61757265 daroczi liliana conceptia si metode contraceptive

20
PREZENTARE REALIZATĂ DE DAROCZI LILIANA – ASISTENT MEDICAL LICENTIAT

Upload: andreescu-alexandra

Post on 10-Aug-2015

59 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

f

TRANSCRIPT

Page 1: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

PREZENTARE REALIZATĂ DE DAROCZI LILIANA – ASISTENT MEDICAL LICENTIAT

Page 2: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

O viață nouă apare atunci când celulele sexuale masculine și feminine se unesc în timpul concepției.În perioada de activitate genitală a femeii, lunar se maturizează un folicul de Graaf pentru ambele ovare, care la mijlocul ciclului menstrual se rupe și eliberează un ovul.

Page 3: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Concomitent cu ruperea folicului și eliberarea ovulului se eliberează și lichidul folicular care ajută la transportul ovulului spre trompă unde este locul de întâlnire cu spermatozoidul şi se produce fecundația.

Timpul de parcurgere a acestei distanțe de către ovul se apreciază a fi de 12-20 de ore de la ovulație. Pentru a fi fecundat ovulul, spermatozoidul trebuie să ajungă în treimea externă a trompei.

Page 4: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive
Page 5: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Sperma bărbatului care conține milioane de spermatozoizi, este depozitată în vaginul femeii.

Spermatozoizii odată depuși în vagin, își croiesc rapid drum spre uter și spre trompele lui Fallopio.

Atunci cînd spermatozoizii ajung în trompe , unde există posibilitatea să se afle un ovul, are loc fecundarea.

Page 6: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Spermatozoizii trăiesc în căile genitale feminine aproximativ 72 de ore, iar după unele studii chiar și peste , iar ovulul trăiește aproximativ 72 de ore , dar este fertilizabil două zile.

În ovarul nou-născutului feminin există cca.400.000 de ovule imature al căror număr scade în ovar până la 200.000 în perioada pubertății. În cursul ciclului menstrual (aprox.50 de ani) se maturizează lunar câte unul.

Page 7: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Spre deosebire de spermiogeneză care produce mereu celule sexuale proaspete (74 zile), ovulele feminine au vârsta femeii.Fiecare ovul poartă un cromozom X. Dintre spermatozoizi 50% poartă cromozomul X și 50% poartă cromozomul Y. Când un ovul cu cromozomul X întâlnește un spermatozoid cu cromozomul X sexul copilului va fi feminin. (fetiță).Când un ovul cu cromozomul X întâlnește un spermatozoid cu cromozomul Y sexul copilului va fi masculin (băiat XY).

Page 8: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Numai un singur spermatozoid se va uni cu ovulul rezultând oul care va migra prin trompă spre cavitatea uterină. Migrarea durează 3-4 zile fiind favorizată de mișcările trompei.

În mod normal după 4 zile oul ajunge în cavitatea uterină. Aflat în acest stadiu, oul rămâne liber în cavitatea uterină timp de 2 zile, constituind perioada de preimplantare.

Page 9: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Astfel în a 6- a zi de la fecundație, datorită unei enzime, oul erodează mucoasa uterină și se implantează în peretele uterin, unde formează placenta prin intermediul căreia se asigură nutriția embrionului cu sângele mamei.

Page 10: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Sănătatea reproducerii înseamnă ca oamenii să aibă condițiile necesare pentru o viață sexuală satisfăcătoare și lipsită de pericole și să aibă posibilitatea și libertatea de a decide dacă, când și cum se vor reproduce.

Page 11: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Metodele naturale (de cunoaștere a propriului corp)

•Metoda calendarului•Metoda mucusului cervical•Metoda temperaturii bazale•Metoda simpto-termică

Page 12: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Metodele naturale : sunt de fapt metode de recunoaștere a perioadei fertile, adică femeia își poate da seama de momentul în care începe și cel în care se sfârșește faza fertilă a ciclului ei menstrual.

Faza fertilă este acel interval al ciclului ei menstrual în care femeia poate rămâne însărcinată.

Page 13: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Metoda mucusului cervical: femeia verifică în fiecare zi existența secrețiilor cervicale.

Ea poate avea o senzație de umezeală în zona vulvară sau să vadă existența secrețiilor pe chiloți, pe deget sau pe hârtia igienică. (Din acest moment este bine să se evite contactele sexuale neprotejate)

Într-o anumită zi elasticitatea, lipsa de aderență și fluiditatea mucusului devin maxime. Se evită contactele sexuale neprotejate încă 4 zile după această zi de maxim.

Page 14: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

În câteva zile secrețiile devin lipicioase, păstoase sau sfărâmicioase sau femeia numai are deloc secreții. În acest moment pot avea loc contacte sexuale până în momentul apariției următorului ciclu menstrual.După încetarea sângerării menstruale, timp de câteva zile femeia nu are secreții. În general se consideră că în această perioadă contactele sunt sigure. Cu toate acestea ele trebuie limitate la fiecare a doua zi , deoarece secrețiile vaginale și sperma pot fi confundate cu secrețiile cervicale.

Page 15: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Măsurarea temperaturii bazale: pentru stabilirea începutului ți al sfârșitului perioadei fertile.

Femeia trebuie să-și măsoare temperatura în același mod, oral, rectal sau vaginal, în fiecare dimineață înainte de a se da jos din pat. Înregistrează valorile citite pe un grafic special.

Page 16: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Temperatura bazală a femeii crește cu 0,2-0,5 grade Celsius în jurul momentului ovulației (aproximativ la jumătatea ciclului menstrual al mai multor femei).

Cuplurile evită contactele sexuale în zilele în care temperatura bazală a femeii crește peste valorile obișnuite și rămâne crescută timp de 3 zile. Aceasta înseamnă că ovulația a avut loc.

Page 17: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Dureri abdominaleModificări ale colului Senzație de tensiune la nivelul sânilorSecrețiile cervicale+măsurarea temperaturii bazale ajută la identificarea momentului de început și cel de sfârșit al perioadei fertile.

Page 18: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Metodele locale (sau de barieră)

•Prezervativul

•Diafragma cu spermicid

•Spermicidele (ovule vaginale, geluri, spume)

•Cupola cervicală

Page 19: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Metode hormonale:

•Pilula combinată (COC) cu estrogeni și progesteron

•Pilula numai cu progesteron(POP)

•Contraceptiv injectabil combinat

Page 20: 61757265 DAROCZI LILIANA Conceptia Si Metode Contraceptive

Alte metode:

•Dispozitiv intrauterin sau sterilet•Sterilizarea chirurgicală voluntară (feminină- legarea trompelor uterine, masculină- vasectomie)