61777481 procedura specifica coagulare

Upload: sazunax

Post on 02-Mar-2016

130 views

Category:

Documents


9 download

TRANSCRIPT

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 1 din10

    Procedura Specificapentru

    Indice de protrombina, INR, Timp Howell, APTT, Fibrinogen,Ts,Tc

    Exemplar

    Acest document este proprietatea CMT.Reproducerea integral sau partial este interzis fr acordul scris al directorului societatii.

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 2 din10

    APROBARI - EVIDENTA MODIFICARILOR

    Ed./Rev.

    Data Continut modificare Elaborat/ Semnatura

    Verificat/ Semnatura

    Aprobat/ Semnatura

    1/0 01/04/2005 Elaborare initiala

    2/0 26/06/2011Modificari ale metodei de

    lucru

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 3 din10

    CUPRINS

    PAGINA DE GARDAAPROBARI CUPRINS1 SCOP2 DOMENIU DE APLICARE3 DOCUMENTE DE REFERINTA 4 TERMENI, DEFINITII SI PRESCURTARI5 REGULI DE PROCEDURA PRIVIND MODUL DE LUCRU

    5.1-Principiul metodei5.2-Aparatura si materiale necesare5.3-Recoltare si transport probe5.4-Receptie probe si criterii de triaj5.5-Preluarea si pregatirea probelor pentru determinare5.6-Proceduri de calibrare5.7-Protocol de lucru5.8-Interferente si reactii incrucisate5.9-Incertitudinea de masurare 5.10-Intervale biologice de referinta5.11-Asigurarea calitatii rezultatelor

    6 RESPONSABILITATI7 MODUL DE INREGISTRARE A REZULTATELOR

    7.1-Registrele de evidenta a analizelor7.2-Inregistrarea si consemnarea datelor

    1 SCOP

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 4 din10

    Scopul acestei proceduri este de prezenta modul de organizare si desfasurare a etapelor determinarii timpului Quick, INR, timpului Howell, APTT, fibrinogenului , timpului de sangerare si coagulare in conformitate cu cerintele impuse de normele de calitate in vigoare, in vederea demonstrarii competentei laboratorului nostru.

    2 DOMENIU DE APLICARE

    Indicele de protrombina Quick si INR sunt parametrii care exploreaza factorii coagularii din calea extrinseca VII, X, V si II, care constituie complexul protrombinic. Exploreaza capacitatea de coagulare a sangelui. Valori scazute se intalnesc in numeroase boli (boli de sange, boli de ficat), in lipsa vitaminei K, dupa un tratament cu medicamente anticoagulante, cu aspirina, salicilati, etc.

    Timpul Howell este un test al coagulabilitatii globale intrinsece, la care participa factorii I, II, V, X, VIII, IX, XI, XII si factorii plachetari, explorand astfel functia plachetara si activitatea plasmatica intrinseca.Se recomanda in cazul suspiciunii unei tulburari in coagularea sangelui mai ales dupa tratament cu substante anticoagulate (trompostop, heparina, etc.). Depasirea dozei acestor medicamente poate scadea capacitatea de coagulare a sangelui, fapt ce predispune la hemoragii.

    Timpul de coagulare se determina pentru a aprecia puterea de coagulare a sangelui in cazul unei hemoragii sau in vederea unei operatii chirurgicale. Un TC scazut (sub cinci minute) indica o coagulare anormal de rapida a sangelui putand duce la coagularea sangelui chiar in vasele sanguine, asa cum se intampla in unele infectii microbiene.

    Timpul de sangerare este un test de investigare a hemostazei primare, fiind un indicator al eficientei fazelor vasculara si plachetara. Prelungirea lui indica o perturbare in mecanismul de coagulare, cu tendinta la hemoragie. TS depinde de functia si numarul trombocitelor, prezenta proteinelor plasmatice de adeziune, integritatea matrixului peretelui vascular

    Fibrinogenul este o substanta proteinica din sange care este sintetizata de ficat si care are rol important in coagularea sangelui. Scaderea fibrinogenului poate produce hemoragii la bolnavii cu boli ale ficatului. Fibrinogenul creste insa foarte mult (peste 500 mg la 100 ml sange) in bolile infectioase acute si mai ales in reumatismul articular acut.

    Timpul de tromboplastina partial activat(APTT) exploreaza coagulabilitatea globala intrinseca, factorii XII, XI, IX, VIII, X, V, II, I, cu exceptia plachetelor.APTT se efectueaza pentru monitorizarea terapiei standard cu heparina nefractionata

    3 DOCUMENTE DE REFERINTA3.1Documente de referinta:

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 5 din10

    ISO 15189:2007 Laboratoare medicale Cerinte specifice de calitate si competenta

    Metode curente pentru analize de laboarator clinic-Ed. Med.1982 Metode de laborator de uz current-Ministerul sanatatii, volumul II/1977

    Practica laboratorului clinic M. Titeica, S. Halunga Marinescu/1984

    Interpretarea testelor de diagnostic editia a VII-a J. Wallach

    Diagnosticul de laborator in hemostaza editia I dr. Florina Enache, dr. Maria Stuparu- Editura All- Bucuresti 1998

    - instructiuni de utilizare a centrifugii- instructiuni de utilizare a coagulometrului Siemens BFT II

    4 TERMENI, DEFINITII,PRESCURTARI

    CNP = codul numeric personalINR= International Normalised RatioISI= International Sensitivity Index

    5 REGULI DE PROCEDURA

    5.1 Principiul metodei

    APTT este un test care se realizeaza prin adaugarea in plasma de reactiv, care contine activator si fosfolipide. Amestecul se incubeaza 5 minute la 37C. Este adaugata clorura de calciu si se cronometreaza , pana la formarea cheagului.

    Fibrinogenul este un test care se bazeaza pe metoda lui Clauss, recomandata de Comitetul National de Standarde ale Laboratoarelor Medicale. In prezenta unei concentratii mari de trombina, timpul de formare a cheagului in plasma nediluata este invers proportional cu concentratia de fibrinogen din plasma. Rezultatul (timpul coagularii) este comparat in standardul de preparare al fibrinogenului.

    Indicele de protrombina si INR se bazeaza pe masurarea timpului de formarea a cheagului in plasma, dupa ce a fost adaugata trombopastina si calciu. Recalcificarea plasmei in prezenta acestor factori genereaza activarea factorului Xa. Xa readuce activitatea protrombinei in trombina, care transforma fibrinogenul intr-un cheag insolubil de fibrina.

    Timpul de coagulare: se recolteaza o picatura de sange din pulpa degetului, se pune pe o lama de sticla si se cronometreaza timpul care a trecut pana la coagularea sangelui (formarea primelor filamente de fibrina).

    Timpul de sangerare: cu un ac se inteapa usor pulpa degetului astfel incat sa iasa o picatura de sange, apoi se cronometreaza timpul care trece pana cand intepatura nu mai sangereaza.

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 6 din10

    Timpul Howell: exprima timpul de recalcifiere a plasmei citratate, bogata in plachete, dupa ce i s-a adaugat o cantitate de clorura de calciu. Cand plasma (recoltata pe citrat de sodium) vine in contact cu clorura de calciu aceasta pune in miscare mecanismul coagularii si produce recalcifiere.

    5.2 Aparatura si materiale necesare

    - materiale pentru recoltare, conform PO 5.7CMT- pipeta automata- centrifuga- manusi sterile- tampon steril- alcool sanitar - ac steril - coagulometru- cuvite pentru coagulometrurecativi pentru fibrinogen APTT, timp Quick.- controale si calibratori- cronometru

    5.3 Recoltarea si transportul probelor la laborator

    Conform PO 5.7CMTSe recolteaza sange venos in vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu sange=1/9)- eprubeta cu dop albastru.Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute

    5.4 Receptie probe si criterii de triaj

    Probele sunt inregistrate la receptie, sunt luate in baza de date si primesc un numar de set. Probele (vacuteinerele) sunt etichetate cu:

    - numarul de set- numele si prenumele pacientului

    5.5 Preluarea si pregatirea probelor pentru determinare

    Asistenta din laboratorul de biochimie preia stativul cu vacuteinere,echilibreaza, iar apoi centrifugheaza probele. Proba va fi centrifugata 15 minute la 2500g.si este stabila 4 ore la temperatura camerei; plasma separata este stabila 3 saptamani la 20C.

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 7 din10

    Se porneste coagulometrul Siemens BFT II de la butonul de pornire, se face controlul zilnic cu ajutorul plasmei de control, se calibreaza aparatul ( daca e nevoie) si trece la efectuarea analizelor.

    5.6 Proceduri de calibrare

    Calibrarea aparatelor se face cu calibrator( plasma liofilizata + apa distilata).Calibrarea reactivilor pentru timpul Quick si fibrinogen :

    Din STANDBY: Cal secret number:111111) method parameter 1) 1st

    conversion enter 1) reference curve enter 1) unit: %

    enter ! decimal place: enter 10 min/max value: 5.0/150.0% enter 1)

    1st point: exemplu 97% 11.5 s enter 1) 2nd point: exemplu: 43% 20.1 s se introduc

    cele noua puncte de calibrare enter 1) time interpolat. enter 1) value

    interpolat enterselect ESC= work ENTER= more param

    Calibrarea pentru determinarea INR:

    Din STANDBY: Cal secret number:111111) method parameter 1) 1st

    conversion 1) method parameter< 2nd conversion> 1) method

    parameter enter 1) 2nd conversion enter 1) ISI= exemplu 1.09 enter

    Valorile exprimate mai sus au fost date ca exemplu. Valorile pentru curbele de calibrare

    se trec din prospectele calibratorilor pentru INR, respectiv din prospectele reactivilor pentru

    fibrinogen ( nr lot 11111, ratia 12,0 sec, etc).

    5.7 Protocol de lucruIndicele de protrombina si INR

    se porneste aparatul si se lasa pentru a ajunge la temperatura de 37C (aproximativ 30 de minute)

    din meniu se selecteaza testul se incalzeste reactivul la temperatura de 37 grade Celsius cuva care contine o bucatica de pilitura se incubeaza la temperatura de 37C zona de

    incubare a probelor; se pipeteaza 50 microlitri de plasma se apasa tasta Icub- cu 5 secunde inainte de expirarea timpului de incubare se va auzi

    un semnal sonor se transfera cuvita in canalul de masurare pe ecran apare mesajul GO 100 ul se pipeteaza 100 ul de reactiv in cuvita

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 8 din10

    dupa coagularea plasmei se afiseaza timpul de coagulare in secunde prin apasarea tastei Start se afiseaza activitatea de protrombina si rezultattul este printat

    automat la apasarea tastei Start se afiseaza INR dupa apasarea tastei Reset se poate trece la urmatoarea determinare

    APTT se porneste aparatul si se lasa pentru a ajunge la temperatura de 37C (aproximativ 30

    de minute) din meniu se selecteaza testul se incalzeste reactivul la temperatura de 37 grade Celsius cuva care contine o bucatica de pilitura se incubeaza la temperatura de 37C zona de

    incubare a probelor; se pipeteaza 50 microlitri de plasma se apasa tasta Icub- cu 5 secunde inainte de expirarea timpului de incubare se va auzi

    un semnal sonor se transfera cuvita in canalul de masurare pe ecran apare mesajul GO 100 ul se pipeteaza 100 ul de reactiv in cuvita dupa coagularea plasmei se afiseaza timpul de coagulare in secunde

    Fibrinogenul

    se porneste aparatul si se lasa pentru a ajunge la temperatura de 37C (aproximativ 30 de minute)

    din meniu se selecteaza testul se incalzeste reactivul la temperatura de 37 grade Celsius cuva care contine o bucatica de pilitura se incubeaza la temperatura de 37C zona de

    incubare a probelor; se pipeteaza 50 microlitri de plasma se apasa tasta Icub- cu 5 secunde inainte de expirarea timpului de incubare se va auzi

    un semnal sonor se transfera cuvita in canalul de masurare pe ecran apare mesajul GO 100 ul se pipeteaza 100 ul de reactiv in cuvita dupa coagularea plasmei se afiseaza timpul de coagulare in secunde si valoarea

    fibrinogenului in mg/dl

    Timpul Howell

    se porneste aparatul si se lasa pentru a ajunge la temperatura de 37C (aproximativ 30 de minute)

    din meniu se selecteaza testul

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 9 din10

    se incalzeste reactivul Ca Cl2 la temperatura de 370 Celsius cuva care contine o bucatica de pilitura se incubeaza la temperatura de 37C zona de

    incubare a probelor; se pipeteaza 100 microlitri de plasma se apasa tasta Icub- cu 5 secunde inainte de expirarea timpului de incubare se va auzi

    un semnal sonor se transfera cuvita in canalul de masurare pe ecran apare mesajul GO 100 ul se pipeteaza 100 ul de reactiv in cuvita dupa coagularea plasmei se afiseaza timpul de coagulare in secunde

    Timpul de sangerare

    - se sterge pulpa degetului cu un tampon inbibat in alcool, se lasa de usuce, apoi se inteapa pulpa degetului (3mm adancime) cu un ac de seringa steril

    - in momentul aparitiei primei picaturi de sange se porneste cronometrul- cu o hartie de filtru se absorb din 30 in 30 de secunde picaturile care apar spontan

    (fara apasare), pana cand sangererea inceteaza, moment in care se opreste cronometrul.

    Timpul de coagulare

    - se sterge pulpa degetului cu un tampon inbibat in alcool, se lasa de usuce, apoi se inteapa pulpa degetului (3mm adancime) cu un ac de seringa steril

    - in momentul aparitiei primei picaturi de sange se porneste cronometrul- picatura de sange se lasa sa cad ape o lama de sticla (curata si uscata)- se asteapta 4-5 minute dupa care din 30 in 30 de secunde , cu ajutorul unui ac de

    seringa, se urmareste coagularea - in momentul formarii primelor filamente de fibrina in picatura de sange se opreste

    cronometrul

    5.8 Interferente si reactii incrucisate

    Orice interferenta depistata trebuie anuntata medicului de laborator. Interferentele pot sa apara din cauza nerespectarii metodei de recoltare si a procedurilor mentionate mai sus.

    5.9 Incertitudinea de masurare

    Conform PO-5.4.6CMT

    5.10 Intervale biologice de referinta

    Indice de protrombina, INR: 12-15 secunde ,80-100%Timpul Howell: 60-120 secunde.Timpul de coagulare sunt de: 8-12 minuteTimpul de sangerare: 3-4 minuteFibrinogen: 200-400 mg

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 10 din10

    APTT: 28,5-38,1 sec

    5.11 Asigurarea calitatii rezultatelor

    Calitatea rezultatelor este asigurata de personalul calificat si de controlul de calitate efectuat zilnic, de controlul extern interlaboratoare si international.

    Daca parametrii controlului de calitate se afla in afara intervalului acceptat se repeata controlul de calitate cu plasma de control, sub supravegherea sefului de compartiment. Se recurge la calibrarea aparatului si se efectueaza din nou un control. Pacientul trebuie instiintat pe buletinul de analize, la rubrica comentarii, faptul ca in acea zi au aparut, la determinare deficiente de calibrare si pentru un rezultat corect si sigur acesta este rugat sa repete analiza. Astfel ca, in depistarea oricarei erori sistematice laboratorul nostru isi asuma toata responsabilitatea si in acelasi timp se asigura ca pacientul sa fie anuntat.

    De asemenea in solutionarea oricarei probleme aparute se recurg la urmatorii pasi, in ordinea care urmeaza:

    - repetare controlului de calitate ( sub supravegherea sefului de compartiment)- calibrarea aparatului- folosirea materialelor de referinta ( pentru asigurarea recoltarii corecte, a manipularii

    sangelui, centrifugarii si transportului acestuia)- anuntarea pacientului

    6 RESPONSABILITATI

    Responsabili de efectuarea rezultatului corect in efectuarea testelor de coagulare sunt urmatorii:

    Sef compartiment - primeste comanda pentru incercari- nominalizeaza responsabilul de incercare si executantul lucrarii- valideaza buletinul de analiza prin semnatura si parafa.

    Responsabil de incercare:- inregistreaza proba in registrul de analize- inregistreaza proba in program de analize- numeroteaza proba cu numarul de set- valideaza rezultatul incercarii si il trece in registrul si programul de analize- pune la dispozitia executantului prezenta procedura- confirma rezultatul incercarii prin semnarea buletinul nuamrul de set si rezultat

    Executantul incercarii:- verifica functionarea corespunzatoare a aparatului- executa incercarea conform regulilor de procedura- noteaza in caietul de lucru rezultatele obtinute

    P-03/REV.0

  • Centrul Medical Procedura Specificapentru Indice de protrombina, INR, Timp Howell,

    APTT, Fibrinogen, TS,TCED.2 REV.0

    PS 34CMT Pagina 11 din10

    - comunica responsabilului de incercare orice defectiune intervenita la aparatura si/sau incercare si observatii cu privire la comportarea probei de analizat.

    7 MODUL DE INREGISTRARE A REZULTATELOR

    7.1 Registrele de evidenta a analizelor cuprinde:- data primirii probei- numarul de set- numele si prenumele pacientului- varsta- adresa - observatii- CNP- ul pacientului- diagnostic- medicul de familie sau specialist, care solicita investigatia Pacientul este luat in evidenta noastra in softul laboratorului

    7.2 Inregistrarea si consemnarea datelorIntocmirea buletinului de analiza se face pe calculator, in cadru programului Laboratory Manager si contine:

    - numele si prenumele pacientului- varsta- CNP-ul pacientului- Numarul de set atribuit probei- medicul care a solicitat investigatia- valorile normale- rezultatul confirmat prin semnatura medicului

    Buletinul de analiza este intocmit de asistentul de laborator, semnat si confirmat de medic.

    P-03/REV.0