format date pentru a evita probleme de ambiguităţi de date

Documente active Migrarea aplicaţiilor existente către Web şi aduce funcţionalitate Visual FoxPro într-un navigator

Galerie de componente Simplifică administrarea, organizarea şi utilizarea categoriilor de librării.

Profil acoperit Testează valabilitatea unui plan test prin verificarea cărei linii de cod este executată şi perfectează “profilarea” pentru a determina sugrumările şi alte probleme de performanţă în cod.

OLE tragere şi plasare Mută date între controalele Visual FoxPro şi alte aplicaţii de bază Windows şi se bucură de uşurinţa dezvoltării aplicaţiei.

Metode Access şi Assign Construieşte coduri de validare pentru proprietăţi într-o categorie şi definiri obiect.

Proiect ataşat (tip cârlig) Scrie codul care rulează când are loc un eveniment de nivel proiect.

Traducere de Frumuzache Florin33

Page 34: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

34______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Dezvoltare de aplicaţii avansate

Noua trăsătură Descriere

Arhitectură Windows distribuită Internet

Construire de soluţii componentă de bază care se integrează client/server şi Web

Acces universal de date Conectare cu marea majoritate a sistemelor bază de date ODBC şi OLE DB.

Modelare obiect Construire de aplicaţii şi componente mai bune prin modelare obiecte în Visual Modeler

Vrăjitori conexiune Creare de categorii Visual FoxPro dintr-un obiect model sau generare de obiect model din categorii.

Vizualizator date Examinarea tuturor bazelor de date folosite într-un proiect repede şi uşor, integrarea obiectelor bază de date într-o aplicaţie

Proiect chestionar Stabilirea unei conexiuni cu o bază de date şi apoi utilizarea proiectului chestionar (Query Designer) pentru a schiţa, vizualiza şi executa chestionarele.

Proiect bază de date Crearea şi modificarea vizuală a bazelor de date SQL Server.

Editor procedură de stocare

Vizualizare, implementare, editare şi testare proceduri de stocare SQL Server şi subprograme Oracle.

Depanare procedură de stocare

Depanarea procedurilor de stocare Microsoft SQL Server direct din mediul dezvoltat.

Proiecte bază de date Administrează baze de date direct din Visual Studio.

Administrator de componente Visual

Distribuirea pe rază locală a unor tipuri de componente, activând componenta efectiv şi reutilizând codul.

Integrare de siguranţă sursă Visual

Controlează codul sursă cu verificarea interioară/verificarea exterioară şi închizând fila.

Întrebări frecvente ale Visual FoxPro 6.0

Care este rolul lui Visual FoxPro în Visual Studio?

Visual FoxPro poate fi utilizat la orice nivel de distribuire, aplicaţie multiraft sau multinivel. Visual FoxPro poate înlocui sau suplini interfaţa utilizator. Forme şi controale formă sunt obiecte cu un domeniu plin de proprietăţi, metode şi evenimente. Controalele ActiveX pot fi folosite în forme şi pot fi chiar subclasificate pentru a extinde trăsăturile lor.

Visual FoxPro poate fi utilizat pentru a scrie componente nivel mediu. Regăsirea datelor şi manevrarea, chestionarea (interogarea) şi raportarea a fost mult întărită fată de FoxPro. Visual FoxPro poate fi utilizat pentru a crea componente COM de date-concentrate, care pot fi apelate din orice parte finală sau server Internet. Componentele pot conversa cu bazele de date FoxPro şi bazele de date SQL prin ODBC şi OLE DB.

FoxPro poate fi utilizat pentru a stoca date. Visual FoxPro are un motor excelent de rapid al bazei de date şi poate manevra o cantitate uriaşă de date. În adaos, Visual FoxPro şi baza de date SQL fac o mare combinaţie cu motorul SQL

Traducere de Frumuzache Florin34

Page 35: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

35______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

de procesare a tranzacţiilor manevrate şi manevrarea Visual FoxPro fără încărcarea chestionării sau procesarea încărcării.

Cum pot utiliza Visual FoxPro cu celelalte instrumente în Visual Studio ?

Visual FoxPro 6.0 poate fi utilizat pentru a crea componente COM de date-concentrate care pot fi transmise la sute sau mii de utilizatori.

Aceste componente pot fi utilizate cu celelalte instrumente în Visual Studio. De exemplu, o aplicaţie de bază Visual Basic poate utiliza o componentă Visual FoxPro care introduce reguli de afaceri sau care execută o validare de date pe lângă un Server SQL sau date Oracle. În plus, o aplicaţie Web construită utilizând Visual InterDev poate utiliza componente COM al Visual FoxPro.

Pot utiliza Visual FoxPro pentru a construi aplicaţii Web ?

Componentele COM ale Visual FoxPro pot fi folosite cu Internet Information Server (IIS) (Serverul de informaţii Internet) pentru a construi aplicaţii baze de date Internet de mare putere. Componentele Visual FoxPro pot fi apelate din Active Server Pages (Serverul de pagini active). Componentele vor regăsi şi manipula date şi construiesc ceva asemănător cu un format HTML returnat către utilizator. Un traseu direct este disponibil în librării FoxISAPI, unde interacţionează prin IIS direct cu componenta. În acest caz componenta este responsabilă nu numai pentru lucrul cu date, dar de asemenea pentru construirea întregii pagini HTML. Şi de asemenea, cele două căi pot fi combinate.

Suportă Visual FoxPro tranzacţiile Server Microsoft (Microsoft Transaction Server) ?

Visual FoxPro 6.0 are suport integral pentru Microsoft Transaction Server. Componentele COM construite cu Visual FoxPro 6.0 pot fi administrate în exploratorul Microsoft Transaction Server şi pot fi transmise la sute sau mii de utilizatori. Ei pot de asemenea participa în tranzacţii cu alte componente.

De ce trebuie să construiesc o componentă în Visual FoxPro când pot construi aceeaşi componentă în Visual Basic, Visual C++, sau Visual J++?

Componentele Visual FoxPro sunt extrem de rapide, mulţumită limbajului de date-centrat al Visual FoxPro şi de abilitatea sa de a găsi şi manevra date foarte rapid. În plus, Visual FoxPro poate construi şiruri de caractere foarte rapid. O componentă Visual FoxPro care lucrează cu date şi întoarce HTML vor fi tipic foarte rapide.

Visual FoxPro are de asemenea capabilităţi de programare orientate-obiect care include moştenirile. Aceasta prevede un înalt grad de reutilizare de-a

Traducere de Frumuzache Florin35

Page 36: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

36______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

lungul aplicaţiilor. Un dezvoltator de Visual FoxPro poate crea un set de categorii care includ şi centrul funcţional al componentei bază de date Web. Acest cod nu este necesar să fie rescris de fiecare dată de câte ori o componentă este necesară într-o aplicaţie Web. Dezvoltatorul poate crea o componentă care îmbunătăţeşte funcţionalitatea de bază şi apoi adăugată la cadrul specific al aplicaţiei.

În final, construind componente COM în Visual FoxPro 6.0 este o excelentă cale de reutilizare a codului existent. Codul care este deja scris şi testat poate fi construit ântr-o componentă, mai degrabă decât recrearea într-un alt limbaj.

Care sunt planurile Microsoft pentru versiunile viitoare ale Visual FoxPro ?

Visual FoxPro este o parte importantă al Visual Studio şi suport total pentru concepţiile Visual Studio de a construi aplicaţii multinivel client/server şi aplicaţii de bază Web. Versiunile viitoare ale Visual Studio vor avea avantajul sporit al Windows DNA prevăzut de sistemul de operare Windows NT® versiunea 5.0 şi COM+, o importantă dezvoltare pentru Component Object Model. (Model componentă obiect)

Care este angajamentul Microsoft pentru dezvoltatorii utilizatori Visual FoxPro ?

Visual FoxPro este o parte importantă a Visual Studio şi cu suport integral pentru arhitectura Windows Distributed interNet Application (Windows DNA) pentru crearea modernă, scalabilă, multinivel a aplicaţiilor de afaceri care pot fi distribuite în orice reţea. Proiectul instrumentelor Visual FoxPro şi a orientării-obiect, limbaj de date centrat, motor de date rapid şi capabilitatea creării componentă îl recomandă ca o variantă extrem de puternică pentru dezvoltatori pentru a participa în dezvoltarea aplicaţiilor Windows DNA.

Sutele din miile de dezvoltatori din reţea utilizând FoxPro au avut o enormă investiţie în cod şi aplicaţii existente. Visual FoxPro este cea mai bună cale pentru aceşti utilizatori pentru a se muta către sistemul de operare Windows de 32-bit şi de a lua avantaj cu investiţiile lor existente. Visual Studio este calea cea mai bună de a construi aplicaţii utilizând cadrul de lucru Windows DNA. Aceasta este de ce Visual FoxPro navighează în interiorul familiei Visual Studio.

Cum poziţionaţi dumneavoastră Visual FoxPro în relaţie cu Microsoft Access ?

Microsoft Access, baza de date din Office, este cea mai utilizată şi uşor de învăţat instrument bază de date vândut de Microsoft. Dacă eşti nou în bazele de date, dacă construieşti aplicaţii care să ia avantajul faţă de Office-ul Microsoft, sau dacă vrei un produs interactiv plin de avantaje, atunci alege Access. Visual FoxPro

Traducere de Frumuzache Florin36

Page 37: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

37______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

este un instrument RAD puternic pentru crearea aplicaţiilor bază de date relaţionale. Dacă eşti un dezvoltator de baze de date care construieşte aplicaţii pentru serviciu şi vrei puterea şi viteza ultimă, atunci alege Visual FoxPro.

Sunt planurile Microsoft de a realiza Visual FoxPro versiunea 6.0 pentru Macintosh ?

Nu vor fi versiuni viitoare pentru Macintosh datorită vânzărilor scăzute pentru această platformă. Pentru mediile Macintosh noi recomandăm utilizarea Internet Explorer pentru clienţi şi Visual FoxPro cu Internet Information Server în reţea pentru a accesa orice sursă de date.

Scenarii particulare Visual FoxPro 6.0

Surplus Direct

Surplus Software vinde componente computer recondiţionate şi versiuni anterioare de programe. Site-ul Surplus Direct Web, construit cu Visual FoxPro şi alte instrumente Visual Microsoft, este cel mai ocupat redistribuitor de componente (hardware) şi programe (software) pe Web, cu o rată consistentă şi este unul din cele 10 cel mai solicitate magazine pentru consumatori dintre site-urile Web. Serveşte în medie zilnic cam 30.000 vizitatori unici, cu cel mai mare record de mai mult de 80.000. Site-ul generează o medie între 85.000 şi 120.000 ţinte bază de date, cu mai mult de 225.000.

Particularii utilizează site-urile Web depozit online pentru a cumpăra, căuta inventare şi cerceta oferte de producţie. Site-ul prevede un acces rapid la obiectele normale, obiecte cu vânzări speciale şi oferte constante de schimb, deci particularii vor să se întoarcă. O listă specială săptămânală, special afişată în reclame rotitoare (animate) şi alte apleturi Java prevăd un simţământ de interactivitate site-ului. Lucruri noi şi foarte fierbinţi sunt gata accesibile din pagina meniu. Inventarul dinamic este generat dintr-o bază de date de informaţii stocate într-o bază de date SQL Server.

Una dintre activările esenţiale pentru site este abilitatea de a obţine întreaga integrare dintre Visual FoxPro şi IIS. IIS face activ Internet Server API (ISAPI) care este utilizat pentru a crea o zonă de integrare pentru paginile Web pentru a interacţiona cu Visual FoxPro. Cu ISAPI, paginile Web conversează cu componentele COM ale Visual FoxPro. Aceste componente regăsesc date – cum ar fi informaţii despre un produs particular – şi le combină cu file HTML pentru a produce pagini pe care utilizatorii le pot citi. Solicitările nesosite în HTML devin comenzi baze de date Visual FoxPro şi categorii particulare Visual FoxPro care întorc date SQL server în HTML. Mulţumită vitezei Visual FoxPro de a găsi date şi construi şiruri, timpul de răspuns este tipic sub o secundă.

Traducere de Frumuzache Florin37

Page 38: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

38______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Universitatea de stat Buffalo din New York

Universitatea de stat Buffalo din New York avea nevoie de o cale de a raporta sau transfera credite de la studenţi şi mentorii lor utilizând date păstrate într-un sistem de cadre personale proprietate. Extrăgând date şi dezvoltând raportările în sistemul proprietate dezvoltat era prea încet şi scump.

Echipa a mutat întreaga bază de date în Oracle, prevăzând acces ODBC la date. Orice particular căuta şi găsea un acces general la date, apoi ei au construit ARIES (Articulation Reporting Information and Evaluation System), cu trei nivele, cu bază Web, motor de căutare. Sistemul a dat studenţilor şi facultăţii o modalitate uşoară de a verifica situaţia curentă şi lăsând figurile de studenţi prospectatori să suporte consecinţele transferului.

Formele Visual FoxPro de nivel mediu în această soluţie (la fel de bine ca prevederea de date de stocare). A fost ales deoarece cu abilitatea sa de a mânui seturi mari de date şi deoarece poate crea servere ActiveX. Întregul sistem de asemenea utilizează instrumentul de creare şi administrare a site-ului Microsoft FrontPage®, Aegis’ FoxWeb, FoxISAPI şi Microsoft Internet Information Server.

Boeing

Boeing este cel mai mare fabricant de avioane din lume. Condiţiile de pistă ale magazinului şi avioanelor aflate în construcţie este un factor cheie în menţinerea poziţiei de lider (conducător). Câteva rapoarte cheie ajutor în acest proces. De-a lungul unei perioade de ani, un număr de aplicaţii au evoluat de a produce aceste rapoarte, dar ele utilizau combinaţii de birou şi aplicaţii cadru principale, solicitând date suplimentare de intrare şi în general lua un timp prea lung.

Skyline Program a înlocuit aceste aplicaţii cu o singură aplicaţie de bază Visual FoxPro care producea toate rapoartele necesare. Programul Skyline este curent utilizat pentru modelele Boeing 767 şi 747 şi este în fază pentru 737 şi 757 încă din 1998. De altfel se aşteaptă ca programul să salveze Boeing de 750.000 $ pe an.

Visual FoxPro a fost ales pentru abilitatea sa de a produce date conduse grafic, puterea şi flexibilitatea Report Designer, este uşor de învăţatşi utilizat şi multe altele. Utilizând Report Designer pentru a produce apelări vizuale de rapoarte care pot fi completate cu cele produse de pachetele grafice care a fost cea mai mare schimbare. Spărgând această problemă a fost cheia de accesptare a aplicaţiei.

Soluţii de Software (Programe) deschise

Multe aplicaţii sunt catalogate ca „mission-critical” (misiune-critică) dar câteva sunt cu adevărat o „life-critical” (viaţă-critică). Visual CAD (Computer Aided Dispatching) de la Open Software Solutions intră în ultima categorie.

Traducere de Frumuzache Florin38

Page 39: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

39______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Aplicaţia suportă apelările pistei către centrul de urgenţă 911, dizlocă vehicule de urgenţă şi multe altele. Ambele Visual CAD ţin pista de urgenţe date (să primească rapoarte) şi expediază ajutor în manevrările de urgenţă. Când o nouă apelare este recepţionată, informaţii de bază cum ar fi numele, adresa şi numărul de telefon al apelantului sunt automat inserate într-o bază de înregistrare apel în informaţiile telefonice ale companiei. Când un operator trimite apelul către cel mai apropiat dispecer (pompieri, poliţie, ambulanţă şi aşa mai departe), Visual CAD poate recomanda care unităţi pot fi expediate, bazat pe zona urgenţei, locaţia curentă a unităţilor, natura apelării şi aşa mai departe.

Visual FoxPro a fost ales pentru Visual CAD pentru viteza sa de manevrare a datelor, critice pentru a aplicaţie de această natură şi pentru orientarea sa obiect, care vă ajută să creaţi o interfaţă utilizator consistentă, chei pentru o uşoară utilizare a sistemului. Încă de la dizlocare este o operaţie 24x7, aplicaţia a fost proiectată pentru a putea fi actualizată fără a solicita toţi utilizatorii să iasă din sistem.

Sisteme automate locale de informare

ABIS System, produs de Automated Regional Information System Inc., este un pachet toate într-unul pentru Real Estate Listing Services şi membrii agenţi de vânzări. Sistemul permite membrilor Multiple Listing Service cu acces la listări multiple şi date vânzări, înregistrări taxe, contracte şi forme, şi picturi la listarea proprietăţilor. Aplicaţia de asemenea furnizează utilizatorilor e-mail şi capabilităţi Internet. Sistemul păstrează memorate date local pentru fiecare utilizator, care este sincronizat cu sursa de date principală la solicitare. Accesul public la listările multiple ale înregistrărilor este de asemenea valabilă pe Internet.

Faţada finală a fost original dezvoltată în FoxPro 2.6 şi a fost mutată în Visual FoxPro. Visual FoxPro a fost ales pentru puternicul motor al bazei de date, cu suport nativ SQL, scalabilitate la baza de date SQL şi pentru suportul său puternic client/server. Utilizatorii finalului retur variază produsele Microsoft BackOffice incluzând Windows NT 4.0 cu Internet Information Server, SQL Server 6.5, Exchange Server 5.0 şi Proxy Server. Abilitatea de a lucra cu reţeaua decuplată când o conexiune nu este validă plus calitatea îmbunătăţită a documentelor şi integritatea datelor face ca muncile reprogramatorilor să fie mai uşoare.

Comunitatea de dezvoltare şi pregătireDezvoltarea Microsoft de reţea

Despre MSDN

MSDN, (Microsoft Developer Network), este programul principal al Microsoft, pentru a furniza utilizatorilor instrumente, tehnologii, educare, informaţii, evenimente şi alte materiale tehnice de care au nevoie. Resursele

Traducere de Frumuzache Florin39

Page 40: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

40______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

MSDN au ajutat milioane de dezvoltatori să creeze aplicaţii şi soluţii pentru sistemele de operare Windows, suita de aplicaţii a familiei de reţea Microsoft BackOffice, aplicaţiile de birou Microsoft Office şi Internet. MSDN este cea mai mare comunitate de dezvoltare din lume. MSDN prevede acces la aceste resurse într-un număr de căi:

MSDN Online (MSDN pe fir)

MSDN Online, localizat la http://www.microsoft.com/msdn/ , este pagina origine Microsoft pentru dezvoltatori. Este acolo unde Microsoft furnizează informaţii către toate resursele de dezvoltare care sunt disponibile, la fel ca noutăţile, informaţii de producţie şi platformă, articole tehnice, aplicaţii eşantion şi trăsături profunde.

MSDN Online Membership (membri pe fir MSDN)

Un program liber pe fir care permite dezvoltatorului accesul la conţinutul adiţional, inclusiv MSDN Library Online, produs de actualizări pentru a treia parte, şi reducere pentru publicaţiile de carte şi magazine.

The MSDN Subscription Program (Programe de subscriere MSDN)

Programul de subscriere CD-ROM oferă o mulţime de produse, pentru MSDN Library (care include toată documentaţia produselor noastre precum articolele tehnice, coduri eşantion şi fundaluri) către versiuni de dezvoltare a platformelor noastre de reţea. Subscrierea se poate alege pentru trei nivele:

MSDN Library Subscription (Subscriere librării MSDN)

Îmbunătăţiţi-vă productivitatea utilizând cel mai concentrat program de informaţii disponibil. Subscrierea de librărie solicită informaţii de calitate pentru viitoare actualizări la librăriile MSDN pe CD-ROM. O referinţă fundamentală pentru dezvoltatori utilizând instrumentele dezvoltate de Microsoft sau ca ţinte orice platformă Windows sau Internet. Librăria MSDN (setul de 2 CD-uri) conţine mai mult decât 1,1 GB de informaţii tehnice de programare, incluzând:

☞ Coduri eşantion☞ Cunoştinţe de bază dezvoltator☞ Documentaţie Visual Studio 97☞ Documentaţie SDK☞ Articole tehnice☞ Pagini tip conferinţă şi seminar☞ Specificaţii tehnologice

MSDN Professional Subscription (subscriere profesională MSDN)

Traducere de Frumuzache Florin40

Page 41: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

41______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

Subscrierea profesională prevede ultima tehnologie de sisteme Microsoft şi accesul corespunzător la kiturile dezvoltate, deci poţi construi în aplicaţiile tale cu ultimele tehnologii de sisteme Microsoft. Subscrierile profesionale dau trimestrial librării MSDN plus setul complet MSDN al sistemelor de operare Microsoft, SDKs şi DDKs incluzând:

☞ Windows 95 şi Windows 98☞ Windows NT Workstation 4.0 şi 5.0 (beta)☞ Windows NT Server 4.0 şi 5.0 (beta)☞ Platforma SDK☞ BackOffice SDK☞ Windows CE SDK şi DDKSubscrierile profesionale vor primi de asemenea şi ultimele actualizări ale

produselor listate pentru un an întreg.

MSDN Universal Subscription (Subscriere universală MSDN)

Subscripţiile corespunzătoare prevăd informaţii, platforme test şi suita instrumentelor dezvoltate Microsoft pentru orice dezvoltator care caută soluţii de integrare client/server cu tehnologia Internet. Subscrierile universale oferă totul din subscrierea profesională, plus familia platformei test BackOffice al producţiei server, Visual Studio 6.0, instrumentele de dezvoltare Enterprise Edition (ediţie avansată), Office 97, Developer Edition, Microsoft FrontPage 98 şi altele, inclusiv actualizările şi noile publicaţii apărute în subscrierea anului.

Microsoft Visual Studio 6.0, Enterprise Edition, include:

☞ Visual Basic 6.0☞ Visual C++ 6.0☞ Visual FoxPro 6.0☞ Visual InterDev 6.0☞ Visual J++ 6.0☞ Visual SourceSafe 6.0☞ Visual Studio 6.0 instrumente avansate de dezvoltare.

Microsoft BackOffice Test Platform include:

☞ Windows NT Server cu Internet Information Server☞ Microsoft SQL Server☞ Exchange Server, Enterprise Edition (ediţie avansată)☞ SNA Server☞ Systems Management Server☞ Transaction Server☞ Message Queue Server

Traducere de Frumuzache Florin41

Page 42: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

42______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

☞ Site Server cu Microsoft Commerce ServerSubscrierea universală de asemenea va expedia ultimele actualizări ale

produselor pentru un an întreg.

Microsoft Mastering Series (seria Microsoft Maestru)

Dezvoltatorii solicită să se mişte mai repede ca niciodată în aceste zile de a insera (încorpora) noi tehnologii şi instrumente în soluţiile lor. Instrumentele de pregătire cum ar fi seria Microsoft Mastering necesită tehnologie şi informaţie de care dezvoltatorii au nevoie să extindă aplicaţiile de azi şi să încorporeze tehnologii client/server şi Internet. Microsoft Mastering Series este o linie de nivel profesional, cu conţinut bogat , pregătire interactivă a produselor pe CD-rom care au un avantaj la învăţare în afara orelor de curs şi în lumea reală. Fiecare titlu din serie necesită 40 de ore de instruire de nivel profesional, de a ajuta dezvoltatorii să sară peste început pentru a fi introdus în noile trăsături şi tehnologii incluse în Microsoft Visual Studio.

Titlurile seriei Master sunt proiectate de a fi o experienţă de a învăţa în format multimedia, încorporând sunet, video şi filmuleţe şi inclusiv animaţie. Toate titlurile Master includ lecţii interactive, cu animaţii şi demonstraţii povestite, laboratoare, întrebări de autoverificare, şiruri cod, modele expert şi tehnice şi o librărie cu materiale de referinţă pentru evaluare care suplimentează lecţiile şi exerciţiile. Un sistem de navigare şi căutare flexibil permite dezvoltatorilor să navigheze direct prin articole, coli albe şi alte resurse relevante la tastarea manuală.

Dezvoltatorii pot de asemenea utiliza instrumente din orice titlu al seriei Microsoft Mastering pentru a urma un curs liniar care îi va conduce pas cu pas către cheia conceptelor şi metodelor, sau pot selecta dintr-un meniu specific şi focaliza pe ceea ce vor să înveţe când vor să înveţe. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii pot utiliza titlurile seriei Microsoft Mastering nu numai pentru pregătire, dar de asemenea pot rezolva problemele de timp-critic. Oricât ar lua apropierea dezvoltatorului, completând auto-instruirea prin cursuri Microsoft Mastering Series vor da dezvoltatorilor pregătirea necesară de care au nevoie pentru provocarea proiectelor dezvoltate profesional cu succes. Pentru dezvoltatorii care caută pentru pregătirea de bază şcolară, titlurile seriei Mastering sunt baza cursurilor de a învăţa de la Microsoft Solution Provider şi Authorized Tehnical Education Centers (ATECS). Prin utilizarea Mastering Series Trening, dezvoltatorii se pot pregăti singuri pentru certificarea Microsoft Solution Developer, care demonstrează profesionalismul dezvoltatorului către clienţii şi consumatorii lor.

Seria Mastering este proiectată pentru dezvoltatorii cu experienţă. Conţinutul din fiecare titlu este proiectat de a construi o bază expertă în programarea Windows.

Cursurile Mastering Series acoperă toate punctele fierbinţi ale construirii de bază ale aplicaţiilor de bază Windows, toate căile de a crea soluţii client/server încorporând ultimele tehnologii Internet şi COM. Titlurile seriei includ:

Traducere de Frumuzache Florin42

Page 43: 69936920 Ghid Microsoft Visual FoxPro 6 0

43______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

☞ Mastering Microsoft Office 97 Development☞ Mastering Visual Basic Fundamentals☞ Mastering Visual Basic 6.0☞ Mastering Enterprise Development utilizând Microsoft Visual Basic 6.0☞ Mastering MFC utilizând Microsoft Visual C++ Fundamentals☞ Mastering MFC utilizând Microsoft Visual C++ Development☞ Mastering Web Site Fundamental☞ Mastering Web Applications utilizând Visual InterDev

Pentru informaţii suplimentare

Pentru ultimele informaţii despre Visual FoxPro, verificaţi paginile noastre Web la adresa http://www.microsoft.com/vfoxpro .

Traducere de Frumuzache Florin43